stdClass Object ( [id] => 1374113 [title] => Puljak je Splićanima obećao ‘najbolji i najljepši poklon‘. Zašto je njegovo obećanje primjer teške političke besmislice? [alias] => puljak-je-splicanima-obecao-najbolji-i-najljepsi-poklon-zasto-je-njegovo-obecanje-primjer-teske-politicke-besmislice [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Spektakularnu obavijest doznali smo od gradonačelnika Ivice Puljka, a ona glasi da će se za pet godina dogoditi "najbolji i najljepši poklon za građane Splita". Što bi to bilo? Riječ je o velikom projektu na Duilovu koji bi se izgradio na prostoru od plaže za osobe s invaliditetom do hotela "Duilovo". Na toj lokaciji bi se smjestili akvarij, Pomorski muzej i Prirodoslovni muzej.

– Ta zgrada bi se vidjela s mora i ista bi bila reprezentativna za ovakvu vrstu institucija. Taj projekt već sada razvijamo i uskoro ću se sastati s ravnateljicom kako bismo dogovorili sve što moramo dogovoriti te kako bismo zadovoljili sve zahtjeve muzeja. Ja se nadam da ćemo 105. rođendan dočekati tamo – najavio je "najbolji i najljepši poklon" Puljak.

Je li ovo obećanje dano s namjerom da se ostvari ili je u pitanju politički spektakl? Treba li postavljati takva pitanja dok traje izborna kampanja? Puljak je na proslavi stogodišnjice Prirodoslovnog muzeja u Gradskoj vijećnici otkrio planove u vezi Muzeja koje, kako je kazao, još nikome nije otkrio "jer smo velike stvari željeli zadržati za sebe". Rekao je da projekt već sad razvijaju i da će se uskoro sastati s ravnateljicom.

Tko će to platiti?

No, ravnateljica Sanja Bašić je samo dan prije izjavila kako "stalno upire" da se Muzej prebaci u Zagrebačku 3, gdje je sada Umjetnička akademija, a koja bi se, kako je rekla, kroz godinu dana trebala preseliti u Teslinu ulicu. Rekla je da im taj prostor odgovara po kvadraturi i da ne zna postoji li u centru grada primjereniji prostor.

Kako bilo, Puljkova najava je primjer teške političke besmislice iz više razloga. Kao prvo, izgradnja muzeja koji žele biti takozvana skulpturalna arhitektura, na način da zgrada po sebi bude upečatljivi vizualni "marker" u prostoru je vrlo skupa.

---

image

Na Duilovu je danas samo uništeni plažni objekt

Jakov Prkić/Cropix
---

Inače su zgrade muzeja skupe, s obzirom na sve standarde koje moraju zadovoljiti. Stoga se u Hrvatskoj novi muzeji u pravilu ne grade, jer ne postoji dovoljno atraktivna muzejska građa koja bi mogla opravdati takve investicije. Naime, imamo zbirke koje su nacionalno vrijedne, ali ne i onakve koje bi mogle proizvesti tzv. Bilbao efekt.

Odnosno, kod nas nema pokušaja da se jako puno novca uloži u internacionalno važne zbirke i svjetski atraktivnu arhitekturu, što će biti mamac turistima iz čitavog svijeta. Zbog toga se u Hrvatskoj rade tzv. brownfield investicije, postojeće zgrade se prenamjenjuju u muzejske objekte. Samo izuzetno se grade novi objekti, kao Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, ili Muzej krapinskih neandertalaca, koji je međunarodno važan, ili slatkovodni akvarij u Karlovcu.

Bilo je priča i ranije...

Sve ostalo je rizik, ako se nema izuzetnu zbirku, jer EU nepovratna sredstva uglavnom daje za brownfield investicije, odnosno rekonstrukcije postojećih napuštenih zgrada.

HDZ se javio i napao je Puljka da krade njihov projekt koji je najavila Lučka uprava 2017. godine. Ali ovo je još jedno besmisleno prepucavanje s imaginarnim projektima između Centra i HDZ-a.

