stdClass Object ( [id] => 1209197 [title] => Kako smo postali alkoholna meka za europsku mulariju? Iskusna turistička djelatnica objašnjava: ‘Bogati gosti neće doći u cjelonoćnu buku ili u destinaciju u kojoj na ulici smrdi smeće‘ [alias] => kako-smo-postali-alkoholna-meka-za-europsku-mulariju-iskusna-turisticka-djelatnica-objasnjava-bogati-gosti-nece-nece-doci-u-cjelonocnu-buku-ili-u-destinaciju-u-kojoj-na-ulici-smrdi-smece [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Cili grad smrdi", "na šta ovo sliči, ovi stranci pišaju i povraćaju di stignu", "eno se sad, kad su makli štandove iz Hrvojeve, još se bolje vidi koliko je šporkice uz zidove Palače, sad je to postao javni wc", "a kad ćete napisat nešto o onima šta spavaju u parku, kod mene u kvartu, na Bačvicama"... - ovakvim se i sličnim komentarima, baš nekako osobito ovoga ljeta, svakodnevno susreću, ne samo splitski novinari, nego i brojni građani, koji iz dana u dan komentiraju sliku grada u srcu turističke sezone.

Nakon dvije pandemijske godine, kada su, ne samo Splićani, nego i cijela država vapili za što većim brojem turista, sezona 2022. u gradu pod Marjanom već pobuđuje zadovoljstvo, ali i potiče grintavost, jer profil stranih gostiju koji u njega zalaze ne sjeda baš najbolje svim domaćinima. Za pauziranja gradske vlasti, prebrojavanja izbornih glasova i inauguracije starog-novog gradonačelnika Split se našao u turističkom kovitlacu... Popustile kočnice sa svih strana.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

"Pretvorili smo se u alkoholnu meku za europsku mulariju", "ne moš živit od ove buke, u centru trešti sa svakog kantuna", "svi su na fast foodu i jeftinoj spizi, nitko ne troši na ribu u restoranima"... nižu se komentari, sve do onih revoltiranih "nikad gorih gostiju" i optužujućih "za sve ovo je kriva Ultra".

Ultra nije problem. Naprotiv!

Popularni EDM (Electronic dance music) festival u grad nam je posljednjih godina doveo gomilu mladih ljudi željnih zabave uz koju se neizbježno, kao i svugdje gdje se partija, vezuje ispijanje ogromnih količina alkohola, kao i konzumacija narkotika. Pronijeli su glas o provodu u Splitu, pa za sobom povukli svoju generaciju sa svih strana svijeta.

Činjenica je da je Split 2013. raspolagao sa 7000 registriranih kreveta, a, primjerice, 2019. dosegao brojku od oko 35.000. I sada, kada lokalnom stanovništvu tijekom ljeta 2022., uz galopirajuću inflaciju, pati kvaliteta života i zbog buke i vidljivog komunalnog nereda, uobičajenih prometnih gužvi u ljetnim mjesecima, rasta cijena smještaja, ali i hrane i pića u ugostiteljskim objektima, prag tolerancije domaćeg življa sve je niži, a ljutnja sve glasnija.

Je li Split postao poželjna adresa ponajprije privlačna mladim strancima, koji se ovdje dođu "razvaliti" i ponašati kako im se prohtije? Je li grad prepoznat isključivo kao party destinacija ili smo se, u maniri slučajnog turizma kakav se dogodio Splitu, i sami malo pogubili u (pr)ocjenama situacije? Jesu li za sve krivi mladi turisti ili smo i sami odgovorni za nered?

- Nije glavni problem u tom profilu gostiju... Ima i malih destinacija koje su pune mladih turista, pa je sve puno bolje i organiziranije. Slabe su nam kontrole. Uočila sam u slučaju brojnih događanja u gradu, poput Splitskog festivala ili nedavno okončane Ultre dobru organizaciju i policije i komunalnih službi. Izvještaji hitnih službi s Ultre potvrđuju da su imali i manji broj intervencija nego prošlih godina. Znači, nije to u pitanju - smatra Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK.

---

image

Martina Nimac Kalcina

Srđan Vrančić/Cropix
---

Brojke govore da je u tri dana Ultra festivala privedeno ukupno 213 osoba, od čega je 160 stranih i 53 hrvatskih državljana - većinom se radilo o prekršajima iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Primjerice, 2019. godine su tijekom trodnevnog festivala privedene ukupno 352 osobe, od čega 255 stranih i 97 hrvatskih državljana, uglavnom zbog kršenja istog zakona. I zato neka nama Ultre, kaže Nimac Kalcina.

- Nisu nama "ultraši" problematični nego gosti izvan Ultre, koje nitko ne kontrolira. Običnim danima nema nikakvog nadzora… Noću u gradu nedostaje kontrole i radi se svašta. Nema, što je vani potpuno normalno, nikakvih patrolnih službi, bilo policije bilo komunalaca, koji bi kažnjavali loša ponašanja. I naplaćivali kazne.

Druga stvar je što mi nemamo nikakvih drugih međunarodnih događanja kojima bismo privukli drukčiji profil gostiju, pa nam tako dolaze samo mlađi gosti željni sunca, mora i tuluma. Ultra nam je jedini međunarodni festival i trebamo je pošto-poto zadržati - ističe Martina Nimac Kalcina, podsjećajući na to da Split nema ni kongresa ni sportskih ni kulturnih međunarodnih događanja, pa ni koncerata stranih zvijezda.

Gubimo luksuzne goste

- Apsolutno sam za Ultru, jer Splita, izuzme li se taj festival, nema nigdje na listi međunarodnih događanja. A na njima ima i Pule, Ljubljane, Dubrovnika, Šibenika... Za to se ovdje nitko nije pobrinuo. Imamo i problem čistoće, ali ne i smislu radnika ili tvrtke, nego s odlaganjem i razvrstavanjem otpada. Naši kontejneri smrde 50 metara unaokolo, pogotovo po ovim vrućinama. Ovih dana su mi jedni Nijemci, a baš su bili zatečeni viđenim, rekli da su nam kontejneri grozni, jer takvo što kod njih na ulici ne postoji - prepričava dojmove splitskih gostiju Nimac Kalcina. Dugogodišnja djelatnica u turizmu, koja je u sektoru angažirana i volonterski na nekoliko razina, smatra da gradu poput Splita nedostaju profilirane lokacije za određeni tip sadržaja.

