StoryEditorOCM
Splitmir i dobro

PU splitsko-dalmatinska pozvala građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike. ‘Da prosinac bude miran i spokojan‘

Piše split sd
13. prosinca 2023. - 23:07

S ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana, i ove godine, posebno u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u vremenu od 11. prosinca 2023. godine do 07. siječnja 2024. godine provoditi će se operativna akcija "Mir i dobro" čiji je prvenstveni cilj upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava.

"Suzdržavajući se od uporabe pirotehnike zajednički možemo postići da nam prosinac bude miran i spokojan. Međutim osim stvaranja prekomjerne buke koja uznemiruje i ljude i kućne ljubimce, korištenje pirotehnike do sada je imalo u nekim slučajevima ozbiljne posljedice.

Tijekom trajanja prošlogodišnje akcije na području Splitsko-dalmatinske županije od uporabe pirotehnike lakše je ozlijeđena jedna osoba, ali prijašnjih godina svjedočili smo koliko mogu biti ozbiljne i trajne posljedice korištenja pirotehnike, posebno kod djece. Ozlijede oka, prstiju, šake, ruke u većini slučajeva budu teške i ozbiljne i nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditet.

Zajednički možemo postići da nam prosinac bude miran i spokojan. Suzdržite se od uporabe pirotehnike i na taj način kreirajte mirno i sigurno okruženje za vašu obitelj, prijatelje, susjede u vašem kvartu. Vodimo računa jedni o drugima posebno u vrijeme blagdana", poručuju iz PU splitsko-dalmatinske.

image
Boris Kovacev/cropix/Cropix

Zato pozivaju roditelje:

- da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku,

- da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece.

- da razgovaraju s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice,

- da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike. 

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3, te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja i to člankom 90. normirano je da će se  novčanom kaznom u iznosu od 660 eura do 1.990 eura  kaznit za prekršaj fizička osoba ako:

- je mlađa od 18 godina, a uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 (članak 62. stavak 4.)

- uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina i uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (članak 62. stavak 4.)

- u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana koristi dozvoljena pirotehnička sredstva, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 (članak 62. stavak 5.)

- nabavlja, posjeduje ili uporabljuje petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe (članak 62. stavak 6.), 

- dok je člankom 92. normirano kako će se  novčanom kaznom u iznosu od 130 do 390 eura kaznit zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

image

X

Ronald Gorsic/Cropix

Obzirom na zakonske odredbe, policijski službenici ove Policijske uprave će kontinuirano obavljati nadzor prodajnih mjesta na području Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava obavlja suprotno zakonskim odredbama, pirotehnička sredstva će oduzeti, a odgovorne pravne ili fizičke osobe će biti prekršajno prijavljene. Također, obzirom na novine i zakonska ograničenja, biti ćemo usmjereni na prevenciju protupravnih ponašanja i sankcioniranje fizičkih osoba koje se ponašaju suprotno zakonskim odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i promet oružja.

Sretne i mirne blagdane želi vam PU splitsko-dalmatinska!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:15