stdClass Object ( [id] => 1366141 [title] => Sindikalisti: ‘Splitska bolnica radije plaća milijune nego da se dogovori s radnicima!‘; KBC ima posve drugačiju priču [alias] => sindikalisti-splitska-bolnica-radije-placa-milijune-nego-da-se-dogovori-s-radnicima-kbc-ima-posve-drugaciju-pricu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Teško je raditi u okruženju gdje te ljudi iz ravnateljstva gledaju “preko oka”, gdje moje ime “visi kao Pedro” na oglasnim pločama diljem bolnice i gdje me se proziva da sam kriv za nešto, za što nisam kriv.

Nije lako raditi ni mojoj kolegici Iris Marin Prižmić, koja je povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i članica Upravnog vijeća KBC-a Split, koju također iz ravnateljstva prozivaju da dijeli, kao i ja, punomoći po bolnici svima onima koji žele tužiti bolnicu.

To jednostavno nije istina, mi se samo borimo za prava radnika, da se ljudima isplati ono što je dogovoreno kolektivnim ugovorom i ono što se traži i dobiva i u drugim KBC-ima u Hrvatskoj. Ne tražimo “kruva vrh pogače” već samo ono što ljudima pripada.

U zadnje vrijeme nismo na dobroj nozi s bolničkim ravnateljstvom, odnosno to ravnateljstvo nije na dobroj nozi s nama, jer nas prozivaju kako želimo naštetiti bolnici, dok sebe vide kao “spasitelje bolnice” i borce za pravicu. Za pravicu, gdje za radne ljude ove bolnice nema mjesta, kaže nam Kajo Kalinić, povjerenik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi pri KBC-u Split.

Hajka na sindikat

A, kako je sve krenulo i zašto je došlo do “rata” između sindikata i ravnateljstva bolnice?

- Jedna od splitskih odvjetnica, koja zastupa najveći broj djelatnika KBC-a Split u tužbama protiv bolnice, zbog neisplaćenih prekovremenih sati, osnovice, putnih troškova... vidjela je da je u 300-tinjak njenih spisa umetnuta izjava članice našeg sindikata, koja je u Pravnoj službi KBC-a Split potpisala izjavu da nikada nikoga nije opunomoćila da je zastupa u sudskom postupku. To je ta naša članica sindikata napravila, kako mi je rekla, a kasnije i potpisala u izjavi kod javnog bilježnika, jer joj je iz Pravne službe KBC-a Split rečeno da će, s obzirom na to da je izgubila sudski postupak protiv bolnice, trebati platiti veliki novčani iznos na ime sudskih troškova. Tada su tu njezinu izjavu iskoristili i umetnuli je u još 300-tinjak spisa - kaže Kalinić.

---

image

Sindikalist Kajo Kalinić

Tom Dubravec/Cropix
---

Što se tada događa?

- Kreće “hajka” na nas sindikalne povjerenike i proziva nas se da šetamo po bolnici i dijelimo punomoći za tu odvjetnicu. To, naravno, ne odgovara istini, jer ja imam pametnijeg posla nego “hvatati ljude za rukav” i nagovarati ih da tuže bolnicu. Mi, kao sindikalni povjerenici, možemo ponuditi “alat” za tužbu, ali ne možemo i ne smijemo utjecati na to kojeg će odvjetnika odabrati neki radnik. Hoće li članstvo tužiti bolnicu ili neće, to je na svakome od njih i moram reći da su članovi “moga” sindikata odabirali odvjetnike po svom nahođenju - kaže Kalinić.

U nekoliko navrata su sindikalni povjerenici u bolnici imali sastanke s prof. dr. sc. Julijem Meštrovićem, ravnateljem KBC-a Split.

- Sastanke smo održavali, prvenstvo u dobroj vjeri, kako bi bili upoznati je li se što pomaklo s mrtve točke, odnosno da bi ustanovili hoće li bolnica dragovoljno isplatiti te razne zaostatke, kako se ne bi išlo u tužbe i da bi se bolnici na taj način uštedio novac za sudske postupke ili će se ipak morati ići u tužbe. Kako odgovora i dogovora nije bilo, nove tužbe su pokrenute - kaže Kalinić.

Ponovno pokretanje tužbi dovodi do “sukoba” Ravnateljstvo - Sindikati.

- U siječnju ove godine ravnatelj prof. dr. sc. Julije Meštrović je posumnjao u rad nas, sindikalnih povjerenika. Nakon što su radni sporovi za prekovremene sate i za osnovicu većinom završeni i to u korist djelatnika bolnice, splitska bolnica je i dalje nastavila dobivati stotine tužbi (oko tisuću novih tužbi, op.a.), jer nisu ispunjavali ostale stavke iz kolektivnog ugovora. To je očigledno “uzdrmalo” ravnateljstvo i od tada počinje “rat” protiv nas - kaže Iris Marin Prižmić.

