stdClass Object ( [id] => 1221117 [title] => Krolo: Zamislite da Ivica Puljak otvoreno zagovara gradnju velikog hotela u park-šumi Marjan ili duž plaže Bačvice? E upravo to gradonačelnik Zoričić radi Puljanima! [alias] => krolo-zamislite-da-ivica-puljak-otvoreno-zagovara-gradnju-velikog-hotela-u-park-sumi-marjan-ili-duz-plaze-bacvice-e-upravo-to-gradonacelnik-zoricic-radi-puljanima [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ljetni politički prolom oblaka u Puli zbio se u noći s 1. na 2. kolovoza, kada je na sjednici pulskog Gradskog vijeća smijenjena predsjednica Vijeća Dušica Radojčić iz platforme Možemo. Pažnju je pritom privukla činjenica da su u njezinom rušenju, osim HDZ-a, sudjelovali dotadašnji partneri Možemo! u Gradskom vijeću – SDP i Nezavisna lista pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, inače rođenog Splićanina.

Povod raspadu koalicije je neslaganje oko gradnje megahotela na glavnoj obalnoj šetnici, u koji investira srpski milijunaš, biznismen i medijski mogul Dragan Šolak.Taj projekt podržava gradonačelnik Zoričić, ali mu se usprotivila platforma Možemo!, smatrajući da bi hotel progutao javno dobro.

Stoga je Možemo! proljetos pokrenuo građansku inicijativu prikupljanja potpisa za referendum o Lungomaru, za što se posebno založila upravo Dušica Radojčić, na što je gradonačelnik Zoričić reagirao političkom akcijom koja je dovela do njezine smjene.

Zanimljivo je da u redovima pulskog Možemo! djeluje još jedan Splićanin – sociolog dr. Krešimir Krolo, koji je vanjski stručni suradnik Možemo! po pitanju kulture, medija i mladih. U svojoj karijeri dr. Krolo je bio vanjski stručni suradnik ili savjetnik za cijeli niz stranaka na centru i lijevom političkom spektru, a bio je i član više stručnih vijeća i nadzornih tijela u civilnom i javnom sektoru, uključujući i Nadzorni odbor Hajduka. Zadnjih pet godina živi u Istri, od čega godinu i pol dana u Puli, gdje djeluje i kao analitičar lokalne političke, društvene i kulturne scene.

Tvrdoglave činjenice

Komparirajući Krolu s pulskim gradonačelnikom Zoričićem, “Glas Istre” lani je zabilježio: “Krolo je odrastao i odgojen u Splitu, baš kao i Zoričić. Međutim, njih dvojica su očito svjetonazorski potpuno oprečni.”

Stoga smo pulsku političku petlju - nakon što je o njoj nedavno u Slobodnoj govorio Zoričić - pokušali vidjeti i kroz vizuru njegova sugrađanina i oponenta.

Prije nego što prijeđemo na politička zbivanja u Puli, jedno osobnije pitanje: otkud Splićanin u Puli?

- Slijedom vrlo specifičnih životnih okolnosti. Naime, moja životna partnerica je dobila posao za stalno u struci u Puli, a ja imam luksuz putovanja na svoje radno mjesto pa nije bilo teško donijeti odluku o preseljenju.

I aktualni gradonačelnik Pule Filip Zoričić je Splićanin, ali ga ne štedite u političkim analizama koje objavljujete u istarskim medijima. Dojam je da ga generalno ocjenjujete kao politički ambicioznog oportunista koji pretrčava iz stranke u stranku?

- U početku mi je bilo zanimljivo što je Splićanin koji živi i radi 20 godina u Puli postao ravnateljem pulske gimnazije i što se nastojao pozicionirati kao javna osoba koja je redovni gost lokalnih medija. Vidio sam zanimljiv fenomen koji govori nešto o multikulturalnosti i toleranciji Istre i Pule, ali i ambicijama budućeg gradonačelnika. Detaljni uvid u sadržaj i stil njegove komunikacije, kao i povijest njegovog društvenog angažmana, pokazao je da je bio član HDZ-a te nezavisne liste Ladonja, no ostaje dojam da nije imao strpljenja za procese unutar političkih hijerarhija pa je sve karte bacio na visoku personalizaciju svoje javne djelatnosti i izgradnje narativa o poduzetnom i sposobnom menadžeru koji je u stanju riješiti svaki problem koji pred njega stavite.

Međutim, činjenice su tvrdoglava stvar pa kada se sve zbroji i oduzme, niti njegovo upravljanje gimnazijom, niti upravljanje izložbenim prostorom, kao ni udrugom Institut Mediteran nije rezultiralo nikakvim suvislim sadržajima, politikama, prijedlozima ili programima, već isključivo poligonima za prikupljanje osobnog simboličkog i političkog kapitala. Tu se jasno ističe oportunizam jer, da nije tako, onda bi ozbiljno shvatio funkciju ravnatelja i završio barem jedan upravljački ciklus prije nego je odabrao potentniju funkciju gradonačelnika.

---

image

‘Način na koji se Zoričić obračunava s aktivizmom je kao da Ivica Puljak krene zamjerati Bojanu Ivoševiću i raznim građanskim inicijativama godine borbe protiv komunalnog i prostornog nereda u Splitu‘

Luka Gerlanc/Cropix/
---

Pišete i da je populist?

- Što se tiče populističkih projekcija, previše ih je za nabrojati, no ono što me kao sociologa najviše zasmetalo jest njegova priča o budućoj Puli sa 100.000 stanovnika, iako nam sve demografske i razvojne studije govore da kao društvo rapidno gubimo stanovništvo koje ćemo teško nadoknaditi čak i da se okrenemo, recimo, iznimno liberalnim pro-migracijskim politikama. Naime, lokalne mjere mogu donekle ublažiti pad, ali tako veliki skokovi u broju stanovništva proizvod su širih društvenih procesa i političkih odluka, uz opasku da ni u vrijeme Austro-Ugarske, kada je Pula bila pomorsko-vojno središte imperije, nije brojala više od 70-80.000 stanovnika.

Sagledavanje vlastite biografije

U nedavnom tekstu na portalu Istra 24 bavite se Zoričićevom tezom da su osobne ambicije nekih članova Gradskog vijeća ispred interesa grada - gdje on očito aludira i na donedavnu predsjednicu Gradskog vijeća Dušicu Radojčić - te zaključujete da je upravo njegov društveni i politički angažman “visoko personaliziran”, odnosno potaknut osobnim ambicijama?