---

image

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Sanja Bašić je prije neki dan izjavila kako ‘stalno upire‘ da se Muzej prebaci u Zagrebačku ulicu

 

 

Joško Šupić/Cropix
---

Za one koji ne znaju, od strane Lučke uprave obećavani su također nevjerojatno skupi graditeljski poduhvati na potezu od Duilova do Orišca. Iz Lučke uprave su najavljivali ambicioznu arhitekturu i međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj koji bi uključio akvarij veličine 10.000 m2 kakav bi spadao među najveće u Europi.

Spominjalo se "moguće znanstvene i kulturne centre, prostor za različite zbirke i muzeje pomorske tematike", kao i jedriličarski park. Spominjalo se i financiranje iz EU fondova. Ali, kasnije su priče oko tih projekata utihnule.

Kad smo već kod ulaganja u muzejsku djelatnost, što je s Galerijom umjetnina koja desetljećima očekuje da se njihov izložbeni prostor proširi u Bedem Cornaro, tako što bi se ukopao u zemljani dio bedema? Postoji projekt kojim bi se vrijedne umjetnine koje se čuvaju u depoima pokazale javnosti, ali ne postoji dobra volja kod političara da se osiguraju sredstva.

---

image

Prirodoslovni muzej upravo je proslavio 100 godina od osnutka

Paun Paunović/Cropix
---

Od 26 kapitalnih projekata radi kojih se Grad zadužio na 49 milijuna eura kod Europske investicijske banke, niti jedan se ne odnosi na kulturu.

Sad pogledajmo što kaže proračun za 2024. godinu, koji donosi projekcije ulaganja za još iduće dvije godine, pa da vidimo gdje se namjerava investirati novac.

Prema proračunu u tri godine Grad namjerava uložiti više od 20 milijuna eura u rekonstrukciju Doma mladih. Što se tiče Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta, uložilo bi se nešto manje od dva milijuna eura u razdoblju 2024. – 2026., i to za muzejsko galerijsku i likovnu djelatnost. Kao i uvijek, najveći dio kolača od kulturnih institucija u trogodišnjem periodu pojest će HNK s oko 30 milijuna eura.

---

image

I Pomorski muzej treba, po Puljku, preseliti u novi objekt, kojeg neće biti

 

 

Saša Burić/Cropix
---

Dakle, nema stavke u proračunu koja se odnosi na izgradnju reprezentativne zgrade na Duilovu, gdje bi bili akvarij, Pomorski muzej i Prirodoslovni muzej. U iduće tri godine ne bi se radila projektna dokumentacija, niti započeli građevinski radovi. Puljak je najavio da bi se otvaranje spektakularne zgrade moglo dogoditi za pet godina, što bi pretpostavljalo da se s pripremama počne znatno ranije, budući da se kod nas izgradnja zahtjevnijih projekata otegne duže od predviđenog roka.

Samo jeftini spektakl

Jedina velika investicija u koju se prema proračunu namjerava uložiti u tri godine je Dom mladih i to će biti dovršeno u najvećem dijelu nakon idućih lokalnih izbora prema proračunu Grada Splita. Nakon što se Grad istroši na vrtiće, škole i školske dvorane od zajma koji je digao kod EIB-a, pitanje je odakle mu novci za gradnju atraktivnih muzeja. Da ne potežemo pitanje što će biti s ulaganjem u izgradnju priuštive stanogradnje.

---

image

Snimka iz Pomorskog muzeja - ostaci volaka (štrombula) koji su se koristili za dobivanje purpura
 

Tom Dubravec/Cropix
---

Žalosno je da političari kulturi i muzejima obećavaju med i mlijeko samo u vrijeme izbora. Ali, Puljak nije ustvari obećao ništa.

Umjesto da je ponudio neku nekretninu u vlasništvu Grada koju se može s EU sredstvima preurediti u suvremeni izlagački prostor, on je ponudio spektakl. Baš kao da je u tijeku izborna kampanja. Prevedeno na sumorni jezik svakodnevice, problemi koji muče ove ustanove neće se izgleda još dugo riješiti.

