stdClass Object ( [id] => 1270917 [title] => Kako do 35 milijuna eura za Žnjan? Puljak iznenadio najavom o novom izvoru financiranja, a glavna banka još kalkulira [alias] => kako-do-35-milijuna-eura-za-znjan-puljak-iznenadio-najavom-o-novom-izvoru-financiranja-a-glavna-banka-jos-kalkulira [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za planirano uređenje žnjanskog platoa potrebno je namaknuti 35 milijuna eura. Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Antonio Ljubas, direktor tvrtke "Žnjan" d.o.o., koja je dobila koncesiju na 40 godina, kazao je da su na njihove pozive za kredite stigle ponude dviju banaka, ali da nijedna nije bila zadovoljavajuća pa su "na čekanju".

Dogradonačelnik Antonio Kuzmanić rekao je vijećnicima da računaju s kreditom Europske investicijske banke (EIB). Na osnovi toga je pravdao što Grad daje pozajmice tvrtki "Žnjan".

Podsjetimo, eksperti EIB-a bili su 17. i 18 siječnja u Splitu i posjetili su Žnjan. Obratili smo se glasnogovornici EIB-a Evi De Francesco u Luxembourg s pitanjem jesu li zainteresirani da kreditiraju projekt žnjanskog platoa koji im je prezentiran. Evo EIB-ova odgovora.

- Tim stručnjaka EIB-a posjetio je Hrvatsku kako bi s Gradom Splitom razgovarao o potencijalnom financiranju i savjetodavnoj podršci EIB-a za višegodišnji investicijski program Grada. EIB, Banka za klimu Europske unije i Hrvatska banka, imaju dugogodišnje iskustvo u pružanju podrške gradovima diljem Unije.

Samo između 2017. i 2021. godine EIB je podržao više od 1200 projekata urbanog razvoja i osigurao približno 96 milijardi eura urbanih kredita - napominju iz EIB-a, no o Žnjanu nisu imali konkretan odgovor.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

- Regeneracija plaže Žnjan jedan je od predloženih projekata u okviru potencijalnog EIB-ova gradskog okvirnog zajma, koji je trenutno u reviziji. Dubinska analiza (procjena) od strane Banke još uvijek je u tijeku i nismo u poziciji davati detaljne komentare o mogućem ishodu dok se službena odluka ne donese od upravnih tijela EIB-a - zaključuju iz Europske banke.

Izbjegavanje rizika

Odgovor EIB-a dobili smo nakon što nas je glasnogovornica zamolila da se nekoliko dana strpimo dok s kolegama ne prouči o čemu je riječ. Odgovor je stigao neposredno nakon što je gradonačelnik Ivica Puljak bio u Luxembourgu s zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Ukratko, bankari provode dubinsku analizu, što po definiciji znači "oprez i odgovarajuće radnje koje situacija zahtijeva, posebno one koje pomažu u izbjegavanju štete ili rizika". Drugim riječima, iz Europske investicijske banke još nisu odlučili da Splitu daju kredit za Žnjan, a Grad daje pozajmice "Žnjanu" d.o.o. s obrazloženjem da će ih vratiti od tog kredita.

Upitali smo gradonačelnika Ivicu Puljka kako objašnjava da eksperti EIB-a mjesec i pol dana nakon posjeta Splitu i žnjanskom platou nisu odlučili hoće li izdati kredit za ovaj projekt. Štoviše, još provode dubinsku analizu, a u svom odgovoru ne navode rok do kojeg će donijeti odluku?

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

- Proces odobravanja zajma s kreditnim institucijama, pa tako i EIB-om, ima svoje faze i trajanje. Razlog tome je što EIB uz kreditnu sposobnost vrednuje kvalitetu projekata i usklađenost s ciljevima EU politika. Naglašavamo da Grad Split s EIB-om ne razgovara o zajmu za projekt "Žnjan" već smo u procesu koji bi po svom okončanju podrazumijevao odobrenje financijskog okvira za više splitskih projekata.

