stdClass Object ( [id] => 1208163 [title] => Iako je Rafeael vičan kistu, a Niko apple pen-u u prvom zajedničkom izazovu radili su kao jedno. Pogledajte kakvim su muralom ovi talentirani splitski osnovci osvojili Slatine i što obećava mašta novih snaga street art scene [alias] => iako-je-rafeael-je-vican-kistu-a-niko-apple-pen-u-u-prvom-zajenickom-izazovu-radili-su-kao-jedno-pogledajte-kakvim-su-muralom-ovi-talentirani-splistki-osnovci-osvojili-slatine-i-sto-obecaje-masta-novih-snaga-street-art-scene [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svit je pun ozbiljnih tema, šta je lito žešće, to su priče vatrenije. Malo ko misli na dicu. A njima triba najviše pažnje.

Tako smo u par navrata čuli za dva splitska omladinca koji su veliki talenti za slikanje i crtanje. Pa šta ne bi čuli njihovu štoriju. Zamislite vi, u današnje doba neko dite da je infišano u umjetnost. Kad se samo vrte filmovi rata, gladi, skupoće, para, sve nešto grintavo, štufo, nervozno, nezadovoljno... A dica sve to slušaju i gledaju, bulje u mobitele i niko ih ne pita za ništa.

Baš zato nan fali malo lipih, dičjih priča. Bit će ovo jedna od takvih, a bome, valja i bezecirat ovakve talente, nikad ne znaš oće li jednoga dana neko reć; evo vi ste prvi pisali o ova dva kreativca kad su još bili dica. Pa s ponoson pokazivat njihove radove na zidu. Ko zna, možda ih put odnese i na skroz druge strane, a šta nas briga, sad je tako kako je.

Znači, riječ je o Rafaelu Ivanu Schirmannu (11) koji je upravo završio peti razred splitske OŠ Skalice i Niki Tičinoviću (13) koji je zaključio šesti u OŠ Split 3.

Oni dva su van veliki talenti, sličnih umjetničkih puteva, a opet različiti. Prvi je posvećen klasičnome crtežu i akvarelu, voli jazz i saksofon, a drugi je skroz u digitalnoj umjetnosti, iz zvučnika mu piva TBF a "svira" samo na playstationu. Onda smo ih odlučili spojit na zajedničkome zadatku.

Slatinski zid

Stigli smo u Slatine, a to zato jer je Rafael u Slatinama na godišnjem odmoru kod tete Drage, i jer su Slatine otočni dio Splita di ćemo nać malo mira.

Brižni tajnik mjesnog odbora Renato Smolić naša nan je zid na općinskoj zgradi di bi talentirani dvojac moga izradit svoje prvo veće umjetničko djelo. Jednog dana, kad postanu veliki umjetnici, možda će slatinski zid u čijoj se ladovini na šentadama skupljaju penšjunati postat obavezno mjesto hodočašća njihovih fanova. Za sada, tu smo jer nam je zgodno i mirno.

 

---

image

Rafael Schirmann

Saša Burić/Cropix
---

 

Dok Niko priprema sprejeve i podlogu, ćakulamo s Rafaelom, čiji je crtački talent nadoša u šestoj godini života.

- Prvi crtež bila mi je zmija, a zašto baš zmija više ne znam. Nacrtao sam je najbolje što sam mogao - iskren je Rafael, pokazavši nam svoju mapu s lipin, vrlo realističnim prikazima ribara, barki, pejsaža i različitih životinja, od slonova do riba.

- Najdraže mi je raditi s grafitnim bojama, odnosno olovkom, ali posvećen sam i akvarelu. Već tri godine pohađam radionice splitske slikarice Lili Gluić, tamo učim akvarel - kaže Rafael.

- Crtaš iz glave ili gledaš?

- Mogu gledat, a mogu i iz glave.

- A ovoga slona, di si njega vidio?

- U knjizi.

- Znači, bit ćeš slikar u životu?

- Nee, bit ću neurokirurg!

- ?!

Razjasnila nam je njegova teta Draga Ljilja Šćepanović kako je Rafael od najranijeg djetinjstva izabra zanimanje:

- S dvi, tri godine proučavao je medicinski atlas, a najviše su ga zainteresirali živci u ljudskom tijelu i kako sve to funkcionira. Čvrsto je zaključio da želi biti liječnik, a onda je izabrao i specijalizaciju - za neurokirurga...

- A sviram i saksofon, sad ću u treći razred Muzičke škole, predaje mi Dragan Colić. Mlađa sestra Klara svira violinu - dodaje Rafael.

Naš momčić ne dangubi na litovanju, uspješan je u svome malome biznisu na parapetu u slatinskoj lučici.

- Crtam na pločicama od kamena; ribe, brodove, magarce, ono što turisti vole pa prodajem isprid restorana. I u jedan dan sam uspio zaraditi 220 kuna, ali druge dane nije bilo tako dobro. Skupljam kune za kupit pancerice jer idemo živjeti u Austriju di će mama vodit hotel na skijalištu, pa mi treba. Koliko koštaju pancerice?

- Neman ti pojma, biće priko iljadu kuna...

- Uf. A nekim mojim prijateljima nacrta baka ili mama pa isto prodaju, nije mi to u redu.

- To ti je škola života, uvik ti neko uzme ideju, ali tvoji su crteži bolji. Nego, stigneš li se okupat?

- A koje dite se ne kupa?

- Baš si mudrica.

- Bavim se još nečim, idem na karate. A imam i guštera leoparda gecka i zove se Oscar, živi u terariju. I pasa, španjolskog vodenog, zove se Kira – sve nam je ispričao Rafael, valjda u strahu da ga još ne pilamo, jer svaki čas jednin okon gleda na mural prid kojin se već razmaha Niko.

Jedva je dočeka pristup njihovoj velikoj slici; predložak slatinskog ribara je njegov, Niko ga je skicira u tablet i onda ga skupa prenose na zid.


---

image
Saša Burić/Cropix
---

 

- Ovde se može dodat još malo bijele, vidiš tu. A ako nešto faliješ slobodno presprejaj - upućuje ga Niko. Brzo je Rafael uvatija ruku.

Kakva sreća!

Mama Daria Ljilja Schirmann za to nam vrime priča kako je Rafael prije procrtao nego propisao.

- Prvi crtež je iz crtića WALL-E, napravio ga je u autu, sačuvali smo ga. U Austriji gdje smo živjeli do kraja 2019. vodili smo ga na Akademiju da procijene njegov talent i na koji način se ta nadarenost može njegovati. Pripremio je tri mape crteža i rekli su nam da je natprosječno nadaren.

Kad smo došli živit u Split prolazili smo kraj ateljea i ugledali pravog slikara s velikim platnom. Nije bilo druge, morali smo ući. Bio je to Pero Letica kojem se svidjela Rafaelova mapa, ali on nije radio s djecom. Onda smo krenuli na radionice slikarice Lili Gluić.

Poslije par mjeseci opet smo sreli gospodina Leticu koji je rekao da bi ipak radio s malim. Zamislite koja sreća! Ipak, kod Lili se izvještio u akvarelu i to baš voli iako mu je grafitna olovka ostala prva ljubav. Ponekad mjesec dana ne nacrta ništa, a onda se danima ne odvaja od papira - ispričala nam je mama Daria.

- Kad sam mu rekla da se vraćamo u Austriju, njegov uvjet je bio da tamo ima glazbena škola. Već vam je ispričao da svira saksofon. Sluša jazz, to nam stalno pušta u autu. A inače je dite ka dite, zanima ga skejt, snowboard, njemački govori, uči engleski i talijanski... Ima puno interesa i mislim da ih sve moramo podržavati, pa makar i odustao od nekih – objasnila nam je Daria Ljilja Schirmann.

Za to vrime na zidu se pojavljuje gajeta, ribar pod špančeron, more, oblaci, lanterna, sve onako stripovano.

Sa šentade kraj butige padaju prijedlozi: a di van je galeb? A di je sunce? Lanterna van mora imat crvene pruge. Pomalo se i publika uključila. Možda naiđu i turisti, pa padne koji euro...

Sad Rafael radi, a mi pričamo s Nikom čiji su digitalni radovi najsličniji nekom ultarmodernom kubizmu, pa ga zato i zovu Nicasso. I po stilovima bi ih mogli zvati Raffaello i Nicasso.

 

---

image

Niko Tičinović

Saša Burić/Cropix
---

 

Kaže Niko kako je počeo crtati u vrtiću, ali to je bilo loše.

- Onda sam prešao na olovku, pa prije dvi godine na tablet. To mi je bilo vrh.

- Je l'?

- Je, možeš beskrajno risat i brisat, minjat boje, poslat nekome...

- Voliš radit portrete ljudi? To je najteže?

- Je. Nije.

- Priča se po Splitu da radiš za gejmere, one njihove ka face?

- To se zovu avatari. Traže da im napravin, pa im napravin, a zauzvrat oni meni šalju followere.

- Proša si i školicu murala?

- Od moga prijatelja Luke otac je Pero Rančić, znate njega? E. On i Ivan Svaguša su nam pokazivali. Pet dana smo malo pričali, malo radili grafite i murale.

- Jesu pribrisani ili se mogu vidit?

- Ne znam, ja mislin da su pribrisani.

- Užas!

- Ma nije, to je dobro. Onda se mogu radit novi. Inače ne bi imali di napravit mural, svi bi zidovi bili zauzeti...

- Aaa, to je ta filozofija! A reci mi šta te još zanima?

- Igrice, svaki dan igran igrice.

- Koje bi priporučija?

- Sad su mi najbolje Minecraft, Valorant, Lego Star Wars...