---

image

British tourists celebrate in Punta Ballena street in the Magaluf holiday resort in Calvia, on the Spanish Mallorca Island, early on June 18, 2022. (Photo by JAIME REINA/AFP)

Jaime Reina/Afp
---

- Nismo odvojili dio gdje se može glasno puštati glazba, primjerice, na Žnjanu, pa da se zna da je to područje određeno za takve stvari ili negdje na dnu Marjana, nego je muzika svugdje glasna u svrhu privlačenja gostiju. I onda je normalno da u toj Palači, koja bi trebala biti odraz naše kulture i imati VIP goste, glazba raspaljena cijelu noć.

Gubimo luksuzne goste, jer nema tih novaca kojima bismo ih privukli u destinaciju poput naše. Može netko ovdje u centru Palače urediti objekt vrijedan milijarde eura, ali bogati gost neće doći u cjelonoćnu buku ili destinaciju u kojoj na ulici smrdi smeće. Kao i u svemu, i u pitanju profiliranja destinacije vječno smo u nekakvoj izgradnji. Nikako da konkretno stvorimo brend koji želimo. Trebamo znati što želimo i postaviti kriterije - smatra predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK. Ipak, bez obzira na sve manjkavosti turističkog lica Splita, ne bih rekla da je grad isključivo prepoznat kao party destinacija.

Sjevernjacima jeftin alkohol

A upravo tako profilirane turističke adrese rado posjećuju tzv. milenijalci (starosna dob iznad 25 godina), ali i od njih mlađi - pripadnici generacije Z. Milenijalci su skupina koja, prema istraživanjima, najviše putuje, u prosjeku 35 dana godišnje. Financijski su stabilniji od generacije Z, također itekako željne putovanja, osobito u gradove. I ne, njima ne smetaju gužve. Važno je "ubosti" povoljan let, kao i smještaj po što pogodnijoj cijeni kako bi što više novca ostalo za zabavu. Činjenica je da je Split kakav jest sa svojom turističkom ponudom njima privlačan...

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

- Daleko od toga da je želja za opijanjem postala forte za dolazak u Split, nismo mi upali u nekakav alkoholni turizam, ali problem je što bismo mogli vrlo lako to postati. Trend se, zahvaljujući komunikaciji preko društvenih mreža, preokrene u godinu dana. Sve te generacije, koje funkcioniraju komunicirajući preko raznih grupa na internetu, vrlo brzo razmijene mišljenja gdje je dobar, a gdje loš provod. Što se tiče cijena alkohola, one su slične onima u ostalim zemljama južnog Mediterana. Gostima iz sjeverne Europe je, dakako, kod nas jeftiniji. Uz to, u njihovim zemljama postoji dobno ograničenje za kupnju alkohola, jer ga, primjerice, u Švedskoj i Norveškoj mlađi od 21 godinu ne mogu ni nabaviti - navodi Nimac Kalcina.

---

image
Afp
---

Što se tiče cijena alkoholnih pića u splitskoj turističkoj zoni, one se kreću od oko 25 do 40 kn za pola litre piva, dok se džin tonik može popiti za pedesetak, ali i više od 80 kuna (ovisno o vrsti džina i lokaciji). Primjerice, cijena džin tonika trenutno u londonskim pubovima iznosi desetak funti, dok je prosječna cijena pinte pive (malo više od pola litre) uoči ljeta u britanskoj prijestolnici prvi put premašila 8 funti.

Od 2020. narasla je više od 7 posto i očekuju se daljnja povećanja, potaknuta kombinacijom niza čimbenika, uključujući inflaciju i rat u Ukrajini. Jasno je kao dan zašto, recimo mladi Englezi, između ostalog, vole uživati u Splitu. No, ako ga oni i doživljavaju kao party destinaciju, takvom ga ne smatra Domagoj Petričević, predsjednik Udruge noćnih klubova i barova.

---

image

Domagoj Petričević

Vojko Bašić/Cropix
---

- Govoriti o Splitu kao party destinaciji je pretenciozno, jer mi jedva imamo dva kluba u gradu - jedan prima 150 do 200 ljudi, drugi šestotinjak. Ni poštenog casina nemamo... A to što stranci povraćaju i mokre unaokolo?! Pa gdje su ti javni WC-i koji rade 0-24, da na automat ubaciš novac i obaviš što trebaš? Uostalom, tko to zna od čega povraćaju. Možda od onih liganja iz friteza u kojima se ulje nije promijenilo posljednje dvije godine - cinično će Petričević, ogorčen zbog svih onih koji galame protiv Ultre i profila gostiju koje za sobom povlači.

Licemjerni smo

- Pa Ultra je najbolje što se dogodilo ovom gradu. Recite mi, molim vas, što smo imali prije toga? Koliko je od tada novih kreveta u Splitu? Drugi je problem što ti, nazovi apartmani niču po zgradama na Kili ili na Mejašima, gdje se automobili parkiraju po cesti jer je svatko zapasao svoju kuću zidom koliko je htio, a nema poštenog parkinga. A tek Žnjan!

Pogledajte samo Žnjan, pa što je ono? Raste drača... Hoćemo li tamo dovoditi turiste? Možemo biti sretni što imamo i ovakav turizam i što nam uopće netko dolazi. Kažu: "Buka je u gradu". To policiju uvijek zovu dvije iste babe - jedna iz centra grada, druga sa Žnjana. I kome to smetaju mladi ljudi koji hodaju bez majica po Rivi? A kad oni naši, stariji, raskopčaju košulje, pa izvale trbušine na Matejušci i Pazaru, to je onda O.K., jelte? Pa nemojmo biti licemjerni... - žesti se Petričević, govoreći da "nemamo infrastrukturu, nemamo ništa, a htjeli bismo uzeti novce".

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

- Na što?! Što će taj turist raditi u Splitu kad u sat ili dva obiđe Dioklecijanovu palaču? Pogledajte na što nam sliče plaže. Što mi to nudimo gostima? Kakve turiste želimo? Starije možda?! Što će jedan stariji Nijemac raditi u Splitu?