Prošli smo prvu fazu te su projekti i njihova spremnost od strane stručnjaka iz EIB-a ocijenjeni visokim ocjenama. Po posjetu Luxembourgu dostavljeni su nam obrasci s detaljnim opisima projekata koje ćemo nominirati za zajam, te na tome radimo - odgovorio nam je Puljak, dodajući da je Split u ubrzanoj proceduri odobravanja zajma s obzirom na spremnost projekata i činjenicu da je najmanje zadužen grad u RH.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

- Ti gradski projekti, pa na koncu i projekt "Žnjan" će se financirati iz više izvora, uključujući bespovratna sredstva EU-a. Grad je tako nominirao projekt "Žnjan" za ITU mehanizam u novoj perspektivi. Projekt odgovara ciljevima i kriterijima ITU mehanizma, u visokoj je fazi spremnosti i po svemu sudeći će značajnim dijelom biti financiran i bespovratnim sredstvima, a iz financijskog okvira EIB-a bi se pokrio preostali dio - napominje gradonačelnik.

U svom odgovoru Ivica Puljak je iznio nove elemente. Kad su došli stručnjaci EIB-a, mediji su pisali kako je izgledno da od njihovih sredstava gradska vlast s 35 milijuna eura namjerava financirati uređenje Žnjana jer se projekt uklapa u strategiju uređenja zelene javne infrastrukture.

No, Grad traži znatno veća sredstva od EIB-a. Naime, bankarima je predložen čitav paket za kreditiranje (škole, ceste, garaže, vrtići...). Puljak tvrdi da je Split prošao prvi krug njihovih kriterija, ali iz Banovine moraju detaljno opisati projekte koje će nominirati za zajam. To bi značilo da studija gospodarske isplativosti na osnovi koje je tvrtka "Žnjan" dobila od Vlade RH koncesiju na 40 godina za EIB nije dovoljna.

Nove informacije

Iz gradonačelnikovih odgovora doznajemo da se u Banovini nadaju da bi se žnjanski projekt mogao financirati visokim udjelom od bespovratnih sredstava iz ITU mehanizma. Ovo se do sada nije naglašavalo.

Naime, na sjednici Gradskog vijeća u siječnju Puljak je rekao da su EIB-u objasnili da su napravili "novi update studije isplativosti koji govori da bi plaža po srednjem scenariju, koji nije optimističan ni pesimističan, bila isplativa za 25 godina.

To je ono što je bilo i prije, napomenuo je gradonačelnik. Za vrijeme Andre Krstulovića Opare se računalo da će biti za 27 godina isplativo. Ali, Puljak sada spominje da je Grad nominirao projekt "Žnjan" za ITU mehanizam, od čega očekuje i značajna bespovratna sredstva, dok bi se kreditom od EIB-a pokrio ostatak.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Upitali smo Puljka, budući da je bio u Luxembourgu, zna li u ovom trenutku kada će Grad, odnosno tvrtka "Žnjan" imati potrebna sredstva za regeneraciju žnjanskog platoa?

- Dinamika projekta neće biti ugrožena trajanjem procesa odobrenja zajma. Sredstva će biti spremna do donošenja odluke o odabiru izvođača - tvrdi Ivica Puljak.

Međutim, sudeći po izjavama koje je dao na sjednici Gradskog vijeća u siječnju, žnjanski projekt će ići kasnije u odnosu na ono što je Puljak najavio bankarima.

Naime, gradonačelnik je vijećnicima kazao da je ekspertima EIB-a rekao kako se namjerava početi raditi do ljeta, ako sve bude gotovo sa procedurama. No, mjesec dana kasnije, na idućoj sjednici Gradskog vijeća, moglo se zaključiti da će radovi početi tek nakon ljeta.

Razlog može biti taj što nema osiguranog novca. No, još nisu izdane ni građevinske dozvole za nijednu od šest faza uređenja žnjanskog platoa, kao niti za kanale za oborinsku odvodnju.

