stdClass Object ( [id] => 1008667 [title] => Obitelj Peraica već 90 godina bilježi ritam grada: Dida Antonijo je bio ispred vremena, i danas su portreti kvalitetna ulaznica za posao [alias] => obitelj-peraica-vec-90-godina-biljeze-ritam-grada-dida-antonijo-je-bio-ispred-vremena-i-danas-su-portreti-kvalitetna-ulaznica-za-posao [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada se u Splitu dogovara za đir po gradu, postoji tek nekoliko štacija, mjesta u samom centru koje, bez obzira na dob, svi znaju - vrh Marmontove, ispred banke na Rivi, kod svetog Frane ili kod Perajice.

Ovo posljednje podrazumijeva prostor na vrhu Peristila, ispred poznatog gradskog ateljea. Mnogi možda i ne znaju razlog, no tradicija sastajanja i okupljanja na toj lokaciji duboko je upisana u splitsku memoriju, a kao i sve iznimno važne stvari, prenosi se s koljena na koljeno.

Danas atelje vodi treća generacija, nakon djeda Antonija i oca Dražena, tradiciju suvereno čuva Ana Peraica, doktorica znanosti baš na temu - fotografije.

– Radnja je otvorena na lokaciji pored Peristila, u Vili Cassolini, 1949. godine. U ovom prostoru, na Peristilu, smo od 1961. Doslovno sam tu prohodala, prva sjećanja su mi svakako ona na djeda. Dosta je retuširao, što znači da je boravio ispod crne krpe. Ja bih se uvijek tu motala, zazvala ga, nije mu bilo uvijek do mog zadirkivanja, imao je puno posla – srećom, obiteljsku povijest naša sugovornica vrlo dobro zna, pa sve što nam ostaje je bilježiti, kako bismo gradu u testament ostavili još jednu jedinstvenu priču splitskih obrtnika.

Iz današnje perspektive zvuči pomalo nevjerojatno, no Anin djed, šjor Antonijo, počeo je raditi već sa šest godina.

Od proletera do OZNA-e

– Radio je kod fotografa Borovića, Sinobada, Lenarčića, Slavije, Ercegovića i Ruljančića. Majstorski ispit položio je 1934., s 19 godina, u Kamenitoj i u Vla del Moro. Zbog snimanja demonstracija na Rivi je hapšen, a prema nedavno nađenim papirima OZNA-e radio je i za Cinecitta, centar svjetske kinematografije. Bio je ratni snimatelj, u Prvoj proleterskoj brigadi, a nakon rata je završio i školu za zračna snimanja.

Iz tog vremena ostavio nam je filmske zapise, između kojih je pažnju najviše privukla prva sjednica obnovljenog Hrvatskog sabora u ljeto 1945., a kojem osim partizana prisustvuju i predstavnici Crkve - nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac, vatikanski diplomat Giuseppe Masucci, mons. Milan Lach, no i predratni ban Ivan Šubašić. Neko vrijeme je predavao fotografiju u školi u Rijeci – ističe naša sugovornica.

Budući da je Perajica, iako je bio antifašist, bio politički libertarijanskih svjetonazora, odmah nakon rata otišao je u privatnike. Nakon oslobođenja u gradu je bilo tek 12 fotografa, a prije rata samo šest. Prvu od šest Leica kamera kupio je još tridesetih godina, uvijek ju je nosio sa sobom.

– Dida je postao reportažni fotograf, snimao je brojne gradske i obiteljske svečanosti, bio je službeni fotograf Hajduka, ali i teatra. Cijelu arhivu HNK, do početka sedamdesetih godina, on je radio. Iz tog su vremena i njegovi najznačajniji portreti Cynthije Hansell-Bakić, Teje Tadić, Branka Kovačića ili Šjor Bepa Pegule, Vasje Kovačića, Pere Vrce, i onaj koji je najduže bio u izlogu – Gertrude Munitić. Vodio je i društvo zanatlija, bio je njihov dugogodišnji predsjednik – kaže Ana Peraica.

