stdClass Object ( [id] => 1002369 [title] => Pozdrav Rijeci, metropoli kulture, iz Splita, provincije nekulture u kojoj većini mladih glava služi samo da na nju mogu stavit cvike za sunce [alias] => pozdrav-rijeci-metropoli-kulture-iz-splita-provincije-nekulture-u-kojoj-vecini-mladih-glava-sluzi-samo-da-na-nju-mogu-staviti-cvike-za-sunce [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rijeku kao europsku prijestolnicu kulture, barem za početak, već smo zapamtili po barem četiri događaja: jugoslavenskoj zastavi, petokraki na vrhu nebodera, obnovi Titove jahte i zborskom pjevanju romanse talijanskih partizana "Bella ciao", inače izvorno zabilježene 1906. godine pod naslovom "Alla mattina appena alzata" kao pjesma radnika s rižinih polja sjeverne Italije koji su žgobavali u užasnim uvjetima.

Ova nostalgična simbolika ljevičare je bacila u sevdah, njima je crvena zvijezda, jugozastava, Titov ploveći relikvijar i talijanska pjesma dovoljna da proglase taj spektakl najvećim događajem u povijesti svega. Ikad.

Ovi s desnice su zapjenili, piju apaurine i afanaju. No, crvena priča je riječka furka i ako ih to veseli, neka im bude i baš mi je drago za Rijeku, koju mi iz gradova-muzeja oduvijek smatramo sivom i neprivlačnom, neka ima priliku pokazati se na svjetskoj kulturnoj pozornici. A onda, demokracija je, i svatko ima pravo bit nostalgičan za čim hoće. I po tome se uklapamo u europske tradicije, recimo baš je za talijanske gradove poznato kako su neki oduvijek "crveni" poput Bologne ili Livorna, a neki više ljube Mussolinijevu sliku, što je slučaj s gradovima sjevera.

Moramo priznati: uz moćan vizualni spektakl Rijeka je olakšala dušu i pokazala crveno srce. Zašto ne bi?

---

image
Rijeka slavi i dobro joj ide
Srđan Vrančić/Hanza Media
---

I još bi jedna vjestica s margine pažljivom čitaču mogla privući pažnju: nešto iza jednog sata po ponoći nasred ulice u Rijeci muškarac je pretučen do smrti. Riječki mediji neugodnu vijest koja bi mogla šporkati sliku "najkulturnijeg tuluma u povijesti", brzo su zabašurili, pa su odmah ukazali na činjenicu kako se ubojstvo dogodilo "izvan zone slavlja i nekoliko sati nakon završetka fešte".

Da se ovo dogodilo u Splitu i da je Split te večeri slavio, ovo ubojstvo prekrilo bi sve ostale vijesti, jer nekako je baš Split uvijek zgodan da ga se kiti kao primjer za najgore. No, ovaj članak i nije o Rijeci, nego baš o Splitu. Splitskoj furki, ili po domaću splitskome điru. Kulture. Nekulture.

Ako riječku kulturu (zasad) pamtimo po jugo-titranju, splitsku je teško zapamtiti i po čemu. Posljednjih pet godina splitske kulture osobno ću se sjećati po tri događaja: koncertu Simple Mindsa na Žnjanu, izložbi Tonyja Cragga, jednog od najvažnijih svjetskih kipara, te predstavi "Orestija", za koju je HNK dobio najviše nagrada u novijoj povijesti. I to bi bilo više-manje sve.

---

image
Eshilova 'Orestija' podno Mosora bila je sjajna, ali brzo se ugasila
Vojko Bašić/Hanza Media
---

Zanimljivo, sva tri spomenuta primjera loše su prošla. Koncert "Simple Mindsa" ulična je kritika osudila kao preskup i "šta će nama to kad mi imamo svoje dobre stare zabavljače", osuđujući nas tako na vječito kusanje istih domaćica, a Split već godinama zaobilaze koncertne turneje velikih bendova i solista.

Nekoliko godina bilo je uglavljeno da bar na Svetoga Duju građani imaju mogućnost doživjeti svjetski zvuk i Riva je bila krcata, ali vrlo brzo smo se vratili na staro, plješćući ručicama na '"Moja Ane broji dane" i klapske novokomponirane besmislice. Svaki, ali doslovno svaki europski grad koji drži do sebe organizira bar desetak koncerata svjetski relevantnih izvođača, a ako ne vjerujete, potražite koncertu listu u gradovima veličine Splita, poput Trsta ili Ancone.

Kako je s "laganom" tako je i s "težom" glazbom. Teško se iz prve prisjetiti nekog značajnijeg klasičnog glazbenika ili orkestra koji je gostovao u Splitu. Svako neko vrijeme ugostimo Ivu Pogorelića, prva liga, ali onda njegov koncert bude u najgobavijem mjestu za tako nešto – u Dioklecijanovim podrumima! I za dvjestotinjak sretnika koji se uspiju domoći karte, a interes je barem tri puta veći.

