StoryEditorOCM
Splitdruga strana

Javio nam se odvjetnik češkog državljanina na kojeg su se Splićani digli kukom i motikom: ‘Sve je to nesporazum‘

Piše Mirela Goreta
18. svibnja 2023. - 21:09

- Moja stranka je, nenamjernom pogreškom, zbog nesporazuma u komunikaciji s izvođačem radova, propustila prije početka izvođenja radova podnijeti prijavu početka građenja nadležnom uredu Grada Splitu.

Osobno sam ovaj propust odmah otklonio i Gradu Splitu podnio prijavu početka građenja - kazao nam je splitski odvjetnik Goran Katura u ime svog punomoćnika Rudolfa Pejše iz Praga, čije se ime proteklih dana našlo na meti zbog navodne nelegalne gradnje zida u splitskom Varošu, a možda čak i bazena, kako su nagađali njegovi susjedi.

Češki državljanin je, naime, kao novi vlasnik kuće u Varošu na Popovićevoj širini digao njegove stanovnike na noge aktualnim ograđivanjem prostora oko nje, koji je u zemljišnim knjigama bio upisan kao vrt i pripada njegovoj nekretnini, ali je, barem posljednjih 50 godina, vele susjedi, bio u funkciji svima dostupne javne površine. Zadnje desetljeće je, veli pak Pejšin odvjetnik, isti prostor bio omeđen žardinjerama i stupićima povezanim lancem, koje je postavio prethodni vlasnik.

Duhovi su se uzburkali otkako se pojavio novi, strani vlasnik, a desetljećima dostupna širina postala jasno definiran privatan prostor opasan visokim zidom. Odvjetnik Katura odmah objašnjava i zašto je Teo Vojković, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju, izjavio kako “na Popovićevoj širini nije izdana nikakva dozvola za gradnju niti je proveden bilo kakav postupak kojim bi ova gradnja bila odobrena”. Prije početka radova potrebno je, naime, Upravnom odjelu za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša podnijeti “Prijavu početka građenja” na standardiziranom obrascu.

Jezična barijera

- Moja stranka je, iako je prije početka radova ispunila i potpisala obrazac prijave početka građenja, zbog jezične barijere i nesporazuma s izvođačem radova, pogrešno shvatila da će ovu prijavu Gradu Splitu podnijeti sam izvođač radova, dok je potonji smatrao da je prijavu podnio investitor - otkriva Katura objašnjavajući kako je u pitanju jedini krimen Rudolfa Pejše u cijeloj priči o navodnoj nelegalnoj gradnji u Varošu.

- Kao investitor je doista započeo izgradnju ogradnih zidova i uređenja unutrašnje površine nekretnine, u naravi uređenje tla. Radove izvodi odgovarajuće društvo ovlašteno za izvođenje ovih radova s kojim je zaključen uredan ugovor o građenju. Građevinski radovi koje je moja stranka poduzela predstavljaju radove za koje, sukladno pozitivnim zakonima RH, nije potrebno ishođenje građevinske dozvole. Naime, izgradnja ogradnih zidova vrši se sukladno Zakonu o gradnji i Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, prema kojima se bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom, između ostalog, može graditi i ogradni zid visine veće od 1,6 m - kaže odvjetnik Katura, dodajući kako je Pejšin varoški zid u izgradnji visok 1,9 metara.

image
Duje Klaric/Cropix

Navodi kako su, s obzirom na to da je riječ o nekretnini u zaštićenoj kulturnoj-povijesnoj cjelini Grada Splita (zona B), prije izvođenja radova ishođeni posebni uvjeti, izdani od strane Konzervatorskog odjela u Splitu, a nakon toga je prema uputama iz tih posebnih uvjeta izrađen i glavni projekt, koji je nakon toga ponovno potvrđen od strane konzervatora.