A pitanje je i što će biti s prostorom u Zagrebačkoj 3, ukoliko se odatle odseli Umjetnička akademija.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEŠKI FEJK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => TEŠKI FEJK 2 0 6211 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-20 14:36:49 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-21 07:12:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-21 07:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Puljak je Splićanima obećao 'najbolji i najljepši poklon'. Zašto je njegovo obećanje primjer teške političke besmislice? page_title=Puljak je Splićanima obećao 'najbolji i najljepši poklon'. Zašto je njegovo obećanje primjer teške političke besmislice? [metakey] => predizborna obećanja, Duilovo, Ivica Puljak, prirodoslovni muzej [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26768182.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/25264564.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26756174.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26730614.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26234242.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26216808.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivica Puljak najavio je ne\u0161to \u0161to se ne\u0107e dogoditi. Nema nikakve stavke u prora\u010dunu koja se odnosi na izgradnju reprezentativne zgrade na Duilovu...<\/p>","

Na Duilovu je danas samo uni\u0161teni pla\u017eni objekt<\/p>","

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Sanja Ba\u0161i\u0107 je prije neki dan izjavila kako \u2018stalno upire\u2018\u00a0da se Muzej prebaci u Zagreba\u010dku ulicu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Prirodoslovni muzej upravo je proslavio 100 godina od osnutka<\/p>","

