stdClass Object ( [id] => 1096167 [title] => Oparina ostavština: sanirao je Karepovac, obnovio škole i vrtiće, otvorio koncertnu dvoranu, uveo javne bicikle, Pjaca blista, a jedan kvart posebno je profitirao [alias] => oparina-ostavstina-sanirao-je-karepovac-obnovio-skole-i-vrtice-otvorio-koncertnu-dvoranu-uveo-javne-bicikle-pjaca-blista-a-jedan-kvart-posebno-je-profitirao [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što smo pobrojali sve splitske komunalne projekte koji na rješavanje čekaju desetljećima, red je napraviti inventuru mandata HDZ-ove i HGS-ove vlasti na odlasku. Pokušat ćemo pobrojiti ono što je oku vidljivo i čega se možemo sjetiti "na prvu", a dogodilo se u Splitu za vrijeme gradonačelničkog mandata Andre Krstulovića Opare. Što nam i kako ostavlja ova gradska uprava, procijenite sami.

1. Karepovac

Čim je gradonačelnik Krstulović - Opara formirao većinu i preuzeo vlast, zapljusnuo ga je smrad s Karepovca. Na brdu otpada na istoku Splita, nije bilo mjesta za nove količine smeća, a Županijski centar za gospodarenje otpadom u Lećevici postojao je i danas je tek misaona imenica, pa je situacija zahtijevala akciju. Promptno se pristupilo sanaciji odlagališta da bi Split i susjedne općine imale gdje dovoziti škovace. Grad i okolica spašeni su ekološke katastrofe.

---

image
Karepovac
Zvonimir Barišin/Cropix
---

2. Marjan

Park šumu je nagrizao opasni nametnik. Građani su u pet do podne od gradskih vlasti iznudili hitnu sanaciju Marjana. Uz dosta polemika, optužbi i prepucavanja stručnjaka, političara, ekologa i rekreativaca, koje će u godinama pred nama vjerojatno pratiti i sudski sporovi, spasilo se što se spasiti da. Šuma će se obnoviti. Marjan neće biti golet. Počela je i obnova tradicijskih kućica, a i ZOO s domaćim životinjama ima smisla.

---

image
Marjanska vrata
Paun Paunović/Cropix
---

3. Kila

Veliko POS-ovo naselje na Kili od svoje je izgradnje do ove godine, bilo slijepo crijevo. Dugo se čekalo dozvole za gradnju prometnica i rješavalo imovinsko-pravne odnose. Na opće oduševljene stanovnika Kile, pristupne su ceste otvorene, pa konačno imaju pravi spoj s Vukovarskom koja ih vodi u centar grada.

---

image
Uređeno je 720 metara pristupnih cesta prema POS-ovu naselju na Kili
Danijel Čikeš
---

4. Hospicij

Ajde i da to dočekamo. Projekt se "valja" odavno, no za Krstulovićevog mandata priveden je kraju. Izgradnja hospicija Matošić na Brniku ušla je u završnu fazu. Split će uskoro dobiti ustanovu gdje će se pružati pomoć teško oboljelim građanima i tako barem malo olakšati muke njima i njihovim obiteljima.

---

image
Zgrada hospicija
 
Vojko Basic/Cropix
---

5. Vrtići

Mlade obitelju u POS-ovim zgradama na Kili, sada imaju na raspolaganju i vrtić u kvartu. Energetski se "pojačavalo" i stare gradske predškolske ustanove. Ona na Trstenku je najfriškiji primjer. Vrtić "Ružmarin" je ne samo obnovljen, već i dograđen. I to možemo zahvaliti Europi. Štedi se na grijanju, a pročelja, koja su ogledalo grada, ljepše izgledaju.

---

image
Dječji vrtić "Maslina" na Kili
 
Grad Split
---

6. Ambulanta na Kili

Ispada da su na Kili najviše profitirali za Krstulovićevog mandata. Dobili su ambulantu i ljekarnu. Sad to već sliči na kvart.

---

image
Dom zdravlja, ljekarna i knjižnica na Kili
Paun Paunović/Cropix
---

7. Škole

Ovu je vlast dopalo da presječe svečanu vrpcu i otvori zaista prekrasnu školu Žnjan - Pazdigrad, za čiju su izgradnju zaslužni Krstulovićevi prethodnici u Banovini na čelu s Ivom Baldasarom i inicijativa građana s Pazdigrada, koja se zalagala za njenu gradnju pa se na koncu i politički angažirala i stvorila stranku Pametno. Gradonačelnik Opara može se pohvaliti dogradnjom škole na Šinama koja iz tog razloga više ne radi u tri smjene. Rekonstruirana je i škola na Brdima, energetski obnovljena škola Skalice, a završene su i dogradnje školi na Mejašima i Pujankama. Umjesto nekadašnjih osam, sada u šesnaest splitskih škola postoji produženi boravak.

8. Koncertna dvorana

Završena je obnova prekrasne zgrade u Tončićevoj ulici koja je započeta prije dolaska HDZ-a i HGS-a na vlast. Split je dobio malu, ali reprezentativnu koncertnu dvoranu, a zgrada nekadašnjeg Sokolskog doma na ponos je gradu, no ne i činjenica da se tu "uhljebilo" par novih zaposlenika, iako se, po logici stvari, zgradu moglo dati na upravljanje vodstvu i osoblju obližnjeg HNK-a čiji su zaposlenici također na gradskim jaslama.

9. Energetska obnova bazena

Najznačajnija investicija u sportske objekte grada Splita, koja je krenula u vrijeme poteštata Baldasara, završena je u listopadu 2018. Riječ je energetskoj obnovi bazena na Poljudu. Bazeni se sada mogu grijati, ali s krovom koji je prokišnjavao bilo je belaja, no to se rješava.

---

image
Bazen na Poljudu
Tom Dubravec/Cropix
---

10. Kazališni trg

Krenulo se s uređenjem prostora pred glavnim ulazom u HNK. Obnovljeni su i bedemi, a kad zablista Trg Gaje Bulata, imat ćemo novi, vjerujem, kudikamo reprezentativniji ulaz u povijesnu gradsku jezgru. Obnovljeno je i pročelje zgrade HNK, tako da će to ubuduće biti neka sasvim druga priča.

11. Pjaca

Novo ruho Pjaca je dobila zahvaljujući obnovi Stare vijećnice, hotela "Central" i palače Judita, a zgrada na dnu trga, u kojoj se nalazi knjižara, već blista punim sjajem. Da nije tog nesretnog čardaka na vrhu nekadašnje vijećnice, sve bi bilo cakum-pakum. Uglavnom, imamo sad što pokazati onima koji dođu sa strane. Narodni trg je kao s kartoline. Bombon.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

12. Facelifting Dražanca

Na Dražancu, od Brajevića prilaza do Puta Meja, novi asfalt smo dobili taman pred izbore. Bolje ikad nego nikad. Sad to izgleda pristojnije jer su sanirani i nogostup. Prije toga ulica je bila "ajme majko".

13. Obnovljen dio Puta Trstenika i trsteničke uvale

I o toj se kaldrmi pisalo od stoljeća sedmog. Put Trstenika obnovljen je većim dijelom, pa se brže i lakše može prema moru. Tamo vas čekaju pošumljena uvala i biciklistička staza "od rampe do rampe".

---

image
Put Trstenika
Saša Burić/Cropix
---

14. Bračka ulica

Konačno se nešto dogodilo i u Bračkoj ulici. Postavljeni su privremeni rotori kod hotela Radisson Blu i nekadašnje treće policijske postaje, promet je profunkcionirao, a rotor ćemo za koji dan imati i nedaleko od škole na Pazdigradu. Zato je manje zastoja i nezgoda. Napravljen je i nogostup u Bračkoj, no ne u punoj dužini. Dobili smo drvored i javnu rasvjetu u nekada mračnoj i zapuštenoj ulici, ali ne i njen nastavak prema Pazdigradu.