- A boja?

- Zelena.

- Zašto?

- Pa ne znan. Tako san odlučija jednog dana. Biće jer iman zelene oči.

- Znači crna ti nije...

- Volija bi da je crna malo čišća. Ni svjetlo mi se previše ne sviđa, malo me plaši prejako svjetlo, ne znan zašto.

- To ti svakoga plaši. Onda si se odlučija za budućnost?

- Ono u životu? Pa tija bi bit ka barba Pero, da igran igrice i radin murale i ove svoje slike na tabletu.

- Slušaš muziku?

- TBF, heavy metal, Dubiozu Kolektiv, Beatlese...

- Čuja san i da radiš po kući?

- A je, kuvan, vadin suđe iz mašine, bacan škovace.

- Kuvaš brate?

- Karbonaru, njoke, torteline, frigan jaja.

- Bome lipo.

I njemu je ovo previše priče, pa otrči i Niko prid mural, lagano su obojica već posprejani po rukama i majicama, a i sprejat pod maskama po zvizdanu nije lako.

 

---

image
Saša Burić/Cropix
---

 

Neumoran lik

Zaboravi se puno toga šta su imali reć, pa umisto Nike, tata Žarko kaže kako je Nikin crtež svetoga Duje bija štampan na prvoj stranici "Slobodne".

- Nekad mu "naručim" plakate za neke festival i koncerte pa on to napravi onako iz gušta, a 'naručim' mu i portret nekog prijatelja, kolega. Prvi crtež kojeg smo mu zapazili bija je u vrtiću, nacrta je Dioklecijanovu palaču s nevjerojatno puno detalja: sfinga, palme, kampanel, galebi, brodovi, klupa, čudo kako je sve to zapamtija. Ima oko za detalj.

Onda bi ga gnjavili: Niko nacrtaj ovo, Niko nacrtaj ono, i nikad mu nije bija problem. Prvo je to radija s posca markerima, pa je s Perom radija sprejevima, a onda je baš u njega vidija tablet. Izbija nam je iPad i apple pen, olovku za tablet, ali bilo je veliko veselje. Mislim da je bolje šta je u tabletu naša i neku priliku da izrazi kreativnost. Druga varijanta bi bila da stalno bleji u mobitel.

Onda je dobro ovako. Pohađa i kreativnu radionicu "Jedna mladost – One youth" na engleskom jeziku, to je super ekipa, internacionalna. Ostavimo ga u subotu ujutro i tamo su do navečer. Uče grafički dizajn, programiranje, leadership, imaju homework klub za matematiku, rade filmove, youtuber club... Niko je baš neumoran lik, uvik nešto radi rukama od papira, crta, nikad mu nije dosadno. Samo ga malo limitiramo s igricama, sva bi dica poludila da ih pustiš cili dan na igrice, došli bi ka zombiji - kaže nam Žarko.

Rič po rič, sličica po sličica, igrica na slatinskome zidu je gotova. Dobre dvi ure su pituravali. Vrime je za odmaknit se, ali oni ne popuštaju. Svi govorimo: Ajde dobro je, prva liga, već smo ispinili na ovome suncu... Ali oni vide sto falingi.

Šešir nije dobar, ovde je tribalo malo sjene, ova maća je ostala... Nemoš ih maknit od onoga zida, do noći bi radili. I sto posto se sutra vratili. S novin detaljima. Na kraju su na jedini uvaženi prijedlog starijih ispod nasprejali onu starinsku: 'Navigare necesse est - Ploviti se mora.' Nikad kraja. Jedan pokvareni argument ih konačno obara:

- Dico, umjetnost nije savršena! Potpišite sliku i amo doma na dinju.

 

---

image
Saša Burić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INFIŠANI U UMJETNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => INFIŠANI U UMJETNOST 2 0 10194 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-06 07:14:14 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-14 10:27:55 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2022-07-13 18:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2669 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627996.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627966.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22658136.png","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627976.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627972.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627958.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627994.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22628002.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627954.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627978.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627988.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627984.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22653318.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22653320.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22653322.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22653324.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22653326.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22653328.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22653330.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22653332.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22653334.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22653336.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22653338.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22654998.png","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22655000.png","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22655002.png","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22655004.png","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22655008.png","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22655010.png","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22655012.png","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22655014.png","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22655016.png","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627992.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627990.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627962.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22627950.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22657492.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22657494.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/06\/22657496.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","","Privatni album","Privatni album","Privatni album","","","","","","Privatni album","Privatni album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","


\n\u00a0<\/p>","

niko ti\u010dinovi\u0107 izlazak sunca<\/p>","

Niko Ti\u010dinovi\u0107\u00a0i Rafael Schirmann<\/p>","","","","","","","

Niko Ti\u010dinovi\u0107<\/p>","

Rafael Schirmann<\/p>","

Iz mape Rafaela Schirmanna<\/p>","

Iz mape Rafaela Schirmanna<\/p>","

Iz mape Rafaela Schirmanna<\/p>","

Iz mape Rafaela Schirmanna<\/p>","

Iz mape Rafaela Schirmanna<\/p>","

Iz mape Rafaela Schirmanna<\/p>","

Iz mape Rafaela Schirmanna<\/p>","

Iz mape Rafaela Schirmanna<\/p>","

Rafaelovi akvareli<\/p>","

Rafaelovi akvareli<\/p>","

Iz mape Rafaela Schirmanna<\/p>","

Iz mape Nike Ti\u010dinovi\u0107a<\/p>","

Iz mape Nike Ti\u010dinovi\u0107a<\/p>","

Iz mape Nike Ti\u010dinovi\u0107a<\/p>","

Iz mape Nike Ti\u010dinovi\u0107a<\/p>","

Iz mape Nike Ti\u010dinovi\u0107a<\/p>","

Iz mape Nike Ti\u010dinovi\u0107a<\/p>","

Iz mape Nike Ti\u010dinovi\u0107a<\/p>","

Iz mape Nike Ti\u010dinovi\u0107a<\/p>","

Iz mape Nike Ti\u010dinovi\u0107a<\/p>","","","","","

Sv. Duje Nike Ti\u010dinovi\u0107a<\/p>","

Iz mape Nike Ti\u010dinovi\u0107a<\/p>","

