stdClass Object ( [id] => 1342891 [title] => Šetate li psa bez povodca uz more u Splitu i Šibeniku - kazna vam je 260 eura! U Rijeci je puno manja. To nije sve [alias] => setate-li-psa-bez-povodca-uz-more-u-splitu-i-sibeniku-kazna-vam-je-260-eura-u-rijeci-je-puno-manja-to-nije-sve [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Više nema šetnje sa psom duž obale bez povodca na kojem ćete držati svog ljubimca, točnije rečeno unutar granice pomorskog dobra (a nekad je teško znati kako je ta granica određena na nekom području).

Ne možete ni kupati pse na pomorskom dobru, osim na plažama predviđenim za pse. Ne, ne smije se više ni kampirati, ni paliti vatru. Ako počinite takve prekršaje, čeka vas novčana kazna.

To su samo neki od prekršaja koje će ubuduće kažnjavati pomorski redari jer je Grad Split donio Odluku o redu na pomorskom dobru.

Novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je izazvao brojne kontroverzije, omogućio je decentralizaciju nekih ovlasti na jedinice lokalne samouprave, koje su odsad dužne donijeti odluke o redu na pomorskom dobru kako bi se osiguralo uređenje, korištenje pomorskog dobra i neometani prolazak.

Zanimljivo je da se ove odluke ne poklapaju s odredbama Zakona u cijelosti, odnosno imaju neke dodatke. Na primjer, u Zakonu o pomorskom dobru nije propisano da se ne smije kampirati na pomorskom dobru, niti ima zabrane oko vođenja pasa bez uzice.

S ovim dokumentom Grad Split preuzima veću brigu o upravljanju pomorskim dobrom na svojemu području. To znači da je Grad nadležan za korištenje pomorskog dobra u općoj uporabi, gdje nema koncesija, za gradnju građevina i izvođenje onih zahvata u prostoru pomorskog dobra koji se ne smatraju građenjem, a koji ostaju u općoj upotrebi. Ubuduće je Grad zadužen za izdavanje dozvola na pomorskom dobru, kao i za nadzor da oni koji su dobili dozvole koriste pomorsko dobro u opsegu granica koje su utvrđene u dozvoli.

---

image

Mace mogu slobodno gdje god ih je volja. Pa da im nije bolje nego psićima

Paun Paunović/Cropix
---

Grad može izdavati dozvole u skladu s Planom upravljanja pomorskim dobrom, koji donosi svake godine. Ali, isto tako, kako piše u ovoj Odluci o redu na pomorskom dobru, Grad može izdati dozvole "samo za obavljanje djelatnosti i korištenje pomorskog dobra manjeg značaja". Dakle, iako je Vlada RH provela određenu decentralizaciju, ipak to nije ono što bi Puljkova stranka htjela od Plenkovićeve Vlade, da se prenese na ovlasti Grada upravljanje pomorskim dobrom u cijelosti, kao i sav prihod.

Kako bilo, dopušteno je jedinicama lokalne samouprave da u Odluku o redu na pomorskom dobru uvrste "stvari" koje nisu u Zakonu o pomorskom dobru. Tako imamo razlike između gradova u odlukama o redu na pomorskom dobru. Pa stoga, ovisno o tome što planirate, prije nego dođete u neki grad možda ne bi bilo loše proučiti što piše u njegovoj odluci jer se zabrane lokalno razlikuju. Na primjer, u Splitu je na pomorskom dobru zabranjeno "ostavljati motocikle, vozila, strojeve, uređaje i plovila".

Grad Šibenik, s druge strane, nije općenito zabranio da se na pomorskom dobru ostavljaju vozila, odnosno njih se ne smije ostavljati samo ako su problematična. Na šibenskim plažama zabranjeno je "ostavljati vozila bez registarskih tablica, odnosno neregistrirana vozila, te vozila koja su tehnički neispravna u smislu da su karambolirana ili iz njih cure maziva i druge tekućine".

U Rijeci nije uopće zabranjeno imati vozilo na pomorskom dobru, ali može biti problem ako ga idete popravljati. Odnosno, zabranjeno je "popravljati motorna vozila (osim u opravdanim slučajevima)". U Splitu je zabranjeno ostaviti motocikl na pomorskom dobru, što nije slučaj u Rijeci i Šibeniku.

