StoryEditorOCM
SplitDOGAĐA SE SVAKI DAN

Pritišćete li tipke na semaforu da ‘ubrzate‘ zeleno? U Splitu je samo 6 lokacija gdje to ‘pali‘. Sve smo raspetljali..

Piše Nikolina Lulić
10. listopada 2023. - 21:32

Imate li naviku da, dok čekate na semaforu za prijeći cestu, bjesomučno pritišćete tipku na uređaju u nadi da će se zeleno svijetlo za pješake brže upaliti? Ili ste od onih koji to ne rade, ali svaki put dok čekate, obavezno ugledate nekog tko to radi i pitate se - ima li ovo uopće efekta? Je li to stvarno do stiskanja tipki? Jer, zeleno se, jasno, u nekom trenutku uvijek upali.

Potaknuti ovom čestom praksom kod naših sugrađana, odlučili smo jednom zauvijek riješiti ovaj misterij tako da ubuduće znate pritišćete li tipke uzalud ili od toga ipak ima neke vajde. Pitali smo komunalu Grada Splita da nam objasne što je tu zapravo na stvari i tko je u pravu.

image
Tom Dubravec/Cropix

I zbilja, poslali su nam iscrpan odgovor, u biti mogli bismo reći mini vodič kroz semaforska bespuća i sad napokon znamo - da, na nekim lokacijama ima smisla pritiskati, a na većini je to ipak - uzaludna radnja.

Dakle, kako su nas izvijestili u Banovini, u Splitu je 16 semafora koji imaju zvučne tipke za slijepe i slabovidne osobe, što znači da tipkanje, osim ovoj kategoriji sugrađana kojima je jako bitno, za ostale građane nema nikakvog efekta.

image

Križanje Domovinskog rata - Hrvatske mornarice

Duje Klarić/Cropix

Zvučne tipke postavljene su na sljedećim gradskim križanjima: Poljička - Velebitska, Zrinsko - Frankopanska - Matoševa, Poljička - Dubrovačka, Ulica Domovinskog rata - Mažuranićevo šetalište, Ulica Domovinskog rata - Vukovarska, Ulica Domovinskog rata - Ulica slobode, Ulica Matice hrvatske - Kampus, Ulica slobode - Mažuranićevo šetalište, Ulica kralja Zvonimira - Zagrebačka, Poljička - Put Trstenika, Vukovarska - Ozaljska, Vukovarska - skretanje za Mall of Split, Ulica Slobode - Pojišanska, Dubrovačka - Vukovarska, Dubrovačka - Mažuranićevo šetalište te Poljička - Put iza Nove bolnice.

image

Križanje Velebitske i Poljičke ceste

Jakov Prkić/Cropix
image

Vukovarska ulica

Saša Burić/Cropix

Nestrpljivi pješaci koji žele da se zeleno na semaforu što prije upali doći će na svoje na šest lokacija u Splitu. Naime, na njima su tipke "ubrzavanje" semaforskih ciklusa paljenja ranijeg zelenog svijetla za pješake.

image

Pješački prijelaz u Vukovarskoj ulici na Mejašima

Tom Dubravec/Cropix

Postavljeni su na raskrižjima Vukovarska - Hrvatske neovisnosti, Vukovarska - Mejaši (pješački prijelaz), Vukovarska- skretanje za Mall of Split, Hrvatske mornarice - Turska kula (pješački prijelaz), Kaštelanska - VIII.Mediteranskih igara te Matoševa -Nazorova.

image

Pješački prijelaz na semaforu u Ulici Hrvatske mornarice

Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 17:30