---

image

Sindikalistica Iris Marin Prižmić

Jakov Prkić/Cropix
---

Odgovora nije bilo

Zanimalo nas je zbog čega u svrhu interesa svih strana, djelatnika bolnice, članova sindikata i samog KBC-a Split nije uspostavljen socijalni dijalog i zar nije lakše sjesti i dogovoriti se, nego se gledati preko nišana?

- Ja sam osobno prema ravnatelju bolnice uputila najmanje 15-ak dopisa koji su bili vezani uz problematiku za kolektivni ugovor i u tim dopisima molila da se vodi računa o kolektivnom ugovoru i onome, što iz njega proizlazi. Nikada mi ni na jedan od tih dopisa nije odgovoreno, pa kako da onda uspostavimo socijalni dijalog, kada druga strana ne želi s nama uspostaviti taj dijalog - kaže Iris Marin Prižmić.

U cijelu ovu priču oko “sukoba” u bolnici uključene su i središnjice sindikata u Zagrebu.

- Ravnatelj je prema “mom” sindikatu poslao dopis u kojemu izražava nezadovoljstvo mojim djelovanjem. No, iz Zagreba je dobio odgovor, što je i dokumentirano, kako je sindikat mišljenja kako su do sada neuspješno pokušani postupci mirenja s KBC-om i da članovi sindikata opravdano odlučuju o pokretanju novih sudskih postupaka radi zaštite prava iz radnog odnosa.

Moram istaknuti da ne dijelim nikakve punomoći po bolnici i da svaki član sindikata, ali i oni djelatnici koji to nisu, samostalno odlučuju o tome hoće li tužiti bolnicu i tko će ih u tim tužbama zastupati. Zbog svega ovoga sam bila izložena grubom i bahatom nastupu jednog bolničkog pravnika koji nije poštivao moje moralne osjećaje. Za nas sindikaliste je “loše vrijeme” u splitskoj bolnici - kaže Iris Marin Prižmić.

---

image

Osoblje KBC-a Split prilikom jednog od prošlih prosvjeda

 

Ante Čizmić/Cropix
---

Što je u pozadini svega i zašto se baš sada “zaratilo” na relaciji KBC Split - Sindikati?

- Ne znam što bih vam rekla i što njih iz ravnateljstva “pogoni” da se tako ponašaju prema nama sindikalistima. Ne znam je li im došlo “do mozga” koliko bolnica plaća sudskih troškova za sve te tužbe? No, tada mi je još više nejasno zbog čega se ne žele dogovoriti o isplatama jer bi to zaustavilo tužbe i bolnica ne bi imala tolike troškove, uštedjela bi novac.

Sudski troškovi

Izgleda da je njima jednostavnije i praktičnije da zaposlenici tuže bolnicu, dobivaju sporove, a da oni plaćaju i sudske troškove, zaključuje Iris Marin Prižmić.

Kako doznajemo, KBC Split je od 2018. godine do današnjih dana u oko sedam tisuća sudskih postupaka djelatnicima KBC-a Split, koji su po pitanju radnih sporova tužili bolnicu, isplatio oko sedam milijuna eura iz državnog proračuna.

---

Ravnateljstvo KBC-a Split: Djelatnici su šokirani da odvjetnici bez njihova znanja podnose nove tužbe

O svemu smo pitali prof. prim. dr. sc. Julija Meštrovića, ravnatelja KBC-a Split, a dobili smo ovaj odgovor od Kristine Bitange, glasnogovornice KBC-a Split:

"Protiv svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj (ali i drugih javnih službi poput školstva i policije) prije nekoliko godina pokrenute su tužbe zbog načina na koji je Centralni obračun plaća u državnoj službi i javnim službama (COP) obračunavao dodatke na prekovremeni rad, kao i na povećanje osnovice. O nagodbi u ovom procesu nije mogao odlučivati samostalno KBC Split, jer je taj problem rješavan cjelovito na razini RH, a isplata je omogućena po osiguranju sredstava. Navedene tužbe su, dakle, riješene cjelovito za sve navedene ustanove.

No, u drugoj polovici 2023. godine samo u KBC Split počinju pristizati "nove" tužbe, i to od dvoje odvjetnika, putem kojih se traži naknada zbog neisplate ili pogrešnog izračuna COVID nagrade, neisplate sati za vrijeme kojih je vršena primopredaja unatrag pet godina, neisplate raznih dodataka te pogrešnog izračuna naknade plaće za vrijeme godišnjeg odmora i bolovanja.

Ove tzv. nove tužbe su problematične s nekoliko osnova.

Naime, mnogi djelatnici upozoravaju da nisu potpisali novu punomoć za te "nove" tužbe. Odvjetnici su u velikoj većini "novih" tužbi prilagali "stare" punomoći iz ranijih tužbi, što je vrlo problematično i opravdani je razlog za odbacivanje tužbe od strane suda.