Slika Rive koju je Niko Ti\u010dinovi\u0107 nacrtao u vrti\u0107u<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","52:44","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22627996_1920.jpg":"1920x1080","k_22627996_1280.jpg":"1280x1280","k_22627996_1024.jpg":"1024x1024","k_22627996_640.jpg":"640x640","k_22627996_480.jpg":"480x480","k_22627996_340.jpg":"340x340","k_22627996_220.jpg":"220x220","o_22627996_1280.jpg":"1280x853","o_22627996_1024.jpg":"1024x682","o_22627996_640.jpg":"640x426","o_22627996_480.jpg":"480x320","o_22627996_340.jpg":"340x226","o_22627996_220.jpg":"220x146","h_22627996_1280.jpg":"1280x854","h_22627996_1024.jpg":"1024x683","h_22627996_640.jpg":"640x427","h_22627996_480.jpg":"480x320","h_22627996_340.jpg":"340x227","h_22627996_220.jpg":"220x147","pp_22627996_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627996_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627996_640.jpg":"640x814","pp_22627996_480.jpg":"480x611","pp_22627996_340.jpg":"340x432","pp_22627996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22627966_1920.jpg":"1920x1080","k_22627966_1280.jpg":"1280x1280","k_22627966_1024.jpg":"1024x1024","k_22627966_640.jpg":"640x640","k_22627966_480.jpg":"480x480","k_22627966_340.jpg":"340x340","k_22627966_220.jpg":"220x220","o_22627966_1280.jpg":"1280x853","o_22627966_1024.jpg":"1024x682","o_22627966_640.jpg":"640x426","o_22627966_480.jpg":"480x320","o_22627966_340.jpg":"340x226","o_22627966_220.jpg":"220x146","h_22627966_1280.jpg":"1280x854","h_22627966_1024.jpg":"1024x683","h_22627966_640.jpg":"640x427","h_22627966_480.jpg":"480x320","h_22627966_340.jpg":"340x227","h_22627966_220.jpg":"220x147","pp_22627966_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627966_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627966_640.jpg":"640x814","pp_22627966_480.jpg":"480x611","pp_22627966_340.jpg":"340x432","pp_22627966_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1640x2360","hd_22658136_1920.png":"1920x1080","k_22658136_1280.png":"1280x1280","k_22658136_1024.png":"1024x1024","k_22658136_640.png":"640x640","k_22658136_480.png":"480x480","k_22658136_340.png":"340x340","k_22658136_220.png":"220x220","o_22658136_1280.png":"1280x1841","o_22658136_1024.png":"1024x1473","o_22658136_640.png":"640x920","o_22658136_480.png":"480x690","o_22658136_340.png":"340x489","o_22658136_220.png":"220x316","h_22658136_1280.png":"1280x854","h_22658136_1024.png":"1024x683","h_22658136_640.png":"640x427","h_22658136_480.png":"480x320","h_22658136_340.png":"340x227","h_22658136_220.png":"220x147","pp_22658136_1280.png":"1280x1628","pp_22658136_1024.png":"1024x1303","pp_22658136_640.png":"640x814","pp_22658136_480.png":"480x611","pp_22658136_340.png":"340x432","pp_22658136_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22627976_1920.jpg":"1920x1080","k_22627976_1280.jpg":"1280x1280","k_22627976_1024.jpg":"1024x1024","k_22627976_640.jpg":"640x640","k_22627976_480.jpg":"480x480","k_22627976_340.jpg":"340x340","k_22627976_220.jpg":"220x220","o_22627976_1280.jpg":"1280x853","o_22627976_1024.jpg":"1024x682","o_22627976_640.jpg":"640x426","o_22627976_480.jpg":"480x320","o_22627976_340.jpg":"340x226","o_22627976_220.jpg":"220x146","h_22627976_1280.jpg":"1280x854","h_22627976_1024.jpg":"1024x683","h_22627976_640.jpg":"640x427","h_22627976_480.jpg":"480x320","h_22627976_340.jpg":"340x227","h_22627976_220.jpg":"220x147","pp_22627976_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627976_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627976_640.jpg":"640x814","pp_22627976_480.jpg":"480x611","pp_22627976_340.jpg":"340x432","pp_22627976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1382","hd_22627972_1920.jpg":"1920x1080","k_22627972_1280.jpg":"1280x1280","k_22627972_1024.jpg":"1024x1024","k_22627972_640.jpg":"640x640","k_22627972_480.jpg":"480x480","k_22627972_340.jpg":"340x340","k_22627972_220.jpg":"220x220","o_22627972_1280.jpg":"1280x921","o_22627972_1024.jpg":"1024x737","o_22627972_640.jpg":"640x460","o_22627972_480.jpg":"480x345","o_22627972_340.jpg":"340x244","o_22627972_220.jpg":"220x158","h_22627972_1280.jpg":"1280x854","h_22627972_1024.jpg":"1024x683","h_22627972_640.jpg":"640x427","h_22627972_480.jpg":"480x320","h_22627972_340.jpg":"340x227","h_22627972_220.jpg":"220x147","pp_22627972_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627972_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627972_640.jpg":"640x814","pp_22627972_480.jpg":"480x611","pp_22627972_340.jpg":"340x432","pp_22627972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_22627958_1920.jpg":"1920x1080","k_22627958_1280.jpg":"1280x1280","k_22627958_1024.jpg":"1024x1024","k_22627958_640.jpg":"640x640","k_22627958_480.jpg":"480x480","k_22627958_340.jpg":"340x340","k_22627958_220.jpg":"220x220","o_22627958_1280.jpg":"1280x864","o_22627958_1024.jpg":"1024x691","o_22627958_640.jpg":"640x432","o_22627958_480.jpg":"480x324","o_22627958_340.jpg":"340x229","o_22627958_220.jpg":"220x148","h_22627958_1280.jpg":"1280x854","h_22627958_1024.jpg":"1024x683","h_22627958_640.jpg":"640x427","h_22627958_480.jpg":"480x320","h_22627958_340.jpg":"340x227","h_22627958_220.jpg":"220x147","pp_22627958_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627958_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627958_640.jpg":"640x814","pp_22627958_480.jpg":"480x611","pp_22627958_340.jpg":"340x432","pp_22627958_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22627994_1920.jpg":"1920x1080","k_22627994_1280.jpg":"1280x1280","k_22627994_1024.jpg":"1024x1024","k_22627994_640.jpg":"640x640","k_22627994_480.jpg":"480x480","k_22627994_340.jpg":"340x340","k_22627994_220.jpg":"220x220","o_22627994_1280.jpg":"1280x853","o_22627994_1024.jpg":"1024x682","o_22627994_640.jpg":"640x426","o_22627994_480.jpg":"480x320","o_22627994_340.jpg":"340x226","o_22627994_220.jpg":"220x146","h_22627994_1280.jpg":"1280x854","h_22627994_1024.jpg":"1024x683","h_22627994_640.jpg":"640x427","h_22627994_480.jpg":"480x320","h_22627994_340.jpg":"340x227","h_22627994_220.jpg":"220x147","pp_22627994_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627994_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627994_640.jpg":"640x814","pp_22627994_480.jpg":"480x611","pp_22627994_340.jpg":"340x432","pp_22627994_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x962","hd_22628002_1920.jpg":"1920x1080","k_22628002_1280.jpg":"1280x1280","k_22628002_1024.jpg":"1024x1024","k_22628002_640.jpg":"640x640","k_22628002_480.jpg":"480x480","k_22628002_340.jpg":"340x340","k_22628002_220.jpg":"220x220","o_22628002_1280.jpg":"1280x641","o_22628002_1024.jpg":"1024x513","o_22628002_640.jpg":"640x320","o_22628002_480.jpg":"480x240","o_22628002_340.jpg":"340x170","o_22628002_220.jpg":"220x110","h_22628002_1280.jpg":"1280x854","h_22628002_1024.jpg":"1024x683","h_22628002_640.jpg":"640x427","h_22628002_480.jpg":"480x320","h_22628002_340.jpg":"340x227","h_22628002_220.jpg":"220x147","pp_22628002_1280.jpg":"1280x1628","pp_22628002_1024.jpg":"1024x1303","pp_22628002_640.jpg":"640x814","pp_22628002_480.jpg":"480x611","pp_22628002_340.jpg":"340x432","pp_22628002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1073","hd_22627954_1920.jpg":"1920x1080","k_22627954_1280.jpg":"1280x1280","k_22627954_1024.jpg":"1024x1024","k_22627954_640.jpg":"640x640","k_22627954_480.jpg":"480x480","k_22627954_340.jpg":"340x340","k_22627954_220.jpg":"220x220","o_22627954_1280.jpg":"1280x715","o_22627954_1024.jpg":"1024x572","o_22627954_640.jpg":"640x357","o_22627954_480.jpg":"480x268","o_22627954_340.jpg":"340x190","o_22627954_220.jpg":"220x122","h_22627954_1280.jpg":"1280x854","h_22627954_1024.jpg":"1024x683","h_22627954_640.jpg":"640x427","h_22627954_480.jpg":"480x320","h_22627954_340.jpg":"340x227","h_22627954_220.jpg":"220x147","pp_22627954_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627954_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627954_640.jpg":"640x814","pp_22627954_480.jpg":"480x611","pp_22627954_340.jpg":"340x432","pp_22627954_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1382","hd_22627978_1920.jpg":"1920x1080","k_22627978_1280.jpg":"1280x1280","k_22627978_1024.jpg":"1024x1024","k_22627978_640.jpg":"640x640","k_22627978_480.jpg":"480x480","k_22627978_340.jpg":"340x340","k_22627978_220.jpg":"220x220","o_22627978_1280.jpg":"1280x921","o_22627978_1024.jpg":"1024x737","o_22627978_640.jpg":"640x460","o_22627978_480.jpg":"480x345","o_22627978_340.jpg":"340x244","o_22627978_220.jpg":"220x158","h_22627978_1280.jpg":"1280x854","h_22627978_1024.jpg":"1024x683","h_22627978_640.jpg":"640x427","h_22627978_480.jpg":"480x320","h_22627978_340.jpg":"340x227","h_22627978_220.jpg":"220x147","pp_22627978_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627978_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627978_640.jpg":"640x814","pp_22627