StoryEditorOCM
SplitLimun-pivo i ćevapi

Obitelj hrvatskih emigranata iz Australije ljetuje u Splitu: ‘Promet u gradu je ajme. I lažu za cijene!‘

Piše Božidar Lončar
25. srpnja 2023. - 07:58

Dok sunce prži i padaju temperaturni rekordi u godini, turiste koji dođu poslije 11 sati u razgledavanje centra Splita možemo nazvati hrabrima. Riva je prazna, štekati puniji, dok su Voćni i Narodni trg, Peristil i Podrumi pravi "mali osinjak".

Umjesto osvježenja u moru, ima onih koji se odluče na walking tour, ručak pod tendama restorana ili se vodom i sladoledom okrepljuju u istraživanju grada. Ima i onih koji u hladu samo žele ostaviti stvari i malo se odmoriti. Takvi, nažalost, nisu baš bili voljni za razgovor. No zato jest jedno nasmijano društvo koje je stiglo iz Australije u Split. I to koliko društvo. Kad smo ih vidjeli nasmijane Ispod ure, morali smo ih fotografirati i pitati o njihovu dojmu za vrijeme boravka u Splitu.

Četiri generacije zajedno u Splitu

S nama je u ime grupe od trinaest Australaca razgovarala Zdenka Kuk iz Melbournea. Kaže nam kako su svi jedna velika obitelj. Četiri generacije smo snimili: njezina majka, ona, djeca i unuci. Rodom su iz općine Cerna kod Vinkovaca, a Zdenkina je majka još kao dijete otišla iz Hrvatske.

– Tu smo dva i pol tjedna. Bili smo u Dubrovniku, idemo uz obalu do Rovinja i Pule. Bit ćemo ovdje tjedan dana, dva dana smo tu. Lijepo nam je, osim visokih temperatura koje nas limitiraju u aktivnosti – rekla nam je Zdenka Kuk, koja nas je pozdravila na hrvatskom i podijelila svoje znanje hrvatskog jezika.

Hrana, pivo i smještaj plus, gužve i taksi minus

Tri su im stvari najbolje u Splitu: limun-pivo, "regular" pivo, palac Grgura Ninskog i... Uz malo smijeha, obitelj se dogovorila da bude plivanje. Nisu htjeli biti prosti, kažu nam. Međutim, nije sve idealno:

– Promet, dostupnost centru grada ili, kako biste vi rekli, "gužva" – kaže nam Zdenka, što je nasmijalo i nas i ostatak obitelji.

Rekli su nam kako su taksiji skupi i "kad ih se pita za cijenu, to nije cijena koju na kraju dobiješ":

– Uzeli smo privatni bus, za nas je dobro. Taksiji mogu biti vrlo skupi, mislim da iskorištavaju turiste i sezonu – govori nam Zdenka.

Smještajem su prezadovoljni. Odsjeli su u hotelu "Radisson blu" i "ne mogu ih dovoljno nahvaliti".

– Jako su dragi prema nama. Ne mogu se sjetiti cijene, rezervirali smo prije šest mjeseci – kaže nam Zdenka, uz napomenu kako je sama sve platila pa pretpostavljamo kako nije htjela otkriti iznos ostatku obitelji.

– Volimo "pitu", volimo "mezu", volimo "ćevape" – za kraj nam je poručila ova vesela grupa, koja nam kaže kako je nalik hrani koju jedu kod kuće jer su hrvatskog podrijetla.

image
Slobodna Dalmacija 17 07 2023
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:43