stdClass Object ( [id] => 484787 [title] => Priča o požrtvovnim sestrama i liječnicima koji u 24-satnim smjenama spašavaju živote beba na splitskoj Neonatologiji: 'Kad je prvo dijete umrlo na odjelu došla sam kući plačući. I sada mi dođe teško...' [alias] => prica-o-pozrtvovnim-sestrama-i-lijecnicima-koji-u-24-satnim-smjenama-spasavaju-zivote-beba-na-splitskoj-neonatologiji-kad-je-prvo-dijete-umrlo-na-odjelu-dosla-sam-kuci-placuci-i-sada-mi-dode-tesko [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splićani nisu svjesni što imaju na Odjelu neonatologije! Vrhunskim i požrtvovnim liječnicima koji tamo entuzijastično rade i previše dežuraju, ne možemo se za života odužiti – sve da im i spomenik dignemo. Uz njih i svu suvremenu opremu koju danas imamo na raspolaganju, pružamo skrb kakva možda nigdje drugdje na svijetu nije ovako dostupna svim građanima bez razlike.

To nije bilo tako prije deset godina i možda neće biti za deset godina, ali danas je naša Neonatologija najbolja u državi! – govori nam prof. Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, pozvan da se osvrne na rad kolega, koji su nas pristali primiti na Odjelu neonatologije splitskoga KBC-a, gdje se uz pažnju vrijednu divljenja brinu o zdravlju naše novorođenčadi.

Kao najveće blago, što bez sumnje i jesu, nejake se bebe "čuvaju" na prvom katu novog rodilišta iza vrata zaključanih kodiranim karticama i šiframa, gdje broje dane do odlaska kući.

– Neobično je tiho – iznenađeno primjećujem dok u pratnji pedijatrice neonatologinje Marije Bucat, pročelnice Odjela, i tamošnje glavne sestre Luce Prnjak, koračam hodnikom promatrajući nove fotografije bivših pacijenata na zidovima, te usnule anđele u sobama odjela.

– To ste taman došli nakon marende i previjanja pa su zadovoljni – objašnjava nam sestra Prnjak, pa šireći osmijeh navodi da će za sat vremena glasniji među njima već ponovno "zapjevati".

 

– Ali nije tu nikad velika buka – nadovezuje se pedijatrica Bucat, navodeći kako, osim medicinskog osoblja, malene pacijente obilaze i roditelji pa su, kaže, uglavnom dobro namireni i umireni.

– Vama su zapravo i roditelji na neki način pacijenti – nastojim pojmiti svakodnevicu njihova posla.

– O, da. Ponekad je njih i teže zbrinuti nego djecu. Ali kad im pristupite iskreno, otvoreno i brižno, te ih uputite u svaki segment liječenja i upoznate ih sa svakom promjenom, komunikacija bude dobra. Iako su očekivano preplašeni, uglavnom imaju povjerenja – objašnjava liječnica, uvodeći nas na odjel intenzivnog i postintenzivnog liječenja, gdje u inkubatorima nalazimo pacijente od 700, 900, 1000 grama, koji pod budnim okom dežurnog osoblja iz petnih žila u svojim malenim tijelima razvijaju život.

– Ne mogu zamisliti kako bih odradila smjenu na vašem odjelu. Sam strah od ishoda liječenja ovako malenih beba, pa onda još i briga oko roditelja. Ne znam otkud vam snaga, strpljenje, razumijevanje. Zamišljam da to mora biti izrazito stresno – reagiram ponesena osjećajima od kojih glava na tren kao da mi postaje preteška za noge.

– Znate, svi su ljudi slabih živaca kad su djeca u pitanju, ne znam tko to nije na njih osjetljiv. Međutim, kada se zateknete ovdje, bilo kao liječnik, medicinska sestra ili roditelj, nađete snagu za koju ni ne znate da je imate – ohrabrujuće kaže pedijatrica dok sigurnom rukom provjerava stanje nedonoščadi provjerene joj na skrb.

