stdClass Object ( [id] => 494704 [title] => Kerum o dogovoru s HDZ-om: Nećemo dobiti ništa, ništa ni ne tražimo! Što je bilo i ružno i lijepo, treba zaboraviti; Opara: Ja to nisam zaboravio [alias] => kerum-o-dogovoru-s-hdz-om-necemo-dobiti-nista-nista-ni-ne-trazimo-sto-je-bilo-i-ruzno-i-lijepo-treba-zaboraviti-opara-ja-to-nisam-zaboravio [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Do 17. srpnja ćemo uskladiti nacrt ugovora, programske planove koje ima HDZ i koje imamo mi, grad nema proračun i treba krenuti s poslom – kazao je Željko Kerum, predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS), nakon izlaska s prve neuspjele konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća.

Na uporna novinarska pitanja o pojašnjenju njihovog dogovora i što HGS dobiva ovom koalicijom, Kerum je odgovarao kako neće dobiti ništa i da ništa ne traže, te da samo želi da Grad funkcionira.

Gradsko vijeće Splita nije konstituirano, nova sjednica za dva tjedna; Radojković: Inspirirala me pjesma Vice Vukova

Čelnik HGS-a prokomentirao je svoju promjenu stava, na spram koalicije s HDZ-om i Androm Krstulovićem Oparom.

- To je bila kampanja, a kampanja je prošla. Što je bilo i ružno i lijepo treba zaboraviti. Grad Split i njegovi građani ne mogu biti taoci, niti Opare, niti Keruma. Mi moramo surađivati, jasno je da HDZ ima 11 vijećnika, a mi imamo 8, dakle imamo većinu za raditi dobre poslove. Mislim da će taj odnos donijeti dobro gradu Splitu, to ništa nije čudno, to se već događalo i događat će se i dalje – prokometirao je Kerum gradsku koaliciju, te napomenuo da je jedna stvar od koje nikada neće odustati, istina.

Andro Krstulović Opara je prokomentirao ishod prve sjednice Gradskog vijeća na kojoj je sjedio kao gradonačelnik.

- Grad funkcionira, ne onako kako sam ja očekivao, međutim, moji zamjenici i ja se trudimo i mislim da građani ne osjećaju toliki teret ne postojanja proračuna kao što se to zamišljalo. Činjenica jest da radimo s poteškoćama i da ćemo nakon konstituiranja Gradskog vijeća punim plućima pročeti funkcionirati, ja uskoro očekujem taj datum – kazao je Krstulović Opara, te napomenuo kako nije osobno razgovarao s Kerumom, već su pregovore vodili timovi HGS-a i HDZ-a.

Splitski gradonačelnik je prokomentirao i riječi Željka Keruma, koji je poručio kako ono što je bilo u kampanji treba ostaviti iza sebe.

- Ja to nisam zaboravio. Za grad Split sam voljan svašta istrpjeti, ali dopustite meni da ja neke stvari ne zaboravim – kazao je Krstulović Opara.

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, nakon prve neuspjele konstituirajuće sjednice je kazao kako ovdje nije riječ o trgovačkom dogovoru i sporazumu nego je riječ o programskoj platformi na kojoj će se temeljiti rad buduće gradske vlasti i Gradskog vijeća u idućem četverogodišnjem razdoblju.

- Naš gradonačelnik je već u izbornoj noći pozvao sve vijećnike, svih političkih opcija, uključujući i one iz HGS-a, na suradnju i na definiranje vijećničke većine. Mi smo kroz ovih mjesec dana prepoznali i javnost je upoznata s informacijama tko je izrazio želju i volju da sudjeluje u radu ove gradske vlasti skupa s nama, a tko nije. U završnici smo razgovora, koncem prošlog tjedna smo krenuli u razgovore s gospodinom Kerumom, koji je druga politička opcija u ovom Gradskom vijeću. Na tragu smo da postignemo čvrst koalicijski dogovor. Otvorili smo brojna pitanja koje je potrebno usuglasiti, kako bi sastavili programski dogovor koji će sadržavati sve elemente kako bi vlast mogla normalno funkcionirati- kazao je Petar Škorić, prokomentiravši kako jedna od tih stvari nisu kadrovska pitanja.