Njega zanima priroda, šetnje... Na što sliči Salona s onih par stotina otkopanih četvornih metara površine? Ni aquapark nismo uspjeli realizirati, pa da eventualno privučemo neku drugu kategoriju gostiju. O kojem tipu turista mi pričamo? Gdje će se, osim na plaži, zabaviti, provoditi vrijeme? U kojim će to boljim restoranima jesti? S kojim Michelinovim zvjezdicama... Pa nismo riješili ni izlaz iz trajektne luke, a posljednjih sedam, osam godina drvimo o tome - kritički će Petričević na račun Splita. Pa za relativno malenu gradsku sredinu u kojoj svi sve znaju i čuju, a pogotovo čim dođe netko sa strane, kaže da je sklona predimenzioniranju problema i nedostatku samokritičnosti.

- Istina, nered je, ali recite mi što će pomisliti onaj stranac koji je iznajmio jeftini smještaj na rubovima grada? Da je došao u favelu... Pa kad vidi kako se domaći ponašaju, vjerojatno i on misli: "Zašto ne bi i ja? Vidi njih". I ponaša se poput nas samih. Pa onda gunđamo... S druge strane, tko bi nama udovoljio. Posljednje dvije godine, za trajanja pandemije, mnogi su kukali u stilu: "Aaaa, nema puno gostiju, jadni ti smo". Sad pak govore: "Što će nam, samo pišaju i povraćaju po gradu". Ali vole da nam ostave eure...

---

U Finskoj je najskuplji alkohol

 

Finska je prošle godine imala najviše cijene alkoholnih pića u EU-u, prema rezultatima programa usporedbe cijena koji je koordinirao Eurostat, Statistički ured Europske unije.

Izvješće je pokazalo da je cijena alkohola u Finskoj u 2021. bila 120 posto viša od prosjeka EU-a što je značajan porast u odnosu na 2020., kada su cijene u Finskoj bile 91 posto iznad prosjeka EU-a.

Irska i Švedska imale su sljedeće najviše cijene alkohola, dok se jeftinije u EU-u mogle piti u Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj.

Finska je prošle godine bila i šesta najskuplja zemlja EU-a po cijeni hrane, a peta po cijenama za opću potrošnju. Danska, Irska i Luksemburg su među najskupljim zemljama u ovim kategorijama.

---

---

Na odmoru se više pije...

 

Alkohol se, a na odmoru se pije više nego kod kuće, dobro uklapa u kontekst turizma. Interesi turističke industrije često se uspješno zalažu za politike koje rezultiraju širom općom dostupnošću alkohola u društvu, ali pretjerano opijanje od strane turista ima značajan utjecaj na društvo domaćina.

Dok oni koji su u ulozi turista stigli u novu sredinu žude za kratkotrajnim bijegom od ustaljenog života i pribjegavaju stanjima pijane avanture i nezaboravnog ekscesa, domaći, u srazu s takvim profilom gostiju, strahujući od gubitka prihoda od turizma, gutaju knedle. Ipak, čini se da u Splitu napetost raste...

---

---

Bivši ministar Marić ipak nije ostavio obećani poklončić...

 

- Dojučerašnji ministar Zdravko Marić još je lani, na jednom od sastanaka s ugostiteljima, rekao da će ostati još samo godinu dana u Vladi, te da će nam, prije nego što ode, ostaviti jedan poklončić. Nadali smo se da će to biti smanjenje stope PDV-a, ali se to nije dogodilo. Zato je to prvo što očekujemo od novog ministra - kaže Petričević, dodajući da su cijene pića kod nas visoke jer su visoki najmovi i parafiskalni nameti.

---

---

Španjolcima dozlogrdilo opijanje mladih, evo što su poduzeli

 

"Party je završio", oglasio se sredinom lipnja španjolski državni tajnik za turizam Fernando Valdes, govoreći da turisti koji se loše ponašaju više nisu dobrodošli u Španjolskoj.

Valdes je pozvao na radikalnu promjenu unutar industrije kako bi se zabranilo loše ponašanje i prekomjerno alkoholiziranje turista. Njegov potez uslijedio je nakon izvještaja iz Playa de Palme s Mallorce, gdje su buntovni turisti, uglavnom Nijemci, svojim ponašanjem zagorčavali život lokalnog stanovništva. Zbog toga su vlasti već provele pravilo zabrane all-inclusive pića u nekim odmaralištima.

Ovo nije prvi put da su regionalne vlasti uložile napor u ograničavanju najgorih ekscesa alkoholnog turizma, ali činilo se da su dosadašnji propisi imali malo učinka.

Lani su bakanalije tamošnjih gostiju još uvijek bile intenzivne, potaknute ogromnim grupama turista koji su dolazili s jedinim ciljem - organizirati vikend-fešte u tjednu. Mnogi od njih došli su u sklopu grupnih paket-aranžmana organiziranim u njihovim državama.

Turistički sektor na Mallorci općenito pokušava krenuti u smjeru kvalitete nad kvantitetom. Vrsta turista koji dolaze i zlorabe ne samo alkohol, nego i sam otok, postaje upravo vrsta koju lokalni poduzetnici pokušavaju zamijeniti sofisticiranijim gostima.

Iako od gomila turista generiraju goleme količine novca, nedostaci takvog vida turizma su sve očitiji. Nestašice vode, prenapučene plaže, smeće, sve veće prometne gužve i onečišćenje zraka zbog tisuća dodatnih automobila na cestama svakog ljeta natjerali su otok da preispita svoj turistički model.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PARTY DESTINACIJA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PARTY DESTINACIJA? 2 0 11402 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-16 07:32:49 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-18 09:54:22 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2022-07-18 09:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1075 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/16\/21768562.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/16\/22712762.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/16\/20759562.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/16\/20355920.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/16\/22543340.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/16\/22448490.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/16\/21768572.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/16\/22717126.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/16\/22717068.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Afp","Jaime Reina\/Afp","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Martina Nimac Kalcina<\/p>","

Domagoj Petri\u010devi\u0107<\/p>","","