Kako doznajemo, od njih četrdeset i dvoje, koliko ih ovih dana liječe na Odjelu neonatologije, većina je izvan životne opasnosti, no nekolicini je budućnost neizvjesna.

Iako je stres, kaže, neminovan, posao je to koji unatoč manjku osoblja odrađuju na zavidnoj razini, pa se tako, kako ističe, mogu pohvaliti niskom stopom ranog neonatalnog mortaliteta, koja za lanjsku godinu iznosi tek 1,6 promila, kao i EEG polisomnografijom, odnosno ranim praćenjem razvoja funkcija mozga, koje su uveli prvi u državi. Iako, kako ističe, zbog manjka osoblja liječnici odrađuju 24-satna dežurstva, a sestre 12-satne smjene, nitko nikada nije tražio premještaj s odjela... Možda tek povremeno mali predah.

– Evo, i sada je dvoje naših kolega na godišnjem, a sigurno dobrim dijelom i zbog tog stresa – objašnjava naša sugovornica.

– Pa kako se vi s time nosite? Pomaže li molitva? Ne znam odakle bih sama krenula – zanimam se za tajnu očite staloženosti.

– Ma potrefi mi se nekako da se oporavim kad budem na godišnjem odmoru. To mi je, na sreću, dovoljno – odgovara, blago sliježući ramenima...

– A vjernik nastojim biti. Predani rad je za mene molitva. Ona je i tako vrlo široki pojam, zar ne? – poziva na razmišljanje, pa ističe kako kod kuće ima "cijelu duhovnu biblioteku" jer mnogi izazovi struke ostaju na savjesti pojedinog liječnika.

– Danas, recimo, imamo situaciju da se zahvaljujući razvoju tehnologije dob zbrinjavanja pacijenta pomaknula s 28 na 22 tjedna, no zbog slabe zrelosti organa mala je šansa da će djeca rođena tako rano odrasti u zdrave odrasle ljude – objašnjava, pa dodaje kako im struka u tim slučajevima nalaže reanimaciju i nastavak postreanimativnog liječenja, čemu i oni, kao liječnici, bez zadrške teže.

– Ali tu se postavlja pitanje silovanja života i smrti. Kad uzmete u obzir da se djeca te dobi rađaju s nepotpuno razvijenim plućima, mozgom i srčanim mišićem, te da je posljednja studija koju su Amerikanci napravili pokazala da sto posto te djece zauvijek trpi ozbiljne posljedice na zdravlje, teško je govoriti o kvaliteti njihova življenja – iskreno će, otkrivajući jaz između profesionalne i osobne etike, premošten razumijevanjem.

Dok nastavljamo obilazak malenih pacijenata, primjećujem pažnju s kojom se medicinske sestre skrbe o pacijentima tek nešto većim od njihova dlana, pa od sestara doznajem kako takav opis kliničkog stanja ne postoji nigdje drugdje. Na malenim pacijentima, moraju, kažu, primjećivati najsitnije detalje, jer oni ne znaju kazati kako se osjećaju.

– Pa kako to uspijevate? Svi djeluju dobro, zadovoljno. Spavaju, ne govore, ne kreću se... pogotovo ovi najmanji – obraćam se sestri Prnjak, koja, doznajem, na odjelu radi već 43 godine.

– Nauči se sve – skromno će, svodeći sve na dobru volju.

– S vremenom počneš primjećivati i najmanje nijanse u promjenama boje kože, bolne grimase na malenom licu, mlohavost i druge pokazatelje promjene stanja – dodaje.

– Sigurno da ni vama nije lako, vi na kraju provodite najviše vremena s ovim bebama – pozivam na doživljaj...

– Nosite li i vi posao kući?

– Pa slušajte, kad je stvarno teško i kod kuće puno razmišljate o tome jeste li napravili sve što ste mogli, ali, da vam budem iskrena, obitelji ni ne govorim o tome. Mi ovdje na odjelu funkcioniramo kao obitelj i između sebe dijelimo ta iskustva; tješimo i bodrimo jedni druge. Sjećam se kad mi je prvo dijete umrlo na odjelu, tek sam bila mlada nevjesta i došla sam kući plačući, pa se svekar nije mogao načuditi kako toliko plačem za tuđim djetetom. I sada mi, naravno, dođe teško kada izgubimo dijete; međutim, kada su ovako stvarno sitni i kada znate da bi imali problema u životu, lakše to podnosim.