978_480.jpg":"480x611","pp_22627978_340.jpg":"340x432","pp_22627978_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22627988_1920.jpg":"1920x1080","k_22627988_1280.jpg":"1280x1280","k_22627988_1024.jpg":"1024x1024","k_22627988_640.jpg":"640x640","k_22627988_480.jpg":"480x480","k_22627988_340.jpg":"340x340","k_22627988_220.jpg":"220x220","o_22627988_1280.jpg":"1280x1920","o_22627988_1024.jpg":"1024x1536","o_22627988_640.jpg":"640x960","o_22627988_480.jpg":"480x720","o_22627988_340.jpg":"340x510","o_22627988_220.jpg":"220x330","h_22627988_1280.jpg":"1280x854","h_22627988_1024.jpg":"1024x683","h_22627988_640.jpg":"640x427","h_22627988_480.jpg":"480x320","h_22627988_340.jpg":"340x227","h_22627988_220.jpg":"220x147","pp_22627988_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627988_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627988_640.jpg":"640x814","pp_22627988_480.jpg":"480x611","pp_22627988_340.jpg":"340x432","pp_22627988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22627984_1920.jpg":"1920x1080","k_22627984_1280.jpg":"1280x1280","k_22627984_1024.jpg":"1024x1024","k_22627984_640.jpg":"640x640","k_22627984_480.jpg":"480x480","k_22627984_340.jpg":"340x340","k_22627984_220.jpg":"220x220","o_22627984_1280.jpg":"1280x1920","o_22627984_1024.jpg":"1024x1536","o_22627984_640.jpg":"640x960","o_22627984_480.jpg":"480x720","o_22627984_340.jpg":"340x510","o_22627984_220.jpg":"220x330","h_22627984_1280.jpg":"1280x854","h_22627984_1024.jpg":"1024x683","h_22627984_640.jpg":"640x427","h_22627984_480.jpg":"480x320","h_22627984_340.jpg":"340x227","h_22627984_220.jpg":"220x147","pp_22627984_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627984_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627984_640.jpg":"640x814","pp_22627984_480.jpg":"480x611","pp_22627984_340.jpg":"340x432","pp_22627984_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1379","hd_22653318_1920.jpg":"1920x1080","k_22653318_1280.jpg":"1280x1280","k_22653318_1024.jpg":"1024x1024","k_22653318_640.jpg":"640x640","k_22653318_480.jpg":"480x480","k_22653318_340.jpg":"340x340","k_22653318_220.jpg":"220x220","o_22653318_1280.jpg":"1280x919","o_22653318_1024.jpg":"1024x735","o_22653318_640.jpg":"640x459","o_22653318_480.jpg":"480x344","o_22653318_340.jpg":"340x244","o_22653318_220.jpg":"220x158","h_22653318_1280.jpg":"1280x854","h_22653318_1024.jpg":"1024x683","h_22653318_640.jpg":"640x427","h_22653318_480.jpg":"480x320","h_22653318_340.jpg":"340x227","h_22653318_220.jpg":"220x147","pp_22653318_1280.jpg":"1280x1628","pp_22653318_1024.jpg":"1024x1303","pp_22653318_640.jpg":"640x814","pp_22653318_480.jpg":"480x611","pp_22653318_340.jpg":"340x432","pp_22653318_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1402","hd_22653320_1920.jpg":"1920x1080","k_22653320_1280.jpg":"1280x1280","k_22653320_1024.jpg":"1024x1024","k_22653320_640.jpg":"640x640","k_22653320_480.jpg":"480x480","k_22653320_340.jpg":"340x340","k_22653320_220.jpg":"220x220","o_22653320_1280.jpg":"1280x934","o_22653320_1024.jpg":"1024x747","o_22653320_640.jpg":"640x467","o_22653320_480.jpg":"480x350","o_22653320_340.jpg":"340x248","o_22653320_220.jpg":"220x160","h_22653320_1280.jpg":"1280x854","h_22653320_1024.jpg":"1024x683","h_22653320_640.jpg":"640x427","h_22653320_480.jpg":"480x320","h_22653320_340.jpg":"340x227","h_22653320_220.jpg":"220x147","pp_22653320_1280.jpg":"1280x1628","pp_22653320_1024.jpg":"1024x1303","pp_22653320_640.jpg":"640x814","pp_22653320_480.jpg":"480x611","pp_22653320_340.jpg":"340x432","pp_22653320_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1364","hd_22653322_1920.jpg":"1920x1080","k_22653322_1280.jpg":"1280x1280","k_22653322_1024.jpg":"1024x1024","k_22653322_640.jpg":"640x640","k_22653322_480.jpg":"480x480","k_22653322_340.jpg":"340x340","k_22653322_220.jpg":"220x220","o_22653322_1280.jpg":"1280x909","o_22653322_1024.jpg":"1024x727","o_22653322_640.jpg":"640x454","o_22653322_480.jpg":"480x341","o_22653322_340.jpg":"340x241","o_22653322_220.jpg":"220x156","h_22653322_1280.jpg":"1280x854","h_22653322_1024.jpg":"1024x683","h_22653322_640.jpg":"640x427","h_22653322_480.jpg":"480x320","h_22653322_340.jpg":"340x227","h_22653322_220.jpg":"220x147","pp_22653322_1280.jpg":"1280x1628","pp_22653322_1024.jpg":"1024x1303","pp_22653322_640.jpg":"640x814","pp_22653322_480.jpg":"480x611","pp_22653322_340.jpg":"340x432","pp_22653322_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1346","hd_22653324_1920.jpg":"1920x1080","k_22653324_1280.jpg":"1280x1280","k_22653324_1024.jpg":"1024x1024","k_22653324_640.jpg":"640x640","k_22653324_480.jpg":"480x480","k_22653324_340.jpg":"340x340","k_22653324_220.jpg":"220x220","o_22653324_1280.jpg":"1280x897","o_22653324_1024.jpg":"1024x717","o_22653324_640.jpg":"640x448","o_22653324_480.jpg":"480x336","o_22653324_340.jpg":"340x238","o_22653324_220.jpg":"220x154","h_22653324_1280.jpg":"1280x854","h_22653324_1024.jpg":"1024x683","h_22653324_640.jpg":"640x427","h_22653324_480.jpg":"480x320","h_22653324_340.jpg":"340x227","h_22653324_220.jpg":"220x147","pp_22653324_1280.jpg":"1280x1628","pp_22653324_1024.jpg":"1024x1303","pp_22653324_640.jpg":"640x814","pp_22653324_480.jpg":"480x611","pp_22653324_340.jpg":"340x432","pp_22653324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"567x735","hd_22653326_1920.jpg":"1920x1080","k_22653326_1280.jpg":"1280x1280","k_22653326_1024.jpg":"1024x1024","k_22653326_640.jpg":"640x640","k_22653326_480.jpg":"480x480","k_22653326_340.jpg":"340x340","k_22653326_220.jpg":"220x220","o_22653326_1280.jpg":"1280x1659","o_22653326_1024.jpg":"1024x1327","o_22653326_640.jpg":"640x829","o_22653326_480.jpg":"480x622","o_22653326_340.jpg":"340x440","o_22653326_220.jpg":"220x285","h_22653326_1280.jpg":"1280x854","h_22653326_1024.jpg":"1024x683","h_22653326_640.jpg":"640x427","h_22653326_480.jpg":"480x320","h_22653326_340.jpg":"340x227","h_22653326_220.jpg":"220x147","pp_22653326_1280.jpg":"1280x1628","pp_22653326_1024.jpg":"1024x1303","pp_22653326_640.jpg":"640x814","pp_22653326_480.jpg":"480x611","pp_22653326_340.jpg":"340x432","pp_22653326_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2567","hd_22653328_1920.jpg":"1920x1080","k_22653328_1280.jpg":"1280x1280","k_22653328_1024.jpg":"1024x1024","k_22653328_640.jpg":"640x640","k_22653328_480.jpg":"480x480","k_22653328_340.jpg":"340x340","k_22653328_220.jpg":"220x220","o_22653328_1280.jpg":"1280x1711","o_22653328_1024.jpg":"1024x1369","o_22653328_640.jpg":"640x855","o_22653328_480.jpg":"480x641","o_22653328_340.jpg":"340x454","o_22653328_220.jpg":"220x294","h_22653328_1280.jpg":"1280x854","h_22653328_1024.jpg":"1024x683","h_22653328_640.jpg":"640x427","h_22653328_480.jpg":"480x320","h_22653328_340.jpg":"340x227","h_22653328_220.jpg":"220x147","pp_22653328_1280.jpg":"1280x1628","pp_22653328_1024.jpg":"1024x1303","pp_22653328_640.jpg":"640x814","pp_22653328_480.jpg":"480x611","pp_22653328_340.jpg":"340x432","pp_22653328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2567","hd_22653330_1920.jpg":"1920x1080","k_22653330_1280.jpg":"1280x1280","k_22653330_1024.jpg":"1024x1024","k_22653330_640.jpg":"640x640","k_22653330_480.jpg":"480x480","k_22653330_340.jpg":"340x340","k_22653330_220.jpg":"220x220","o_22653330_1280.jpg":"1280x1711","o_22653330_1024.jpg":"1024x1369","o_22653330_640.jpg":"640x855","o_22653330_480.jpg":"480x641","o_22653330_340.jpg":"340x454","o_22653330_220.jpg":"220x294","h_22653330_1280.jpg":"1280x854","h_22653330_1024.jpg":"1024x683","h_22653330_640.jpg":"640x427","h_22653330_480.jpg":"480x320","h_22653330_340.jpg":"340x227","h_22653330_220.jpg":"220x147","pp_22653330_1280.jpg":"1280x1628","pp_22653330_1024.jpg":"1024x1303","pp_22653330_640.jpg":"640x814","pp_22653330_480.jpg":"480x611","pp_22653330_340.jpg":"340x432","pp_22653330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2496","hd_22653332_1920.jpg":"1920x1080","k_22653332_1280.jpg":"1280x1280","k_22653332_1024.jpg":"1024x1024","k_22653332_640.jpg":"640x640","k_22653332_480.jpg":"480x480","k_22653332_340.jpg":"340x340","k_22653332_220.jpg":"220x220","o_22653332_1280.jpg":"1280x1664","o_22653332_1024.jpg":"1024x1331","o_22653332_640.jpg":"640x832","o_22653332_480.jpg":"480x624","o_22653332_340.jpg":"340x442","o_22653332_220.jpg":"220x286","h_22653332_1280.jpg":"1280x854","h_22653332_1024.jpg":"1024x683","h_22653332_640.jpg":"640x427","h_22653332_480.jpg":"480x320","h_22653332_340.jpg":"340x227","h_22653332_220.jpg":"220x147","pp_22653332_1280.jpg":"1280x1628","pp_22653332_1024.jpg":"1024x1303","pp_22653332_640.jpg":"640x814","pp_22653332_480.jpg":"480x611","pp_22653332_340.jpg":"340x432","pp_22653332_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2094","hd_22653334_1920.jpg":"1920x1080","k_22653334_1280.jpg":"1280x1280","k_22653334_1024.jpg":"1024x1024","k_22653334_640.jpg":"640x640","k_22653334_480.jpg":"480x480","k_22653334_340.jpg":"340x340","