StoryEditorOCM
SplitIDEJA ZA VIKEND

Na Koteksu se i ove godine održava jubilarno 10. izdanje xSTatic Festivala: čeka vas bogat program, a ulaz je slobodan

Piše Split SD
29. rujna 2023. - 12:58

Jubilarno deseto izdanje xSTatic Festivala održava se ove subote, 30. rujna, na prostoru sportskog kompleksa Koteks/Gripe.

Riječ je o međunarodnom festivalu street-art/graffiti kulture i ekstremnih sportova, koji će ove godine okupiti više od 40 graffiti umjetnika iz čitavog svijeta koji će tijekom dana oslikavati zidove sportskog kompleksa Koteks/Gripe.

Kao dio ovogodišnjeg jubilarnog desetog izdanja xSTatic Festivala izgrađena je nova skate rampa, koja će na navedenoj lokaciji ostati dostupna i po završetku događanja te će ju moći koristiti svi ljubitelji ovog sporta.

Rampa je napravljena u suradnji Grada Splita, gradske tvrtke "Žnjan" i skate kluba Kolo, koji su je i izgradili te je spremna za xSTatic Festival, gdje će po prvi put biti dostupna za korištenje.

image

I prošle godine na Xstatic festivalu oslikavali su zidove 

Jakov Prkić/Cropix

U popodnevnim satima, upravo na toj lokaciji, od 15 do 18 sati održat će se i skateboard natjecanje, a zatim u večernjim satima slijedi koncertni dio programa, u sklopu kojeg će nastupiti Massimo Savage, Podočnjaci, Bobsi, Bore Balboa, Žuvi te DJica Niki Peducci.

Uz umjetnički, glazbeni i sportski program, na prostoru Koteksa će biti dostupna i raznovrsna ponuda hrane i pića, a ulaz na festival je slobodan.

Detaljna satnica i program objavljeni su na službenom Instagramu xSTatica.

Festival je pokrenut 2009. godine

xSTatic Festival pokrenut 2009. godine, a kroz svojih dosadašnjih devet izdanja, festival je ugostio više od 450 umjetnika iz čitavog svijeta - od Hrvatske, Slovenije, BiH preko Njemačke, Nizozemske, Francuske, pa sve do Australije, Brazila, SAD-a, Kanade i Malezije.

Publici se predstavilo i više od stotinu breakdance plesača, među kojima su bili i prvaci svijeta Pockemon Crew (Francuska) i Top9 (Rusija).

Tijekom prvog izdanja festivala, Split je bio prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio profesionalni skate park te se iste godine obnovilo igralište Osnovne škole "Plokite", dok je godinu kasnije u sklopu festivala obnovljena fasada Osnovne škole "Split 3".

Kroz godine održavanja, festival je postao renomirano i popularno događanje među street-art i graffiti umjetnicima, a neka od imena koja su na xSTatic-u prezentirala svoje radove surađuju s brandovima kao što su Disney, Nike, MTV…dok su u sklopu glazbenog dijela programa do sada nastupili Roots Manuva, TBF, Elemental, Grše, Edo Maajka, Frenkie i mnogi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 10:13