stdClass Object ( [id] => 1285098 [title] => Vijećnici pričali o prometu i garažama pa potpuno skrenuli s teme: spominjao se Tito, duhovi i Lamborghiniji [alias] => sjednica-gradskog-vijeca-oporbeni-vijecnici-traze-povlacenje-nekih-tocaka-s-dnevnog-reda-ne-prolazi-im [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

15:09 Zakuhalo se oko SMALL MALL-a. Marko Matijević iz Centra je pokušao objasniti da se javni i privatni interes često prepliću te da nisu svi poduzetnici pohlepnici koji žele izgraditi vile i kupiti lamborghinije. Ukazao je i na činjenicu da je Tito mrtav i da se treba odmaknuti od socijalističkih politika. 

Novi vijećnik Mosta Tihomir Galić je potvrdio anamnezu bivšeg jugoslavenskog vođe, ali je rekao i kako je njegov duh živ, aludirajući na autoritativnost vladajućih.

---

image
---

A onda, nakon izlaganja Martina Mladena Pauka iz Domovinskog pokreta, u kojem se zapitao je li Ivošević kandidat krupnog kapitala i pogoduje li se investitoru, nastala je prava mala drama. Dogradonačelnik je uzeo mikrofon i uperio pogled u Pauka.

- Ne da mi se raspravljati sa županijskim šibicarima. Zatražite još koji upravni odjel pa govorite o... Ja imam čast u ovom gradu i ne sramim se toga što radim. Stojim iza svake odluke jer je ispravna i u javnom interesu. A vi zatražite još tri resora da uhljebite još tri čovjeka - oštar je bio Ivošević.

Ni Pauk nije ostao dužan.

- Aj prva stvar ne budi bezobrazan, jer ja nisam sigurno curu stavio za pročelnicu. Znači kad ćemo udarat nisko, onda ćemo udarat nisko. Koje si ti resore uzeo u Gradu Splitu? - uzvratio je.

Nije došlo do trenutnih demantija ovih optužbi.

Predsjednik vijeća im je rekao da nema potrebe sve spuštati na osobnu razinu i zaprijetio mjerama koje su, pri ovakvim nemilim scenama, provode u Saboru.

14:33 Pokrenula se rasprava o Prijedlogu Zaključka o odobrenju izvođenja radova izgradnje garažno-poslovnog objekta SMALL MALL na području gradskog kotara Lučac-Manuš u Splitu.

Na početku je Bojan Ivošević ustvrdio da se ovo tema potpuno drugačije obrađuje nego ikad prije u Gradskom vijeću Grada Splita. Nakon njega je govorio Davor Matijević:

- Osobno ću biti protiv ove točke. Očito su svi prethodnici krivi što će se graditi u centru grada, a za to niste krivi vi. Jeste li razmatrali o ukidanje prava građenja investitora? Jeste li uopće spremni iskoristiti tu mogućnost? Ne znam je li ovo prikladno za Split i koliko će građani profitirati?

Dogradonačelnik Ivošević je odgovorio da je svaka gradska vlast imala isto pitanje te kako gradilište mora biti formirano neovisno o odluci Gradskog vijeća.

- To je centar grada i zbog toga će biti problem. Problem je buke, a štetu investitor neće imati, građani će je imati...-  nije se dao Matijević.

- Meni je to 200 metara od prozora. Ako mogu ja onda... - poručio je Ivošević.

---

image
---

Pročelnica Grada Splita iz Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Leona Grgić je obavijestila da u njenom odjelu nisu dobili nijedan mail od nekog splitskog kotara. To znači, smatra Grgić, kako nitko nije protiv ove odluke.

Osim Lidije Bekavac.

- Uistinu ne vidim gdje je ovdje javni interes? Zašto ne sačekamo da prođe sezona i da se onda odvijaju radovi?!", pitala je Kerumovka.

13:44 Prijedlog zaključka o odobrenju izvođenja radova u sezoni u Muzeju Grada Splita izazvao je raspravu među vijećnicima

U ime kluba Centra Igor Skoko je kazao kako će vijećnici ove stranke podržati točku jer je bitna i za grad i za Muzej.

- Jasno je da će stvarati nekom probleme, ali interes Muzeja treba biti na provom mjestu - riješit će se i pristup za osobe s invaliditetom. Treba dati ustanovi podršku da privede projekt kraju - kazao je.

Lidija Bekavac je u raspravi navela kako smo svi smo svjedoci da se ljudi bune ali da se ovdje radi o javnom interesu i javnom dobru. Ako se radovi ne završe do 31.12 neće se priznati troškovi i mi ćemo izgubiti novac kao Grad

Problem je jer se dugo čekalo s odlukom o odabiru. Krovište se ne može raditi zimi, to su samo vanjski radovi, podržavamo ovo u općem interesu - rekla je

Matijević radove u sezoni smatra dosta problematičnima.

- Ovo je loša odliuka, nisu to fini radovi, stvarat će buku. Zašto je ugovor potpisan u ožujku pa se sad nama nabija odgovornost da spašavamo projekt. Možemo raditi i u rujnu da ne gubimo sredstva i ne maltretiramo ljude.

Damir Barbir se također pita: Zašto realizacija nije bolje planirana?

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

12:22 Izvješće o radu savjeta mladih Grada Splita u 2022. godinu prošlo je jednoglasno uz napomenu da mladi mogu biti još vidljiviji na društvenim mrežama i s privlačenjem mladih u razne aktivnosti.

Na redu je točka dnevnog reda Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Javne ustanove "Športski objekti" Split.

Pročelnik za društvene djelatnosti Mario Negotić izvijestio je kako bi se ovom odlukom proširila djelatnost Sportskih objekata i na ŠRC Brda s obzirom da su Ustanovi već povjereni objekti od značaja za sport.

- Stava smo da bi se ovim stvorilli uvjeti za bolje održavanje i kapitalno investiranje - kahzao je Negotić.

Davora Matijevića zanimalo je kako će se rasporediti terminu korištenja, posebno teniskih terena te hoće li preuzimanjem biti novoh zapošljavanja.