Šjor Antonijo u mirovinu je otišao sredinom osamdesetih, a naslijedio ga je sin Dražen, inače fotograf arhitekture, koji je radio u građevinskoj tvrtki “Lavčević”. Budući da je završio majstorski ispit kod oca, a i školovao se za fotografiju u boji, nastavio je obiteljski posao.

– Kada je tata preuzeo posao, cijeli prostor dosta se promijenio. Ovo je počelo funkcionirati ne samo kao laboratorij i radni prostor, već i kao gradski tinel u kojem su se ljudi okupljali i dogovarali za poslove. Budući da se bavio fotografijom arhitekture, dolazilo je dosta arhitekata i konzervatora, od Slavena Rožića, Ive Radića, Frane Gotovca, zatim povjesničari umjetnosti kao Željko Rapanić, no i pjesnici, pisci i novinari poput Momčila Popadića, Ćiće Senjanovića, te kolega mu Zvonka Buljevića, Ante Verzottija, Branka Ostojića – svjedoči naša sugovornica.

Atelje je postao društveni magnet, a aktualna vlasnica nastojala je zadržati tu funkciju - kada bi morala birati omiljena obiteljska fotografska ostvarenja bili bi to, kaže nam, portreti. I to ne bilo koji, već oni hollywoodskog stila, koji su u gradu pod Marjanom bili itekako traženi.

– Riječ je o glamuroznim portretima, iz kojih je jasan utjecaj filma na fotografiju. Znate, pod takvim portretom i najružnije lice izgleda senzacionalno. Naravno, bilo je potrebno veliko znanje i iznimno strpljenje, moj djed je koristio čak 12 svjetala, iako su standardi bili devet, a njegove portrete sam digitalizirala i obradila. Što je fotografija starija, bolje se čuva – dodaje Ana.

– Kada sam se uključila u ovaj posao, pronašla sam stol za retuširanje, puno starih filmova... Htjela sam svemu dati značaj, vrijednost. Digitalizirala sam ih pomoću stalka za retuš, malim stalkom sa svjetlom i ogledalom, pa sam ispod crne krpe, kao moj dida nekada, mogla dobro vidjeti negative. Napravila sam svoje kompozicije, s tim radom o digitalizaciji sam pozvana na Institut za fiziku u Londonu, na konferenciju o zaštiti fotografske baštine. Naposljetku su završile u Muzeju za umjetnost i obrt, kao autorski ciklus – jasno je kako je naša sugovornica u svoj pristup obiteljskom obrtu unijela novi život.

---

image
Pun Paunović/HANZA MEDIA
---

Diplomirala je povijest umjetnosti i filozofiju, doktorske studije odslušala je u Amsterdamu. Danas predaje na Dunavskom sveučilištu u Austriji i gostujuća je profesorica na odsjeku za povijest na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti.

Doktorat iz estetike

– Tek na doktoratu počela sam se baviti filmom, tada sam osjetila da bih se trebala vratiti prostoru koji bolje poznajem u praksi. Doktorsku disertaciju obranila sam iz estetike fotografije, tako da i danas predajem u tom području.
U ateljeu volim biti, boraviti, ovdje puno čitam, pišem, prihvaćam poslove koje mislim da mogu odraditi. Recimo, produkciju izložbi velikih formata, na pigmentnim tiskovima – priča nam Ana.

Nabraja i ono što nas najviše zanima, snimanje nekih klasičnih žanrova fotografije koji su apsolutno nestali s ovih prostora, slavnih portreta.

– Radila sam s izuzetno skupim papirima, njemačke tvornice “Hahnemühle” koji se ručno rade, od čistog pamuka. No, taj papir poznaju samo umirovljenici. Kada ga uzmu pod ruku, znaju da žele nešto tako taktilno, lijepo, što ih podsjeća na staru fotografiju. Kod novih generacija to nije slučaj...

Isto je i s portretima. Kod starije populacije to je svečani čin snimanja, briga o slici i sebi, poruci koju njome šaljete. Starije generacije to jako dobro poznaju, paze na to da na dan snimanja obave sve kako treba. Ujutro popiju kavu, urede se, odu kod frizera, naruče se ranije, znaju što treba odjenuti, kako nakit funkcionira... Mlađima to nije bitno, što je doista nezgodno – smatra Peraica.

