stdClass Object ( [id] => 1017645 [title] => Priča o Škaričićevim rezultatima u Domu postaje sve bizarnija, pa on je godinama stvarao gubitke koje mu je Županija šutke plaćala!? [alias] => prica-o-skaricicevim-rezultatima-u-domu-postaje-sve-bizarnija-pa-on-je-godinama-stvarao-gubitke-koje-mu-je-zupanija-sutke-placala [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dom za starije i nemoćne u Splitu poslovao je u 2019. godini s gubitkom od 2.431.522 kune. Pokazuje to financijsko izvješće objavljeno na stranicama Doma.

Gubitak je to, dakle, blizu dva i pol milijuna kuna, nastao u godini u kojoj je Županija splitsko-dalmatinska toj ustanovi već bila "posušila" manjak od 4.182.786 kuna iz 2018. godine. Točnije, Domu koji vodi danas proskribirani ravnatelj Ivan Šakričić dala je toliki iznos kako bi ovaj mogao nastaviti započeti posao reformacije nekoć financijski uspješne ustanove u kroničnoga gubitaša.

Podsjetimo, Dom je u davna vremena, dok je Ivan Škaričić još bio gradonačelnik Omiša, poslovao pozitivno, i to u doba najveće svjetske novčane krize, da bi se po direktorskom ustoličenju HDZ-ove perjanice dugovi na potezu od Vukovarske do Zente počeli razmnožavati kao štakori u kanalizaciji.

Škaričić je Dom preuzeo 2014. godine. U plusu. Da bi već 2015. završio u minusu od 602.308 kuna. Godinu poslije minus je iznosio 1.396.275 kuna, a 2017. popeo se na 2.116.693 kune.

Godine 2018. manjak u domskoj kasi došao je do već spomenutih 4.182.786 kuna, da bi u 2019. gubitak iznosio 2.431.522 kune.

U pet zadnjih godina vođenja Doma za starije i nemoćne u Splitu saldo Ivana Škaričića je novčani minus od 10 milijuna 729 tisuća i 584 kune. I svaki put mu je izvješće o poslovanju Doma na Županijskoj skupštini aklamacijom prihvaćeno (za 2019. godinu još nije bilo na dnevnom redu), a ravnateljski mandat produžen.

Da nije ove proklete "korone" i da mu štićenici na jeziv način nisu počeli umirati, i mirovinu bi u Domu dočekao.

---

image
Tom Dubravec/Hanza Media
---

Županijski vijećnici iz redova HDZ-a i HGS-a nisu, međutim, dizali ruke samo za prihvaćanje Škaričićevih izvješća, nego i za pokrivanje njegovih dugova. Slučaj iz 2019. - ubrizgavanje novih četiri milijuna kuna u rezervoar koji pušta na sve strane - već je medijski obrađen, no i raniji dugovi su mu na isti način bili "riješeni", a posebno je fascinantno da je Dom koji i dalje vodi i lani, dakle kad je već dobio lovu o kojoj ravnatelji mnogih drugih institucija mogu samo sanjati, doveo do novog višemilijunskog duga. Koji će Županija - jer drukčije naprosto ne može biti - ovog ljeta nanovo "pokriti".

Zanimljivo, o tome kako je moguće da ostali domovi pod županijskom ingerencijom (Lovret, Vis, Makarska) posluju pozitivno, nitko ne progovara.

Mate Martinić, županijski vijećnik SDP-a, kaže kako su sva pitanja oporbenih vijećnika na Skupštini bila uzaludna.

- Naravno da Županija mora brinuti o svojim ustanovama, to nije sporno, i gubitak se, ako nastane, mora pokriti, ali primarno je pitanje kako je nastao taj gubitak, tko je za njega odgovoran. Nitko od nas iz oporbe, a uz SDP su tu još Most, Pametno i Nezavisna lista mladih, nije htio prihvatiti izvješće o radu Doma bez odgovora na ta pitanja. Vladajući HDZ-ovci i HGS-ovci o tome uopće nisu željeli raspravljati, oni su bezpogovorno prihvatili izvješće - prisjeća se lanjske sjednice Martinić. 

Došli smo sada do trenutka kad je neupućena čitatelja važno obavijestiti kako ovaj novac za pokrivanje dugova nije jedini koji Županija daje splitskome Domu. Ni blizu. Županija, naime, tu ustanovu kao osnivač izdašno financira kako bi krajnjim korisnicima cijena usluga bila što prihvatljivija, odnosno što manja u odnosu na privatne domove.