British tourists celebrate in Punta Ballena street in the Magaluf holiday resort in Calvia, on the Spanish Mallorca Island, early on June 18, 2022. (Photo by JAIME REINA\/AFP)<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21768562_1920.jpg":"1920x1080","k_21768562_1280.jpg":"1280x1280","k_21768562_1024.jpg":"1024x1024","k_21768562_640.jpg":"640x640","k_21768562_480.jpg":"480x480","k_21768562_340.jpg":"340x340","k_21768562_220.jpg":"220x220","o_21768562_1280.jpg":"1280x853","o_21768562_1024.jpg":"1024x682","o_21768562_640.jpg":"640x426","o_21768562_480.jpg":"480x320","o_21768562_340.jpg":"340x226","o_21768562_220.jpg":"220x146","h_21768562_1280.jpg":"1280x854","h_21768562_1024.jpg":"1024x683","h_21768562_640.jpg":"640x427","h_21768562_480.jpg":"480x320","h_21768562_340.jpg":"340x227","h_21768562_220.jpg":"220x147","pp_21768562_1280.jpg":"1280x1628","pp_21768562_1024.jpg":"1024x1303","pp_21768562_640.jpg":"640x814","pp_21768562_480.jpg":"480x611","pp_21768562_340.jpg":"340x432","pp_21768562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_22712762_1920.jpg":"1920x1080","k_22712762_1280.jpg":"1280x1280","k_22712762_1024.jpg":"1024x1024","k_22712762_640.jpg":"640x640","k_22712762_480.jpg":"480x480","k_22712762_340.jpg":"340x340","k_22712762_220.jpg":"220x220","o_22712762_1280.jpg":"1280x720","o_22712762_1024.jpg":"1024x576","o_22712762_640.jpg":"640x360","o_22712762_480.jpg":"480x270","o_22712762_340.jpg":"340x191","o_22712762_220.jpg":"220x123","h_22712762_1280.jpg":"1280x854","h_22712762_1024.jpg":"1024x683","h_22712762_640.jpg":"640x427","h_22712762_480.jpg":"480x320","h_22712762_340.jpg":"340x227","h_22712762_220.jpg":"220x147","pp_22712762_1280.jpg":"1280x1628","pp_22712762_1024.jpg":"1024x1303","pp_22712762_640.jpg":"640x814","pp_22712762_480.jpg":"480x611","pp_22712762_340.jpg":"340x432","pp_22712762_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1271","hd_20759562_1920.jpg":"1920x1080","k_20759562_1280.jpg":"1280x1280","k_20759562_1024.jpg":"1024x1024","k_20759562_640.jpg":"640x640","k_20759562_480.jpg":"480x480","k_20759562_340.jpg":"340x340","k_20759562_220.jpg":"220x220","o_20759562_1280.jpg":"1280x847","o_20759562_1024.jpg":"1024x677","o_20759562_640.jpg":"640x423","o_20759562_480.jpg":"480x317","o_20759562_340.jpg":"340x225","o_20759562_220.jpg":"220x145","h_20759562_1280.jpg":"1280x854","h_20759562_1024.jpg":"1024x683","h_20759562_640.jpg":"640x427","h_20759562_480.jpg":"480x320","h_20759562_340.jpg":"340x227","h_20759562_220.jpg":"220x147","pp_20759562_1280.jpg":"1280x1628","pp_20759562_1024.jpg":"1024x1303","pp_20759562_640.jpg":"640x814","pp_20759562_480.jpg":"480x611","pp_20759562_340.jpg":"340x432","pp_20759562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_20355920_1920.jpg":"1920x1080","k_20355920_1280.jpg":"1280x1280","k_20355920_1024.jpg":"1024x1024","k_20355920_640.jpg":"640x640","k_20355920_480.jpg":"480x480","k_20355920_340.jpg":"340x340","k_20355920_220.jpg":"220x220","o_20355920_1280.jpg":"1280x852","o_20355920_1024.jpg":"1024x682","o_20355920_640.jpg":"640x426","o_20355920_480.jpg":"480x319","o_20355920_340.jpg":"340x226","o_20355920_220.jpg":"220x146","h_20355920_1280.jpg":"1280x854","h_20355920_1024.jpg":"1024x683","h_20355920_640.jpg":"640x427","h_20355920_480.jpg":"480x320","h_20355920_340.jpg":"340x227","h_20355920_220.jpg":"220x147","pp_20355920_1280.jpg":"1280x1628","pp_20355920_1024.jpg":"1024x1303","pp_20355920_640.jpg":"640x814","pp_20355920_480.jpg":"480x611","pp_20355920_340.jpg":"340x432","pp_20355920_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1504","hd_22543340_1920.jpg":"1920x1080","k_22543340_1280.jpg":"1280x1280","k_22543340_1024.jpg":"1024x1024","k_22543340_640.jpg":"640x640","k_22543340_480.jpg":"480x480","k_22543340_340.jpg":"340x340","k_22543340_220.jpg":"220x220","o_22543340_1280.jpg":"1280x1002","o_22543340_1024.jpg":"1024x802","o_22543340_640.jpg":"640x501","o_22543340_480.jpg":"480x376","o_22543340_340.jpg":"340x266","o_22543340_220.jpg":"220x172","h_22543340_1280.jpg":"1280x854","h_22543340_1024.jpg":"1024x683","h_22543340_640.jpg":"640x427","h_22543340_480.jpg":"480x320","h_22543340_340.jpg":"340x227","h_22543340_220.jpg":"220x147","pp_22543340_1280.jpg":"1280x1628","pp_22543340_1024.jpg":"1024x1303","pp_22543340_640.jpg":"640x814","pp_22543340_480.jpg":"480x611","pp_22543340_340.jpg":"340x432","pp_22543340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1444","hd_22448490_1920.jpg":"1920x1080","k_22448490_1280.jpg":"1280x1280","k_22448490_1024.jpg":"1024x1024","k_22448490_640.jpg":"640x640","k_22448490_480.jpg":"480x480","k_22448490_340.jpg":"340x340","k_22448490_220.jpg":"220x220","o_22448490_1280.jpg":"1280x962","o_22448490_1024.jpg":"1024x770","o_22448490_640.jpg":"640x481","o_22448490_480.jpg":"480x361","o_22448490_340.jpg":"340x255","o_22448490_220.jpg":"220x165","h_22448490_1280.jpg":"1280x854","h_22448490_1024.jpg":"1024x683","h_22448490_640.jpg":"640x427","h_22448490_480.jpg":"480x320","h_22448490_340.jpg":"340x227","h_22448490_220.jpg":"220x147","pp_22448490_1280.jpg":"1280x1628","pp_22448490_1024.jpg":"1024x1303","pp_22448490_640.jpg":"640x814","pp_22448490_480.jpg":"480x611","pp_22448490_340.jpg":"340x432","pp_22448490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1209","hd_21768572_1920.jpg":"1920x1080","k_21768572_1280.jpg":"1280x1280","k_21768572_1024.jpg":"1024x1024","k_21768572_640.jpg":"640x640","k_21768572_480.jpg":"480x480","k_21768572_340.jpg":"340x340","k_21768572_220.jpg":"220x220","o_21768572_1280.jpg":"1280x806","o_21768572_1024.jpg":"1024x644","o_21768572_640.jpg":"640x403","o_21768572_480.jpg":"480x302","o_21768572_340.jpg":"340x214","o_21768572_220.jpg":"220x138","h_21768572_1280.jpg":"1280x854","h_21768572_1024.jpg":"1024x683","h_21768572_640.jpg":"640x427","h_21768572_480.jpg":"480x320","h_21768572_340.jpg":"340x227","h_21768572_220.jpg":"220x147","pp_21768572_1280.jpg":"1280x1628","pp_21768572_1024.jpg":"1024x1303","pp_21768572_640.jpg":"640x814","pp_21768572_480.jpg":"480x611","pp_21768572_340.jpg":"340x432","pp_21768572_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1314","hd_22717126_1920.jpg":"1920x1080","k_22717126_1280.jpg":"1280x1280","k_22717126_1024.jpg":"1024x1024","k_22717126_640.jpg":"640x640","k_22717126_480.jpg":"480x480","k_22717126_340.jpg":"340x340","k_22717126_220.jpg":"220x220","o_22717126_1280.jpg":"1280x876","o_22717126_1024.jpg":"1024x700","o_22717126_640.jpg":"640x438","o_22717126_480.jpg":"480x328","o_22717126_340.jpg":"340x232","o_22717126_220.jpg":"220x150","h_22717126_1280.jpg":"1280x854","h_22717126_1024.jpg":"1024x683","h_22717126_640.jpg":"640x427","h_22717126_480.jpg":"480x320","h_22717126_340.jpg":"340x227","h_22717126_220.jpg":"220x147","pp_22717126_1280.jpg":"1280x1628","pp_22717126_1024.jpg":"1024x1303","pp_22717126_640.jpg":"640x814","pp_22717126_480.jpg":"480x611","pp_22717126_340.jpg":"340x432","pp_22717126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1414","hd_22717068_1920.jpg":"1920x1080","k_22717068_1280.jpg":"1280x1280","k_22717068_1024.jpg":"1024x1024","k_22717068_640.jpg":"640x640","k_22717068_480.jpg":"480x480","k_22717068_340.jpg":"340x340","k_22717068_220.jpg":"220x220","o_22717068_1280.jpg":"1280x942","o_22717068_1024.jpg":"1024x754","o_22717068_640.jpg":"640x471","o_22717068_480.jpg":"480x353","o_22717068_340.jpg":"340x250","o_22717068_220.jpg":"220x162","h_22717068_1280.jpg":"1280x854","h_22717068_1024.jpg":"1024x683","h_22717068_640.jpg":"640x427","h_22717068_480.jpg":"480x320","h_22717068_340.jpg":"340x227","h_22717068_220.jpg":"220x147","pp_22717068_1280.jpg":"1280x1628","pp_22717068_1024.jpg":"1024x1303","pp_22717068_640.jpg":"640x814","pp_22717068_480.jpg":"480x611","pp_22717068_340.jpg":"340x432","pp_22717068_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38076112 Threads: 3 Questions: 7078549847 Slow queries: 3296278 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607860983 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/kako-smo-postali-alkoholna-meka-za-europsku-mulariju-iskusna-turisticka-djelatnica-objasnjava-bogati-gosti-nece-nece-doci-u-cjelonocnu-buku-ili-u-destinaciju-u-kojoj-na-ulici-smrdi-smece-1209197 [printLink] => /split/kako-smo-postali-alkoholna-meka-za-europsku-mulariju-iskusna-turisticka-djelatnica-objasnjava-bogati-gosti-nece-nece-doci-u-cjelonocnu-buku-ili-u-destinaciju-u-kojoj-na-ulici-smrdi-smece-1209197?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 450026 [name] => Martina Nimac Kalcina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => martina-nimac-kalcina [link] => /tag/martina-nimac-kalcina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 618461 [name] => domagoj petričević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-22 22:32:49 [main_article_id] => 0 [alias] => domagoj-petricevic [link] => /tag/domagoj-petricevic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 684805 [name] => party destinacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-18 11:26:27 [main_article_id] => 0 [alias] => party-destinacija [link] => /tag/party-destinacija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 283596 [name] => alkohol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alkohol [link] => /tag/alkohol ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PARTY DESTINACIJA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako smo postali alkoholna meka za europsku mulariju? Iskusna turistička djelatnica objašnjava: ‘Bogati gosti neće doći u cjelonoćnu buku ili u destinaciju u kojoj na ulici smrdi smeće‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/16/21768562.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/16/21768562.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/16/22712762.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/16/20759562.jpg [title] => Srđan Vrančić/Cropix

