StoryEditorOCM
SplitOD DIOKLECIJANA...

Ivica Ivanišević: Skoro svi veliki splitski gradonačelnici imali su tragičnu sudbinu. Za ove suvremene nema straha...

Piše Ivica Ivanišević
31. kolovoza 2023. - 19:39
Ivo Tartaglia zaslužan je za izgradnju Ličke pruge kojom je Split konačno povezan sa Zagrebom, on je grad elektrificirao, otvorio zoološki vrt, oceanografski institut, novo groblje na Lovrincu, napravio prvi generalni urbanistički plan... Skončao je u LepoglaviVojko Bašić/Cropix

Moj prijatelj Žižo je agronom, a meni se ponekad, zapravo vrlo često, čini da je oftalmolog, jer mi već desetljećima otvara oči.

Nekidan mi je tako nanizao odulji popis zaslužnih ljudi s vizionarskom žicom, koji su vodili Split i promijenili njegovu fizionomiju, da bi na koncu neslavno završili.

Lista, naravno, počinje s Dioklecijanom, koji je podižući svoju palaču uz ljupku i do tada pustu obalu u blizini vibrantne Salone udario temelje novoga grada. Car nije bio čovjek bez mana, ali koji jest? Proganjao je kršćane koji su mu posthumno prikladno uzvratili pretvaranjem njegova mauzoleja u prvostolnicu i raznošenjem njegovih kostiju kojekuda. Dioklecijanove posmrtne ostatke nitko nije skupio ni škovacerom, iako bez njega ne bio bilo ni našega grada.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 03:04