Za vrijeme sezone rado je posjećuju i njezini studenti iz raznih krajeva Europe, pa i turisti:

– Stranci često traže profesionalnu fotografiju za životopis, onu na kojoj osoba djeluje upečatljivo, inteligentno, simpatično, markantno, sposobno. Vizualna informacija je primarna, zato je imati dobru fotografiju jako važno. Recimo, kod nas pomorci znaju da bolje prođu ako imaju fotografiju na kojoj su nasmijani, pogotovo u velikim tvrtkama. Poslodavci znaju da će osoba donijeti u kolektiv sadržaj vlastitog karaktera, zato je važno da ga portretna fotografija kvalitetno ocrta.

---

Fotografije ‘uhvaćene‘ u koricama


I dok na Anu čekaju studenti u Nezavisnom sveučilištu u Madridu, na kojem gostuje za koji dan, i kolege na svjetskim forumima u Istanbulu ili CIHA kongresu povjesničara umjetnosti u Sao Paolu, na kojem je jedina izlagačica s ovih prostora, na engleskom jeziku izišla joj je treća knjiga "The Age of Total Images", izdavač je Institut za umrežene kulture u Amsterdamu

I dok "Doba totalnih slika" tek čeka na hrvatski prijevod, njezina druga, vrlo citirana knjiga, "Kultura selfija", uskoro izlazi na hrvatskom prijevodu za izdavača "Jesenski i Turk".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitski objektiv [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) ) [extra_fields_search] => splitski objektiv 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-03-09 07:03:23 [created_by] => 3218 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-03-13 06:35:54 [modified_by] => 3218 [publish_up] => 2020-03-12 21:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/03\/09\/13198950.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/09\/13198940.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/09\/13198934.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/09\/13198930.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/09\/13198936.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Pun Paunovi\u0107\/HANZA MEDIA","Pun Paunovi\u0107\/HANZA MEDIA","","","Pun Paunovi\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Atelje je postao dru\u0161tveni magnet, a aktualna vlasnica nastojala je zadr\u017eati tu funkciju","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1331","k_13198950_1280.jpg":"1280x1280","k_13198950_1024.jpg":"1024x1024","k_13198950_640.jpg":"640x640","k_13198950_480.jpg":"480x480","k_13198950_340.jpg":"340x340","k_13198950_220.jpg":"220x220","o_13198950_1280.jpg":"1280x887","o_13198950_1024.jpg":"1024x709","o_13198950_640.jpg":"640x443","o_13198950_480.jpg":"480x332","o_13198950_340.jpg":"340x235","o_13198950_220.jpg":"220x152","h_13198950_1280.jpg":"1280x854","h_13198950_1024.jpg":"1024x683","h_13198950_640.jpg":"640x427","h_13198950_480.jpg":"480x320","h_13198950_340.jpg":"340x227","h_13198950_220.jpg":"220x147","pp_13198950_1280.jpg":"1006x1280","pp_13198950_1024.jpg":"805x1024","pp_13198950_640.jpg":"503x640","pp_13198950_480.jpg":"377x480","pp_13198950_340.jpg":"267x340","pp_13198950_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","k_13198940_1280.jpg":"1280x1280","k_13198940_1024.jpg":"1024x1024","k_13198940_640.jpg":"640x640","k_13198940_480.jpg":"480x480","k_13198940_340.jpg":"340x340","k_13198940_220.jpg":"220x220","o_13198940_1280.jpg":"1280x1918","o_13198940_1024.jpg":"1024x1534","o_13198940_640.jpg":"640x959","o_13198940_480.jpg":"480x719","o_13198940_340.jpg":"340x509","o_13198940_220.jpg":"220x329","h_13198940_1280.jpg":"1280x854","h_13198940_1024.jpg":"1024x683","h_13198940_640.jpg":"640x427","h_13198940_480.jpg":"480x320","h_13198940_340.jpg":"340x227","h_13198940_220.jpg":"220x147","pp_13198940_1280.jpg":"1006x1280","pp_13198940_1024.jpg":"805x1024","pp_13198940_640.jpg":"503x640","pp_13198940_480.jpg":"377x480","pp_13198940_340.jpg":"267x340","pp_13198940_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","k_13198934_1280.jpg":"1280x1280","k_13198934_1024.jpg":"1024x1024","k_13198934_640.jpg":"640x640","k_13198934_480.jpg":"480x480","k_13198934_340.jpg":"340x340","k_13198934_220.jpg":"220x220","o_13198934_1280.jpg":"1280x1918","o_13198934_1024.jpg":"1024x1534","o_13198934_640.jpg":"640x959","o_13198934_480.jpg":"480x719","o_13198934_340.jpg":"340x509","o_13198934_220.jpg":"220x329","h_13198934_1280.jpg":"1280x854","h_13198934_1024.jpg":"1024x683","h_13198934_640.jpg":"640x427