- To je tema koju nismo posebno otvarali, razgovarali smo prije svega o programskim pitanjima.Onaj tko je bio uspješan u dosadašnjem djelovanju, taj se može nadati i ostati na pozicijama, a u onim resorima gdje škripi, morat ćemo napraviti zamjene. Nema tu posebnih kompromisa, to je pitanje kvalitetne rasprave između HDZ-a, kao pobjednika izbora i HGS-a kao druge političke opcije. Jedan od zahtjeva HGS-a je da predsjednik Gradskog vijeća bude iz njihovih redova, načelno smo primili taj zahtjev, nismo smo ga još do kraja raspravili, ali vjerujem, s obzirom na prijedlog da to bude gospodin Jure Šundov, da ćemo pronaći način da bez većih poteškoća Gradsko vijeće profunkcijonira.

Na novinarsko pitanje, koliko je bilo teško s Kerumom doći do dogovora, kazao je da poštuju političku opciju koja je dobila veliko povjerenje građana i ne vide nikakvih problema da pregovaraju i dogovaraju se sa svima koji predstavljaju građane u ovom gradu.



Međutim, među onima koji namjeravaju ostati konstruktivna oporba je i Marijana Puljak, čelnica stranke "Pametno".

- Koalicija HDZ-a i HGS-a nije iznenađenje, kao što smo i najavljivali u kampanji, to su prirodni partneri koji surađuju već dugi niz godina na županijskoj razini, očekivalo se da će se ta suradnja preliti i na gradsku razinu. Malo iznenađenje je odgađanje sjednice, rekla bi da je to nastavak predstave za javnost, kao da se već ti dogovori nisu uskladili i dogovorili tijekom kampanje. Svjesni smo svih onih posjeta Rogoznici, susreta formalnih i neformalnih. Mi ćemo biti vjerni svojim biračima, nećemo u koaliciju, nećemo držati na vlasti ni HDZ ni HGS. Aktivna oporba, u smislu da ćemo podržati sve dobre prijedloge za građane Splita i biti zaista kontrolori izvršne vlasti - napominje Marijana Puljak, koja je prokomentirala razloge ne odazivanja na zahtjev gradonačelnika za pridruživanje Povjerenstvu za izradu proračuna.

- Želimo ići korak po korak. Konstituirajmo gradsko vijeće, utvrdimo koja je većina, a o gradskom proračunu ćemo razgovarati isto kao i prošlih godina – kaže čelnica stranke "Pametno", koja je prokometirala kako joj nije žao što je odbila poziv Krstulovića Opare za suradnjom.

- S HDZ-om imamo na lokalnoj razini iskustva da se ne drže svoga dogovora, ako hoćete i na državnoj. Svjesni smo da su doveli Hrvatsku na rub siromaštva, dakle, HDZ nije opcija kojoj se može vjerovati.

Tonči Blažević (HSLS) potvrdio je da neće biti dio koalicije s HGS-om.

- Mi ne mislimo izaći iz koalicije, mi samo mislimo da ovo nije dobar put, ali prihvatiti ovu kombinaciju naprosto nećemo – kazao je Blažević i dodao kako neće prihvatiti Juru Šundova za predsjednika Gradskog vijeća.

Ante Čikotić, predsjednik kluba vijećnika MOST-a misli da se ovdje radi o dvostrukoj političkoj igri i pretakanju interesa iz Grada u Županiju.

- Žalosno je da osam godina koalicijski partneri nisu bili u stanju u ovom vremenu od izbora dogovoriti svoju suradnju. Sada su građani Splita još 15 dana dodatno opteretili sa svojim razgovorima. Kažu da će dogovoriti programske smjernice, mi se bojimo da se radi o klasičnoj političkoj trgovini. Pozivamo ih da prezentiraju građanima programske smjernice o kojima su razgovarali, u protivnom će biti velika sumnja da se radi o klasičnom koalicijskom sporazumu. Mi ćemo biti aktivna oporba i pratit ćemo svaki njihov potez – kazao je Čikotić.