- Bit će isti model upravljanja, dio će termina na terenima ostati u većem postotku slobodni, a navečer bi bili komercijalni. Što se tiče zapošljavanja, ne bi trebalo biti novih, nego možda jedna čistačica - kazao je Negotić.

Igor Stanišić je kazao kako će HGS biti suzdržan za ovu točku jer je ovaj centar bio primjer dobrog upravljanja, a Javna ustanova baš i ne. Odluka je prošla s 23 za i dva suzdržana.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

11:43 Danijela Čukušić imenovana je za ravnateljicu Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata počevši od 30. svibnja ove godine. Nakon kraće rasprave većina vijećnika je podržala njezino imenovanje, a dva SDP-ova vijećnika su bila suzdržana.

- Ovo je točka na kojoj se posebno vidi politička trgovina. Činjenica je da ne govorimo o stručnosti već o stranačkoj iskaznici. Ovakva politika je nasilje nad zdravim razumom, ovim činom gradonačelnik tjera mlade ljude iz Splita i Hrvatske šaljući im poruku da su nevažni, podobni su vam važniji od sposobnih!

Ovo nisu moje riječi, ne bih ja nikad ovako napao našeg gradonačelnika, već je ovo rekla Marijana Puljak, kad je Danijela Čukušić prvi put izabrana za ravnateljicu.

Danas nam gradonačelnik, a zapravo suprug citirane Marijane Puljak predlaže tu istu osobu za njen novi mandat.

Zaključujem da je tada Marijana Puljak oklevetala gđu.Čukušić i bilo bi pristojno da joj se danas ispriča zbog ovakih grubih riječi ukoliko danas misli da je gđa. kvalitetan kadar, ali ukoliko je njeno mišljenje i dalje isto onda me strah kako će proć gradonačelnik kad dođe doma.

Žao mi je što ću pokvariti potencialni konsenzus s obzirom da će ovu kandidatkinju, inače članicu HDZ-a, izglasati Centar i HDZ zajedno. Ja ću se morat ovog puta solidarizirat sa svojim kolegama koji su bili tada u Vijeću. SDP je tad bio protiv, ovog puta ću ja biti suzdržan.

Vama će ovaj prijedlog proći i to mi je drago zbog vas, meni je drago što u tome neću morat sudjelovat i čestitam ravnateljici na njenom novom mandatu. Želim joj puno sreće i uspjeha u radu - kazao je Davor Matijević (SDP).

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Damira Barbira, njegovog kolegu je zanimao detaljan program kinoteke referirajući se na povećana sredstva za tu djelatnost u mandatu Andre Krstulovića Opare.

Igor Stanišić (HGS) je kazao kako je Spinut za ovu vlast ono što su Zlatna vrata bila za prethodnu.

- I tada smo imali događanja naroda, tada gospodin Uglešić nije prošao. Imenovanje Čukušić ćemo podržati, ali sjećamo se da se tada govorilo se da se radi o kozmetičarki, da he radila u prodavaonici sportske obuće, teške riječi su tada pale. Oni koji su tada tako govorili bi se trebali barem ispričati ili barem objasniti zašto će na čelo Centra staviti kozmetičarku - kazao je Stanišić

10:49 Ivana Relata (HDZ) je podsjetila na Zbor građana na Splitu 3 u studenom 2021. koji se održao prije godinu i pol dana te je pitala je li se izvršilo nešto od onoga što je obećano na zboru građana?

- Naime, da vas podsjetim na neke zaključke koje smo donijeli u obliku koji bi trebao biti obvezujući za Grad na toj rijetko korištenoj demokratskoj formi - Zboru građana. U sljedećoj kalendarskoj godini izraditi će se izvedbeni projekt i realizirati postavljanje bljeskalica s mjeračima brzine na tri pješačka prijelaza u Ulici Matice hrvatske, uz moguću rekonstrukciju cjelokupne javne rasvjete - navela je Relata te obrazložila kako je trenutna izgradnja nogostupa od nadvožnjaka Kampusa do spajanja s Velebitskom nije moguća zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, odnosno do pravomoćnosti lokacijske dozvole.

Grad Split je najavio dostaviti kronologiju vezanu za lokacijsku dozvolu, analizirati vlasničku strukturu  i dostaviti izvješće za neuređenu zemljanu površinu kod zgrade Vila Velebita te ispitati mogućnost izlaza od te zgrade na Velebitsku ulicu s mogućnošću izgradnje garaže te dostaviti izvještaj o mogućnosti izlaza iz ulice spajanjem na požarni put kod ulice Ruđera Boškovića.

- Kotar je u međuvremenu napravio projekt, ali Grad ga očito još drži u ladici. Tražili smo ispitivanje mogućnost prenamjene skloništa kod brojeva 21- 25 u garaže. Da ste to napravili 2021. godine, danas bi to uz Vrančićevu imali na dnevnom redu i riješili ogroman problem Ulice kroz Smrdečac - navela je Relata te dodala još nekoliko problema uz napomenu kako smatra da je godinu i pol dana ignoriranja ovih tema i ostavljanje građana kotara bez ikakve povratne informacije, problem ove vlasti.

Odgovoreno je kako će dobiti pisani odgovor.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Josip Markotić iz Mosta pitao kada će se provesti revizija Hrvatskog doma navodeći da je pronašao brojne nepravilnosti u radu te ustanove. Opširno je naveo problem.

-Dana 30. studenog 2022. uputio sam mail Službi za društvene djelatnosti i Službi za unutarnju reviziju vezano za značajne računovodstvene nevjerodostojnosti, netransparentno poslovanje i možebitne financijske malverzacije u poslovanju Hrvatskog doma. Kao gradski vijećnik zatražio sam od spomenutih službi da se očituju na moje navode. Budući da se do danas Službe nisu očitovale, odnosno Služba za unutarnju reviziju me je tek prije 10 dana izvijestila da oni mogu postupati jedino po nalogu Gradonačelnika, ovim putem molim još jednom pročelnika za društvene djelatnosti, gosp. Negotića i gospodina Gradonačelnika za informaciju što se poduzelo po tom pitanju i kada se o tome planira izvijestiti zainteresirana javnost - rekao je Markotić i naglasio da će, koliko se pokaže da je neargumentirano i neutemeljeno prozivao ravnatelja, spreman istog trenutka podnijeti ostavku na mjesto gradskog vijećnika.