15. Primoštenska ulica

S Pazdigrada do Žnjana, a riječ je o istom kotaru, jedva se moglo doći automobilom. Kozjim putem uz crkvicu svetog Lovre, provlačilo se desetljećima. Malo više od sto metara Primoštenske, spasilo je stvar. Na sjevernoj strani ulice nedostaje dio pločnika, no što je - tu je. Uglavnom, sad se sa žnjanskih plaža brže stiže do kvartova na istoku Splita i obrnuto. Odčepilo se. Kako tako.

16. Javni bicikli i staze

Sjajan projekt. I lijepo je zaživio. Bravo! Premda je Split prilično brdovit, pedalira se najčešće uz obalu, pa se krenulo i sa označavanjem biciklističkih staza na Marjanu i Trsteniku. Građani sad imaju alternativu: na posao mogu biciklom i to po povoljnim cijenama. Odličan primjer projekta realiziranog novcem iz fondova EU-a na dobrobit Splićana i turista.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

17. Novi autobusi

Zahvaljujući novcu iz zajedničke europske blagajne ali i vodstvu "Prometa" na čelu sa sjajnim Miroslavom Delićem, kojeg cijene zaposlenici i građani, dobili smo nove autobuse, a gradska tvrtka nije završila u stečaju. Nema više drndanja u rasklapanim podrtinama, radnici su zadovoljni materijalnim i radnim uvjetima, a kako najavljuju iz Prometa, nastavlja se trend obnove voznog parka. Jedan čovjek čini razliku.

18. Hercegovačka ulica

U Kopilici su stvari krenule s mjesta obnovom Hercegovačke ulice koja je sada šira, prohodnija i preglednija. Barem nešto.

19. DES

Lijepe vijesti stizale su iz DES-a. Ne samo da unatoč korona-krizi posluju bolje, već je i obnovljen proizvodni pogon, a porasle su i plaće.

---

image
Ustanova DES
Duje Klarić/Cropix
---

20. Igrališta

Gradska sportska igrališta konačno izgledaju kako Bog zapovijeda. Postavljena je umjetna trava na Kmanu i Visokoj, Kamenu i Sitnu Donjem, Pujankama, Visokoj i Žnjanu. Blatine i Škrape dobile su malonogometni teren, a igralište na Ravnim njivama asfaltnu podlogu. U športskom centru Baterije izgrađena je nova tribina i pristupne staze. Podignute su zaštitne ograde oko igrališta na Splitu 3, Visokoj, Plokitama, Ravne njivama, u Sitnu Donjem i Pujankama.

21. Žnjan

Na Žnjanu se krenulo dobro. Ilegalni ugostiteljski objekti su eliminirani, koliko-toliko uređen parking i plaže, postavljeni caffe "kiosci" i javni toaleti. Na Duilovu je poravnat veliki plato. A onda se stalo?! U međuvremenu je prikupljeno, kažu, pravo brdo dokumentacije. Odličan Kuzmanićev projekt je tu kao i lokacijska dozvola, ali radove će očito obavljati iduća vlast.

---

image
Žnjan
Zvonimir Barišin/Cropix
---

22. Garaže

Garaža na Mertojaku je gotova. Neće riješiti problem parkiranja u tom dijelu Splita, ali će ga sigurno olakšati. Tako je i na Sućidru. Mjesta ima više, ali problem prometa u mirovanju nije riješen. U svakom slučaju, etažne garaže odlično izgledaju i funkcioniraju, a podjednako su za njih zaslužne bivša, Baldasarova garnitura, i ova koja ju je naslijedila.

---

image
Garaža na Sućidru
Josko Ponos/Cropix
---

23. Istočna obala

Krenulo se s radovima na proširenju obale, a dokle će stići i hoće li biti nastavljeni i nakon što prođe izborna groznica - vidjet ćemo.

---

image
Radovi na Istočnoj obali
Duje Klarić/Cropix
---

24. Odvodnja u Srinjinama

Ono što je napisano za Istočnu obalu, vrijedi i za Srinjine. Posalo na terenu se zahuktao i nadamo se da će se stići do cilja. Riječ je o projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin. Rok završetka radova je 18 mjeseci.

