stdClass Object ( [id] => 1348074 [title] => Grad Split se hvali, a ne da božićnicu ni naknadu čak ni teškim invalidima. Rampa je podignuta na sramotno malom iznosu [alias] => grad-split-se-hvali-a-ne-da-bozicnicu-ni-naknadu-cak-ni-teskim-invalidima-rampa-je-podignuta-na-sramotno-malom-iznosu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što smo o tome kako će samo umirovljenici s mirovinama ispod 292 eura dobiti božićnicu s kojoj se Grad Split toliko hvali, javila nam se Jugana Sinovčić, nekadašnja predstavnica udruga osoba s invaliditetom u Socijalnom vijeću, radnom tijelu Gradskog vijeća čija je zadaća zalagati se za primjenu Zakona o socijalnoj skrbi.

Izrazila je mišljenje kako može i niže. Jer ako su umirovljenici s 292 eura bogati, što tek onda reći za osobe s najtežim invaliditetom koji mjesečno primaju 365 eura. Za njih od Grada nema božićnice iako s tim novcem kupuju lijekove, pomagala ili pelene, ali oni su – bogatuni:

- Grad Split daje božićnicu samo osobama s invaliditetom koji primaju od Grada Splita naknadu. Tu naknadu dobivaju korisnici osobe invalidnine čija mjesečna primanja ne prelaze 365 eura. Time se vrši diskriminacija između osoba iste invalidnosti. Novčani prag ili cenzus je ukinut 2022. uvođenjem Zakona o socijalnoj skrbi – navela je Sinovčić.

---

image
Screenshot: Grad Split
---

Cenzus

Prije devet mjeseci je Socijalno vijeće jednoglasno prihvatilo njen prijedlog da se ukine cenzus. U rujnu se mijenja Odluka Grada o socijalnoj skrbi, ali zaključak sa Socijalnog vijeća nije ni došao pred Gradsko vijeće. To Sinovčić smatra nepoštovanjem demokratske procedure radi čega je podnijela ostavku, kaže nam. Naknada za korisnike osobne invalidnine je podignuta s 19,91 na 60 eura, ali cenzus je ostao.

Na posljednje dvije sjednice Socijalnog vijeća raspravljalo se o potrebi ukidanja cenzusa. Sinovčić je u rujnu, a Marijan Čelan (HDZ) u studenom pitao o ovoj temi. U zapisnicima je navedeno kako su oboje dobili odgovor od Bojana Ivoševića

- On nije razumio čemu služi osobna invalidnina već je to stalno brkao sa socijalnim kategorijama u smislu da je njihova politička odluka usmjerena socijalno najugroženijima. Ponašao se kao da je on taj koji odlučuje, a ne da Zaključak treba ići prema gradskim vijećnicima – pojašnjava Jugana Sinovčić.

Na sjednici u studenom je i predsjednik Socijalnog vijeća Damir Barbir izjavio ”kako bi se trebalo ići prema pomicanju cenzusa ne bi li se obuhvatio što je moguće veći broj korisnika”. No, od tada, sve stoji. Mrtva točka. Donijela se odluka o božićnicama. Za umirovljenike cenzus iznosi 292 eura. Za osobe s invaliditetom cenzus je 365 eura. Taman.

Božićnice iz Banovine od 60 eura će dobivati korisnici osobne invalidnine koji imaju barem tri godine prebivalište u Splitu. Osobna invalidnina donošenjem novog zakona 2022. iznosi  233 eura (1750 kuna) za osobe s utvrđenim četvrtim stupnjem invaliditeta i nema imovinskog cenzusa koji ju uvjetuje. Osobna invalidnina se ne uračunava kao prihod. Prilikom donošenja zakona je saborska zastupnica Ljubica Lukačić iz HDZ-a izjavila kako 40.000 osoba koristi osobnu invalidninu. 

---

image

Na fotografiji: Lubica Lukačić.

Ronald Goršić/Cropix
---

Banovina daje naknadu od 60 eura korisnicima osobne invalidnine ako im prihod od rada, mirovine, imovine i drugih oporezivih dohodaka mjesečno ne prelazi iznos od 364.99 eura. Osobna invalidnina nije dohodak, navodi Porezna uprava na svojim stranicama. 657 eura. Bome, "bogatstvo" za osobu s natježim stupnjem invaliditeta. Eto, naknada je uvećana za tri puta, ali cenzusom je ograničen broj osoba koji ju može dobiti.