Odvjetnici su također nazivali djelatnike bolnice i nudili im da pokrenu nove tužbe. Brojni djelatnici nisu ni bili obaviješteni da se u njihovo ime vode "nove" tužbe i po više osnova protiv bolnice te budu neugodno iznenađeni tim saznanjem, pa se pravnoj službi bolnice obraćaju za pomoć.

Stoga je eventualna osnovanost "novih" tužbi krajnje upitna i tek će se utvrđivati u predstojećim sudskim postupcima s neizvjesnim ishodom. Svi postupci po "novim" tužbama u samom su začetku i još nije donesena ni jedna prvostupanjska presuda.

Spomenuti odvjetnici su za zastupanje u ranijim tužbama naplatili značajan parnični trošak i zatezne kamate, a na to slijede i "nove" tužbe koje se podižu i za minorne iznose od jedan ili nekoliko eura bruto, za što naplaćuju parnični trošak od nekoliko stotina eura. KBC Split zastupaju isključivo bolnički pravnici i KBC Split tu nema dodatnih troškova na ime zastupanja u sporovima.

Poznato je da Uprava KBC-a Split ustraje na otvorenom dijalogu i redovitim sastancima s predstavnicima sindikata o svim temama. Sindikalni povjerenici nisu za "nove" tužbe tražili rješenje socijalnim dijalogom s Upravom bolnice. Uloga sindikalnih povjerenika u ovom postupku temelji se na njihovim potpisanim izjavama vezano za prikupljanje punomoći odvjetnicima.

Unatoč svim teškoćama u kojima radimo u proteklih se pet godina u KBC-u Split povećao broj zaposlenika s 3723 (od čega je bilo 494 liječnika, 254 specijalizanta, 1641 medicinska sestra) na 4310 (619 liječnika, 293 specijalizanta, 1736 medicinskih sestara te 89 njegovatelja i 28 pomoćnih radnika u zdravstvu).

Ne radi se samo o značajnom porastu broja djelatnika, nego o unaprjeđenju stručnog rada i koristi koje od toga imaju naši građani. Dapače zbog novih djelatnosti dolaze nam liječnici iz drugih ustanova, uključujući i kliničke bolničke centre, što dodatno poboljšava kvalitetu rada i naše usluge."

 

---

---

image

Dopis ravnateljstva u kojem se optužuju sindikati

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KBC Split prima stotine tužbi djelatnika kojima nisu isplaćene sve naknade. Budući da te tužbe redovito završavaju u korist djelatnika, bolnica plaća i dodatne troškove na sudu. Sindikalisti kažu kako stoga uporno pozivaju Upravu na dogovor kako bi se izbjegle nove tužbe, ali to Uprava ignorira, naprotiv, otvoreno ratuje protiv sindikata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => socijalni dijalog? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KBC Split prima stotine tužbi djelatnika kojima nisu isplaćene sve naknade. Budući da te tužbe redovito završavaju u korist djelatnika, bolnica plaća i dodatne troškove na sudu. Sindikalisti kažu kako stoga uporno pozivaju Upravu na dogovor kako bi se izbjegle nove tužbe, ali to Uprava ignorira, naprotiv, otvoreno ratuje protiv sindikata socijalni dijalog? 2 0 6225 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-19 09:54:04 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-22 13:17:42 [modified_by] => 3133 [publish_up] => 2024-02-22 12:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => KBC Split prima stotine tužbi djelatnika kojima nisu isplaćene sve naknade. Budući da te tužbe redovito završavaju u korist djelatnika, bolnica plaća i dodatne troškove na sudu. Sindikalisti kažu kako stoga uporno pozivaju Upravu na dogovor kako bi s [metadata] => robots= author= title=Sindikalisti: 'Splitska bolnica radije plaća milijune nego da se dogovori s radnicima!'; KBC ima posve drugačiju priču page_title=Sindikalisti: 'Splitska bolnica radije plaća milijune nego da se dogovori s radnicima!'; KBC ima posve drugačiju priču [metakey] => kbc split, Julije Meštrović, samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/19\/26628515.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/19\/26628524.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/19\/23575291.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/19\/26621443.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/19\/26621437.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/19\/24810726.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","","Tom Dubravec\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

KBC Split je od 2018. godine do dans u oko sedam tisu\u0107a sudskih postupaka djelatnicima, koji su po pitanju radnih sporova tu\u017eili bolnicu, isplatio oko sedam milijuna eura iz dr\u017eavnog prora\u010duna.<\/p>","

Dopis ravnateljstva u kojem se optu\u017euju sindikati<\/p>","

Sindikalist Kajo Kalini\u0107<\/p>","

Ravnatelj Julije Me\u0161trovi\u0107<\/p>","