- Ono što je meni osobno bilo zanimljivo jest višestruka razina nedosljednosti u rezoniranju i nesposobnosti ili nemogućnosti da sagleda vlastitu biografiju u odnosu na one koje proziva. Dušica Radojčić je skoro cijeli svoj profesionalni životni vijek provela u razvoju udruge Zelena Istra koja se desetljećima bavi neodrživim i koruptivnim praksama u okolišu, bilo da je riječ o odlagalištu otpada Kaštijun, uzurpacijama i manipulacijama prostornih planova ili o ugrožavanju bio održivosti plaža i priobalja. Dakle, imate osobu koja se nikad nije prije kandidirala niti pokazivala ambiciju prema bilo kakvom obliku upravljanja u gradu ili županiji, već upravo suprotno, pisanju projekata i zagovaranju održivih rješenja koja su dugoročno korisna za građane, kritizirajući pritom političke elite.

Kada usporedite to s biografijom Filipa Zoričića, već je na prvi pogled jasno da je riječ o licemjernoj konstataciji, jer njegov životopis pršti od osobne ambicije koja stalno koketira prvenstveno s funkcijama koje su nabijene moći i statusom u lokalnoj ili nacionalnoj politici.

Također, iza Dušice Radojčić, bez obzira kamo njezina karijera kasnije otišla, ostaje organizirana udruga i kontinuitet rada na općem dobru, što Filip Zoričić ne može reći za sebe. Dok se on bavio nekritičkim romantiziranjem lokalpatriotskih klišea, izbjegavajući pritom otvoreno se sukobiti s IDS-om oko štetnih politika u gradu i županiji, Dušica Radojčić i “ludi” aktivisti su grčevito branili okoliš i prostor od političkih malverzacija. Način na koji se Zoričić obračunava s aktivizmom je kao da Ivica Puljak krene zamjerati Bojanu Ivoševiću i raznim građanskim inicijativama godine borbe protiv komunalnog i prostornog nereda u Splitu.

U nedavnom intervjuu za naš list Zoričić je sebe i svoju Nezavisnu listu pozicionirao na politički centar i izrazio nadu da će se u Hrvatskoj stvoriti neka nova liberalna opcija na tragu ideja Vlade Gotovca. Je li Zoričić doista ispao iz “Gotovčeve kabanice”, s obzirom da ga u analizama smještate puno bliže desnim i nacionalističkim opcijama?

- Samovolja i svojevrsni autokratski refleks kod donošenja odluka, a da se ne razmotre mišljenje i stavovi građana, nije nešto što vidim da bi Vlado Gotovac ikad radio, kao što je iznimno teško zamisliti Vladu Gotovca da blagonaklono gleda na vladavinu Milana Bandića, kako je to nedavno u jednom intervju napravio Filip Zoričić. Također, ne mogu zamisliti Gotovca da odbija potpisati inicijativu za referendum o gradnji hotela u neposrednoj blizini najpopularnije gradske plaže u Puli i oteže s izdavanjem dozvola za štandove za prikupljanje potpisa. S obzirom na hostilnost prema aktivizmu, nezavisnim medijima, oporbenoj kritici, nezavisnoj kulturi i općenito građanima koji se se ne slažu s njegovim odlukama pa ih proziva “foteljašima i teroristima”, simptomi ukazuju na nekoga tko je bliži Tomislavu Karamarku nego Vladi Gotovcu ili umjerenim opcijama centra ili lijevog centra.

U medijima se spominje moguća suradnja – sve do razine koalicije na nacionalnoj razini – između Zoričićeve Nezavisne liste i stranke Centar koju vodi splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Vidite li vi u toj potencijalnoj koaliciji nekakav potencijal koji bi mogao zaprijetiti HDZ-u na nacionalnoj razini?

- Ovdje bih se pozvao na izjavu kolege sociologa Mirka Petrića koji je dobro ustanovio kako sada, nakon visoke razine personalne politike, još ne možemo vidjeti jasnu ideju onoga što Centar hoće napraviti, osim da bude protiv HDZ-a i da tiho nastavlja s neoliberalnom filozofijom. Dodatni problem je što pritom zastupaju promašenu tezu da je Centar okrenut temama “bez ideologije”, iako su i najsitnije stvari u komunalnim pitanjima vezane za ideologiju.

Možete li to malo objasniti?

- Razlika je samo u tome što to nisu historijski ostrašćene priče kao vječne rasprave o ustašama i partizanima, već je riječ o odgovorima na pitanja na koga prebaciti teret i trošak npr. turizma ili kako se planira prostorni razvoj grada. Osobno sam mišljenja da Filip Zoričić tu može biti velik uteg ne samo Puljku i Centru, već i nekoj budućoj koaliciji, jer je pokazao sklonost oportunizmu naspram društveno odgovornoj politici. No, ukoliko i dođe to tog saveza, smatram da nikako nije riječ o potencijalu koji može samostalno preokrenuti postojeću političku sliku na državnoj razini.

Malo dodirnih točaka

Maloprije ste spomenuli Karamarka. Smijenjena čelnica pulskog Gradskog vijeća Dušica Radojčić tvrdi da Zoričić ima političke ambicije na nacionalnoj razini, te da kao potencijalnog partnera u tim planovima vidi HDZ, a ne, dakle, Puljka?

- Kada se sve stavi na papir, postoji jasna diskrepancija između deklariranog “liberalizma”, “vlade gotovca”, “građanske kulture” i prakse koja pokazuje suštinsku suprotnost izrečenom. Nadam se i da Centar pažljivo i detaljno prati način na koji Zoričić vodi Pulu, jer u ovom trenutku imaju jako malo dodirnih točaka. Što se tiče nacionalnih ambicija, to je isto vrlo lako vjerojatno i mišljenja sam da bi jako brzo napustio kormilo grada, kao što je i gimnazije, ukoliko mu se otvori lukrativnija i viša pozicija, tim više što svojim potezima ostavlja dojam da mu je HDZ prirodni koalicijski partner u odnosu na lijevi i politički centar.

Je li suradnjom pulskog SDP-a i HDZ-a na rušenju predsjednice Gradskog vijeća iz Možemo! ugrožena moguća nacionalna suradnja između Možemo! i SDP-a, pogotovo što je Radojčić pulski SDP u medijima opisala kao “ekspozituru krupnog kapitala”?

