stdClass Object ( [id] => 1259290 [title] => Najvažniji splitski projekt pod znakom upitnika? Hrvatske ceste nisu na ‘istom pravcu‘ s Gradom, a HŽ se tek zahuktava [alias] => najvazniji-splitski-projekt-pod-znakom-upitnika-hrvatske-ceste-nisu-na-istom-pravcu-s-gradom-a-hz-se-tek-zahuktava [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je otvarao izložbu radova anketnog natječaja za idejno urbanističko rješenje za Gradski projekt istočne obale gradske luke, gradonačelnik Ivica Puljak djelovao je nesigurno odgovarajući na novinarska pitanja kad bi mogli biti realizirani kolni ulaz i izlaz iz luke.

Umjesto toga, gradonačelnik je isticao kao vrijednost natječaja što će se promet zaustaviti između Pazara i Poljane kneza Trpimira te što će se ukinuti promet od Rive do jugoistočne kule Palače.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Ivica Puljak je svojedobno rekao da bi mu trebala dva mandata da dovrši sve što je zamislio. Hoće li osvojiti drugi mandat, ne znamo, ali sudeći po onome što smo uspjeli doznati raspitujući se kod Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica, ovaj mu nije dovoljan da riješi promet u Gradskoj luci.

Interventni izlaz

Pitali smo Hrvatske ceste smatraju li da je rješenje koje je dobilo prvu nagradu na natječaju najbolje i najizvedivije. Po tom rješenju koje se oslanja na IGH-ovu studiju iz 2011. predviđeno je da se rotor napravi kod Gata sv. Duje, a zatim da se cesta zaokrene (zahvaljujući tome što bi HŽ uklonio dio tračnica) ispod Bregovite ulice i da kroz dvotračni tunel iziđe na sadašnji parking kod “Koteksova nebodera”, pri tom se sruši Tommyjev dućan i dođe na Pojišansku ulicu. Za ulaz u luku predviđeno je da se nadvožnjakom sa Zvonimirove promet prebaci preko Pojišanske i kroz tunel spusti u trajektnu luku.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Ujedno, upitali smo HC koliko bi bilo potrebno za realizaciju, uzevši u obzir proces javne nabave za izradu projektne dokumentacije, arheološka istraživanja, izvođenje radova i nadzor radova.

Iz odgovora koji smo dobili od Hrvatskih cesta shvatili smo da oni i dalje stoje pri rješenju koje su ponudili Gradu - “Interventnom izlazu iz luke” koji je izradio Fakultet građevine, arhitekture i geodezije.

Ovo je zanimljivo s obzirom da se u više navrata spominjalo da bi Hrvatske ceste s 15 do 20 milijuna kuna financirale novi izlaz i ulazak u luku pa se može reći da HC kao investitor nije odustao od rješenja koje je ranije zagovarao, ali također ne kriju nezadovoljstvo tretmanom koji su imali tijekom natječaja.

U odgovoru Hrvatskih cesta navodi se važnost ove lokacije u prometnom smislu i napominje da su već ranije davali rješenja kao “Interventni izlaz iz istočne gradske luke u Splitu” iz 2020. godine.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Podsjetimo, za planirani zahvat u sklopu “Interventnog izlaza” se tvrdilo da se može realizirati u roku od godinu dana jer se nalazi na državnom zemljištu, ali glavni problem je što se nije mogao realizirati prema sadašnjem GUP-u.

- Građevinsko rješenje predloženo u tom projektu predstavlja relativno ograničeni zahvat u prostoru, ali kojim bi se postigla određena poboljšanja prometne infrastrukture, prije svega u izbjegavanju prometovanja jednom voznom trakom na dijelu državne ceste DC 410 (Katalinićev prilaz, Jadranska ulica i Bijankinijeva ulica).

---

image


 

Vojko Bašić/Cropix
---

Zbog strateškog značaja predmetnog prometnog pravca te moguće ugroze sigurnosti ljudi i imovine, Hrvatske ceste predlažu da se razmotri mogućnost da interventni pravac bude sastavni dio GUP-a grada Splita kako bi se stekli uvjeti za njegovu žurnu realizaciju - tvrde iz HC-a i dodaju da su na osnovi zahtjeva Grada Splita dostavili svoje uvjete za izradu natječajnog programa za anketni urbanistički natječaj za gradski projekt Istočna obala.

Različita rješenja

Dakle, Hrvatske ceste nisu odustale od “Interventnog izlaza” koji je drukčije prometno rješenje od onog onih koja su odnijela nagrade na anketnom natječaju. Zahvat bi krenuo od Obale kneza Domagoja preko željeznice koja bi se uklonila na tom dijelu, izgradio bi se tunel od 70 metara ispod Trga Mihovila Pavlinovića, a izvela bi se izlazna rampa u Bijankinijevoj ulici.

