StoryEditorOCM
Splitravnateljeva strana

Šef marjanske ustanove demantira optužbe kolegice: ‘U privatnika bi dobila otkaz! Ovo radi jer ide u penziju u svibnju‘

Piše Božidar Lončar
19. veljače 2024. - 16:20

Poput bombe je odjeknulo očitovanje stručne voditeljice Ingrid Pečarević te bivših djelatnika i par bivših ravnatelja oko izrade prijedloga Plana upravljanja park-šumom Marjan u kojima su navedena unutarnja previranja, politički sukobi i u potpunosti urušeni međuljudski odnose u Javnoj ustanovi. Otkazi, dodjeljivanje plaća po simpatijama, velike otpremnine za mir u Ustanovi, "čovjek iz sjene" Srđan Marinić, osvetnički mobing, obmana javnosti i Ivice Puljka kao i manipulacija s imenima bivših djelatnika i izvođačima radova na novom Planu upravljanja samo su dio teških riječi iznesenih u pismima ljudi koji su činili kralježnicu ove gradske tvrtke i jako su dobro upoznati sa stanjem u JU iznutra. 

Kontaktirali smo Pejnovića nakon što smo dobili očitovanje, da nam otkrije drugu stranu priče. Kazao nam je kako pismo od Pečarević nije primio, ali je bio spreman odgovoriti na naša pitanja.

Stručna voditeljica splitske ustanove iznijela šokantne optužbe na račun ravnatelja i Puljkova vijećnika; dug je popis

image

Marko Pejnović

Nikola Vilić/Cropix

Da je odbila raditi što joj se kaže u privatnika bi dobila otkaz umjesto opomene, a motivi njenog izlaženja u javnost i puštanja informacija prema van su odlazak Pečarević u mirovinu u svibnju jer joj ugovor neće biti produžen, kazao je i dodao kako je stručna voditeljica igračica "iz vani". Pri tome je aludirao na interesne skupine koji rade na tome da se Plan ne donese a granice Park-šume Marjan drastično smanje.

Pečarević je već kao v.d. ravnateljice mogla uskladiti Plan upravljanja s primjedbama JU i Banovine te u 18 mjeseci i 9 mjeseci pred njegov dolazak to nije učinila, kazao je Pejnović. 

Za ravnatelja Ustanove dva su razloga pobune bivših djelatnika protiv njega i Marinića i novog Prijedloga Plana upravljanja: zonacija i zaštita 114 ilegalnih graditelja na Marjanu većinom okupljenih u udruzi Vlasnici zemljišta na Marjanu. Zonacija koju je napravila tvrtka "Oikon" za vrijeme HDZ-ovog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare zamijenjena je zonacijom koju je napravila tvrtka "Lipov gaj" i Srđan Marinić kojim se višestruko smanjuje broj poljoprivrednih zemljišta u odnosu na zelena područja u Park-šumi Marjan. 

image

Ingrid Pečarević

Cropix

Navodi kako Pečarević lobira za nečije interese dok ni ona ni djelatnici za vrijeme izrade Oikonovog plana nisu slušali sugestije Grada, Javne ustanove i Splitsko-dalmatinske županije koja je, znamo, tradicionalan HDZ-ov bastion. Pohvalio se i kako je smanjio broj djelatnika s 53 na 40, a povišicu mu je odobrio - Puljak.

- Otezanja s izradom Plana upravljanja su počeli kada zonacija nije bila izrađena sukladno uputama Upravnog vijeća JU. Najviše me iznenadila percepcija javnosti i zaposlenika kako je izvođač, a ne naručitelj, tj. Javna ustanova, odgovoran za izradu Plana, a pogotovo da tvrtka Oikon uvjetuje JU kako će izgledati zonacija. Pečarević nigdje nije izjavila koji dio PU ili zonacije smatra nestručnim, a imala je dovoljno vremena. S kojim dijelom PU i zonacije se ona točno ne slaže? -  pitao je Pejnović.

image

Zonacija Park-šume Marjan prema novom Prijedlogu Plana upravljanja

Facebook/"Park-šuma Marjan"

Za navode Pečarević kako je novi izvođač odabran bez javne nabave, odnosno, dvadesetak dana prije njene provedbe kazao je kako je "Lipov Gaj" odabran na javnom pozivu i posao je odrađen u skladu s primjedbama Grada i JU. 

- U tom dijelu procesa nije sudjelovala stručna voditeljica Pečarević, a sami razlozi njenog nezadovoljstva s novom zonacijom i samom strukturom teksta plana upravljanja su meni osobno nepoznati.