– Iako ima i teških dana, valjda češće idete kući zadovoljni?

– Svakako! Pa zato sam još tu. Najdraže mi je kada sretnem obitelj na ulici pa me prepoznaju i jave se, pa vidim tu djecu kako odrastaju. Roditelji uvijek budu zahvalni.

– Treba ih pohvaliti – nadovezuje se majka Ivana Tandara, koju zatječemo u posjetu svojim blizancima.

– Moje je iskustvo izvrsno. I na porodu, gdje je bilo toliko puno liječnica i sestara da je suprug morao stajati iza kreveta, a pogotovo sada, kada ih dolazim dojiti ovdje na odjel. Divni su prema djeci i prema meni – razdragano kaže ova majka, na što se roditelji Ivana i Stipe Gojun, koji su uto pristigli sa sinom Ivanom odraditi redovite vježbe, nadovezuju iznoseći slično iskustvo.

– Stvarno vrhunske liječnice i sestre. Svaka im čast i velika hvala! – govore uglas, ne skidajući osmijeh s lica dok uživaju u dragocjenim trenucima uz sina.

Ostavljajući ih u tom guštu, povlačimo se u malenu kuhinju, koja u trenucima predaha spaja zaposlene na odjelu pa, uz šalicu kave, od okupljenih u smjeni doznajemo što nadjačava strepnju i bol u njihovoj radnoj svakodnevici.

– Taj osjećaj da si pomogao toj najmanjoj dječici i da si svojim doprinosom sačuvao njihov život jednostavno opija – iskreno će medicinska sestra Martina Mudnić Pullje, ističući kako za lošu stranu posla bolje da ni ne pitamo.

– Meni su najdraži trenuci kada uspješno zbrinemo prerano rođenu djecu parova koji se bore sa sterilitetom pa ih sretne ispratimo kući – uz širok se osmijeh nadovezuje pedijatrica neonatologinja Vesna Pavlov, dodavši kako pogotovo uživa kada ih oni posjete na odjelu pa kad ta dječica protrče njihovim hodnikom.

– Ja sam najsretnija kad odradim dežurstvo – otvara nam se i pedijatrica Tamara Bošnjak, ističući kako su na odjelu svi pomalo ovisni o adrenalinu.

– Na dežurstvu si najčešće u prilici da reanimiraš ili stabiliziraš dijete, odnosno da mu spasiš život, a od toga nema ljepšeg osjećaja – dodaje.

– A kada taj strah, koji u tim trenucima proživljavate, dođe na naplatu? Kako izgleda kada popusti adrenalin?

– Uglavnom nazovemo jedna drugu nakon dežurstva pa razgovaramo o pacijentima i događajima u smjeni – nastavlja Bošnjak.

– Svi smo tu usko povezani i većina nas voli čuti kako je neko dijete koje je jučer sama primila, stabilizirala... – dodaje.

– Možeš ti biti u avionu iznad oceana, ali ako nisi prije toga otpustio to dijete, ti si s njim u bolnici. Takav je naš posao – uključuje se doc. dr. sc. Mirjana Vučinović, ističući kako najviše uživa u porodu.

– Ono što meni postaje sve draže i draže je taj prvi susret s čudom života. To je nešto što čovjeka diže kad je najumorniji i kad je na koljenima; taj susret s autentičnom dobrotom bez mrlje. Bez obzira na teškoće i problematiku, to je novi život koji ide naprijed i za to se uvijek vrijedi boriti – dodaje doc. Vučinović.

– Teško prihvaćamo kraj i uvijek vodimo dijete svim raspoloživim sredstvima, pa makar do spontanog gašenja, ako do njega baš mora doći – nadovezuje se pročelnica Bucat, pa dodaje kako su njihovi pacijenti, a pogotovo u takvim slučajevima, i roditelji, bake, djedovi, stričevi, o kojima se također skrbe najbolje što mogu.