No zato je Šibeniku i Rijeci na pomorskom dobru zabranjeno "pljuvati ili obavljati nuždu". U Splitu se nisu sjetili zabraniti mogućnost da se čovjek "olakša" na pomorskom dobru. U Rijeci je izričito zabranjeno "nasipavati more ljudskom radnjom i odlaganjem materijala na morsku obalu ili u more (od iskopa, rušenja objekata, otpadnog materijala i dr.)".

U Splitu nisu napisali ovu odredbu, ali su se, za razliku od Rijeke, sjetili obrnute situacije. Umjesto nezakonitog nasipavanja obale, zabranili su odvoženje materijala. Pa su na pomorskom dobru zabranili "kopati i/ili odvoziti šljunak, pijesak i sličan materijal".

No u Zakonu o pomorskom dobru je definirano da su kod upravljanja pomorskim dobrom jedinice lokalne samouprave nadležne za zabranu nezakonitog nasipavanja. Odnosno da su "dužne poduzeti sve radnje radi sprječavanja nezakonitog postupanja, samovlasnog zauzeća, devastacije pomorskog dobra i nezakonitog nasipavanja".

---

image

S automobilom na pomorskom dobru...

 

Čitatelj
---

Uglavnom, pored zabrana koje smo dosad naveli, splitska Odluka o pomorskom dobru zabranjuje da se ograničava upotrebu pomorskog dobra, što bi značilo da ga se privatizira ili ograđuje tako da ga drugi ne mogu koristiti. Zabranjeno je oštećivati pomorsko dobro, kao i zelenilo na njemu. Zabranjuje se bespravno postavljati predmete, u što spadaju i reklame koje se ne smije postavljati bez dozvole Grada.

Ne smije se uništavati šahte i općenito vodonaponske sustave. Na pomorskom dobru zabranjuje se izlagati i nuditi robu na prodaju putem pokretnih prodavača.

Za razliku od Pule, gdje je burna svađa na Gradskom vijeću izbila oko zabrane nudizma na plažama, u Splitu "golaćima" nisu zabranili pristup. Štoviše, ako bismo radikalno tumačili drugi dokument, Odluku o komunalnom redu, mogli bi reći kako se ovdje dozvoljeno kupati kao od majke rođen. Jer tamo u članku 90. piše: "Zabranjeno je nalaziti se na površini javne namjene u kupaćem kostimu, donjem rublju ili bez odjeće osim na prostoru plaža i kupališta".

Novina je da se za nadzor u provođenju Odluke o pomorskom redu angažira pomorskog redara kao gradskog zaposlenika. Pomorski redar mora imati najmanje srednjoškolsko obrazovanje, a njegove ovlasti su usporedive s onima koje ima komunalni redar ili čuvar prirode zaštićenog područja.

Pomorski redar ima pravo prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje, on može uzimati osobne podatke i isprave, izjave svjedoka i zatražiti dokumentaciju. Prekršaje pomorski redar utvrđuje na osnovi odredbi Zakona o pomorskom dobru i na osnovi Odluke o redu na pomorskom dobru. Optužni prijedlog za prekršaje na osnovi onog što je utvrdio pomorski redar podnosi pročelnik/ca Upravnog odjela za komunalne poslove.

Kaznu od 1320 eura plaća pravna osoba za navedene prekršaje, a osim njih, kazna također slijedi ako se samovoljno premješta urbanu opremu koju je postavio Grad ili se po njoj šara i oštećuje. Kazna slijedi i ako se pomorsko dobro koristi bez dozvole ili protivno izdanoj dozvoli, kao i ako se pomorskom redaru ne omoguće uvjeti za normalan rad u okviru njegovih ovlaštenja. Dodatnih 300 eura kazne snosi odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Nešto manje od pravnih osoba će se kazniti obrtnici, njima slijedi penalizacija od 650 eura. A građani, odnosno fizičke osobe kako ih se naziva u pravnoj terminologiji, odsad će morati pripremiti 260 eura ako ih uhvati pomorski redar da bez uzice štetaju psa obalom, ako ostave plovilo ili dođu s autom unutar granice pomorskog dobra...