Upitali smo gradonačelnika utječu li činjenice da Grad sebi nije izdao dozvole i da nisu započeti radovi na rekonstrukciji pristupne Šetnice pape Ivana Pavla II. na neodlučnost EIB-a oko kreditiranja projekta uređenja žnjanskog platoa?

- Izdavanje građevinskih dozvola ide planiranom dinamikom. Zahtjevi za dozvole kompletirani su u prosincu 2022. U tijeku je detaljna kontrola dostavljenog tehničkog dijela dokumentacije.

Nakon što službene osobe nadležne za izdavanje dozvole provedu detaljnu analizu dostavljene dokumentacije i projektanti otklone uočene nedostatke, dozvole će biti izdane. Svakako ćemo detaljno obavijestiti javnost kada do toga dođe - zaključuje gradonačelnik Ivica Puljak.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za sada je jedino jasno da tvrtki ‘Žnjan’, koja je dobila koncesiju za istoimeno područje, stalno trebaju pozajmice od Grada da bi radila. Kako će namaknuti 35 milijuna eura? Europska banka nema odgovor do daljnjeg, a Puljak nam je kazao da traže i druge izvore te bespovratna sredstva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAJKA SVIH PITANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Za sada je jedino jasno da tvrtki ‘Žnjan’, koja je dobila koncesiju za istoimeno područje, stalno trebaju pozajmice od Grada da bi radila. Kako će namaknuti 35 milijuna eura? Europska banka nema odgovor do daljnjeg, a Puljak nam je kazao da traže i druge izvore te bespovratna sredstva MAJKA SVIH PITANJA 2 0 7128 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-07 15:10:30 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-08 08:05:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-08 08:05:09 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1897 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Za sada je jedino jasno da tvrtki ‘Žnjan’, koja je dobila koncesiju za istoimeno područje, stalno trebaju pozajmice od Grada da bi radila. Kako će namaknuti 35 milijuna eura? Europska banka nema odgovor do daljnjeg, a Puljak nam je kazao da traže i d [metadata] => robots= author= title=Kredit za uređenje Žnjana ni početak radova još nisu na vidiku. Puljak se baš ne uzbuđuje: 'Sve ide svojom dinamikom' [metakey] => europska investicijska banka, Žnjan, Ivica Puljak, početak radova, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24126969.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456199.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456195.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24164272.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24290171.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_24126969_1920.jpg":"1920x1080","k_24126969_1280.jpg":"1280x1280","k_24126969_1024.jpg":"1024x1024","k_24126969_640.jpg":"640x640","k_24126969_480.jpg":"480x480","k_24126969_340.jpg":"340x340","k_24126969_220.jpg":"220x220","o_24126969_1280.jpg":"1280x852","o_24126969_1024.jpg":"1024x682","o_24126969_640.jpg":"640x426","o_24126969_480.jpg":"480x319","o_24126969_340.jpg":"340x226","o_24126969_220.jpg":"220x146","h_24126969_1280.jpg":"1280x854","h_24126969_1024.jpg":"1024x683","h_24126969_640.jpg":"640x427","h_24126969_480.jpg":"480x320","h_24126969_340.jpg":"340x227","h_24126969_220.jpg":"220x147","pp_24126969_1280.jpg":"1280x1628","pp_24126969_1024.jpg":"1024x1303","pp_24126969_640.jpg":"640x814","pp_24126969_480.jpg":"480x611","pp_24126969_340.jpg":"340x432","pp_24126969_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_24456199_1920.jpg":"1920x1080","k_24456199_1280.jpg":"1280x1280","k_24456199_1024.jpg":"1024x1024","k_24456199_640.jpg":"640x640","k_24456199_480.jpg":"480x480","k_24456199_340.jpg":"340x340","k_24456199_220.jpg":"220x220","o_24456199_1280.jpg":"1280x822","o_24456199_1024.jpg":"1024x658","o_24456199_640.jpg":"640x411","o_24456199_480.jpg":"480x308","o_24456199_340.jpg":"340x218","o_24456199_220.jpg":"220x141","h_24456199_1280.jpg":"1280x854","h_24456199_1024.jpg":"1024x683","h_24456199_640.jpg":"640x427","h_24456199_480.jpg":"480x320","h_24456199_340.jpg":"340x227","h_24456199_220.jpg":"220x147","pp_24456199_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456199_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456199_640.jpg":"640x814","pp_24456199_480.jpg":"480x611","pp_24456199_340.jpg":"340x432","pp_24456199_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_24456195_1920.jpg":"1920x1080","k_24456195_1280.jpg":"1280x1280","k_24456195_1024.jpg":"1024x1024","k_24456195_640.jpg":"640x640","k_24456195_480.jpg":"480x480","k_24456195_340.jpg":"340x340","k_24456195_220.jpg":"220x220","o_24456195_1280.jpg":"1280x843","o_24456195_1024.jpg":"1024x674","o_24456195_640.jpg":"640x421","o_24456195_480.jpg":"480x316","o_24456195_340.jpg":"340x224","o_24456195_220.jpg":"220x144","h_24456195_1280.jpg":"