– Često tu uđete i u patologiju obitelji, koja se tek u tim trenucima osvješćuje. Mi ne možemo biti distancirani od roditelja i njihovih problema, jer ste stalno u tom međuodnosu s njima. Vi ste im i suport i rame za plakanje i okvir ponašanja – nadovezuje se doc. Vučinović.

– Pa jeste li vi za to educirani, pripremljeni?

– Ne. Mi to učimo u hodu – oprezno kaže doc. Vučinović, ističući kako je riječ o problematici kojom se na odjelu bave već niz godina.

– Ja vjerujem da će roditelji naših pacijenta reći kako se mi dobro s time nosimo. Međutim, kakve je to posljedice ostavilo na nas, to je druga stvar. Nama bi na odjelu zapravo trebala podrška i za osoblje i za roditelje – zaključuje pedijatrica Bošnjak, na što kolegice spremno odgovaraju kako će, u očekivanju odjelnog psihologa, jedne drugima nastaviti biti podrška...

I oni su dio hrabre ekipe s Neonatologije

Skromni i samozatajni liječnici koje smo za svojeg posjeta zatekli na odjelu pohvalili su napore kolega koji tada nisu bili u smjeni, a koje, kako su nam kazali, zasluženo moramo istaknuti kad govorimo o splitskoj Neonatologiji.

Oni su redom: prim. dr. Ivanka Furlan, pedijatrica neonatologinja, zatim Mila Družić, pedijatrica neonatologinja, Majda Budimir, pedijatrica neonatologinja, dr. sc. Anet Papazovska, pedijatrica, i blažen među ženama Luka Brajković, pedijatar kardiolog, te specijalizantica Valerija Vrhovnik Žižić.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'druge mame anđela' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-05-08 21:41:04 [created_by] => 3216 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-05-09 18:50:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-05-09 19:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 89334 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686761.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686771.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686789.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686796.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686792.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686799.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686791.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686790.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686798.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686776.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686749.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686751.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686797.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686793.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686780.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/31\/SD specijal\/8686759.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x784"},{"size0":"1200x835"},{"size0":"1200x837"},{"size0":"1200x831"},{"size0":"1200x824"},{"size0":"1200x813"},{"size0":"1200x856"},{"size0":"1200x757"},{"size0":"1200x861"},{"size0":"1200x763"},{"size0":"1200x831"},{"size0":"1200x1665"},{"size0":"1200x793"},{"size0":"1200x736"},{"size0":"1200x831"},{"size0":"1200x785"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7452020 Threads: 6 Questions: 1534088571 Slow queries: 4664790 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110746939 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/prica-o-pozrtvovnim-sestrama-i-lijecnicima-koji-u-24-satnim-smjenama-spasavaju-zivote-beba-na-splitskoj-neonatologiji-kad-je-prvo-dijete-umrlo-na-odjelu-dosla-sam-kuci-placuci-i-sada-mi-dode-tesko-484787 [printLink] => /split/prica-o-pozrtvovnim-sestrama-i-lijecnicima-koji-u-24-satnim-smjenama-spasavaju-zivote-beba-na-splitskoj-neonatologiji-kad-je-prvo-dijete-umrlo-na-odjelu-dosla-sam-kuci-placuci-i-sada-mi-dode-tesko-484787?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 314302 [name] => neonatologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neonatologija [link] => /tag/neonatologija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'druge mame anđela' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o požrtvovnim sestrama i liječnicima koji u 24-satnim smjenama spašavaju živote beba na splitskoj Neonatologiji: 'Kad je prvo dijete umrlo na odjelu došla sam kući plačući. I sada mi dođe teško...' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3216 [name] => Tanja Giovanelli [username] => tanja-giovanelli [email] => tanja-giovanelli@sd.hr [password] => $2y$10$JDCsQ/OZuX7gscY3QuvaDOEPouqWfYRAD2REPHuLxiU1gCnMEuQhm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-giovanelli-3216 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1734 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/8ac7f27ab610464774342c60babe0b5f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686761.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686761.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686771.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686789.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686796.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686792.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686799.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686791.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686790.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686798.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686776.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686749.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686751.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686797.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686793.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686780.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/31/SD specijal/8686759.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splićani nisu svjesni što imaju na Odjelu neonatologije! Vrhunskim i požrtvovnim liječnicima koji tamo entuzijastično rade i previše dežuraju, ne možemo se za života odužiti – sve da im i spomenik dignemo. Uz njih i svu suvremenu opremu koju danas imamo na raspolaganju, pružamo skrb kakva možda nigdje drugdje na svijetu nije ovako dostupna svim građanima bez razlike.