Dodajmo za kraj da se kazne razlikuju među gradovima. Za razliku od Splita i Šibenika, koji fizičkim osobama naplaćuju 260 eura, u Rijeci su kazne upola manje, iznose 130 eura.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POMORSKO DOBRO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => POMORSKO DOBRO 2 0 6891 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-28 10:27:14 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-28 14:03:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-28 14:03:54 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Šetate li psa bez povodca uz more u Splitu i Šibeniku - kazna vam je 260 eura! U Rijeci je puno manja. To nije sve page_title=Šetate li psa bez povodca uz more u Splitu i Šibeniku - kazna vam je 260 eura! U Rijeci je puno manja. To nije sve [metakey] => pomorsko dobro, novčane kazne, Gradska odluka, pas bez povodca [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/28\/20425168.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/24553876.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/25428391.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","\u010citatelj"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pse\u0107i kupanjac dozvoljen samo na posebnim pla\u017eama<\/p>","

Mace mogu slobodno gdje god ih je volja. Pa da im nije bolje nego psi\u0107ima<\/p>","

S automobilom na pomorskom dobru...<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x972","hd_20425168_1920.jpg":"1920x1080","k_20425168_1280.jpg":"1280x1280","k_20425168_1024.jpg":"1024x1024","k_20425168_640.jpg":"640x640","k_20425168_480.jpg":"480x480","k_20425168_340.jpg":"340x340","k_20425168_220.jpg":"220x220","o_20425168_1280.jpg":"1280x648","o_20425168_1024.jpg":"1024x518","o_20425168_640.jpg":"640x324","o_20425168_480.jpg":"480x243","o_20425168_340.jpg":"340x172","o_20425168_220.jpg":"220x111","h_20425168_1280.jpg":"1280x854","h_20425168_1024.jpg":"1024x683","h_20425168_640.jpg":"640x427","h_20425168_480.jpg":"480x320","h_20425168_340.jpg":"340x227","h_20425168_220.jpg":"220x147","pp_20425168_1280.jpg":"1280x1628","pp_20425168_1024.jpg":"1024x1303","pp_20425168_640.jpg":"640x814","pp_20425168_480.jpg":"480x611","pp_20425168_340.jpg":"340x432","pp_20425168_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1393","hd_24553876_1920.jpg":"1920x1080","k_24553876_1280.jpg":"1280x1280","k_24553876_1024.jpg":"1024x1024","k_24553876_640.jpg":"640x640","k_24553876_480.jpg":"480x480","k_24553876_340.jpg":"340x340","k_24553876_220.jpg":"220x220","o_24553876_1280.jpg":"1280x928","o_24553876_1024.jpg":"1024x742","o_24553876_640.jpg":"640x464","o_24553876_480.jpg":"480x348","o_24553876_340.jpg":"340x246","o_24553876_220.jpg":"220x159","h_24553876_1280.jpg":"1280x854","h_24553876_1024.jpg":"1024x683","h_24553876_640.jpg":"640x427","h_24553876_480.jpg":"480x320","h_24553876_340.jpg":"340x227","h_24553876_220.jpg":"220x147","pp_24553876_1280.jpg":"1280x1628","pp_24553876_1024.jpg":"1024x1303","pp_24553876_640.jpg":"640x814","pp_24553876_480.jpg":"480x611","pp_24553876_340.jpg":"340x432","pp_24553876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1599x1200","hd_25428391_1920.jpg":"1920x1080","k_25428391_1280.jpg":"1280x1280","k_25428391_1024.jpg":"1024x1024","k_25428391_640.jpg":"640x640","k_25428391_480.jpg":"480x480","k_25428391_340.jpg":"340x340","k_25428391_220.jpg":"220x220","o_25428391_1280.jpg":"1280x960","o_25428391_1024.jpg":"1024x768","o_25428391_640.jpg":"640x480","o_25428391_480.jpg":"480x360","o_25428391_340.jpg":"340x255","o_25428391_220.jpg":"220x165","h_25428391_1280.jpg":"1280x854","h_25428391_1024.jpg":"1024x683","h_25428391_640.jpg":"640x427","h_25428391_480.jpg":"480x320","h_25428391_340.jpg":"340x227","h_25428391_220.jpg":"220x147","pp_25428391_1280.jpg":"1280x1628","pp_25428391_1024.jpg":"1024x1303","pp_25428391_640.jpg":"640x814","pp_25428391_480.jpg":"480x611","pp_25428391_340.jpg":"340x432","pp_25428391_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38432465 Threads: 3 Questions: 7099860122 Slow queries: 3301044 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608396119 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/setate-li-psa-bez-povodca-uz-more-u-splitu-i-sibeniku-kazna-vam-je-260-eura-u-rijeci-je-puno-manja-to-nije-sve-1342891 [printLink] => /split/setate-li-psa-bez-povodca-uz-more-u-splitu-i-sibeniku-kazna-vam-je-260-eura-u-rijeci-je-puno-manja-to-nije-sve-1342891?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 421166 [name] => pomorsko dobro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorsko-dobro [link] => /tag/pomorsko-dobro ) [1] => stdClass Object ( [id] => 358146 [name] => novčane kazne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novcane-kazne [link] => /tag/novcane-kazne ) [2] => stdClass Object ( [id] => 738494 [name] => Gradska odluka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-28 15:04:07 [main_article_id] => 0 [alias] => gradska-odluka [link] => /tag/gradska-odluka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 501213 [name] => pas bez povodca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pas-bez-povodca [link] => /tag/pas-bez-povodca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POMORSKO DOBRO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šetate li psa bez povodca uz more u Splitu i Šibeniku - kazna vam je 260 eura! U Rijeci je puno manja. To nije sve [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/20425168.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Ponoš/Cropix [mainImageDesc] =>