---

image
Vodovod Srinjine
Bozidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svi punti kad se zbroje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => svi punti kad se zbroje 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-29 07:43:41 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-04 13:33:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-05-04 13:33:36 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3044 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/29\/12912672.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/14078920.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17636556.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17630810.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17598684.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/13472780.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17575860.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17631272.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17605420.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17588232.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17586252.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17656214.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17302894.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17585496.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/15960532.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17565870.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/15934230.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17305348.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17315770.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17645236.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17656274.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17585586.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/16936128.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/13974226.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/17291730.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/29\/15331116.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Danijel \u010cike\u0161","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Danijel \u010cike\u0161","","Vojko Basic\/Cropix","Danijel Cikes","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Grad Split","Josko Ponos\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Grad Split","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","Karepovac","Marjanska vrata","Ure\u0111eno je 720 metara pristupnih cesta prema POS-ovu naselju na Kili","Put Trstenika","Trg Gaje Bulata
\n
\n
\n\u00a0","Split, 100220.
\nDjecji vrtic Ruzmarin na Trsteniku na kojem uskoro pocinju radovi na rekonstrukciji.
","","Ko\u0161arka\u0161ko igrali\u0161te na \u017dnjanu
\n\u00a0","Hrvatski dom
\n\u00a0","Zgrada hospicija
\n\u00a0","Grad Split","\u017dnjan","Vodovod Srinjine","","Rotor","Grad Split","Gara\u017ea na Su\u0107idru","
\n
\n\u00a0","Radovi na Isto\u010dnoj obali","Dje\u010dji vrti\u0107 \u201dMaslina\u201d na Kili
\n\u00a0","Dom zdravlja, ljekarna i knji\u017enica na Kili","Bazen na Poljudu","Ustanova DES",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1301","hd_12912672_1920.jpg":"1920x1080","k_12912672_1280.jpg":"1280x1280","k_12912672_1024.jpg":"1024x1024","k_12912672_640.jpg":"640x640","k_12912672_480.jpg":"480x480","k_12912672_340.jpg":"340x340","k_12912672_220.jpg":"220x220","o_12912672_1280.jpg":"1280x867","o_12912672_1024.jpg":"1024x693","o_12912672_640.jpg":"640x433","o_12912672_480.jpg":"480x325","o_12912672_340.jpg":"340x230","o_12912672_220.jpg":"220x149","h_12912672_1280.jpg":"1280x854","h_12912672_1024.jpg":"1024x683","h_12912672_640.jpg":"640x427","h_12912672_480.jpg":"480x320","h_12912672_340.jpg":"340x227","h_12912672_220.jpg":"220x147","pp_12912672_1280.jpg":"1006x1280","pp_12912672_1024.jpg":"805x1024","pp_12912672_640.jpg":"503x640","pp_12912672_480.jpg":"377x480","pp_12912672_340.jpg":"267x340","pp_12912672_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1205","hd_14078920_1920.jpg":"1920x1080","k_14078920_1280.jpg":"1280x1280","k_14078920_1024.jpg":"1024x1024","k_14078920_640.jpg":"640x640","k_14078920_480.jpg":"480x480","k_14078920_340.jpg":"340x340","k_14078920_220.jpg":"220x220","o_14078920_1280.jpg":"1280x803","o_14078920_1024.jpg":"1024x642","o_14078920_640.jpg":"640x401","o_14078920_480.jpg":"480x301","o_14078920_340.jpg":"340x213","o_14078920_220.jpg":"220x138","h_14078920_1280.jpg":"1280x854","h_14078920_1024.jpg":"1024x683","h_14078920_640.jpg":"640x427","h_14078920_480.jpg":"480x320","h_14078920_340.jpg":"340x227","h_14078920_220.jpg":"220x147","pp_14078920_1280.jpg":"1006x1280","pp_14078920_1024.jpg":"805x1024","pp_14078920_640.jpg":"503x640","pp_14078920_480.jpg":"377x480","pp_14078920_340.jpg":"267x340","pp_14078920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1439","hd_17636556_1920.jpg":"1920x1080","k_17636556_1280.jpg":"1280x1280","k_17636556_1024.jpg":"1024x1024","k_17636556_640.jpg":"640x640","k_17636556_480.jpg":"480x480","k_17636556_340.jpg":"340x340","k_17636556_220.jpg":"220x220","o_17636556_1280.jpg":"1280x959","o_17636556_1024.jpg":"1024x767","o_17636556_640.jpg":"640x479","o_17636556_480.jpg":"480x359","o_17636556_340.jpg":"340x254","o_17636556_220.jpg":"220x164","h_17636556_1280.jpg":"1280x854","h_17636556_1024.jpg":"1024x683","h_17636556_640.jpg":"640x427","h_17636556_480.jpg":"480x320","h_17636556_340.jpg":"340x227","h_17636556_220.jpg":"220x147","pp_17636556_1280.jpg":"1006x1280","pp_17636556_1024.jpg":"805x1024","pp_17636556_640.jpg":"503x640","pp_17636556_480.jpg":"377x480","pp_17636556_340.jpg":"267x340","pp_17636556_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_17630810_1920.jpg":"1920x1080","k_17630810_1280.jpg":"1280x1280","k_17630810_1024.jpg":"1024x1024","k_17630810_640.jpg":"640x640","k_17630810_480.jpg":"480x480","k_17630810_340.jpg":"340x340","k_17630810_220.jpg":"220x220","o_17630810_1280.jpg":"1280x852","o_17630810_1024.jpg":"1024x681","o_17630810_640.jpg":"640x426","o_17630810_480.jpg":"480x319","o_17630810_340.jpg":"340x226","o_17630810_220.jpg":"220x146","h_17630810_1280.jpg":"1280x854","h_17630810_1024.jpg":"1024x683","h_17630810_640.jpg":"640x427","h_17630810_480.jpg":"480x320","h_17630810_340.jpg":"340x227","h_17630810_220.jpg":"220x147","pp_17630810_1280.jpg":"1006x1280","pp_17630810_1024.jpg":"805x1024","pp_17630810_640.jpg":"503x640","pp_17630810_480.jpg":"377x480","pp_17630810_340.jpg":"267x340","pp_17630810_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17598684_1920.jpg":"1920x1080","k_17598684_1280.jpg":"1280x1280","k_17598684_1024.jpg":"1024x1024","k_17598684_640.jpg":"640x640","k_17598684_480.jpg":"480x480","k_17598684_340.jpg":"340x340","k_17598684_220.jpg":"220x220","o_17598684_1280.jpg":"1280x853","o_17598684_1024.jpg":"1024x682","o_17598684_640.jpg":"640x426","o_17598684_480.jpg":"480x320","o_17598684_340.jpg":"340x226","o_17598684_220.jpg":"220x146","h_17598684_1280.jpg":"1280x854","h_17598684_1024.jpg":"1024x683","h_17598684_640.jpg":"640x427","h_17598684_480.jpg":"480x320","h_17598684_340.jpg":"340x227","h_17598684_220.jpg":"220x147","pp_17598684_1280.jpg":"1006x1280","pp_17598684_1024.jpg":"805x1024","pp_17598684_640.jpg":"503x640","pp_17598684_480.jpg":"377x480","pp_17598684_340.jpg":"267x340","pp_17598684_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13472780_1920.jpg":"1920x1080","k_13472780_1280.jpg":"1280x1280","k_13472780_1024.jpg":"1024x1024","k_13472780_640.jpg":"640x640","k_13472780_480.jpg":"480x480","k_13472780_340.jpg":"340x340","k_13472780_220.jpg":"220x220","o_13472780_1280.jpg":"1280x853","o_13472780_1024.jpg":"1024x682","o_13472780_640.jpg":"640x426","o_13472780_480.jpg":"480x320","o_13472780_340.jpg":"340x226","o_13472780_220.jpg":"220x146","h_13472780_1280.jpg":"1280x854","h_13472780_1024.jpg":"1024x683","h_13472780_640.jpg":"640x427","h_13472780_480.jpg":"480x320","h_13472780_340.jpg":"340x227","h_13472780_220.jpg":"220x147","pp_13472780_1280.jpg":"1006x1280","pp_13472780_1024.jpg":"805x1024","pp_13472780_640.jpg":"503x640","pp_13472780_480.jpg":"377x480","pp_13472780_340.jpg":"267x340","pp_13472780_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x957","hd_17575860_1920.jpg":"1920x1080","k_17575860_1280.jpg":"1280x1280","k_17575860_1024.jpg":"1024x1024","k_17575860_640.jpg":"640x640","k_17575860_480.jpg":"480x480","k_17575860_340.jpg":"340x340","k_17575860_220.jpg":"220x220","o_17575860_1280.jpg":"1280x638","o_17575860_1024.jpg":"1024x510","o_17575860_640.jpg":"640x319","o_17575860_480.jpg":"480x239","o_17575860_340.jpg":"340x169","o_17575860_220.jpg":"220x109","h_17575860_1280.jpg":"1280x854","h_17575860_1024.jpg":"1024x683","h_17575860_640.jpg":"640x427","h_17575860_480.jpg":"480x320","h_17575860_340.jpg":"340x227","h_17575860_220.jpg":"220x147","pp_17575860_1280.jpg":"1006x1280","pp_17575860_1024.jpg":"805x1024","pp_17575860_640.jpg":"503x640","pp_17575860_480.jpg":"377x480","pp_17575860_340.jpg":"267x340","pp_17575860_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