---

image

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić
 

Josko Ponos/Cropix
---

- Koliko god bio oštar prema gradonačelniku, pulski SDP je još veći problem jer vjerojatno predstavlja simptom onoga u što se ova stranka pretvorila i koliko se temeljno udaljila od temeljnih ideala i programa na kojima, navodno, počiva. Sanja Radolović i Igor Belas, kao dvije istaknute figure pulskog SDP-a, nepodržavanjem referendumske inicijative pokazale su nevjerojatan prijezir prema svojim biračima i građanima, ali i prema samoj ideji socijaldemokracije. Belas je nedavno izjavio da više cijeni mišljenja svojih kolega u klupama Gradskog vijeća od prikupljenih gotovo 12.000 potpisa svojih sugrađana i sugrađanki.

Nadalje, osim činjenice da je predsjednik investicijske firme spornog hotela član predsjedništva pulskog SDP-a i jedan od najvećih donatora za njihove kampanje, nevjerojatna je lakoća s kojom očiti sukob interesa lokalna podružnica SDP-a predstavlja kao nešto što je presudno za razvoj grada. Sve relevantne studije govore kako nam je obala preizgrađena, kako se hotelski lanci muče s radnom snagom jer inzistiraju na sezonskom zapošljavanju i kako nerezonskom i neplanskom gradnjom - pogotovo ulaskom u zelene, javne i rekreativne zone - nepovratno narušavamo ne samo kvalitetu života lokalnog stanovništva, već i kvalitetu turističke ponude koja se sve više udaljava od uzrečice “Mediteran kakav je nekad bio”, jer se s takvim politikama pretvara u “Mediteran kakav nikad nije bio”. Za člana predsjedništva pulskog SDP-a se naručuju, izrađuju i mijenjaju prostorni planovi, ignorirajući pritom mišljenje strukovnog udruženja arhitekata da izmjene moraju biti cjelovite i uključivati javni interes, a ne privatne interese i profit pojedinca.

Dobro, kakav je to kontroverzni hotel na Valkanama oko kojeg se lome koplja? Protivnici tog projekta ukazuju na otimačinu javnog prostora i uspoređuju ga s onim spornim hotelom u Postirama – koji je progutao sav prostor oko sebe – dok gradonačelnik Zoričić tvrdi da se ta dva hotela ne mogu usporediti, jer da ovaj u Puli nije uz more, već 160 metara od mora?

- Prije nego se uopće počne govoriti o hotelu, važno je za čitatelje Slobodne Dalmacije približiti što taj prostor znači za Pulu i njezine građane. Osobno sam nekako najbliži opisu koji objedinjuje karakteristike park šume Marjan i plažu Bačvice, dakle riječ je o jednom širokom potezu razvedene obale koja je pošumljena u građanskim akcijama nakon Drugog svjetskog rata, a gdje je najreprezentativniji dio plaža na Valkanama. Hotel koji se tamo planira graditi je ogroman, te se sa svim svojim planiranim popratnim sadržajima nalazi tik uz samu obalu, odnosno odmah pokraj navedenog kupališta ili plaže. Riječ je o hotelu na sedam nadzemnih i dvije podzemne etaže s ukupno 360 ležajeva, a takav volumen traži i popratnu infrastrukturu, za što je potrebno sjeći šumu. Čak i ako uzmemo u obzir da dizajnom neće narušiti vizuru mjesta kao što je to napravio hotel u Postirama, riječ je o sadržaju koji će kroz koncesije i popratne sadržaje dislocirati građane s njihovog javnog prostora, a što je i jasno definirano UPU-om Lungomare koji Filip Zoričić odbija mijenjati.

Hotel na Marjanu

Da zornije približim cijeli problem, pokušajte zamisliti Ivicu Puljka kako otvoreno zagovara gradnju hotela s takvim gabaritima u području park šume Marjan ili duž cijele dužine plaže na Bačvicama? Meni nije jasno kako osoba koja dvadeset i više godina živi i radi u Puli nije u tom periodu shvatila važnost te lokacije u identitetu i memoriji grada, jer da tako nešto pokuša progurati u Splitu, vjerojatno bi završio u figurativnom katranu i perju. S takvom logikom pritisak masovnog turizma, pogotovo nakon propasti Uljanika, sve više ostavlja duboke brazde na svakodnevni život Pule, jer se umjesto održivih i pametnih programa i strategija partikularnim izmjenama i točkastim izmjenama prostornih planova dugoročno ubija ne samo razvoj turizma, već održivost i razvoj samog grada.

Kao vanjski savjetnik Možemo!, kako ocjenjujete njihov dosadašnji rad u Zagrebu? I koliko su realne njihove dugoročne ambicije da preuzmu vlast i u čitavoj državi?

- Preuzimanje grada nakon dugogodišnje vladavine Milana Bandića je, kako mi ovdje kažemo, kašeta brokava. Lako je rušiti, no ponovno izgraditi javni sustav kojem građani vjeruju i koji istinski služi svojim građanima jest iznimno zahtjevan i težak proces koji se teško može realizirati u jednom mandatu, a nadolazi “savršena oluja” različitih kriza koja će predstavljati dodatni uteg za donošenje suvislih odluka. Osobno sam mišljenja da Možemo! u Zagrebu i Centar u Splitu imaju skoro istovjetne izazove, uz visoku opasnost da se javnost okrene protiv jednih i drugih ako ne pronađu prostora za nužne reforme.

Doduše, Možemo! u Zagrebu možda ima nešto bolju situaciju, jer ima timove ljudi koji rade i poznaju lokalnu problematiku, dok se Centar mora oslanjati na karizmu i aktivističko iskustvo Bojana Ivoševića, a s novim sazivom gradskog vijeća Centar je ostao i bez onih inicijativa koje su poznavale svaki kamen, svaku česticu i svaki komunalni akt u gradu. Teško je prognozirati što nosi sljedećih 12 mjeseci i više - jer se još nije osjetio pravi udarac posljedica rata u Ukrajini te rastuće inflacije - no ambicije moraju biti utemeljene u jasno definiranim politikama i programima, uz minimum taštine i personaliziranog pristupa.

---

‘Mišljenja sam da će većina građana na referendumu glasati protiv gradnje hotela‘

Upravo ovog tjedna Ministarstvo pravosuđa odobrilo je održavanje referenduma o gradnji hotela, te je odlučeno da se održi 9. listopada. Kakav rezultat očekujete?

