StoryEditorOCM
Splitšok i nevjerica

Prvog dana nastave splitske škole su bez asistenata! ‘Grad je potpuno zakazao‘. Razlog izostanka je stvarno bizaran

Piše Lucija Vujnović
4. rujna 2023. - 14:37

Počela je nova školska godina i tisuće školaraca sjelo je u školske klupe, no sudeći po onome što čujemo, čini se da školstvo nije spremno. Barem ne što se tiče pomoćnika u nastavi.

I Grad Split se 1. rujna na službenoj stranici pohvalio projektom "S pomoćnikom mogu bolje VI" kojim je osigurano više od dva milijuna kuna za djecu s teškoćama u razvoju.

- Projektom će se pružiti podrška za čak 299 učenika s teškoćama u razvoju kroz zapošljavanje 283 pomoćnika u nastavi i četiri stručna komunikacijska posrednika, čime će se osigurati preduvjeti za inkluzivno obrazovanje - naveli su u Banovini.

image
Tom Dubravec/Ilustracija/Cropix

Međutim, 4. rujna, prvog dana nastave pomoćnici u nastavi nisu krenli s radom.

Jelena Baković, majka je čije dijete više ne treba asistenta u nastavi, no jako dobro zna koliko je njihov rad važan. Jeleni se, naime, prijateljica požalila kako je početku školske godine njezino dijete nije dobilo asistenta.

Zaslužuju bolje

- Njeno dijete kreće u prvi razred u OŠ Žnjan-Pazdigrad. Zvali su je iz škole da će asistent kasniti jer je službenica iz Banovine koja to određuje - na bolovanju. To se događa i u ostalim školama jer pomoćnik u nastavi ne može ući dok se ne potpišu papiri, a Grad je potpuno zakazao. Nevjerojatno, ali kod nas je očito sve moguće. Zna se kad počinje nastava već godinu dana! - priča zatečena situacijom.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Kao roditelj djeteta koje je imalo asistenta u nastavi, shvaćam toliko je važno da oni prisustvuju nastavi od prvoga dana. Dijete se osjeća sigurnije, asistent se integrira u razred, razrednik ga predstavlja djeci. Jako je važno da on prisustvuje nastavi od samog početka - objašnjava.

- Osim toga, djeci roditelji objasne i pripreme na dolazak asistenta koji će im pomagati, no oni ne razumiju problem, samo primjećuju da ih nema tu.

Pohvalili su se da su osigurali sredstva i odabrani su ljudi, no projekt je realiziran tek onda kad asistenti uđu u razred. Bitno da su se pohvalili... Njima su djeca samo papir. Asistent je osoba koja pomaže djeci s poteškoćama da se ravnopravno školuju i onaj tko ne razumije njihovu važnost, bolje onda ni ne piše projekte.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Neka iskreno kažu da ih nije niti briga! Vrijeme je da naučimo da pomoćnici moraju ući u škole odmah prvog dana nastave. Split može bolje i ova djeca zaslužuju bolje! - poručila je Jelena Baković te apostrofirala problem u pitanju: "Je li Grad Split prijatelj djece? Ili, bolje rečeno, je li Grad Split prijatelj sve djece ili samo one kojoj ne treba ništa?"

Pitanje smo postavili i Gradu Splitu, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 07:06