StoryEditorOCM
SplitKONAČNE RANG-LISTE

Jagma za splitskim Sveučilištem, prorektor Koceić-Bilan komentira upisne rezultate: Veseli nas interes za STEM područje

Piše Lucija Vujnović
28. srpnja 2023. - 07:15

Objavljene su konačne rang-liste za upis na preddiplomske, stručne i integrirane studijske programe na visokim učilištima u ljetnom upisnom roku 2023. godine. 

Prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, prorektor za studente, nastavu i poslovanje Sveučilišta u Splitu, komentirao je situaciju na splitskim studijskim programima. Zadovoljni su zabilježenim rezultatima. 

image

Prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan

Saša Burić/Cropix

– Prema podacima o kandidatima koji su ostvarili pravo upisa, Sveučilište u Splitu svojim je studijskim programima privuklo brojne maturante i bilježi izvrsne rezultate – rekao je.

– Već tradicionalno, s obzirom na odnos kvote i broja prijavljenih, najatraktivniji je studij Dizajna i vizualnih komunikacija Umjetničke akademije na kojem nije ostalo ni jedno slobodno mjesto, kao ni na studiju Filmske i medijske umjetnosti. Sve kvote su popunjene i na Medicinskom fakultetu i to na studijima Medicine, Dentalne medicine i Farmacije. Popunjeni su i studiji Građevinarstva, Arhitekture i urbanizma te Geodezije i geoinformatike –​ istaknuo je.

image

Medicinski fakultet u Splitu

Jakov Prkić/Cropix

Slobodnih mjesta nema ni na studijima Primaljstva, Sestrinstva, Radiološke tehnologije te Medicinske laboratorijske dijagnostike Odjela za zdravstvene studije, kao ni na većini sveučilišnih studijskih programa Pomorskog fakulteta te na studiju Biologije na PMF-u.

– Veliki je interes među maturantima bio je i za društvene i humanističke studije pa su tako popunjena sva mjesta na studiju Pedagogije, Predškolskog odgoja, Hrvatskog i Engleskog jezika, Sociologije i Filozofije te Učiteljskom studiju Filozofskog fakulteta, kao i na studiju Turizma na Ekonomskom fakultetu.

image

Ekonomski fakultet Split

Tom Dubravec/Cropix

Kao i svake godine u ljetnom roku popunjen je i studij Računarstva na FESB-u, te studiji Informatike i Informatike i tehnike na PMF-u.

 – Ono što nas posebno veseli i ohrabruje u daljnjem nastojanju poticanja interesa za studije iz STEM područja, jest da je ove godine na studiju Matematike, smjer matematički, računarski, primijenjena matematika te Matematika i fizika povećan upis i do 30 posto, a na nastavnički studij Matematike i informatike upisano je 30 posto više studenta nego lani – poručio je prof. dr. sc. Bilan.

image

Zgrada FESB-a

Ante Čizmić/Cropix

– Također, podatak da je sveučilišni studij Komunikacija i mediji u samom vrhu atraktivnih studija, odnosno da se na 25 slobodnih mjesta prijavilo ukupno 324 maturanata i popunilo gotovo sva mjesta već u ljetnom roku, najbolje govori da je pokretanje samostalnih studija Sveučilišta u Splitu bila opravdana ideja i važan strateški potez kada je u pitanju zadržavanje mladih ljudi na studijima u Splitu.

image
Duje Klarić/Ilustracija/Cropix

Svi maturanti koji se nisu uspjeli upisati na željeni studij u ljetnom upisnom roku mogu se javiti na natječaj za upis u jesenskom roku za preostala slobodna mjesta na studijskim programima naših sastavnica.

Na stranici Postani student objavljeni su i rokovi prijave ispita za jesenski (drugi) rok koji su počeli 22. srpnja od 12 sati, a trajat će do 31. srpnja do 12 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 17:57