Što se tiče odrađenog posla, mislim da je dovoljno za reći kako je pročelnica Upravnog odjela SDŽ nadležnog za poslove zaštite prirode, Marija Vuković, koja je u zaštiti prirode puno duže nego Pečarević, potvrdila kako je nova zonacija stručno odrađena - dodao je pozvavši se na mišljenje iskusne kolegice.

Za Marinića je potvrdio kako ima pristup svim javno dostupnim dokumentima za kojeg je kazao kako ima znanja, iskustva i ispravne namjere što je Pejnoviću - najbitnije. Siva eminencija ili ne? Bez obzira na to, zadnju riječ će imati resorno Ministarstvo.

Za Pejnovića nema dileme - najveći problem Park-šume su ilegalni objekti većinom okupljenih u udruzi "Vlasnici zemljišta na Marjanu" koji ne mogu sudskim putem privatno zemljište izdvojiti iz obuhvata zaštićenog područja.

image

Konačni prijedlog plana upravljanja PŠ Marjanom

Screenshot/JU PŠ Marjan

Ravnatelj je kazao kako je Zavod Ministarstva gospodarstva naveo da je postupak donošenja PU netransparentan i neparticipativan zbog čega je i ponovljena javna rasprava.

image

Mišljenje ministarstva

Javna ustanova za upravljanje PŠ Marjan

- Zavod je preporučio ponavljanja javne rasprave radi transparentnosti i participativnosti sli

Pohvalio se i kako je smanjio broj zaposlenika s 53, od čega 3 bivša ravnatelja na 40, te je priznao kako je cilj imati što manje djelatnika i što veći broj vanjskih suradnika.

- U prošloj godini je sistematizacija mijenjana 2 puta, u ovoj godini jedanput i do kraja godine je namjeravam promijeniti još jednom. JU Maksimir ima praktički istu površinu, a u njoj radi manje od 20 zaposlenih. U JU je trenutno 6 zaposlenika s VŠS ili VSS. Kolektivno pregovaranje sa SSKH nije uspjelo jer su uvjetovali zadiranje u zakonske ovlasti ravnatelja i Upravnog vijeća. Ne postoji zakonski obveza potpisivanja kolektivnog ugovora.

Dodao je kako je stil bivših ravnatelja, djelatnika i čuvara prirode doveo do ilegalnih objekata, prometovanju vozilima po Marjanu i devastaciji zaštićene prirode na privatnim zemljištima.

- Oni koji se ne slažu, mogu negdje drugo potražiti posao - jasan je bio Pejnović.

Javna rasprava produljena za 15 dana

U isto vrijeme osam bivših djelatnika JU PŠ Marjan se očitovalo o Prijedlogu Plana upravljanja i tražilo da ih se ne navodi u novom Planu. Stari je plan izradila druga tvrtka, dobio je "zeleno svijetlo" Ministarstva, nije iz istog izvora financiran te je obmana zadržati imena, navode u dopisu uz prijetnju tužbom Javnoj ustanovi i Pejnoviću osobno.

Pejnović je kazao kako je izbrisao imena djelatnika i maknuo priloge zbog čega je rok javne rasprave produljen i to do 24. ožujka umjesto do 9. ožujka. Suglasnost Ministarstva će tražiti nakon javne rasprave, a za novi Prijedlog Plana Upravljanja utrošena su - javna sredstva.

- Jesu li zaista ti djelatnici sudjelovali u izradi Prijedloga Plana Upravljanja?

- Što se tiče, sada bivših, zaposlenika oni su sudjelovali u izradi PU u periodu kada je "Oikon" bio izvođač.

- Jesu li sredstva za izradu novog Prijedloga Plana Upravljanja od strane tvrtke "Lipov Gaj "upotrebljenaiz projekta "Marjan 2020 - Brdo prošlosti, oaza budućnosti" ili je riječ o sredstvima Ustanove?

- Ne, za preinake PU korištena su javna sredstva s obzirom na to kako je Oikon službeno odbio napraviti po uputama naručitelja.

Koliko je novca utrošeno na izradu Prijedloga Plana Upravljanja od strane tvrtke "Lipov Gaj"?

- U dva navrata je sveukupno potrošeno 17.900,00 eura bez PDV-a, točnije 8.600,00 bez PDV-a na izradu nove zonacije i 9.300,00 eura bez PDV-a na Usklađivanje nacrta plana upravljanja Park-šume Marjan s novom upravljačkom zonacijom Park-šume Marjan, zakonskim propisima, kao i usklađivanje s novim podacima.

Kao potvrde, Pejnović nam je poslao i račune kojim je naplaćen posao "Lipovom Gaju"...

Naravno, o svemu se moralo pitati i "sivu eminenciju" na Marjanu, čovjeka za kojeg kažu kako ima oči i uši svuda te pristup svemu što ima veze s Marjanom, a to je Srđan Marinić.

Ima toga još....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 11:45