StoryEditorOCM
Splitveliki interes

Na splitski željeznički kolodvor jutros je stigao prvi ovogodišnji vlak iz Slovačke: Očekuje se 20.000 putnika u sezoni

Piše Petra Klarić
4. svibnja 2024. - 09:56

Na splitski željeznički kolodvor je u subotu ujutro stigao prvi ovogodišnji vlak iz Slovačke. Njime je u Split stiglo 200-tinjak putnika, a kroz cijelu sezonu očekuje ih se preko 20.000.

Radi se o međunarodnoj liniji koja kreće iz Bratislave, zaustavlja se u Beču i putnike vozi do Splita, nakon čega se vraća istom rutom.

Vlak, osim putnika koji u njemu mogu i spavati, prevozi i automobile te motocikle. Može prevesti 200-tinjak putnika, 40-ak automobila i 30-ak motocikla.

Vlakom je u Split jutros došao i Miodrag Mlačić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice za Češku i Hrvatsku.

image
Joško Šupić/Cropix

Interes Slovaka za dolazak u Hrvatsku je jako velik. Jutros sam na eVisitoru pronašao podatak o 78 tisuća noćenja sa slovačkog tržišta, što je devet posto više u odnosu na isti period prošle godine. Ovaj vlak će dakako doprinijeti tome - tvrdi Mlačić.

Peter Helexa, generalni direktor Slovačkih željeznica, otkrio nam je da je prošle sezone ovom linijom u Split došlo nešto manje od 19.000 posjetitelja iz Slovačke, Austrije i Češke, a za ovu sezonu već je prodano 11.000 karata pa se ukupno očekuje preko 20.000 dolazaka.

- Putovanje je bilo lijepo i vrlo ugodno. Glavna prednost je što smo mogli spavati u vlaku i u Split smo stigli odmorni. Meni je ovo prvi put u Splitu i radujem se razgledavanju - rekao je Helexa.

Kako kaže Andrea Glavaš, zamjenica direktorice Prodaje i marketinga HŽPP-a, osim ove linije iz Bratislave, za sezonu je planirana i linija koja će povezivati Split s Budimpeštom, a postoji mogućnost da će ove sezone ponovno prometovati i linija Sarajevo - Ploče.

image
Joško Šupić/Cropix

- I ove godine tijekom sezone međunarodnim vlakovima povezujemo Slovačku i Austriju s Hrvatskom, odnosno gradove Bratislavu, Beč i Split. Vlakovi će voziti tri puta tjedno do 3. listopada. Očekujemo ove godine veliki interes putnika. Hrvatska je jako poznata turistička destinacija, a naši putnici mogu nastavit svoje putovanje prema poznatim turističkim odredištima.

Također, 19. lipnja očekujemo prvi vlak iz Mađarske koji će tijekom ljeta povezivati Budimpeštu i Split, također tri puta tjedno u oba smjera.

image
Joško Šupić/Cropix

Osim toga, osigurali smo četiri noćna vlaka koji će povezivati kontinentalnu Hrvatsku s obalom, konkretno gradove Vinkovce, Vukovar, Osijek, Bjelovar i Zagreb sa Splitom. Uz to ćemo imati četiri dnevna vlaka koji će voziti iz Zagreba do Splita - najavila je.

Kaže i da su HŽ-ovi vlakovi prošle godine tijekom sezone u unutarnjem i međunarodnom prijevozu prevezli oko 200 tisuća putnika, a ove godine očekuju još veće brojke.

Cijene karta za ovu liniju kreću se od 39,90 eura za odrasle te 19,90 eura za djecu, a prometovat će do 5. listopada.

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 13:33