- Hrvatske ceste dat će suglasnost na odabrana arhitektonska rješenja koja trebaju zadovoljiti uvjet prometnog kapaciteta koji će biti vrednovan kroz prometni model - simulaciju prometnih tokova (kao referentne ulazne podatke potrebno je koristiti podatke prikupljene na ljeto 2018. godine za potrebe prometne analize u sklopu projekta “Interventni izlaz iz istočne gradske luke u Splitu”) - napominju iz HC-a, jasno dajući do znanja da će dati suglasnost onim rješenjima koja zadovolje njihove kriterije.

---

image


 

Vojko Bašić/Cropix
---

U vezi našeg pitanja o kvaliteti prvonagrađenog rješenja, iz HC-a su oprezni u odgovoru.

- Kako bismo dali odgovor na postavljeni upit je li prvonagrađeno rješenje optimalno, prethodno je potrebno provesti vrednovanje kroz prometni model kako bismo bili sigurni da odabrano rješenje predstavlja kvalitetno prometno rješenje u smislu prometne protočnosti i sigurnosti prometa - napominju iz Hrvatskih cesta.

- Nadalje, potrebno je sagledati i sve tehničke poteškoće koje mogu utjecati na fizičku realizaciju i izvedivost projekta, kao i mogućnosti etapne izgradnje. U kasnijim koracima potrebno je uskladiti prostorno-plansku dokumentaciju s odabranim optimalnim rješenjem kako bi se stekli uvjeti za početak ozbiljne razrade projektne dokumentacije.

Nakon izrade projektne dokumentacije i potrebnih akata za gradnju (lokacijska i građevinska dozvola) mogli bismo dati realnu procjenu vrijednosti radova i roka izvođenja radova - napominju iz ove državne tvrtke.

Zanimljivo je da HC ne krije nezadovoljstvo statusom koji su imali u gradskom natječaju. Naime, premda u raspisu natječaja stoji da je bio uključen konzultant iz Hrvatskih cesta, oni tvrde da nisu imali utjecaja.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

- Ujedno moramo napomenuti da Hrvatske ceste nisu imale svoga predstavnika u povjerenstvu za odabir pristiglih arhitektonskih radova, niti su sudjelovali u vrednovanju ili ocjenjivanju istih - ističu iz Hrvatskih cesta.

Rezanje tračnica

Natječaj koji je proveden nije, dakle, još ništa riješio. Puljak je, dapače, rekao da nakon natječaja slijede dogovori s Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama. Hrvatske željeznice su još važniji faktor što se tiče rokova.

Naime, kako smo doznali od gradonačelnika, prilikom proglašenja nagrada u Društvu arhitekata Split, HŽ je dao suglasnost da će smanjiti broj kolosijeka i skratiti preostale tračnice, ali kad smo upitali Puljka kada će “odrezati tračnice”, priznao je da ne zna.

Bez tog poteza Hrvatskih željeznica se zapravo ne može riješiti kolni promet, jer rješenja iz natječaja, kao i “Interventni izlaz” koji zagovaraju Hrvatske ceste, računaju s time da HŽ infrastruktura skrati tračnice kako bi se dio platoa iskoristio za cestovni promet.

---

image
Vojko Bašić/Arhiva SD
---

Poslali smo upit HŽ infrastrukturi kad će smanjiti broj kolosijeka i skratiti tračnice. Iz njihovog odgovora možemo zaključiti da će proći barem ovaj Puljkov mandat prije nego što se realizira cestovno prometno rješenje na Istočnoj obali.

Naime, HŽ neće dirati tračnice u Gradskoj luci prije nego što se rekonstruira željeznički kolodvor u Kopilici (Split Predgrađe). A tko zna kad će to biti?!

- Predviđeno smanjenje broja željezničkih kolosijeka u željezničkom kolodvoru Split, kao i skraćenje preostalih kolosijeka, predviđa se temeljem Studije urbane revitalizacije Grada Splita kroz razvoj Istočne obale i Kopilice. Preduvjet za smanjenje broja i skraćenje kolosijeka je rekonstrukcija željezničkog kolodvora Split Predgrađe, kako bi se prilagodio za obavljanje tehnoloških procesa željezničkog prometa.

---

image
Cropix
---

Rekonstrukcije željezničkih kolodvora Split i Split Predgrađe provest će se kroz Projekt povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, trajektne luke Split (Istočna obala) sa Zračnom lukom Split, te izgradnjom intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split (Kopilica).

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Za taj projekt u tijeku je izrada Studije izvodljivosti, što je u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture - Uprave za strateško planiranje i EU fondove. Studija će dati potrebne podatke za dimenzioniranje kolodvora Split Predgrađe (Kopilica), tehničko rješenje kolodvora Split te odabranu trasu nove pruge.