Da vas sad ne davimo samim brojkama, recimo tek kako je za "redovno poslovanje" Županija splitskom Domu za starije i nemoćne 2016. godine dala 8.109.377 kuna, zatim 2017. godine 10.614.783 kune, potom 2018. godine 11.913.847 kuna te 2019. godine 14.748.416 kuna.

Iz ovoga je jasan sljedeći račun: što Županija više daje, to Škaričić u viši minus upada.

Ravnatelj - kojega ovim putem pozdravljamo jer je, kako saznajemo, još do sutra u samoizolaciji - ima i objašnjenje odakle toliki minus. Naravno da ima. Porasli su mu troškovi, eto objašnjenja.

A porast troškova vidljiv je i iz financijskih izvješća. I to ponajprije u stavci - rashod za plaće zaposlenika.

Pažljiviji čitatelji Slobodne Dalmacije znaju da smo već javili o nezanemarivu porastu broja zaposlenih u Domu za Škaričićevih mandata. Dom je tako konac 2018. dočekao s 285 zaposlenih pri čemu je samo u toj godini broj radnika povećan za 39.

Uostalom, iz brojki koje svjedoče o rastu rashoda za plaće sve će vam biti jasno:

2016. - 18.618.683 kune

2017. - 20.790.073 kune

2018. - 25.561.341 kuna

2019. - 29.024.186 kune

U četiri godine izdaci za plaće u Škaričićevu domu povećani su za nešto manje od 11 milijuna kuna.

U pet godina minus u blagajni Škaričićeva doma došao je do iznosa nešto manjeg od 11 milijuna kuna.

Eto, tako se namjestilo. No, nije to sve. U lipnju 2018. donesena je, naime, odluka o poskupljenju smještaja u Domu za čak 20 posto, bilo je to drugo golemo poskupljenje u samo pet godina, no ni ono nije pomoglo Škaričiću da se dobaci do proračunskog plusa. Dapače, ambis se samo povećao.

---

Županija: Minusi su najvećim dijelom nastali zbog povećanja rashoda za zaposlene

Dijana Luetić, županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju, ponudila nam je sljedeće objašnjenje financijskih dubioza u kojima se nalazi Dom za starije i nemoćne Split:

"Minusi u poslovanju Doma za stare i nemoćne Split nastali su najvećim dijelom zbog povećanja rashoda za zaposlene iz razloga što je temeljem pregovora Vlade RH i sindikata u socijalnoj skrbi u periodu od 01.01.2017. do 01.09.2019. godine došlo do povećanja osnovice za izračun plaća u iznosu od 587,00 kn, te je od 01.srpnja 2018. došlo do izmjene koeficijenata složenosti poslova za zaposlene u domovima temeljem Uredbe Vlade RH o povećanju koeficijenata za obračun plaće za zdravstveno, stručno i pomoćno osoblje (NN br. 57/18).

Izmjena koeficijenata se odrazila na povećanje plaća u iznosu od 10 do 30% po pojedinom radnom mjestu. Pored toga od 2016. godine poslodavci u socijalnoj skrbi u obvezi su isplaćivati regres, božićnicu..., a što je u periodu 2013. do 2016. bilo stavljeno van snage.

Također, za istaknuti je da su rashodi za zaposlena u Starom Gradu na godišnjem iznosu od 3.000.000,00 kn. Bitno je naglasiti da sva naprijed navedena povećanja nisu praćena povećanjem decentraliziranih sredstava namijenjenih financiranju minimalnih standarda u domovima.

Dakle, povećanje cijena smještaja za korisnike, ili pokriće manjka od strane osnivača su jedini načini kako osigurati nedostajuća sredstva."

---

---

Na dan 31. prosinca 2019. u Domu je bilo zaposleno 298 osoba

Dijana Luetić, županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju, ponudila nam je i objašnjenje odakle veliki rast broja zaposlenih u Domu za starije i nemoćne Split:

"Ukupan broj korisnika na dan 31. prosinca 2019. je 755, a broj djelatnika na dan 31. prosinca 2019. je 298.