- Za početak treba naglasiti da je na snazi Zakon o referendumu koji na lokalnoj razini traži odaziv od 50% + registriranih birača da bi rezultati referenduma bili pravovaljani, što je u ovom trenutku oko 24.000 građana i građanki Pule. Usporedbe radi, na lokalnim izborima u kojima je slavio Filip Zoričić s 10.666 glasova naspram protukandidatkinje Elene Puh-Belci iz IDS-a, koja je ostvarila 8.225 glasova, ukupno je izašlo 19.374 građana.

Sličnu situaciju smo imali na referendumu u Dubrovniku 2013. godine, kada je svega nekoliko stotina glasova nedostajalo da se prebaci ta magična brojka od 50% +, no poruka onih koji su izašli je bila jasna jer je 80% građana reklo NE gradnji apartmana i golf terena na Srđu. Za Pulu očekujem odaziv potpisnika, nadam se i više, no ostvariti odaziv od 24.000 glasača bit će iznimno teško, ali ako se inicijativa dobro organizira i mobilizira sav svoj potencijal, vjerujem da je moguće ostvariti nužnu kvotu za pravovaljanost referenduma. Što se tiče ishoda glasanja, bez obzira na izlaznost, mišljenja sam da će većina biti protiv gradnje, ali teško mi je govoriti u kakvim omjerima.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Gradonačelnik Pule Filip Zoričić svoju Nezavisnu listu pozicionirao je na politički centar i izrazio nadu da će se kod nas stvoriti neka nova liberalna opcija na Gotovčevu tragu, no samovolja i svojevrsni autokratski refleks u donošenju odluka, a da se ne razmotre mišljenje i stavovi građana, nije nešto što vidim da bi Gotovac ikad radio, kaže sociolog dr. Krešimir Krolo, fokusirajući analizu Zoričićeva poteštatskog djelovanja na spornu gradnju hotela koja se uspoređuje sa ‘slučajem Postira’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pulski Splićani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Gradonačelnik Pule Filip Zoričić svoju Nezavisnu listu pozicionirao je na politički centar i izrazio nadu da će se kod nas stvoriti neka nova liberalna opcija na Gotovčevu tragu, no samovolja i svojevrsni autokratski refleks u donošenju odluka, a da se ne razmotre mišljenje i stavovi građana, nije nešto što vidim da bi Gotovac ikad radio, kaže sociolog dr. Krešimir Krolo, fokusirajući analizu Zoričićeva poteštatskog djelovanja na spornu gradnju hotela koja se uspoređuje sa ‘slučajem Postira’ Pulski Splićani 2 0 15737 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-24 13:06:36 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => DAMIR PILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-02 21:37:23 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2022-09-02 06:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1546 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/24\/23171156.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/23064876.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/24\/23171158.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sociolog Kre\u0161imir Krolo<\/p>","

Gradona\u010delnik Pule Filip Zori\u010di\u0107
\n\u00a0<\/p>","

\u2018Na\u010din na koji se Zori\u010di\u0107 obra\u010dunava s aktivizmom je kao da Ivica Puljak <\/strong>krene zamjerati Bojanu Ivo\u0161evi\u0107u i raznim gra\u0111anskim inicijativama godine borbe protiv komunalnog i prostornog nereda u Splitu\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1257","hd_23171156_1920.jpg":"1920x1080","k_23171156_1280.jpg":"1280x1280","k_23171156_1024.jpg":"1024x1024","k_23171156_640.jpg":"640x640","k_23171156_480.jpg":"480x480","k_23171156_340.jpg":"340x340","k_23171156_220.jpg":"220x220","o_23171156_1280.jpg":"1280x838","o_23171156_1024.jpg":"1024x670","o_23171156_640.jpg":"640x419","o_23171156_480.jpg":"480x314","o_23171156_340.jpg":"340x222","o_23171156_220.jpg":"220x144","h_23171156_1280.jpg":"1280x854","h_23171156_1024.jpg":"1024x683","h_23171156_640.jpg":"640x427","h_23171156_480.jpg":"480x320","h_23171156_340.jpg":"340x227","h_23171156_220.jpg":"220x147","pp_23171156_1280.jpg":"1280x1628","pp_23171156_1024.jpg":"1024x1303","pp_23171156_640.jpg":"640x814","pp_23171156_480.jpg":"480x611","pp_23171156_340.jpg":"340x432","pp_23171156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1231","hd_23064876_1920.jpg":"1920x1080","k_23064876_1280.jpg":"1280x1280","k_23064876_1024.jpg":"1024x1024","k_23064876_640.jpg":"640x640","k_23064876_480.jpg":"480x480","k_23064876_340.jpg":"340x340","k_23064876_220.jpg":"220x220","o_23064876_1280.jpg":"1280x820","o_23064876_1024.jpg":"1024x656","o_23064876_640.jpg":"640x410","o_23064876_480.jpg":"480x307","o_23064876_340.jpg":"340x217","o_23064876_220.jpg":"220x141","h_23064876_1280.jpg":"1280x854","h_23064876_1024.jpg":"1024x683","h_23064876_640.jpg":"640x427","h_23064876_480.jpg":"480x320","h_23064876_340.jpg":"340x227","h_23064876_220.jpg":"220x147","pp_23064876_1280.jpg":"1280x1628","pp_23064876_1024.jpg":"1024x1303","pp_23064876_640.jpg":"640x814","pp_23064876_480.jpg":"480x611","pp_23064876_340.jpg":"340x432","pp_23064876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23171158_1920.jpg":"1920x1080","k_23171158_1280.jpg":"1280x1280","k_23171158_1024.jpg":"1024x1024","k_23171158_640.jpg":"640x640","k_23171158_480.jpg":"480x480","k_23171158_340.jpg":"340x340","k_23171158_220.jpg":"220x220","o_23171158_1280.jpg":"1280x853","o_23171158_1024.jpg":"1024x682","o_23171158_640.jpg":"640x426","o_23171158_480.jpg":"480x320","o_23171158_340.jpg":"340x226","o_23171158_220.jpg":"220x146","h_23171158_1280.jpg":"1280x854","h_23171158_1024.jpg":"1024x683","h_23171158_640.jpg":"640x427","h_23171158_480.jpg":"480x320","h_23171158_340.jpg":"340x227","h_23171158_220.jpg":"220x147","pp_23171158_1280.jpg":"1280x1628","pp_23171158_1024.jpg":"1024x1303","pp_23171158_640.jpg":"640x814","pp_23171158_480.jpg":"480x611","pp_23171158_340.jpg":"340x432","pp_23171158_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38545158 Threads: 3 Questions: 7107997400 Slow queries: 3303582 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608612493 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/krolo-zamislite-da-ivica-puljak-otvoreno-zagovara-gradnju-velikog-hotela-u-park-sumi-marjan-ili-duz-plaze-bacvice-e-upravo-to-gradonacelnik-zoricic-radi-puljanima-1221117 [printLink] => /split/krolo-zamislite-da-ivica-puljak-otvoreno-zagovara-gradnju-velikog-hotela-u-park-sumi-marjan-ili-duz-plaze-bacvice-e-upravo-to-gradonacelnik-zoricic-radi-puljanima-1221117?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418899 [name] => krešimir krolo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-krolo [link] => /tag/kresimir-krolo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 351204 [name] => Filip Zoričić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filip-zoricic [link] => /tag/filip-zoricic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 320666 [name] => pula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pula [link] => /tag/pula ) [3] => stdClass Object ( [id] => 236000 [name] => gradnja hotela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradnja-hotela [link] => /tag/gradnja-hotela ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Gradonačelnik Pule Filip Zoričić svoju Nezavisnu listu pozicionirao je na politički centar i izrazio nadu da će se kod nas stvoriti neka nova liberalna opcija na Gotovčevu tragu, no samovolja i svojevrsni autokratski refleks u donošenju odluka, a da se ne razmotre mišljenje i stavovi građana, nije nešto što vidim da bi Gotovac ikad radio, kaže sociolog dr. Krešimir Krolo, fokusirajući analizu Zoričićeva poteštatskog djelovanja na spornu gradnju hotela koja se uspoređuje sa ‘slučajem Postira’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pulski Splićani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Krolo: Zamislite da Ivica Puljak otvoreno zagovara gradnju velikog hotela u park-šumi Marjan ili duž plaže Bačvice? E upravo to gradonačelnik Zoričić radi Puljanima! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/23171156.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix [mainImageDesc] =>

