StoryEditorOCM
SplitZAGAĐENJE ZRAKA

Saborska zastupnica proziva redom: ‘Plenković i Mikulić čine kazneno djelo, a ponašanje Puljka i Bobana je - sramotno‘

Piše Božidar Lončar
1. kolovoza 2023. - 15:45

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto je u pratnji stanovnika Brda ispred ulaza u Sjevernu luku održala konferenciju za medije. U izjavi je prozvala premijera Andreja Plenkovića i glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića za kazneno djelo nečinjenja nakon objave nalaza županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo o gustoći štetnih tvari u zraku na dvije mjerne postaje na Brdima u blizini Sjeverne luke. Ponašanje gradonačelnika Ivice Puljka i župana Blaženka Bobana nazvala je “sramotnim”.

image
Damjan Tadić/Cropix

- Predsjednik Vlade se šepuri okolo i kaže nisam ništa znao. Pravnim rječnikom, ili je znao ili je morao znati. Pasivno promatranje gradonačelnika i župana je sramotno, oni moraju predvoditi te prosvjede. Ono što čine Plenković i njegov inspektor Mikulić nije samo šteta, to je kazneno djelo onemogućavanja provođenja zakonskih mjera.

U izjavi je, među ostalim, navela kako je Državni inspektorat morao odmah zabraniti rad tvrtkama čim su objavljeni nalazi Zavoda.

- Državni inspektorat dužan je odmah zabraniti rad dubioznim tvrtkama koje su uzročnici tog onečišćenja. Postoji zakonska obveza poštovanja ekoloških pravila i mjera, kako u Hrvatskoj, tako i u EU-u. Da se ovo dogodilo u Češkoj, Austriji ili Švedskoj, što bi bilo? Isti tren bi bio smijenjen državni inspektor i državni odvjetnik zbog nečinjenja.

image
Paun Paunović/Cropix

Mali ljudi

Dok je davala izjavu ispred službenog ulaza, jedan je građanin, vjerojatno radnik, samo kratko dobacio: “Ovdje je sve legalno.” U društvu saborske zastupnice vidjeli smo osobe koje smo upoznali na prosvjedima koji su držali transparent “Brda imaju oči”. Jedan od njih, kojeg smo intervjuirali u više navrata, pitao se: “Vidi li premijer male ljude?”

image
Božidar Lončar

- Sve su institucije upoznate sa svime, ima li još tko... Vide li djecu koja udišu zrak? Neka se srame! Neka se to sanira i uskladišti kako treba, a ne da mi gutamo to cijeli dan.

Na zadnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća o onečišćenju zraka na području gradskih kotareva Brda i Neslanovac nisu bili predstavnici državnog inspektorata.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet obvezao se zatražiti izvješće "Luke Split" d.d. o poduzetim radnjama nakon postupanja Državnog inspektorata i sve podatke od Državnog inspektorata. Ako se onečišćenje okoliša nastavi, razmotrit će se promjena prostornoplanske dokumentacije.

image
Paun Paunović/Cropix

Pozvana je Lučka uprava Split da zatraži od koncesionara postavljanje mjernih postaja za ispitivanje kvalitete kakvoće zraka, mjerenje ukupne taložne tvari i mjerenje buke. Prije više od dva mjeseca dobili smo rezultate Državnog inspektorata u kojima je ukazano na nepravilnosti, no više detalja nismo uspjeli dobiti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:43