StoryEditorOCM
SplitDAN USTANOVE

Ravnatelj splitskog Caritasa iznio tužan podatak: ‘Oni koji su nam do jučer bili donatori, sada i sami traže našu pomoć‘

Piše Božidar Lončar
13. rujna 2023. - 14:53

U Nadbiskupskom sjemeništu u Zrinsko Frankopanskoj 19 obilježen je dan Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Caritas je crkvena ustanova koja osigurava financijsku i druge oblike pomoći socijalno ugroženim pojedincima i skupinama osnovana 1993. u Hrvatskoj.

Podružnica u Splitu naziva "Dječji osmijeh" otvorena je petog svibnja 2009. u Gundulićevoj 7 s ciljem pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja. Trenutno pomažu 133 obitelji s 558 djece kojima dijele hranu, higijenske potrepštine, opremu za novorođenčad, odjeće, obuće i školskog pribora, priopćili su iz Caritasa uoči Dana Caritasa. 

image
Joško Šupić/Cropix

- Broj se udvostručio u posljednjih pet godina. Danas nam dolaze ljudi i traže pomoć da prebrode krizu, a bili su donatori prije. Mi im pružamo financijsku, duhovnu i materijalnu pomoć – rekao nam je Denis Maslov, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

image
Joško Šupić/Cropix

Program obilježavanja Dana Caritasa započeo je u devet sati misom koju je predvodio apostolski upravitelj splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić nakon čega je održan stručni skup “Prevencija dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti” u sklopu kojeg su održana četiri predavanja. Predstavljanjem rada i blagoslovom novih prostorija dječjeg Caritasa obilježen je Dan Caritasa splitsko-makarske nadbiskupije.

image
Joško Šupić/Cropix

- Fokus nam je na otvaranju novih prostorija i novih aktivnosti za predškolsku djecu i razrednu nastavu. Održavat ćemo kreativne radionice životnih i socijalnih vještina kroz igru jer je to univerzalni jezik koji djeca razumiju. Radionice su osmišljene u suradnji s Filozofskim fakultetom koje služe prevenciji daljnjeg siromaštva i socijalne isključenosti kod djece i njihovih obitelji – odgovorio je Denis Maslov.

image

FraTomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Denis Maslov, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije

Joško Šupić/Cropix

‘Ne možemo zadovoljiti sve potrebe‘

U Caritasu nastoje minimizirati rizične čimbenike siromaštva koji se prenose s roditelja na djecu, objašnjava nam ravnatelj Maslov. To su obrasci ponašanja, osjećaj bespomoćnosti, nepovjerenje prema sustavu i bilo kakvih oblika pomoći zbog čega djeca ne mogu izaći iz začaranog kruga siromaštva.

image

Ravnateljstvo i djelatnici Caritasa

Joško Šupić/Cropix

Kako ne mogu zadovoljiti sve potrebe Caritas surađuje s Crvenim križom i Centrom za socijalnu skrb kako bi ljudima barem ublažili siromaštvo, kazao je Denis Maslov. 

- Za pomoć ne morate otići u Caritas već je dovoljno osvrnuti se oko sebe, poruka je ravnatelja povodom Dana Caritasa. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 15:28