Sociolog Krešimir Krolo

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/23171156.jpg [title] =>

Sociolog Krešimir Krolo

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/23064876.jpg [title] =>

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić
 

Josko Ponos/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/24/23171158.jpg [title] =>

‘Način na koji se Zoričić obračunava s aktivizmom je kao da Ivica Puljak krene zamjerati Bojanu Ivoševiću i raznim građanskim inicijativama godine borbe protiv komunalnog i prostornog nereda u Splitu‘

Luka Gerlanc/Cropix/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ljetni politički prolom oblaka u Puli zbio se u noći s 1. na 2. kolovoza, kada je na sjednici pulskog Gradskog vijeća smijenjena predsjednica Vijeća Dušica Radojčić iz platforme Možemo. Pažnju je pritom privukla činjenica da su u njezinom rušenju, osim HDZ-a, sudjelovali dotadašnji partneri Možemo! u Gradskom vijeću – SDP i Nezavisna lista pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, inače rođenog Splićanina.

Povod raspadu koalicije je neslaganje oko gradnje megahotela na glavnoj obalnoj šetnici, u koji investira srpski milijunaš, biznismen i medijski mogul Dragan Šolak.Taj projekt podržava gradonačelnik Zoričić, ali mu se usprotivila platforma Možemo!, smatrajući da bi hotel progutao javno dobro.

Stoga je Možemo! proljetos pokrenuo građansku inicijativu prikupljanja potpisa za referendum o Lungomaru, za što se posebno založila upravo Dušica Radojčić, na što je gradonačelnik Zoričić reagirao političkom akcijom koja je dovela do njezine smjene.

Zanimljivo je da u redovima pulskog Možemo! djeluje još jedan Splićanin – sociolog dr. Krešimir Krolo, koji je vanjski stručni suradnik Možemo! po pitanju kulture, medija i mladih. U svojoj karijeri dr. Krolo je bio vanjski stručni suradnik ili savjetnik za cijeli niz stranaka na centru i lijevom političkom spektru, a bio je i član više stručnih vijeća i nadzornih tijela u civilnom i javnom sektoru, uključujući i Nadzorni odbor Hajduka. Zadnjih pet godina živi u Istri, od čega godinu i pol dana u Puli, gdje djeluje i kao analitičar lokalne političke, društvene i kulturne scene.

Tvrdoglave činjenice

Komparirajući Krolu s pulskim gradonačelnikom Zoričićem, “Glas Istre” lani je zabilježio: “Krolo je odrastao i odgojen u Splitu, baš kao i Zoričić. Međutim, njih dvojica su očito svjetonazorski potpuno oprečni.”

Stoga smo pulsku političku petlju - nakon što je o njoj nedavno u Slobodnoj govorio Zoričić - pokušali vidjeti i kroz vizuru njegova sugrađanina i oponenta.

Prije nego što prijeđemo na politička zbivanja u Puli, jedno osobnije pitanje: otkud Splićanin u Puli?

- Slijedom vrlo specifičnih životnih okolnosti. Naime, moja životna partnerica je dobila posao za stalno u struci u Puli, a ja imam luksuz putovanja na svoje radno mjesto pa nije bilo teško donijeti odluku o preseljenju.

I aktualni gradonačelnik Pule Filip Zoričić je Splićanin, ali ga ne štedite u političkim analizama koje objavljujete u istarskim medijima. Dojam je da ga generalno ocjenjujete kao politički ambicioznog oportunista koji pretrčava iz stranke u stranku?

- U početku mi je bilo zanimljivo što je Splićanin koji živi i radi 20 godina u Puli postao ravnateljem pulske gimnazije i što se nastojao pozicionirati kao javna osoba koja je redovni gost lokalnih medija. Vidio sam zanimljiv fenomen koji govori nešto o multikulturalnosti i toleranciji Istre i Pule, ali i ambicijama budućeg gradonačelnika. Detaljni uvid u sadržaj i stil njegove komunikacije, kao i povijest njegovog društvenog angažmana, pokazao je da je bio član HDZ-a te nezavisne liste Ladonja, no ostaje dojam da nije imao strpljenja za procese unutar političkih hijerarhija pa je sve karte bacio na visoku personalizaciju svoje javne djelatnosti i izgradnje narativa o poduzetnom i sposobnom menadžeru koji je u stanju riješiti svaki problem koji pred njega stavite.