Pseći kupanjac dozvoljen samo na posebnim plažama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/20425168.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

Pseći kupanjac dozvoljen samo na posebnim plažama

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/24553876.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Mace mogu slobodno gdje god ih je volja. Pa da im nije bolje nego psićima

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/25428391.jpg [title] => Čitatelj

S automobilom na pomorskom dobru...

 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Više nema šetnje sa psom duž obale bez povodca na kojem ćete držati svog ljubimca, točnije rečeno unutar granice pomorskog dobra (a nekad je teško znati kako je ta granica određena na nekom području).

Ne možete ni kupati pse na pomorskom dobru, osim na plažama predviđenim za pse. Ne, ne smije se više ni kampirati, ni paliti vatru. Ako počinite takve prekršaje, čeka vas novčana kazna.

To su samo neki od prekršaja koje će ubuduće kažnjavati pomorski redari jer je Grad Split donio Odluku o redu na pomorskom dobru.

Novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je izazvao brojne kontroverzije, omogućio je decentralizaciju nekih ovlasti na jedinice lokalne samouprave, koje su odsad dužne donijeti odluke o redu na pomorskom dobru kako bi se osiguralo uređenje, korištenje pomorskog dobra i neometani prolazak.

Zanimljivo je da se ove odluke ne poklapaju s odredbama Zakona u cijelosti, odnosno imaju neke dodatke. Na primjer, u Zakonu o pomorskom dobru nije propisano da se ne smije kampirati na pomorskom dobru, niti ima zabrane oko vođenja pasa bez uzice.

S ovim dokumentom Grad Split preuzima veću brigu o upravljanju pomorskim dobrom na svojemu području. To znači da je Grad nadležan za korištenje pomorskog dobra u općoj uporabi, gdje nema koncesija, za gradnju građevina i izvođenje onih zahvata u prostoru pomorskog dobra koji se ne smatraju građenjem, a koji ostaju u općoj upotrebi. Ubuduće je Grad zadužen za izdavanje dozvola na pomorskom dobru, kao i za nadzor da oni koji su dobili dozvole koriste pomorsko dobro u opsegu granica koje su utvrđene u dozvoli.

---

image

Mace mogu slobodno gdje god ih je volja. Pa da im nije bolje nego psićima

Paun Paunović/Cropix
---

Grad može izdavati dozvole u skladu s Planom upravljanja pomorskim dobrom, koji donosi svake godine. Ali, isto tako, kako piše u ovoj Odluci o redu na pomorskom dobru, Grad može izdati dozvole "samo za obavljanje djelatnosti i korištenje pomorskog dobra manjeg značaja". Dakle, iako je Vlada RH provela određenu decentralizaciju, ipak to nije ono što bi Puljkova stranka htjela od Plenkovićeve Vlade, da se prenese na ovlasti Grada upravljanje pomorskim dobrom u cijelosti, kao i sav prihod.