Osoblje KBC-a Split prilikom jednog od pro\u0161lih prosvjeda<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Sindikalistica Iris Marin Pri\u017emi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1482","hd_26628515_1920.jpg":"1920x1080","k_26628515_1280.jpg":"1280x1280","k_26628515_1024.jpg":"1024x1024","k_26628515_640.jpg":"640x640","k_26628515_480.jpg":"480x480","k_26628515_340.jpg":"340x340","k_26628515_220.jpg":"220x220","o_26628515_1280.jpg":"1280x988","o_26628515_1024.jpg":"1024x790","o_26628515_640.jpg":"640x494","o_26628515_480.jpg":"480x370","o_26628515_340.jpg":"340x262","o_26628515_220.jpg":"220x169","h_26628515_1280.jpg":"1280x854","h_26628515_1024.jpg":"1024x683","h_26628515_640.jpg":"640x427","h_26628515_480.jpg":"480x320","h_26628515_340.jpg":"340x227","h_26628515_220.jpg":"220x147","pp_26628515_1280.jpg":"1280x1628","pp_26628515_1024.jpg":"1024x1303","pp_26628515_640.jpg":"640x814","pp_26628515_480.jpg":"480x611","pp_26628515_340.jpg":"340x432","pp_26628515_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1240x1754","hd_26628524_1920.jpg":"1920x1080","k_26628524_1280.jpg":"1280x1280","k_26628524_1024.jpg":"1024x1024","k_26628524_640.jpg":"640x640","k_26628524_480.jpg":"480x480","k_26628524_340.jpg":"340x340","k_26628524_220.jpg":"220x220","o_26628524_1280.jpg":"1280x1810","o_26628524_1024.jpg":"1024x1448","o_26628524_640.jpg":"640x905","o_26628524_480.jpg":"480x678","o_26628524_340.jpg":"340x480","o_26628524_220.jpg":"220x311","h_26628524_1280.jpg":"1280x854","h_26628524_1024.jpg":"1024x683","h_26628524_640.jpg":"640x427","h_26628524_480.jpg":"480x320","h_26628524_340.jpg":"340x227","h_26628524_220.jpg":"220x147","pp_26628524_1280.jpg":"1280x1628","pp_26628524_1024.jpg":"1024x1303","pp_26628524_640.jpg":"640x814","pp_26628524_480.jpg":"480x611","pp_26628524_340.jpg":"340x432","pp_26628524_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1350","hd_23575291_1920.jpg":"1920x1080","k_23575291_1280.jpg":"1280x1280","k_23575291_1024.jpg":"1024x1024","k_23575291_640.jpg":"640x640","k_23575291_480.jpg":"480x480","k_23575291_340.jpg":"340x340","k_23575291_220.jpg":"220x220","o_23575291_1280.jpg":"1280x900","o_23575291_1024.jpg":"1024x720","o_23575291_640.jpg":"640x450","o_23575291_480.jpg":"480x337","o_23575291_340.jpg":"340x239","o_23575291_220.jpg":"220x154","h_23575291_1280.jpg":"1280x854","h_23575291_1024.jpg":"1024x683","h_23575291_640.jpg":"640x427","h_23575291_480.jpg":"480x320","h_23575291_340.jpg":"340x227","h_23575291_220.jpg":"220x147","pp_23575291_1280.jpg":"1280x1628","pp_23575291_1024.jpg":"1024x1303","pp_23575291_640.jpg":"640x814","pp_23575291_480.jpg":"480x611","pp_23575291_340.jpg":"340x432","pp_23575291_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26621443_1920.jpg":"1920x1080","k_26621443_1280.jpg":"1280x1280","k_26621443_1024.jpg":"1024x1024","k_26621443_640.jpg":"640x640","k_26621443_480.jpg":"480x480","k_26621443_340.jpg":"340x340","k_26621443_220.jpg":"220x220","o_26621443_1280.jpg":"1280x853","o_26621443_1024.jpg":"1024x682","o_26621443_640.jpg":"640x426","o_26621443_480.jpg":"480x320","o_26621443_340.jpg":"340x226","o_26621443_220.jpg":"220x146","h_26621443_1280.jpg":"1280x854","h_26621443_1024.jpg":"1024x683","h_26621443_640.jpg":"640x427","h_26621443_480.jpg":"480x320","h_26621443_340.jpg":"340x227","h_26621443_220.jpg":"220x147","pp_26621443_1280.jpg":"1280x1628","pp_26621443_1024.jpg":"1024x1303","pp_26621443_640.jpg":"640x814","pp_26621443_480.jpg":"480x611","pp_26621443_340.jpg":"340x432","pp_26621443_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26621437_1920.jpg":"1920x1080","k_26621437_1280.jpg":"1280x1280","k_26621437_1024.jpg":"1024x1024","k_26621437_640.jpg":"640x640","k_26621