1129","hd_17631272_1920.jpg":"1920x1080","k_17631272_1280.jpg":"1280x1280","k_17631272_1024.jpg":"1024x1024","k_17631272_640.jpg":"640x640","k_17631272_480.jpg":"480x480","k_17631272_340.jpg":"340x340","k_17631272_220.jpg":"220x220","o_17631272_1280.jpg":"1280x752","o_17631272_1024.jpg":"1024x602","o_17631272_640.jpg":"640x376","o_17631272_480.jpg":"480x282","o_17631272_340.jpg":"340x199","o_17631272_220.jpg":"220x129","h_17631272_1280.jpg":"1280x854","h_17631272_1024.jpg":"1024x683","h_17631272_640.jpg":"640x427","h_17631272_480.jpg":"480x320","h_17631272_340.jpg":"340x227","h_17631272_220.jpg":"220x147","pp_17631272_1280.jpg":"1006x1280","pp_17631272_1024.jpg":"805x1024","pp_17631272_640.jpg":"503x640","pp_17631272_480.jpg":"377x480","pp_17631272_340.jpg":"267x340","pp_17631272_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1327","hd_17605420_1920.jpg":"1920x1080","k_17605420_1280.jpg":"1280x1280","k_17605420_1024.jpg":"1024x1024","k_17605420_640.jpg":"640x640","k_17605420_480.jpg":"480x480","k_17605420_340.jpg":"340x340","k_17605420_220.jpg":"220x220","o_17605420_1280.jpg":"1280x884","o_17605420_1024.jpg":"1024x707","o_17605420_640.jpg":"640x442","o_17605420_480.jpg":"480x331","o_17605420_340.jpg":"340x234","o_17605420_220.jpg":"220x152","h_17605420_1280.jpg":"1280x854","h_17605420_1024.jpg":"1024x683","h_17605420_640.jpg":"640x427","h_17605420_480.jpg":"480x320","h_17605420_340.jpg":"340x227","h_17605420_220.jpg":"220x147","pp_17605420_1280.jpg":"1006x1280","pp_17605420_1024.jpg":"805x1024","pp_17605420_640.jpg":"503x640","pp_17605420_480.jpg":"377x480","pp_17605420_340.jpg":"267x340","pp_17605420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17588232_1920.jpg":"1920x1080","k_17588232_1280.jpg":"1280x1280","k_17588232_1024.jpg":"1024x1024","k_17588232_640.jpg":"640x640","k_17588232_480.jpg":"480x480","k_17588232_340.jpg":"340x340","k_17588232_220.jpg":"220x220","o_17588232_1280.jpg":"1280x853","o_17588232_1024.jpg":"1024x682","o_17588232_640.jpg":"640x426","o_17588232_480.jpg":"480x320","o_17588232_340.jpg":"340x226","o_17588232_220.jpg":"220x146","h_17588232_1280.jpg":"1280x854","h_17588232_1024.jpg":"1024x683","h_17588232_640.jpg":"640x427","h_17588232_480.jpg":"480x320","h_17588232_340.jpg":"340x227","h_17588232_220.jpg":"220x147","pp_17588232_1280.jpg":"1006x1280","pp_17588232_1024.jpg":"805x1024","pp_17588232_640.jpg":"503x640","pp_17588232_480.jpg":"377x480","pp_17588232_340.jpg":"267x340","pp_17588232_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1273","hd_17586252_1920.jpg":"1920x1080","k_17586252_1280.jpg":"1280x1280","k_17586252_1024.jpg":"1024x1024","k_17586252_640.jpg":"640x640","k_17586252_480.jpg":"480x480","k_17586252_340.jpg":"340x340","k_17586252_220.jpg":"220x220","o_17586252_1280.jpg":"1280x848","o_17586252_1024.jpg":"1024x678","o_17586252_640.jpg":"640x424","o_17586252_480.jpg":"480x318","o_17586252_340.jpg":"340x225","o_17586252_220.jpg":"220x145","h_17586252_1280.jpg":"1280x854","h_17586252_1024.jpg":"1024x683","h_17586252_640.jpg":"640x427","h_17586252_480.jpg":"480x320","h_17586252_340.jpg":"340x227","h_17586252_220.jpg":"220x147","pp_17586252_1280.jpg":"1006x1280","pp_17586252_1024.jpg":"805x1024","pp_17586252_640.jpg":"503x640","pp_17586252_480.jpg":"377x480","pp_17586252_340.jpg":"267x340","pp_17586252_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1191","hd_17656214_1920.jpg":"1920x1080","k_17656214_1280.jpg":"1280x1280","k_17656214_1024.jpg":"1024x1024","k_17656214_640.jpg":"640x640","k_17656214_480.jpg":"480x480","k_17656214_340.jpg":"340x340","k_17656214_220.jpg":"220x220","o_17656214_1280.jpg":"1280x794","o_17656214_1024.jpg":"1024x635","o_17656214_640.jpg":"640x397","o_17656214_480.jpg":"480x297","o_17656214_340.jpg":"340x210","o_17656214_220.jpg":"220x136","h_17656214_1280.jpg":"1280x854","h_17656214_1024.jpg":"1024x683","h_17656214_640.jpg":"640x427","h_17656214_480.jpg":"480x320","h_17656214_340.jpg":"340x227","h_17656214_220.jpg":"220x147","pp_17656214_1280.jpg":"1006x1280","pp_17656214_1024.jpg":"805x1024","pp_17656214_640.jpg":"503x640","pp_17656214_480.jpg":"377x480","pp_17656214_340.jpg":"267x340","pp_17656214_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17302894_1920.jpg":"1920x1080","k_17302894_1280.jpg":"1280x1280","k_17302894_1024.jpg":"1024x1024","k_17302894_640.jpg":"640x640","k_17302894_480.jpg":"480x480","k_17302894_340.jpg":"340x340","k_17302894_220.jpg":"220x220","o_17302894_1280.jpg":"1280x853","o_17302894_1024.jpg":"1024x682","o_17302894_640.jpg":"640x426","o_17302894_480.jpg":"480x320","o_17302894_340.jpg":"340x226","o_17302894_220.jpg":"220x146","h_17302894_1280.jpg":"1280x854","h_17302894_1024.jpg":"1024x683","h_17302894_640.jpg":"640x427","h_17302894_480.jpg":"480x320","h_17302894_340.jpg":"340x227","h_17302894_220.jpg":"220x147","pp_17302894_1280.jpg":"1006x1280","pp_17302894_1024.jpg":"805x1024","pp_17302894_640.jpg":"503x640","pp_17302894_480.jpg":"377x480","pp_17302894_340.jpg":"267x340","pp_17302894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1439","hd_17585496_1920.jpg":"1920x1080","k_17585496_1280.jpg":"1280x1280","k_17585496_1024.jpg":"1024x1024","k_17585496_640.jpg":"640x640","k_17585496_480.jpg":"480x480","k_17585496_340.jpg":"340x340","k_17585496_220.jpg":"220x220","o_17585496_1280.jpg":"1280x959","o_17585496_1024.jpg":"1024x767","o_17585496_640.jpg":"640x479","o_17585496_480.jpg":"480x359","o_17585496_340.jpg":"340x254","o_17585496_220.jpg":"220x164","h_17585496_1280.jpg":"1280x854","h_17585496_1024.jpg":"1024x683","h_17585496_640.jpg":"640x427","h_17585496_480.jpg":"480x320","h_17585496_340.jpg":"340x227","h_17585496_220.jpg":"220x147","pp_17585496_1280.jpg":"1006x1280","pp_17585496_1024.jpg":"805x1024","pp_17585496_640.jpg":"503x640","pp_17585496_480.jpg":"377x480","pp_17585496_340.jpg":"267x340","pp_17585496_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15960532_1920.jpg":"1920x1080","k_15960532_1280.jpg":"1280x1280","k_15960532_1024.jpg":"1024x1024","k_15960532_640.jpg":"640x640","k_15960532_480.jpg":"480x480","k_15960532_340.jpg":"340x340","k_15960532_220.jpg":"220x220","o_15960532_1280.jpg":"1280x853","o_15960532_1024.jpg":"1024x682","o_15960532_640.jpg":"640x426","o_15960532_480.jpg":"480x320","o_15960532_340.jpg":"340x226","o_15960532_220.jpg":"220x146","h_15960532_1280.jpg":"1280x854","h_15960532_1024.jpg":"1024x683","h_15960532_640.jpg":"640x427","h_15960532_480.jpg":"480x320","h_15960532_340.jpg":"340x227","h_15960532_220.jpg":"220x147","pp_15960532_1280.jpg":"1006x1280","pp_15960532_1024.jpg":"805x1024","pp_15960532_640.jpg":"503x640","pp_15960532_480.jpg":"377x480","pp_15960532_340.jpg":"267x340","pp_15960532_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_17565870_1920.jpg":"1920x1080","k_17565870_1280.jpg":"1280x1280","k_17565870_1024.jpg":"1024x1024","k_17565870_640.jpg":"640x640","k_17565870_480.jpg":"480x480","k_17565870_340.jpg":"340x340","k_17565870_220.jpg":"220x220","o_17565870_1280.jpg":"1280x852","o_17565870_1024.jpg":"1024x682","o_17565870_640.jpg":"640x426","o_17565870_480.jpg":"480x319","o_17565870_340.jpg":"340x226","o_17565870_220.jpg":"220x146","h_17565870_1280.jpg":"1280x854","h_17565870_1024.jpg":"1024x683","h_17565870_640.jpg":"640x427","h_17565870_480.jpg":"480x320","h_17565870_340.jpg":"340x227","h_17565870_220.jpg":"220x147","pp_17565870_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565870_1024.jpg":"805x1024","pp_17565870_640.jpg":"503x640","pp_17565870_480.jpg":"377x480","pp_17565870_340.jpg":"267x340","pp_17565870_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_15934230_1920.jpg":"1920x1080","k_15934230_1280.jpg":"1280x1280","k_15934230_1024.jpg":"1024x1024","k_15934230_640.jpg":"640x640","k_15934230_480.jpg":"480x480","k_15934230_340.jpg":"340x340","k_15934230_220.jpg":"220x220","o_15934230_1280.jpg":"1280x854","o_15934230_1024.jpg":"1024x683","o_15934230_640.jpg":"640x427","o_15934230_480.jpg":"480x320","o_15934230_340.jpg":"340x227","o_15934230_220.jpg":"220x146","h_15934230_1280.jpg":"1280x854","h_15934230_1024.jpg":"1024x683","h_15934230_640.jpg":"640x427","h_15934230_480.jpg":"480x320","h_15934230_340.jpg":"340x227","h_15934230_220.jpg":"220x147","pp_15934230_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934230_1024.jpg":"805x1024","pp_15934230_640.jpg":"503x640","pp_15934230_480.jpg":"377x480","pp_15934230_340.jpg":"267x340","pp_15934230_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17305348_1920.jpg":"1920x1080","k_17305348_1280.jpg":"1280x1280","k_17305348_1024.jpg":"1024x1024","k_17305348_640.jpg":"640x640","k_17305348_480.jpg":"480x480","k_17305348_340.jpg":"340x340","k_17305348_220.jpg":"220x220","o_17305348_1280.jpg":"1280x960","o_17305348_1024.jpg":"1024x768","o_17305348_640.jpg":"640x480","o_17305348_480.jpg":"480x360","o_17305348_340.jpg":"340x255","o_17305348_220.jpg":"220x165","h_17305348_1280.jpg":"1280x854","h_17305348_1024.jpg":"1024x683","h_17305348_640.jpg":"640x427","h_17305348_480.jpg":"480x320","h_17305348_340.jpg":"340x227","h_17305348_220.jpg":"220x