Slično važi i i za izložbeni život, iako ga je pozitivno i iz temelja protresao dosadašnji ravnatelj Galerije umjetnina Branko Franceschi organizirajući u toj ustanovi niz sjajnih izložbi i performansa, još je to daleko od nekog kontinuiteta. Franceschi odlazi u Zagreb, a njegovim nasljednicima možemo poželjeti samo puno sreće u srazu s gradskom politikom koja kulturu drži za k.

Pokušavao je ravnatelj Franceschi, i uspijevao, pobuditi pažnju uspavane javnosti na Galeriju, a uz to je vodio sjajne autorske emisije na Radio-Splitu, nešto što se rijetko kod nas moglo čuti.

Što se tiče Hrvatskog narodnog kazališta - hrama splitske kulture - slobodno se može reći kako je u zadnje dvije, tri sezone doživjelo renesansu, posebno u Drami; Balet je odavno ispod dosega nekadašnje ravnateljice Almire Osmanović a u Operi koja je kao dio koalicijskog sporazuma predana HGS-u, tek valja vidjeti što će se dogodti pod dirigentskim štapićem novog ravnatelja Jure Bučevića.

---

image
Opera HNK Split predana je u ruke Jure Bučevića
Duje Klarić/Hanza Media
---

U Drami su uz novi val mladih glumaca školovanih na splitskoj Akademiji i iskusne starije matadure uspjeli postići umjetničku razinu koja na prvu loptu ispunjava cilj: predstave su krcate. Zadnjih mjeseci nisu se mogle naći karte za "Lepuricu", čak ni staru "Poskokovu dragu", za novu "Laponiju", "Obitelj"... Građani su se vratili kazalištu, glumčad puca od posla.

Usprkos uspjesima i vidljivom trudu Drame, splitski HNK davi gotovo pet i po milijuna kuna duga iz prethodnih razdoblja. Kad je splitski HDZ za aktualnog intendanta postavio Srećka Šestana, šaptalo se kako je to zato što će on srediti stvari, u prijevodu: kad ga je partija već imenovala, pa će partija i posušiti dugove, bar kroz nekoliko godina.

No, u gradskom proračunu za 2020. godina kazalište nije dobilo ni lipe više za sanaciju dugova. Kazališno vijeće tvrdi je da je Grad povećao sredstva za 2,9 milijuna kuna, ali u proračunu to nije baš najjasnije. Ministarstvo će dodati 1,8 milijuna kuna za fasadu. Je li to proradila vertikala?

Dok se to utvrdi, Šestan će primijeniti prokušano neuspješnu taktiku štednje. Premda na prvu zvuči paradoksalno, štednja ne može pomoći da se nešto kao kazalište i nešto kao umjetnost izvuče iz gliba. Može ga spasiti samo vrhunska produkcija, a to znači ulaganje da bi se vratilo.

Što će dakle štednja donijeti sljedeće godine? Najavljivalo se, neslužbeno, kako će sjajni makedonski redatelj Dejan Projkovski, koji je s antičkom dramom "Orestija" pokorio hrvatsko glumište, raditi "Cyrana de Bergeraca", ali se odustalo. Štednja. Ne samo to, "Orestija" je skinuta s repertoara Splitskog ljeta, i to zbog "tehničkih nedoumica" oko prostora na kojem je izvođena i u koji je uložen lijep novac, a riječ je o fenomenalnoj lokaciji na Mosoru iznad Gornjeg Sitna, koja se trebala afirmirati kao novi splitski prostor za antičku, ali i bilo koju dramu ili koncertni program. Drama na mosorskim padinama oduzimala je dah, pokupila je nacionalne nagrade, a ukupno je izvedena pet puta! Adio, i nikad više!

Zbog čega, može li se zdravom razumu objasniti? Štednja? Na čemu, kvaliteti? Ili su interesići posrijedi? Onakav prostor, uređen gradskim novcem sada je slobodan, pa tko prvi uhvati...

Nije "Orestija" bila jedina koja je proslavila splitski teatar zadnjih godina, nagradama je obasut i komad "Kroćenje goropadnice" prema Shakespeareu, redatelja Ivana Plazibata, koji se već dokazao kao onaj kojeg publika i umjetnost ljube. Ali na gostovanja, iako je traže iz inozemstva, neće ići. Zbog čega? Biće opet štednja?

Dalje: plete se po hodnicima kako će sljedeću sezonu opet režirati "domaće snage", ovog puta bez Plazibata, a kako se čuje iza kazališnog zastora, pet predstava režirat će dva redatelja i - tri glumca. Štednja. Redatelji koštaju, al neće ni glumci režirat mukte.

S druge strane, da nema Marulićevih dana, splitska publika ne bi vidjela niti jednu predstavu osim splitskih. Nema gostovanja drugih, pa da vidiš kako se radi, niti naša kazališta idu na značajnija gostovanja, pa da vide kako se ovdje radi. Bez veze, propast će i ova razina na koju smo se digli. To je već čitava štedionica, a ne teatar.