437_480.jpg":"480x480","k_26621437_340.jpg":"340x340","k_26621437_220.jpg":"220x220","o_26621437_1280.jpg":"1280x853","o_26621437_1024.jpg":"1024x682","o_26621437_640.jpg":"640x426","o_26621437_480.jpg":"480x320","o_26621437_340.jpg":"340x226","o_26621437_220.jpg":"220x146","h_26621437_1280.jpg":"1280x854","h_26621437_1024.jpg":"1024x683","h_26621437_640.jpg":"640x427","h_26621437_480.jpg":"480x320","h_26621437_340.jpg":"340x227","h_26621437_220.jpg":"220x147","pp_26621437_1280.jpg":"1280x1628","pp_26621437_1024.jpg":"1024x1303","pp_26621437_640.jpg":"640x814","pp_26621437_480.jpg":"480x611","pp_26621437_340.jpg":"340x432","pp_26621437_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1010x1033","hd_24810726_1920.jpg":"1920x1080","k_24810726_1280.jpg":"1280x1280","k_24810726_1024.jpg":"1024x1024","k_24810726_640.jpg":"640x640","k_24810726_480.jpg":"480x480","k_24810726_340.jpg":"340x340","k_24810726_220.jpg":"220x220","o_24810726_1280.jpg":"1280x1309","o_24810726_1024.jpg":"1024x1047","o_24810726_640.jpg":"640x654","o_24810726_480.jpg":"480x490","o_24810726_340.jpg":"340x347","o_24810726_220.jpg":"220x225","h_24810726_1280.jpg":"1280x854","h_24810726_1024.jpg":"1024x683","h_24810726_640.jpg":"640x427","h_24810726_480.jpg":"480x320","h_24810726_340.jpg":"340x227","h_24810726_220.jpg":"220x147","pp_24810726_1280.jpg":"1280x1628","pp_24810726_1024.jpg":"1024x1303","pp_24810726_640.jpg":"640x814","pp_24810726_480.jpg":"480x611","pp_24810726_340.jpg":"340x432","pp_24810726_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4026852 Threads: 2 Questions: 119095001 Slow queries: 52543 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3640791 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/sindikalisti-splitska-bolnica-radije-placa-milijune-nego-da-se-dogovori-s-radnicima-kbc-ima-posve-drugaciju-pricu-1366141 [printLink] => /split/sindikalisti-splitska-bolnica-radije-placa-milijune-nego-da-se-dogovori-s-radnicima-kbc-ima-posve-drugaciju-pricu-1366141?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 344378 [name] => kbc split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbc-split [link] => /tag/kbc-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 408419 [name] => Julije Meštrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => julije-mestrovic [link] => /tag/julije-mestrovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 620730 [name] => samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-19 13:42:55 [main_article_id] => 0 [alias] => samostalni-sindikat-zdravstva-i-socijalne-skrbi [link] => /tag/samostalni-sindikat-zdravstva-i-socijalne-skrbi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 748985 [name] => Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-22 10:12:13 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-strukovni-sindikat-medicinskih-sestara-i-medicinskih-tehnicara [link] => /tag/hrvatski-strukovni-sindikat-medicinskih-sestara-i-medicinskih-tehnicara ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KBC Split prima stotine tužbi djelatnika kojima nisu isplaćene sve naknade. Budući da te tužbe redovito završavaju u korist djelatnika, bolnica plaća i dodatne troškove na sudu. Sindikalisti kažu kako stoga uporno pozivaju Upravu na dogovor kako bi se izbjegle nove tužbe, ali to Uprava ignorira, naprotiv, otvoreno ratuje protiv sindikata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => socijalni dijalog? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sindikalisti: ‘Splitska bolnica radije plaća milijune nego da se dogovori s radnicima!‘; KBC ima posve drugačiju priču [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/26628515.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

