StoryEditorOCM
SplitKA DA JE LITO

Ovako izgleda park u centru Splita u 20 sati, stanari Geta zgroženi: ‘Toliko su ubijeni da ne mogu ništa!‘ Stranci su...

Piše Božidar Lončar
6. veljače 2024. - 21:49

Nije lijepo vidjeti ovakav prizor u srcu grada. Fotografija s naslovne slike ovog članka je napravljena nešto prije 20 sati u Đardinu, kaže nam stanarka centra grada i autorica slika. Ovo su novi "susidi", humorom razbijaju svu neugodnost ove situacije Getani. Tu su nekoliko dana i pod izrazitim su utjecajem opojnih sredstava, vrlo vjerojatno alkohola, nastavlja nam priču Splićanka iz povijesne jezgre.

- Izgledaju kao beskućnici, imaju kufer. Nisu agresivni jer nered nisu ni u stanju raditi. Jedan sebi govori nešto u bradu, drugi je sjeo na pod, digao noge, prevalio se i ostao tako, a treći ležao u polusnu. Sve zaudara na alkohol. Jako je neuredno i osjeti se miris, da tako kažem, ali nisu stvarali buku ni ometali prolaznike - rekla nam je.

Udrugu Most je danas upozorio Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata", rekla nam je voditeljica Centra Đordana Barbarić te bi djelatnici Centra za beskućnike trebali sutra obići spomenutu trojicu muškaraca.

image
Čitatelj

Iako nije 100 posto siguran jer su fotografije "friške", vrlo vjerojatno je riječ o ovisnicima, državljanima Njemačke koji su u Split došli prije sezone, odgovara nam Mladen Božanić, voditelj Centra za beskućnike.

- Bili su neko vrijeme na Duilovu pa na Bačvicama i sada su u centru grada. Imao sam par kontakata s njima i dolazili su po hranu i deke. Ne znaju hrvatski i nisu bili agresivni. 

Voditelj Centra nam govori da, ako ih policija nije dirala do sada onda pretpostavlja da ne rade probleme iako su situacije nepredvidive. 

- Ako su već u takvom stanju kako zarade za opojna sredstva?

- Ili skupljaju boce ili prose. Većina kaže da su privremeno i drže se iste "šablone": ukrali im dokumente, ostali bez novca i slično. Nisu otvoreni što se tiče svojih životnih priča. Osobe poput ove trojice odbiju pomoć i odaberu svoja pravila na ulici: svoj prostor i način života.

image

Mladen Božanić

Nikola Vilić/Cropix

Zimi prepunjeni, postoji i lista čekanja za prihvatilište

Ovakve scene su česte zimi kada je hladno i beskućnici traže sklonište. U Zagrebu su, primjerice, prije nekoliko godina, a svaki student će se prisjetiti, beskućnicima bile omiljene noćne linije autobusa koji su vozili cijelu noć. U Splitu, smo već pisali o osobama koje su spavale na javnim površinama ispod "Dispanzera" ili čak u izlogu na autobusnoj stanici. 

Dovoljno kreveta nema za sve, a 35 koliko ih Centar za beskućnike ima je pun skoro svih 365 dana u godini.

- Imamo 30 kreveta za muškarce i pet za žene. Jedna nam je žena na kauču koja, evo, čeka posao. U ovim mjesecima smo "dupkom" puni. Za sada nemamo stranih državljanina, ali vidno je povećan broj onih koji nam se obraćaju za pomoć. Mladi brže napuste Prihvatilište, najčešće kada pronađu sezonski posao, stariji stoje dulje. Neki stoje godinama - navodi. 

Božanić nam govori kako čak i postoji lista čekanja za prihvatilište na kojoj se nalazi nekoliko osoba koji ne znaju kada će biti primljeni jer se može čekati mjesecima, ako ne i dulje. 

image
Čitatelj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:51