","h_13198934_480.jpg":"480x320","h_13198934_340.jpg":"340x227","h_13198934_220.jpg":"220x147","pp_13198934_1280.jpg":"1006x1280","pp_13198934_1024.jpg":"805x1024","pp_13198934_640.jpg":"503x640","pp_13198934_480.jpg":"377x480","pp_13198934_340.jpg":"267x340","pp_13198934_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1298","k_13198930_1280.jpg":"1280x1280","k_13198930_1024.jpg":"1024x1024","k_13198930_640.jpg":"640x640","k_13198930_480.jpg":"480x480","k_13198930_340.jpg":"340x340","k_13198930_220.jpg":"220x220","o_13198930_1280.jpg":"1280x865","o_13198930_1024.jpg":"1024x692","o_13198930_640.jpg":"640x432","o_13198930_480.jpg":"480x324","o_13198930_340.jpg":"340x229","o_13198930_220.jpg":"220x148","h_13198930_1280.jpg":"1280x854","h_13198930_1024.jpg":"1024x683","h_13198930_640.jpg":"640x427","h_13198930_480.jpg":"480x320","h_13198930_340.jpg":"340x227","h_13198930_220.jpg":"220x147","pp_13198930_1280.jpg":"1006x1280","pp_13198930_1024.jpg":"805x1024","pp_13198930_640.jpg":"503x640","pp_13198930_480.jpg":"377x480","pp_13198930_340.jpg":"267x340","pp_13198930_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1255","k_13198936_1280.jpg":"1280x1280","k_13198936_1024.jpg":"1024x1024","k_13198936_640.jpg":"640x640","k_13198936_480.jpg":"480x480","k_13198936_340.jpg":"340x340","k_13198936_220.jpg":"220x220","o_13198936_1280.jpg":"1280x836","o_13198936_1024.jpg":"1024x669","o_13198936_640.jpg":"640x418","o_13198936_480.jpg":"480x313","o_13198936_340.jpg":"340x222","o_13198936_220.jpg":"220x143","h_13198936_1280.jpg":"1280x854","h_13198936_1024.jpg":"1024x683","h_13198936_640.jpg":"640x427","h_13198936_480.jpg":"480x320","h_13198936_340.jpg":"340x227","h_13198936_220.jpg":"220x147","pp_13198936_1280.jpg":"1006x1280","pp_13198936_1024.jpg":"805x1024","pp_13198936_640.jpg":"503x640","pp_13198936_480.jpg":"377x480","pp_13198936_340.jpg":"267x340","pp_13198936_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7917338 Threads: 6 Questions: 1585148957 Slow queries: 4839922 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112154452 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/obitelj-peraica-vec-90-godina-biljeze-ritam-grada-dida-antonijo-je-bio-ispred-vremena-i-danas-su-portreti-kvalitetna-ulaznica-za-posao-1008667 [printLink] => /split/obitelj-peraica-vec-90-godina-biljeze-ritam-grada-dida-antonijo-je-bio-ispred-vremena-i-danas-su-portreti-kvalitetna-ulaznica-za-posao-1008667?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 320993 [name] => ana peraica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-peraica [link] => /tag/ana-peraica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitski objektiv [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obitelj Peraica već 90 godina bilježi ritam grada: Dida Antonijo je bio ispred vremena, i danas su portreti kvalitetna ulaznica za posao [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3218 [name] => Tihana Marović [username] => tihana-marovi [email] => tihana-marovi@sd.hr [password] => $2y$10$EQg4Vkay.zw/IsOeGCXVsOvyGUhUkeDTvkAz6xhRVxh/xJzmftm8. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tihana-marovic-3218 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1736 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b4a4aa832188dc8d9d5049bd499d8d6c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/09/13198950.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Pun Paunović/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Atelje je postao društveni magnet, a aktualna vlasnica nastojala je zadržati tu funkciju [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/09/13198950.jpg [title] => Atelje je postao društveni magnet, a aktualna vlasnica nastojala je zadržati tu funkciju Pun Paunović/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/09/13198940.jpg [title] => Pun Paunović/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/09/13198934.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/09/13198930.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/09/13198936.jpg [title] => Pun Paunović/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada se u Splitu dogovara za đir po gradu, postoji tek nekoliko štacija, mjesta u samom centru koje, bez obzira na dob, svi znaju - vrh Marmontove, ispred banke na Rivi, kod svetog Frane ili kod Perajice.