To nije bilo tako prije deset godina i možda neće biti za deset godina, ali danas je naša Neonatologija najbolja u državi! – govori nam prof. Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, pozvan da se osvrne na rad kolega, koji su nas pristali primiti na Odjelu neonatologije splitskoga KBC-a, gdje se uz pažnju vrijednu divljenja brinu o zdravlju naše novorođenčadi.

Kao najveće blago, što bez sumnje i jesu, nejake se bebe "čuvaju" na prvom katu novog rodilišta iza vrata zaključanih kodiranim karticama i šiframa, gdje broje dane do odlaska kući.

– Neobično je tiho – iznenađeno primjećujem dok u pratnji pedijatrice neonatologinje Marije Bucat, pročelnice Odjela, i tamošnje glavne sestre Luce Prnjak, koračam hodnikom promatrajući nove fotografije bivših pacijenata na zidovima, te usnule anđele u sobama odjela.

– To ste taman došli nakon marende i previjanja pa su zadovoljni – objašnjava nam sestra Prnjak, pa šireći osmijeh navodi da će za sat vremena glasniji među njima već ponovno "zapjevati".

 

– Ali nije tu nikad velika buka – nadovezuje se pedijatrica Bucat, navodeći kako, osim medicinskog osoblja, malene pacijente obilaze i roditelji pa su, kaže, uglavnom dobro namireni i umireni.

– Vama su zapravo i roditelji na neki način pacijenti – nastojim pojmiti svakodnevicu njihova posla.

– O, da. Ponekad je njih i teže zbrinuti nego djecu. Ali kad im pristupite iskreno, otvoreno i brižno, te ih uputite u svaki segment liječenja i upoznate ih sa svakom promjenom, komunikacija bude dobra. Iako su očekivano preplašeni, uglavnom imaju povjerenja – objašnjava liječnica, uvodeći nas na odjel intenzivnog i postintenzivnog liječenja, gdje u inkubatorima nalazimo pacijente od 700, 900, 1000 grama, koji pod budnim okom dežurnog osoblja iz petnih žila u svojim malenim tijelima razvijaju život.

– Ne mogu zamisliti kako bih odradila smjenu na vašem odjelu. Sam strah od ishoda liječenja ovako malenih beba, pa onda još i briga oko roditelja. Ne znam otkud vam snaga, strpljenje, razumijevanje. Zamišljam da to mora biti izrazito stresno – reagiram ponesena osjećajima od kojih glava na tren kao da mi postaje preteška za noge.

– Znate, svi su ljudi slabih živaca kad su djeca u pitanju, ne znam tko to nije na njih osjetljiv. Međutim, kada se zateknete ovdje, bilo kao liječnik, medicinska sestra ili roditelj, nađete snagu za koju ni ne znate da je imate – ohrabrujuće kaže pedijatrica dok sigurnom rukom provjerava stanje nedonoščadi provjerene joj na skrb.

Kako doznajemo, od njih četrdeset i dvoje, koliko ih ovih dana liječe na Odjelu neonatologije, većina je izvan životne opasnosti, no nekolicini je budućnost neizvjesna.

Iako je stres, kaže, neminovan, posao je to koji unatoč manjku osoblja odrađuju na zavidnoj razini, pa se tako, kako ističe, mogu pohvaliti niskom stopom ranog neonatalnog mortaliteta, koja za lanjsku godinu iznosi tek 1,6 promila, kao i EEG polisomnografijom, odnosno ranim praćenjem razvoja funkcija mozga, koje su uveli prvi u državi. Iako, kako ističe, zbog manjka osoblja liječnici odrađuju 24-satna dežurstva, a sestre 12-satne smjene, nitko nikada nije tražio premještaj s odjela... Možda tek povremeno mali predah.