Mario Negotić, pročelnik za društvene djelatnosti je napomenuo kako se revizija mora planirati, za iduću godinu. Na to je gradonačelnik Ivica Puljak rekao da će što prije pokušati provesti reviziju.

10:13 Nakon izvješća gradonačelnika o gradskim projektima, krenula su vijećnička pitanja.

Lidija Bekavac je tražila objašnjenje oko raskida ugovora s izrađivačem GUP-a te je tražila da im se da na uvid što je do sada napravljeno. Navodi kako je očekivala kako je izrada pri kraju jer se radi već dvije godine i izrađivač je plaćen 30 tisuća eura.

- Izrada nije stopirana već je došlo do raskida ugovora. Postoje definirane faze, kada dođe do javne rasprave i na vijeće, tada će svi to dobiti na uvid - odgovorio je Ivica Puljak.

Kroz vijećnička pitanja je najavljeno kako će u školi Plokite od iduće školske godine biti organiziran jednosmjenski rad i produženi boravak.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Nenad Uvodić je prenio upit “zabrinutog roditelja” koje se odnosi na upise djece u vrtiće. Naime, završen je natječaj za upis djece u privatne i vjerske vrtiće, te ih zanima hoće li takvi roditelji imati pravo aplicirati i na natječaje za gradske vrtiće.

Ivica Puljak je demantirao takve glasine, te je rekao da se djeca koja su upisana u privatne vrtiće, mogu aplicirati na natječaju u gradske.

Kad će kotari postati centri života, citirao je Jakša Balov (HDZ) Puljkov predizborni program, navodio sve fraze oko poboljšanja života u kotarevima?

- Vodimo računa o istočnim kotarevima i mjesnim odborima, a jedan od primjera je da smo advent posljednje dvije godine organizirali na Mertojaku, povećali smo sredstva za kotareve i mjesne odbore, posebnu pažnju posvećivali istočnim kotarevima u gradu, najviše oko kanalizacijskog sustava, izgradili infrastrukturu za odvajanje otpada, otvoreno je stajalište i na Sirobuji. Većinu projekata koje radimo su u istočnim dijelovima grada koji su dugi niz godina bili potpuno zanemarivanje - rekao je Puljak.

- Što se očekuje ove godine oko upisa djece u vrtiće, hoće li ih biti više ili manje neupisanih - pitao je Igor Stanišić.

Gradonačelnik Puljak je rekao da se nada kako će ove godine biti manje neupisanih jasličkih grupa, a iduće godine bi trebalo biti još manje, jer će se proširiti vrtić na Mertojaku i izgradnja vrtića na Žnjanu. Inače, od ove godine se djeca od navršene četiri godine moraju upisati u vrtić.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Započela je 12. sjednica splitskog Gradskog vijeća. Očekuje se da bi i ova mogla potrajati. Pred vijećnicima je nakon vijećničkih pitanja i odgovora 17 točaka dnevnog reda.

Očekuje se najviše bure oko Zaključka o odobrenju izvođenja radova izgradnje garažno- poslovnog objekta Small Mall na području gradskog kotara Lučac, te Zaključka o odobrenju izvođenja radova obnove i opremanja dijela Muzeja Grada Splita. Naime, investitori bi da se radi i preko ljeta, ali stanari se bune.

Ostale točke, na prvi dojam, ne bi trebale biti sporne, ali nikad se ne zna sa splitskim vijećnicima u kojem smjeru rasprava može otići. Doduše, ide produženi vikend, možda se i njima bude žurilo...

Odmah na početku Lidija Bekavac iz HGS-a tražila je povlačenje točke 10. dnevnog reda, odnosno Small Mall.

- Tražimo povlačenje točke 10. jer zahtjev nije utemeljen na Zakonu o gradnji, ali i drugim zakonima. Podnositelj zahtjeva za izuzeće od privremene zabrane izvođenja građevinskih radova Small mall u zahtjevu se predstavlja kao investitor. Upravni akt temeljem kojeg je izdano odobreno građenje jest Centar Brač d.o.o. Uvidom u registar Trgovačkog suda utvrđeno je kako je Centar Brač nepostojeća, odnosno je izbrisana iz sudskog registra 07. siječnja.2023. Dakle, ta tvrtka da postoji, a ne postoji, bi jedina bila ovlaštena zahtijevati izuzeće - kazala je Lidija Bekavac iz HGS-a.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

U nastavku je obrazložila svoje zahtjeve te je kazala da je ovakva procedura regulirana Zakonom o gradnji.

- Nadalje, izuzeće bi mogla zahtijevati druga tvrtka da je zahtjevu priložila dokaz o pravnom interesu te da je barem zatražila izmjenu i dopunu toga akta (koji se zove potvrda glavnog projekta, a koji vrijedi kao građevinska dozvola). Ovakva procedura regulirana je Zakonom o gradnji. Napominje se kako je uvidom u Informacijski sustav prostornog uređenja - ISPU utvrđeno kako nije podnesen zahtjev za izmjenu i dopunu akta. Isto tako se napominje da se ovakvim postupanjem dovodi predstavničko tijelo u situaciju da postupa suprotno citiranom zakonu. Naime, ovakvim odlučivanjem bi se dovelo predstavničko tijelo u situaciju da izravno omogućava špekuliranje vrijednom nekretninom u centru grada koja dokazano ima upitnu povijest raspolaganja - zaključila je Lidija Bekavac iz HGS-a.

Bojan Ivošević, dogradonačelnik Grada Splita je otkrio da je riječ o pravnom sljedniku te da je sve po proceduri i zakonu.

U konačnici je ovaj prijedlog Lidija Bekavac povukla te se nije glasovalo o tome.

I Jakša Balov je tražio povlačenje točke dnevnog reda.

