StoryEditorOCM
SplitNIKAD MIRA

Nova drama na Marjanu: vlasnici parcela postavljali table s natpisom ‘Privatno‘ po park-šumi!

Piše Božidar Lončar
4. veljače 2024. - 17:31

Građane je u nedjeljnom điru po Marjanu iznenadio neuobičajeni prizor u osunčanoj park-šumi: od 10 do 14 sati pedesetak članova udruge ”Vlasnici zemljišta na Marjanu” postavljali su table s natpisom ”Privatno”!

- Postavljali smo ih na zemlji iza rampi na Marangunićevom šetalištu koja je privatna. To je jedini put do naših parcela. Table smo postavljali na zemlji članova udruge. Nakon prijedloga novog Zaključka nećemo imati pristup. Kako će čovjek prenijeti 500 kila maslina? To je maslinik, kultivirano zemljište, tako je upisano u katastru, nije šuma. Imamo pravo prometovati i kultivirati zemlju unutar park-šume. Na Biokovu možete autom do vrha. Ovdje vlakići i autobusi javne ustanove mogu, a mi ne. To je diskriminacija i nema veze sa zaštitom prirode – kazali su nam iz udruge.

Ravnatelj Javne ustanove Park-šume Marjan Marko Pejnović nam nije odgovorio na pozive. Stipe Mušura, bivši ravnatelj i voditelj Odsjeka nadzora potvrdio nam je kako ustanovi nitko nije javio za akciju dok temeljem prijave sada ”češljaju teren”. Nakon utvrđenog stanja znat će se više, dodao je.

Srđan Marinić, gradski vijećnik kojeg se često naziva i ”sivom eminencijom” Marjana, izjave članova udruge o privatnom poljopvrivrednom zemljištu je nazvao "velikom količinom gluposti":

- Postavljanje tabli bez suglasnosti Javne ustanove nije moguće. Upravni sud je najbolje komentirao. Neka prouče Zakon o poljoprivrednom zemljištu gdje piše kako su sukladna prostornim planovima. Prema njima, poljoprivredna zemljišta su jedino u krajnjim istočnim dijelovima grada. U Prostornom planu to je park-šuma. Oni bi htjeli da je poljoprivredno zemljište, ali nije – odgovorio je.

image

Srđan Marinić i v.d. ravnatelja Park sume Marjan Stipe Mušura

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Marinić kaže kako su potvrdu za to dobili i od Ministarstva gospodarstva, Županije i Grada, a na kraju i od Upravnog suda:

- Većina njih su vlasnici bespravno izgrađenih građevina kojima je odbijena legalizacija. Oni bi htjeli graditi na Marjanu i veliki je broj to radio bez papira. S takvom praksom se prekida. Dosta!

Ilegalne građevine i promet

Kao što se zna, sukob udruge i Javne ustanove traje još od donošenja novog prijedloga Plana upravljanja park-šumom kojim je Ustanova odredila kako je veličina poljoprivrednih zemljišta 12, a ne 55 hektara kako tvrde vlasnici zemljišta. Prvi Prijedlog tvrtke "Oikon" je odbijen nakon što je Ivica Puljak zamijenio Andru Krstulovića Oparu.

image

Konačni prijedlog plana upravljanja PŠ Marjanom

Drugi uzrok sukoba je taj što je u Prijedlogu navedeno kako je u Park-šumi više ”od 100 ilegalnih građevina” koje se ”moraju ukloniti”. Tijekom prošle godine je Građevinska inspekcija odbila 18 zahtjeva za "legalizacijom". Iz Banovine su odgovorili kako je do sada doneseno 89 rješenja o odbijanju ”legalizacije” dok je 21 rješenje postalo pravomoćno od svih zahtjeva. Vlasnici su naveli u više navrata kako će svoje dokazivati na sudu.

image
Nikola Vilić/Cropix

Od početka godine vlasnici zemljišta i Javna ustanova ratuju oko Prijedloga zaključka o korištenju prometnica u dijelu Park-šume Marjan koji je u javnom savjetovanju do 12. veljače, a kojeg donosi Puljak. Njime bi se zamijenio Zaključak Krstulovića Opare. U prijedlogu se briše dozvola za vožnju unutar park-šume za vozila s vinjetom, a o vinjetama bi odlučivala Javna ustanova.

Javna ustanova je do 1. ožujka u javno savjetovanje stavila ”Odluku o površinama namijenjenima za vožnju i parkiranje u PŠM” prema kojem bi vlasnici ostali bez vinjeta za doći automobilom do Marjana, rekao nam je Pejnović. Na snazi i dalje vrijede vinjete za 2023., osim za obitelj Alujević čiji je otac prošao kroz spuštenu rampu početkom godine. 

image
Nikola Vilić/Cropix

Prebacivanje nadležnosti

Udruga je postojeći Zaključak poslala na ocjenu zakonitosti jer smatraju kako ni Puljak ni Krstulović Opara nisu nadležni za donošenje, već Gradsko vijeće.

Ministarstvo graditeljstva se u procjeni zaključka zatraženoj od Javne ustanove proglasilo nenadležnim i uputili su na Ministarstvo u čijoj je resor i promet. Oni su naš upit odgovorili kako je ipak nadležno Ministarstvo graditeljstva koji je proveo nadzor i odgovorio kako je ipak nadležan MUP. Iz PU SD su nam odgovorili kako je ipak nadležno Ministarstvo pravosuđa. Sada očekujemo njihov odgovor.

Zakonom nije propisano da Javna ustanova izdaje vinjete niti bilo kakva pisana odobrenja za prolaz, u prvom nadzoru su odgovorili iz Bačićevog resora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 23:48