k_22653334_220.jpg":"220x220","o_22653334_1280.jpg":"1280x1396","o_22653334_1024.jpg":"1024x1116","o_22653334_640.jpg":"640x698","o_22653334_480.jpg":"480x523","o_22653334_340.jpg":"340x370","o_22653334_220.jpg":"220x239","h_22653334_1280.jpg":"1280x854","h_22653334_1024.jpg":"1024x683","h_22653334_640.jpg":"640x427","h_22653334_480.jpg":"480x320","h_22653334_340.jpg":"340x227","h_22653334_220.jpg":"220x147","pp_22653334_1280.jpg":"1280x1628","pp_22653334_1024.jpg":"1024x1303","pp_22653334_640.jpg":"640x814","pp_22653334_480.jpg":"480x611","pp_22653334_340.jpg":"340x432","pp_22653334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1355","hd_22653336_1920.jpg":"1920x1080","k_22653336_1280.jpg":"1280x1280","k_22653336_1024.jpg":"1024x1024","k_22653336_640.jpg":"640x640","k_22653336_480.jpg":"480x480","k_22653336_340.jpg":"340x340","k_22653336_220.jpg":"220x220","o_22653336_1280.jpg":"1280x903","o_22653336_1024.jpg":"1024x722","o_22653336_640.jpg":"640x451","o_22653336_480.jpg":"480x338","o_22653336_340.jpg":"340x239","o_22653336_220.jpg":"220x155","h_22653336_1280.jpg":"1280x854","h_22653336_1024.jpg":"1024x683","h_22653336_640.jpg":"640x427","h_22653336_480.jpg":"480x320","h_22653336_340.jpg":"340x227","h_22653336_220.jpg":"220x147","pp_22653336_1280.jpg":"1280x1628","pp_22653336_1024.jpg":"1024x1303","pp_22653336_640.jpg":"640x814","pp_22653336_480.jpg":"480x611","pp_22653336_340.jpg":"340x432","pp_22653336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1401","hd_22653338_1920.jpg":"1920x1080","k_22653338_1280.jpg":"1280x1280","k_22653338_1024.jpg":"1024x1024","k_22653338_640.jpg":"640x640","k_22653338_480.jpg":"480x480","k_22653338_340.jpg":"340x340","k_22653338_220.jpg":"220x220","o_22653338_1280.jpg":"1280x934","o_22653338_1024.jpg":"1024x747","o_22653338_640.jpg":"640x467","o_22653338_480.jpg":"480x350","o_22653338_340.jpg":"340x248","o_22653338_220.jpg":"220x160","h_22653338_1280.jpg":"1280x854","h_22653338_1024.jpg":"1024x683","h_22653338_640.jpg":"640x427","h_22653338_480.jpg":"480x320","h_22653338_340.jpg":"340x227","h_22653338_220.jpg":"220x147","pp_22653338_1280.jpg":"1280x1628","pp_22653338_1024.jpg":"1024x1303","pp_22653338_640.jpg":"640x814","pp_22653338_480.jpg":"480x611","pp_22653338_340.jpg":"340x432","pp_22653338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"889x1280","hd_22654998_1920.png":"1920x1080","k_22654998_1280.png":"1280x1280","k_22654998_1024.png":"1024x1024","k_22654998_640.png":"640x640","k_22654998_480.png":"480x480","k_22654998_340.png":"340x340","k_22654998_220.png":"220x220","o_22654998_1280.png":"1280x1842","o_22654998_1024.png":"1024x1474","o_22654998_640.png":"640x921","o_22654998_480.png":"480x691","o_22654998_340.png":"340x489","o_22654998_220.png":"220x316","h_22654998_1280.png":"1280x854","h_22654998_1024.png":"1024x683","h_22654998_640.png":"640x427","h_22654998_480.png":"480x320","h_22654998_340.png":"340x227","h_22654998_220.png":"220x147","pp_22654998_1280.png":"1280x1628","pp_22654998_1024.png":"1024x1303","pp_22654998_640.png":"640x814","pp_22654998_480.png":"480x611","pp_22654998_340.png":"340x432","pp_22654998_220.png":"220x280"},{"size0":"1280x889","hd_22655000_1920.png":"1920x1080","k_22655000_1280.png":"1280x1280","k_22655000_1024.png":"1024x1024","k_22655000_640.png":"640x640","k_22655000_480.png":"480x480","k_22655000_340.png":"340x340","k_22655000_220.png":"220x220","o_22655000_1280.png":"1280x889","o_22655000_1024.png":"1024x711","o_22655000_640.png":"640x444","o_22655000_480.png":"480x333","o_22655000_340.png":"340x236","o_22655000_220.png":"220x152","h_22655000_1280.png":"1280x854","h_22655000_1024.png":"1024x683","h_22655000_640.png":"640x427","h_22655000_480.png":"480x320","h_22655000_340.png":"340x227","h_22655000_220.png":"220x147","pp_22655000_1280.png":"1280x1628","pp_22655000_1024.png":"1024x1303","pp_22655000_640.png":"640x814","pp_22655000_480.png":"480x611","pp_22655000_340.png":"340x432","pp_22655000_220.png":"220x280"},{"size0":"1280x889","hd_22655002_1920.png":"1920x1080","k_22655002_1280.png":"1280x1280","k_22655002_1024.png":"1024x1024","k_22655002_640.png":"640x640","k_22655002_480.png":"480x480","k_22655002_340.png":"340x340","k_22655002_220.png":"220x220","o_22655002_1280.png":"1280x889","o_22655002_1024.png":"1024x711","o_22655002_640.png":"640x444","o_22655002_480.png":"480x333","o_22655002_340.png":"340x236","o_22655002_220.png":"220x152","h_22655002_1280.png":"1280x854","h_22655002_1024.png":"1024x683","h_22655002_640.png":"640x427","h_22655002_480.png":"480x320","h_22655002_340.png":"340x227","h_22655002_220.png":"220x147","pp_22655002_1280.png":"1280x1628","pp_22655002_1024.png":"1024x1303","pp_22655002_640.png":"640x814","pp_22655002_480.png":"480x611","pp_22655002_340.png":"340x432","pp_22655002_220.png":"220x280"},{"size0":"1280x889","hd_22655004_1920.png":"1920x1080","k_22655004_1280.png":"1280x1280","k_22655004_1024.png":"1024x1024","k_22655004_640.png":"640x640","k_22655004_480.png":"480x480","k_22655004_340.png":"340x340","k_22655004_220.png":"220x220","o_22655004_1280.png":"1280x889","o_22655004_1024.png":"1024x711","o_22655004_640.png":"640x444","o_22655004_480.png":"480x333","o_22655004_340.png":"340x236","o_22655004_220.png":"220x152","h_22655004_1280.png":"1280x854","h_22655004_1024.png":"1024x683","h_22655004_640.png":"640x427","h_22655004_480.png":"480x320","h_22655004_340.png":"340x227","h_22655004_220.png":"220x147","pp_22655004_1280.png":"1280x1628","pp_22655004_1024.png":"1024x1303","pp_22655004_640.png":"640x814","pp_22655004_480.png":"480x611","pp_22655004_340.png":"340x432","pp_22655004_220.png":"220x280"},{"size0":"1280x889","hd_22655008_1920.png":"1920x1080","k_22655008_1280.png":"1280x1280","k_22655008_1024.png":"1024x1024","k_22655008_640.png":"640x640","k_22655008_480.png":"480x480","k_22655008_340.png":"340x340","k_22655008_220.png":"220x220","o_22655008_1280.png":"1280x889","o_22655008_1024.png":"1024x711","o_22655008_640.png":"640x444","o_22655008_480.png":"480x333","o_22655008_340.png":"340x236","o_22655008_220.png":"220x152","h_22655008_1280.png":"1280x854","h_22655008_1024.png":"1024x683","h_22655008_640.png":"640x427","h_22655008_480.png":"480x320","h_22655008_340.png":"340x227","h_22655008_220.png":"220x147","pp_22655008_1280.png":"1280x1628","pp_22655008_1024.png":"1024x1303","pp_22655008_640.png":"640x814","pp_22655008_480.png":"480x611","pp_22655008_340.png":"340x432","pp_22655008_220.png":"220x280"},{"size0":"1280x889","hd_22655010_1920.png":"1920x1080","k_22655010_1280.png":"1280x1280","k_22655010_1024.png":"1024x1024","k_22655010_640.png":"640x640","k_22655010_480.png":"480x480","k_22655010_340.png":"340x340","k_22655010_220.png":"220x220","o_22655010_1280.png":"1280x889","o_22655010_1024.png":"1024x711","o_22655010_640.png":"640x444","o_22655010_480.png":"480x333","o_22655010_340.png":"340x236","o_22655010_220.png":"220x152","h_22655010_1280.png":"1280x854","h_22655010_1024.png":"1024x683","h_22655010_640.png":"640x427","h_22655010_480.png":"480x320","h_22655010_340.png":"340x227","h_22655010_220.png":"220x147","pp_22655010_1280.png":"1280x1628","pp_22655010_1024.png":"1024x1303","pp_22655010_640.png":"640x814","pp_22655010_480.png":"480x611","pp_22655010_340.png":"340x432","pp_22655010_220.png":"220x280"},{"size0":"1280x889","hd_22655012_1920.png":"1920x1080","k_22655012_1280.png":"1280x1280","k_22655012_1024.png":"1024x1024","k_22655012_640.png":"640x640","k_22655012_480.png":"480x480","k_22655012_340.png":"340x340","k_22655012_220.png":"220x220","o_22655012_1280.png":"1280x889","o_22655012_1024.png":"1024x711","o_22655012_640.png":"640x444","o_22655012_480.png":"480x333","o_22655012_340.png":"340x236","o_22655012_220.png":"220x152","h_22655012_1280.png":"1280x854","h_22655012_1024.png":"1024x683","h_22655012_640.png":"640x427","h_22655012_480.png":"480x320","h_22655012_340.png":"340x227","h_22655012_220.png":"220x147","pp_22655012_1280.png":"1280x1628","pp_22655012_1024.png":"1024x1303","pp_22655012_640.png":"640x814","pp_22655012_480.png":"480x611","pp_22655012_340.png":"340x432","pp_22655012_220.png":"220x280"},{"size0":"1280x889","hd_22655014_1920.png":"1920x1080","k_22655014_1280.png":"1280x1280","k_22655014_1024.png":"1024x1024","k_22655014_640.png":"640x640","k_22655014_480.png":"480x480","k_22655014_340.png":"340x340","k_22655014_220.png":"220x220","o_22655014_1280.png":"1280x889","o_22655014_1024.png":"1024x711","o_22655014_640.png":"640x444","o_22655014_480.png":"480x333","o_22655014_340.png":"340x236","o_22655014_220.png":"220x152","h_22655014_1280.png":"1280x854","h_22655014_1024.png":"1024x683","h_22655014_640.png":"640x427","h_22655014_480.png":"480x320","h_22655014_340.png":"340x227","h_22655014_220.png":"220x147","pp_22655014_1280.png":"1280x1628","pp_22655014_1024.png":"1024x1303","pp_22655014_640.png":"640x814","pp_22655014_480.png":"480x611","