A osim ove, "tvrde" kulture, jadan je Split i po svemu što se zove nekom kulturom življenja, događanjima, manifestacijama. Jeste li primijetili kako je glavna gradska fjera, Sudamja, iz godine u godinu sve jadnija; objese se one uvijek iste zastavice, održi poluprocesija i tombula, masa svijeta dođe, loče se i ždere, kupi neka zjogatula i održi koncert domaćih uspješnica. I vatromet. Haj, haj, velikoga čuda i fešte!

---

image
Splitski karneval praktično više i ne postoji
Ante Čizmić/Hanza Media
---

Jeste li primjetili da druga gradska fešta, po kojoj je Split bio poznat, Krnjeval, gotovo više i ne postoji? Jeste li primijetili kako su neke važne obljetnice, koje bi se mogle iskoristiti za, kako se moderno kaže, "brendiranje" grada, obilježene malo je reći sramotno. Ta injoranca nije od jučer. Prije pet godina bila je osamstota obljetnica Buvininih vratnica splitske katedrale, jednih od najstarijih u svijetu. Imaš nešto poput umjetnički izrezbarenih vratnica prije osamsto godina (ej!), a ti oko toga napraviš – ništa! Pa cijeli je Split trebao svijetliti po tim vratnicama!

Lani su jedna za drugom prošle i druge važne godišnjice, četiri desetljeća od proglašenja grada UNESCO-ovom baštinom i Mediteranskih igara koje su promijenile lice grada. I, kako je Split proslavio? Nikako. Ono što se radilo, bolje da nije.

Još o godišnjicama: ove godine svijet slavi 1600 godina svetog Jeronima Dalmatinca, prevoditelja Biblije i jednog od najštovanijih likova stare znanosti. Uz njega je ime Dalmacije obišlo svijet, a gotovo da ne postoji svjetsko umjetničko ime koje nije izradilo njegov portret. Jesmo li kapaci barem jednu jedinu sliku svetoga Dalmatinca dovesti u Split? Caravaggia, Rubensa, El Greca... Daj da i mi jednom nešto vidimo, a da je svjetski. I još naš!

Ovogodišnja Noć muzeja sjajno se uklopila u ovu provincijalnu letargiju – većina muzeja izložila je, gle čuda – stalni postav i izložbe stare mjesecima. Pa se onda čude kako je došlo manje ljudi nego ikad.

Kad je Split dobio ove puste fakultete mnogi su smatrali kako će ga konačno preplaviti humanizam. Misliš, dvadeset tisuća studenata, više od deset posto stanovnika u najbuntovnijoj fazi života preobrazit će grad! To će prštati energija i kreativnost. Niti ih se čuje, niti ih se vidi, osim na kavama. Cvike za sunce i mozak za ništa. Taj bi fenomen valjalo izučavati.

Dvije usamljene zvijezde na praznom kulturnom nebu grada su "Pričigin" i "Festival mediteranskog filma", izumi splitski koji opstaju na nevjerojatnom entuzijazmu pojedinaca.

---

image
Pričigin je splitski izum koji opstaje na entuzijazmu pojedinaca
Vojko Bašić/Hanza Media
---

Osim toga, splitska kultura vidljiva je najbolje na ljetnim i zimskim ulicama, bile krcate ili puste: kartušina, pišotina, šporkica, nered svake vrste. Kvaliteta života, ali i kultura u najširem smislu, čita se iz razrovanih i zakrpanih cesta, užasu Pazara, izložbama nelegalnih plastičnih reklama, stalnom ugostiteljskom postavu, razaranju baštine, bijednoj ponudi.