Kada nam Ministarstvo dostavi Studiju, HŽ Infrastruktura d.o.o. nastavit će s daljnjim aktivnostima potrebnim za realizaciju ovog projekta. Dopunit će se projektni zadatak, provesti javni natječaj za izradu projektne dokumentacije, ishoditi dozvole, a nakon toga i krenuti s izvođenjem radova - odgovaraju iz HŽ infrastrukture.

Dakle, gužve u trajektnoj luci bit će do daljnjega... 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA DANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IMA DANA 2 0 8429 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-24 13:31:17 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-25 06:37:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-25 06:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8071 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Najvažniji splitski projekt pod znakom upitnika? Hrvatske ceste nisu na 'istom pravcu' s Gradom, a HŽ se tek zahuktava... [metakey] => istočna obala, Hrvatske ceste, Hrvatske željeznice, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/24\/22362262.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/22362280.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23290346.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23290318.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23290338.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23290344.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23290306.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23206864.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23206854.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/23206816.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/24163789.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/24163809.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/1309743.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Arhiva SD"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","


\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","","


\n\u00a0<\/p>","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1152","hd_22362262_1920.jpg":"1920x1080","k_22362262_1280.jpg":"1280x1280","k_22362262_1024.jpg":"1024x1024","k_22362262_640.jpg":"640x640","k_22362262_480.jpg":"480x480","k_22362262_340.jpg":"340x340","k_22362262_220.jpg":"220x220","o_22362262_1280.jpg":"1280x768","o_22362262_1024.jpg":"1024x614","o_22362262_640.jpg":"640x384","o_22362262_480.jpg":"480x288","o_22362262_340.jpg":"340x204","o_22362262_220.jpg":"220x132","h_22362262_1280.jpg":"1280x854","h_22362262_1024.jpg":"1024x683","h_22362262_640.jpg":"640x427","h_22362262_480.jpg":"480x320","h_22362262_340.jpg":"340x227","h_22362262_220.jpg":"220x147","pp_22362262_1280.jpg":"1280x1628","pp_22362262_1024.jpg":"1024x1303","pp_22362262_640.jpg":"640x814","pp_22362262_480.jpg":"480x611","pp_22362262_340.jpg":"340x432","pp_22362262_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1313","hd_22362280_1920.jpg":"1920x1080","k_22362280_1280.jpg":"1280x1280","k_22362280_1024.jpg":"1024x1024","k_22362280_640.jpg":"640x640","k_22362280_480.jpg":"480x480","k_22362280_340.jpg":"340x340","k_22362280_220.jpg":"220x220","o_22362280_1280.jpg":"1280x875","o_22362280_1024.jpg":"1024x700","o_22362280_640.jpg":"640x437","o_22362280_480.jpg":"480x328","o_22362280_340.jpg":"340x232","o_22362280_220.jpg":"220x150","h_22362280_1280.jpg":"1280x854","h_22362280_1024.jpg":"1024x683","h_22362280_640.jpg":"640x427","h_22362280_480.jpg":"480x320","h_22362280_340.jpg":"340x227","h_22362280_220.jpg":"220x147","pp_22362280_1280.jpg":"1280x1628","pp_22362280_1024.jpg":"1024x1303","pp_22362280_640.jpg":"640x814","pp_22362280_480.jpg":"480x611","pp_22362280_340.jpg":"340x432","pp_22362280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1052","hd_23290346_1920.jpg":"1920x1080","k_23290346_1280.jpg":"1280x1280","k_23290346_1024.jpg":"1024x1024","k_23290346_640.jpg":"640x640","k_23290346_480.jpg":"480x480","k_23290346_340.jpg":"340x340","k_23290346_220.jpg":"220x220","o_23290346_1280.jpg":"1280x701","o_23290346_1024.jpg":"1024x561","o_23290346_640.jpg":"640x350","o_23290346_480.jpg":"480x263","o_23290346_340.jpg":"340x186","o_23290346_220.jpg":"220x120","h_23290346_1280.jpg":"1280x854","h_23290346_1024.jpg":"1024x683","h_23290346_640.jpg":"640x427","h_23290346_480.jpg":"480x320","h_23290346_340.jpg":"340x227","h_23290346_220.jpg":"220x147","pp_23290346_1280.jpg":"1280x1628","pp_23290346_1024.jpg":"1024x1303","pp_23290346_640.jpg":"640x814","pp_23290346_480.jpg":"480x611","pp_23290346_340.jpg":"340x432","pp_23290346_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1458","hd_23290318_1920.jpg":"1920x1080","k_23290318_1280.jpg":"1280x1280","k_23290318_1024.jpg":"1024x1024","k_23290318_640.jpg":"640x640","k_23290318_480.jpg":"480x480","k_23290318_340.jpg":"340x340","k_23290318_220.jpg":"220x220","o_23290318