StoryEditorOCM
SplitJe li ovo normalno?

Prebolesno: roditelji malih pacijenata na ulici, a Grad Split ih 9 mjeseci ne pušta u gotove stanove. I to zbog čega?!

Piše Božidar Lončar
31. kolovoza 2023. - 10:51
Splitska bolnica puna je malih pacijenata iz raznih krajeva Hrvatske čiji roditelji mukom muče naći smještaj u turistima prekrcanom graduRonald Goršić/Cropix

Upaljeno svjetlo u tek jednom stanu u cijeloj zgradi u Šimićevoj 25 na Blatinama podsjetnik je na lijepu priču koja ni nakon devet mjeseci još nije ostvarena.

– Ovo je zaista jedna lijepa priča. Split zaista zna pružiti ruku onima kojima najviše treba, a cijeli proces realizacije ovog projekta je to još jednom dokazao – izjavio je gradonačelnik Ivica Puljak prilikom otvaranja zgrade 16. prosinca 2022. godine.

Zgrada je tu, no stanari još nisu ušli. Objekt “Četiri palme”, kako ga nazivaju prvim takvog tipa u Hrvatskoj, krenuo je s izgradnjom 26. listopada 2020. godine. Projekt je započeo 2017., no građevinska dozvola je ishođena tek 2020. za objekt socijalne namjene. Iako je najavljen završetak projekta 2021., javna nabava je zaključena sa zakašnjenjem 18. srpnja 2022., što nije promaknulo zamjeniku gradonačelnika Bojanu Ivoševiću da “sretnu vijest” podijeli s javnošću.

image

Puljak je objekt svečano otvorio još u prosincu

Nikola Vilić/Cropix

– Rok za isporuku je dva mjeseca, a u međuvremenu bi trebala biti ishodovana i uporabna dozvola – tada je zamjenik napisao na Facebooku.

Samo ga je otvorio i zatvorio

Iako je objekt otvoren prije devet mjeseci i dalje ga ne koriste roditelji djece koja žive izvan Splita, a liječe se u splitskoj bolnici. Zašto je to tako, pitao se na Facebooku vijećnik Hrvatske građanske stranke Igor Stanišić uz fotografiju osobe koja za roditelje traži smještaj.

– Na 16. sjednici Gradskog vijeća zamjenik Ivošević je rekao da još nisu osposobili objekt. Bivša gradska vlast na inicijativu vijećnika Ante Zoričića je realizirala ovaj projekt, a gradonačelnik Puljak ga je samo otvorio. Sredstva za opremanje su bila ostavljena 2021. godine. On ta sredstva nije ni iskoristio niti je opremio objekt.

image

Ante Zoričić je predložio izgradnju objekta u Šimićevoj 2016. godine. Jedan od razloga njegova izlaska iz tada vladajuće koalicije je bila inertnost vlasti u realizaciji projekta

Paun Paunović/Cropix

Inicijatori izgradnje objekta su Ante Zoričić i Ivica Grubišić Gire, nekadašnji gradski vijećnici. Njihov je prijedlog prihvaćen 2017., no projekt je “stajao u ladici” do ožujka 2020. godine. Natječaj je raspisan u vrijeme Andre Krstulovića Opare, a objekt je dovršen lani.

– Cijelu jednu godinu trebalo im je da kupe namještaj i opreme gotov objekt. Sada vidimo da im treba još jedna godina da dodaju ključ kako bi roditelji mogli ući u te prostorije. Ivica Puljak ne zna promijeniti žarulju, a mijenjao bi Hrvatsku i zato mi danas pričamo o spuštenim roletama u objektu “Četiri palme” – rekao nam je Ante Zoričić.

Kad će? Uskoro će!

Iz Odsjeka za demografiju i udruge civilnog društva grada Splita na čelu s ​voditeljicom​ Nađa Mladinić obećavaju kako će prvi roditelji uskoro ući u “Četiri palme”. Točnog datuma nema, što nije ništa neobično u slučaju “Četiri palme”. Stigao nam je odgovor koji ne govori ništa.

– Što se tiče smještaja u kući za roditelje/skrbnika/udomitelja djece na liječenju i rehabilitaciji u sklopu objekta “Četiri palme” obavljene su sve predradnje i očekuje se skora realizacija. KBC Split će vršiti procjenu i upućivati roditelje čija su djeca hospitalizirana u KBC-u Split u mogućnosti smještaja u Kuću za roditelje. U tijeku je izrada protokola/okvira o načinu korištenja usluge smještaja u Kući za roditelje, ugovora o smještaju, kao i izrada informativnih letaka u suradnji s nadležnim strukturama KBC-a Split.

Dakle, devet mjeseci od svečanosti otvorenja još smo na izradi protokola i tiskanju letaka. Pa još dok se izrade kopije ključeva za sve potencijalne korisnike... 

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 04:30