Splićanima se lako može dogoditi - ako već nije - da zbog višegodišnje kulturne, a time i duhovne zapuštenosti, naprosto podivljaju, pretvore se u isprazne mutavce i bezveznjake. Laprdala. Ko san - ja san, ko smo - mi smo! Na kulturnoj karti svijeta - nitko i ništa. Grad nekulture.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KARTUŠINA I PIŠOTINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => KARTUŠINA I PIŠOTINA 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-03 13:28:05 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-05 14:15:25 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2020-02-04 18:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/03\/12836460.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/03\/10687360.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/03\/12799642.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/03\/11624182.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/03\/10817575.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/03\/10881688.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/03\/10173602.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["HANZA MEDIA","Duje Klari\u0107\/Hanza Media","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Hanza Media","Duje Klari\u0107\/Hanza Media","Ante \u010cizmi\u0107\/Hanza Media","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Hanza Media","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Crni sprej i Zlatna vrata, tako tipi\u010dno za Split","Rijeka slavi i dobro joj ide","Opera HNK Split predana je u ruke Jure Bu\u010devi\u0107a","Splitski karneval prakti\u010dno vi\u0161e i ne postoji","Pri\u010digin je splitski izum koji opstaje na entuzijazmu pojedinaca","Eshilova 'Orestija' podno Mosora bila je sjajna, ali brzo se ugasila"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","k_12836460_1280.jpg":"1280x1280","k_12836460_1024.jpg":"1024x1024","k_12836460_640.jpg":"640x640","k_12836460_480.jpg":"480x480","k_12836460_340.jpg":"340x340","k_12836460_220.jpg":"220x220","o_12836460_1280.jpg":"1280x853","o_12836460_1024.jpg":"1024x682","o_12836460_640.jpg":"640x426","o_12836460_480.jpg":"480x320","o_12836460_340.jpg":"340x226","o_12836460_220.jpg":"220x146","h_12836460_1280.jpg":"1280x854","h_12836460_1024.jpg":"1024x683","h_12836460_640.jpg":"640x427","h_12836460_480.jpg":"480x320","h_12836460_340.jpg":"340x227","h_12836460_220.jpg":"220x147","pp_12836460_1280.jpg":"1006x1280","pp_12836460_1024.jpg":"805x1024","pp_12836460_640.jpg":"503x640","pp_12836460_480.jpg":"377x480","pp_12836460_340.jpg":"267x340","pp_12836460_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","k_10687360_1280.jpg":"1280x1280","k_10687360_1024.jpg":"1024x1024","k_10687360_640.jpg":"640x640","k_10687360_480.jpg":"480x480","k_10687360_340.jpg":"340x340","k_10687360_220.jpg":"220x220","o_10687360_1280.jpg":"1280x856","o_10687360_1024.jpg":"1024x685","o_10687360_640.jpg":"640x428","o_10687360_480.jpg":"480x321","o_10687360_340.jpg":"340x227","o_10687360_220.jpg":"220x147","h_10687360_1280.jpg":"1280x854","h_10687360_1024.jpg":"1024x683","h_10687360_640.jpg":"640x427","h_10687360_480.jpg":"480x320","h_10687360_340.jpg":"340x227","h_10687360_220.jpg":"220x147","pp_10687360_1280.jpg":"1006x1280","pp_10687360_1024.jpg":"805x1024","pp_10687360_640.jpg":"503x640","pp_10687360_480.jpg":"377x480","pp_10687360_340.jpg":"267x340","pp_10687360_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1270","k_12799642_1280.jpg":"1280x1280","k_12799642_1024.jpg":"1024x1024","k_12799642_640.jpg":"640x640","k_12799642_480.jpg":"480x480","k_12799642_340.jpg":"340x340","k_12799642_220.jpg":"220x220","o_12799642_1280.jpg":"1280x846","o_12799642_1024.jpg":"1024x677","o_12799642_640.jpg":"640x423","o_12799642_480.jpg":"480x317","o_12799642_340.jpg":"340x224","o_12799642_220.jpg":"220x145","h_12799642_1280.jpg":"1280x854","h_12799642_1024.jpg":"1024x683","h_12799642_640.jpg":"640x427","h_12799642_480.jpg":"480x320","h_12799642_340.jpg":"340x227","h_12799642_220.jpg":"220x147","pp_12799642_1280.jpg":"1006x1280","pp_12799642_1024.jpg":"805x1024","pp_12799642_640.jpg":"503x640","pp_12799642_480.jpg":"377x480","pp_12799642_340.jpg":"267x340","pp_12799642_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1283","k_11624182_1280.jpg":"1280x1280","k_11624182_1024.jpg":"1024x1024","k_11624182_640.jpg":"640x640","k_11624182_480.jpg":"480x480","k_11624182_340.jpg":"340x340","k_11624182_220.jpg":"220x220","o_11624182_1280.jpg":"1280x855","o_11624182_1024.jpg":"1024x684","o_11624182_640.jpg":"640x427","o_11624182_480.jpg":"480x320","o_11624182_340.jpg":"340x227","o_11624182_220.jpg":"220x147","h_11624182_1280.jpg":"1280x854","h_11624182_1024.jpg":"1024x683","h_11624182_640.jpg":"640x427","h_11624182_480.jpg":"480x320","h_11624182_340.jpg":"340x227","h_11624182_220.jpg":"220x147","pp_11624182_1280.jpg":"1006x1280","pp_11624182_1024.jpg":"805x1024","pp_11624182_640.jpg":"503x640","pp_11624182_480.jpg":"377x480","pp_11624182_340.jpg":"267x340","pp_11624182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1187","k_10817575_1280