Međutim, činjenice su tvrdoglava stvar pa kada se sve zbroji i oduzme, niti njegovo upravljanje gimnazijom, niti upravljanje izložbenim prostorom, kao ni udrugom Institut Mediteran nije rezultiralo nikakvim suvislim sadržajima, politikama, prijedlozima ili programima, već isključivo poligonima za prikupljanje osobnog simboličkog i političkog kapitala. Tu se jasno ističe oportunizam jer, da nije tako, onda bi ozbiljno shvatio funkciju ravnatelja i završio barem jedan upravljački ciklus prije nego je odabrao potentniju funkciju gradonačelnika.

---

image

‘Način na koji se Zoričić obračunava s aktivizmom je kao da Ivica Puljak krene zamjerati Bojanu Ivoševiću i raznim građanskim inicijativama godine borbe protiv komunalnog i prostornog nereda u Splitu‘

Luka Gerlanc/Cropix/
---

Pišete i da je populist?

- Što se tiče populističkih projekcija, previše ih je za nabrojati, no ono što me kao sociologa najviše zasmetalo jest njegova priča o budućoj Puli sa 100.000 stanovnika, iako nam sve demografske i razvojne studije govore da kao društvo rapidno gubimo stanovništvo koje ćemo teško nadoknaditi čak i da se okrenemo, recimo, iznimno liberalnim pro-migracijskim politikama. Naime, lokalne mjere mogu donekle ublažiti pad, ali tako veliki skokovi u broju stanovništva proizvod su širih društvenih procesa i političkih odluka, uz opasku da ni u vrijeme Austro-Ugarske, kada je Pula bila pomorsko-vojno središte imperije, nije brojala više od 70-80.000 stanovnika.

Sagledavanje vlastite biografije

U nedavnom tekstu na portalu Istra 24 bavite se Zoričićevom tezom da su osobne ambicije nekih članova Gradskog vijeća ispred interesa grada - gdje on očito aludira i na donedavnu predsjednicu Gradskog vijeća Dušicu Radojčić - te zaključujete da je upravo njegov društveni i politički angažman “visoko personaliziran”, odnosno potaknut osobnim ambicijama?

- Ono što je meni osobno bilo zanimljivo jest višestruka razina nedosljednosti u rezoniranju i nesposobnosti ili nemogućnosti da sagleda vlastitu biografiju u odnosu na one koje proziva. Dušica Radojčić je skoro cijeli svoj profesionalni životni vijek provela u razvoju udruge Zelena Istra koja se desetljećima bavi neodrživim i koruptivnim praksama u okolišu, bilo da je riječ o odlagalištu otpada Kaštijun, uzurpacijama i manipulacijama prostornih planova ili o ugrožavanju bio održivosti plaža i priobalja. Dakle, imate osobu koja se nikad nije prije kandidirala niti pokazivala ambiciju prema bilo kakvom obliku upravljanja u gradu ili županiji, već upravo suprotno, pisanju projekata i zagovaranju održivih rješenja koja su dugoročno korisna za građane, kritizirajući pritom političke elite.

Kada usporedite to s biografijom Filipa Zoričića, već je na prvi pogled jasno da je riječ o licemjernoj konstataciji, jer njegov životopis pršti od osobne ambicije koja stalno koketira prvenstveno s funkcijama koje su nabijene moći i statusom u lokalnoj ili nacionalnoj politici.

Također, iza Dušice Radojčić, bez obzira kamo njezina karijera kasnije otišla, ostaje organizirana udruga i kontinuitet rada na općem dobru, što Filip Zoričić ne može reći za sebe. Dok se on bavio nekritičkim romantiziranjem lokalpatriotskih klišea, izbjegavajući pritom otvoreno se sukobiti s IDS-om oko štetnih politika u gradu i županiji, Dušica Radojčić i “ludi” aktivisti su grčevito branili okoliš i prostor od političkih malverzacija. Način na koji se Zoričić obračunava s aktivizmom je kao da Ivica Puljak krene zamjerati Bojanu Ivoševiću i raznim građanskim inicijativama godine borbe protiv komunalnog i prostornog nereda u Splitu.

U nedavnom intervjuu za naš list Zoričić je sebe i svoju Nezavisnu listu pozicionirao na politički centar i izrazio nadu da će se u Hrvatskoj stvoriti neka nova liberalna opcija na tragu ideja Vlade Gotovca. Je li Zoričić doista ispao iz “Gotovčeve kabanice”, s obzirom da ga u analizama smještate puno bliže desnim i nacionalističkim opcijama?

- Samovolja i svojevrsni autokratski refleks kod donošenja odluka, a da se ne razmotre mišljenje i stavovi građana, nije nešto što vidim da bi Vlado Gotovac ikad radio, kao što je iznimno teško zamisliti Vladu Gotovca da blagonaklono gleda na vladavinu Milana Bandića, kako je to nedavno u jednom intervju napravio Filip Zoričić. Također, ne mogu zamisliti Gotovca da odbija potpisati inicijativu za referendum o gradnji hotela u neposrednoj blizini najpopularnije gradske plaže u Puli i oteže s izdavanjem dozvola za štandove za prikupljanje potpisa. S obzirom na hostilnost prema aktivizmu, nezavisnim medijima, oporbenoj kritici, nezavisnoj kulturi i općenito građanima koji se se ne slažu s njegovim odlukama pa ih proziva “foteljašima i teroristima”, simptomi ukazuju na nekoga tko je bliži Tomislavu Karamarku nego Vladi Gotovcu ili umjerenim opcijama centra ili lijevog centra.

U medijima se spominje moguća suradnja – sve do razine koalicije na nacionalnoj razini – između Zoričićeve Nezavisne liste i stranke Centar koju vodi splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Vidite li vi u toj potencijalnoj koaliciji nekakav potencijal koji bi mogao zaprijetiti HDZ-u na nacionalnoj razini?

- Ovdje bih se pozvao na izjavu kolege sociologa Mirka Petrića koji je dobro ustanovio kako sada, nakon visoke razine personalne politike, još ne možemo vidjeti jasnu ideju onoga što Centar hoće napraviti, osim da bude protiv HDZ-a i da tiho nastavlja s neoliberalnom filozofijom. Dodatni problem je što pritom zastupaju promašenu tezu da je Centar okrenut temama “bez ideologije”, iako su i najsitnije stvari u komunalnim pitanjima vezane za ideologiju.

Možete li to malo objasniti?