1280x854","h_24456195_1024.jpg":"1024x683","h_24456195_640.jpg":"640x427","h_24456195_480.jpg":"480x320","h_24456195_340.jpg":"340x227","h_24456195_220.jpg":"220x147","pp_24456195_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456195_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456195_640.jpg":"640x814","pp_24456195_480.jpg":"480x611","pp_24456195_340.jpg":"340x432","pp_24456195_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24164272_1920.jpg":"1920x1080","k_24164272_1280.jpg":"1280x1280","k_24164272_1024.jpg":"1024x1024","k_24164272_640.jpg":"640x640","k_24164272_480.jpg":"480x480","k_24164272_340.jpg":"340x340","k_24164272_220.jpg":"220x220","o_24164272_1280.jpg":"1280x852","o_24164272_1024.jpg":"1024x682","o_24164272_640.jpg":"640x426","o_24164272_480.jpg":"480x319","o_24164272_340.jpg":"340x226","o_24164272_220.jpg":"220x146","h_24164272_1280.jpg":"1280x854","h_24164272_1024.jpg":"1024x683","h_24164272_640.jpg":"640x427","h_24164272_480.jpg":"480x320","h_24164272_340.jpg":"340x227","h_24164272_220.jpg":"220x147","pp_24164272_1280.jpg":"1280x1628","pp_24164272_1024.jpg":"1024x1303","pp_24164272_640.jpg":"640x814","pp_24164272_480.jpg":"480x611","pp_24164272_340.jpg":"340x432","pp_24164272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_24290171_1920.jpg":"1920x1080","k_24290171_1280.jpg":"1280x1280","k_24290171_1024.jpg":"1024x1024","k_24290171_640.jpg":"640x640","k_24290171_480.jpg":"480x480","k_24290171_340.jpg":"340x340","k_24290171_220.jpg":"220x220","o_24290171_1280.jpg":"1280x844","o_24290171_1024.jpg":"1024x675","o_24290171_640.jpg":"640x422","o_24290171_480.jpg":"480x316","o_24290171_340.jpg":"340x224","o_24290171_220.jpg":"220x145","h_24290171_1280.jpg":"1280x854","h_24290171_1024.jpg":"1024x683","h_24290171_640.jpg":"640x427","h_24290171_480.jpg":"480x320","h_24290171_340.jpg":"340x227","h_24290171_220.jpg":"220x147","pp_24290171_1280.jpg":"1280x1628","pp_24290171_1024.jpg":"1024x1303","pp_24290171_640.jpg":"640x814","pp_24290171_480.jpg":"480x611","pp_24290171_340.jpg":"340x432","pp_24290171_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4392836 Threads: 3 Questions: 139663334 Slow queries: 59541 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4170957 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/kako-do-35-milijuna-eura-za-znjan-puljak-iznenadio-najavom-o-novom-izvoru-financiranja-a-glavna-banka-jos-kalkulira-1270917 [printLink] => /split/kako-do-35-milijuna-eura-za-znjan-puljak-iznenadio-najavom-o-novom-izvoru-financiranja-a-glavna-banka-jos-kalkulira-1270917?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 631933 [name] => europska investicijska banka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-26 10:48:02 [main_article_id] => 0 [alias] => europska-investicijska-banka [link] => /tag/europska-investicijska-banka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 229892 [name] => Žnjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znjan [link] => /tag/znjan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 379983 [name] => početak radova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pocetak-radova [link] => /tag/pocetak-radova ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [5] => stdClass Object ( [id] => 611259 [name] => ITU mehanizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-25 17:03:22 [main_article_id] => 0 [alias] => itu-mehanizam [link] => /tag/itu-mehanizam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za sada je jedino jasno da tvrtki ‘Žnjan’, koja je dobila koncesiju za istoimeno područje, stalno trebaju pozajmice od Grada da bi radila. Kako će namaknuti 35 milijuna eura? Europska banka nema odgovor do daljnjeg, a Puljak nam je kazao da traže i druge izvore te bespovratna sredstva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAJKA SVIH PITANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako do 35 milijuna eura za Žnjan? Puljak iznenadio najavom o novom izvoru financiranja, a glavna banka još kalkulira [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24126969.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24126969.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456199.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456195.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24164272.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24290171.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za planirano uređenje žnjanskog platoa potrebno je namaknuti 35 milijuna eura. Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Antonio Ljubas, direktor tvrtke "Žnjan" d.o.o., koja je dobila koncesiju na 40 godina, kazao je da su na njihove pozive za kredite stigle ponude dviju banaka, ali da nijedna nije bila zadovoljavajuća pa su "na čekanju".