Kako bilo, dopušteno je jedinicama lokalne samouprave da u Odluku o redu na pomorskom dobru uvrste "stvari" koje nisu u Zakonu o pomorskom dobru. Tako imamo razlike između gradova u odlukama o redu na pomorskom dobru. Pa stoga, ovisno o tome što planirate, prije nego dođete u neki grad možda ne bi bilo loše proučiti što piše u njegovoj odluci jer se zabrane lokalno razlikuju. Na primjer, u Splitu je na pomorskom dobru zabranjeno "ostavljati motocikle, vozila, strojeve, uređaje i plovila".

Grad Šibenik, s druge strane, nije općenito zabranio da se na pomorskom dobru ostavljaju vozila, odnosno njih se ne smije ostavljati samo ako su problematična. Na šibenskim plažama zabranjeno je "ostavljati vozila bez registarskih tablica, odnosno neregistrirana vozila, te vozila koja su tehnički neispravna u smislu da su karambolirana ili iz njih cure maziva i druge tekućine".

U Rijeci nije uopće zabranjeno imati vozilo na pomorskom dobru, ali može biti problem ako ga idete popravljati. Odnosno, zabranjeno je "popravljati motorna vozila (osim u opravdanim slučajevima)". U Splitu je zabranjeno ostaviti motocikl na pomorskom dobru, što nije slučaj u Rijeci i Šibeniku.

No zato je Šibeniku i Rijeci na pomorskom dobru zabranjeno "pljuvati ili obavljati nuždu". U Splitu se nisu sjetili zabraniti mogućnost da se čovjek "olakša" na pomorskom dobru. U Rijeci je izričito zabranjeno "nasipavati more ljudskom radnjom i odlaganjem materijala na morsku obalu ili u more (od iskopa, rušenja objekata, otpadnog materijala i dr.)".

U Splitu nisu napisali ovu odredbu, ali su se, za razliku od Rijeke, sjetili obrnute situacije. Umjesto nezakonitog nasipavanja obale, zabranili su odvoženje materijala. Pa su na pomorskom dobru zabranili "kopati i/ili odvoziti šljunak, pijesak i sličan materijal".

No u Zakonu o pomorskom dobru je definirano da su kod upravljanja pomorskim dobrom jedinice lokalne samouprave nadležne za zabranu nezakonitog nasipavanja. Odnosno da su "dužne poduzeti sve radnje radi sprječavanja nezakonitog postupanja, samovlasnog zauzeća, devastacije pomorskog dobra i nezakonitog nasipavanja".

---

image

S automobilom na pomorskom dobru...

 

Čitatelj
---

Uglavnom, pored zabrana koje smo dosad naveli, splitska Odluka o pomorskom dobru zabranjuje da se ograničava upotrebu pomorskog dobra, što bi značilo da ga se privatizira ili ograđuje tako da ga drugi ne mogu koristiti. Zabranjeno je oštećivati pomorsko dobro, kao i zelenilo na njemu. Zabranjuje se bespravno postavljati predmete, u što spadaju i reklame koje se ne smije postavljati bez dozvole Grada.

Ne smije se uništavati šahte i općenito vodonaponske sustave. Na pomorskom dobru zabranjuje se izlagati i nuditi robu na prodaju putem pokretnih prodavača.

Za razliku od Pule, gdje je burna svađa na Gradskom vijeću izbila oko zabrane nudizma na plažama, u Splitu "golaćima" nisu zabranili pristup. Štoviše, ako bismo radikalno tumačili drugi dokument, Odluku o komunalnom redu, mogli bi reći kako se ovdje dozvoljeno kupati kao od majke rođen. Jer tamo u članku 90. piše: "Zabranjeno je nalaziti se na površini javne namjene u kupaćem kostimu, donjem rublju ili bez odjeće osim na prostoru plaža i kupališta".

