StoryEditorOCM
SplitVELIKA PRIČA

Sve o stanu o kojem priča cijeli Split: dali su 500.000 € na neviđeno! Teško je prepričljiv ‘posao‘ Puljka i Ivoševića

Piše Sandi Vidulić
14. veljače 2024. - 09:36

Biste li kupili stan od nekoga tko vas ne želi pustiti unutra, ne pokazuje vam fotografije prostorija, niti znate koliko ta nekretnina, za koju vlasnik traži fiksnu cijenu, ima kvadrata? Naravno, to ne biste učinili kad su vaši interesi u pitanju.

No kad je riječ o gradskom novcu, očito vlada druga logika, iako je teško shvatljiva. A upravo su tako postupili vijećnici vladajuće stranke Ivice Puljka. U pitanju je nekretnina na zapadnom dijelu Peristila, na prvom katu palače Skočibučić-Lukaris.

No još zagonetnije pitanje glasilo bi: zbog čega je nekretnina kupljena? Prije sjednice Gradskog vijeća u dva smo navrata pokušali doznati od v. d. pročelnika Upravnog odjela za gradsku imovinu Nikše Maletića zašto se kupuje nekretnina za pola milijuna eura, jer u materijalima za Gradsko vijeće nije bila obrazložena namjena za koju bi je Grad koristio. Ali odgovore nismo dobili.

Gradonačelnik Ivica Puljak na sjednici se pozvao na dopis pročelnika konzervatora Radoslava Bužančića, koji je pak potegnuo neočekivani argument zašto bi Grad trebao otkupiti nekretninu. Naime, palača je bila u vlasništvu obitelji Lukaris, što se u hrvatskom prevodi kao Srića.

image

Radoslav Buzančić poručio je kako je ‘nekretnina vrijedna i smatramo da bi je Grad trebao otkupiti‘

Saša Burić/Cropix

Palača je bila u vlasništvu znamenitog splitskog humanista Petra Sriće, koji je financirao izdavanje Marulićeve "Judite".

Pogledali bismo stan. Ne, ne možete...

"Predmetna je nekretnina vrijedna i smatramo da bi je Grad trebao otkupiti, tim više što ove godine obilježavamo 500. obljetnicu njegove smrti", zaključio je Bužančić. Puljak je najavio da će se na taj način okrupniti čitava zgrada između Grada Splita i RH, a da će se stan "vrlo vjerojatno upotrijebiti u nekakve kulturne svrhe".

Vrlo je zanimljivo da se Grad oslanjao na Bužančićevu preporuku, koja nije objavljena u materijalima za Gradsko vijeće, i da su se Puljak i zamjenik mu Bojan Ivošević na sjednici Gradskog vijeća uporno pozivali na mišljenje šefa konzervatora, jer oni upravo Bužančića inače prozivaju za mnoge štete koje su se dogodile u gradskoj jezgri.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević, koji tvrdi da je prije tri godine zadnji vidio nekretninu i da je u odličnom stanju, pred gradskim je vijećnicima branio ponašanje prodavatelja Svetlane Luise Karović, koja živi u Australiji, na način koji je jednostavno nevjerojatan. Prema Ivoševićevoj "obrani", ispada kao da Grad zapravo nije taj koji ulaže pola milijuna eura, nego je uljez koji se miješa u poslove dvaju privatnika.

– Mi možemo poželjeti vidjeti ne znam kakav snimak, ne znam kakvu procjenu, ali ni jedan zakon ne obavezuje privatnog vlasnika da nas pusti unutra to napraviti. To je njegova dobra volja. On ima neki dogovoreni deal, neki dogovoreni posao. Zašto bi on nas pustio? On ne želi da se mi tu petljamo. To je deal između dva privatnika, jedan hoće prodati, drugi hoće kupiti. Tko zna što je u tom dealu. Ali on nema obvezu ni po jednom zakonu pustiti nas unutra – glasila je Ivoševićeva srčana obrana prodavatelja koji nije dostavio gotovo nikakve podatke.

No zanimljivo je da se Ivoševićevo svjedočanstvo da se nekretnina prije tri godine nalazila u odličnom stanju razlikuje od svjedočanstava onih koji su 2019. vidjeli nekretninu u tako lošem stanju da su je proglasili neuseljivom.

POSTANITE PRETPLATNIK PREMIUM ČLANAKA PORTALA SLOBODNE DALMACIJE I PROČITAJTE OSTATAK OVE PRELUDE PRIČE: 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:29