StoryEditorOCM
SplitVAPAJ STANARA

Napuštena kuća u centru Splita: ‘Svako malo dolaze vatrogasci, jednom će požar zahvatiti okolne kuće i sve će izgorjeti‘

Piše PETAR ČIKEŠ
25. studenog 2023. - 13:21

Nedovršena kuća u Splitu u Tršćanskoj ulici, na broju 17, posljednjih godinu dana okolnim stanarima čini život skoro pa nesnosnim. Stanovnici ulice u kvartu Bol tijekom punih 20 godina već su se bili navikli živjeti pokraj nikad dovršene privatne kuće, kao pored šutljive i diskretne betonske činjenice.

Njihovu svakodnevicu ni na koji način nije uznemiravala obližnja "avet". Međutim, sve to se promijenilo u prethodnih godinu dana.

Svjedoci polaganog propadanja, stanari okolnih kuća čije okućnice obrubljuju spomenuto zdanje, postali su i njegove žrtve. Nevolje su sustizale jedna drugu.

Prazne prostorije namijenjene uglednijem obliku obitavanja dozvale su k sebi beskućnike. Privremeni korisnici, koji dovlače madrace i hrpe odjeće, izazvali su periodične požare niskog intenziteta.

image

Vlasnik ne želi prodati kuću po cijenama koje su mu se nudile

Petar Čikeš

Zabrinuta stanarka jedne od kuća u neposrednoj blizini odlučila nam se obratiti nakon uzaludnog traženja pomoći od nadležnih.

– Ta kuća stoji nedovršena već 20 godina. Poznavali smo prethodnog vlasnika, ali on ju je prije nekoliko godina prodao. Posljednjih godinu dana postala je okupljalište narkomana i beskućnika, što kod svih u ulici stvara osjećaj nesigurnosti.

Zvali smo ljude iz Grada koji su nas preusmjerili na naš kotar, ali nismo dočekali pomoć. Svako malo dolaze vatrogasci gasiti požar; jednom će požar zahvatiti i okolne kuće i sve će izgorjeti – govori nam mlada majka.

Od Županijskog vatrogasnog operativnog centra dobili smo potvrdu da su samo u 2023. godini sedam puta intervenirali na adresi Tršćanska 17. Dodatni problem je bio što su požari rastjerali po susjedstvu štakore, prethodno ušuškane u rupama napuštene kuće.

Tako su najbliži susjedi imali neželjene četveronožne goste u svojim okućnicama, a jedan štakor ušao je u stan u prizemlju, što nam je potvrdio njegov vlasnik. Iz hotela "Consul", smještenog nasuprot nedovršenog objekta, također su nam potvrdili da je to mjesto postalo okupljalište sumnjivih lica i uzročnik brojnih požara.

Vlasnik kuće je oko objekta uredno postavio ogradu kako bi zapriječio ulaz nelegalnim stanarima, ali za njih je to očito lako premostiva prepreka.

image

Vlasnik je objekt uredno ogradio kako bi zapriječio pristup neovlaštenim osobama

Petar Čikeš

Mladen Ninčević, prokurist tvrtke "Katić nekretnine" d.o.o. iz Zadra, koja je vlasnik kuće, potvrdio nam je da vlasnik tvrtke Denis Katić kuću planira dovršiti.

– Gospodin Katić je prije tri godine kupio kuću u Tršćanskoj ulici te je planira dovršiti i koristiti kao ljetnu rezidenciju svoje obitelji. Sve dosadašnje ponude potencijalnih kupaca je odbijao jer nije bio zadovoljan visinom iznosa.

Smatra da se radi o elitnom kvartu u centru grada te da nekretnina zaslužuje primjerenu ponudu da bi je uopće uzeo u obzir za prodaju – kazao nam je.

Iz neslužbenih izvora doznajemo da je vlasniku nuđeno milijun eura za prodaju nekretnine, ali je ponudu odbio. Neuglednost objekta je, osim beskućnika, magnetizirala i pažnju narkomana te se susjedi plaše i zbog prisutnosti droge u svojoj ulici.

Privukla je i pažnju školaraca koji nisu svjesni opasnosti od ozljeđivanja u takvom tipu objekta. U petak ujutro smo kontaktirali komunalnog redara, koji je potvrdio da napuštena kuća stvara probleme te je obećao poslati nam konkretne podatke početkom idućeg tjedna.

Poslali smo mail na adresu GK-a Bol, a odgovor nismo dobili prije finalizacije teksta te ćemo ga objaviti kada stigne. Ostaje nam nadati se da će ova priča nakon dva desetljeća doživjeti sretni epilog, jer će jedino to vratiti miran život stanovnicima ovog dijela Tršćanske ulice.

image

U kući u Tršćanskoj ulici na broju 17 vatrogasci su stalni ‘gosti‘

Josko Šupić/Cropix
image

Napuštena kuća u Tršćanskoj ulici na broju 17

Petar Čikeš
image

Vlasnik je objekt uredno ogradio kako bi zapriječio pristup neovlaštenim osobama

Petar Čikeš
image

Kuća u Tršćanskoj postala je ilegalno prenoćište

Petar Čikeš
image

Stanari kuća u Tršćanskoj u blizini napuštenog objekta strepe od širenja požara

Petar Čikeš
image

Vlasnik ne želi prodati kuću po cijenama koje su mu se nudile

Petar Čikeš
image

U napuštenoj kući se skupljaju beskućnici i ovisnici

Petar Čikeš
image

Požar u prosincu 2022. godine

Josko Šupić/Cropix
image
Josko Šupić/Cropix
image
Josko Šupić/Cropix
image
Josko Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 20:17