StoryEditorOCM
Splitpredizborni skup

Plenković se u Splitu pohvalio uspjesima Vlade i priznao: ‘Osjećam se pobjednički...!‘ Poslao je i poruku Milanoviću...

Piše Petra Klarić
12. travnja 2024. - 22:07

Na predizbornom skupu HDZ-a na Gatu svetog Nikole pokraj Lučke kapetanije okupljenima se obratio predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković, koji se pohvalio uspjesima Vlade u posljednja dva mandata.

Kazao je na početku da se, nakon jučerašnjeg skupa u Osijeku i današnjih skupova u Dubrovniku, Šibeniku, Zadru i Splitu, osjeća pobjednički.

- Znate, kad u jednom danu čovjek bude u Zadru, Šibeniku, Dubrovniku, pa na finale kampanje dođe ovdje na splitsku Rivu i vidi vas u ovolikom broju, onda ne samo da se čovjek osjeća doma, nego se osjeća pobjednički - kazao je Plenković.

Sjetio se i kriza koje su, kako kaže, uspješno prevladali kroz posljednjih osam godina. Posebno je tu istaknuo krizu u "Agrokoru", krizu hrvatskih brodogradilišta, pandemiju koronavirusa, potrese u Zagrebu i na Banovini, inflaciju i rusku invaziju Ukrajine, koja je uzrokovala rast cijena energenata.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Borimo se s pritiscima koje nam je donijela inflacija, ona se spušta sve ovo vrijeme kontinuirano, radimo na tome da oni koji su ekonomski i socijalno najugroženiji znaju da je limitirana potrošačka košarica od 30 nužnih i ključnih proizvoda koji se najčešće konzumiraju. Zato smo u našem mandatu donijeli šest paketa pomoći vrijednih 7,7 milijardi eura - istaknuo je.

Mislili su, kazao je Plenković, na branitelje, obitelji, poljoprivrednike, ribare... Smatra da su svi oni dobili podršku, kako su, kaže, i obećali na prošlim izborima.

Tvrdi da čuvanje ljudi i gospodarstva od krize nije bilo jedino što su radili. Radili su, kaže Plenković, i na programu kojeg su realizirali u mjeri od skoro 85 posto.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Mi smo u našem mandatu doveli Hrvatsku da danas ima zaposlenih gotovo 1,65 milijuna ljudi, više nego što je zaposlenih bilo 1991. godine. Nikada veće zaposlenosti u slobodnoj Hrvatskoj. Nezaposlenost je nikad manja i iznosi samo 5,9 posto.

Povećali smo prosječnu plaću za 490 eura, sa 749 na 1239. Povećali smo sveukupnu prosječnu mirovinu za 62 posto, povećali smo minimalnu plaću za 103 posto, rasteretili smo poreznim reformama hrvatske građane i gospodarstvo... - pohvalio se Plenković i dodao da su kreditni rejting podigli na povijesno najveću razinu.

image
Joško Ponoš/Cropix

Istaknuo je i trezorske zapise, za koje kaže da su dokaz povjerenja građana. Na kraju je još rekao da su prihodi od turizma dokaz da smo jedna od najboljih turističkih destinacija na Mediteranu i u svijetu.

Spomenuo je i svog konkurenta Zorana Milanovića.

- Lažna je Milanovićeva teza o katastrofalnoj situaciji u Hrvatskoj, o tome da nam on i njegovi jataci, on koji krši Ustav, trebaju provoditi katarzu i formirati Vladu nacionalnog spasa. Pa od čega da nas on spasi? - rekao je Plenković.

Na kraju je okupljene pozvao da na izborima pokažu da je HDZ zaslužio treći mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:16