StoryEditorOCM
SplitProbila korona

Širi se zaraza u splitskom Domu umirovljenika, neki su završili u bolnici: ‘Buknilo je, nigdje nije kao ovdje...‘

Piše Božidar Lončar
15. prosinca 2023. - 08:12

Koronavirus je opet ušao u splitske domove umirovljenika na Zenti i u Vukovarskoj. Odlukom ravnatelja Ivana Škaričića zatvoreni su dijelovi stacionara i obvezno je nošenje maski. 

Obavijest o proboju koronavirusa je bila objavljena na ulazu u Dom u Vukovarskoj u nedjelju da bi dan poslije osvanula na web stranici Doma za starije i nemoćne osobe Split. Prvo su zatvoreni stacionari na 3. i 4. katu, a onda je 13. prosinca zatvoren i onaj na 2. katu. Na Zenti su zatvoreni dijelovi za korisnike stacionara. Obvezno je nošenje maski, a dostava hrane, potrepština i lijekova se vrši od 10:30 do 12.

Buknilo je, u Domu nije kao u bolnici

Korona se probila na Zentu već u studenom, ali o tome se nije tada pričalo, rekla nam je djelatnica Doma. Kaže nam kako je trenutno zaraženo 15-tak korisnika i par djelatnika:

- Bilo je nekoliko oboljelih korisnika i djelatnika u studenom, ali se o tome nije pričalo. Širenje je započelo prošli tjedan i tada je par korisnika završilo u bolnici i jedna je korisnica preminula. Nije preminula od koronavirusa već od drugih bolesti povezanih s njenim godinama. Skoro cijela šesta etaža, par soba na sedmoj etaži i počela se širiti na petu. Ima zaraženih i pokretnih i nepokretnih korisnika. Nosi im se hrana u sobu. Samo ću napomenuti kako je nedavno bilo nas dvoje na 70 korisnika. Sva pohvala fizioterapeutima - rekla nam je.

Korisnica Doma na Zenti je obavijest dobila od liječnice koja joj je rekla kako je korona buknila. Na Zenti se osjeća strah i oprez zbog korone:

- Jedino ovdje kod nas se osjeti da je "korona" probila. Zaštitne mjere, svi se paze, trudimo se ne okupljati. A kad odem u bolnicu, sve je normalno. I onda se ovdje vratim. Nije isto kao prije proboja. Ali razumijem da smo posebno osjetljivi na koronavirus pa nas je potrebno zaštititi - kaže.

Ukinuti su zabavni programi, likovne radionice, pjevanje. Ali i dalje pokretni korisnici mogu biti na otvorenom, igrati balote i družiti se ako mogu, nastavlja. Prije par dana je u Zenti održan i koncert KUDŽ "Filip Dević" na kojem je bilo i korisnika iz drugih domova.

Posljednje nam je potvrdio korisnik Doma u Vukovarskoj. 

- Nisam htio ići jer su se potrpali njih sedam do osam u kombi. Radi "korone" i blizine sam odlučio ne ići - rekao nam je.

On nam kaže kako iz sobe izlazi po hranu kako bi izbjegao kontakte:

- Ja sam na katu gdje nema oboljelih pa ni ne osjetim. Ima zaraženih pokretnih i nepokretnih korisnika kojima se nosi hrana u sobu. Ima i dalje posjeta. Mislim da su ukinuti grupni programi, ali nije ukinut doček Nove godine kao ni pjevanje. Znam da je jedna gospođa bila u bolnici i vratila se natrag i da je došlo par novih djelatnika - rekao nam je. 

Da podsjetimo, prije nešto više od godinu dana Općinsko državno odvjetništvo je pokrenulo istragu protiv Ivana Škaričića, ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe Split, Zdravke Đapić-Kolak, u to vrijeme glavne medicinske sestre i voditeljice Odjela za brigu o zdravlju, pojačanu njegu i rehabilitaciju u Domu u Vukovarskoj i Belite Šurjak, doktorice opće medicine koja je liječila korisnike smještene u domu zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi u razdoblju od proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. do 7. travnja 2020. U tom se razdoblju 58 korisnika Doma u Vukovarskoj zarazilo koronavirusom od kojih je njih 18 preminulo uslijed komplikacija uzrokovanih zarazom. Dvije inspekcije Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku imali su drugačije nalaze.

Upit je poslan ravnatelju Ivanu Škaričiću. Čekamo odgovor. Prilikom razgovora u Domu prošli tjedan istragu nije htio komentirati.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:32