Otvaranjem objekta u Starom Gradu kapaciteta 73 korisnika, u prosincu 2017. zaposlena su 34 djelatnika, a u odnosu na 2017. broj zaposlenika povećan je u objektu Zenta i Vukovarska s obzirom na promjenu stupnja usluge za pojedine korisnike.

Naime prema stupnju usluge-njege korisnici su podijeljeni u IV. skupine (od pokretnih do nepokretnih), a samim tim mijenja se i potreban broj djelatnika u prvom redu medicinskih sestara i njegovateljica.

U domovima za starije i nemoćne Splitsko-dalmatinske županije taj omjer se konstantno mijenja i to prema IV. stupnju usluge, unutar domova smanjuju se kapaciteti tkz. stambenog dijela (pokretni korisnici), a povećava broj stacionarnih kreveta (teško pokretni i nepokretni korisnici).

Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji poslova Doma za starije i nemoćne Split, u potpunosti je usklađen s Pravilnikom o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga (NN br. 40/14 i 66/15). Izradile su ga stručne službe Doma i usvojilo Upravno vijeće Doma.

Iz istoga je razvidno da je nedostatak medicinskog osoblja i njegovateljica. Međutim i unatoč više puta raspisivanim natječajima nije se uspjelo zaposliti dovoljan broj medicinskih sestara, iz razloga što ih nema na tržištu rada. Slijedom toga Splitsko-dalmatinska županija zatražila je od nadležnog Ministarstva povećanje upisnih kvota za medicinske sestre i to dva nova razredna odjeljenja.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA POSLOVANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => ANALIZA POSLOVANJA 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-22 14:36:12 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-22 15:11:24 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2020-04-22 14:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13164 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/22\/1454055.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/22\/13449726.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Hanza Media","Tom Dubravec\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ivan \u0160kari\u010di\u0107 bi iz samoizolacije trebao izi\u0107i u petak",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1290","k_1454055_1280.jpg":"1280x1280","k_1454055_1024.jpg":"1024x1024","k_1454055_640.jpg":"640x640","k_1454055_480.jpg":"480x480","k_1454055_340.jpg":"340x340","k_1454055_220.jpg":"220x220","o_1454055_1280.jpg":"1280x860","o_1454055_1024.jpg":"1024x688","o_1454055_640.jpg":"640x430","o_1454055_480.jpg":"480x322","o_1454055_340.jpg":"340x228","o_1454055_220.jpg":"220x147","h_1454055_1280.jpg":"1280x854","h_1454055_1024.jpg":"1024x683","h_1454055_640.jpg":"640x427","h_1454055_480.jpg":"480x320","h_1454055_340.jpg":"340x227","h_1454055_220.jpg":"220x147","pp_1454055_1280.jpg":"1006x1280","pp_1454055_1024.jpg":"805x1024","pp_1454055_640.jpg":"503x640","pp_1454055_480.jpg":"377x480","pp_1454055_340.jpg":"267x340","pp_1454055_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","k_13449726_1280.jpg":"1280x1280","k_13449726_1024.jpg":"1024x1024","k_13449726_640.jpg":"640x640","k_13449726_480.jpg":"480x480","k_13449726_340.jpg":"340x340","k_13449726_220.jpg":"220x220","o_13449726_1280.jpg":"1280x854","o_13449726_1024.jpg":"1024x683","o_13449726_640.jpg":"640x427","o_13449726_480.jpg":"480x320","o_13449726_340.jpg":"340x226","o_13449726_220.jpg":"220x146","h_13449726_1280.jpg":"1280x854","h_13449726_1024.jpg":"1024x683","h_13449726_640.jpg":"640x427","h_13449726_480.jpg":"480x320","h_13449726_340.jpg":"340x227","h_13449726_220.jpg":"220x147","pp_13449726_1280.jpg":"1006x1280","pp_13449726_1024.jpg":"805x1024","pp_13449726_640.jpg":"503x640","pp_13449726_480.jpg":"377x480","pp_13449726_340.jpg":"267x340","pp_13449726_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38869265 Threads: 4 Questions: 7131160610 Slow queries: 3313080 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609198051 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/prica-o-skaricicevim-rezultatima-u-domu-postaje-sve-bizarnija-pa-on-je-godinama-stvarao-gubitke-koje-mu-je-zupanija-sutke-placala-1017645 [printLink] => /split/prica-o-skaricicevim-rezultatima-u-domu-postaje-sve-bizarnija-pa-on-je-godinama-stvarao-gubitke-koje-mu-je-zupanija-sutke-placala-1017645?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 372566 [name] => financijsko izvješće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => financijsko-izvjesce [link] => /tag/financijsko-izvjesce ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242118 [name] => Ivan Škaričić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-skaricic [link] => /tag/ivan-skaricic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 380586 [name] => Dom za starije i nemoćne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-za-starije-i-nemocne [link] => /tag/dom-za-starije-i-nemocne ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA POSLOVANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o Škaričićevim rezultatima u Domu postaje sve bizarnija, pa on je godinama stvarao gubitke koje mu je Županija šutke plaćala!? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/22/1454055.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Hanza Media [mainImageDesc] => Ivan Škaričić bi iz samoizolacije trebao izići u petak [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/22/1454055.jpg [title] => Ante Čizmić/Hanza MediaIvan Škaričić bi iz samoizolacije trebao izići u petak ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/22/13449726.jpg [title] => Tom Dubravec/Hanza Media ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Dom za starije i nemoćne u Splitu poslovao je u 2019. godini s gubitkom od 2.431.522 kune. Pokazuje to financijsko izvješće objavljeno na stranicama Doma.