Dogradonačelnik Antonio Kuzmanić rekao je vijećnicima da računaju s kreditom Europske investicijske banke (EIB). Na osnovi toga je pravdao što Grad daje pozajmice tvrtki "Žnjan".

Podsjetimo, eksperti EIB-a bili su 17. i 18 siječnja u Splitu i posjetili su Žnjan. Obratili smo se glasnogovornici EIB-a Evi De Francesco u Luxembourg s pitanjem jesu li zainteresirani da kreditiraju projekt žnjanskog platoa koji im je prezentiran. Evo EIB-ova odgovora.

- Tim stručnjaka EIB-a posjetio je Hrvatsku kako bi s Gradom Splitom razgovarao o potencijalnom financiranju i savjetodavnoj podršci EIB-a za višegodišnji investicijski program Grada. EIB, Banka za klimu Europske unije i Hrvatska banka, imaju dugogodišnje iskustvo u pružanju podrške gradovima diljem Unije.

Samo između 2017. i 2021. godine EIB je podržao više od 1200 projekata urbanog razvoja i osigurao približno 96 milijardi eura urbanih kredita - napominju iz EIB-a, no o Žnjanu nisu imali konkretan odgovor.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

- Regeneracija plaže Žnjan jedan je od predloženih projekata u okviru potencijalnog EIB-ova gradskog okvirnog zajma, koji je trenutno u reviziji. Dubinska analiza (procjena) od strane Banke još uvijek je u tijeku i nismo u poziciji davati detaljne komentare o mogućem ishodu dok se službena odluka ne donese od upravnih tijela EIB-a - zaključuju iz Europske banke.

Izbjegavanje rizika

Odgovor EIB-a dobili smo nakon što nas je glasnogovornica zamolila da se nekoliko dana strpimo dok s kolegama ne prouči o čemu je riječ. Odgovor je stigao neposredno nakon što je gradonačelnik Ivica Puljak bio u Luxembourgu s zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Ukratko, bankari provode dubinsku analizu, što po definiciji znači "oprez i odgovarajuće radnje koje situacija zahtijeva, posebno one koje pomažu u izbjegavanju štete ili rizika". Drugim riječima, iz Europske investicijske banke još nisu odlučili da Splitu daju kredit za Žnjan, a Grad daje pozajmice "Žnjanu" d.o.o. s obrazloženjem da će ih vratiti od tog kredita.