.jpg":"1280x1280","k_10817575_1024.jpg":"1024x1024","k_10817575_640.jpg":"640x640","k_10817575_480.jpg":"480x480","k_10817575_340.jpg":"340x340","k_10817575_220.jpg":"220x220","o_10817575_1280.jpg":"1280x791","o_10817575_1024.jpg":"1024x633","o_10817575_640.jpg":"640x395","o_10817575_480.jpg":"480x296","o_10817575_340.jpg":"340x210","o_10817575_220.jpg":"220x136","h_10817575_1280.jpg":"1280x854","h_10817575_1024.jpg":"1024x683","h_10817575_640.jpg":"640x427","h_10817575_480.jpg":"480x320","h_10817575_340.jpg":"340x227","h_10817575_220.jpg":"220x147","pp_10817575_1280.jpg":"1006x1280","pp_10817575_1024.jpg":"805x1024","pp_10817575_640.jpg":"503x640","pp_10817575_480.jpg":"377x480","pp_10817575_340.jpg":"267x340","pp_10817575_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1130","k_10881688_1280.jpg":"1280x1280","k_10881688_1024.jpg":"1024x1024","k_10881688_640.jpg":"640x640","k_10881688_480.jpg":"480x480","k_10881688_340.jpg":"340x340","k_10881688_220.jpg":"220x220","o_10881688_1280.jpg":"1280x753","o_10881688_1024.jpg":"1024x602","o_10881688_640.jpg":"640x376","o_10881688_480.jpg":"480x282","o_10881688_340.jpg":"340x200","o_10881688_220.jpg":"220x129","h_10881688_1280.jpg":"1280x854","h_10881688_1024.jpg":"1024x683","h_10881688_640.jpg":"640x427","h_10881688_480.jpg":"480x320","h_10881688_340.jpg":"340x227","h_10881688_220.jpg":"220x147","pp_10881688_1280.jpg":"1006x1280","pp_10881688_1024.jpg":"805x1024","pp_10881688_640.jpg":"503x640","pp_10881688_480.jpg":"377x480","pp_10881688_340.jpg":"267x340","pp_10881688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1208","k_10173602_1280.jpg":"1280x1280","k_10173602_1024.jpg":"1024x1024","k_10173602_640.jpg":"640x640","k_10173602_480.jpg":"480x480","k_10173602_340.jpg":"340x340","k_10173602_220.jpg":"220x220","o_10173602_1280.jpg":"1280x805","o_10173602_1024.jpg":"1024x644","o_10173602_640.jpg":"640x402","o_10173602_480.jpg":"480x302","o_10173602_340.jpg":"340x213","o_10173602_220.jpg":"220x138","h_10173602_1280.jpg":"1280x854","h_10173602_1024.jpg":"1024x683","h_10173602_640.jpg":"640x427","h_10173602_480.jpg":"480x320","h_10173602_340.jpg":"340x227","h_10173602_220.jpg":"220x147","pp_10173602_1280.jpg":"1006x1280","pp_10173602_1024.jpg":"805x1024","pp_10173602_640.jpg":"503x640","pp_10173602_480.jpg":"377x480","pp_10173602_340.jpg":"267x340","pp_10173602_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38318865 Threads: 5 Questions: 7092764272 Slow queries: 3299082 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608218710 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/pozdrav-rijeci-metropoli-kulture-iz-splita-provincije-nekulture-u-kojoj-vecini-mladih-glava-sluzi-samo-da-na-nju-mogu-staviti-cvike-za-sunce-1002369 [printLink] => /split/pozdrav-rijeci-metropoli-kulture-iz-splita-provincije-nekulture-u-kojoj-vecini-mladih-glava-sluzi-samo-da-na-nju-mogu-staviti-cvike-za-sunce-1002369?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531731 [name] => grad kulture [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-04 19:30:20 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-kulture [link] => /tag/grad-kulture ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 240792 [name] => Damir Šarac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-sarac [link] => /tag/damir-sarac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KARTUŠINA I PIŠOTINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pozdrav Rijeci, metropoli kulture, iz Splita, provincije nekulture u kojoj većini mladih glava služi samo da na nju mogu stavit cvike za sunce [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/12836460.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/12836460.jpg [title] => HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/10687360.jpg [title] => Duje Klarić/Hanza MediaCrni sprej i Zlatna vrata, tako tipično za Split ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/12799642.jpg [title] => Srđan Vrančić/Hanza MediaRijeka slavi i dobro joj ide ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/11624182.jpg [title] => Duje Klarić/Hanza MediaOpera HNK Split predana je u ruke Jure Bučevića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/10817575.jpg [title] => Ante Čizmić/Hanza MediaSplitski karneval praktično više i ne postoji ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/10881688.jpg [title] => Vojko Bašić/Hanza MediaPričigin je splitski izum koji opstaje na entuzijazmu pojedinaca ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/10173602.jpg [title] => Vojko Bašić/Hanza MediaEshilova 'Orestija' podno Mosora bila je sjajna, ali brzo se ugasila ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Rijeku kao europsku prijestolnicu kulture, barem za početak, već smo zapamtili po barem četiri događaja: jugoslavenskoj zastavi, petokraki na vrhu nebodera, obnovi Titove jahte i zborskom pjevanju romanse talijanskih partizana "Bella ciao", inače izvorno zabilježene 1906. godine pod naslovom "Alla mattina appena alzata" kao pjesma radnika s rižinih polja sjeverne Italije koji su žgobavali u užasnim uvjetima.