pp_22655014_340.png":"340x432","pp_22655014_220.png":"220x280"},{"size0":"1280x889","hd_22655016_1920.png":"1920x1080","k_22655016_1280.png":"1280x1280","k_22655016_1024.png":"1024x1024","k_22655016_640.png":"640x640","k_22655016_480.png":"480x480","k_22655016_340.png":"340x340","k_22655016_220.png":"220x220","o_22655016_1280.png":"1280x889","o_22655016_1024.png":"1024x711","o_22655016_640.png":"640x444","o_22655016_480.png":"480x333","o_22655016_340.png":"340x236","o_22655016_220.png":"220x152","h_22655016_1280.png":"1280x854","h_22655016_1024.png":"1024x683","h_22655016_640.png":"640x427","h_22655016_480.png":"480x320","h_22655016_340.png":"340x227","h_22655016_220.png":"220x147","pp_22655016_1280.png":"1280x1628","pp_22655016_1024.png":"1024x1303","pp_22655016_640.png":"640x814","pp_22655016_480.png":"480x611","pp_22655016_340.png":"340x432","pp_22655016_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22627992_1920.jpg":"1920x1080","k_22627992_1280.jpg":"1280x1280","k_22627992_1024.jpg":"1024x1024","k_22627992_640.jpg":"640x640","k_22627992_480.jpg":"480x480","k_22627992_340.jpg":"340x340","k_22627992_220.jpg":"220x220","o_22627992_1280.jpg":"1280x1920","o_22627992_1024.jpg":"1024x1536","o_22627992_640.jpg":"640x960","o_22627992_480.jpg":"480x720","o_22627992_340.jpg":"340x510","o_22627992_220.jpg":"220x330","h_22627992_1280.jpg":"1280x854","h_22627992_1024.jpg":"1024x683","h_22627992_640.jpg":"640x427","h_22627992_480.jpg":"480x320","h_22627992_340.jpg":"340x227","h_22627992_220.jpg":"220x147","pp_22627992_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627992_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627992_640.jpg":"640x814","pp_22627992_480.jpg":"480x611","pp_22627992_340.jpg":"340x432","pp_22627992_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22627990_1920.jpg":"1920x1080","k_22627990_1280.jpg":"1280x1280","k_22627990_1024.jpg":"1024x1024","k_22627990_640.jpg":"640x640","k_22627990_480.jpg":"480x480","k_22627990_340.jpg":"340x340","k_22627990_220.jpg":"220x220","o_22627990_1280.jpg":"1280x853","o_22627990_1024.jpg":"1024x682","o_22627990_640.jpg":"640x426","o_22627990_480.jpg":"480x320","o_22627990_340.jpg":"340x226","o_22627990_220.jpg":"220x146","h_22627990_1280.jpg":"1280x854","h_22627990_1024.jpg":"1024x683","h_22627990_640.jpg":"640x427","h_22627990_480.jpg":"480x320","h_22627990_340.jpg":"340x227","h_22627990_220.jpg":"220x147","pp_22627990_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627990_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627990_640.jpg":"640x814","pp_22627990_480.jpg":"480x611","pp_22627990_340.jpg":"340x432","pp_22627990_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22627962_1920.jpg":"1920x1080","k_22627962_1280.jpg":"1280x1280","k_22627962_1024.jpg":"1024x1024","k_22627962_640.jpg":"640x640","k_22627962_480.jpg":"480x480","k_22627962_340.jpg":"340x340","k_22627962_220.jpg":"220x220","o_22627962_1280.jpg":"1280x853","o_22627962_1024.jpg":"1024x682","o_22627962_640.jpg":"640x426","o_22627962_480.jpg":"480x320","o_22627962_340.jpg":"340x226","o_22627962_220.jpg":"220x146","h_22627962_1280.jpg":"1280x854","h_22627962_1024.jpg":"1024x683","h_22627962_640.jpg":"640x427","h_22627962_480.jpg":"480x320","h_22627962_340.jpg":"340x227","h_22627962_220.jpg":"220x147","pp_22627962_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627962_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627962_640.jpg":"640x814","pp_22627962_480.jpg":"480x611","pp_22627962_340.jpg":"340x432","pp_22627962_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x818","hd_22627950_1920.jpg":"1920x1080","k_22627950_1280.jpg":"1280x1280","k_22627950_1024.jpg":"1024x1024","k_22627950_640.jpg":"640x640","k_22627950_480.jpg":"480x480","k_22627950_340.jpg":"340x340","k_22627950_220.jpg":"220x220","o_22627950_1280.jpg":"1280x545","o_22627950_1024.jpg":"1024x436","o_22627950_640.jpg":"640x272","o_22627950_480.jpg":"480x204","o_22627950_340.jpg":"340x144","o_22627950_220.jpg":"220x93","h_22627950_1280.jpg":"1280x854","h_22627950_1024.jpg":"1024x683","h_22627950_640.jpg":"640x427","h_22627950_480.jpg":"480x320","h_22627950_340.jpg":"340x227","h_22627950_220.jpg":"220x147","pp_22627950_1280.jpg":"1280x1628","pp_22627950_1024.jpg":"1024x1303","pp_22627950_640.jpg":"640x814","pp_22627950_480.jpg":"480x611","pp_22627950_340.jpg":"340x432","pp_22627950_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_22657492_1920.jpg":"1920x1080","k_22657492_1280.jpg":"1280x1280","k_22657492_1024.jpg":"1024x1024","k_22657492_640.jpg":"640x640","k_22657492_480.jpg":"480x480","k_22657492_340.jpg":"340x340","k_22657492_220.jpg":"220x220","o_22657492_1280.jpg":"1280x1706","o_22657492_1024.jpg":"1024x1365","o_22657492_640.jpg":"640x853","o_22657492_480.jpg":"480x640","o_22657492_340.jpg":"340x453","o_22657492_220.jpg":"220x293","h_22657492_1280.jpg":"1280x854","h_22657492_1024.jpg":"1024x683","h_22657492_640.jpg":"640x427","h_22657492_480.jpg":"480x320","h_22657492_340.jpg":"340x227","h_22657492_220.jpg":"220x147","pp_22657492_1280.jpg":"1280x1628","pp_22657492_1024.jpg":"1024x1303","pp_22657492_640.jpg":"640x814","pp_22657492_480.jpg":"480x611","pp_22657492_340.jpg":"340x432","pp_22657492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1977","hd_22657494_1920.jpg":"1920x1080","k_22657494_1280.jpg":"1280x1280","k_22657494_1024.jpg":"1024x1024","k_22657494_640.jpg":"640x640","k_22657494_480.jpg":"480x480","k_22657494_340.jpg":"340x340","k_22657494_220.jpg":"220x220","o_22657494_1280.jpg":"1280x1318","o_22657494_1024.jpg":"1024x1054","o_22657494_640.jpg":"640x659","o_22657494_480.jpg":"480x494","o_22657494_340.jpg":"340x350","o_22657494_220.jpg":"220x226","h_22657494_1280.jpg":"1280x854","h_22657494_1024.jpg":"1024x683","h_22657494_640.jpg":"640x427","h_22657494_480.jpg":"480x320","h_22657494_340.jpg":"340x227","h_22657494_220.jpg":"220x147","pp_22657494_1280.jpg":"1280x1628","pp_22657494_1024.jpg":"1024x1303","pp_22657494_640.jpg":"640x814","pp_22657494_480.jpg":"480x611","pp_22657494_340.jpg":"340x432","pp_22657494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_22657496_1920.jpg":"1920x1080","k_22657496_1280.jpg":"1280x1280","k_22657496_1024.jpg":"1024x1024","k_22657496_640.jpg":"640x640","k_22657496_480.jpg":"480x480","k_22657496_340.jpg":"340x340","k_22657496_220.jpg":"220x220","o_22657496_1280.jpg":"1280x843","o_22657496_1024.jpg":"1024x674","o_22657496_640.jpg":"640x421","o_22657496_480.jpg":"480x316","o_22657496_340.jpg":"340x224","o_22657496_220.jpg":"220x144","h_22657496_1280.jpg":"1280x854","h_22657496_1024.jpg":"1024x683","h_22657496_640.jpg":"640x427","h_22657496_480.jpg":"480x320","h_22657496_340.jpg":"340x227","h_22657496_220.jpg":"220x147","pp_22657496_1280.jpg":"1280x1628","pp_22657496_1024.jpg":"1024x1303","pp_22657496_640.jpg":"640x814","pp_22657496_480.jpg":"480x611","pp_22657496_340.jpg":"340x432","pp_22657496_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38586766 Threads: 3 Questions: 7110501675 Slow queries: 3304446 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608683808 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/iako-je-rafeael-je-vican-kistu-a-niko-apple-pen-u-u-prvom-zajenickom-izazovu-radili-su-kao-jedno-pogledajte-kakvim-su-muralom-ovi-talentirani-splistki-osnovci-osvojili-slatine-i-sto-obecaje-masta-novih-snaga-street-art-scene-1208163 [printLink] => /split/iako-je-rafeael-je-vican-kistu-a-niko-apple-pen-u-u-prvom-zajenickom-izazovu-radili-su-kao-jedno-pogledajte-kakvim-su-muralom-ovi-talentirani-splistki-osnovci-osvojili-slatine-i-sto-obecaje-masta-novih-snaga-street-art-scene-1208163?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253709 [name] => street art [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => street-art [link] => /tag/street-art ) [1] => stdClass Object ( [id] => 684364 [name] => mural slatine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-13 20:50:20 [main_article_id] => 0 [alias] => mural-slatine [link] => /tag/mural-slatine ) [2] => stdClass Object ( [id] => 481067 [name] => mural [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mural [link] => /tag/mural ) [3] => stdClass Object ( [id] => 226262 [name] => Slatine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slatine [link] => /tag/slatine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INFIŠANI U UMJETNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iako je Rafeael vičan kistu, a Niko apple pen-u u prvom zajedničkom izazovu radili su kao jedno. Pogledajte kakvim su muralom ovi talentirani splitski osnovci osvojili Slatine i što obećava mašta novih snaga street art scene [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627996.jpg [galleryCount] => 39 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627996.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627966.jpg [title] => Saša Burić/Cropix