- Opisane predradnje je 2018. godine izvršio prethodni vlasnik nekretnine, pa se moja stranka, kao njegov pravni sljednik, prije početka radova konzultirala s ovlaštenim arhitektima, koji su radi otklanjanja bilo kakve sumnje, u njegovo ime, uputili upit Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita tražeći mišljenje treba li moja stranka izraditi novi glavni projekt za sve, budući da se investitor promijenio, kao i je li potrebno tražiti novu potvrdu konzervatora. Na navedene upite dobila je jasan službeni odgovor kako nije potrebno raditi novi projekt niti ishoditi novu suglasnost, te da može započeti izvođenje radova na temelju dokumentacije koju već posjeduje. Stoga još jednom napominjem kako moja stranka izvodi radove u cijelosti u skladu s potvrđenim glavnim projektom i zakonom - naglašava Goran Katura. Referirajući se na napise u određenim elektroničkim medijima o očitovanju Grada Splita kako nije izdao dozvolu za gradnju na Popovića širini, ustvrdio je kako “Grad Split nije izdao dozvolu za gradnju jer je njegova stranka nije ni tražila, a sve iz razloga jer za radove koje je poduzela, kako je to objašnjeno, dozvolu i ne treba tražiti”.

Zakonski okviri

- Činjenica je da moja stranka sa svojim vlasništvom može disponirati unutar zakonom dopuštenih okvira, pa tako može i poduzeti radove koje je započela. Ona je prije početka gradnje zidova razgovarala sa svim neposrednim susjedima i informirala ih da će izvršiti uređenje prostora, posaditi zelenilo i izraditi ogradni zid te da za te radove ima i sve potrebne suglasnosti. Napominjem kako izvođenje radova nije završeno, te je također predviđeno oblaganje kamenom, sadnja zelenila i postava dekorativne pomične ograde/kapije, slijedom čega će po završetku vizualni dojam biti znatno bolji od trenutnog - apostrofira odvjetnik Katura, iznoseći razloge za gradnju zida, koje nam je u svojim prethodnim istupima iznio i sam Rudolf Pejša.

- Osnovni motiv moje stranke za izvršenje ovih radova bilo je upravo stanje u kojem se ovaj prostor do sada nalazio, da se na njemu odlagalo smeće, zaudaralo je na urin, pronašli su šprice s iglama, te su se tu skupljati turisti koji bi spavali na ovoj površini. Kako pravo vlasništva predstavlja pravo, ali također i obvezu, moja je stranka bila obvezna dovesti svoju imovinu u red i održavati je u takvom stanju. Moja stranka nema namjere na ovoj nekretnini graditi nikakve bazene ili druge građevine - umiruje Pejšino susjedstvo njegov odvjetnik. 

image

Popovića širina - turisti na spavanju

Privatna Arhiva/
image

Popovića širina - narkomanske igle

Privatna Arhiva/
image

Popovića širina - stanje prije zida

Privatna Arhiva/

‘Jedini i isključivi vlasnik‘

- Moja stranka je jedini i isključivi vlasnik nekretnine na kojoj je poduzeta gradnja ogradnih zidova i uređenje površine, još od listopada 2021. godine, a koja nekretnina je označena kao čest. zem. 8631, dok ista ima katastarsku oznaku kao dio kat. čest. zem. 11074, KO Split. U ovom trenutku moja stranka je uknjižena kao suvlasnik ove nekretnine u udjelu od 18/24 (3/4), dok je za preostali suvlasnički udio od 1/8 +1/8, koji je također u njegovu vlasništvu (za sada još vanknjižnom), podnesen prijedlog za uknjižbu prava vlasništva na njegovo ime. Ovaj prijedlog za uknjižbu vodi se pod brojem Z-17233/2023 te Zemljišnoknjižni odjel u Splitu o istome još nije odlučio, odnosno isti se trenutno vodi kao tzv. "aktivna plomba - u radu" - kaže Goran Katura, dodajući kako se u njegovu odvjetničkom uredu nalaze propisano sastavljene i ovjerene javne i privatne isprave, a iz kojih nedvojbeno proizlazi kako je njegova stranka jedini, isključivi i stvarni vlasnik nekretnine na Popovićevoj širini, koja je izazvala burne reakcije Varošana.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 21:20