StoryEditorOCM
Splitužas na žnjanu

Majka dječaka kojega je napao pas na splitskoj plaži: ‘Nije bio ni cijepljen, a kazna ide i vlasnici psa i mom mužu!‘

Piše Božidar Lončar
17. kolovoza 2023. - 11:17

Na gradskoj plaži na Žnjanu gdje je psima zabranjen prilaz, a u neposrednoj blizini kupališta za pse na Duilovu, pas je napao šestogodišnje dijete. Majka Tonka nam je prepričala čitav događaj nakon što je sa sinom provela večer u bolnici. 

Dijete je bilo na moru s ocem i bratom, bebom od godine dana kada ga je, kako nam kaže majka, kraj tuša napao Jack Russel terijer. 

- Vlasnica psa je bila u društvu s još dvije ženske osobe u kasnim dvadesetima. Djevojka se odmah dignula i rekla "nije ništa, idemo!” Muž je rekao kako ne idu nigdje jer će zvati policiju. Ona je rekla kako joj je to gubitak vremena. Potom je došlo do viših tonova i grubljih riječi među kojima i kako će pas biti vezan dok ne dođe policija. Iako je to rekao, moj muž to nije napravio - priča nam Tonka. 

Policija je stigla, ženska osoba je privedena, a majka je sa sinom otišla u bolnicu. Iako je mislila kako je ovoj stresnoj priči kraj, ona se tu tek nastavlja. Stiže novi šok nakon što ju je nazvao muž i rekao kako je bio na policiji.

- Vlasnica psa je rekla da je on nju udario i da joj je davio psa. Moj muž je rekao svoju stranu priče. Nije dobio kaznenu prijavu, ali mislim da će ga sudski tužiti za remećenje javnog reda i mira. Ona je možda dobila kaznu od 100 eura.

Međutim, ni tu priči nije kraj. Dijete je moralo otići na testiranja i cijepiti se idući dan. 

- Otišli smo na Higijenski gdje su se djelatnici maksimalno potrudili da otkrijemo veterinara tog psa. Tada smo doznali kako pas nije cijepljen protiv bjesnoće. Moje dijete bi trebalo primiti pet doza cjepiva protiv bjesnoće. Jučer sam ga vodila cijepiti protiv tetanusa.

Tek bi se trebalo otkriti je li pas zdrav i mora li dijete primiti cjepivo. 

Ono što Tonku ljuti u cijeloj priči je nepravda: ona smatra kako će na kraju dobiti veću kaznu od vlasnice psa. Ni krivi ni dužni, prema njenim riječima. 

- Gdje su komunalni redari na tom Žnjanu? Nikad ih nisam vidjela.Taj pas nije bio na plaži za ljude, oni imaju plažu za pse. Svaki dan smo dolje. Znaju nekad doći ljudi sa psima, ali ja se neću tu kupati - zaključuje majka prepadnutog djeteta.

Za ovaj događaj, ali prije svega traumu za dijete, ne bi se niti doznalo da otac nije sve prijavio policiji. I na kraju bi stvarno mogao izvući deblji kraj. Iz policije potvrđuju događaj:

- Protiv 28-godišnjakinje je podnijet Obvezni prekršajni nalog sukladno čl. 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok je protiv 33-godišnjaka podnijet Optužni prijedlog zbog prekršaja iz čl. 13. spomenutog Zakona. Liječničkim pregledom je utvrđeno da je dijete zadobilo lakšu tjelesnu ozljedu.

Vlasnica psa bi mogla dobiti kaznu od 200 do 1000 eura, a otac od 300 do 2000 eura ili 30 dana zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:07