147","pp_17305348_1280.jpg":"1006x1280","pp_17305348_1024.jpg":"805x1024","pp_17305348_640.jpg":"503x640","pp_17305348_480.jpg":"377x480","pp_17305348_340.jpg":"267x340","pp_17305348_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1071","hd_17315770_1920.jpg":"1920x1080","k_17315770_1280.jpg":"1280x1280","k_17315770_1024.jpg":"1024x1024","k_17315770_640.jpg":"640x640","k_17315770_480.jpg":"480x480","k_17315770_340.jpg":"340x340","k_17315770_220.jpg":"220x220","o_17315770_1280.jpg":"1280x714","o_17315770_1024.jpg":"1024x571","o_17315770_640.jpg":"640x357","o_17315770_480.jpg":"480x267","o_17315770_340.jpg":"340x189","o_17315770_220.jpg":"220x122","h_17315770_1280.jpg":"1280x854","h_17315770_1024.jpg":"1024x683","h_17315770_640.jpg":"640x427","h_17315770_480.jpg":"480x320","h_17315770_340.jpg":"340x227","h_17315770_220.jpg":"220x147","pp_17315770_1280.jpg":"1006x1280","pp_17315770_1024.jpg":"805x1024","pp_17315770_640.jpg":"503x640","pp_17315770_480.jpg":"377x480","pp_17315770_340.jpg":"267x340","pp_17315770_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_17645236_1920.jpg":"1920x1080","k_17645236_1280.jpg":"1280x1280","k_17645236_1024.jpg":"1024x1024","k_17645236_640.jpg":"640x640","k_17645236_480.jpg":"480x480","k_17645236_340.jpg":"340x340","k_17645236_220.jpg":"220x220","o_17645236_1280.jpg":"1280x851","o_17645236_1024.jpg":"1024x681","o_17645236_640.jpg":"640x425","o_17645236_480.jpg":"480x319","o_17645236_340.jpg":"340x226","o_17645236_220.jpg":"220x146","h_17645236_1280.jpg":"1280x854","h_17645236_1024.jpg":"1024x683","h_17645236_640.jpg":"640x427","h_17645236_480.jpg":"480x320","h_17645236_340.jpg":"340x227","h_17645236_220.jpg":"220x147","pp_17645236_1280.jpg":"1006x1280","pp_17645236_1024.jpg":"805x1024","pp_17645236_640.jpg":"503x640","pp_17645236_480.jpg":"377x480","pp_17645236_340.jpg":"267x340","pp_17645236_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","hd_17656274_1920.jpg":"1920x1080","k_17656274_1280.jpg":"1280x1280","k_17656274_1024.jpg":"1024x1024","k_17656274_640.jpg":"640x640","k_17656274_480.jpg":"480x480","k_17656274_340.jpg":"340x340","k_17656274_220.jpg":"220x220","o_17656274_1280.jpg":"1280x870","o_17656274_1024.jpg":"1024x696","o_17656274_640.jpg":"640x435","o_17656274_480.jpg":"480x326","o_17656274_340.jpg":"340x231","o_17656274_220.jpg":"220x149","h_17656274_1280.jpg":"1280x854","h_17656274_1024.jpg":"1024x683","h_17656274_640.jpg":"640x427","h_17656274_480.jpg":"480x320","h_17656274_340.jpg":"340x227","h_17656274_220.jpg":"220x147","pp_17656274_1280.jpg":"1006x1280","pp_17656274_1024.jpg":"805x1024","pp_17656274_640.jpg":"503x640","pp_17656274_480.jpg":"377x480","pp_17656274_340.jpg":"267x340","pp_17656274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17585586_1920.jpg":"1920x1080","k_17585586_1280.jpg":"1280x1280","k_17585586_1024.jpg":"1024x1024","k_17585586_640.jpg":"640x640","k_17585586_480.jpg":"480x480","k_17585586_340.jpg":"340x340","k_17585586_220.jpg":"220x220","o_17585586_1280.jpg":"1280x853","o_17585586_1024.jpg":"1024x682","o_17585586_640.jpg":"640x426","o_17585586_480.jpg":"480x320","o_17585586_340.jpg":"340x226","o_17585586_220.jpg":"220x146","h_17585586_1280.jpg":"1280x854","h_17585586_1024.jpg":"1024x683","h_17585586_640.jpg":"640x427","h_17585586_480.jpg":"480x320","h_17585586_340.jpg":"340x227","h_17585586_220.jpg":"220x147","pp_17585586_1280.jpg":"1006x1280","pp_17585586_1024.jpg":"805x1024","pp_17585586_640.jpg":"503x640","pp_17585586_480.jpg":"377x480","pp_17585586_340.jpg":"267x340","pp_17585586_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1148","hd_16936128_1920.jpg":"1920x1080","k_16936128_1280.jpg":"1280x1280","k_16936128_1024.jpg":"1024x1024","k_16936128_640.jpg":"640x640","k_16936128_480.jpg":"480x480","k_16936128_340.jpg":"340x340","k_16936128_220.jpg":"220x220","o_16936128_1280.jpg":"1280x765","o_16936128_1024.jpg":"1024x612","o_16936128_640.jpg":"640x382","o_16936128_480.jpg":"480x287","o_16936128_340.jpg":"340x203","o_16936128_220.jpg":"220x131","h_16936128_1280.jpg":"1280x854","h_16936128_1024.jpg":"1024x683","h_16936128_640.jpg":"640x427","h_16936128_480.jpg":"480x320","h_16936128_340.jpg":"340x227","h_16936128_220.jpg":"220x147","pp_16936128_1280.jpg":"1006x1280","pp_16936128_1024.jpg":"805x1024","pp_16936128_640.jpg":"503x640","pp_16936128_480.jpg":"377x480","pp_16936128_340.jpg":"267x340","pp_16936128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1213","hd_13974226_1920.jpg":"1920x1080","k_13974226_1280.jpg":"1280x1280","k_13974226_1024.jpg":"1024x1024","k_13974226_640.jpg":"640x640","k_13974226_480.jpg":"480x480","k_13974226_340.jpg":"340x340","k_13974226_220.jpg":"220x220","o_13974226_1280.jpg":"1280x808","o_13974226_1024.jpg":"1024x646","o_13974226_640.jpg":"640x404","o_13974226_480.jpg":"480x303","o_13974226_340.jpg":"340x214","o_13974226_220.jpg":"220x138","h_13974226_1280.jpg":"1280x854","h_13974226_1024.jpg":"1024x683","h_13974226_640.jpg":"640x427","h_13974226_480.jpg":"480x320","h_13974226_340.jpg":"340x227","h_13974226_220.jpg":"220x147","pp_13974226_1280.jpg":"1006x1280","pp_13974226_1024.jpg":"805x1024","pp_13974226_640.jpg":"503x640","pp_13974226_480.jpg":"377x480","pp_13974226_340.jpg":"267x340","pp_13974226_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1202","hd_17291730_1920.jpg":"1920x1080","k_17291730_1280.jpg":"1280x1280","k_17291730_1024.jpg":"1024x1024","k_17291730_640.jpg":"640x640","k_17291730_480.jpg":"480x480","k_17291730_340.jpg":"340x340","k_17291730_220.jpg":"220x220","o_17291730_1280.jpg":"1280x801","o_17291730_1024.jpg":"1024x641","o_17291730_640.jpg":"640x400","o_17291730_480.jpg":"480x300","o_17291730_340.jpg":"340x212","o_17291730_220.jpg":"220x137","h_17291730_1280.jpg":"1280x854","h_17291730_1024.jpg":"1024x683","h_17291730_640.jpg":"640x427","h_17291730_480.jpg":"480x320","h_17291730_340.jpg":"340x227","h_17291730_220.jpg":"220x147","pp_17291730_1280.jpg":"1006x1280","pp_17291730_1024.jpg":"805x1024","pp_17291730_640.jpg":"503x640","pp_17291730_480.jpg":"377x480","pp_17291730_340.jpg":"267x340","pp_17291730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1145","hd_15331116_1920.jpg":"1920x1080","k_15331116_1280.jpg":"1280x1280","k_15331116_1024.jpg":"1024x1024","k_15331116_640.jpg":"640x640","k_15331116_480.jpg":"480x480","k_15331116_340.jpg":"340x340","k_15331116_220.jpg":"220x220","o_15331116_1280.jpg":"1280x763","o_15331116_1024.jpg":"1024x610","o_15331116_640.jpg":"640x381","o_15331116_480.jpg":"480x286","o_15331116_340.jpg":"340x202","o_15331116_220.jpg":"220x131","h_15331116_1280.jpg":"1280x854","h_15331116_1024.jpg":"1024x683","h_15331116_640.jpg":"640x427","h_15331116_480.jpg":"480x320","h_15331116_340.jpg":"340x227","h_15331116_220.jpg":"220x147","pp_15331116_1280.jpg":"1006x1280","pp_15331116_1024.jpg":"805x1024","pp_15331116_640.jpg":"503x640","pp_15331116_480.jpg":"377x480","pp_15331116_340.jpg":"267x340","pp_15331116_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38466273 Threads: 4 Questions: 7102540196 Slow queries: 3301846 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608466852 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/oparina-ostavstina-sanirao-je-karepovac-obnovio-skole-i-vrtice-otvorio-koncertnu-dvoranu-uveo-javne-bicikle-pjaca-blista-a-jedan-kvart-posebno-je-profitirao-1096167 [printLink] => /split/oparina-ostavstina-sanirao-je-karepovac-obnovio-skole-i-vrtice-otvorio-koncertnu-dvoranu-uveo-javne-bicikle-pjaca-blista-a-jedan-kvart-posebno-je-profitirao-1096167?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 637781 [name] => Oparina ostavština [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-04 15:34:47 [main_article_id] => 0 [alias] => oparina-ostavstina [link] => /tag/oparina-ostavstina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 478892 [name] => Andro Krstulović Opara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andro-krstulovic-opara [link] => /tag/andro-krstulovic-opara ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svi punti kad se zbroje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Oparina ostavština: sanirao je Karepovac, obnovio škole i vrtiće, otvorio koncertnu dvoranu, uveo javne bicikle, Pjaca blista, a jedan kvart posebno je profitirao [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/12912672.jpg [galleryCount] => 26 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/12912672.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/14078920.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17636556.jpg [title] => Zvonimir Barišin/CropixKarepovac ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17630810.jpg [title] => Paun Paunović/CropixMarjanska vrata ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17598684.jpg [title] => Danijel ČikešUređeno je 720 metara pristupnih cesta prema POS-ovu naselju na Kili ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/13472780.jpg [title] => Saša Burić/CropixPut Trstenika ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17575860.jpg [title] => Saša Burić/CropixTrg Gaje Bulata