_1280.jpg":"1280x972","o_23290318_1024.jpg":"1024x777","o_23290318_640.jpg":"640x486","o_23290318_480.jpg":"480x364","o_23290318_340.jpg":"340x258","o_23290318_220.jpg":"220x167","h_23290318_1280.jpg":"1280x854","h_23290318_1024.jpg":"1024x683","h_23290318_640.jpg":"640x427","h_23290318_480.jpg":"480x320","h_23290318_340.jpg":"340x227","h_23290318_220.jpg":"220x147","pp_23290318_1280.jpg":"1280x1628","pp_23290318_1024.jpg":"1024x1303","pp_23290318_640.jpg":"640x814","pp_23290318_480.jpg":"480x611","pp_23290318_340.jpg":"340x432","pp_23290318_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_23290338_1920.jpg":"1920x1080","k_23290338_1280.jpg":"1280x1280","k_23290338_1024.jpg":"1024x1024","k_23290338_640.jpg":"640x640","k_23290338_480.jpg":"480x480","k_23290338_340.jpg":"340x340","k_23290338_220.jpg":"220x220","o_23290338_1280.jpg":"1280x852","o_23290338_1024.jpg":"1024x681","o_23290338_640.jpg":"640x426","o_23290338_480.jpg":"480x319","o_23290338_340.jpg":"340x226","o_23290338_220.jpg":"220x146","h_23290338_1280.jpg":"1280x854","h_23290338_1024.jpg":"1024x683","h_23290338_640.jpg":"640x427","h_23290338_480.jpg":"480x320","h_23290338_340.jpg":"340x227","h_23290338_220.jpg":"220x147","pp_23290338_1280.jpg":"1280x1628","pp_23290338_1024.jpg":"1024x1303","pp_23290338_640.jpg":"640x814","pp_23290338_480.jpg":"480x611","pp_23290338_340.jpg":"340x432","pp_23290338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1158","hd_23290344_1920.jpg":"1920x1080","k_23290344_1280.jpg":"1280x1280","k_23290344_1024.jpg":"1024x1024","k_23290344_640.jpg":"640x640","k_23290344_480.jpg":"480x480","k_23290344_340.jpg":"340x340","k_23290344_220.jpg":"220x220","o_23290344_1280.jpg":"1280x772","o_23290344_1024.jpg":"1024x617","o_23290344_640.jpg":"640x386","o_23290344_480.jpg":"480x289","o_23290344_340.jpg":"340x205","o_23290344_220.jpg":"220x132","h_23290344_1280.jpg":"1280x854","h_23290344_1024.jpg":"1024x683","h_23290344_640.jpg":"640x427","h_23290344_480.jpg":"480x320","h_23290344_340.jpg":"340x227","h_23290344_220.jpg":"220x147","pp_23290344_1280.jpg":"1280x1628","pp_23290344_1024.jpg":"1024x1303","pp_23290344_640.jpg":"640x814","pp_23290344_480.jpg":"480x611","pp_23290344_340.jpg":"340x432","pp_23290344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1177","hd_23290306_1920.jpg":"1920x1080","k_23290306_1280.jpg":"1280x1280","k_23290306_1024.jpg":"1024x1024","k_23290306_640.jpg":"640x640","k_23290306_480.jpg":"480x480","k_23290306_340.jpg":"340x340","k_23290306_220.jpg":"220x220","o_23290306_1280.jpg":"1280x784","o_23290306_1024.jpg":"1024x627","o_23290306_640.jpg":"640x392","o_23290306_480.jpg":"480x294","o_23290306_340.jpg":"340x208","o_23290306_220.jpg":"220x134","h_23290306_1280.jpg":"1280x854","h_23290306_1024.jpg":"1024x683","h_23290306_640.jpg":"640x427","h_23290306_480.jpg":"480x320","h_23290306_340.jpg":"340x227","h_23290306_220.jpg":"220x147","pp_23290306_1280.jpg":"1280x1628","pp_23290306_1024.jpg":"1024x1303","pp_23290306_640.jpg":"640x814","pp_23290306_480.jpg":"480x611","pp_23290306_340.jpg":"340x432","pp_23290306_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23206864_1920.jpg":"1920x1080","k_23206864_1280.jpg":"1280x1280","k_23206864_1024.jpg":"1024x1024","k_23206864_640.jpg":"640x640","k_23206864_480.jpg":"480x480","k_23206864_340.jpg":"340x340","k_23206864_220.jpg":"220x220","o_23206864_1280.jpg":"1280x853","o_23206864_1024.jpg":"1024x682","o_23206864_640.jpg":"640x426","o_23206864_480.jpg":"480x320","o_23206864_340.jpg":"340x226","o_23206864_220.jpg":"220x146","h_23206864_1280.jpg":"1280x854","h_23206864_1024.jpg":"1024x683","h_23206864_640.jpg":"640x427","h_23206864_480.jpg":"480x320","h_23206864_340.jpg":"340x227","h_23206864_220.jpg":"220x147","pp_23206864_1280.jpg":"1280x1628","pp_23206864_1024.jpg":"1024x1303","pp_23206864_640.jpg":"640x814","pp_23206864_480.jpg":"480x611","pp_23206864_340.jpg":"340x432","pp_23206864_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23206854_1920.jpg":"1920x1080","k_23206854_1280.jpg":"1280x1280","k_23206854_1024.jpg":"1024x1024","k_23206854_640.jpg":"640x640","k_23206854_480.jpg":"480x480","k_23206854_340.jpg":"340x340","k_23206854_220.jpg":"220x220","o_23206854_1280.jpg":"1280x851","o_23206854_1024.jpg":"1024x681","o_23206854_640.jpg":"640x425","o_23206854_480.jpg":"480x319","o_23206854_340.jpg":"340x226","o_23206854_220.jpg":"220x146","h_23206854_1280.jpg":"1280x854","h_23206854_1024.jpg":"1024x683","h_23206854_640.jpg":"640x427","h_23206854_480.jpg":"480x320","h_23206854_340.jpg":"340x227","h_23206854_220.jpg":"220x147","pp_23206854_1280.jpg":"1280x1628","pp_23206854_1024.jpg":"1024x1303","pp_23206854_640.jpg":"640x814","pp_23206854_480.jpg":"480x611","pp_23206854_340.jpg":"340x432","pp_23206854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23206816_1920.jpg":"1920x1080","k_23206816_1280.jpg":