I Pomorski muzej treba, po Puljku, preseliti u novi objekt, kojeg ne\u0107e biti<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Snimka iz Pomorskog muzeja - ostaci volaka (\u0161trombula) koji su se koristili za dobivanje purpura
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26768182_1920.jpg":"1920x1080","k_26768182_1280.jpg":"1280x1280","k_26768182_1024.jpg":"1024x1024","k_26768182_640.jpg":"640x640","k_26768182_480.jpg":"480x480","k_26768182_340.jpg":"340x340","k_26768182_220.jpg":"220x220","o_26768182_1280.jpg":"1280x853","o_26768182_1024.jpg":"1024x682","o_26768182_640.jpg":"640x426","o_26768182_480.jpg":"480x320","o_26768182_340.jpg":"340x226","o_26768182_220.jpg":"220x146","h_26768182_1280.jpg":"1280x854","h_26768182_1024.jpg":"1024x683","h_26768182_640.jpg":"640x427","h_26768182_480.jpg":"480x320","h_26768182_340.jpg":"340x227","h_26768182_220.jpg":"220x147","pp_26768182_1280.jpg":"1280x1628","pp_26768182_1024.jpg":"1024x1303","pp_26768182_640.jpg":"640x814","pp_26768182_480.jpg":"480x611","pp_26768182_340.jpg":"340x432","pp_26768182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1139","hd_25264564_1920.jpg":"1920x1080","k_25264564_1280.jpg":"1280x1280","k_25264564_1024.jpg":"1024x1024","k_25264564_640.jpg":"640x640","k_25264564_480.jpg":"480x480","k_25264564_340.jpg":"340x340","k_25264564_220.jpg":"220x220","o_25264564_1280.jpg":"1280x759","o_25264564_1024.jpg":"1024x607","o_25264564_640.jpg":"640x379","o_25264564_480.jpg":"480x284","o_25264564_340.jpg":"340x201","o_25264564_220.jpg":"220x130","h_25264564_1280.jpg":"1280x854","h_25264564_1024.jpg":"1024x683","h_25264564_640.jpg":"640x427","h_25264564_480.jpg":"480x320","h_25264564_340.jpg":"340x227","h_25264564_220.jpg":"220x147","pp_25264564_1280.jpg":"1280x1628","pp_25264564_1024.jpg":"1024x1303","pp_25264564_640.jpg":"640x814","pp_25264564_480.jpg":"480x611","pp_25264564_340.jpg":"340x432","pp_25264564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1209","hd_26756174_1920.jpg":"1920x1080","k_26756174_1280.jpg":"1280x1280","k_26756174_1024.jpg":"1024x1024","k_26756174_640.jpg":"640x640","k_26756174_480.jpg":"480x480","k_26756174_340.jpg":"340x340","k_26756174_220.jpg":"220x220","o_26756174_1280.jpg":"1280x806","o_26756174_1024.jpg":"1024x644","o_26756174_640.jpg":"640x403","o_26756174_480.jpg":"480x302","o_26756174_340.jpg":"340x214","o_26756174_220.jpg":"220x138","h_26756174_1280.jpg":"1280x854","h_26756174_1024.jpg":"1024x683","h_26756174_640.jpg":"640x427","h_26756174_480.jpg":"480x320","h_26756174_340.jpg":"340x227","h_26756174_220.jpg":"220x147","pp_26756174_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756174_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756174_640.jpg":"640x814","pp_26756174_480.jpg":"480x611","pp_26756174_340.jpg":"340x432","pp_26756174_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1327","hd_26730614_1920.jpg":"1920x1080","k_26730614_1280.jpg":"1280x1280","k_26730614_1024.jpg":"1024x1024","k_26730614_640.jpg":"640x640","k_26730614_480.jpg":"480x480","k_26730614_340.jpg":"340x340","k_26730614_220.jpg":"220x220","o_26730614_1280.jpg":"1280x884","o_26730614_1024.jpg":"1024x707","o_26730614_640.jpg":"640x442","o_26730614_480.jpg":"480x331","o_26730614_340.jpg":"340x234","o_26730614_220.jpg":"220x152","h_26730614_1280.jpg":"1280x854","h_26730614_1024.jpg":"1024x683","h_26730614_640.jpg":"640x427","h_26730614_480.jpg":"480x320","h_26730614_340.jpg":"340x227","h_26730614_220.jpg":"220x147","pp_26730614_1280.jpg":"1280x1628","pp_26730614_1024.jpg":"1024x1303","pp_26730614_640.jpg":"640x814","pp_26730614_480.jpg":"480x611","pp_26730614_340.jpg":"340x432","pp_26730614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26234242_1920.jpg":"1920x1080","k_26234242_1280.jpg":"1280x1280","k_26234242_1024.jpg":"1024x1024","k_26234242_640.jpg":"640x640","k_26234242_480.jpg":"480x480","k_26234242_340.jpg":"340x340","k_26234242_220.jpg":"220x220","o_26234242_1280.jpg":"1280x853","o_26234242_1024.jpg":"1024x682","o_26234242_640.jpg":"640x426","o_26234242_480.jpg":"480x320","o_26234242_340.jpg":"340x226","o_26234242_220.jpg":"220x146","h_26234242_1280.jpg":"1280x854","h_26234242_1024.jpg":"1024x683","h_26234242_640.jpg":"640x427","h_26234242_480.jpg":"480x320","h_26234242_340.jpg":"340x227","h_26234242_220.jpg":"220x147","pp_26234242_1280.jpg":"1280x1628","pp_26234242_1024.jpg":"1024x1303","pp_26234242_640.jpg":"640x814","pp_26234242_480.jpg":"480x611","pp_26234242_340.jpg":"340x432","pp_26234242_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1103","hd_26216808_1920.jpg":"1920x1080","k_26216808_1280.jpg":"1280x1280","k_26216808_1024.jpg":"1024x1024","k_26216808_640.jpg":"640x640","k_26216808_480.jpg":"480x480","k_26216808_340.jpg":"340x340","k_26216808_220.jpg":"220x220","o_26216808_1280.jpg":"1280x735","o_26216808_1024.jpg":"1024x588","o_26216808_640.jpg":"640x367","o_26216808_480.jpg":"480x275","o_26216808_340.jpg":"340x195","o_26216808_220.jpg":"220x126","h_26216808_1280.jpg":"1280x854","h_26216808_1024.jpg":"1024x683","h_26216808_640.jpg":"640x427","h_26216808_480.jpg":"480x320","h_26216808_340.jpg":"340x227","h_26216808_220.jpg":"220x147","pp_26216808_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216808_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216808_640.jpg":"640x814","pp_26216808_480.jpg":"480x611","pp_26216808_340.jpg":"340x432","pp_26216808_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14791248 Threads: 3 Questions: 3131081362 Slow queries: 6969179 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234587276 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/puljak-je-splicanima-obecao-najbolji-i-najljepsi-poklon-zasto-je-njegovo-obecanje-primjer-teske-politicke-besmislice-1374113 [printLink] => /split/puljak-je-splicanima-obecao-najbolji-i-najljepsi-poklon-zasto-je-njegovo-obecanje-primjer-teske-politicke-besmislice-1374113?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 610153 [name] => predizborna obećanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-10 09:36:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predizborna-obecanja [link] => /tag/predizborna-obecanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 228832 [name] => Duilovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => duilovo [link] => /tag/duilovo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 238822 [name] => Prirodoslovni muzej [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prirodoslovni-muzej [link] => /tag/prirodoslovni-muzej ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEŠKI FEJK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Puljak je Splićanima obećao ‘najbolji i najljepši poklon‘. Zašto je njegovo obećanje primjer teške političke besmislice? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26768182.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivica Puljak najavio je nešto što se neće dogoditi. Nema nikakve stavke u proračunu koja se odnosi na izgradnju reprezentativne zgrade na Duilovu...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26768182.jpg [title] =>