Na pitanje kako komentira Kerumovo očekivanje da dobije resore i direktorska mjesta komunalnih tvrtki, Čikotić napominje da, bez obzira koliko to bio klišej, da će se MOST uvijek boriti za transparentnost i javne natječaje na kojem se trebaju birati najbolji.

- Političko kadroviranje nas je dovelo do toga da nas je i Rumunjska prestigla. Ako ćemo nastaviti s tezgarenjem, možemo očekivati i da nas Bugarska prestigne. Mi smo danas praktički na dnu i treba nam odmak od ustaljene prakse političkog kadroviranja, pogotovo u komunalnim tvrtkama, gdje nema govora o nikakvim ideologijama, nego ćemo se boriti da to budu, ne samo najbolji ljudi, već oni koji znaju probleme Grada Splita, koji će dobiti na javnim natječajima gdje će biti transparentna javna nabava i gdje će biti mjerljiva ušteda za građane – istaknuo je Čikotić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neuspjelo formiranje gv-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-07-03 11:15:47 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => G. Radanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-07-03 11:53:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-07-03 11:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13016 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece18-030717.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece1-030717.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece3-030717.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece4-030717.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece6-030717.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece7-030717.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece8-030717.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece13-030717.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece15-030717.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece16-030717.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece20-030717.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece21-030717.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece22-030717.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["gradsko_vijece18-030717","gradsko_vijece1-030717","gradsko_vijece3-030717","gradsko_vijece4-030717","gradsko_vijece6-030717","gradsko_vijece7-030717","gradsko_vijece8-030717","gradsko_vijece13-030717","gradsko_vijece15-030717","gradsko_vijece16-030717","gradsko_vijece20-030717","gradsko_vijece21-030717","gradsko_vijece22-030717"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x833"},{"size0":"1280x799"},{"size0":"1280x834"},{"size0":"1230x840"},{"size0":"1208x840"},{"size0":"1207x840"},{"size0":"1225x840"},{"size0":"1264x840"},{"size0":"1258x840"},{"size0":"1226x840"},{"size0":"1280x822"},{"size0":"1280x838"},{"size0":"1199x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38561634 Threads: 3 Questions: 7109125301 Slow queries: 3303956 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608643418 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/kerum-o-dogovoru-s-hdz-om-necemo-dobiti-nista-nista-ni-ne-trazimo-sto-je-bilo-i-ruzno-i-lijepo-treba-zaboraviti-opara-ja-to-nisam-zaboravio-494704 [printLink] => /split/kerum-o-dogovoru-s-hdz-om-necemo-dobiti-nista-nista-ni-ne-trazimo-sto-je-bilo-i-ruzno-i-lijepo-treba-zaboraviti-opara-ja-to-nisam-zaboravio-494704?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 236414 [name] => Gradsko vijeće Splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece-splita [link] => /tag/gradsko-vijece-splita ) [1] => stdClass Object ( [id] => 321350 [name] => Željko Kerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-kerum [link] => /tag/zeljko-kerum ) [2] => stdClass Object ( [id] => 478892 [name] => Andro Krstulović Opara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andro-krstulovic-opara [link] => /tag/andro-krstulovic-opara ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neuspjelo formiranje gv-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kerum o dogovoru s HDZ-om: Nećemo dobiti ništa, ništa ni ne tražimo! Što je bilo i ružno i lijepo, treba zaboraviti; Opara: Ja to nisam zaboravio [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece18-030717.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => gradsko_vijece18-030717 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece18-030717.jpg [title] => gradsko_vijece18-030717 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece1-030717.jpg [title] => gradsko_vijece1-030717 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece3-030717.jpg [title] => gradsko_vijece3-030717 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece4-030717.jpg [title] => gradsko_vijece4-030717 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece6-030717.jpg [title] => gradsko_vijece6-030717 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece7-030717.jpg [title] => gradsko_vijece7-030717 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece8-030717.jpg [title] => gradsko_vijece8-030717 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece13-030717.jpg [title] => gradsko_vijece13-030717 ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece15-030717.jpg [title] => gradsko_vijece15-030717 ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece16-030717.jpg [title] => gradsko_vijece16-030717 ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece20-030717.jpg [title] => gradsko_vijece20-030717 ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece21-030717.jpg [title] => gradsko_vijece21-030717 ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece22-030717.jpg [title] => gradsko_vijece22-030717 ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