"1280x1280","k_23206816_1024.jpg":"1024x1024","k_23206816_640.jpg":"640x640","k_23206816_480.jpg":"480x480","k_23206816_340.jpg":"340x340","k_23206816_220.jpg":"220x220","o_23206816_1280.jpg":"1280x720","o_23206816_1024.jpg":"1024x576","o_23206816_640.jpg":"640x360","o_23206816_480.jpg":"480x270","o_23206816_340.jpg":"340x191","o_23206816_220.jpg":"220x123","h_23206816_1280.jpg":"1280x854","h_23206816_1024.jpg":"1024x683","h_23206816_640.jpg":"640x427","h_23206816_480.jpg":"480x320","h_23206816_340.jpg":"340x227","h_23206816_220.jpg":"220x147","pp_23206816_1280.jpg":"1280x1628","pp_23206816_1024.jpg":"1024x1303","pp_23206816_640.jpg":"640x814","pp_23206816_480.jpg":"480x611","pp_23206816_340.jpg":"340x432","pp_23206816_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1358","hd_24163789_1920.jpg":"1920x1080","k_24163789_1280.jpg":"1280x1280","k_24163789_1024.jpg":"1024x1024","k_24163789_640.jpg":"640x640","k_24163789_480.jpg":"480x480","k_24163789_340.jpg":"340x340","k_24163789_220.jpg":"220x220","o_24163789_1280.jpg":"1280x905","o_24163789_1024.jpg":"1024x724","o_24163789_640.jpg":"640x452","o_24163789_480.jpg":"480x339","o_24163789_340.jpg":"340x240","o_24163789_220.jpg":"220x155","h_24163789_1280.jpg":"1280x854","h_24163789_1024.jpg":"1024x683","h_24163789_640.jpg":"640x427","h_24163789_480.jpg":"480x320","h_24163789_340.jpg":"340x227","h_24163789_220.jpg":"220x147","pp_24163789_1280.jpg":"1280x1628","pp_24163789_1024.jpg":"1024x1303","pp_24163789_640.jpg":"640x814","pp_24163789_480.jpg":"480x611","pp_24163789_340.jpg":"340x432","pp_24163789_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1212","hd_24163809_1920.jpg":"1920x1080","k_24163809_1280.jpg":"1280x1280","k_24163809_1024.jpg":"1024x1024","k_24163809_640.jpg":"640x640","k_24163809_480.jpg":"480x480","k_24163809_340.jpg":"340x340","k_24163809_220.jpg":"220x220","o_24163809_1280.jpg":"1280x808","o_24163809_1024.jpg":"1024x646","o_24163809_640.jpg":"640x404","o_24163809_480.jpg":"480x303","o_24163809_340.jpg":"340x214","o_24163809_220.jpg":"220x138","h_24163809_1280.jpg":"1280x854","h_24163809_1024.jpg":"1024x683","h_24163809_640.jpg":"640x427","h_24163809_480.jpg":"480x320","h_24163809_340.jpg":"340x227","h_24163809_220.jpg":"220x147","pp_24163809_1280.jpg":"1280x1628","pp_24163809_1024.jpg":"1024x1303","pp_24163809_640.jpg":"640x814","pp_24163809_480.jpg":"480x611","pp_24163809_340.jpg":"340x432","pp_24163809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1652","hd_1309743_1920.jpg":"1920x1080","k_1309743_1280.jpg":"1280x1280","k_1309743_1024.jpg":"1024x1024","k_1309743_640.jpg":"640x640","k_1309743_480.jpg":"480x480","k_1309743_340.jpg":"340x340","k_1309743_220.jpg":"220x220","o_1309743_1280.jpg":"1280x1101","o_1309743_1024.jpg":"1024x881","o_1309743_640.jpg":"640x550","o_1309743_480.jpg":"480x413","o_1309743_340.jpg":"340x292","o_1309743_220.jpg":"220x189","h_1309743_1280.jpg":"1280x854","h_1309743_1024.jpg":"1024x683","h_1309743_640.jpg":"640x427","h_1309743_480.jpg":"480x320","h_1309743_340.jpg":"340x227","h_1309743_220.jpg":"220x147","pp_1309743_1280.jpg":"1280x1628","pp_1309743_1024.jpg":"1024x1303","pp_1309743_640.jpg":"640x814","pp_1309743_480.jpg":"480x611","pp_1309743_340.jpg":"340x432","pp_1309743_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7680718 Threads: 1 Questions: 1624566872 Slow queries: 4825508 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111109540 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/najvazniji-splitski-projekt-pod-znakom-upitnika-hrvatske-ceste-nisu-na-istom-pravcu-s-gradom-a-hz-se-tek-zahuktava-1259290 [printLink] => /split/najvazniji-splitski-projekt-pod-znakom-upitnika-hrvatske-ceste-nisu-na-istom-pravcu-s-gradom-a-hz-se-tek-zahuktava-1259290?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 237780 [name] => Istočna obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istocna-obala [link] => /tag/istocna-obala ) [1] => stdClass Object ( [id] => 422751 [name] => Hrvatske ceste [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatske-ceste [link] => /tag/hrvatske-ceste ) [2] => stdClass Object ( [id] => 400594 [name] => Hrvatske željeznice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatske-zeljeznice [link] => /tag/hrvatske-zeljeznice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA DANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najvažniji splitski projekt pod znakom upitnika? Hrvatske ceste nisu na ‘istom pravcu‘ s Gradom, a HŽ se tek zahuktava [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/22362262.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/22362262.jpg [title] => Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/22362280.jpg [title] => Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23290346.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23290318.jpg [title] =>