– Evo, i sada je dvoje naših kolega na godišnjem, a sigurno dobrim dijelom i zbog tog stresa – objašnjava naša sugovornica.

– Pa kako se vi s time nosite? Pomaže li molitva? Ne znam odakle bih sama krenula – zanimam se za tajnu očite staloženosti.

– Ma potrefi mi se nekako da se oporavim kad budem na godišnjem odmoru. To mi je, na sreću, dovoljno – odgovara, blago sliježući ramenima...

– A vjernik nastojim biti. Predani rad je za mene molitva. Ona je i tako vrlo široki pojam, zar ne? – poziva na razmišljanje, pa ističe kako kod kuće ima "cijelu duhovnu biblioteku" jer mnogi izazovi struke ostaju na savjesti pojedinog liječnika.

– Danas, recimo, imamo situaciju da se zahvaljujući razvoju tehnologije dob zbrinjavanja pacijenta pomaknula s 28 na 22 tjedna, no zbog slabe zrelosti organa mala je šansa da će djeca rođena tako rano odrasti u zdrave odrasle ljude – objašnjava, pa dodaje kako im struka u tim slučajevima nalaže reanimaciju i nastavak postreanimativnog liječenja, čemu i oni, kao liječnici, bez zadrške teže.

– Ali tu se postavlja pitanje silovanja života i smrti. Kad uzmete u obzir da se djeca te dobi rađaju s nepotpuno razvijenim plućima, mozgom i srčanim mišićem, te da je posljednja studija koju su Amerikanci napravili pokazala da sto posto te djece zauvijek trpi ozbiljne posljedice na zdravlje, teško je govoriti o kvaliteti njihova življenja – iskreno će, otkrivajući jaz između profesionalne i osobne etike, premošten razumijevanjem.

Dok nastavljamo obilazak malenih pacijenata, primjećujem pažnju s kojom se medicinske sestre skrbe o pacijentima tek nešto većim od njihova dlana, pa od sestara doznajem kako takav opis kliničkog stanja ne postoji nigdje drugdje. Na malenim pacijentima, moraju, kažu, primjećivati najsitnije detalje, jer oni ne znaju kazati kako se osjećaju.

– Pa kako to uspijevate? Svi djeluju dobro, zadovoljno. Spavaju, ne govore, ne kreću se... pogotovo ovi najmanji – obraćam se sestri Prnjak, koja, doznajem, na odjelu radi već 43 godine.

– Nauči se sve – skromno će, svodeći sve na dobru volju.

– S vremenom počneš primjećivati i najmanje nijanse u promjenama boje kože, bolne grimase na malenom licu, mlohavost i druge pokazatelje promjene stanja – dodaje.

– Sigurno da ni vama nije lako, vi na kraju provodite najviše vremena s ovim bebama – pozivam na doživljaj...

– Nosite li i vi posao kući?

– Pa slušajte, kad je stvarno teško i kod kuće puno razmišljate o tome jeste li napravili sve što ste mogli, ali, da vam budem iskrena, obitelji ni ne govorim o tome. Mi ovdje na odjelu funkcioniramo kao obitelj i između sebe dijelimo ta iskustva; tješimo i bodrimo jedni druge. Sjećam se kad mi je prvo dijete umrlo na odjelu, tek sam bila mlada nevjesta i došla sam kući plačući, pa se svekar nije mogao načuditi kako toliko plačem za tuđim djetetom. I sada mi, naravno, dođe teško kada izgubimo dijete; međutim, kada su ovako stvarno sitni i kada znate da bi imali problema u životu, lakše to podnosim.

– Iako ima i teških dana, valjda češće idete kući zadovoljni?

– Svakako! Pa zato sam još tu. Najdraže mi je kada sretnem obitelj na ulici pa me prepoznaju i jave se, pa vidim tu djecu kako odrastaju. Roditelji uvijek budu zahvalni.