Gubitak je to, dakle, blizu dva i pol milijuna kuna, nastao u godini u kojoj je Županija splitsko-dalmatinska toj ustanovi već bila "posušila" manjak od 4.182.786 kuna iz 2018. godine. Točnije, Domu koji vodi danas proskribirani ravnatelj Ivan Šakričić dala je toliki iznos kako bi ovaj mogao nastaviti započeti posao reformacije nekoć financijski uspješne ustanove u kroničnoga gubitaša.

Podsjetimo, Dom je u davna vremena, dok je Ivan Škaričić još bio gradonačelnik Omiša, poslovao pozitivno, i to u doba najveće svjetske novčane krize, da bi se po direktorskom ustoličenju HDZ-ove perjanice dugovi na potezu od Vukovarske do Zente počeli razmnožavati kao štakori u kanalizaciji.

Škaričić je Dom preuzeo 2014. godine. U plusu. Da bi već 2015. završio u minusu od 602.308 kuna. Godinu poslije minus je iznosio 1.396.275 kuna, a 2017. popeo se na 2.116.693 kune.

Godine 2018. manjak u domskoj kasi došao je do već spomenutih 4.182.786 kuna, da bi u 2019. gubitak iznosio 2.431.522 kune.

U pet zadnjih godina vođenja Doma za starije i nemoćne u Splitu saldo Ivana Škaričića je novčani minus od 10 milijuna 729 tisuća i 584 kune. I svaki put mu je izvješće o poslovanju Doma na Županijskoj skupštini aklamacijom prihvaćeno (za 2019. godinu još nije bilo na dnevnom redu), a ravnateljski mandat produžen.

Da nije ove proklete "korone" i da mu štićenici na jeziv način nisu počeli umirati, i mirovinu bi u Domu dočekao.

---

image
Tom Dubravec/Hanza Media
---

Županijski vijećnici iz redova HDZ-a i HGS-a nisu, međutim, dizali ruke samo za prihvaćanje Škaričićevih izvješća, nego i za pokrivanje njegovih dugova. Slučaj iz 2019. - ubrizgavanje novih četiri milijuna kuna u rezervoar koji pušta na sve strane - već je medijski obrađen, no i raniji dugovi su mu na isti način bili "riješeni", a posebno je fascinantno da je Dom koji i dalje vodi i lani, dakle kad je već dobio lovu o kojoj ravnatelji mnogih drugih institucija mogu samo sanjati, doveo do novog višemilijunskog duga. Koji će Županija - jer drukčije naprosto ne može biti - ovog ljeta nanovo "pokriti".

Zanimljivo, o tome kako je moguće da ostali domovi pod županijskom ingerencijom (Lovret, Vis, Makarska) posluju pozitivno, nitko ne progovara.

Mate Martinić, županijski vijećnik SDP-a, kaže kako su sva pitanja oporbenih vijećnika na Skupštini bila uzaludna.