KBC Split je od 2018. godine do dans u oko sedam tisuća sudskih postupaka djelatnicima, koji su po pitanju radnih sporova tužili bolnicu, isplatio oko sedam milijuna eura iz državnog proračuna.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/26628515.jpg [title] =>

KBC Split je od 2018. godine do dans u oko sedam tisuća sudskih postupaka djelatnicima, koji su po pitanju radnih sporova tužili bolnicu, isplatio oko sedam milijuna eura iz državnog proračuna.

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/26628524.jpg [title] =>

Dopis ravnateljstva u kojem se optužuju sindikati

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/23575291.jpg [title] =>

Sindikalist Kajo Kalinić

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/26621443.jpg [title] =>

Ravnatelj Julije Meštrović

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/26621437.jpg [title] =>

Osoblje KBC-a Split prilikom jednog od prošlih prosvjeda

 

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/24810726.jpg [title] =>

Sindikalistica Iris Marin Prižmić

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Teško je raditi u okruženju gdje te ljudi iz ravnateljstva gledaju “preko oka”, gdje moje ime “visi kao Pedro” na oglasnim pločama diljem bolnice i gdje me se proziva da sam kriv za nešto, za što nisam kriv.

Nije lako raditi ni mojoj kolegici Iris Marin Prižmić, koja je povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i članica Upravnog vijeća KBC-a Split, koju također iz ravnateljstva prozivaju da dijeli, kao i ja, punomoći po bolnici svima onima koji žele tužiti bolnicu.

To jednostavno nije istina, mi se samo borimo za prava radnika, da se ljudima isplati ono što je dogovoreno kolektivnim ugovorom i ono što se traži i dobiva i u drugim KBC-ima u Hrvatskoj. Ne tražimo “kruva vrh pogače” već samo ono što ljudima pripada.

U zadnje vrijeme nismo na dobroj nozi s bolničkim ravnateljstvom, odnosno to ravnateljstvo nije na dobroj nozi s nama, jer nas prozivaju kako želimo naštetiti bolnici, dok sebe vide kao “spasitelje bolnice” i borce za pravicu. Za pravicu, gdje za radne ljude ove bolnice nema mjesta, kaže nam Kajo Kalinić, povjerenik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi pri KBC-u Split.

Hajka na sindikat

A, kako je sve krenulo i zašto je došlo do “rata” između sindikata i ravnateljstva bolnice?

- Jedna od splitskih odvjetnica, koja zastupa najveći broj djelatnika KBC-a Split u tužbama protiv bolnice, zbog neisplaćenih prekovremenih sati, osnovice, putnih troškova... vidjela je da je u 300-tinjak njenih spisa umetnuta izjava članice našeg sindikata, koja je u Pravnoj službi KBC-a Split potpisala izjavu da nikada nikoga nije opunomoćila da je zastupa u sudskom postupku. To je ta naša članica sindikata napravila, kako mi je rekla, a kasnije i potpisala u izjavi kod javnog bilježnika, jer joj je iz Pravne službe KBC-a Split rečeno da će, s obzirom na to da je izgubila sudski postupak protiv bolnice, trebati platiti veliki novčani iznos na ime sudskih troškova. Tada su tu njezinu izjavu iskoristili i umetnuli je u još 300-tinjak spisa - kaže Kalinić.

---

image

Sindikalist Kajo Kalinić

Tom Dubravec/Cropix
---

Što se tada događa?

- Kreće “hajka” na nas sindikalne povjerenike i proziva nas se da šetamo po bolnici i dijelimo punomoći za tu odvjetnicu. To, naravno, ne odgovara istini, jer ja imam pametnijeg posla nego “hvatati ljude za rukav” i nagovarati ih da tuže bolnicu. Mi, kao sindikalni povjerenici, možemo ponuditi “alat” za tužbu, ali ne možemo i ne smijemo utjecati na to kojeg će odvjetnika odabrati neki radnik. Hoće li članstvo tužiti bolnicu ili neće, to je na svakome od njih i moram reći da su članovi “moga” sindikata odabirali odvjetnike po svom nahođenju - kaže Kalinić.

U nekoliko navrata su sindikalni povjerenici u bolnici imali sastanke s prof. dr. sc. Julijem Meštrovićem, ravnateljem KBC-a Split.

- Sastanke smo održavali, prvenstvo u dobroj vjeri, kako bi bili upoznati je li se što pomaklo s mrtve točke, odnosno da bi ustanovili hoće li bolnica dragovoljno isplatiti te razne zaostatke, kako se ne bi išlo u tužbe i da bi se bolnici na taj način uštedio novac za sudske postupke ili će se ipak morati ići u tužbe. Kako odgovora i dogovora nije bilo, nove tužbe su pokrenute - kaže Kalinić.

Ponovno pokretanje tužbi dovodi do “sukoba” Ravnateljstvo - Sindikati.

- U siječnju ove godine ravnatelj prof. dr. sc. Julije Meštrović je posumnjao u rad nas, sindikalnih povjerenika. Nakon što su radni sporovi za prekovremene sate i za osnovicu većinom završeni i to u korist djelatnika bolnice, splitska bolnica je i dalje nastavila dobivati stotine tužbi (oko tisuću novih tužbi, op.a.), jer nisu ispunjavali ostale stavke iz kolektivnog ugovora. To je očigledno “uzdrmalo” ravnateljstvo i od tada počinje “rat” protiv nas - kaže Iris Marin Prižmić.

---

image

Sindikalistica Iris Marin Prižmić

Jakov Prkić/Cropix
---

Odgovora nije bilo

Zanimalo nas je zbog čega u svrhu interesa svih strana, djelatnika bolnice, članova sindikata i samog KBC-a Split nije uspostavljen socijalni dijalog i zar nije lakše sjesti i dogovoriti se, nego se gledati preko nišana?

- Ja sam osobno prema ravnatelju bolnice uputila najmanje 15-ak dopisa koji su bili vezani uz problematiku za kolektivni ugovor i u tim dopisima molila da se vodi računa o kolektivnom ugovoru i onome, što iz njega proizlazi. Nikada mi ni na jedan od tih dopisa nije odgovoreno, pa kako da onda uspostavimo socijalni dijalog, kada druga strana ne želi s nama uspostaviti taj dijalog - kaže Iris Marin Prižmić.