- Do 17. srpnja ćemo uskladiti nacrt ugovora, programske planove koje ima HDZ i koje imamo mi, grad nema proračun i treba krenuti s poslom – kazao je Željko Kerum, predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS), nakon izlaska s prve neuspjele konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća.

Na uporna novinarska pitanja o pojašnjenju njihovog dogovora i što HGS dobiva ovom koalicijom, Kerum je odgovarao kako neće dobiti ništa i da ništa ne traže, te da samo želi da Grad funkcionira.

Gradsko vijeće Splita nije konstituirano, nova sjednica za dva tjedna; Radojković: Inspirirala me pjesma Vice Vukova

Čelnik HGS-a prokomentirao je svoju promjenu stava, na spram koalicije s HDZ-om i Androm Krstulovićem Oparom.

- To je bila kampanja, a kampanja je prošla. Što je bilo i ružno i lijepo treba zaboraviti. Grad Split i njegovi građani ne mogu biti taoci, niti Opare, niti Keruma. Mi moramo surađivati, jasno je da HDZ ima 11 vijećnika, a mi imamo 8, dakle imamo većinu za raditi dobre poslove. Mislim da će taj odnos donijeti dobro gradu Splitu, to ništa nije čudno, to se već događalo i događat će se i dalje – prokometirao je Kerum gradsku koaliciju, te napomenuo da je jedna stvar od koje nikada neće odustati, istina.

Andro Krstulović Opara je prokomentirao ishod prve sjednice Gradskog vijeća na kojoj je sjedio kao gradonačelnik.

- Grad funkcionira, ne onako kako sam ja očekivao, međutim, moji zamjenici i ja se trudimo i mislim da građani ne osjećaju toliki teret ne postojanja proračuna kao što se to zamišljalo. Činjenica jest da radimo s poteškoćama i da ćemo nakon konstituiranja Gradskog vijeća punim plućima pročeti funkcionirati, ja uskoro očekujem taj datum – kazao je Krstulović Opara, te napomenuo kako nije osobno razgovarao s Kerumom, već su pregovore vodili timovi HGS-a i HDZ-a.

Splitski gradonačelnik je prokomentirao i riječi Željka Keruma, koji je poručio kako ono što je bilo u kampanji treba ostaviti iza sebe.

- Ja to nisam zaboravio. Za grad Split sam voljan svašta istrpjeti, ali dopustite meni da ja neke stvari ne zaboravim – kazao je Krstulović Opara.

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, nakon prve neuspjele konstituirajuće sjednice je kazao kako ovdje nije riječ o trgovačkom dogovoru i sporazumu nego je riječ o programskoj platformi na kojoj će se temeljiti rad buduće gradske vlasti i Gradskog vijeća u idućem četverogodišnjem razdoblju.

- Naš gradonačelnik je već u izbornoj noći pozvao sve vijećnike, svih političkih opcija, uključujući i one iz HGS-a, na suradnju i na definiranje vijećničke većine. Mi smo kroz ovih mjesec dana prepoznali i javnost je upoznata s informacijama tko je izrazio želju i volju da sudjeluje u radu ove gradske vlasti skupa s nama, a tko nije. U završnici smo razgovora, koncem prošlog tjedna smo krenuli u razgovore s gospodinom Kerumom, koji je druga politička opcija u ovom Gradskom vijeću. Na tragu smo da postignemo čvrst koalicijski dogovor. Otvorili smo brojna pitanja koje je potrebno usuglasiti, kako bi sastavili programski dogovor koji će sadržavati sve elemente kako bi vlast mogla normalno funkcionirati- kazao je Petar Škorić, prokomentiravši kako jedna od tih stvari nisu kadrovska pitanja.