Novina je da se za nadzor u provođenju Odluke o pomorskom redu angažira pomorskog redara kao gradskog zaposlenika. Pomorski redar mora imati najmanje srednjoškolsko obrazovanje, a njegove ovlasti su usporedive s onima koje ima komunalni redar ili čuvar prirode zaštićenog područja.

Pomorski redar ima pravo prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje, on može uzimati osobne podatke i isprave, izjave svjedoka i zatražiti dokumentaciju. Prekršaje pomorski redar utvrđuje na osnovi odredbi Zakona o pomorskom dobru i na osnovi Odluke o redu na pomorskom dobru. Optužni prijedlog za prekršaje na osnovi onog što je utvrdio pomorski redar podnosi pročelnik/ca Upravnog odjela za komunalne poslove.

Kaznu od 1320 eura plaća pravna osoba za navedene prekršaje, a osim njih, kazna također slijedi ako se samovoljno premješta urbanu opremu koju je postavio Grad ili se po njoj šara i oštećuje. Kazna slijedi i ako se pomorsko dobro koristi bez dozvole ili protivno izdanoj dozvoli, kao i ako se pomorskom redaru ne omoguće uvjeti za normalan rad u okviru njegovih ovlaštenja. Dodatnih 300 eura kazne snosi odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Nešto manje od pravnih osoba će se kazniti obrtnici, njima slijedi penalizacija od 650 eura. A građani, odnosno fizičke osobe kako ih se naziva u pravnoj terminologiji, odsad će morati pripremiti 260 eura ako ih uhvati pomorski redar da bez uzice štetaju psa obalom, ako ostave plovilo ili dođu s autom unutar granice pomorskog dobra...

Dodajmo za kraj da se kazne razlikuju među gradovima. Za razliku od Splita i Šibenika, koji fizičkim osobama naplaćuju 260 eura, u Rijeci su kazne upola manje, iznose 130 eura.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Ponoš/Cropix Paun Paunović/Cropix Čitatelj
Joško Ponoš/Cropix

Pseći kupanjac dozvoljen samo na posebnim plažama

Paun Paunović/Cropix

Mace mogu slobodno gdje god ih je volja. Pa da im nije bolje nego psićima

Čitatelj

S automobilom na pomorskom dobru...

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/setate-li-psa-bez-povodca-uz-more-u-splitu-i-sibeniku-kazna-vam-je-260-eura-u-rijeci-je-puno-manja-to-nije-sve-1342891 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f501ad7e04611a8c6d1e39a71524853744d57d6e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0etate+li+psa+bez+povodca+uz+more+u+Splitu+i+%C5%A0ibeniku+-+kazna+vam+je+260+eura%21+U+Rijeci+je+puno+manja.+To+nije+sve&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsetate-li-psa-bez-povodca-uz-more-u-splitu-i-sibeniku-kazna-vam-je-260-eura-u-rijeci-je-puno-manja-to-nije-sve-1342891 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsetate-li-psa-bez-povodca-uz-more-u-splitu-i-sibeniku-kazna-vam-je-260-eura-u-rijeci-je-puno-manja-to-nije-sve-1342891 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POMORSKO DOBRO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitPOMORSKO DOBRO

Šetate li psa bez povodca uz more u Splitu i Šibeniku - kazna vam je 260 eura! U Rijeci je puno manja. To nije sve

Piše Sandi Vidulić
28. studenog 2023. - 15:03

Više nema šetnje sa psom duž obale bez povodca na kojem ćete držati svog ljubimca, točnije rečeno unutar granice pomorskog dobra (a nekad je teško znati kako je ta granica određena na nekom području).

Ne možete ni kupati pse na pomorskom dobru, osim na plažama predviđenim za pse. Ne, ne smije se više ni kampirati, ni paliti vatru. Ako počinite takve prekršaje, čeka vas novčana kazna.

To su samo neki od prekršaja koje će ubuduće kažnjavati pomorski redari jer je Grad Split donio Odluku o redu na pomorskom dobru.

Novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je izazvao brojne kontroverzije, omogućio je decentralizaciju nekih ovlasti na jedinice lokalne samouprave, koje su odsad dužne donijeti odluke o redu na pomorskom dobru kako bi se osiguralo uređenje,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:13