 

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23290338.jpg [title] =>


 

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23290344.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23290306.jpg [title] =>


 

Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23206864.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23206854.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/23206816.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/24163789.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/24163809.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/1309743.jpg [title] => Vojko Bašić/Arhiva SD ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je otvarao izložbu radova anketnog natječaja za idejno urbanističko rješenje za Gradski projekt istočne obale gradske luke, gradonačelnik Ivica Puljak djelovao je nesigurno odgovarajući na novinarska pitanja kad bi mogli biti realizirani kolni ulaz i izlaz iz luke.

Umjesto toga, gradonačelnik je isticao kao vrijednost natječaja što će se promet zaustaviti između Pazara i Poljane kneza Trpimira te što će se ukinuti promet od Rive do jugoistočne kule Palače.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Ivica Puljak je svojedobno rekao da bi mu trebala dva mandata da dovrši sve što je zamislio. Hoće li osvojiti drugi mandat, ne znamo, ali sudeći po onome što smo uspjeli doznati raspitujući se kod Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica, ovaj mu nije dovoljan da riješi promet u Gradskoj luci.

Interventni izlaz

Pitali smo Hrvatske ceste smatraju li da je rješenje koje je dobilo prvu nagradu na natječaju najbolje i najizvedivije. Po tom rješenju koje se oslanja na IGH-ovu studiju iz 2011. predviđeno je da se rotor napravi kod Gata sv. Duje, a zatim da se cesta zaokrene (zahvaljujući tome što bi HŽ uklonio dio tračnica) ispod Bregovite ulice i da kroz dvotračni tunel iziđe na sadašnji parking kod “Koteksova nebodera”, pri tom se sruši Tommyjev dućan i dođe na Pojišansku ulicu. Za ulaz u luku predviđeno je da se nadvožnjakom sa Zvonimirove promet prebaci preko Pojišanske i kroz tunel spusti u trajektnu luku.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Ujedno, upitali smo HC koliko bi bilo potrebno za realizaciju, uzevši u obzir proces javne nabave za izradu projektne dokumentacije, arheološka istraživanja, izvođenje radova i nadzor radova.

Iz odgovora koji smo dobili od Hrvatskih cesta shvatili smo da oni i dalje stoje pri rješenju koje su ponudili Gradu - “Interventnom izlazu iz luke” koji je izradio Fakultet građevine, arhitekture i geodezije.

