StoryEditorOCM
SplitNA LICU MJESTA

Posjetili smo splitsko gradilište gdje bageri s kupačima ‘žive‘ cijelo ljeto u buci i prašini: ‘Jedva čujemo sebe...‘

Piše Božidar Lončar
4. listopada 2023. - 07:52

Žnjan i početkom listopada izgleda kao veliko gradilište. Kopa se, gradi, otkopava, zakopava, mijenja prometna regulacija...

Svakodnevni život stanovnika Žnjana se mora prilagoditi radovima izgradnji oborinske odvodnje započetima u lipnju. Bageri su umjesto automobila na platou, a radnici su zamijenili rekreativce, šetače i kupače. Iz razgovora sa stanovnicima i kupača danas možemo reći kako su navikli gledati bagere u dvorištu ili skoro na plaži.

Onaj tko se ne vozi često prema Žnjanu iznenadit će se kada par stotina metara od prolaska rotora naiđe na upozorenje kako je zabranjeno prometovanje, osim za stanare i radnike. Slijedi "ugodan" prolazak Putem Žnjana gdje se dva automobila jedva mimoilaze. A ni put baš nije uređen poput Velebitske ulice. 

image
Božidar Vukičević/Cropix

Nakon što smo došli na raskrižje pored "Tommyja", naletjeli smo na kraj puta. Velebitska ulica puna je automobila parkiranih po cesti dok ljudi jedva prolaze pored njih.

Šetalište Ivana Pavla drugog prema plaži Trstenik je – pustopoljina! Na velikom platou svega nekoliko parkiranih automobila! Samo se sjetimo gužvi ovog ljeta i podignute rampe na pješačkoj zoni i manjka parkinga.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

A gdje je tek hitna pomoć koja se gubila zbog promijenjene prometne regulacije što je umalo dovelo do smrti na plaži. Sada jedino makadamskim putem mogu vozilom doći do svojih kuća. Ili u shopping pješke preko plaže Trstenik. Stvarno su se svega i svačega nagledali stanovnici Žnjana ovih nekoliko mjeseci. 

image
Božidar Vukičević/Cropix

Ni onima koji putuju autobusom nije bolje. Autobusna stanica kod "Tommyja" nije u funkciji. Izmijenjena je trasa prometovanja autobusnih linija broj 14 i 15 od jučer o čemu je Promet obavijestio javnost.

Okretište je kod hotela "Amphora" na makadamskom putu i improviziranom pješačkom prijelazu. Uhvatili smo jednog građanina koji je rekao kako je promijenjenom regulacijom na ovaj način čak autobusom bolje povezan Žnjan. 

image
Božidar Vukičević/Cropix

Stanari Žnjana i oni koji su na Žnjanu svakodnevno kažu nam kako od bagera „jedva sebe čuju, a kamoli druge”.

Željko Šušnjara i Petar Delić su odmah komentirali buku i kako im je teško doći sada do mjesta okupljanja s prijateljima zbog radova. Možda je lakše uz društvo i osvježenje, pomislili smo. Naviknuli su u ovih par mjeseci, zaključili su. 

image

Željko Šušnjara i Petar Delić

Božidar Vukičević/Cropix

Na zemljanom terenu ispod hotela "Amphora" radovi su u punom jeku. Bageri, radnici, prašina svega su par stotina metara od mora. Slika s razglednice. U hladovini na radove „motri” Jozo Bojčić.

On se kupa na Žnjanu svakog dana. Radovi mu ne smetaju, treba se raditi, kaže, društveno je važan projekt, ali su mogli odabrati neko drugo razdoblje, prije ljeta recimo, za izvođenje radova. Automobilom je stigao do plaže i kaže kako nešto duža vožnja i vožnja u prašini njemu ne smeta.

image

Ivo Jurić

Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix

U ugodnom vremenu i temperaturama uživaju kupači na susjednoj plaži i na plaži za osobe s invaliditetom. Ljetne radosti će na plaži za osobe s invaliditetom završiti danas, kada će se zatvoriti plaža, izvijestio nas je Mate Zec, vlasnik tvrtke "Građevno Zec", izvođača radova na oborinskoj odvodnji i ugradnji oborinskih kolektora. Plaža bi se trebala opet otvoriti krajem tjedna.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Do plaže se ne može doći automobilom kao ni do "Ronilačkog kluba veterana četvrte gardijske brigade".
- U klubu nema vode od prošlog tjedna, a nije je bilo ni na plaži prošlog tjedna - govori nam predsjednik kluba Ćiro Ugrin.

Čak su se izvođači radova htjeli spojiti na struju što su odbili. Unatoč tome, protiv radova nemaju ništa jer, kako kažu, s novim projektom će i sami dobiti nove prostorije na mjestu građevinskih radova.

Kupač Ivo Jurić nam je potvrdio kako nije bilo vode na tušu, a čak su i toalet pomaknuli s plaže dok nije reagirala majka jednog od kupača. Ivo nam je pokazivao i slike mora prije nekoliko dana, ali to je tema za drugi članak...

image

Ćiro Ugrin

Božidar Vukičević/Cropix
image

Ivo Jurić

Božidar Vukičević/Cropix

Radovi na Žnjanu bi, prema riječima Mate Zeca, trebali biti gotovi do kraja listopada. 

Što se točno radi?

- Izvodimo radove na oborinskoj odvodnji na Šetalištu Ivana Pavla Drugog i oborinskim kolektorima platoa Žnjan. Na križanju Velebitske i Šetališta Ivana Pavla Drugog odvod se spaja na oborinski kolektor.

Radovi započeti prije desetak dana će trajati još petnaestak dana. Od srijede će biti zatvoren pristup plaži za osobe s invaliditetom zbog radova na oborinskoj odvodnji koji bi trebali biti gotovi do kraja tjedna. 

Nakon toga slijede završni radovi, ispitivanja gradilišta, povratak oborinskih kanala kod "Fanta", čišćenje, prispajanje kolektora na nove kolektore. Uvođenja novih prometnih regulacija neće biti - objasnio nam je Mate Zec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 15:09