- Naravno da Županija mora brinuti o svojim ustanovama, to nije sporno, i gubitak se, ako nastane, mora pokriti, ali primarno je pitanje kako je nastao taj gubitak, tko je za njega odgovoran. Nitko od nas iz oporbe, a uz SDP su tu još Most, Pametno i Nezavisna lista mladih, nije htio prihvatiti izvješće o radu Doma bez odgovora na ta pitanja. Vladajući HDZ-ovci i HGS-ovci o tome uopće nisu željeli raspravljati, oni su bezpogovorno prihvatili izvješće - prisjeća se lanjske sjednice Martinić. 

Došli smo sada do trenutka kad je neupućena čitatelja važno obavijestiti kako ovaj novac za pokrivanje dugova nije jedini koji Županija daje splitskome Domu. Ni blizu. Županija, naime, tu ustanovu kao osnivač izdašno financira kako bi krajnjim korisnicima cijena usluga bila što prihvatljivija, odnosno što manja u odnosu na privatne domove.

Da vas sad ne davimo samim brojkama, recimo tek kako je za "redovno poslovanje" Županija splitskom Domu za starije i nemoćne 2016. godine dala 8.109.377 kuna, zatim 2017. godine 10.614.783 kune, potom 2018. godine 11.913.847 kuna te 2019. godine 14.748.416 kuna.

Iz ovoga je jasan sljedeći račun: što Županija više daje, to Škaričić u viši minus upada.

Ravnatelj - kojega ovim putem pozdravljamo jer je, kako saznajemo, još do sutra u samoizolaciji - ima i objašnjenje odakle toliki minus. Naravno da ima. Porasli su mu troškovi, eto objašnjenja.

A porast troškova vidljiv je i iz financijskih izvješća. I to ponajprije u stavci - rashod za plaće zaposlenika.

Pažljiviji čitatelji Slobodne Dalmacije znaju da smo već javili o nezanemarivu porastu broja zaposlenih u Domu za Škaričićevih mandata. Dom je tako konac 2018. dočekao s 285 zaposlenih pri čemu je samo u toj godini broj radnika povećan za 39.

Uostalom, iz brojki koje svjedoče o rastu rashoda za plaće sve će vam biti jasno:

2016. - 18.618.683 kune

2017. - 20.790.073 kune

2018. - 25.561.341 kuna

2019. - 29.024.186 kune

U četiri godine izdaci za plaće u Škaričićevu domu povećani su za nešto manje od 11 milijuna kuna.

U pet godina minus u blagajni Škaričićeva doma došao je do iznosa nešto manjeg od 11 milijuna kuna.

Eto, tako se namjestilo. No, nije to sve. U lipnju 2018. donesena je, naime, odluka o poskupljenju smještaja u Domu za čak 20 posto, bilo je to drugo golemo poskupljenje u samo pet godina, no ni ono nije pomoglo Škaričiću da se dobaci do proračunskog plusa. Dapače, ambis se samo povećao.

---

Županija: Minusi su najvećim dijelom nastali zbog povećanja rashoda za zaposlene

Dijana Luetić, županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju, ponudila nam je sljedeće objašnjenje financijskih dubioza u kojima se nalazi Dom za starije i nemoćne Split:

"Minusi u poslovanju Doma za stare i nemoćne Split nastali su najvećim dijelom zbog povećanja rashoda za zaposlene iz razloga što je temeljem pregovora Vlade RH i sindikata u socijalnoj skrbi u periodu od 01.01.2017. do 01.09.2019. godine došlo do povećanja osnovice za izračun plaća u iznosu od 587,00 kn, te je od 01.srpnja 2018. došlo do izmjene koeficijenata složenosti poslova za zaposlene u domovima temeljem Uredbe Vlade RH o povećanju koeficijenata za obračun plaće za zdravstveno, stručno i pomoćno osoblje (NN br. 57/18).

Izmjena koeficijenata se odrazila na povećanje plaća u iznosu od 10 do 30% po pojedinom radnom mjestu. Pored toga od 2016. godine poslodavci u socijalnoj skrbi u obvezi su isplaćivati regres, božićnicu..., a što je u periodu 2013. do 2016. bilo stavljeno van snage.

Također, za istaknuti je da su rashodi za zaposlena u Starom Gradu na godišnjem iznosu od 3.000.000,00 kn. Bitno je naglasiti da sva naprijed navedena povećanja nisu praćena povećanjem decentraliziranih sredstava namijenjenih financiranju minimalnih standarda u domovima.

Dakle, povećanje cijena smještaja za korisnike, ili pokriće manjka od strane osnivača su jedini načini kako osigurati nedostajuća sredstva."

