StoryEditorOCM
Split‘Feđinih 50+‘

Ovo ne smijete propustiti: foto-svjedok splitskog i dalmatinskog svakodnevlja izlaže svoje kultne fotografije na Kampusu

Piše Frano Kiso
24. studenog 2023. - 10:43

Legendarni fotograf i dugogodišnji fotoreporter Slobodne Dalmacije Fjodor Feđa Klarić povodom više od 50 godina rada otvara izložbu koju ne smijete propustiti. 

Feđa Klarić desetljećima je kroničar života na splitskom i dalmatinskom, ali i na širem području Hrvatske i Europe. Feđino fotoreportersko oko ni danas ne miruje; još uvijek ga se može zateći na svim važnijim događanjima, u ulozi foto-svjedoka splitskog i dalmatinskog svakodnevlja. 

Otvaranje retrospektivne izložbe fotografija pod nazivom „Feđinih 50+“ održat će se u srijedu, 29. studenog, u 18 sati u Sveučilišnoj galeriji, a održat će je prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, uz Damira Šarca, novinara Slobodne Dalmacije.

image

Feđina izložba

UNIST

- Sve se ukrcalo u Feđin objektiv, a komadić tog svijeta na ovoj je izložbi: iskrcavanja s broda, procesijuni, Peškarija, arhitektura, moda, face ozbiljne i smiješne, gole ženske, ribari, sirotinja, sprovodi, nevere, ljetne idile, auto-trke, baleti, i naravno, Hajduk. Povijest Dalmacije, i napose, Splita - piše Šarac u katalogu ove izložbe i naglašava fotografovu socijalnu notu u odnosu prema slabijima, ugroženima i - ženama:

- Fotografije su to koje žude za socijalnom pravdom. I humanošću. Sentimentom. Pažnjom prema slabijemu. Nije čudno što je cijelu jednu seriju posvetio ženama, radnicama, težačicama, peškarušama, nosačicama, praljama, trudbenicima. Ako se kaže kako je srdela othranila Dalmaciju, onda ju je dalmatinska žena odgojila u znoju lica svoga.

Ovom izložbom publici će se približiti Feđin fotografski opus koji obuhvaća više od pedeset godina rada, a postav izložbe možete pogledati do 2. siječnja iduće godine.

Sea of Diversity

U sklopu otvorenja izložbe „Feđinih 50 +“, nakon otvorenja moći će se pogledati i izložba fotografija naziva „SEA OF DIVERSITY“. Radi se o radovima koji su pristigli na istoimeni natječaj koji je Sveučilište u Splitu pokrenulo zajedno s partnerima iz alijanse Europskog sveučilišta mora. Posjetitelji će moći razgledati ukupno 24 najbolje fotografije sa svakog od 9 sveučilišta odabranih od strane internacionalnog žirija i javnosti.

Izložba se odvija povodom predsjedanja Sveučilišta u Splitu SEA EU alijansom, pošto se u tjednu od 27. studenog do 1. prosinca na splitskom sveučilištu sastaje Upravljački odbor alijanse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:36