-Uvažavamo 26. listopada 1941. kao dio povijesti grada Splita, ali smatramo primjerenim, posebno na današnji datum, da ako se već intervenira na štandarac primjereno je i pravedno da se upiše 15. studenog 1991. kao dan oslobođenja Splita od JNA. Neka se ova točka povuče, pripreme materijali za sljedeću točku Dnevnog reda i prihvatimo oba ova prijedloga - rekao je Jakša Balov.

Njegov prijedlog u konačnici nije prošao.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => gradsko vijeće 2 0 15831 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-28 06:55:59 [created_by] => 3111 [created_by_alias] => Gabrijela Radanović Vladimir Dugandžić/Cropix [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-28 16:12:20 [modified_by] => 3111 [publish_up] => 2023-04-28 07:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3380 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sjednica Gradskog vijeća: oporbeni vijećnici traže povlačenje nekih točaka s dnevnog reda, ne prolazi im [metakey] => Gradsko vijeće Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24783899.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24783948.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24783956.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24783950.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24783953.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24783954.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/22922480.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24783899_1920.jpg":"1920x1080","k_24783899_1280.jpg":"1280x1280","k_24783899_1024.jpg":"1024x1024","k_24783899_640.jpg":"640x640","k_24783899_480.jpg":"480x480","k_24783899_340.jpg":"340x340","k_24783899_220.jpg":"220x220","o_24783899_1280.jpg":"1280x853","o_24783899_1024.jpg":"1024x682","o_24783899_640.jpg":"640x426","o_24783899_480.jpg":"480x320","o_24783899_340.jpg":"340x226","o_24783899_220.jpg":"220x146","h_24783899_1280.jpg":"1280x854","h_24783899_1024.jpg":"1024x683","h_24783899_640.jpg":"640x427","h_24783899_480.jpg":"480x320","h_24783899_340.jpg":"340x227","h_24783899_220.jpg":"220x147","pp_24783899_1280.jpg":"1280x1628","pp_24783899_1024.jpg":"1024x1303","pp_24783899_640.jpg":"640x814","pp_24783899_480.jpg":"480x611","pp_24783899_340.jpg":"340x432","pp_24783899_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24783948_1920.jpg":"1920x1080","k_24783948_1280.jpg":"1280x1280","k_24783948_1024.jpg":"1024x1024","k_24783948_640.jpg":"640x640","k_24783948_480.jpg":"480x480","k_24783948_340.jpg":"340x340","k_24783948_220.jpg":"220x220","o_24783948_1280.jpg":"1280x853","o_24783948_1024.jpg":"1024x682","o_24783948_640.jpg":"640x426","o_24783948_480.jpg":"480x320","o_24783948_340.jpg":"340x226","o_24783948_220.jpg":"220x146","h_24783948_1280.jpg":"1280x854","h_24783948_1024.jpg":"1024x683","h_24783948_640.jpg":"640x427","h_24783948_480.jpg":"480x320","h_24783948_340.jpg":"340x227","h_24783948_220.jpg":"220x147","pp_24783948_1280.jpg":"1280x1628","pp_24783948_1024.jpg":"1024x1303","pp_24783948_640.jpg":"640x814","pp_24783948_480.jpg":"480x611","pp_24783948_340.jpg":"340x432","pp_24783948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24783956_1920.jpg":"1920x1080","k_24783956_1280.jpg":"1280x1280","k_24783956_1024.jpg":"1024x1024","k_24783956_640.jpg":"640x640","k_24783956_480.jpg":"480x480","k_24783956_340.jpg":"340x340","k_24783956_220.jpg":"220x220","o_24783956_1280.jpg":"1280x853","o_24783956_1024.jpg":"1024x682","o_24783956_640.jpg":"640x426","o_24783956_480.jpg":"480x320","o_24783956_340.jpg":"340x226","o_24783956_220.jpg":"220x146","h_24783956_1280.jpg":"1280x854","h_24783956_1024.jpg":"1024x683","h_24783956_640.jpg":"640x427","h_24783956_480.jpg":"480x320","h_24783956_340.jpg":"340x227","h_24783956_220.jpg":"220x147","pp_24783956_1280.jpg":"1280x1628","pp_24783956_1024.jpg":"1024x1303","pp_24783956_640.jpg":"640x814","pp_24783956_480.jpg":"480x611","pp_24783956_340.jpg":"340x432","pp_24783956_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24783950_1920.jpg":"1920x1080","k_24783950_1280.jpg":"1280x1280","k_24783950_1024.jpg":"1024x1024","k_24783950_640.jpg":"640x640","k_24783950_480.jpg":"480x480","k_24783950_340.jpg":"340x340","k_24783950_220.jpg":"220x220","o_24783950_1280.jpg":"1280x853","o_24783950_1024.jpg":"1024x682","o_24783950_640.jpg":"640x426","o_24783950_480.jpg":"480x320","o_24783950_340.jpg":"340x226","o_24783950_220.jpg":"220x146","h_24783950_1280.jpg":"1280x854","h_24783950_1024.jpg":"1024x683","h_24783950_640.jpg":"640x427","h_24783950_480.jpg":"480x320","h_24783950_340.jpg":"340x227","h_24783950_220.jpg":"220x147","pp_24783950_1280.jpg":"1280x1628","pp_24783950_1024.jpg":"1024x1303","pp_24783950_640.jpg":"640x814","pp_24783950_480.jpg":"480x611","pp_24783950_340.jpg":"340x432","pp_24783950_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24783953_1920.jpg":"1920x1080","k_24783953_1280.jpg":"1280x1280","k_24783953_1024.jpg":"1024x1024","k_24783953_640.jpg":"640x640","k_24783953_480.jpg":"480x480","k_24783953_340.jpg":"340x340","k_24783953_220.jpg":"220x220","o_24783953_1280.jpg":"1280x853","o_24783953_1024.jpg":"1024x682","o_24783953_640.jpg":"640x426","o_24783953_480.jpg":"480x320","o_24783953_340.jpg":"340x226","o_24783953_220.jpg":"220x146","h_24783953_1280.jpg":"1280x854","h_24783953_1024.jpg":"1024x683","h_24783953_640.jpg":"640x427","h_24783953_480.jpg":"480x320","h_24783953_340.jpg":"340x227","h_24783953_220.jpg":"220x147","pp_24783953_1280.jpg":"1280x1628","pp_24783953_1024.jpg":"1024x1303","pp_24783953_640.jpg":"640x814","pp_24783953_480.jpg":"480x611","pp_24783953_340.jpg":"340x432","pp_24783953_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24783954_1920.jpg":"1920x1080","k_24783954_1280.jpg":"1280x1280","k_24783954_1024.jpg":"1024x1024","k_24783954_640.jpg":"640x640","k_24783954_480.jpg":"480x480","k_24783954_340.jpg":"340x340","k_24783954_220.jpg":"220x220","o_24783954_1280.jpg":"1280x853","o_24783954_1024.jpg":"1024x682","o_24783954_640.jpg":"640x426","o_24783954_480.jpg":"480x320","o_24783954_340.jpg":"340x226","o_24783954_220.jpg":"220x146","h_24783954_1280.jpg":"1280x854","h_24783954_1024.jpg":"1024x683","h_24783954_640.jpg":"640x427","h_24783954_480.jpg":"480x320","h_24783954_340.jpg":"340x227","h_24783954_220.jpg":"220x147","pp_24783954_1280.jpg":"1280x1628","pp_24783954_1024.jpg":"1024x1303","pp_24783954_640.jpg":"640x814","pp_24783954_480.jpg":"480x611","pp_24783954_340.jpg":"340x432","pp_24783954_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_22922480_1920.jpg":"1920x1080","k_22922480_1280.jpg":"1280x1280","k_22922480_1024.jpg":"1024x1024","k_22922480_640.jpg":"640x640","k_22922480_480.jpg":"480x480","k_22922480_340.jpg":"340x340","k_22922480_220.jpg":"220x220","o_22922480_1280.jpg":"1280x852","o_22922480_1024.jpg":"1024x682","o_22922480_640.jpg":"640x426","o_22922480_480.jpg":"480x319","o_22922480_340.jpg":"340x226","o_22922480_220.jpg":"220x146","h_22922480_1280.jpg":"1280x854","h_22922480_1024.jpg":"1024x683","h_22922480_640.jpg":"640x427","h_22922480_480.jpg":"480x320","h_22922480_340.jpg":"340x227","h_22922480_220.jpg":"220x147","pp_22922480_1280.jpg":"1280x1628","pp_22922480_1024.jpg":"1024x1303","pp_22922480_640.jpg":"640x814","pp_22922480_480.jpg":"480x611","pp_22922480_340.jpg":"340x432","pp_22922480_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 110 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38288668 Threads: 4 Questions: 7090848605 Slow queries: 3298672 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608171139 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/sjednica-gradskog-vijeca-oporbeni-vijecnici-traze-povlacenje-nekih-tocaka-s-dnevnog-reda-ne-prolazi-im-1285098 [printLink] => /split/sjednica-gradskog-vijeca-oporbeni-vijecnici-traze-povlacenje-nekih-tocaka-s-dnevnog-reda-ne-prolazi-im-1285098?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 249348 [name] => gradsko vijeće split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece-split [link] => /tag/gradsko-vijece-split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vijećnici pričali o prometu i garažama pa potpuno skrenuli s teme: spominjao se Tito, duhovi i Lamborghiniji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3111 [name] => Diana Barbarić [username] => diana-barbari [email] => diana-barbari@sd.hr [password] => $2y$10$TgGal197j7nS31typ4yMh.ij7cGZinZUyNYE5yXdu6k7UZUh/oru6 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/diana-barbaric-3111 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1629 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b5bdeb0a848ebe05496b9ad281421f26?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24783899.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandzic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24783899.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24783948.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24783956.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24783950.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24783953.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24783954.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/22922480.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