- Razlika je samo u tome što to nisu historijski ostrašćene priče kao vječne rasprave o ustašama i partizanima, već je riječ o odgovorima na pitanja na koga prebaciti teret i trošak npr. turizma ili kako se planira prostorni razvoj grada. Osobno sam mišljenja da Filip Zoričić tu može biti velik uteg ne samo Puljku i Centru, već i nekoj budućoj koaliciji, jer je pokazao sklonost oportunizmu naspram društveno odgovornoj politici. No, ukoliko i dođe to tog saveza, smatram da nikako nije riječ o potencijalu koji može samostalno preokrenuti postojeću političku sliku na državnoj razini.

Malo dodirnih točaka

Maloprije ste spomenuli Karamarka. Smijenjena čelnica pulskog Gradskog vijeća Dušica Radojčić tvrdi da Zoričić ima političke ambicije na nacionalnoj razini, te da kao potencijalnog partnera u tim planovima vidi HDZ, a ne, dakle, Puljka?

- Kada se sve stavi na papir, postoji jasna diskrepancija između deklariranog “liberalizma”, “vlade gotovca”, “građanske kulture” i prakse koja pokazuje suštinsku suprotnost izrečenom. Nadam se i da Centar pažljivo i detaljno prati način na koji Zoričić vodi Pulu, jer u ovom trenutku imaju jako malo dodirnih točaka. Što se tiče nacionalnih ambicija, to je isto vrlo lako vjerojatno i mišljenja sam da bi jako brzo napustio kormilo grada, kao što je i gimnazije, ukoliko mu se otvori lukrativnija i viša pozicija, tim više što svojim potezima ostavlja dojam da mu je HDZ prirodni koalicijski partner u odnosu na lijevi i politički centar.

Je li suradnjom pulskog SDP-a i HDZ-a na rušenju predsjednice Gradskog vijeća iz Možemo! ugrožena moguća nacionalna suradnja između Možemo! i SDP-a, pogotovo što je Radojčić pulski SDP u medijima opisala kao “ekspozituru krupnog kapitala”?

---

image

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić
 

Josko Ponos/Cropix
---

- Koliko god bio oštar prema gradonačelniku, pulski SDP je još veći problem jer vjerojatno predstavlja simptom onoga u što se ova stranka pretvorila i koliko se temeljno udaljila od temeljnih ideala i programa na kojima, navodno, počiva. Sanja Radolović i Igor Belas, kao dvije istaknute figure pulskog SDP-a, nepodržavanjem referendumske inicijative pokazale su nevjerojatan prijezir prema svojim biračima i građanima, ali i prema samoj ideji socijaldemokracije. Belas je nedavno izjavio da više cijeni mišljenja svojih kolega u klupama Gradskog vijeća od prikupljenih gotovo 12.000 potpisa svojih sugrađana i sugrađanki.

Nadalje, osim činjenice da je predsjednik investicijske firme spornog hotela član predsjedništva pulskog SDP-a i jedan od najvećih donatora za njihove kampanje, nevjerojatna je lakoća s kojom očiti sukob interesa lokalna podružnica SDP-a predstavlja kao nešto što je presudno za razvoj grada. Sve relevantne studije govore kako nam je obala preizgrađena, kako se hotelski lanci muče s radnom snagom jer inzistiraju na sezonskom zapošljavanju i kako nerezonskom i neplanskom gradnjom - pogotovo ulaskom u zelene, javne i rekreativne zone - nepovratno narušavamo ne samo kvalitetu života lokalnog stanovništva, već i kvalitetu turističke ponude koja se sve više udaljava od uzrečice “Mediteran kakav je nekad bio”, jer se s takvim politikama pretvara u “Mediteran kakav nikad nije bio”. Za člana predsjedništva pulskog SDP-a se naručuju, izrađuju i mijenjaju prostorni planovi, ignorirajući pritom mišljenje strukovnog udruženja arhitekata da izmjene moraju biti cjelovite i uključivati javni interes, a ne privatne interese i profit pojedinca.

Dobro, kakav je to kontroverzni hotel na Valkanama oko kojeg se lome koplja? Protivnici tog projekta ukazuju na otimačinu javnog prostora i uspoređuju ga s onim spornim hotelom u Postirama – koji je progutao sav prostor oko sebe – dok gradonačelnik Zoričić tvrdi da se ta dva hotela ne mogu usporediti, jer da ovaj u Puli nije uz more, već 160 metara od mora?

- Prije nego se uopće počne govoriti o hotelu, važno je za čitatelje Slobodne Dalmacije približiti što taj prostor znači za Pulu i njezine građane. Osobno sam nekako najbliži opisu koji objedinjuje karakteristike park šume Marjan i plažu Bačvice, dakle riječ je o jednom širokom potezu razvedene obale koja je pošumljena u građanskim akcijama nakon Drugog svjetskog rata, a gdje je najreprezentativniji dio plaža na Valkanama. Hotel koji se tamo planira graditi je ogroman, te se sa svim svojim planiranim popratnim sadržajima nalazi tik uz samu obalu, odnosno odmah pokraj navedenog kupališta ili plaže. Riječ je o hotelu na sedam nadzemnih i dvije podzemne etaže s ukupno 360 ležajeva, a takav volumen traži i popratnu infrastrukturu, za što je potrebno sjeći šumu. Čak i ako uzmemo u obzir da dizajnom neće narušiti vizuru mjesta kao što je to napravio hotel u Postirama, riječ je o sadržaju koji će kroz koncesije i popratne sadržaje dislocirati građane s njihovog javnog prostora, a što je i jasno definirano UPU-om Lungomare koji Filip Zoričić odbija mijenjati.

Hotel na Marjanu

Da zornije približim cijeli problem, pokušajte zamisliti Ivicu Puljka kako otvoreno zagovara gradnju hotela s takvim gabaritima u području park šume Marjan ili duž cijele dužine plaže na Bačvicama? Meni nije jasno kako osoba koja dvadeset i više godina živi i radi u Puli nije u tom periodu shvatila važnost te lokacije u identitetu i memoriji grada, jer da tako nešto pokuša progurati u Splitu, vjerojatno bi završio u figurativnom katranu i perju. S takvom logikom pritisak masovnog turizma, pogotovo nakon propasti Uljanika, sve više ostavlja duboke brazde na svakodnevni život Pule, jer se umjesto održivih i pametnih programa i strategija partikularnim izmjenama i točkastim izmjenama prostornih planova dugoročno ubija ne samo razvoj turizma, već održivost i razvoj samog grada.

Kao vanjski savjetnik Možemo!, kako ocjenjujete njihov dosadašnji rad u Zagrebu? I koliko su realne njihove dugoročne ambicije da preuzmu vlast i u čitavoj državi?