Ovo je zanimljivo s obzirom da se u više navrata spominjalo da bi Hrvatske ceste s 15 do 20 milijuna kuna financirale novi izlaz i ulazak u luku pa se može reći da HC kao investitor nije odustao od rješenja koje je ranije zagovarao, ali također ne kriju nezadovoljstvo tretmanom koji su imali tijekom natječaja.

U odgovoru Hrvatskih cesta navodi se važnost ove lokacije u prometnom smislu i napominje da su već ranije davali rješenja kao “Interventni izlaz iz istočne gradske luke u Splitu” iz 2020. godine.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Podsjetimo, za planirani zahvat u sklopu “Interventnog izlaza” se tvrdilo da se može realizirati u roku od godinu dana jer se nalazi na državnom zemljištu, ali glavni problem je što se nije mogao realizirati prema sadašnjem GUP-u.

- Građevinsko rješenje predloženo u tom projektu predstavlja relativno ograničeni zahvat u prostoru, ali kojim bi se postigla određena poboljšanja prometne infrastrukture, prije svega u izbjegavanju prometovanja jednom voznom trakom na dijelu državne ceste DC 410 (Katalinićev prilaz, Jadranska ulica i Bijankinijeva ulica).

---

image


 

Vojko Bašić/Cropix
---

Zbog strateškog značaja predmetnog prometnog pravca te moguće ugroze sigurnosti ljudi i imovine, Hrvatske ceste predlažu da se razmotri mogućnost da interventni pravac bude sastavni dio GUP-a grada Splita kako bi se stekli uvjeti za njegovu žurnu realizaciju - tvrde iz HC-a i dodaju da su na osnovi zahtjeva Grada Splita dostavili svoje uvjete za izradu natječajnog programa za anketni urbanistički natječaj za gradski projekt Istočna obala.

Različita rješenja

Dakle, Hrvatske ceste nisu odustale od “Interventnog izlaza” koji je drukčije prometno rješenje od onog onih koja su odnijela nagrade na anketnom natječaju. Zahvat bi krenuo od Obale kneza Domagoja preko željeznice koja bi se uklonila na tom dijelu, izgradio bi se tunel od 70 metara ispod Trga Mihovila Pavlinovića, a izvela bi se izlazna rampa u Bijankinijevoj ulici.

- Hrvatske ceste dat će suglasnost na odabrana arhitektonska rješenja koja trebaju zadovoljiti uvjet prometnog kapaciteta koji će biti vrednovan kroz prometni model - simulaciju prometnih tokova (kao referentne ulazne podatke potrebno je koristiti podatke prikupljene na ljeto 2018. godine za potrebe prometne analize u sklopu projekta “Interventni izlaz iz istočne gradske luke u Splitu”) - napominju iz HC-a, jasno dajući do znanja da će dati suglasnost onim rješenjima koja zadovolje njihove kriterije.

---

image


 

Vojko Bašić/Cropix
---

U vezi našeg pitanja o kvaliteti prvonagrađenog rješenja, iz HC-a su oprezni u odgovoru.

- Kako bismo dali odgovor na postavljeni upit je li prvonagrađeno rješenje optimalno, prethodno je potrebno provesti vrednovanje kroz prometni model kako bismo bili sigurni da odabrano rješenje predstavlja kvalitetno prometno rješenje u smislu prometne protočnosti i sigurnosti prometa - napominju iz Hrvatskih cesta.

- Nadalje, potrebno je sagledati i sve tehničke poteškoće koje mogu utjecati na fizičku realizaciju i izvedivost projekta, kao i mogućnosti etapne izgradnje. U kasnijim koracima potrebno je uskladiti prostorno-plansku dokumentaciju s odabranim optimalnim rješenjem kako bi se stekli uvjeti za početak ozbiljne razrade projektne dokumentacije.

Nakon izrade projektne dokumentacije i potrebnih akata za gradnju (lokacijska i građevinska dozvola) mogli bismo dati realnu procjenu vrijednosti radova i roka izvođenja radova - napominju iz ove državne tvrtke.

Zanimljivo je da HC ne krije nezadovoljstvo statusom koji su imali u gradskom natječaju. Naime, premda u raspisu natječaja stoji da je bio uključen konzultant iz Hrvatskih cesta, oni tvrde da nisu imali utjecaja.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

- Ujedno moramo napomenuti da Hrvatske ceste nisu imale svoga predstavnika u povjerenstvu za odabir pristiglih arhitektonskih radova, niti su sudjelovali u vrednovanju ili ocjenjivanju istih - ističu iz Hrvatskih cesta.

Rezanje tračnica

Natječaj koji je proveden nije, dakle, još ništa riješio. Puljak je, dapače, rekao da nakon natječaja slijede dogovori s Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama. Hrvatske željeznice su još važniji faktor što se tiče rokova.