Martina Nimac Kalcina

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/16/20355920.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Domagoj Petričević

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/16/22543340.jpg [title] => Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/16/22448490.jpg [title] => Jaime Reina/Afp

British tourists celebrate in Punta Ballena street in the Magaluf holiday resort in Calvia, on the Spanish Mallorca Island, early on June 18, 2022. (Photo by JAIME REINA/AFP)

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/16/21768572.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/16/22717126.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/16/22717068.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"Cili grad smrdi", "na šta ovo sliči, ovi stranci pišaju i povraćaju di stignu", "eno se sad, kad su makli štandove iz Hrvojeve, još se bolje vidi koliko je šporkice uz zidove Palače, sad je to postao javni wc", "a kad ćete napisat nešto o onima šta spavaju u parku, kod mene u kvartu, na Bačvicama"... - ovakvim se i sličnim komentarima, baš nekako osobito ovoga ljeta, svakodnevno susreću, ne samo splitski novinari, nego i brojni građani, koji iz dana u dan komentiraju sliku grada u srcu turističke sezone.

Nakon dvije pandemijske godine, kada su, ne samo Splićani, nego i cijela država vapili za što većim brojem turista, sezona 2022. u gradu pod Marjanom već pobuđuje zadovoljstvo, ali i potiče grintavost, jer profil stranih gostiju koji u njega zalaze ne sjeda baš najbolje svim domaćinima. Za pauziranja gradske vlasti, prebrojavanja izbornih glasova i inauguracije starog-novog gradonačelnika Split se našao u turističkom kovitlacu... Popustile kočnice sa svih strana.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

"Pretvorili smo se u alkoholnu meku za europsku mulariju", "ne moš živit od ove buke, u centru trešti sa svakog kantuna", "svi su na fast foodu i jeftinoj spizi, nitko ne troši na ribu u restoranima"... nižu se komentari, sve do onih revoltiranih "nikad gorih gostiju" i optužujućih "za sve ovo je kriva Ultra".