Ivica Puljak najavio je nešto što se neće dogoditi. Nema nikakve stavke u proračunu koja se odnosi na izgradnju reprezentativne zgrade na Duilovu...

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/25264564.jpg [title] =>

Na Duilovu je danas samo uništeni plažni objekt

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26756174.jpg [title] =>

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Sanja Bašić je prije neki dan izjavila kako ‘stalno upire‘ da se Muzej prebaci u Zagrebačku ulicu

 

 

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26730614.jpg [title] =>

Prirodoslovni muzej upravo je proslavio 100 godina od osnutka

Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26234242.jpg [title] =>

I Pomorski muzej treba, po Puljku, preseliti u novi objekt, kojeg neće biti

 

 

Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26216808.jpg [title] =>

Snimka iz Pomorskog muzeja - ostaci volaka (štrombula) koji su se koristili za dobivanje purpura
 

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Spektakularnu obavijest doznali smo od gradonačelnika Ivice Puljka, a ona glasi da će se za pet godina dogoditi "najbolji i najljepši poklon za građane Splita". Što bi to bilo? Riječ je o velikom projektu na Duilovu koji bi se izgradio na prostoru od plaže za osobe s invaliditetom do hotela "Duilovo". Na toj lokaciji bi se smjestili akvarij, Pomorski muzej i Prirodoslovni muzej.

– Ta zgrada bi se vidjela s mora i ista bi bila reprezentativna za ovakvu vrstu institucija. Taj projekt već sada razvijamo i uskoro ću se sastati s ravnateljicom kako bismo dogovorili sve što moramo dogovoriti te kako bismo zadovoljili sve zahtjeve muzeja. Ja se nadam da ćemo 105. rođendan dočekati tamo – najavio je "najbolji i najljepši poklon" Puljak.

Je li ovo obećanje dano s namjerom da se ostvari ili je u pitanju politički spektakl? Treba li postavljati takva pitanja dok traje izborna kampanja? Puljak je na proslavi stogodišnjice Prirodoslovnog muzeja u Gradskoj vijećnici otkrio planove u vezi Muzeja koje, kako je kazao, još nikome nije otkrio "jer smo velike stvari željeli zadržati za sebe". Rekao je da projekt već sad razvijaju i da će se uskoro sastati s ravnateljicom.

Tko će to platiti?

No, ravnateljica Sanja Bašić je samo dan prije izjavila kako "stalno upire" da se Muzej prebaci u Zagrebačku 3, gdje je sada Umjetnička akademija, a koja bi se, kako je rekla, kroz godinu dana trebala preseliti u Teslinu ulicu. Rekla je da im taj prostor odgovara po kvadraturi i da ne zna postoji li u centru grada primjereniji prostor.

Kako bilo, Puljkova najava je primjer teške političke besmislice iz više razloga. Kao prvo, izgradnja muzeja koji žele biti takozvana skulpturalna arhitektura, na način da zgrada po sebi bude upečatljivi vizualni "marker" u prostoru je vrlo skupa.

---

image

Na Duilovu je danas samo uništeni plažni objekt

Jakov Prkić/Cropix
---

Inače su zgrade muzeja skupe, s obzirom na sve standarde koje moraju zadovoljiti. Stoga se u Hrvatskoj novi muzeji u pravilu ne grade, jer ne postoji dovoljno atraktivna muzejska građa koja bi mogla opravdati takve investicije. Naime, imamo zbirke koje su nacionalno vrijedne, ali ne i onakve koje bi mogle proizvesti tzv. Bilbao efekt.

