StoryEditorOCM
SplitOBJAVLJEN DOKUMENT

Izašlo je svo prljavo rublje oko sukoba Maje Đerek s Puljkom i Ivoševićem: znamo što je dovelo do neviđenog raskola

Piše Split SD
30. kolovoza 2023. - 17:40

Javna svađa između suspendirane pročelnice za gradsku imovinu Maje Đerek i gradonačelnika Ivice Puljka, traje već tjednima, a sada je, po svemu sudeći, doživjela vrhinac. Naime, tportal je došao do dokumenta od ovog ponedjeljka iz kojega se može iščitati cijela geneza ovog sukoba - dapače, može se kazati da njegovih 17t stranica sadržava kompletno prljavo rublje.

Radi se o rješenju osobe za zaštitu dostojanstva službenika i namještenika u splitskoj gradskoj upravi, koja je postupala po prijavi Đerek za zaštitu njenog dostojanstva. Postupak je obustavljen jer je, laički rečeno, utvrđeno da se oko toga ionako vodi više sudskih postupaka.

image
Tom Dubravec/Cropix

Iz opširnih izjava same Maje Đerek i Ivice Puljka, ali i njegova zamjenika Bojana Ivoševića, može se rekonstruirati kronologija cijelog sukoba, no otkriveni su i brojni sočni detalji: tko je na koga vikao i tko je koga vrijeđao, tko je koga optuživao za zlostavljanje i mobbing te zbog čega je došlo do svađe.

Samo osam mjeseci nakon što je postala pročelnica, dogodio se raskol između Đerek i vladajućih u Gradu.

Đerek je tvrdila da je zlostavljana na radnom mjestu, a posebno je apostrofirala Ivoševića, dok Puljka optužuje da ‘koristi jednake metode kao HDZ‘.

image
Tom Dubravec/Cropix

Njih dvojica su u svojim javnim istupima znatno suzdržaniji, ali bivša pročelnica optužena je da je ‘teret‘ jer je s njom gotovo nemoguće komunicirati, a velik problem bila je činjenica da je mimo gradonačelnikovih odluka nastavila javno komunicirati s medijima, ‘svađati se s građanima‘ te je čak mimo njega predložila da Gradsko vijeće raspravlja o oduzimanju svih dodijeljenih gradskih ‘kadrovskih‘ stanova, što je protumačeno kao jasan pokušaj udara na gradsku vlast i ulazak Đerek u političku sferu.

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

Tportal navodi kako je u lokalnoj javnosti poznato da se sukob dogodio i oko ‘slučaja Peškarija‘ - odnosno dodjele javnog prostora na korištenje jednom ugostitelju - potom oko uvjeta po kojima koji privatni vrtići koriste gradske prostore te oko pokušaja izbacivanja jedne osobe s invaliditetom iz gradskog stana. Iz dokumenta koji objavljuje tportal, odnosno izjava svih aktera, vidljivo je što se doista događalo. Odnosno što oni tvrde.

image



 

Božidar Vukičević/Cropix

- Bojan Ivošević se učestao uplitao u poslove Upravnog odjela za gradsku imovinu, gdje sam radila na mjestu pročelnice - iako mi nije bio nadređeni zamjenik - te je, svaki put kada sam odbila njegovo mišljenje, reagirao agresivno, derao se, vikao, psovao.‘ Uznemiravanje je počelo u ožujku 2023. godine, kada je ispred Vijećnice pred više ljudi dizao glas na nju i rekao da će ‘tražiti od Ivice da mi zabrani razgovor s novinarima i odgovaranje na novinarska pitanja - tvrdi Đerek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 10:48