StoryEditorOCM
SplitŠKVERANI SA STAVOM

Obljetnica prosvjeda protiv JNA pred Banovinom: ‘Bio je neopisiv osjećaj podignuti zastavu pred 50.000 ljudi‘

Piše Božidar Lončar
6. svibnja 2023. - 18:06

Svečano obilježavanje 32. obljetnice prosvjeda radnika škvera pred Banovinom, koja je tada bila sjedište JNA, započeto je podizanjem hrvatske zastave, koju je, baš kao i 6. svibnja 1991., podignuo Ivica Balić, i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje.

Pričuvni časnik Hrvatske vojske prisjetio se događaja na današnji dan i odao počast žrtvi prosvjeda.

– Bilo je 50.000 ljudi, mislili smo ući u zgradu ako nam ne ispune zahtjeve. Dok sam dizao zastavu, svirala je “Lijepa naša”. To je bio neopisiv osjećaj. Tog dana je jedan mladi život ugašen, jedan vojnik, zbog toga mi je žao – kazao je Balić prisjećajući se pogibije mladog makedonskog vojnika Saše Gešovskog.

David Jakov Babić, predsjednik Hrvatske udruge sindikata – područni ured Split, u ime sindikata pozdravio je okupljene i istaknuo kako je događaj 1991. označio i početak sindikalnog rada HUS-a.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Prosvjed pred Banovinom označio je borbu za moderno i demokratsko društva protiv nepravednog sustava, istaknuo je Ivica Puljak.

– Ovo je bio dan kada se oko 50.000 građana, najviše radnika splitskih tvrtki, okupilo i promjenom zastave iskazalo stav. Hvala vam što ste nam dali u zavjet da gradimo grad i državu na vrijednostima za koje ste se borili – istaknuo je gradonačelnik.

Okupljene je pozdravio i splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja.

– Prosvjed je pokazao duh modernog Splita, dišpet, inat. Onaj binarni kod 0 ili 1, ili jesi ili nisi – poručio je Čogelja.

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je kako je svrha prosvjeda bilo mirno isticanje nezadovoljstva.

image

S

Bozidar Vukicevic/Cropix

– Imao sam 25 godina tada i bio sam u Zagrebu. Po pravdu ste došli, pravda je skupo i teško izborena. Ja sam trebao iz pristojnosti biti u Londonu na krunidbi nekoga tko nije naš kralj, ali kvarovi su doveli do toga da sam u hrvatskom Splitu – istaknuo je Milanović.

Uz nekoliko desetaka građana, pripadnika braniteljskih udruga i sindikata, na obljetnici su bili i izaslanik HRM-a Šime Matas, zapovjednik obrane Kijeva Marinko Čavka, predsjednik Udruge veterana 158. brigade i 6. domobranske pukovnije Ivica Bubić i hrabra splitska četvorka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 12:16