 
) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17631272.jpg [title] => Joško Šupić/CropixSplit, 100220.
Djecji vrtic Ruzmarin na Trsteniku na kojem uskoro pocinju radovi na rekonstrukciji.
) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17605420.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17588232.jpg [title] => Danijel ČikešKošarkaško igralište na Žnjanu
 
) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17586252.jpg [title] => Hrvatski dom
 
) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17656214.jpg [title] => Vojko Basic/CropixZgrada hospicija
 
) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17302894.jpg [title] => Danijel CikesGrad Split ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17585496.jpg [title] => Zvonimir Barišin/CropixŽnjan ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/15960532.jpg [title] => Bozidar Vukičević/CropixVodovod Srinjine ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17565870.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/15934230.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixRotor ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17305348.jpg [title] => Grad SplitGrad Split ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17315770.jpg [title] => Josko Ponos/CropixGaraža na Sućidru ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17645236.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

 
) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17656274.jpg [title] => Duje Klarić/CropixRadovi na Istočnoj obali ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17585586.jpg [title] => Grad SplitDječji vrtić ”Maslina” na Kili
 
) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/16936128.jpg [title] => Paun Paunović/CropixDom zdravlja, ljekarna i knjižnica na Kili ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/13974226.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixBazen na Poljudu ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/17291730.jpg [title] => Duje Klarić/CropixUstanova DES ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/29/15331116.jpg [title] => Ante Cizmic/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon što smo pobrojali sve splitske komunalne projekte koji na rješavanje čekaju desetljećima, red je napraviti inventuru mandata HDZ-ove i HGS-ove vlasti na odlasku. Pokušat ćemo pobrojiti ono što je oku vidljivo i čega se možemo sjetiti "na prvu", a dogodilo se u Splitu za vrijeme gradonačelničkog mandata Andre Krstulovića Opare. Što nam i kako ostavlja ova gradska uprava, procijenite sami.

