StoryEditorOCM
Split‘ostavili su kaos‘

Javili su se berači maslina: Grane nisu slomljene nego otpilane i ostavljene su na privatnoj poljoprivrednoj parceli

Piše Split SD
28. listopada 2023. - 12:37

Udruga Vlasnici zemljišta na Marjanu javili su se priopćenjem nakon objave svjedočanstva slobodnih penjača sa Šantinih stina na južnim obroncima Marjana koji su u srijedu poslijepodne ostali šokirani, kako su kazali, divljaštvom nepoznatih počinitelja koji su se dovezli kombijem pod povijesne eremitaže pa lomili i pilali masline u zaštićenom području koje su usput i pobrali, te iza sebe ostavili kaos.

- Nepoznati počinitelji na koje se referirate su vlasnici zemljišta na kojem su brali svoje masline. Nered su ostavili na zemlji koja je u njihovom vlasništvu. Grane nisu slomljene nego otpilane i ostavljene opet na površini koja je u privatnom vlasništvu - kažu u Udruzi.

image

Kaos koji su ostavili berači maslina

Privatni Arhiv/

Kako smo pisali, Marko Pejnović, ravnatelj Park šume Marjan proveo je internu istragu i utvrdio da je zaposlenik na rampi napravio grešku kada je propustio kombi koji nije imao vinjetu za prolaz zalijepljenu na vjetrobransko staklo, kako je propisano. Dobit će upozorenje pred otkaz zbog kršenja obveza iz radnog odnosa.

Šokirani penjači u Splitu svjedočili zulumu: ‘Došli su kombijem zadarskih registracija i lomili grane, pilali debla...‘

- Radnik na rampi nije napravio grešku što je pustio vlasnika zemlje da priđe svojoj parceli jer bi to bilo protuustavno. Vinjete koje izdaje Javna ustanova nemaju nikakvu pravnu težinu jer Javna ustanova prema Zakonu o zaštiti prirode ne može izdavati vinjete o čemu se u Zaključku očitovalo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Svakako treba spomenuti da osoba inicijala D.S. ima važeću vinjetu za prilaz svom zemljištu - kažu u Udruzi i nastavljaju:

image

Polomljene i ispilane masline pod Šantinim stinama

Marjan Park-šuma/

- Javna ustanova nema Plan upravljanja i zbog toga nema nikakve ingerencije nad privatnim vlasništvom. Prema Zakonu o zaštiti prirode čl. 119. Park šuma je šuma za javnu upotrebu te privatno poljoprivredno zemljište ne može biti njen dio. Naša Udruga je zbog svih tih neregularnosti već ispred Splitsko-dalmatinske županije poslala Zahtjev za usklađenjem granica park šume Marjan s važećim hrvatskim zakonima.  

Saznalo se tko je napravio maslinocid na Marjanu! Radniku prijeti otkaz, a kaznit će se i otprije poznat ‘berač‘

Kako smo naveli, nakon provedene interne istrage utvrđeno je da je jedan od počinitelja D.S. protiv kojeg Javna ustanova već vodi prekršajni postupak radi narušavanja obilježja zbog kojih je park-šuma zaštićena. 

image

Polomljene i ispilane masline pod Šantinim stinama

Marjan Park-šuma/

Ročište prekršajnog postupka zakazano je za 14. studenog, kažu u Udruzi, i pozivaju novinare da mu prisustvuju.

Za kraj navode da se "na Marjanu nalazi 55 hektara privatnih, mahom poljoprivrednih čestica, nikakve šume".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:25