StoryEditorOCM
Splitnaftalina

Izronila snimka nastupa Mila Hrnića u disku na splitskoj periferiji koji je poslije izgorio. Povirite, teška nostalgija

Piše split sd
22. rujna 2023. - 07:55

Prošlog tjedna je, nakon duge i teške bolesti, preminuo legendarni pjevač Milo Hrnić, u dobi od 73 godine. Povodom smrti ovog doajena hrvatske glazbene scene Facebook stranica Zrnovnica.hr je objavila kraći video insert njegovog nastupa u žrnovačkoj Aurori sa samih početaka njegove karijere početkom 80-ih.

Aurora je bila kultni klub 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća u koji su rado zalazili Splićani, ali i navraćali ljudi iz čitave Dalmacije.

Starije generacije Žrnovčana se vrlo dobro sjećaju što je Bašta značila za društveni život njihovog mjesta, ali današnji mladi znaju malo ili ništa o tom kultnom mjestu koje je, nažalost, posljednjih desetljeća potpuno izumrlo u kontekstu društvene važnosti.

Naime, Bašta je smještena ispred današnje ljekarne, odnosno sa sjeverne strane zgrade ambulante. U njenom podnožju sredinom 70-ih godina otvorena je diskoteka Aurora. Da, dobro ste čuli; Žrnovnica je imala svoju diskoteku. I to kakvu!

Prema pisanju Udruge Žrvanj.hr, sve je krenulo od inicijative (danas pokojnog) Joška Amižića koji je imao viziju da njegovo mjesto u tom prostoru organizira plesnjake. Međutim, uskoro se pojavila nova generacija čiji su pripadnici željeli ići korak naprijed i organizirati zabave kakve do tada nisu postojale.

Ta je inicijativa rezultirala osnivanjem Omladinskog kluba "Junior klub Aurora". U njemu se puštala muzika na kazetofone i gramofone, igrao se stolni tenis, moglo se popiti piće, ali i pročitati tisak iz zapadnih zemalja, što je u to vrijeme bio jedini način pravog informiranja o globalnim trendovima.

image
facebook screenshot

Paralelno s tim se rađala i ideja o otvaranju disco kluba, a entuzijastična žrnovačka ekipa je bila zaslužna što je diskoteka Aurora postala poznata ne samo na splitskom području, nego diljem Dalmacije.

Na svom vrhuncu popularnosti, ovo mjesto je dnevno primalo 500-tinjak ljudi! Sve je bilo puno parkiranih automobila; od restorana "Rus" do centra mjesta. O tome koliko je diskoteka bila popularna govori podatak da su tu gostovali Josipa Lisac, Oliver Dragojević, Mišo Kovač, Dubrovački trubaduri, Kićo Slabinac...

Nakon nekog vremena je uslijedilo i daljnje oplemenjivanje prostora koji je dobio i mogućnost prikazivanja filmova. Bilo je to, u stvari, prvo kino u Hrvatskoj u kojem se moglo naručiti piće i zapaliti cigaretu. Jedan od prvih ikad prikazanih filmova bio je "Ah ta divna bića".

Osamdesetih godina izmijenilo se nekoliko "ekipa" koje su vodile brigu o diskoteci.

image

Sad se na mjestu diskoteke nalazi ambulanta i ljekarna
 

Božidar Vukičević/Cropix

Inače, ispred diskoteke postupno se uređivala Bašta. Još davnih 50-ih godina mjesne vlasti su napravile betonski krug ispred zgrade gdje su se znali održavati društveni plesovi. 

No, tek je osnutkom diskoteke Bašta izrasla u najvažnije okupljalište mladih Žrnovčana. Lokalna ekipa je sama postavila klupe i stolove, izgradila WC i dovela vodu. Dok su se stariji nalazili u samom centru mjesta, Bašta je uvijek bila mjesto druženja mladosti.

Cijela ova lijepa priča je, nažalost, okončana u požaru diskoteke krajem 80-ih. Današnji izgled s nefunkcionalnom fontanom Bašta je pak zadobila krajem 90-ih, ali u nju se nikada više nije vratio život.

Klapa Žrnovnica i voditelj Marko Marin upravo su na ovoj lokaciji organizirali glazbeni događaj na Dan Žrnovnice, 15. kolovoza 2009. Godinu dana iza klapa Sveti Florijan u Bašti je organizirala prvu smotru klapa u Žrnovnici koja se na toj lokaciji odvijala četiri godine zaredom, a onda je, uz suorganizaciju udruge Žrvanja, smotra premještena u izletište Antoničnin mlin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 13:47