 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22658136.png [title] =>

niko tičinović izlazak sunca

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627976.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Niko Tičinović i Rafael Schirmann

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627972.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627958.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627994.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22628002.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627954.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627978.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627988.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Niko Tičinović

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627984.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Rafael Schirmann

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22653318.jpg [title] =>

Iz mape Rafaela Schirmanna

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22653320.jpg [title] => Privatni album

Iz mape Rafaela Schirmanna

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22653322.jpg [title] => Privatni album

Iz mape Rafaela Schirmanna

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22653324.jpg [title] => Privatni album

Iz mape Rafaela Schirmanna

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22653326.jpg [title] =>

Iz mape Rafaela Schirmanna

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22653328.jpg [title] =>

Iz mape Rafaela Schirmanna

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22653330.jpg [title] =>

Iz mape Rafaela Schirmanna

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22653332.jpg [title] =>

Iz mape Rafaela Schirmanna

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22653334.jpg [title] =>

Rafaelovi akvareli

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22653336.jpg [title] => Privatni album

Rafaelovi akvareli

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22653338.jpg [title] => Privatni album

Iz mape Rafaela Schirmanna

) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22654998.png [title] => Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22655000.png [title] => Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22655002.png [title] => Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22655004.png [title] => Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22655008.png [title] => Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22655010.png [title] => Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22655012.png [title] => Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22655014.png [title] => Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22655016.png [title] => Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627992.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627990.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627962.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22627950.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22657492.jpg [title] => Privatni album

Sv. Duje Nike Tičinovića

) [37] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22657494.jpg [title] => Privatni album

Iz mape Nike Tičinovića

) [38] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/06/22657496.jpg [title] => Privatni album

Slika Rive koju je Niko Tičinović nacrtao u vrtiću

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Svit je pun ozbiljnih tema, šta je lito žešće, to su priče vatrenije. Malo ko misli na dicu. A njima triba najviše pažnje.

Tako smo u par navrata čuli za dva splitska omladinca koji su veliki talenti za slikanje i crtanje. Pa šta ne bi čuli njihovu štoriju. Zamislite vi, u današnje doba neko dite da je infišano u umjetnost. Kad se samo vrte filmovi rata, gladi, skupoće, para, sve nešto grintavo, štufo, nervozno, nezadovoljno... A dica sve to slušaju i gledaju, bulje u mobitele i niko ih ne pita za ništa.

Baš zato nan fali malo lipih, dičjih priča. Bit će ovo jedna od takvih, a bome, valja i bezecirat ovakve talente, nikad ne znaš oće li jednoga dana neko reć; evo vi ste prvi pisali o ova dva kreativca kad su još bili dica. Pa s ponoson pokazivat njihove radove na zidu. Ko zna, možda ih put odnese i na skroz druge strane, a šta nas briga, sad je tako kako je.

Znači, riječ je o Rafaelu Ivanu Schirmannu (11) koji je upravo završio peti razred splitske OŠ Skalice i Niki Tičinoviću (13) koji je zaključio šesti u OŠ Split 3.

Oni dva su van veliki talenti, sličnih umjetničkih puteva, a opet različiti. Prvi je posvećen klasičnome crtežu i akvarelu, voli jazz i saksofon, a drugi je skroz u digitalnoj umjetnosti, iz zvučnika mu piva TBF a "svira" samo na playstationu. Onda smo ih odlučili spojit na zajedničkome zadatku.

Slatinski zid

Stigli smo u Slatine, a to zato jer je Rafael u Slatinama na godišnjem odmoru kod tete Drage, i jer su Slatine otočni dio Splita di ćemo nać malo mira.

Brižni tajnik mjesnog odbora Renato Smolić naša nan je zid na općinskoj zgradi di bi talentirani dvojac moga izradit svoje prvo veće umjetničko djelo. Jednog dana, kad postanu veliki umjetnici, možda će slatinski zid u čijoj se ladovini na šentadama skupljaju penšjunati postat obavezno mjesto hodočašća njihovih fanova. Za sada, tu smo jer nam je zgodno i mirno.

 

---

image

Rafael Schirmann

Saša Burić/Cropix
---

 

Dok Niko priprema sprejeve i podlogu, ćakulamo s Rafaelom, čiji je crtački talent nadoša u šestoj godini života.

- Prvi crtež bila mi je zmija, a zašto baš zmija više ne znam. Nacrtao sam je najbolje što sam mogao - iskren je Rafael, pokazavši nam svoju mapu s lipin, vrlo realističnim prikazima ribara, barki, pejsaža i različitih životinja, od slonova do riba.

- Najdraže mi je raditi s grafitnim bojama, odnosno olovkom, ali posvećen sam i akvarelu. Već tri godine pohađam radionice splitske slikarice Lili Gluić, tamo učim akvarel - kaže Rafael.

- Crtaš iz glave ili gledaš?

- Mogu gledat, a mogu i iz glave.

- A ovoga slona, di si njega vidio?

- U knjizi.

- Znači, bit ćeš slikar u životu?

- Nee, bit ću neurokirurg!

- ?!

Razjasnila nam je njegova teta Draga Ljilja Šćepanović kako je Rafael od najranijeg djetinjstva izabra zanimanje:

- S dvi, tri godine proučavao je medicinski atlas, a najviše su ga zainteresirali živci u ljudskom tijelu i kako sve to funkcionira. Čvrsto je zaključio da želi biti liječnik, a onda je izabrao i specijalizaciju - za neurokirurga...

- A sviram i saksofon, sad ću u treći razred Muzičke škole, predaje mi Dragan Colić. Mlađa sestra Klara svira violinu - dodaje Rafael.

Naš momčić ne dangubi na litovanju, uspješan je u svome malome biznisu na parapetu u slatinskoj lučici.

- Crtam na pločicama od kamena; ribe, brodove, magarce, ono što turisti vole pa prodajem isprid restorana. I u jedan dan sam uspio zaraditi 220 kuna, ali druge dane nije bilo tako dobro. Skupljam kune za kupit pancerice jer idemo živjeti u Austriju di će mama vodit hotel na skijalištu, pa mi treba. Koliko koštaju pancerice?

- Neman ti pojma, biće priko iljadu kuna...

- Uf. A nekim mojim prijateljima nacrta baka ili mama pa isto prodaju, nije mi to u redu.

- To ti je škola života, uvik ti neko uzme ideju, ali tvoji su crteži bolji. Nego, stigneš li se okupat?

- A koje dite se ne kupa?

- Baš si mudrica.

- Bavim se još nečim, idem na karate. A imam i guštera leoparda gecka i zove se Oscar, živi u terariju. I pasa, španjolskog vodenog, zove se Kira – sve nam je ispričao Rafael, valjda u strahu da ga još ne pilamo, jer svaki čas jednin okon gleda na mural prid kojin se već razmaha Niko.

Jedva je dočeka pristup njihovoj velikoj slici; predložak slatinskog ribara je njegov, Niko ga je skicira u tablet i onda ga skupa prenose na zid.


---

image
Saša Burić/Cropix
---

 

- Ovde se može dodat još malo bijele, vidiš tu. A ako nešto faliješ slobodno presprejaj - upućuje ga Niko. Brzo je Rafael uvatija ruku.

Kakva sreća!

Mama Daria Ljilja Schirmann za to nam vrime priča kako je Rafael prije procrtao nego propisao.

- Prvi crtež je iz crtića WALL-E, napravio ga je u autu, sačuvali smo ga. U Austriji gdje smo živjeli do kraja 2019. vodili smo ga na Akademiju da procijene njegov talent i na koji način se ta nadarenost može njegovati. Pripremio je tri mape crteža i rekli su nam da je natprosječno nadaren.

Kad smo došli živit u Split prolazili smo kraj ateljea i ugledali pravog slikara s velikim platnom. Nije bilo druge, morali smo ući. Bio je to Pero Letica kojem se svidjela Rafaelova mapa, ali on nije radio s djecom. Onda smo krenuli na radionice slikarice Lili Gluić.

Poslije par mjeseci opet smo sreli gospodina Leticu koji je rekao da bi ipak radio s malim. Zamislite koja sreća! Ipak, kod Lili se izvještio u akvarelu i to baš voli iako mu je grafitna olovka ostala prva ljubav. Ponekad mjesec dana ne nacrta ništa, a onda se danima ne odvaja od papira - ispričala nam je mama Daria.

- Kad sam mu rekla da se vraćamo u Austriju, njegov uvjet je bio da tamo ima glazbena škola. Već vam je ispričao da svira saksofon. Sluša jazz, to nam stalno pušta u autu. A inače je dite ka dite, zanima ga skejt, snowboard, njemački govori, uči engleski i talijanski... Ima puno interesa i mislim da ih sve moramo podržavati, pa makar i odustao od nekih – objasnila nam je Daria Ljilja Schirmann.