- To je tema koju nismo posebno otvarali, razgovarali smo prije svega o programskim pitanjima.Onaj tko je bio uspješan u dosadašnjem djelovanju, taj se može nadati i ostati na pozicijama, a u onim resorima gdje škripi, morat ćemo napraviti zamjene. Nema tu posebnih kompromisa, to je pitanje kvalitetne rasprave između HDZ-a, kao pobjednika izbora i HGS-a kao druge političke opcije. Jedan od zahtjeva HGS-a je da predsjednik Gradskog vijeća bude iz njihovih redova, načelno smo primili taj zahtjev, nismo smo ga još do kraja raspravili, ali vjerujem, s obzirom na prijedlog da to bude gospodin Jure Šundov, da ćemo pronaći način da bez većih poteškoća Gradsko vijeće profunkcijonira.

Na novinarsko pitanje, koliko je bilo teško s Kerumom doći do dogovora, kazao je da poštuju političku opciju koja je dobila veliko povjerenje građana i ne vide nikakvih problema da pregovaraju i dogovaraju se sa svima koji predstavljaju građane u ovom gradu.



Međutim, među onima koji namjeravaju ostati konstruktivna oporba je i Marijana Puljak, čelnica stranke "Pametno".

- Koalicija HDZ-a i HGS-a nije iznenađenje, kao što smo i najavljivali u kampanji, to su prirodni partneri koji surađuju već dugi niz godina na županijskoj razini, očekivalo se da će se ta suradnja preliti i na gradsku razinu. Malo iznenađenje je odgađanje sjednice, rekla bi da je to nastavak predstave za javnost, kao da se već ti dogovori nisu uskladili i dogovorili tijekom kampanje. Svjesni smo svih onih posjeta Rogoznici, susreta formalnih i neformalnih. Mi ćemo biti vjerni svojim biračima, nećemo u koaliciju, nećemo držati na vlasti ni HDZ ni HGS. Aktivna oporba, u smislu da ćemo podržati sve dobre prijedloge za građane Splita i biti zaista kontrolori izvršne vlasti - napominje Marijana Puljak, koja je prokomentirala razloge ne odazivanja na zahtjev gradonačelnika za pridruživanje Povjerenstvu za izradu proračuna.

- Želimo ići korak po korak. Konstituirajmo gradsko vijeće, utvrdimo koja je većina, a o gradskom proračunu ćemo razgovarati isto kao i prošlih godina – kaže čelnica stranke "Pametno", koja je prokometirala kako joj nije žao što je odbila poziv Krstulovića Opare za suradnjom.

- S HDZ-om imamo na lokalnoj razini iskustva da se ne drže svoga dogovora, ako hoćete i na državnoj. Svjesni smo da su doveli Hrvatsku na rub siromaštva, dakle, HDZ nije opcija kojoj se može vjerovati.

Tonči Blažević (HSLS) potvrdio je da neće biti dio koalicije s HGS-om.

- Mi ne mislimo izaći iz koalicije, mi samo mislimo da ovo nije dobar put, ali prihvatiti ovu kombinaciju naprosto nećemo – kazao je Blažević i dodao kako neće prihvatiti Juru Šundova za predsjednika Gradskog vijeća.

Ante Čikotić, predsjednik kluba vijećnika MOST-a misli da se ovdje radi o dvostrukoj političkoj igri i pretakanju interesa iz Grada u Županiju.

- Žalosno je da osam godina koalicijski partneri nisu bili u stanju u ovom vremenu od izbora dogovoriti svoju suradnju. Sada su građani Splita još 15 dana dodatno opteretili sa svojim razgovorima. Kažu da će dogovoriti programske smjernice, mi se bojimo da se radi o klasičnoj političkoj trgovini. Pozivamo ih da prezentiraju građanima programske smjernice o kojima su razgovarali, u protivnom će biti velika sumnja da se radi o klasičnom koalicijskom sporazumu. Mi ćemo biti aktivna oporba i pratit ćemo svaki njihov potez – kazao je Čikotić.

