StoryEditorOCM
SplitNEMA MIRA DANIMA

Policija intervenirala u Sjevernoj luci, smrdjelo i njima: ‘Iz broda se širio bijeli dim...‘ Ušli smo i u jedan stan

Piše Božidar Lončar
24. svibnja 2023. - 23:36

Članovi Facebook stranice “Za čista Brda, za čisti Split” od 20. svibnja, u velikom broju objavljuju komentare, fotografije, videa koji se odnose na radove u Sjevernoj luci, pri tome ističući problem prekomjerne buke i neugodnih mirisa.

Na temelju anonimnih prijava u noći s ponedjeljka, 22. na utorak, 23. svibnja, policija je izišla na teren te je o svojim saznanjima izvijestila Lučku kapetaniju i Područni ured Civilne zaštite. Ususret prosvjedu koji ekološka inicijativa “Za čišći zaljev” najavljuje za subotu, 27. svibnja odlučili smo otići na Brda i vidjeti o čemu je riječ.

image
Paun Paunović/Cropix

– Ma to im dizalice ne rade pa je zato bučno. Meni je više miris problem – govori nam Željko Volarević, stanar Vranjičkog puta 38, kojeg smo upoznali za vrijeme posjeta susjedu Miroslavu koji živi preko puta njega.

Niz Vranjički put dolazimo do automehaničarske radnje vlasnika Rade Burevića, na Vranjičkom putu 44. On nam kaže kako buku ne čuje, a miris i ne osjeti, jer većinom radi. No prašina mu je problem.

– Prašina se najbolje vidi na staklima od auta koja su tu. O kojoj je prašini točno riječ, trebalo bi dokučiti. Više se čuje buka po noći nego tijekom dana – veli nam Burević dok je s auta skidao prljavštinu.

image
Joško Šupić/Cropix

Anonimne prijave

Stanarke i stanari Vranjičkog puta htjeli su razgovarati s nama, no nisu željeli s imenima izlaziti u javnost. U Drniškoj 11 nas je dočekao Nenad Kunac iz Ekološke-građanske inicijative “Za čišći zaljev”. Kaže nam kako je sve nevjerojatno prljavo.

– Čovjek bi trebao čistiti svakih par sati da bi bilo čisto. Nije da ne čistim, a evo vidite. Čuje se buka od broda oko tri sata ujutro – ističe dok čisti dvorište.

Iz policije nam potvrđuju kako su podnesene anonimne prijave u noći s 22. na 23. svibnja zbog buke i neugodnog mirisa na području Sjeverne luke i Gradskog kotara Brda.

image

Metalne čestice na prozoru kuće na Putu Vranjica 

Joško Šupić/Cropix

– Kada su policijski službenici utvrdili da se zaista osjeti neugodan miris, obišli su navedeno područje. U kontaktu s drugim institucijama utvrdili su da je u luci usidren tanker, te da su se tijekom dana moguće obavljale određene gospodarske djelatnosti.

Obilaskom terena nisu uočeni elementi koji bi ukazivali da je došlo do oštećenja na brodu ili neke nesreće koja bi bila uzrok štetnim emisijama, ali je utvrđeno da se iz broda širi bijeli dim, što su policijski službenici i snimili. Bez obzira koliko puta mi izišli na teren, ono što jedino možemo napraviti je izvijestiti nadležne inspektorate – odgovorili su nam iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Iz “Luke Split” nisu htjeli odgovoriti na naše upite, e-mailom ili telefonom. Za subotu, 27. svibnja u 18 sati najavljen je prosvjed na rotoru Hercegovačke i Sarajevske ulice na Brdima/Ravnim njivama gdje će se održati prosvjed, a ujedno će prosvjed biti i najava za sljedeći prosvjed ispred Lučke uprave par dana nakon spomenutog, ovisno o vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 19:47