U cijelu ovu priču oko “sukoba” u bolnici uključene su i središnjice sindikata u Zagrebu.

- Ravnatelj je prema “mom” sindikatu poslao dopis u kojemu izražava nezadovoljstvo mojim djelovanjem. No, iz Zagreba je dobio odgovor, što je i dokumentirano, kako je sindikat mišljenja kako su do sada neuspješno pokušani postupci mirenja s KBC-om i da članovi sindikata opravdano odlučuju o pokretanju novih sudskih postupaka radi zaštite prava iz radnog odnosa.

Moram istaknuti da ne dijelim nikakve punomoći po bolnici i da svaki član sindikata, ali i oni djelatnici koji to nisu, samostalno odlučuju o tome hoće li tužiti bolnicu i tko će ih u tim tužbama zastupati. Zbog svega ovoga sam bila izložena grubom i bahatom nastupu jednog bolničkog pravnika koji nije poštivao moje moralne osjećaje. Za nas sindikaliste je “loše vrijeme” u splitskoj bolnici - kaže Iris Marin Prižmić.

---

image

Osoblje KBC-a Split prilikom jednog od prošlih prosvjeda

 

Ante Čizmić/Cropix
---

Što je u pozadini svega i zašto se baš sada “zaratilo” na relaciji KBC Split - Sindikati?

- Ne znam što bih vam rekla i što njih iz ravnateljstva “pogoni” da se tako ponašaju prema nama sindikalistima. Ne znam je li im došlo “do mozga” koliko bolnica plaća sudskih troškova za sve te tužbe? No, tada mi je još više nejasno zbog čega se ne žele dogovoriti o isplatama jer bi to zaustavilo tužbe i bolnica ne bi imala tolike troškove, uštedjela bi novac.

Sudski troškovi

Izgleda da je njima jednostavnije i praktičnije da zaposlenici tuže bolnicu, dobivaju sporove, a da oni plaćaju i sudske troškove, zaključuje Iris Marin Prižmić.

Kako doznajemo, KBC Split je od 2018. godine do današnjih dana u oko sedam tisuća sudskih postupaka djelatnicima KBC-a Split, koji su po pitanju radnih sporova tužili bolnicu, isplatio oko sedam milijuna eura iz državnog proračuna.

---

Ravnateljstvo KBC-a Split: Djelatnici su šokirani da odvjetnici bez njihova znanja podnose nove tužbe

O svemu smo pitali prof. prim. dr. sc. Julija Meštrovića, ravnatelja KBC-a Split, a dobili smo ovaj odgovor od Kristine Bitange, glasnogovornice KBC-a Split:

"Protiv svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj (ali i drugih javnih službi poput školstva i policije) prije nekoliko godina pokrenute su tužbe zbog načina na koji je Centralni obračun plaća u državnoj službi i javnim službama (COP) obračunavao dodatke na prekovremeni rad, kao i na povećanje osnovice. O nagodbi u ovom procesu nije mogao odlučivati samostalno KBC Split, jer je taj problem rješavan cjelovito na razini RH, a isplata je omogućena po osiguranju sredstava. Navedene tužbe su, dakle, riješene cjelovito za sve navedene ustanove.

No, u drugoj polovici 2023. godine samo u KBC Split počinju pristizati "nove" tužbe, i to od dvoje odvjetnika, putem kojih se traži naknada zbog neisplate ili pogrešnog izračuna COVID nagrade, neisplate sati za vrijeme kojih je vršena primopredaja unatrag pet godina, neisplate raznih dodataka te pogrešnog izračuna naknade plaće za vrijeme godišnjeg odmora i bolovanja.

Ove tzv. nove tužbe su problematične s nekoliko osnova.

Naime, mnogi djelatnici upozoravaju da nisu potpisali novu punomoć za te "nove" tužbe. Odvjetnici su u velikoj većini "novih" tužbi prilagali "stare" punomoći iz ranijih tužbi, što je vrlo problematično i opravdani je razlog za odbacivanje tužbe od strane suda.

Odvjetnici su također nazivali djelatnike bolnice i nudili im da pokrenu nove tužbe. Brojni djelatnici nisu ni bili obaviješteni da se u njihovo ime vode "nove" tužbe i po više osnova protiv bolnice te budu neugodno iznenađeni tim saznanjem, pa se pravnoj službi bolnice obraćaju za pomoć.

Stoga je eventualna osnovanost "novih" tužbi krajnje upitna i tek će se utvrđivati u predstojećim sudskim postupcima s neizvjesnim ishodom. Svi postupci po "novim" tužbama u samom su začetku i još nije donesena ni jedna prvostupanjska presuda.