15:09 Zakuhalo se oko SMALL MALL-a. Marko Matijević iz Centra je pokušao objasniti da se javni i privatni interes često prepliću te da nisu svi poduzetnici pohlepnici koji žele izgraditi vile i kupiti lamborghinije. Ukazao je i na činjenicu da je Tito mrtav i da se treba odmaknuti od socijalističkih politika. 

Novi vijećnik Mosta Tihomir Galić je potvrdio anamnezu bivšeg jugoslavenskog vođe, ali je rekao i kako je njegov duh živ, aludirajući na autoritativnost vladajućih.

---

image
---

A onda, nakon izlaganja Martina Mladena Pauka iz Domovinskog pokreta, u kojem se zapitao je li Ivošević kandidat krupnog kapitala i pogoduje li se investitoru, nastala je prava mala drama. Dogradonačelnik je uzeo mikrofon i uperio pogled u Pauka.

- Ne da mi se raspravljati sa županijskim šibicarima. Zatražite još koji upravni odjel pa govorite o... Ja imam čast u ovom gradu i ne sramim se toga što radim. Stojim iza svake odluke jer je ispravna i u javnom interesu. A vi zatražite još tri resora da uhljebite još tri čovjeka - oštar je bio Ivošević.

Ni Pauk nije ostao dužan.

- Aj prva stvar ne budi bezobrazan, jer ja nisam sigurno curu stavio za pročelnicu. Znači kad ćemo udarat nisko, onda ćemo udarat nisko. Koje si ti resore uzeo u Gradu Splitu? - uzvratio je.

Nije došlo do trenutnih demantija ovih optužbi.

Predsjednik vijeća im je rekao da nema potrebe sve spuštati na osobnu razinu i zaprijetio mjerama koje su, pri ovakvim nemilim scenama, provode u Saboru.

14:33 Pokrenula se rasprava o Prijedlogu Zaključka o odobrenju izvođenja radova izgradnje garažno-poslovnog objekta SMALL MALL na području gradskog kotara Lučac-Manuš u Splitu.