1. Karepovac

Čim je gradonačelnik Krstulović - Opara formirao većinu i preuzeo vlast, zapljusnuo ga je smrad s Karepovca. Na brdu otpada na istoku Splita, nije bilo mjesta za nove količine smeća, a Županijski centar za gospodarenje otpadom u Lećevici postojao je i danas je tek misaona imenica, pa je situacija zahtijevala akciju. Promptno se pristupilo sanaciji odlagališta da bi Split i susjedne općine imale gdje dovoziti škovace. Grad i okolica spašeni su ekološke katastrofe.

---

image
Karepovac
Zvonimir Barišin/Cropix
---

2. Marjan

Park šumu je nagrizao opasni nametnik. Građani su u pet do podne od gradskih vlasti iznudili hitnu sanaciju Marjana. Uz dosta polemika, optužbi i prepucavanja stručnjaka, političara, ekologa i rekreativaca, koje će u godinama pred nama vjerojatno pratiti i sudski sporovi, spasilo se što se spasiti da. Šuma će se obnoviti. Marjan neće biti golet. Počela je i obnova tradicijskih kućica, a i ZOO s domaćim životinjama ima smisla.

---

image
Marjanska vrata
Paun Paunović/Cropix
---

3. Kila

Veliko POS-ovo naselje na Kili od svoje je izgradnje do ove godine, bilo slijepo crijevo. Dugo se čekalo dozvole za gradnju prometnica i rješavalo imovinsko-pravne odnose. Na opće oduševljene stanovnika Kile, pristupne su ceste otvorene, pa konačno imaju pravi spoj s Vukovarskom koja ih vodi u centar grada.

---

image
Uređeno je 720 metara pristupnih cesta prema POS-ovu naselju na Kili
Danijel Čikeš
---

4. Hospicij

Ajde i da to dočekamo. Projekt se "valja" odavno, no za Krstulovićevog mandata priveden je kraju. Izgradnja hospicija Matošić na Brniku ušla je u završnu fazu. Split će uskoro dobiti ustanovu gdje će se pružati pomoć teško oboljelim građanima i tako barem malo olakšati muke njima i njihovim obiteljima.

---

image
Zgrada hospicija
 
Vojko Basic/Cropix
---

5. Vrtići

Mlade obitelju u POS-ovim zgradama na Kili, sada imaju na raspolaganju i vrtić u kvartu. Energetski se "pojačavalo" i stare gradske predškolske ustanove. Ona na Trstenku je najfriškiji primjer. Vrtić "Ružmarin" je ne samo obnovljen, već i dograđen. I to možemo zahvaliti Europi. Štedi se na grijanju, a pročelja, koja su ogledalo grada, ljepše izgledaju.

---

image
Dječji vrtić "Maslina" na Kili
 
Grad Split
---

6. Ambulanta na Kili

Ispada da su na Kili najviše profitirali za Krstulovićevog mandata. Dobili su ambulantu i ljekarnu. Sad to već sliči na kvart.

---

image
Dom zdravlja, ljekarna i knjižnica na Kili
Paun Paunović/Cropix
---

7. Škole

Ovu je vlast dopalo da presječe svečanu vrpcu i otvori zaista prekrasnu školu Žnjan - Pazdigrad, za čiju su izgradnju zaslužni Krstulovićevi prethodnici u Banovini na čelu s Ivom Baldasarom i inicijativa građana s Pazdigrada, koja se zalagala za njenu gradnju pa se na koncu i politički angažirala i stvorila stranku Pametno. Gradonačelnik Opara može se pohvaliti dogradnjom škole na Šinama koja iz tog razloga više ne radi u tri smjene. Rekonstruirana je i škola na Brdima, energetski obnovljena škola Skalice, a završene su i dogradnje školi na Mejašima i Pujankama. Umjesto nekadašnjih osam, sada u šesnaest splitskih škola postoji produženi boravak.

8. Koncertna dvorana

Završena je obnova prekrasne zgrade u Tončićevoj ulici koja je započeta prije dolaska HDZ-a i HGS-a na vlast. Split je dobio malu, ali reprezentativnu koncertnu dvoranu, a zgrada nekadašnjeg Sokolskog doma na ponos je gradu, no ne i činjenica da se tu "uhljebilo" par novih zaposlenika, iako se, po logici stvari, zgradu moglo dati na upravljanje vodstvu i osoblju obližnjeg HNK-a čiji su zaposlenici također na gradskim jaslama.

9. Energetska obnova bazena

Najznačajnija investicija u sportske objekte grada Splita, koja je krenula u vrijeme poteštata Baldasara, završena je u listopadu 2018. Riječ je energetskoj obnovi bazena na Poljudu. Bazeni se sada mogu grijati, ali s krovom koji je prokišnjavao bilo je belaja, no to se rješava.

---

image
Bazen na Poljudu
Tom Dubravec/Cropix
---

10. Kazališni trg

Krenulo se s uređenjem prostora pred glavnim ulazom u HNK. Obnovljeni su i bedemi, a kad zablista Trg Gaje Bulata, imat ćemo novi, vjerujem, kudikamo reprezentativniji ulaz u povijesnu gradsku jezgru. Obnovljeno je i pročelje zgrade HNK, tako da će to ubuduće biti neka sasvim druga priča.

11. Pjaca

Novo ruho Pjaca je dobila zahvaljujući obnovi Stare vijećnice, hotela "Central" i palače Judita, a zgrada na dnu trga, u kojoj se nalazi knjižara, već blista punim sjajem. Da nije tog nesretnog čardaka na vrhu nekadašnje vijećnice, sve bi bilo cakum-pakum. Uglavnom, imamo sad što pokazati onima koji dođu sa strane. Narodni trg je kao s kartoline. Bombon.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

12. Facelifting Dražanca

Na Dražancu, od Brajevića prilaza do Puta Meja, novi asfalt smo dobili taman pred izbore. Bolje ikad nego nikad. Sad to izgleda pristojnije jer su sanirani i nogostup. Prije toga ulica je bila "ajme majko".

13. Obnovljen dio Puta Trstenika i trsteničke uvale

I o toj se kaldrmi pisalo od stoljeća sedmog. Put Trstenika obnovljen je većim dijelom, pa se brže i lakše može prema moru. Tamo vas čekaju pošumljena uvala i biciklistička staza "od rampe do rampe".

---

image
Put Trstenika
Saša Burić/Cropix
---

14. Bračka ulica

Konačno se nešto dogodilo i u Bračkoj ulici. Postavljeni su privremeni rotori kod hotela Radisson Blu i nekadašnje treće policijske postaje, promet je profunkcionirao, a rotor ćemo za koji dan imati i nedaleko od škole na Pazdigradu. Zato je manje zastoja i nezgoda. Napravljen je i nogostup u Bračkoj, no ne u punoj dužini. Dobili smo drvored i javnu rasvjetu u nekada mračnoj i zapuštenoj ulici, ali ne i njen nastavak prema Pazdigradu.

15. Primoštenska ulica

S Pazdigrada do Žnjana, a riječ je o istom kotaru, jedva se moglo doći automobilom. Kozjim putem uz crkvicu svetog Lovre, provlačilo se desetljećima. Malo više od sto metara Primoštenske, spasilo je stvar. Na sjevernoj strani ulice nedostaje dio pločnika, no što je - tu je. Uglavnom, sad se sa žnjanskih plaža brže stiže do kvartova na istoku Splita i obrnuto. Odčepilo se. Kako tako.