Ova nostalgična simbolika ljevičare je bacila u sevdah, njima je crvena zvijezda, jugozastava, Titov ploveći relikvijar i talijanska pjesma dovoljna da proglase taj spektakl najvećim događajem u povijesti svega. Ikad.

Ovi s desnice su zapjenili, piju apaurine i afanaju. No, crvena priča je riječka furka i ako ih to veseli, neka im bude i baš mi je drago za Rijeku, koju mi iz gradova-muzeja oduvijek smatramo sivom i neprivlačnom, neka ima priliku pokazati se na svjetskoj kulturnoj pozornici. A onda, demokracija je, i svatko ima pravo bit nostalgičan za čim hoće. I po tome se uklapamo u europske tradicije, recimo baš je za talijanske gradove poznato kako su neki oduvijek "crveni" poput Bologne ili Livorna, a neki više ljube Mussolinijevu sliku, što je slučaj s gradovima sjevera.

Moramo priznati: uz moćan vizualni spektakl Rijeka je olakšala dušu i pokazala crveno srce. Zašto ne bi?

---

image
Rijeka slavi i dobro joj ide
Srđan Vrančić/Hanza Media
---

I još bi jedna vjestica s margine pažljivom čitaču mogla privući pažnju: nešto iza jednog sata po ponoći nasred ulice u Rijeci muškarac je pretučen do smrti. Riječki mediji neugodnu vijest koja bi mogla šporkati sliku "najkulturnijeg tuluma u povijesti", brzo su zabašurili, pa su odmah ukazali na činjenicu kako se ubojstvo dogodilo "izvan zone slavlja i nekoliko sati nakon završetka fešte".

Da se ovo dogodilo u Splitu i da je Split te večeri slavio, ovo ubojstvo prekrilo bi sve ostale vijesti, jer nekako je baš Split uvijek zgodan da ga se kiti kao primjer za najgore. No, ovaj članak i nije o Rijeci, nego baš o Splitu. Splitskoj furki, ili po domaću splitskome điru. Kulture. Nekulture.

Ako riječku kulturu (zasad) pamtimo po jugo-titranju, splitsku je teško zapamtiti i po čemu. Posljednjih pet godina splitske kulture osobno ću se sjećati po tri događaja: koncertu Simple Mindsa na Žnjanu, izložbi Tonyja Cragga, jednog od najvažnijih svjetskih kipara, te predstavi "Orestija", za koju je HNK dobio najviše nagrada u novijoj povijesti. I to bi bilo više-manje sve.

---

image
Eshilova 'Orestija' podno Mosora bila je sjajna, ali brzo se ugasila
Vojko Bašić/Hanza Media
---

Zanimljivo, sva tri spomenuta primjera loše su prošla. Koncert "Simple Mindsa" ulična je kritika osudila kao preskup i "šta će nama to kad mi imamo svoje dobre stare zabavljače", osuđujući nas tako na vječito kusanje istih domaćica, a Split već godinama zaobilaze koncertne turneje velikih bendova i solista.

Nekoliko godina bilo je uglavljeno da bar na Svetoga Duju građani imaju mogućnost doživjeti svjetski zvuk i Riva je bila krcata, ali vrlo brzo smo se vratili na staro, plješćući ručicama na '"Moja Ane broji dane" i klapske novokomponirane besmislice. Svaki, ali doslovno svaki europski grad koji drži do sebe organizira bar desetak koncerata svjetski relevantnih izvođača, a ako ne vjerujete, potražite koncertu listu u gradovima veličine Splita, poput Trsta ili Ancone.

Kako je s "laganom" tako je i s "težom" glazbom. Teško se iz prve prisjetiti nekog značajnijeg klasičnog glazbenika ili orkestra koji je gostovao u Splitu. Svako neko vrijeme ugostimo Ivu Pogorelića, prva liga, ali onda njegov koncert bude u najgobavijem mjestu za tako nešto – u Dioklecijanovim podrumima! I za dvjestotinjak sretnika koji se uspiju domoći karte, a interes je barem tri puta veći.

Slično važi i i za izložbeni život, iako ga je pozitivno i iz temelja protresao dosadašnji ravnatelj Galerije umjetnina Branko Franceschi organizirajući u toj ustanovi niz sjajnih izložbi i performansa, još je to daleko od nekog kontinuiteta. Franceschi odlazi u Zagreb, a njegovim nasljednicima možemo poželjeti samo puno sreće u srazu s gradskom politikom koja kulturu drži za k.

Pokušavao je ravnatelj Franceschi, i uspijevao, pobuditi pažnju uspavane javnosti na Galeriju, a uz to je vodio sjajne autorske emisije na Radio-Splitu, nešto što se rijetko kod nas moglo čuti.

Što se tiče Hrvatskog narodnog kazališta - hrama splitske kulture - slobodno se može reći kako je u zadnje dvije, tri sezone doživjelo renesansu, posebno u Drami; Balet je odavno ispod dosega nekadašnje ravnateljice Almire Osmanović a u Operi koja je kao dio koalicijskog sporazuma predana HGS-u, tek valja vidjeti što će se dogodti pod dirigentskim štapićem novog ravnatelja Jure Bučevića.

---

image
Opera HNK Split predana je u ruke Jure Bučevića
Duje Klarić/Hanza Media
---

U Drami su uz novi val mladih glumaca školovanih na splitskoj Akademiji i iskusne starije matadure uspjeli postići umjetničku razinu koja na prvu loptu ispunjava cilj: predstave su krcate. Zadnjih mjeseci nisu se mogle naći karte za "Lepuricu", čak ni staru "Poskokovu dragu", za novu "Laponiju", "Obitelj"... Građani su se vratili kazalištu, glumčad puca od posla.