Na početku je Bojan Ivošević ustvrdio da se ovo tema potpuno drugačije obrađuje nego ikad prije u Gradskom vijeću Grada Splita. Nakon njega je govorio Davor Matijević:

- Osobno ću biti protiv ove točke. Očito su svi prethodnici krivi što će se graditi u centru grada, a za to niste krivi vi. Jeste li razmatrali o ukidanje prava građenja investitora? Jeste li uopće spremni iskoristiti tu mogućnost? Ne znam je li ovo prikladno za Split i koliko će građani profitirati?

Dogradonačelnik Ivošević je odgovorio da je svaka gradska vlast imala isto pitanje te kako gradilište mora biti formirano neovisno o odluci Gradskog vijeća.

- To je centar grada i zbog toga će biti problem. Problem je buke, a štetu investitor neće imati, građani će je imati...-  nije se dao Matijević.

- Meni je to 200 metara od prozora. Ako mogu ja onda... - poručio je Ivošević.

---

image
---

Pročelnica Grada Splita iz Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Leona Grgić je obavijestila da u njenom odjelu nisu dobili nijedan mail od nekog splitskog kotara. To znači, smatra Grgić, kako nitko nije protiv ove odluke.

Osim Lidije Bekavac.

- Uistinu ne vidim gdje je ovdje javni interes? Zašto ne sačekamo da prođe sezona i da se onda odvijaju radovi?!", pitala je Kerumovka.

13:44 Prijedlog zaključka o odobrenju izvođenja radova u sezoni u Muzeju Grada Splita izazvao je raspravu među vijećnicima

U ime kluba Centra Igor Skoko je kazao kako će vijećnici ove stranke podržati točku jer je bitna i za grad i za Muzej.

- Jasno je da će stvarati nekom probleme, ali interes Muzeja treba biti na provom mjestu - riješit će se i pristup za osobe s invaliditetom. Treba dati ustanovi podršku da privede projekt kraju - kazao je.

Lidija Bekavac je u raspravi navela kako smo svi smo svjedoci da se ljudi bune ali da se ovdje radi o javnom interesu i javnom dobru. Ako se radovi ne završe do 31.12 neće se priznati troškovi i mi ćemo izgubiti novac kao Grad

Problem je jer se dugo čekalo s odlukom o odabiru. Krovište se ne može raditi zimi, to su samo vanjski radovi, podržavamo ovo u općem interesu - rekla je

Matijević radove u sezoni smatra dosta problematičnima.

- Ovo je loša odliuka, nisu to fini radovi, stvarat će buku. Zašto je ugovor potpisan u ožujku pa se sad nama nabija odgovornost da spašavamo projekt. Možemo raditi i u rujnu da ne gubimo sredstva i ne maltretiramo ljude.

Damir Barbir se također pita: Zašto realizacija nije bolje planirana?

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

12:22 Izvješće o radu savjeta mladih Grada Splita u 2022. godinu prošlo je jednoglasno uz napomenu da mladi mogu biti još vidljiviji na društvenim mrežama i s privlačenjem mladih u razne aktivnosti.

Na redu je točka dnevnog reda Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Javne ustanove "Športski objekti" Split.

Pročelnik za društvene djelatnosti Mario Negotić izvijestio je kako bi se ovom odlukom proširila djelatnost Sportskih objekata i na ŠRC Brda s obzirom da su Ustanovi već povjereni objekti od značaja za sport.

- Stava smo da bi se ovim stvorilli uvjeti za bolje održavanje i kapitalno investiranje - kahzao je Negotić.

Davora Matijevića zanimalo je kako će se rasporediti terminu korištenja, posebno teniskih terena te hoće li preuzimanjem biti novoh zapošljavanja.

- Bit će isti model upravljanja, dio će termina na terenima ostati u većem postotku slobodni, a navečer bi bili komercijalni. Što se tiče zapošljavanja, ne bi trebalo biti novih, nego možda jedna čistačica - kazao je Negotić.

Igor Stanišić je kazao kako će HGS biti suzdržan za ovu točku jer je ovaj centar bio primjer dobrog upravljanja, a Javna ustanova baš i ne. Odluka je prošla s 23 za i dva suzdržana.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

11:43 Danijela Čukušić imenovana je za ravnateljicu Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata počevši od 30. svibnja ove godine. Nakon kraće rasprave većina vijećnika je podržala njezino imenovanje, a dva SDP-ova vijećnika su bila suzdržana.

- Ovo je točka na kojoj se posebno vidi politička trgovina. Činjenica je da ne govorimo o stručnosti već o stranačkoj iskaznici. Ovakva politika je nasilje nad zdravim razumom, ovim činom gradonačelnik tjera mlade ljude iz Splita i Hrvatske šaljući im poruku da su nevažni, podobni su vam važniji od sposobnih!

Ovo nisu moje riječi, ne bih ja nikad ovako napao našeg gradonačelnika, već je ovo rekla Marijana Puljak, kad je Danijela Čukušić prvi put izabrana za ravnateljicu.

Danas nam gradonačelnik, a zapravo suprug citirane Marijane Puljak predlaže tu istu osobu za njen novi mandat.

Zaključujem da je tada Marijana Puljak oklevetala gđu.Čukušić i bilo bi pristojno da joj se danas ispriča zbog ovakih grubih riječi ukoliko danas misli da je gđa. kvalitetan kadar, ali ukoliko je njeno mišljenje i dalje isto onda me strah kako će proć gradonačelnik kad dođe doma.

Žao mi je što ću pokvariti potencialni konsenzus s obzirom da će ovu kandidatkinju, inače članicu HDZ-a, izglasati Centar i HDZ zajedno. Ja ću se morat ovog puta solidarizirat sa svojim kolegama koji su bili tada u Vijeću. SDP je tad bio protiv, ovog puta ću ja biti suzdržan.

Vama će ovaj prijedlog proći i to mi je drago zbog vas, meni je drago što u tome neću morat sudjelovat i čestitam ravnateljici na njenom novom mandatu. Želim joj puno sreće i uspjeha u radu - kazao je Davor Matijević (SDP).

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Damira Barbira, njegovog kolegu je zanimao detaljan program kinoteke referirajući se na povećana sredstva za tu djelatnost u mandatu Andre Krstulovića Opare.