Ultra nije problem. Naprotiv!

Popularni EDM (Electronic dance music) festival u grad nam je posljednjih godina doveo gomilu mladih ljudi željnih zabave uz koju se neizbježno, kao i svugdje gdje se partija, vezuje ispijanje ogromnih količina alkohola, kao i konzumacija narkotika. Pronijeli su glas o provodu u Splitu, pa za sobom povukli svoju generaciju sa svih strana svijeta.

Činjenica je da je Split 2013. raspolagao sa 7000 registriranih kreveta, a, primjerice, 2019. dosegao brojku od oko 35.000. I sada, kada lokalnom stanovništvu tijekom ljeta 2022., uz galopirajuću inflaciju, pati kvaliteta života i zbog buke i vidljivog komunalnog nereda, uobičajenih prometnih gužvi u ljetnim mjesecima, rasta cijena smještaja, ali i hrane i pića u ugostiteljskim objektima, prag tolerancije domaćeg življa sve je niži, a ljutnja sve glasnija.

Je li Split postao poželjna adresa ponajprije privlačna mladim strancima, koji se ovdje dođu "razvaliti" i ponašati kako im se prohtije? Je li grad prepoznat isključivo kao party destinacija ili smo se, u maniri slučajnog turizma kakav se dogodio Splitu, i sami malo pogubili u (pr)ocjenama situacije? Jesu li za sve krivi mladi turisti ili smo i sami odgovorni za nered?

- Nije glavni problem u tom profilu gostiju... Ima i malih destinacija koje su pune mladih turista, pa je sve puno bolje i organiziranije. Slabe su nam kontrole. Uočila sam u slučaju brojnih događanja u gradu, poput Splitskog festivala ili nedavno okončane Ultre dobru organizaciju i policije i komunalnih službi. Izvještaji hitnih službi s Ultre potvrđuju da su imali i manji broj intervencija nego prošlih godina. Znači, nije to u pitanju - smatra Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK.

---

image

Martina Nimac Kalcina

Srđan Vrančić/Cropix
---

Brojke govore da je u tri dana Ultra festivala privedeno ukupno 213 osoba, od čega je 160 stranih i 53 hrvatskih državljana - većinom se radilo o prekršajima iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Primjerice, 2019. godine su tijekom trodnevnog festivala privedene ukupno 352 osobe, od čega 255 stranih i 97 hrvatskih državljana, uglavnom zbog kršenja istog zakona. I zato neka nama Ultre, kaže Nimac Kalcina.

- Nisu nama "ultraši" problematični nego gosti izvan Ultre, koje nitko ne kontrolira. Običnim danima nema nikakvog nadzora… Noću u gradu nedostaje kontrole i radi se svašta. Nema, što je vani potpuno normalno, nikakvih patrolnih službi, bilo policije bilo komunalaca, koji bi kažnjavali loša ponašanja. I naplaćivali kazne.

Druga stvar je što mi nemamo nikakvih drugih međunarodnih događanja kojima bismo privukli drukčiji profil gostiju, pa nam tako dolaze samo mlađi gosti željni sunca, mora i tuluma. Ultra nam je jedini međunarodni festival i trebamo je pošto-poto zadržati - ističe Martina Nimac Kalcina, podsjećajući na to da Split nema ni kongresa ni sportskih ni kulturnih međunarodnih događanja, pa ni koncerata stranih zvijezda.

Gubimo luksuzne goste

- Apsolutno sam za Ultru, jer Splita, izuzme li se taj festival, nema nigdje na listi međunarodnih događanja. A na njima ima i Pule, Ljubljane, Dubrovnika, Šibenika... Za to se ovdje nitko nije pobrinuo. Imamo i problem čistoće, ali ne i smislu radnika ili tvrtke, nego s odlaganjem i razvrstavanjem otpada. Naši kontejneri smrde 50 metara unaokolo, pogotovo po ovim vrućinama. Ovih dana su mi jedni Nijemci, a baš su bili zatečeni viđenim, rekli da su nam kontejneri grozni, jer takvo što kod njih na ulici ne postoji - prepričava dojmove splitskih gostiju Nimac Kalcina. Dugogodišnja djelatnica u turizmu, koja je u sektoru angažirana i volonterski na nekoliko razina, smatra da gradu poput Splita nedostaju profilirane lokacije za određeni tip sadržaja.

---

image

British tourists celebrate in Punta Ballena street in the Magaluf holiday resort in Calvia, on the Spanish Mallorca Island, early on June 18, 2022. (Photo by JAIME REINA/AFP)

Jaime Reina/Afp
---

- Nismo odvojili dio gdje se može glasno puštati glazba, primjerice, na Žnjanu, pa da se zna da je to područje određeno za takve stvari ili negdje na dnu Marjana, nego je muzika svugdje glasna u svrhu privlačenja gostiju. I onda je normalno da u toj Palači, koja bi trebala biti odraz naše kulture i imati VIP goste, glazba raspaljena cijelu noć.

Gubimo luksuzne goste, jer nema tih novaca kojima bismo ih privukli u destinaciju poput naše. Može netko ovdje u centru Palače urediti objekt vrijedan milijarde eura, ali bogati gost neće doći u cjelonoćnu buku ili destinaciju u kojoj na ulici smrdi smeće. Kao i u svemu, i u pitanju profiliranja destinacije vječno smo u nekakvoj izgradnji. Nikako da konkretno stvorimo brend koji želimo. Trebamo znati što želimo i postaviti kriterije - smatra predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK. Ipak, bez obzira na sve manjkavosti turističkog lica Splita, ne bih rekla da je grad isključivo prepoznat kao party destinacija.

Sjevernjacima jeftin alkohol

A upravo tako profilirane turističke adrese rado posjećuju tzv. milenijalci (starosna dob iznad 25 godina), ali i od njih mlađi - pripadnici generacije Z. Milenijalci su skupina koja, prema istraživanjima, najviše putuje, u prosjeku 35 dana godišnje. Financijski su stabilniji od generacije Z, također itekako željne putovanja, osobito u gradove. I ne, njima ne smetaju gužve. Važno je "ubosti" povoljan let, kao i smještaj po što pogodnijoj cijeni kako bi što više novca ostalo za zabavu. Činjenica je da je Split kakav jest sa svojom turističkom ponudom njima privlačan...