Ovo posljednje podrazumijeva prostor na vrhu Peristila, ispred poznatog gradskog ateljea. Mnogi možda i ne znaju razlog, no tradicija sastajanja i okupljanja na toj lokaciji duboko je upisana u splitsku memoriju, a kao i sve iznimno važne stvari, prenosi se s koljena na koljeno.

Danas atelje vodi treća generacija, nakon djeda Antonija i oca Dražena, tradiciju suvereno čuva Ana Peraica, doktorica znanosti baš na temu - fotografije.

– Radnja je otvorena na lokaciji pored Peristila, u Vili Cassolini, 1949. godine. U ovom prostoru, na Peristilu, smo od 1961. Doslovno sam tu prohodala, prva sjećanja su mi svakako ona na djeda. Dosta je retuširao, što znači da je boravio ispod crne krpe. Ja bih se uvijek tu motala, zazvala ga, nije mu bilo uvijek do mog zadirkivanja, imao je puno posla – srećom, obiteljsku povijest naša sugovornica vrlo dobro zna, pa sve što nam ostaje je bilježiti, kako bismo gradu u testament ostavili još jednu jedinstvenu priču splitskih obrtnika.

Iz današnje perspektive zvuči pomalo nevjerojatno, no Anin djed, šjor Antonijo, počeo je raditi već sa šest godina.

Od proletera do OZNA-e

– Radio je kod fotografa Borovića, Sinobada, Lenarčića, Slavije, Ercegovića i Ruljančića. Majstorski ispit položio je 1934., s 19 godina, u Kamenitoj i u Vla del Moro. Zbog snimanja demonstracija na Rivi je hapšen, a prema nedavno nađenim papirima OZNA-e radio je i za Cinecitta, centar svjetske kinematografije. Bio je ratni snimatelj, u Prvoj proleterskoj brigadi, a nakon rata je završio i školu za zračna snimanja.

Iz tog vremena ostavio nam je filmske zapise, između kojih je pažnju najviše privukla prva sjednica obnovljenog Hrvatskog sabora u ljeto 1945., a kojem osim partizana prisustvuju i predstavnici Crkve - nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac, vatikanski diplomat Giuseppe Masucci, mons. Milan Lach, no i predratni ban Ivan Šubašić. Neko vrijeme je predavao fotografiju u školi u Rijeci – ističe naša sugovornica.

Budući da je Perajica, iako je bio antifašist, bio politički libertarijanskih svjetonazora, odmah nakon rata otišao je u privatnike. Nakon oslobođenja u gradu je bilo tek 12 fotografa, a prije rata samo šest. Prvu od šest Leica kamera kupio je još tridesetih godina, uvijek ju je nosio sa sobom.

– Dida je postao reportažni fotograf, snimao je brojne gradske i obiteljske svečanosti, bio je službeni fotograf Hajduka, ali i teatra. Cijelu arhivu HNK, do početka sedamdesetih godina, on je radio. Iz tog su vremena i njegovi najznačajniji portreti Cynthije Hansell-Bakić, Teje Tadić, Branka Kovačića ili Šjor Bepa Pegule, Vasje Kovačića, Pere Vrce, i onaj koji je najduže bio u izlogu – Gertrude Munitić. Vodio je i društvo zanatlija, bio je njihov dugogodišnji predsjednik – kaže Ana Peraica.