Upitali smo gradonačelnika Ivicu Puljka kako objašnjava da eksperti EIB-a mjesec i pol dana nakon posjeta Splitu i žnjanskom platou nisu odlučili hoće li izdati kredit za ovaj projekt. Štoviše, još provode dubinsku analizu, a u svom odgovoru ne navode rok do kojeg će donijeti odluku?

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

- Proces odobravanja zajma s kreditnim institucijama, pa tako i EIB-om, ima svoje faze i trajanje. Razlog tome je što EIB uz kreditnu sposobnost vrednuje kvalitetu projekata i usklađenost s ciljevima EU politika. Naglašavamo da Grad Split s EIB-om ne razgovara o zajmu za projekt "Žnjan" već smo u procesu koji bi po svom okončanju podrazumijevao odobrenje financijskog okvira za više splitskih projekata.

Prošli smo prvu fazu te su projekti i njihova spremnost od strane stručnjaka iz EIB-a ocijenjeni visokim ocjenama. Po posjetu Luxembourgu dostavljeni su nam obrasci s detaljnim opisima projekata koje ćemo nominirati za zajam, te na tome radimo - odgovorio nam je Puljak, dodajući da je Split u ubrzanoj proceduri odobravanja zajma s obzirom na spremnost projekata i činjenicu da je najmanje zadužen grad u RH.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

- Ti gradski projekti, pa na koncu i projekt "Žnjan" će se financirati iz više izvora, uključujući bespovratna sredstva EU-a. Grad je tako nominirao projekt "Žnjan" za ITU mehanizam u novoj perspektivi. Projekt odgovara ciljevima i kriterijima ITU mehanizma, u visokoj je fazi spremnosti i po svemu sudeći će značajnim dijelom biti financiran i bespovratnim sredstvima, a iz financijskog okvira EIB-a bi se pokrio preostali dio - napominje gradonačelnik.

U svom odgovoru Ivica Puljak je iznio nove elemente. Kad su došli stručnjaci EIB-a, mediji su pisali kako je izgledno da od njihovih sredstava gradska vlast s 35 milijuna eura namjerava financirati uređenje Žnjana jer se projekt uklapa u strategiju uređenja zelene javne infrastrukture.

No, Grad traži znatno veća sredstva od EIB-a. Naime, bankarima je predložen čitav paket za kreditiranje (škole, ceste, garaže, vrtići...). Puljak tvrdi da je Split prošao prvi krug njihovih kriterija, ali iz Banovine moraju detaljno opisati projekte koje će nominirati za zajam. To bi značilo da studija gospodarske isplativosti na osnovi koje je tvrtka "Žnjan" dobila od Vlade RH koncesiju na 40 godina za EIB nije dovoljna.

Nove informacije

Iz gradonačelnikovih odgovora doznajemo da se u Banovini nadaju da bi se žnjanski projekt mogao financirati visokim udjelom od bespovratnih sredstava iz ITU mehanizma. Ovo se do sada nije naglašavalo.

Naime, na sjednici Gradskog vijeća u siječnju Puljak je rekao da su EIB-u objasnili da su napravili "novi update studije isplativosti koji govori da bi plaža po srednjem scenariju, koji nije optimističan ni pesimističan, bila isplativa za 25 godina.

To je ono što je bilo i prije, napomenuo je gradonačelnik. Za vrijeme Andre Krstulovića Opare se računalo da će biti za 27 godina isplativo. Ali, Puljak sada spominje da je Grad nominirao projekt "Žnjan" za ITU mehanizam, od čega očekuje i značajna bespovratna sredstva, dok bi se kreditom od EIB-a pokrio ostatak.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Upitali smo Puljka, budući da je bio u Luxembourgu, zna li u ovom trenutku kada će Grad, odnosno tvrtka "Žnjan" imati potrebna sredstva za regeneraciju žnjanskog platoa?

- Dinamika projekta neće biti ugrožena trajanjem procesa odobrenja zajma. Sredstva će biti spremna do donošenja odluke o odabiru izvođača - tvrdi Ivica Puljak.