Igor Stanišić (HGS) je kazao kako je Spinut za ovu vlast ono što su Zlatna vrata bila za prethodnu.

- I tada smo imali događanja naroda, tada gospodin Uglešić nije prošao. Imenovanje Čukušić ćemo podržati, ali sjećamo se da se tada govorilo se da se radi o kozmetičarki, da he radila u prodavaonici sportske obuće, teške riječi su tada pale. Oni koji su tada tako govorili bi se trebali barem ispričati ili barem objasniti zašto će na čelo Centra staviti kozmetičarku - kazao je Stanišić

10:49 Ivana Relata (HDZ) je podsjetila na Zbor građana na Splitu 3 u studenom 2021. koji se održao prije godinu i pol dana te je pitala je li se izvršilo nešto od onoga što je obećano na zboru građana?

- Naime, da vas podsjetim na neke zaključke koje smo donijeli u obliku koji bi trebao biti obvezujući za Grad na toj rijetko korištenoj demokratskoj formi - Zboru građana. U sljedećoj kalendarskoj godini izraditi će se izvedbeni projekt i realizirati postavljanje bljeskalica s mjeračima brzine na tri pješačka prijelaza u Ulici Matice hrvatske, uz moguću rekonstrukciju cjelokupne javne rasvjete - navela je Relata te obrazložila kako je trenutna izgradnja nogostupa od nadvožnjaka Kampusa do spajanja s Velebitskom nije moguća zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, odnosno do pravomoćnosti lokacijske dozvole.

Grad Split je najavio dostaviti kronologiju vezanu za lokacijsku dozvolu, analizirati vlasničku strukturu  i dostaviti izvješće za neuređenu zemljanu površinu kod zgrade Vila Velebita te ispitati mogućnost izlaza od te zgrade na Velebitsku ulicu s mogućnošću izgradnje garaže te dostaviti izvještaj o mogućnosti izlaza iz ulice spajanjem na požarni put kod ulice Ruđera Boškovića.

- Kotar je u međuvremenu napravio projekt, ali Grad ga očito još drži u ladici. Tražili smo ispitivanje mogućnost prenamjene skloništa kod brojeva 21- 25 u garaže. Da ste to napravili 2021. godine, danas bi to uz Vrančićevu imali na dnevnom redu i riješili ogroman problem Ulice kroz Smrdečac - navela je Relata te dodala još nekoliko problema uz napomenu kako smatra da je godinu i pol dana ignoriranja ovih tema i ostavljanje građana kotara bez ikakve povratne informacije, problem ove vlasti.

Odgovoreno je kako će dobiti pisani odgovor.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Josip Markotić iz Mosta pitao kada će se provesti revizija Hrvatskog doma navodeći da je pronašao brojne nepravilnosti u radu te ustanove. Opširno je naveo problem.

-Dana 30. studenog 2022. uputio sam mail Službi za društvene djelatnosti i Službi za unutarnju reviziju vezano za značajne računovodstvene nevjerodostojnosti, netransparentno poslovanje i možebitne financijske malverzacije u poslovanju Hrvatskog doma. Kao gradski vijećnik zatražio sam od spomenutih službi da se očituju na moje navode. Budući da se do danas Službe nisu očitovale, odnosno Služba za unutarnju reviziju me je tek prije 10 dana izvijestila da oni mogu postupati jedino po nalogu Gradonačelnika, ovim putem molim još jednom pročelnika za društvene djelatnosti, gosp. Negotića i gospodina Gradonačelnika za informaciju što se poduzelo po tom pitanju i kada se o tome planira izvijestiti zainteresirana javnost - rekao je Markotić i naglasio da će, koliko se pokaže da je neargumentirano i neutemeljeno prozivao ravnatelja, spreman istog trenutka podnijeti ostavku na mjesto gradskog vijećnika.

Mario Negotić, pročelnik za društvene djelatnosti je napomenuo kako se revizija mora planirati, za iduću godinu. Na to je gradonačelnik Ivica Puljak rekao da će što prije pokušati provesti reviziju.

10:13 Nakon izvješća gradonačelnika o gradskim projektima, krenula su vijećnička pitanja.

Lidija Bekavac je tražila objašnjenje oko raskida ugovora s izrađivačem GUP-a te je tražila da im se da na uvid što je do sada napravljeno. Navodi kako je očekivala kako je izrada pri kraju jer se radi već dvije godine i izrađivač je plaćen 30 tisuća eura.

- Izrada nije stopirana već je došlo do raskida ugovora. Postoje definirane faze, kada dođe do javne rasprave i na vijeće, tada će svi to dobiti na uvid - odgovorio je Ivica Puljak.

Kroz vijećnička pitanja je najavljeno kako će u školi Plokite od iduće školske godine biti organiziran jednosmjenski rad i produženi boravak.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Nenad Uvodić je prenio upit “zabrinutog roditelja” koje se odnosi na upise djece u vrtiće. Naime, završen je natječaj za upis djece u privatne i vjerske vrtiće, te ih zanima hoće li takvi roditelji imati pravo aplicirati i na natječaje za gradske vrtiće.

Ivica Puljak je demantirao takve glasine, te je rekao da se djeca koja su upisana u privatne vrtiće, mogu aplicirati na natječaju u gradske.

Kad će kotari postati centri života, citirao je Jakša Balov (HDZ) Puljkov predizborni program, navodio sve fraze oko poboljšanja života u kotarevima?

- Vodimo računa o istočnim kotarevima i mjesnim odborima, a jedan od primjera je da smo advent posljednje dvije godine organizirali na Mertojaku, povećali smo sredstva za kotareve i mjesne odbore, posebnu pažnju posvećivali istočnim kotarevima u gradu, najviše oko kanalizacijskog sustava, izgradili infrastrukturu za odvajanje otpada, otvoreno je stajalište i na Sirobuji. Većinu projekata koje radimo su u istočnim dijelovima grada koji su dugi niz godina bili potpuno zanemarivanje - rekao je Puljak.