- Preuzimanje grada nakon dugogodišnje vladavine Milana Bandića je, kako mi ovdje kažemo, kašeta brokava. Lako je rušiti, no ponovno izgraditi javni sustav kojem građani vjeruju i koji istinski služi svojim građanima jest iznimno zahtjevan i težak proces koji se teško može realizirati u jednom mandatu, a nadolazi “savršena oluja” različitih kriza koja će predstavljati dodatni uteg za donošenje suvislih odluka. Osobno sam mišljenja da Možemo! u Zagrebu i Centar u Splitu imaju skoro istovjetne izazove, uz visoku opasnost da se javnost okrene protiv jednih i drugih ako ne pronađu prostora za nužne reforme.

Doduše, Možemo! u Zagrebu možda ima nešto bolju situaciju, jer ima timove ljudi koji rade i poznaju lokalnu problematiku, dok se Centar mora oslanjati na karizmu i aktivističko iskustvo Bojana Ivoševića, a s novim sazivom gradskog vijeća Centar je ostao i bez onih inicijativa koje su poznavale svaki kamen, svaku česticu i svaki komunalni akt u gradu. Teško je prognozirati što nosi sljedećih 12 mjeseci i više - jer se još nije osjetio pravi udarac posljedica rata u Ukrajini te rastuće inflacije - no ambicije moraju biti utemeljene u jasno definiranim politikama i programima, uz minimum taštine i personaliziranog pristupa.

---

‘Mišljenja sam da će većina građana na referendumu glasati protiv gradnje hotela‘

Upravo ovog tjedna Ministarstvo pravosuđa odobrilo je održavanje referenduma o gradnji hotela, te je odlučeno da se održi 9. listopada. Kakav rezultat očekujete?

- Za početak treba naglasiti da je na snazi Zakon o referendumu koji na lokalnoj razini traži odaziv od 50% + registriranih birača da bi rezultati referenduma bili pravovaljani, što je u ovom trenutku oko 24.000 građana i građanki Pule. Usporedbe radi, na lokalnim izborima u kojima je slavio Filip Zoričić s 10.666 glasova naspram protukandidatkinje Elene Puh-Belci iz IDS-a, koja je ostvarila 8.225 glasova, ukupno je izašlo 19.374 građana.

Sličnu situaciju smo imali na referendumu u Dubrovniku 2013. godine, kada je svega nekoliko stotina glasova nedostajalo da se prebaci ta magična brojka od 50% +, no poruka onih koji su izašli je bila jasna jer je 80% građana reklo NE gradnji apartmana i golf terena na Srđu. Za Pulu očekujem odaziv potpisnika, nadam se i više, no ostvariti odaziv od 24.000 glasača bit će iznimno teško, ali ako se inicijativa dobro organizira i mobilizira sav svoj potencijal, vjerujem da je moguće ostvariti nužnu kvotu za pravovaljanost referenduma. Što se tiče ishoda glasanja, bez obzira na izlaznost, mišljenja sam da će većina biti protiv gradnje, ali teško mi je govoriti u kakvim omjerima.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix Josko Ponos/Cropix Luka Gerlanc/Cropix/
Josko Ponos/Cropix

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić
 

Luka Gerlanc/Cropix/

‘Način na koji se Zoričić obračunava s aktivizmom je kao da Ivica Puljak krene zamjerati Bojanu Ivoševiću i raznim građanskim inicijativama godine borbe protiv komunalnog i prostornog nereda u Splitu‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/krolo-zamislite-da-ivica-puljak-otvoreno-zagovara-gradnju-velikog-hotela-u-park-sumi-marjan-ili-duz-plaze-bacvice-e-upravo-to-gradonacelnik-zoricic-radi-puljanima-1221117 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a8418044c612017982c6f0abaf8946676bf82add [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Krolo%3A+Zamislite+da+Ivica+Puljak+otvoreno+zagovara+gradnju+velikog+hotela+u+park-%C5%A1umi+Marjan+ili+du%C5%BE+pla%C5%BEe+Ba%C4%8Dvice%3F+E+upravo+to+gradona%C4%8Delnik+Zori%C4%8Di%C4%87+radi+Puljanima%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkrolo-zamislite-da-ivica-puljak-otvoreno-zagovara-gradnju-velikog-hotela-u-park-sumi-marjan-ili-duz-plaze-bacvice-e-upravo-to-gradonacelnik-zoricic-radi-puljanima-1221117 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkrolo-zamislite-da-ivica-puljak-otvoreno-zagovara-gradnju-velikog-hotela-u-park-sumi-marjan-ili-duz-plaze-bacvice-e-upravo-to-gradonacelnik-zoricic-radi-puljanima-1221117 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Gradonačelnik Pule Filip Zoričić svoju Nezavisnu listu pozicionirao je na politički centar i izrazio nadu da će se kod nas stvoriti neka nova liberalna opcija na Gotovčevu tragu, no samovolja i svojevrsni autokratski refleks u donošenju odluka, a da se ne razmotre mišljenje i stavovi građana, nije nešto što vidim da bi Gotovac ikad radio, kaže sociolog dr. Krešimir Krolo, fokusirajući analizu Zoričićeva poteštatskog djelovanja na spornu gradnju hotela koja se uspoređuje sa ‘slučajem Postira’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pulski Splićani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitPulski Splićani

Krolo: Zamislite da Ivica Puljak otvoreno zagovara gradnju velikog hotela u park-šumi Marjan ili duž plaže Bačvice? E upravo to gradonačelnik Zoričić radi Puljanima!

Piše DAMIR PILIĆ
2. rujna 2022. - 08:10

Ljetni politički prolom oblaka u Puli zbio se u noći s 1. na 2. kolovoza, kada je na sjednici pulskog Gradskog vijeća smijenjena predsjednica Vijeća Dušica Radojčić iz platforme Možemo. Pažnju je pritom privukla činjenica da su u njezinom rušenju, osim HDZ-a, sudjelovali dotadašnji partneri Možemo! u Gradskom vijeću – SDP i Nezavisna lista pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, inače rođenog Splićanina.

Povod raspadu koalicije je neslaganje oko gradnje megahotela na glavnoj obalnoj šetnici, u koji investira srpski milijunaš, biznismen i medijski mogul Dragan Šolak.Taj projekt podržava gradonačelnik Zoričić, ali mu se usprotivila platforma Možemo!, smatrajući da bi hotel progutao javno dobro.

Stoga je Možemo! proljetos pokrenuo građansku inicijativu prikuplj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 16:31