Usprkos uspjesima i vidljivom trudu Drame, splitski HNK davi gotovo pet i po milijuna kuna duga iz prethodnih razdoblja. Kad je splitski HDZ za aktualnog intendanta postavio Srećka Šestana, šaptalo se kako je to zato što će on srediti stvari, u prijevodu: kad ga je partija već imenovala, pa će partija i posušiti dugove, bar kroz nekoliko godina.

No, u gradskom proračunu za 2020. godina kazalište nije dobilo ni lipe više za sanaciju dugova. Kazališno vijeće tvrdi je da je Grad povećao sredstva za 2,9 milijuna kuna, ali u proračunu to nije baš najjasnije. Ministarstvo će dodati 1,8 milijuna kuna za fasadu. Je li to proradila vertikala?

Dok se to utvrdi, Šestan će primijeniti prokušano neuspješnu taktiku štednje. Premda na prvu zvuči paradoksalno, štednja ne može pomoći da se nešto kao kazalište i nešto kao umjetnost izvuče iz gliba. Može ga spasiti samo vrhunska produkcija, a to znači ulaganje da bi se vratilo.

Što će dakle štednja donijeti sljedeće godine? Najavljivalo se, neslužbeno, kako će sjajni makedonski redatelj Dejan Projkovski, koji je s antičkom dramom "Orestija" pokorio hrvatsko glumište, raditi "Cyrana de Bergeraca", ali se odustalo. Štednja. Ne samo to, "Orestija" je skinuta s repertoara Splitskog ljeta, i to zbog "tehničkih nedoumica" oko prostora na kojem je izvođena i u koji je uložen lijep novac, a riječ je o fenomenalnoj lokaciji na Mosoru iznad Gornjeg Sitna, koja se trebala afirmirati kao novi splitski prostor za antičku, ali i bilo koju dramu ili koncertni program. Drama na mosorskim padinama oduzimala je dah, pokupila je nacionalne nagrade, a ukupno je izvedena pet puta! Adio, i nikad više!

Zbog čega, može li se zdravom razumu objasniti? Štednja? Na čemu, kvaliteti? Ili su interesići posrijedi? Onakav prostor, uređen gradskim novcem sada je slobodan, pa tko prvi uhvati...

Nije "Orestija" bila jedina koja je proslavila splitski teatar zadnjih godina, nagradama je obasut i komad "Kroćenje goropadnice" prema Shakespeareu, redatelja Ivana Plazibata, koji se već dokazao kao onaj kojeg publika i umjetnost ljube. Ali na gostovanja, iako je traže iz inozemstva, neće ići. Zbog čega? Biće opet štednja?

Dalje: plete se po hodnicima kako će sljedeću sezonu opet režirati "domaće snage", ovog puta bez Plazibata, a kako se čuje iza kazališnog zastora, pet predstava režirat će dva redatelja i - tri glumca. Štednja. Redatelji koštaju, al neće ni glumci režirat mukte.

S druge strane, da nema Marulićevih dana, splitska publika ne bi vidjela niti jednu predstavu osim splitskih. Nema gostovanja drugih, pa da vidiš kako se radi, niti naša kazališta idu na značajnija gostovanja, pa da vide kako se ovdje radi. Bez veze, propast će i ova razina na koju smo se digli. To je već čitava štedionica, a ne teatar.

A osim ove, "tvrde" kulture, jadan je Split i po svemu što se zove nekom kulturom življenja, događanjima, manifestacijama. Jeste li primijetili kako je glavna gradska fjera, Sudamja, iz godine u godinu sve jadnija; objese se one uvijek iste zastavice, održi poluprocesija i tombula, masa svijeta dođe, loče se i ždere, kupi neka zjogatula i održi koncert domaćih uspješnica. I vatromet. Haj, haj, velikoga čuda i fešte!

---

image
Splitski karneval praktično više i ne postoji
Ante Čizmić/Hanza Media
---

Jeste li primjetili da druga gradska fešta, po kojoj je Split bio poznat, Krnjeval, gotovo više i ne postoji? Jeste li primijetili kako su neke važne obljetnice, koje bi se mogle iskoristiti za, kako se moderno kaže, "brendiranje" grada, obilježene malo je reći sramotno. Ta injoranca nije od jučer. Prije pet godina bila je osamstota obljetnica Buvininih vratnica splitske katedrale, jednih od najstarijih u svijetu. Imaš nešto poput umjetnički izrezbarenih vratnica prije osamsto godina (ej!), a ti oko toga napraviš – ništa! Pa cijeli je Split trebao svijetliti po tim vratnicama!

Lani su jedna za drugom prošle i druge važne godišnjice, četiri desetljeća od proglašenja grada UNESCO-ovom baštinom i Mediteranskih igara koje su promijenile lice grada. I, kako je Split proslavio? Nikako. Ono što se radilo, bolje da nije.

Još o godišnjicama: ove godine svijet slavi 1600 godina svetog Jeronima Dalmatinca, prevoditelja Biblije i jednog od najštovanijih likova stare znanosti. Uz njega je ime Dalmacije obišlo svijet, a gotovo da ne postoji svjetsko umjetničko ime koje nije izradilo njegov portret. Jesmo li kapaci barem jednu jedinu sliku svetoga Dalmatinca dovesti u Split? Caravaggia, Rubensa, El Greca... Daj da i mi jednom nešto vidimo, a da je svjetski. I još naš!