Odnosno, kod nas nema pokušaja da se jako puno novca uloži u internacionalno važne zbirke i svjetski atraktivnu arhitekturu, što će biti mamac turistima iz čitavog svijeta. Zbog toga se u Hrvatskoj rade tzv. brownfield investicije, postojeće zgrade se prenamjenjuju u muzejske objekte. Samo izuzetno se grade novi objekti, kao Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, ili Muzej krapinskih neandertalaca, koji je međunarodno važan, ili slatkovodni akvarij u Karlovcu.

Bilo je priča i ranije...

Sve ostalo je rizik, ako se nema izuzetnu zbirku, jer EU nepovratna sredstva uglavnom daje za brownfield investicije, odnosno rekonstrukcije postojećih napuštenih zgrada.

HDZ se javio i napao je Puljka da krade njihov projekt koji je najavila Lučka uprava 2017. godine. Ali ovo je još jedno besmisleno prepucavanje s imaginarnim projektima između Centra i HDZ-a.

---

image

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Sanja Bašić je prije neki dan izjavila kako ‘stalno upire‘ da se Muzej prebaci u Zagrebačku ulicu

 

 

Joško Šupić/Cropix
---

Za one koji ne znaju, od strane Lučke uprave obećavani su također nevjerojatno skupi graditeljski poduhvati na potezu od Duilova do Orišca. Iz Lučke uprave su najavljivali ambicioznu arhitekturu i međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj koji bi uključio akvarij veličine 10.000 m2 kakav bi spadao među najveće u Europi.

Spominjalo se "moguće znanstvene i kulturne centre, prostor za različite zbirke i muzeje pomorske tematike", kao i jedriličarski park. Spominjalo se i financiranje iz EU fondova. Ali, kasnije su priče oko tih projekata utihnule.

Kad smo već kod ulaganja u muzejsku djelatnost, što je s Galerijom umjetnina koja desetljećima očekuje da se njihov izložbeni prostor proširi u Bedem Cornaro, tako što bi se ukopao u zemljani dio bedema? Postoji projekt kojim bi se vrijedne umjetnine koje se čuvaju u depoima pokazale javnosti, ali ne postoji dobra volja kod političara da se osiguraju sredstva.

---

image

Prirodoslovni muzej upravo je proslavio 100 godina od osnutka

Paun Paunović/Cropix
---

Od 26 kapitalnih projekata radi kojih se Grad zadužio na 49 milijuna eura kod Europske investicijske banke, niti jedan se ne odnosi na kulturu.

Sad pogledajmo što kaže proračun za 2024. godinu, koji donosi projekcije ulaganja za još iduće dvije godine, pa da vidimo gdje se namjerava investirati novac.

Prema proračunu u tri godine Grad namjerava uložiti više od 20 milijuna eura u rekonstrukciju Doma mladih. Što se tiče Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta, uložilo bi se nešto manje od dva milijuna eura u razdoblju 2024. – 2026., i to za muzejsko galerijsku i likovnu djelatnost. Kao i uvijek, najveći dio kolača od kulturnih institucija u trogodišnjem periodu pojest će HNK s oko 30 milijuna eura.

---

image

I Pomorski muzej treba, po Puljku, preseliti u novi objekt, kojeg neće biti

 

 

Saša Burić/Cropix
---

Dakle, nema stavke u proračunu koja se odnosi na izgradnju reprezentativne zgrade na Duilovu, gdje bi bili akvarij, Pomorski muzej i Prirodoslovni muzej. U iduće tri godine ne bi se radila projektna dokumentacija, niti započeli građevinski radovi. Puljak je najavio da bi se otvaranje spektakularne zgrade moglo dogoditi za pet godina, što bi pretpostavljalo da se s pripremama počne znatno ranije, budući da se kod nas izgradnja zahtjevnijih projekata otegne duže od predviđenog roka.

Samo jeftini spektakl

Jedina velika investicija u koju se prema proračunu namjerava uložiti u tri godine je Dom mladih i to će biti dovršeno u najvećem dijelu nakon idućih lokalnih izbora prema proračunu Grada Splita. Nakon što se Grad istroši na vrtiće, škole i školske dvorane od zajma koji je digao kod EIB-a, pitanje je odakle mu novci za gradnju atraktivnih muzeja. Da ne potežemo pitanje što će biti s ulaganjem u izgradnju priuštive stanogradnje.