- Što se očekuje ove godine oko upisa djece u vrtiće, hoće li ih biti više ili manje neupisanih - pitao je Igor Stanišić.

Gradonačelnik Puljak je rekao da se nada kako će ove godine biti manje neupisanih jasličkih grupa, a iduće godine bi trebalo biti još manje, jer će se proširiti vrtić na Mertojaku i izgradnja vrtića na Žnjanu. Inače, od ove godine se djeca od navršene četiri godine moraju upisati u vrtić.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Započela je 12. sjednica splitskog Gradskog vijeća. Očekuje se da bi i ova mogla potrajati. Pred vijećnicima je nakon vijećničkih pitanja i odgovora 17 točaka dnevnog reda.

Očekuje se najviše bure oko Zaključka o odobrenju izvođenja radova izgradnje garažno- poslovnog objekta Small Mall na području gradskog kotara Lučac, te Zaključka o odobrenju izvođenja radova obnove i opremanja dijela Muzeja Grada Splita. Naime, investitori bi da se radi i preko ljeta, ali stanari se bune.

Ostale točke, na prvi dojam, ne bi trebale biti sporne, ali nikad se ne zna sa splitskim vijećnicima u kojem smjeru rasprava može otići. Doduše, ide produženi vikend, možda se i njima bude žurilo...

Odmah na početku Lidija Bekavac iz HGS-a tražila je povlačenje točke 10. dnevnog reda, odnosno Small Mall.

- Tražimo povlačenje točke 10. jer zahtjev nije utemeljen na Zakonu o gradnji, ali i drugim zakonima. Podnositelj zahtjeva za izuzeće od privremene zabrane izvođenja građevinskih radova Small mall u zahtjevu se predstavlja kao investitor. Upravni akt temeljem kojeg je izdano odobreno građenje jest Centar Brač d.o.o. Uvidom u registar Trgovačkog suda utvrđeno je kako je Centar Brač nepostojeća, odnosno je izbrisana iz sudskog registra 07. siječnja.2023. Dakle, ta tvrtka da postoji, a ne postoji, bi jedina bila ovlaštena zahtijevati izuzeće - kazala je Lidija Bekavac iz HGS-a.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

U nastavku je obrazložila svoje zahtjeve te je kazala da je ovakva procedura regulirana Zakonom o gradnji.

- Nadalje, izuzeće bi mogla zahtijevati druga tvrtka da je zahtjevu priložila dokaz o pravnom interesu te da je barem zatražila izmjenu i dopunu toga akta (koji se zove potvrda glavnog projekta, a koji vrijedi kao građevinska dozvola). Ovakva procedura regulirana je Zakonom o gradnji. Napominje se kako je uvidom u Informacijski sustav prostornog uređenja - ISPU utvrđeno kako nije podnesen zahtjev za izmjenu i dopunu akta. Isto tako se napominje da se ovakvim postupanjem dovodi predstavničko tijelo u situaciju da postupa suprotno citiranom zakonu. Naime, ovakvim odlučivanjem bi se dovelo predstavničko tijelo u situaciju da izravno omogućava špekuliranje vrijednom nekretninom u centru grada koja dokazano ima upitnu povijest raspolaganja - zaključila je Lidija Bekavac iz HGS-a.

Bojan Ivošević, dogradonačelnik Grada Splita je otkrio da je riječ o pravnom sljedniku te da je sve po proceduri i zakonu.

U konačnici je ovaj prijedlog Lidija Bekavac povukla te se nije glasovalo o tome.

I Jakša Balov je tražio povlačenje točke dnevnog reda.

-Uvažavamo 26. listopada 1941. kao dio povijesti grada Splita, ali smatramo primjerenim, posebno na današnji datum, da ako se već intervenira na štandarac primjereno je i pravedno da se upiše 15. studenog 1991. kao dan oslobođenja Splita od JNA. Neka se ova točka povuče, pripreme materijali za sljedeću točku Dnevnog reda i prihvatimo oba ova prijedloga - rekao je Jakša Balov.

Njegov prijedlog u konačnici nije prošao.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Tom Dubravec/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sjednica-gradskog-vijeca-oporbeni-vijecnici-traze-povlacenje-nekih-tocaka-s-dnevnog-reda-ne-prolazi-im-1285098 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a658c403b7084a3a119747c5f8e780f2be070ecc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vije%C4%87nici+pri%C4%8Dali+o+prometu+i+gara%C5%BEama+pa+potpuno+skrenuli+s+teme%3A+spominjao+se+Tito%2C+duhovi+i+Lamborghiniji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsjednica-gradskog-vijeca-oporbeni-vijecnici-traze-povlacenje-nekih-tocaka-s-dnevnog-reda-ne-prolazi-im-1285098 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsjednica-gradskog-vijeca-oporbeni-vijecnici-traze-povlacenje-nekih-tocaka-s-dnevnog-reda-ne-prolazi-im-1285098 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitgradsko vijeće

Vijećnici pričali o prometu i garažama pa potpuno skrenuli s teme: spominjao se Tito, duhovi i Lamborghiniji

Piše Gabrijela Radanović Vladimir Dugandžić/Cropix
28. travnja 2023. - 09:47

15:09 Zakuhalo se oko SMALL MALL-a. Marko Matijević iz Centra je pokušao objasniti da se javni i privatni interes često prepliću te da nisu svi poduzetnici pohlepnici koji žele izgraditi vile i kupiti lamborghinije. Ukazao je i na činjenicu da je Tito mrtav i da se treba odmaknuti od socijalističkih politika. 

Novi vijećnik Mosta Tihomir Galić je potvrdio anamnezu bivšeg jugoslavenskog vođe, ali je rekao i kako je njegov duh živ, aludirajući na autoritativnost vladajućih.

A onda, nakon izlaganja Martina Mladena Pauka iz Domovinskog pokreta, u kojem se zapitao je li Ivošević kandidat krupnog kapitala i pogoduje li se investitoru, nastala je prava mala drama. Dogradonačelnik je uzeo mikrofon i uperio pogled u Pauka.

- Ne da mi se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:16