StoryEditor
SplitREVIZIJa 'TEŠKE' PRESUDE

Izgubi li Banovina na Vrhovnom sudu od dr. Kneževića, Splićani će morati platiti i puno više od 150 milijuna kuna! Izračunali smo što se sve s tim novcem u gradu moglo napraviti...

14. svibnja 2019. - 23:10

Banovina je podnijela reviziju na pravomoćnu presudu Općinskog suda, tešku 150 milijuna kuna, koja je donesena u korist dr. Nebojše Kneževića, njegove tvrtke "Petra Dura", supruge Alenke, te Srećka Mišure.

Ta presuda temelji se na zaključku Grada iz siječnja 2013. o utvrđivanju upisa nerazvrstanih cesta na svom području. Među tim prometnicama su Ulica 4. gardijske brigade i makadamski put kao dio Puta Vrbovnika, koje u dužini 891 i 39 metara prolaze preko zemljišta u vlasništvu dr. Kneževića i drugih tužitelja.

Remi Vuković, vještak za graditeljstvo, vrijednost tih parcela procijenio je na 200 eura po kvadratu.

Iako se dr. Knežević i ostali i dalje vode kao vlasnici terena na kojima su prometnice, za što im gradska uprava mora s kamatama platiti 150 milijuna kuna, Županijski sud u Zagrebu u obrazloženju svoje odluke navodi da su "nerazvrstane ceste po zakonu javno dobro u općoj uporabi i u vlasništvu jedinice lokalne samouprave".

O površinom najvećoj čestici iz presude Županijski sud obrazlaže da je Ante Bošnjak, vještak za geodeziju, u studenome 2015. utvrdio da je ona "u naravi većim dijelom javnoprometna asfaltirana površina koja se proteže između poslovnih objekata na TTTS-u".

– Nema činjenično uporište tvrdnja Grada da su tužitelji kupovali dijelove predmetnih nekretnina znajući da se radi o cesti, jer je postojeća cesta služila za komunikaciju unutar tvorničkog kruga TTTS-a – navodi se, među ostalim, u odgovoru zagrebačkog Županijskog suda na žalbene razloge Grada.

Revizija na tu presudu će s debelim originalnim spisom uskoro s Dračevca, gdje je smješten prvostupanjski sud, ponovno "otputovati" u Zagreb, ali na Vrhovni sud. Tamo će biti riješena u roku koji se kreće od šest mjeseci, pa do nekoliko godina, kažu upućeni, te objašnjavaju da će brzina kojom će se predmet uzeti u rad ovisiti o tome koliko je star (dr. Knežević i ostali su tužbu podnijeli 2014. godine), te kojem sucu će biti dodijeljen.

Podnošenje revizije također znači da će Banovina moći tražiti odgodu 150 milijuna teške ovrhe, ako je tužitelji pokrenu temeljem pravomoćne presude koju imaju u rukama.

Prisilna naplata od Grada bi se tako mogla odgoditi do odluke o reviziji, a time i blokada gradskog proračuna koja bi značila ugrozu svih proračunskih korisnika koji bi ostali bez prihoda, počevši od djelatnika vrtića i vatrogasaca do najugroženijih socijalnih skupina, kako su to gradski oci upozorili kada su doznali da su pravomoćno izgubili spor.

U najboljem scenariju, ako najviši sud u državi o reviziji odluči u korist lokalne vlasti, tada građani neće morati platiti 150 milijuna kuna. No, ako se dogodi suprotno, i Vrhovni sud potvrdi da su dr. Knežević i drugi tužitelji u pravu, tada će Splićani morati platiti puno veći iznos.

Naime, na glavnicu od 97,04 milijuna kuna, a u Banovini su izračunali da je do travnja ove godine dug s kamatama dosegnuo oko 150 milijuna kuna, obveza Grada se svakog dana povećava za 17.388 kuna ili za oko 2340 eura, odnosno godišnje za 6,3 milijuna kuna.

Za usporedbu, radi se, primjerice, o četvrtini iznosa uloženog u dugočekanu dogradnju Osnovne škole "Pujanki" ili o 10 posto vrijednosti izgradnje osmoljetke "Žnjan-Pazdigrad" ili svota koja je potreba za temeljitiju obnovu ili izgradnju jednog manjeg dječjeg vrtića...

U svakom slučaju, eventualno nepovoljna odluka najvišeg suda u državi očito će biti briga buduće gradske uprave koju će u konačnici opet platiti - građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 17:23