Šjor Antonijo u mirovinu je otišao sredinom osamdesetih, a naslijedio ga je sin Dražen, inače fotograf arhitekture, koji je radio u građevinskoj tvrtki “Lavčević”. Budući da je završio majstorski ispit kod oca, a i školovao se za fotografiju u boji, nastavio je obiteljski posao.

– Kada je tata preuzeo posao, cijeli prostor dosta se promijenio. Ovo je počelo funkcionirati ne samo kao laboratorij i radni prostor, već i kao gradski tinel u kojem su se ljudi okupljali i dogovarali za poslove. Budući da se bavio fotografijom arhitekture, dolazilo je dosta arhitekata i konzervatora, od Slavena Rožića, Ive Radića, Frane Gotovca, zatim povjesničari umjetnosti kao Željko Rapanić, no i pjesnici, pisci i novinari poput Momčila Popadića, Ćiće Senjanovića, te kolega mu Zvonka Buljevića, Ante Verzottija, Branka Ostojića – svjedoči naša sugovornica.

Atelje je postao društveni magnet, a aktualna vlasnica nastojala je zadržati tu funkciju - kada bi morala birati omiljena obiteljska fotografska ostvarenja bili bi to, kaže nam, portreti. I to ne bilo koji, već oni hollywoodskog stila, koji su u gradu pod Marjanom bili itekako traženi.

– Riječ je o glamuroznim portretima, iz kojih je jasan utjecaj filma na fotografiju. Znate, pod takvim portretom i najružnije lice izgleda senzacionalno. Naravno, bilo je potrebno veliko znanje i iznimno strpljenje, moj djed je koristio čak 12 svjetala, iako su standardi bili devet, a njegove portrete sam digitalizirala i obradila. Što je fotografija starija, bolje se čuva – dodaje Ana.

– Kada sam se uključila u ovaj posao, pronašla sam stol za retuširanje, puno starih filmova... Htjela sam svemu dati značaj, vrijednost. Digitalizirala sam ih pomoću stalka za retuš, malim stalkom sa svjetlom i ogledalom, pa sam ispod crne krpe, kao moj dida nekada, mogla dobro vidjeti negative. Napravila sam svoje kompozicije, s tim radom o digitalizaciji sam pozvana na Institut za fiziku u Londonu, na konferenciju o zaštiti fotografske baštine. Naposljetku su završile u Muzeju za umjetnost i obrt, kao autorski ciklus – jasno je kako je naša sugovornica u svoj pristup obiteljskom obrtu unijela novi život.

---

image
Pun Paunović/HANZA MEDIA
---

Diplomirala je povijest umjetnosti i filozofiju, doktorske studije odslušala je u Amsterdamu. Danas predaje na Dunavskom sveučilištu u Austriji i gostujuća je profesorica na odsjeku za povijest na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti.

Doktorat iz estetike

– Tek na doktoratu počela sam se baviti filmom, tada sam osjetila da bih se trebala vratiti prostoru koji bolje poznajem u praksi. Doktorsku disertaciju obranila sam iz estetike fotografije, tako da i danas predajem u tom području.
U ateljeu volim biti, boraviti, ovdje puno čitam, pišem, prihvaćam poslove koje mislim da mogu odraditi. Recimo, produkciju izložbi velikih formata, na pigmentnim tiskovima – priča nam Ana.

Nabraja i ono što nas najviše zanima, snimanje nekih klasičnih žanrova fotografije koji su apsolutno nestali s ovih prostora, slavnih portreta.

– Radila sam s izuzetno skupim papirima, njemačke tvornice “Hahnemühle” koji se ručno rade, od čistog pamuka. No, taj papir poznaju samo umirovljenici. Kada ga uzmu pod ruku, znaju da žele nešto tako taktilno, lijepo, što ih podsjeća na staru fotografiju. Kod novih generacija to nije slučaj...