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

- Daleko od toga da je želja za opijanjem postala forte za dolazak u Split, nismo mi upali u nekakav alkoholni turizam, ali problem je što bismo mogli vrlo lako to postati. Trend se, zahvaljujući komunikaciji preko društvenih mreža, preokrene u godinu dana. Sve te generacije, koje funkcioniraju komunicirajući preko raznih grupa na internetu, vrlo brzo razmijene mišljenja gdje je dobar, a gdje loš provod. Što se tiče cijena alkohola, one su slične onima u ostalim zemljama južnog Mediterana. Gostima iz sjeverne Europe je, dakako, kod nas jeftiniji. Uz to, u njihovim zemljama postoji dobno ograničenje za kupnju alkohola, jer ga, primjerice, u Švedskoj i Norveškoj mlađi od 21 godinu ne mogu ni nabaviti - navodi Nimac Kalcina.

---

image
Afp
---

Što se tiče cijena alkoholnih pića u splitskoj turističkoj zoni, one se kreću od oko 25 do 40 kn za pola litre piva, dok se džin tonik može popiti za pedesetak, ali i više od 80 kuna (ovisno o vrsti džina i lokaciji). Primjerice, cijena džin tonika trenutno u londonskim pubovima iznosi desetak funti, dok je prosječna cijena pinte pive (malo više od pola litre) uoči ljeta u britanskoj prijestolnici prvi put premašila 8 funti.

Od 2020. narasla je više od 7 posto i očekuju se daljnja povećanja, potaknuta kombinacijom niza čimbenika, uključujući inflaciju i rat u Ukrajini. Jasno je kao dan zašto, recimo mladi Englezi, između ostalog, vole uživati u Splitu. No, ako ga oni i doživljavaju kao party destinaciju, takvom ga ne smatra Domagoj Petričević, predsjednik Udruge noćnih klubova i barova.

---

image

Domagoj Petričević

Vojko Bašić/Cropix
---

- Govoriti o Splitu kao party destinaciji je pretenciozno, jer mi jedva imamo dva kluba u gradu - jedan prima 150 do 200 ljudi, drugi šestotinjak. Ni poštenog casina nemamo... A to što stranci povraćaju i mokre unaokolo?! Pa gdje su ti javni WC-i koji rade 0-24, da na automat ubaciš novac i obaviš što trebaš? Uostalom, tko to zna od čega povraćaju. Možda od onih liganja iz friteza u kojima se ulje nije promijenilo posljednje dvije godine - cinično će Petričević, ogorčen zbog svih onih koji galame protiv Ultre i profila gostiju koje za sobom povlači.

Licemjerni smo

- Pa Ultra je najbolje što se dogodilo ovom gradu. Recite mi, molim vas, što smo imali prije toga? Koliko je od tada novih kreveta u Splitu? Drugi je problem što ti, nazovi apartmani niču po zgradama na Kili ili na Mejašima, gdje se automobili parkiraju po cesti jer je svatko zapasao svoju kuću zidom koliko je htio, a nema poštenog parkinga. A tek Žnjan!

Pogledajte samo Žnjan, pa što je ono? Raste drača... Hoćemo li tamo dovoditi turiste? Možemo biti sretni što imamo i ovakav turizam i što nam uopće netko dolazi. Kažu: "Buka je u gradu". To policiju uvijek zovu dvije iste babe - jedna iz centra grada, druga sa Žnjana. I kome to smetaju mladi ljudi koji hodaju bez majica po Rivi? A kad oni naši, stariji, raskopčaju košulje, pa izvale trbušine na Matejušci i Pazaru, to je onda O.K., jelte? Pa nemojmo biti licemjerni... - žesti se Petričević, govoreći da "nemamo infrastrukturu, nemamo ništa, a htjeli bismo uzeti novce".

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

- Na što?! Što će taj turist raditi u Splitu kad u sat ili dva obiđe Dioklecijanovu palaču? Pogledajte na što nam sliče plaže. Što mi to nudimo gostima? Kakve turiste želimo? Starije možda?! Što će jedan stariji Nijemac raditi u Splitu?

Njega zanima priroda, šetnje... Na što sliči Salona s onih par stotina otkopanih četvornih metara površine? Ni aquapark nismo uspjeli realizirati, pa da eventualno privučemo neku drugu kategoriju gostiju. O kojem tipu turista mi pričamo? Gdje će se, osim na plaži, zabaviti, provoditi vrijeme? U kojim će to boljim restoranima jesti? S kojim Michelinovim zvjezdicama... Pa nismo riješili ni izlaz iz trajektne luke, a posljednjih sedam, osam godina drvimo o tome - kritički će Petričević na račun Splita. Pa za relativno malenu gradsku sredinu u kojoj svi sve znaju i čuju, a pogotovo čim dođe netko sa strane, kaže da je sklona predimenzioniranju problema i nedostatku samokritičnosti.

- Istina, nered je, ali recite mi što će pomisliti onaj stranac koji je iznajmio jeftini smještaj na rubovima grada? Da je došao u favelu... Pa kad vidi kako se domaći ponašaju, vjerojatno i on misli: "Zašto ne bi i ja? Vidi njih". I ponaša se poput nas samih. Pa onda gunđamo... S druge strane, tko bi nama udovoljio. Posljednje dvije godine, za trajanja pandemije, mnogi su kukali u stilu: "Aaaa, nema puno gostiju, jadni ti smo". Sad pak govore: "Što će nam, samo pišaju i povraćaju po gradu". Ali vole da nam ostave eure...

---

U Finskoj je najskuplji alkohol

 

Finska je prošle godine imala najviše cijene alkoholnih pića u EU-u, prema rezultatima programa usporedbe cijena koji je koordinirao Eurostat, Statistički ured Europske unije.

Izvješće je pokazalo da je cijena alkohola u Finskoj u 2021. bila 120 posto viša od prosjeka EU-a što je značajan porast u odnosu na 2020., kada su cijene u Finskoj bile 91 posto iznad prosjeka EU-a.

Irska i Švedska imale su sljedeće najviše cijene alkohola, dok se jeftinije u EU-u mogle piti u Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj.

Finska je prošle godine bila i šesta najskuplja zemlja EU-a po cijeni hrane, a peta po cijenama za opću potrošnju. Danska, Irska i Luksemburg su među najskupljim zemljama u ovim kategorijama.