16. Javni bicikli i staze

Sjajan projekt. I lijepo je zaživio. Bravo! Premda je Split prilično brdovit, pedalira se najčešće uz obalu, pa se krenulo i sa označavanjem biciklističkih staza na Marjanu i Trsteniku. Građani sad imaju alternativu: na posao mogu biciklom i to po povoljnim cijenama. Odličan primjer projekta realiziranog novcem iz fondova EU-a na dobrobit Splićana i turista.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

17. Novi autobusi

Zahvaljujući novcu iz zajedničke europske blagajne ali i vodstvu "Prometa" na čelu sa sjajnim Miroslavom Delićem, kojeg cijene zaposlenici i građani, dobili smo nove autobuse, a gradska tvrtka nije završila u stečaju. Nema više drndanja u rasklapanim podrtinama, radnici su zadovoljni materijalnim i radnim uvjetima, a kako najavljuju iz Prometa, nastavlja se trend obnove voznog parka. Jedan čovjek čini razliku.

18. Hercegovačka ulica

U Kopilici su stvari krenule s mjesta obnovom Hercegovačke ulice koja je sada šira, prohodnija i preglednija. Barem nešto.

19. DES

Lijepe vijesti stizale su iz DES-a. Ne samo da unatoč korona-krizi posluju bolje, već je i obnovljen proizvodni pogon, a porasle su i plaće.

---

image
Ustanova DES
Duje Klarić/Cropix
---

20. Igrališta

Gradska sportska igrališta konačno izgledaju kako Bog zapovijeda. Postavljena je umjetna trava na Kmanu i Visokoj, Kamenu i Sitnu Donjem, Pujankama, Visokoj i Žnjanu. Blatine i Škrape dobile su malonogometni teren, a igralište na Ravnim njivama asfaltnu podlogu. U športskom centru Baterije izgrađena je nova tribina i pristupne staze. Podignute su zaštitne ograde oko igrališta na Splitu 3, Visokoj, Plokitama, Ravne njivama, u Sitnu Donjem i Pujankama.

21. Žnjan

Na Žnjanu se krenulo dobro. Ilegalni ugostiteljski objekti su eliminirani, koliko-toliko uređen parking i plaže, postavljeni caffe "kiosci" i javni toaleti. Na Duilovu je poravnat veliki plato. A onda se stalo?! U međuvremenu je prikupljeno, kažu, pravo brdo dokumentacije. Odličan Kuzmanićev projekt je tu kao i lokacijska dozvola, ali radove će očito obavljati iduća vlast.

---

image
Žnjan
Zvonimir Barišin/Cropix
---

22. Garaže

Garaža na Mertojaku je gotova. Neće riješiti problem parkiranja u tom dijelu Splita, ali će ga sigurno olakšati. Tako je i na Sućidru. Mjesta ima više, ali problem prometa u mirovanju nije riješen. U svakom slučaju, etažne garaže odlično izgledaju i funkcioniraju, a podjednako su za njih zaslužne bivša, Baldasarova garnitura, i ova koja ju je naslijedila.

---

image
Garaža na Sućidru
Josko Ponos/Cropix
---

23. Istočna obala

Krenulo se s radovima na proširenju obale, a dokle će stići i hoće li biti nastavljeni i nakon što prođe izborna groznica - vidjet ćemo.

---

image
Radovi na Istočnoj obali
Duje Klarić/Cropix
---

24. Odvodnja u Srinjinama

Ono što je napisano za Istočnu obalu, vrijedi i za Srinjine. Posalo na terenu se zahuktao i nadamo se da će se stići do cilja. Riječ je o projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin. Rok završetka radova je 18 mjeseci.

---

image
Vodovod Srinjine
Bozidar Vukičević/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Ante Čizmić/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix Paun Paunović/Cropix Danijel Čikeš Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Joško Šupić/Cropix Paun Paunović/Cropix Danijel Čikeš Vojko Basic/Cropix Danijel Cikes Zvonimir Barišin/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix Vojko Bašić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Grad Split Josko Ponos/Cropix Nikola Vilić/Cropix Duje Klarić/Cropix Grad Split Paun Paunović/Cropix Tom Dubravec/Cropix Duje Klarić/Cropix Ante Cizmic/Cropix
Paun Paunović/Cropix
Marjanska vrata
Danijel Čikeš
Uređeno je 720 metara pristupnih cesta prema POS-ovu naselju na Kili
Saša Burić/Cropix
Put Trstenika
Saša Burić/Cropix
Trg Gaje Bulata


 
Joško Šupić/Cropix
Split, 100220.
Djecji vrtic Ruzmarin na Trsteniku na kojem uskoro pocinju radovi na rekonstrukciji.
Danijel Čikeš
Košarkaško igralište na Žnjanu
 

Hrvatski dom
 
Vojko Basic/Cropix
Zgrada hospicija
 
Danijel Cikes
Grad Split
Bozidar Vukičević/Cropix
Vodovod Srinjine
Grad Split
Grad Split
Josko Ponos/Cropix
Garaža na Sućidru
Duje Klarić/Cropix
Radovi na Istočnoj obali
Grad Split
Dječji vrtić ”Maslina” na Kili
 
Paun Paunović/Cropix
Dom zdravlja, ljekarna i knjižnica na Kili
Tom Dubravec/Cropix
Bazen na Poljudu
Duje Klarić/Cropix
Ustanova DES
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/oparina-ostavstina-sanirao-je-karepovac-obnovio-skole-i-vrtice-otvorio-koncertnu-dvoranu-uveo-javne-bicikle-pjaca-blista-a-jedan-kvart-posebno-je-profitirao-1096167 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d43132effb3ad989dd846ae1eb53f03785d894cf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Oparina+ostav%C5%A1tina%3A+sanirao+je+Karepovac%2C+obnovio+%C5%A1kole+i+vrti%C4%87e%2C+otvorio+koncertnu+dvoranu%2C+uveo+javne+bicikle%2C+Pjaca+blista%2C+a+jedan+kvart+posebno+je+profitirao&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Foparina-ostavstina-sanirao-je-karepovac-obnovio-skole-i-vrtice-otvorio-koncertnu-dvoranu-uveo-javne-bicikle-pjaca-blista-a-jedan-kvart-posebno-je-profitirao-1096167 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Foparina-ostavstina-sanirao-je-karepovac-obnovio-skole-i-vrtice-otvorio-koncertnu-dvoranu-uveo-javne-bicikle-pjaca-blista-a-jedan-kvart-posebno-je-profitirao-1096167 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svi punti kad se zbroje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitsvi punti kad se zbroje

Oparina ostavština: sanirao je Karepovac, obnovio škole i vrtiće, otvorio koncertnu dvoranu, uveo javne bicikle, Pjaca blista, a jedan kvart posebno je profitirao

4. svibnja 2021. - 15:33

Nakon što smo pobrojali sve splitske komunalne projekte koji na rješavanje čekaju desetljećima, red je napraviti inventuru mandata HDZ-ove i HGS-ove vlasti na odlasku. Pokušat ćemo pobrojiti ono što je oku vidljivo i čega se možemo sjetiti "na prvu", a dogodilo se u Splitu za vrijeme gradonačelničkog mandata Andre Krstulovića Opare. Što nam i kako ostavlja ova gradska uprava, procijenite sami.

1. Karepovac

Čim je gradonačelnik Krstulović - Opara formirao većinu i preuzeo vlast, zapljusnuo ga je smrad s Karepovca. Na brdu otpada na istoku Splita, nije bilo mjesta za nove količine smeća, a Županijski centar za gospodarenje otpadom u Lećevici postojao je i danas je tek misaona imenica, pa je situacija zahtijevala akciju. Promptno se pristupilo sanaciji odlagališta da...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 18:36