Isto je i s portretima. Kod starije populacije to je svečani čin snimanja, briga o slici i sebi, poruci koju njome šaljete. Starije generacije to jako dobro poznaju, paze na to da na dan snimanja obave sve kako treba. Ujutro popiju kavu, urede se, odu kod frizera, naruče se ranije, znaju što treba odjenuti, kako nakit funkcionira... Mlađima to nije bitno, što je doista nezgodno – smatra Peraica.

Za vrijeme sezone rado je posjećuju i njezini studenti iz raznih krajeva Europe, pa i turisti:

– Stranci često traže profesionalnu fotografiju za životopis, onu na kojoj osoba djeluje upečatljivo, inteligentno, simpatično, markantno, sposobno. Vizualna informacija je primarna, zato je imati dobru fotografiju jako važno. Recimo, kod nas pomorci znaju da bolje prođu ako imaju fotografiju na kojoj su nasmijani, pogotovo u velikim tvrtkama. Poslodavci znaju da će osoba donijeti u kolektiv sadržaj vlastitog karaktera, zato je važno da ga portretna fotografija kvalitetno ocrta.

---

Fotografije ‘uhvaćene‘ u koricama


I dok na Anu čekaju studenti u Nezavisnom sveučilištu u Madridu, na kojem gostuje za koji dan, i kolege na svjetskim forumima u Istanbulu ili CIHA kongresu povjesničara umjetnosti u Sao Paolu, na kojem je jedina izlagačica s ovih prostora, na engleskom jeziku izišla joj je treća knjiga "The Age of Total Images", izdavač je Institut za umrežene kulture u Amsterdamu

I dok "Doba totalnih slika" tek čeka na hrvatski prijevod, njezina druga, vrlo citirana knjiga, "Kultura selfija", uskoro izlazi na hrvatskom prijevodu za izdavača "Jesenski i Turk".

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Pun Paunović/HANZA MEDIA Pun Paunović/HANZA MEDIA Pun Paunović/HANZA MEDIA
Pun Paunović/HANZA MEDIA
Atelje je postao društveni magnet, a aktualna vlasnica nastojala je zadržati tu funkciju


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/obitelj-peraica-vec-90-godina-biljeze-ritam-grada-dida-antonijo-je-bio-ispred-vremena-i-danas-su-portreti-kvalitetna-ulaznica-za-posao-1008667 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b428320361ad17dd245d3ea19229f386d2fb2a82 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obitelj+Peraica+ve%C4%87+90+godina+bilje%C5%BEi+ritam+grada%3A+Dida+Antonijo+je+bio+ispred+vremena%2C+i+danas+su+portreti+kvalitetna+ulaznica+za+posao&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fobitelj-peraica-vec-90-godina-biljeze-ritam-grada-dida-antonijo-je-bio-ispred-vremena-i-danas-su-portreti-kvalitetna-ulaznica-za-posao-1008667 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fobitelj-peraica-vec-90-godina-biljeze-ritam-grada-dida-antonijo-je-bio-ispred-vremena-i-danas-su-portreti-kvalitetna-ulaznica-za-posao-1008667 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitski objektiv [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) )
StoryEditorOCM
Splitsplitski objektiv

Obitelj Peraica već 90 godina bilježi ritam grada: Dida Antonijo je bio ispred vremena, i danas su portreti kvalitetna ulaznica za posao

12. ožujka 2020. - 22:03

Kada se u Splitu dogovara za đir po gradu, postoji tek nekoliko štacija, mjesta u samom centru koje, bez obzira na dob, svi znaju - vrh Marmontove, ispred banke na Rivi, kod svetog Frane ili kod Perajice.

Ovo posljednje podrazumijeva prostor na vrhu Peristila, ispred poznatog gradskog ateljea. Mnogi možda i ne znaju razlog, no tradicija sastajanja i okupljanja na toj lokaciji duboko je upisana u splitsku memoriju, a kao i sve iznimno važne stvari, prenosi se s koljena na koljeno.

Danas atelje vodi treća generacija, nakon djeda Antonija i oca Dražena, tradiciju suvereno čuva Ana Peraica, doktorica znanosti baš na temu - fotografije.

– Radnja je otvorena na lokaciji pored Peristila, u Vili Cassolini, 1949. godine. U ovom prostoru, na Peristilu, smo od 1961. Doslovno sam tu prohodala...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 00:31