– Treba ih pohvaliti – nadovezuje se majka Ivana Tandara, koju zatječemo u posjetu svojim blizancima.

– Moje je iskustvo izvrsno. I na porodu, gdje je bilo toliko puno liječnica i sestara da je suprug morao stajati iza kreveta, a pogotovo sada, kada ih dolazim dojiti ovdje na odjel. Divni su prema djeci i prema meni – razdragano kaže ova majka, na što se roditelji Ivana i Stipe Gojun, koji su uto pristigli sa sinom Ivanom odraditi redovite vježbe, nadovezuju iznoseći slično iskustvo.

– Stvarno vrhunske liječnice i sestre. Svaka im čast i velika hvala! – govore uglas, ne skidajući osmijeh s lica dok uživaju u dragocjenim trenucima uz sina.

Ostavljajući ih u tom guštu, povlačimo se u malenu kuhinju, koja u trenucima predaha spaja zaposlene na odjelu pa, uz šalicu kave, od okupljenih u smjeni doznajemo što nadjačava strepnju i bol u njihovoj radnoj svakodnevici.

– Taj osjećaj da si pomogao toj najmanjoj dječici i da si svojim doprinosom sačuvao njihov život jednostavno opija – iskreno će medicinska sestra Martina Mudnić Pullje, ističući kako za lošu stranu posla bolje da ni ne pitamo.

– Meni su najdraži trenuci kada uspješno zbrinemo prerano rođenu djecu parova koji se bore sa sterilitetom pa ih sretne ispratimo kući – uz širok se osmijeh nadovezuje pedijatrica neonatologinja Vesna Pavlov, dodavši kako pogotovo uživa kada ih oni posjete na odjelu pa kad ta dječica protrče njihovim hodnikom.

– Ja sam najsretnija kad odradim dežurstvo – otvara nam se i pedijatrica Tamara Bošnjak, ističući kako su na odjelu svi pomalo ovisni o adrenalinu.

– Na dežurstvu si najčešće u prilici da reanimiraš ili stabiliziraš dijete, odnosno da mu spasiš život, a od toga nema ljepšeg osjećaja – dodaje.

– A kada taj strah, koji u tim trenucima proživljavate, dođe na naplatu? Kako izgleda kada popusti adrenalin?

– Uglavnom nazovemo jedna drugu nakon dežurstva pa razgovaramo o pacijentima i događajima u smjeni – nastavlja Bošnjak.

– Svi smo tu usko povezani i većina nas voli čuti kako je neko dijete koje je jučer sama primila, stabilizirala... – dodaje.

– Možeš ti biti u avionu iznad oceana, ali ako nisi prije toga otpustio to dijete, ti si s njim u bolnici. Takav je naš posao – uključuje se doc. dr. sc. Mirjana Vučinović, ističući kako najviše uživa u porodu.

– Ono što meni postaje sve draže i draže je taj prvi susret s čudom života. To je nešto što čovjeka diže kad je najumorniji i kad je na koljenima; taj susret s autentičnom dobrotom bez mrlje. Bez obzira na teškoće i problematiku, to je novi život koji ide naprijed i za to se uvijek vrijedi boriti – dodaje doc. Vučinović.

– Teško prihvaćamo kraj i uvijek vodimo dijete svim raspoloživim sredstvima, pa makar do spontanog gašenja, ako do njega baš mora doći – nadovezuje se pročelnica Bucat, pa dodaje kako su njihovi pacijenti, a pogotovo u takvim slučajevima, i roditelji, bake, djedovi, stričevi, o kojima se također skrbe najbolje što mogu.

– Često tu uđete i u patologiju obitelji, koja se tek u tim trenucima osvješćuje. Mi ne možemo biti distancirani od roditelja i njihovih problema, jer ste stalno u tom međuodnosu s njima. Vi ste im i suport i rame za plakanje i okvir ponašanja – nadovezuje se doc. Vučinović.

– Pa jeste li vi za to educirani, pripremljeni?