Naime, kako smo doznali od gradonačelnika, prilikom proglašenja nagrada u Društvu arhitekata Split, HŽ je dao suglasnost da će smanjiti broj kolosijeka i skratiti preostale tračnice, ali kad smo upitali Puljka kada će “odrezati tračnice”, priznao je da ne zna.

Bez tog poteza Hrvatskih željeznica se zapravo ne može riješiti kolni promet, jer rješenja iz natječaja, kao i “Interventni izlaz” koji zagovaraju Hrvatske ceste, računaju s time da HŽ infrastruktura skrati tračnice kako bi se dio platoa iskoristio za cestovni promet.

---

image
Vojko Bašić/Arhiva SD
---

Poslali smo upit HŽ infrastrukturi kad će smanjiti broj kolosijeka i skratiti tračnice. Iz njihovog odgovora možemo zaključiti da će proći barem ovaj Puljkov mandat prije nego što se realizira cestovno prometno rješenje na Istočnoj obali.

Naime, HŽ neće dirati tračnice u Gradskoj luci prije nego što se rekonstruira željeznički kolodvor u Kopilici (Split Predgrađe). A tko zna kad će to biti?!

- Predviđeno smanjenje broja željezničkih kolosijeka u željezničkom kolodvoru Split, kao i skraćenje preostalih kolosijeka, predviđa se temeljem Studije urbane revitalizacije Grada Splita kroz razvoj Istočne obale i Kopilice. Preduvjet za smanjenje broja i skraćenje kolosijeka je rekonstrukcija željezničkog kolodvora Split Predgrađe, kako bi se prilagodio za obavljanje tehnoloških procesa željezničkog prometa.

---

image
Cropix
---

Rekonstrukcije željezničkih kolodvora Split i Split Predgrađe provest će se kroz Projekt povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, trajektne luke Split (Istočna obala) sa Zračnom lukom Split, te izgradnjom intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split (Kopilica).

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Za taj projekt u tijeku je izrada Studije izvodljivosti, što je u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture - Uprave za strateško planiranje i EU fondove. Studija će dati potrebne podatke za dimenzioniranje kolodvora Split Predgrađe (Kopilica), tehničko rješenje kolodvora Split te odabranu trasu nove pruge.

Kada nam Ministarstvo dostavi Studiju, HŽ Infrastruktura d.o.o. nastavit će s daljnjim aktivnostima potrebnim za realizaciju ovog projekta. Dopunit će se projektni zadatak, provesti javni natječaj za izradu projektne dokumentacije, ishoditi dozvole, a nakon toga i krenuti s izvođenjem radova - odgovaraju iz HŽ infrastrukture.

Dakle, gužve u trajektnoj luci bit će do daljnjega... 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Vojko Bašić/Arhiva SD
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/najvazniji-splitski-projekt-pod-znakom-upitnika-hrvatske-ceste-nisu-na-istom-pravcu-s-gradom-a-hz-se-tek-zahuktava-1259290 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b7cf973cb1ec69c0e0eed8d0f057fe897601217a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najva%C5%BEniji+splitski+projekt+pod+znakom+upitnika%3F+Hrvatske+ceste+nisu+na+%E2%80%98istom+pravcu%E2%80%98+s+Gradom%2C+a+H%C5%BD+se+tek+zahuktava&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnajvazniji-splitski-projekt-pod-znakom-upitnika-hrvatske-ceste-nisu-na-istom-pravcu-s-gradom-a-hz-se-tek-zahuktava-1259290 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnajvazniji-splitski-projekt-pod-znakom-upitnika-hrvatske-ceste-nisu-na-istom-pravcu-s-gradom-a-hz-se-tek-zahuktava-1259290 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA DANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitIMA DANA

Najvažniji splitski projekt pod znakom upitnika? Hrvatske ceste nisu na ‘istom pravcu‘ s Gradom, a HŽ se tek zahuktava

Piše Sandi Vidulić
25. siječnja 2023. - 07:36

Kad je otvarao izložbu radova anketnog natječaja za idejno urbanističko rješenje za Gradski projekt istočne obale gradske luke, gradonačelnik Ivica Puljak djelovao je nesigurno odgovarajući na novinarska pitanja kad bi mogli biti realizirani kolni ulaz i izlaz iz luke.

Umjesto toga, gradonačelnik je isticao kao vrijednost natječaja što će se promet zaustaviti između Pazara i Poljane kneza Trpimira te što će se ukinuti promet od Rive do jugoistočne kule Palače.

Ivica Puljak je svojedobno rekao da bi mu trebala dva mandata da dovrši sve što je zamislio. Hoće li osvojiti drugi mandat, ne znamo, ali sudeći po onome što smo uspjeli doznati raspitujući se kod Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica, ovaj mu nije dovoljan da riješi promet u Gradskoj lu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 07:22