---

---

Na dan 31. prosinca 2019. u Domu je bilo zaposleno 298 osoba

Dijana Luetić, županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju, ponudila nam je i objašnjenje odakle veliki rast broja zaposlenih u Domu za starije i nemoćne Split:

"Ukupan broj korisnika na dan 31. prosinca 2019. je 755, a broj djelatnika na dan 31. prosinca 2019. je 298.

Otvaranjem objekta u Starom Gradu kapaciteta 73 korisnika, u prosincu 2017. zaposlena su 34 djelatnika, a u odnosu na 2017. broj zaposlenika povećan je u objektu Zenta i Vukovarska s obzirom na promjenu stupnja usluge za pojedine korisnike.

Naime prema stupnju usluge-njege korisnici su podijeljeni u IV. skupine (od pokretnih do nepokretnih), a samim tim mijenja se i potreban broj djelatnika u prvom redu medicinskih sestara i njegovateljica.

U domovima za starije i nemoćne Splitsko-dalmatinske županije taj omjer se konstantno mijenja i to prema IV. stupnju usluge, unutar domova smanjuju se kapaciteti tkz. stambenog dijela (pokretni korisnici), a povećava broj stacionarnih kreveta (teško pokretni i nepokretni korisnici).

Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji poslova Doma za starije i nemoćne Split, u potpunosti je usklađen s Pravilnikom o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga (NN br. 40/14 i 66/15). Izradile su ga stručne službe Doma i usvojilo Upravno vijeće Doma.

Iz istoga je razvidno da je nedostatak medicinskog osoblja i njegovateljica. Međutim i unatoč više puta raspisivanim natječajima nije se uspjelo zaposliti dovoljan broj medicinskih sestara, iz razloga što ih nema na tržištu rada. Slijedom toga Splitsko-dalmatinska županija zatražila je od nadležnog Ministarstva povećanje upisnih kvota za medicinske sestre i to dva nova razredna odjeljenja.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Hanza Media Tom Dubravec/Hanza Media
Ante Čizmić/Hanza Media
Ivan Škaričić bi iz samoizolacije trebao izići u petak
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/prica-o-skaricicevim-rezultatima-u-domu-postaje-sve-bizarnija-pa-on-je-godinama-stvarao-gubitke-koje-mu-je-zupanija-sutke-placala-1017645 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=94bcc7c3bbdc6501f5cbaab44cfdfe59e5ec578b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+%C5%A0kari%C4%8Di%C4%87evim+rezultatima+u+Domu+postaje+sve+bizarnija%2C+pa+on+je+godinama+stvarao+gubitke+koje+mu+je+%C5%BDupanija+%C5%A1utke+pla%C4%87ala%21%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprica-o-skaricicevim-rezultatima-u-domu-postaje-sve-bizarnija-pa-on-je-godinama-stvarao-gubitke-koje-mu-je-zupanija-sutke-placala-1017645 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprica-o-skaricicevim-rezultatima-u-domu-postaje-sve-bizarnija-pa-on-je-godinama-stvarao-gubitke-koje-mu-je-zupanija-sutke-placala-1017645 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA POSLOVANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
SplitANALIZA POSLOVANJA

Priča o Škaričićevim rezultatima u Domu postaje sve bizarnija, pa on je godinama stvarao gubitke koje mu je Županija šutke plaćala!?

22. travnja 2020. - 16:57

Dom za starije i nemoćne u Splitu poslovao je u 2019. godini s gubitkom od 2.431.522 kune. Pokazuje to financijsko izvješće objavljeno na stranicama Doma.

Gubitak je to, dakle, blizu dva i pol milijuna kuna, nastao u godini u kojoj je Županija splitsko-dalmatinska toj ustanovi već bila "posušila" manjak od 4.182.786 kuna iz 2018. godine. Točnije, Domu koji vodi danas proskribirani ravnatelj Ivan Šakričić dala je toliki iznos kako bi ovaj mogao nastaviti započeti posao reformacije nekoć financijski uspješne ustanove u kroničnoga gubitaša.

Podsjetimo, Dom je u davna vremena, dok je Ivan Škaričić još bio gradonačelnik Omiša, poslovao pozitivno, i to u doba najveće svjetske novčane krize, da bi se po direktorskom ustoličenju HDZ-ove perjanice dugovi na potezu od...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 10:33