---

image

Snimka iz Pomorskog muzeja - ostaci volaka (štrombula) koji su se koristili za dobivanje purpura
 

Tom Dubravec/Cropix
---

Žalosno je da političari kulturi i muzejima obećavaju med i mlijeko samo u vrijeme izbora. Ali, Puljak nije ustvari obećao ništa.

Umjesto da je ponudio neku nekretninu u vlasništvu Grada koju se može s EU sredstvima preurediti u suvremeni izlagački prostor, on je ponudio spektakl. Baš kao da je u tijeku izborna kampanja. Prevedeno na sumorni jezik svakodnevice, problemi koji muče ove ustanove neće se izgleda još dugo riješiti.

A pitanje je i što će biti s prostorom u Zagrebačkoj 3, ukoliko se odatle odseli Umjetnička akademija.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Jakov Prkić/Cropix Joško Šupić/Cropix Paun Paunović/Cropix Saša Burić/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Ivica Puljak najavio je nešto što se neće dogoditi. Nema nikakve stavke u proračunu koja se odnosi na izgradnju reprezentativne zgrade na Duilovu...

Jakov Prkić/Cropix

Na Duilovu je danas samo uništeni plažni objekt

Joško Šupić/Cropix

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Sanja Bašić je prije neki dan izjavila kako ‘stalno upire‘ da se Muzej prebaci u Zagrebačku ulicu

 

 

Paun Paunović/Cropix

Prirodoslovni muzej upravo je proslavio 100 godina od osnutka

Saša Burić/Cropix

I Pomorski muzej treba, po Puljku, preseliti u novi objekt, kojeg neće biti

 

 

Tom Dubravec/Cropix

Snimka iz Pomorskog muzeja - ostaci volaka (štrombula) koji su se koristili za dobivanje purpura
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/puljak-je-splicanima-obecao-najbolji-i-najljepsi-poklon-zasto-je-njegovo-obecanje-primjer-teske-politicke-besmislice-1374113 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a324f7471a2f287233557f9cca415d8ce3999cf1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Puljak+je+Spli%C4%87anima+obe%C4%87ao+%E2%80%98najbolji+i+najljep%C5%A1i+poklon%E2%80%98.+Za%C5%A1to+je+njegovo+obe%C4%87anje+primjer+te%C5%A1ke+politi%C4%8Dke+besmislice%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpuljak-je-splicanima-obecao-najbolji-i-najljepsi-poklon-zasto-je-njegovo-obecanje-primjer-teske-politicke-besmislice-1374113 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpuljak-je-splicanima-obecao-najbolji-i-najljepsi-poklon-zasto-je-njegovo-obecanje-primjer-teske-politicke-besmislice-1374113 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEŠKI FEJK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SplitTEŠKI FEJK

Puljak je Splićanima obećao ‘najbolji i najljepši poklon‘. Zašto je njegovo obećanje primjer teške političke besmislice?

Piše Sandi Vidulić
21. ožujka 2024. - 08:11
Ivica Puljak najavio je nešto što se neće dogoditi. Nema nikakve stavke u proračunu koja se odnosi na izgradnju reprezentativne zgrade na Duilovu...Tom Dubravec/Cropix

Spektakularnu obavijest doznali smo od gradonačelnika Ivice Puljka, a ona glasi da će se za pet godina dogoditi "najbolji i najljepši poklon za građane Splita". Što bi to bilo? Riječ je o velikom projektu na Duilovu koji bi se izgradio na prostoru od plaže za osobe s invaliditetom do hotela "Duilovo". Na toj lokaciji bi se smjestili akvarij, Pomorski muzej i Prirodoslovni muzej.

– Ta zgrada bi se vidjela s mora i ista bi bila reprezentativna za ovakvu vrstu institucija. Taj projekt već sada razvijamo i uskoro ću se sastati s ravnateljicom kako bismo dogovorili sve što moramo dogovoriti te kako bismo zadovoljili sve zahtjeve muzeja. Ja se nadam da ćemo 105. rođendan dočekati tamo – najavio je "najbolji i najljepši poklon" Puljak.

Je li ovo obećanje dano s namjerom da se o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 15:51