Spomenuti odvjetnici su za zastupanje u ranijim tužbama naplatili značajan parnični trošak i zatezne kamate, a na to slijede i "nove" tužbe koje se podižu i za minorne iznose od jedan ili nekoliko eura bruto, za što naplaćuju parnični trošak od nekoliko stotina eura. KBC Split zastupaju isključivo bolnički pravnici i KBC Split tu nema dodatnih troškova na ime zastupanja u sporovima.

Poznato je da Uprava KBC-a Split ustraje na otvorenom dijalogu i redovitim sastancima s predstavnicima sindikata o svim temama. Sindikalni povjerenici nisu za "nove" tužbe tražili rješenje socijalnim dijalogom s Upravom bolnice. Uloga sindikalnih povjerenika u ovom postupku temelji se na njihovim potpisanim izjavama vezano za prikupljanje punomoći odvjetnicima.

Unatoč svim teškoćama u kojima radimo u proteklih se pet godina u KBC-u Split povećao broj zaposlenika s 3723 (od čega je bilo 494 liječnika, 254 specijalizanta, 1641 medicinska sestra) na 4310 (619 liječnika, 293 specijalizanta, 1736 medicinskih sestara te 89 njegovatelja i 28 pomoćnih radnika u zdravstvu).

Ne radi se samo o značajnom porastu broja djelatnika, nego o unaprjeđenju stručnog rada i koristi koje od toga imaju naši građani. Dapače zbog novih djelatnosti dolaze nam liječnici iz drugih ustanova, uključujući i kliničke bolničke centre, što dodatno poboljšava kvalitetu rada i naše usluge."

 

---

---

image

Dopis ravnateljstva u kojem se optužuju sindikati

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Tom Dubravec/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Cropix

KBC Split je od 2018. godine do dans u oko sedam tisuća sudskih postupaka djelatnicima, koji su po pitanju radnih sporova tužili bolnicu, isplatio oko sedam milijuna eura iz državnog proračuna.


Dopis ravnateljstva u kojem se optužuju sindikati

Tom Dubravec/Cropix

Sindikalist Kajo Kalinić

Vladimir Dugandžić/Cropix

Ravnatelj Julije Meštrović

Ante Čizmić/Cropix

Osoblje KBC-a Split prilikom jednog od prošlih prosvjeda

 

Jakov Prkić/Cropix

Sindikalistica Iris Marin Prižmić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sindikalisti-splitska-bolnica-radije-placa-milijune-nego-da-se-dogovori-s-radnicima-kbc-ima-posve-drugaciju-pricu-1366141 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=31e749e6f9df6585515594d562e62972c450291e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sindikalisti%3A+%E2%80%98Splitska+bolnica+radije+pla%C4%87a+milijune+nego+da+se+dogovori+s+radnicima%21%E2%80%98%3B+KBC+ima+posve+druga%C4%8Diju+pri%C4%8Du&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsindikalisti-splitska-bolnica-radije-placa-milijune-nego-da-se-dogovori-s-radnicima-kbc-ima-posve-drugaciju-pricu-1366141 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsindikalisti-splitska-bolnica-radije-placa-milijune-nego-da-se-dogovori-s-radnicima-kbc-ima-posve-drugaciju-pricu-1366141 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KBC Split prima stotine tužbi djelatnika kojima nisu isplaćene sve naknade. Budući da te tužbe redovito završavaju u korist djelatnika, bolnica plaća i dodatne troškove na sudu. Sindikalisti kažu kako stoga uporno pozivaju Upravu na dogovor kako bi se izbjegle nove tužbe, ali to Uprava ignorira, naprotiv, otvoreno ratuje protiv sindikata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => socijalni dijalog? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitsocijalni dijalog?

Sindikalisti: ‘Splitska bolnica radije plaća milijune nego da se dogovori s radnicima!‘; KBC ima posve drugačiju priču

Piše Ivica Marković
22. veljače 2024. - 13:04
KBC Split je od 2018. godine do dans u oko sedam tisuća sudskih postupaka djelatnicima, koji su po pitanju radnih sporova tužili bolnicu, isplatio oko sedam milijuna eura iz državnog proračuna.Cropix

Teško je raditi u okruženju gdje te ljudi iz ravnateljstva gledaju “preko oka”, gdje moje ime “visi kao Pedro” na oglasnim pločama diljem bolnice i gdje me se proziva da sam kriv za nešto, za što nisam kriv.

Nije lako raditi ni mojoj kolegici Iris Marin Prižmić, koja je povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i članica Upravnog vijeća KBC-a Split, koju također iz ravnateljstva prozivaju da dijeli, kao i ja, punomoći po bolnici svima onima koji žele tužiti bolnicu.

To jednostavno nije istina, mi se samo borimo za prava radnika, da se ljudima isplati ono što je dogovoreno kolektivnim ugovorom i ono što se traži i dobiva i u drugim KBC-ima u Hrvatskoj. Ne tražimo “kruva vrh pogače” već samo ono što ljudima pripada.

U zadnje v...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:02