---

---

Na odmoru se više pije...

 

Alkohol se, a na odmoru se pije više nego kod kuće, dobro uklapa u kontekst turizma. Interesi turističke industrije često se uspješno zalažu za politike koje rezultiraju širom općom dostupnošću alkohola u društvu, ali pretjerano opijanje od strane turista ima značajan utjecaj na društvo domaćina.

Dok oni koji su u ulozi turista stigli u novu sredinu žude za kratkotrajnim bijegom od ustaljenog života i pribjegavaju stanjima pijane avanture i nezaboravnog ekscesa, domaći, u srazu s takvim profilom gostiju, strahujući od gubitka prihoda od turizma, gutaju knedle. Ipak, čini se da u Splitu napetost raste...

---

---

Bivši ministar Marić ipak nije ostavio obećani poklončić...

 

- Dojučerašnji ministar Zdravko Marić još je lani, na jednom od sastanaka s ugostiteljima, rekao da će ostati još samo godinu dana u Vladi, te da će nam, prije nego što ode, ostaviti jedan poklončić. Nadali smo se da će to biti smanjenje stope PDV-a, ali se to nije dogodilo. Zato je to prvo što očekujemo od novog ministra - kaže Petričević, dodajući da su cijene pića kod nas visoke jer su visoki najmovi i parafiskalni nameti.

---

---

Španjolcima dozlogrdilo opijanje mladih, evo što su poduzeli

 

"Party je završio", oglasio se sredinom lipnja španjolski državni tajnik za turizam Fernando Valdes, govoreći da turisti koji se loše ponašaju više nisu dobrodošli u Španjolskoj.

Valdes je pozvao na radikalnu promjenu unutar industrije kako bi se zabranilo loše ponašanje i prekomjerno alkoholiziranje turista. Njegov potez uslijedio je nakon izvještaja iz Playa de Palme s Mallorce, gdje su buntovni turisti, uglavnom Nijemci, svojim ponašanjem zagorčavali život lokalnog stanovništva. Zbog toga su vlasti već provele pravilo zabrane all-inclusive pića u nekim odmaralištima.

Ovo nije prvi put da su regionalne vlasti uložile napor u ograničavanju najgorih ekscesa alkoholnog turizma, ali činilo se da su dosadašnji propisi imali malo učinka.

Lani su bakanalije tamošnjih gostiju još uvijek bile intenzivne, potaknute ogromnim grupama turista koji su dolazili s jedinim ciljem - organizirati vikend-fešte u tjednu. Mnogi od njih došli su u sklopu grupnih paket-aranžmana organiziranim u njihovim državama.

Turistički sektor na Mallorci općenito pokušava krenuti u smjeru kvalitete nad kvantitetom. Vrsta turista koji dolaze i zlorabe ne samo alkohol, nego i sam otok, postaje upravo vrsta koju lokalni poduzetnici pokušavaju zamijeniti sofisticiranijim gostima.

Iako od gomila turista generiraju goleme količine novca, nedostaci takvog vida turizma su sve očitiji. Nestašice vode, prenapučene plaže, smeće, sve veće prometne gužve i onečišćenje zraka zbog tisuća dodatnih automobila na cestama svakog ljeta natjerali su otok da preispita svoj turistički model.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Srđan Vrančić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Afp Jaime Reina/Afp Ante Čizmić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Srđan Vrančić/Cropix

Martina Nimac Kalcina

Vojko Bašić/Cropix

Domagoj Petričević

Afp
Jaime Reina/Afp

British tourists celebrate in Punta Ballena street in the Magaluf holiday resort in Calvia, on the Spanish Mallorca Island, early on June 18, 2022. (Photo by JAIME REINA/AFP)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kako-smo-postali-alkoholna-meka-za-europsku-mulariju-iskusna-turisticka-djelatnica-objasnjava-bogati-gosti-nece-nece-doci-u-cjelonocnu-buku-ili-u-destinaciju-u-kojoj-na-ulici-smrdi-smece-1209197 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a32c35e3dff85d362de7e5e112a1db55f2a0fd9d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+smo+postali+alkoholna+meka+za+europsku+mulariju%3F+Iskusna+turisti%C4%8Dka+djelatnica+obja%C5%A1njava%3A+%E2%80%98Bogati+gosti+ne%C4%87e+do%C4%87i+u+cjelono%C4%87nu+buku+ili+u+destinaciju+u+kojoj+na+ulici+smrdi+sme%C4%87e%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkako-smo-postali-alkoholna-meka-za-europsku-mulariju-iskusna-turisticka-djelatnica-objasnjava-bogati-gosti-nece-nece-doci-u-cjelonocnu-buku-ili-u-destinaciju-u-kojoj-na-ulici-smrdi-smece-1209197 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkako-smo-postali-alkoholna-meka-za-europsku-mulariju-iskusna-turisticka-djelatnica-objasnjava-bogati-gosti-nece-nece-doci-u-cjelonocnu-buku-ili-u-destinaciju-u-kojoj-na-ulici-smrdi-smece-1209197 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PARTY DESTINACIJA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitPARTY DESTINACIJA?

Kako smo postali alkoholna meka za europsku mulariju? Iskusna turistička djelatnica objašnjava: ‘Bogati gosti neće doći u cjelonoćnu buku ili u destinaciju u kojoj na ulici smrdi smeće‘

Piše Mirela Goreta
18. srpnja 2022. - 11:26

"Cili grad smrdi", "na šta ovo sliči, ovi stranci pišaju i povraćaju di stignu", "eno se sad, kad su makli štandove iz Hrvojeve, još se bolje vidi koliko je šporkice uz zidove Palače, sad je to postao javni wc", "a kad ćete napisat nešto o onima šta spavaju u parku, kod mene u kvartu, na Bačvicama"... - ovakvim se i sličnim komentarima, baš nekako osobito ovoga ljeta, svakodnevno susreću, ne samo splitski novinari, nego i brojni građani, koji iz dana u dan komentiraju sliku grada u srcu turističke sezone.

Nakon dvije pandemijske godine, kada su, ne samo Splićani, nego i cijela država vapili za što većim brojem turista, sezona 2022. u gradu pod Marjanom već pobuđuje zadovoljstvo, ali i potiče grintavost, jer profil stranih gostiju koji u njega zalaze ne sjeda baš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 06:13