– Ne. Mi to učimo u hodu – oprezno kaže doc. Vučinović, ističući kako je riječ o problematici kojom se na odjelu bave već niz godina.

– Ja vjerujem da će roditelji naših pacijenta reći kako se mi dobro s time nosimo. Međutim, kakve je to posljedice ostavilo na nas, to je druga stvar. Nama bi na odjelu zapravo trebala podrška i za osoblje i za roditelje – zaključuje pedijatrica Bošnjak, na što kolegice spremno odgovaraju kako će, u očekivanju odjelnog psihologa, jedne drugima nastaviti biti podrška...

I oni su dio hrabre ekipe s Neonatologije

Skromni i samozatajni liječnici koje smo za svojeg posjeta zatekli na odjelu pohvalili su napore kolega koji tada nisu bili u smjeni, a koje, kako su nam kazali, zasluženo moramo istaknuti kad govorimo o splitskoj Neonatologiji.

Oni su redom: prim. dr. Ivanka Furlan, pedijatrica neonatologinja, zatim Mila Družić, pedijatrica neonatologinja, Majda Budimir, pedijatrica neonatologinja, dr. sc. Anet Papazovska, pedijatrica, i blažen među ženama Luka Brajković, pedijatar kardiolog, te specijalizantica Valerija Vrhovnik Žižić.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/prica-o-pozrtvovnim-sestrama-i-lijecnicima-koji-u-24-satnim-smjenama-spasavaju-zivote-beba-na-splitskoj-neonatologiji-kad-je-prvo-dijete-umrlo-na-odjelu-dosla-sam-kuci-placuci-i-sada-mi-dode-tesko-484787 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b657a9a6bdb3fa1685909da7d3b588a1f86606da [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+po%C5%BErtvovnim+sestrama+i+lije%C4%8Dnicima+koji+u+24-satnim+smjenama+spa%C5%A1avaju+%C5%BEivote+beba+na+splitskoj+Neonatologiji%3A+%26%23039%3BKad+je+prvo+dijete+umrlo+na+odjelu+do%C5%A1la+sam+ku%C4%87i+pla%C4%8Du%C4%87i.+I+sada+mi+do%C4%91e+te%C5%A1ko...%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprica-o-pozrtvovnim-sestrama-i-lijecnicima-koji-u-24-satnim-smjenama-spasavaju-zivote-beba-na-splitskoj-neonatologiji-kad-je-prvo-dijete-umrlo-na-odjelu-dosla-sam-kuci-placuci-i-sada-mi-dode-tesko-484787 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprica-o-pozrtvovnim-sestrama-i-lijecnicima-koji-u-24-satnim-smjenama-spasavaju-zivote-beba-na-splitskoj-neonatologiji-kad-je-prvo-dijete-umrlo-na-odjelu-dosla-sam-kuci-placuci-i-sada-mi-dode-tesko-484787 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'druge mame anđela' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Split'druge mame anđela'

Priča o požrtvovnim sestrama i liječnicima koji u 24-satnim smjenama spašavaju živote beba na splitskoj Neonatologiji: 'Kad je prvo dijete umrlo na odjelu došla sam kući plačući. I sada mi dođe teško...'

9. svibnja 2017. - 21:25

Splićani nisu svjesni što imaju na Odjelu neonatologije! Vrhunskim i požrtvovnim liječnicima koji tamo entuzijastično rade i previše dežuraju, ne možemo se za života odužiti – sve da im i spomenik dignemo. Uz njih i svu suvremenu opremu koju danas imamo na raspolaganju, pružamo skrb kakva možda nigdje drugdje na svijetu nije ovako dostupna svim građanima bez razlike.

To nije bilo tako prije deset godina i možda neće biti za deset godina, ali danas je naša Neonatologija najbolja u državi! – govori nam prof. Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, pozvan da se osvrne na rad kolega, koji su nas pristali primiti na Odjelu neonatologije splitskoga KBC-a, gdje se uz pažnju vrijednu divljenja brinu o zdravlju naše novorođenčadi.

Kao najveće blago, š...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 15:15