Ovogodišnja Noć muzeja sjajno se uklopila u ovu provincijalnu letargiju – većina muzeja izložila je, gle čuda – stalni postav i izložbe stare mjesecima. Pa se onda čude kako je došlo manje ljudi nego ikad.

Kad je Split dobio ove puste fakultete mnogi su smatrali kako će ga konačno preplaviti humanizam. Misliš, dvadeset tisuća studenata, više od deset posto stanovnika u najbuntovnijoj fazi života preobrazit će grad! To će prštati energija i kreativnost. Niti ih se čuje, niti ih se vidi, osim na kavama. Cvike za sunce i mozak za ništa. Taj bi fenomen valjalo izučavati.

Dvije usamljene zvijezde na praznom kulturnom nebu grada su "Pričigin" i "Festival mediteranskog filma", izumi splitski koji opstaju na nevjerojatnom entuzijazmu pojedinaca.

---

image
Pričigin je splitski izum koji opstaje na entuzijazmu pojedinaca
Vojko Bašić/Hanza Media
---

Osim toga, splitska kultura vidljiva je najbolje na ljetnim i zimskim ulicama, bile krcate ili puste: kartušina, pišotina, šporkica, nered svake vrste. Kvaliteta života, ali i kultura u najširem smislu, čita se iz razrovanih i zakrpanih cesta, užasu Pazara, izložbama nelegalnih plastičnih reklama, stalnom ugostiteljskom postavu, razaranju baštine, bijednoj ponudi.

Splićanima se lako može dogoditi - ako već nije - da zbog višegodišnje kulturne, a time i duhovne zapuštenosti, naprosto podivljaju, pretvore se u isprazne mutavce i bezveznjake. Laprdala. Ko san - ja san, ko smo - mi smo! Na kulturnoj karti svijeta - nitko i ništa. Grad nekulture.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
HANZA MEDIA Duje Klarić/Hanza Media Srđan Vrančić/Hanza Media Duje Klarić/Hanza Media Ante Čizmić/Hanza Media Vojko Bašić/Hanza Media Vojko Bašić/Hanza Media
Duje Klarić/Hanza Media
Crni sprej i Zlatna vrata, tako tipično za Split
Srđan Vrančić/Hanza Media
Rijeka slavi i dobro joj ide
Duje Klarić/Hanza Media
Opera HNK Split predana je u ruke Jure Bučevića
Ante Čizmić/Hanza Media
Splitski karneval praktično više i ne postoji
Vojko Bašić/Hanza Media
Pričigin je splitski izum koji opstaje na entuzijazmu pojedinaca
Vojko Bašić/Hanza Media
Eshilova 'Orestija' podno Mosora bila je sjajna, ali brzo se ugasila
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pozdrav-rijeci-metropoli-kulture-iz-splita-provincije-nekulture-u-kojoj-vecini-mladih-glava-sluzi-samo-da-na-nju-mogu-staviti-cvike-za-sunce-1002369 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=78c0f8713e1f278b40f4e59f79251d87c72ca003 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pozdrav+Rijeci%2C+metropoli+kulture%2C+iz+Splita%2C+provincije+nekulture+u+kojoj+ve%C4%87ini+mladih+glava+slu%C5%BEi+samo+da+na+nju+mogu+stavit+cvike+za+sunce&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpozdrav-rijeci-metropoli-kulture-iz-splita-provincije-nekulture-u-kojoj-vecini-mladih-glava-sluzi-samo-da-na-nju-mogu-staviti-cvike-za-sunce-1002369 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpozdrav-rijeci-metropoli-kulture-iz-splita-provincije-nekulture-u-kojoj-vecini-mladih-glava-sluzi-samo-da-na-nju-mogu-staviti-cvike-za-sunce-1002369 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KARTUŠINA I PIŠOTINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
SplitKARTUŠINA I PIŠOTINA

Pozdrav Rijeci, metropoli kulture, iz Splita, provincije nekulture u kojoj većini mladih glava služi samo da na nju mogu stavit cvike za sunce

4. veljače 2020. - 19:37

Rijeku kao europsku prijestolnicu kulture, barem za početak, već smo zapamtili po barem četiri događaja: jugoslavenskoj zastavi, petokraki na vrhu nebodera, obnovi Titove jahte i zborskom pjevanju romanse talijanskih partizana "Bella ciao", inače izvorno zabilježene 1906. godine pod naslovom "Alla mattina appena alzata" kao pjesma radnika s rižinih polja sjeverne Italije koji su žgobavali u užasnim uvjetima.

Ova nostalgična simbolika ljevičare je bacila u sevdah, njima je crvena zvijezda, jugozastava, Titov ploveći relikvijar i talijanska pjesma dovoljna da proglase taj spektakl najvećim događajem u povijesti svega. Ikad.

Ovi s desnice su zapjenili, piju apaurine i afanaju. No, crvena priča je riječka furka i ako ih to veseli, neka im bude i baš mi je drago za Rijeku,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:39