Na pitanje kako komentira Kerumovo očekivanje da dobije resore i direktorska mjesta komunalnih tvrtki, Čikotić napominje da, bez obzira koliko to bio klišej, da će se MOST uvijek boriti za transparentnost i javne natječaje na kojem se trebaju birati najbolji.

- Političko kadroviranje nas je dovelo do toga da nas je i Rumunjska prestigla. Ako ćemo nastaviti s tezgarenjem, možemo očekivati i da nas Bugarska prestigne. Mi smo danas praktički na dnu i treba nam odmak od ustaljene prakse političkog kadroviranja, pogotovo u komunalnim tvrtkama, gdje nema govora o nikakvim ideologijama, nego ćemo se boriti da to budu, ne samo najbolji ljudi, već oni koji znaju probleme Grada Splita, koji će dobiti na javnim natječajima gdje će biti transparentna javna nabava i gdje će biti mjerljiva ušteda za građane – istaknuo je Čikotić.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
gradsko_vijece18-030717 gradsko_vijece1-030717 gradsko_vijece3-030717 gradsko_vijece4-030717 gradsko_vijece6-030717 gradsko_vijece7-030717 gradsko_vijece8-030717 gradsko_vijece13-030717 gradsko_vijece15-030717 gradsko_vijece16-030717 gradsko_vijece20-030717 gradsko_vijece21-030717 gradsko_vijece22-030717
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kerum-o-dogovoru-s-hdz-om-necemo-dobiti-nista-nista-ni-ne-trazimo-sto-je-bilo-i-ruzno-i-lijepo-treba-zaboraviti-opara-ja-to-nisam-zaboravio-494704 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c34266d47f0f79e913c10effbf2dee774488a08f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kerum+o+dogovoru+s+HDZ-om%3A+Ne%C4%87emo+dobiti+ni%C5%A1ta%2C+ni%C5%A1ta+ni+ne+tra%C5%BEimo%21+%C5%A0to+je+bilo+i+ru%C5%BEno+i+lijepo%2C+treba+zaboraviti%3B+Opara%3A+Ja+to+nisam+zaboravio&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkerum-o-dogovoru-s-hdz-om-necemo-dobiti-nista-nista-ni-ne-trazimo-sto-je-bilo-i-ruzno-i-lijepo-treba-zaboraviti-opara-ja-to-nisam-zaboravio-494704 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkerum-o-dogovoru-s-hdz-om-necemo-dobiti-nista-nista-ni-ne-trazimo-sto-je-bilo-i-ruzno-i-lijepo-treba-zaboraviti-opara-ja-to-nisam-zaboravio-494704 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neuspjelo formiranje gv-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitneuspjelo formiranje gv-a

Kerum o dogovoru s HDZ-om: Nećemo dobiti ništa, ništa ni ne tražimo! Što je bilo i ružno i lijepo, treba zaboraviti; Opara: Ja to nisam zaboravio

Piše G. Radanović
3. srpnja 2017. - 13:15
gradsko_vijece18-030717

- Do 17. srpnja ćemo uskladiti nacrt ugovora, programske planove koje ima HDZ i koje imamo mi, grad nema proračun i treba krenuti s poslom – kazao je Željko Kerum, predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS), nakon izlaska s prve neuspjele konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća.

Na uporna novinarska pitanja o pojašnjenju njihovog dogovora i što HGS dobiva ovom koalicijom, Kerum je odgovarao kako neće dobiti ništa i da ništa ne traže, te da samo želi da Grad funkcionira.

Gradsko vijeće Splita nije konstituirano, nova sjednica za dva tjedna; Radojković: Inspirirala me pjesma Vice Vukova

Čelnik HGS-a prokomentirao je svoju promjenu stava, na spram koalicije s HDZ-om i Androm Krstulovićem Oparom.

- To je bila kampanja, a kampanja je prošla. Što je bilo i ružno i lijepo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 21:05