Međutim, sudeći po izjavama koje je dao na sjednici Gradskog vijeća u siječnju, žnjanski projekt će ići kasnije u odnosu na ono što je Puljak najavio bankarima.

Naime, gradonačelnik je vijećnicima kazao da je ekspertima EIB-a rekao kako se namjerava početi raditi do ljeta, ako sve bude gotovo sa procedurama. No, mjesec dana kasnije, na idućoj sjednici Gradskog vijeća, moglo se zaključiti da će radovi početi tek nakon ljeta.

Razlog može biti taj što nema osiguranog novca. No, još nisu izdane ni građevinske dozvole za nijednu od šest faza uređenja žnjanskog platoa, kao niti za kanale za oborinsku odvodnju.

Upitali smo gradonačelnika utječu li činjenice da Grad sebi nije izdao dozvole i da nisu započeti radovi na rekonstrukciji pristupne Šetnice pape Ivana Pavla II. na neodlučnost EIB-a oko kreditiranja projekta uređenja žnjanskog platoa?

- Izdavanje građevinskih dozvola ide planiranom dinamikom. Zahtjevi za dozvole kompletirani su u prosincu 2022. U tijeku je detaljna kontrola dostavljenog tehničkog dijela dokumentacije.

Nakon što službene osobe nadležne za izdavanje dozvole provedu detaljnu analizu dostavljene dokumentacije i projektanti otklone uočene nedostatke, dozvole će biti izdane. Svakako ćemo detaljno obavijestiti javnost kada do toga dođe - zaključuje gradonačelnik Ivica Puljak.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Jakov Prkić/Cropix Tom Dubravec/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kako-do-35-milijuna-eura-za-znjan-puljak-iznenadio-najavom-o-novom-izvoru-financiranja-a-glavna-banka-jos-kalkulira-1270917 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=19a8b93d76c1c87fd2cb2281f1d50e66d2a9523a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+do+35+milijuna+eura+za+%C5%BDnjan%3F+Puljak+iznenadio+najavom+o+novom+izvoru+financiranja%2C+a+glavna+banka+jo%C5%A1+kalkulira&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkako-do-35-milijuna-eura-za-znjan-puljak-iznenadio-najavom-o-novom-izvoru-financiranja-a-glavna-banka-jos-kalkulira-1270917 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkako-do-35-milijuna-eura-za-znjan-puljak-iznenadio-najavom-o-novom-izvoru-financiranja-a-glavna-banka-jos-kalkulira-1270917 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za sada je jedino jasno da tvrtki ‘Žnjan’, koja je dobila koncesiju za istoimeno područje, stalno trebaju pozajmice od Grada da bi radila. Kako će namaknuti 35 milijuna eura? Europska banka nema odgovor do daljnjeg, a Puljak nam je kazao da traže i druge izvore te bespovratna sredstva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAJKA SVIH PITANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitMAJKA SVIH PITANJA

Kako do 35 milijuna eura za Žnjan? Puljak iznenadio najavom o novom izvoru financiranja, a glavna banka još kalkulira

Piše Sandi Vidulić
8. ožujka 2023. - 09:05

Za planirano uređenje žnjanskog platoa potrebno je namaknuti 35 milijuna eura. Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Antonio Ljubas, direktor tvrtke "Žnjan" d.o.o., koja je dobila koncesiju na 40 godina, kazao je da su na njihove pozive za kredite stigle ponude dviju banaka, ali da nijedna nije bila zadovoljavajuća pa su "na čekanju".

Dogradonačelnik Antonio Kuzmanić rekao je vijećnicima da računaju s kreditom Europske investicijske banke (EIB). Na osnovi toga je pravdao što Grad daje pozajmice tvrtki "Žnjan".

Podsjetimo, eksperti EIB-a bili su 17. i 18 siječnja u Splitu i posjetili su Žnjan. Obratili smo se glasnogovornici EIB-a Evi De Francesco u Luxembourg s pitanjem jesu li zainteresirani da kreditiraju projekt žnjanskog platoa koji im je prezentiran. Evo EIB-ova odgovora....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 00:41