Za to vrime na zidu se pojavljuje gajeta, ribar pod špančeron, more, oblaci, lanterna, sve onako stripovano.

Sa šentade kraj butige padaju prijedlozi: a di van je galeb? A di je sunce? Lanterna van mora imat crvene pruge. Pomalo se i publika uključila. Možda naiđu i turisti, pa padne koji euro...

Sad Rafael radi, a mi pričamo s Nikom čiji su digitalni radovi najsličniji nekom ultarmodernom kubizmu, pa ga zato i zovu Nicasso. I po stilovima bi ih mogli zvati Raffaello i Nicasso.

 

---

image

Niko Tičinović

Saša Burić/Cropix
---

 

Kaže Niko kako je počeo crtati u vrtiću, ali to je bilo loše.

- Onda sam prešao na olovku, pa prije dvi godine na tablet. To mi je bilo vrh.

- Je l'?

- Je, možeš beskrajno risat i brisat, minjat boje, poslat nekome...

- Voliš radit portrete ljudi? To je najteže?

- Je. Nije.

- Priča se po Splitu da radiš za gejmere, one njihove ka face?

- To se zovu avatari. Traže da im napravin, pa im napravin, a zauzvrat oni meni šalju followere.

- Proša si i školicu murala?

- Od moga prijatelja Luke otac je Pero Rančić, znate njega? E. On i Ivan Svaguša su nam pokazivali. Pet dana smo malo pričali, malo radili grafite i murale.

- Jesu pribrisani ili se mogu vidit?

- Ne znam, ja mislin da su pribrisani.

- Užas!

- Ma nije, to je dobro. Onda se mogu radit novi. Inače ne bi imali di napravit mural, svi bi zidovi bili zauzeti...

- Aaa, to je ta filozofija! A reci mi šta te još zanima?

- Igrice, svaki dan igran igrice.

- Koje bi priporučija?

- Sad su mi najbolje Minecraft, Valorant, Lego Star Wars...

- A boja?

- Zelena.

- Zašto?

- Pa ne znan. Tako san odlučija jednog dana. Biće jer iman zelene oči.

- Znači crna ti nije...

- Volija bi da je crna malo čišća. Ni svjetlo mi se previše ne sviđa, malo me plaši prejako svjetlo, ne znan zašto.

- To ti svakoga plaši. Onda si se odlučija za budućnost?

- Ono u životu? Pa tija bi bit ka barba Pero, da igran igrice i radin murale i ove svoje slike na tabletu.

- Slušaš muziku?

- TBF, heavy metal, Dubiozu Kolektiv, Beatlese...

- Čuja san i da radiš po kući?

- A je, kuvan, vadin suđe iz mašine, bacan škovace.

- Kuvaš brate?

- Karbonaru, njoke, torteline, frigan jaja.

- Bome lipo.

I njemu je ovo previše priče, pa otrči i Niko prid mural, lagano su obojica već posprejani po rukama i majicama, a i sprejat pod maskama po zvizdanu nije lako.

 

---

image
Saša Burić/Cropix
---

 

Neumoran lik

Zaboravi se puno toga šta su imali reć, pa umisto Nike, tata Žarko kaže kako je Nikin crtež svetoga Duje bija štampan na prvoj stranici "Slobodne".

- Nekad mu "naručim" plakate za neke festival i koncerte pa on to napravi onako iz gušta, a 'naručim' mu i portret nekog prijatelja, kolega. Prvi crtež kojeg smo mu zapazili bija je u vrtiću, nacrta je Dioklecijanovu palaču s nevjerojatno puno detalja: sfinga, palme, kampanel, galebi, brodovi, klupa, čudo kako je sve to zapamtija. Ima oko za detalj.

Onda bi ga gnjavili: Niko nacrtaj ovo, Niko nacrtaj ono, i nikad mu nije bija problem. Prvo je to radija s posca markerima, pa je s Perom radija sprejevima, a onda je baš u njega vidija tablet. Izbija nam je iPad i apple pen, olovku za tablet, ali bilo je veliko veselje. Mislim da je bolje šta je u tabletu naša i neku priliku da izrazi kreativnost. Druga varijanta bi bila da stalno bleji u mobitel.

Onda je dobro ovako. Pohađa i kreativnu radionicu "Jedna mladost – One youth" na engleskom jeziku, to je super ekipa, internacionalna. Ostavimo ga u subotu ujutro i tamo su do navečer. Uče grafički dizajn, programiranje, leadership, imaju homework klub za matematiku, rade filmove, youtuber club... Niko je baš neumoran lik, uvik nešto radi rukama od papira, crta, nikad mu nije dosadno. Samo ga malo limitiramo s igricama, sva bi dica poludila da ih pustiš cili dan na igrice, došli bi ka zombiji - kaže nam Žarko.

Rič po rič, sličica po sličica, igrica na slatinskome zidu je gotova. Dobre dvi ure su pituravali. Vrime je za odmaknit se, ali oni ne popuštaju. Svi govorimo: Ajde dobro je, prva liga, već smo ispinili na ovome suncu... Ali oni vide sto falingi.

Šešir nije dobar, ovde je tribalo malo sjene, ova maća je ostala... Nemoš ih maknit od onoga zida, do noći bi radili. I sto posto se sutra vratili. S novin detaljima. Na kraju su na jedini uvaženi prijedlog starijih ispod nasprejali onu starinsku: 'Navigare necesse est - Ploviti se mora.' Nikad kraja. Jedan pokvareni argument ih konačno obara:

- Dico, umjetnost nije savršena! Potpišite sliku i amo doma na dinju.

 

---

image
Saša Burić/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album

niko tičinović izlazak sunca

Saša Burić/Cropix

Niko Tičinović i Rafael Schirmann

Saša Burić/Cropix

Niko Tičinović

Saša Burić/Cropix

Rafael Schirmann


Iz mape Rafaela Schirmanna

Privatni album

Iz mape Rafaela Schirmanna

Privatni album

Iz mape Rafaela Schirmanna

Privatni album

Iz mape Rafaela Schirmanna


Iz mape Rafaela Schirmanna


Iz mape Rafaela Schirmanna


Iz mape Rafaela Schirmanna


Iz mape Rafaela Schirmanna


Rafaelovi akvareli

Privatni album

Rafaelovi akvareli

Privatni album

Iz mape Rafaela Schirmanna

Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

Privatni Album

Iz mape Nike Tičinovića

Privatni album

Sv. Duje Nike Tičinovića

Privatni album

Iz mape Nike Tičinovića

Privatni album

Slika Rive koju je Niko Tičinović nacrtao u vrtiću

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/iako-je-rafeael-je-vican-kistu-a-niko-apple-pen-u-u-prvom-zajenickom-izazovu-radili-su-kao-jedno-pogledajte-kakvim-su-muralom-ovi-talentirani-splistki-osnovci-osvojili-slatine-i-sto-obecaje-masta-novih-snaga-street-art-scene-1208163 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0fd1964a374494e43442946dcd06c5e6649acbaf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iako+je+Rafeael+vi%C4%8Dan+kistu%2C+a+Niko+apple+pen-u+u+prvom+zajedni%C4%8Dkom+izazovu+radili+su+kao+jedno.+Pogledajte+kakvim+su+muralom+ovi+talentirani+splitski+osnovci+osvojili+Slatine+i+%C5%A1to+obe%C4%87ava+ma%C5%A1ta+novih+snaga+street+art+scene%0A%0A+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fiako-je-rafeael-je-vican-kistu-a-niko-apple-pen-u-u-prvom-zajenickom-izazovu-radili-su-kao-jedno-pogledajte-kakvim-su-muralom-ovi-talentirani-splistki-osnovci-osvojili-slatine-i-sto-obecaje-masta-novih-snaga-street-art-scene-1208163 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fiako-je-rafeael-je-vican-kistu-a-niko-apple-pen-u-u-prvom-zajenickom-izazovu-radili-su-kao-jedno-pogledajte-kakvim-su-muralom-ovi-talentirani-splistki-osnovci-osvojili-slatine-i-sto-obecaje-masta-novih-snaga-street-art-scene-1208163 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INFIŠANI U UMJETNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitINFIŠANI U UMJETNOST

Iako je Rafeael vičan kistu, a Niko apple pen-u u prvom zajedničkom izazovu radili su kao jedno. Pogledajte kakvim su muralom ovi talentirani splitski osnovci osvojili Slatine i što obećava mašta novih snaga street art scene

Piše Damir Šarac
13. srpnja 2022. - 20:48

Svit je pun ozbiljnih tema, šta je lito žešće, to su priče vatrenije. Malo ko misli na dicu. A njima triba najviše pažnje.

Tako smo u par navrata čuli za dva splitska omladinca koji su veliki talenti za slikanje i crtanje. Pa šta ne bi čuli njihovu štoriju. Zamislite vi, u današnje doba neko dite da je infišano u umjetnost. Kad se samo vrte filmovi rata, gladi, skupoće, para, sve nešto grintavo, štufo, nervozno, nezadovoljno... A dica sve to slušaju i gledaju, bulje u mobitele i niko ih ne pita za ništa.

Baš zato nan fali malo lipih, dičjih priča. Bit će ovo jedna od takvih, a bome, valja i bezecirat ovakve talente, nikad ne znaš oće li jednoga dana neko reć; evo vi ste prvi pisali o ova dva kreativca kad su još bili dica. Pa s ponoson pokazivat njihove radove...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 04:04