U Zagrebu je, za razliku od Splita, ukinut imovinski cenzus. Od listopada naknada je porasla s 26.54 na 50 eura mjesečno. Eto, Split je u nečemu bolji, sigurno razmišlja aktualna vlast. Dali smo više nego Zagreb. Samo eto, mi ipak imamo prag bogatstva koji iznosi vrtoglavih 365 eura. Da je možda do novca navodi nas izjava Krune Jelinovića, predstavnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti kojeg vodi Mario Negotić.

- Trenutno nema osiguranih sredstava u proračunu za tu namjenu te je potrebno prethodno izmijeniti Odluku i osigurati sredstva rebalansom proračuna – njegova je izjava navedena u zapisniku od 21. ožujka.

---

image

U Zagrebu je manja naknada, ali zato nema cenzusa.

Ranko Šuvar/Cropix
---

To je potvrđeno i jednoglasnim zaključkom. O ukidanju cenzusa treba voditi računa prilikom donošenja nove Odluke i osigurati financijska sredstva rebalansom proračuna, navedeno je u Zaključku.

O Odluci se raspravljalo dan nakon sjednice Socijalnog vijeća. Cenzus je ostao. Očito nije bilo novca u rekordnom proračunu, najvećem u povijesti, teškom 335 milijuna eura, za trećinu veći nego lani. I onda rekordna 2024. s novim zaduženjem. Ali umirovljenici i osobe s invaliditetom s četvrtim, najtežim stupnjem neka uživaju u bogatim beneficijama s 292, odnosno, 365 eura prihoda.

Odluka o socijalnoj skrbi je protivna Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, kaže Sinovčić i upućuje nas na Anku Slošnjak, pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom koja je 2014. podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o socijalnoj skrbi koji je uključivao cenzus. U izvješću za 2020. ona navodi razloge za pokretanjem zahtjeva:

- Svrha osobne invalidnine je zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom za uključivanje u svakodnevni život zajednice, što je u skladu sa takozvanim socijalnim modelom invaliditeta te načelima Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Time se potiče nejednakost među osobama s istom težinom invaliditeta – stoji u izvješću za 2020.

Ustavni sud je iste godine odbio njen prijedlog zbog nepostojanja ustanovnopravno relevantnih razloga koji bi upućivali na potrebu pokretanja ustavnosudskog postupka. 

---

image

Na fotografiji: Anka Slošnjak.

Damir Krajac/Cropix
---

Na stranicama Vlade pronašli smo nacrt prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku prema kojem bi korisnici osobne invalidnine imali pravo na inkluzivni dodatak koji bi iznosio između 360 i 600 posto osnovice od 120 eura, ovisno u koju od tri razine potpore spadaju osobe s najtežim invaliditetom. Potpora je vezana s invalidnošću. Visina inkluzivnog dodatka bi bila umanjena za iznos osobne invalidnine.

Vlada se nada kako bi nakon dva čitanja Sabor trebao prihvatiti Zakon o inkluzivnom dodatku koji bi primalo 150.000 ljudi, rekao je Plenković na sjednici Povjerenstva za osobe s invaliditetom povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u studenom 2023. U rujnu je bilo 657.791 osoba s invaliditetom što je 17 posto stanovništa, dodao je premijer.

Ukupni iznos potpora bi iznosio između 432 i 720 eura. Otprilike nešto malo iznad trenutne minimalne bruto plaće, ako je vjerovati riječima Vlade od listopada.

---

image
Ronald Goršić/Cropix
---

Banovina promijenila kategorizaciju 

Što se lokalne razine tiče, druga prava poput prava na podmirenje pogrebnih troškova, potpore roditeljima njegovateljima i osoba sa tim statusom su uvjetovana imovinskim cenzusom kojeg je odredila Banovina. Pravo na naknadu troškova stanovanja ostvaruju korisnici zajamčene minimalne naknade, pravo na prehranu u pučkoj kuhinji i stipendija za učenike i studente s prosjekom 3.0 nisu određeni imovinskim cenzusom, stoji navedeno na web stranici Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu kojeg vodi Tihana Maglica.

Jedna od besplatnih usluga koju daje Grad je besplatni organizirani i sanitetski prijevoz za osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica i za osobe s 80%-tnim i većim tjelesnim oštećenjem na donjim ekstremitetima te njihova pratnja.

Upravo smo pisali o nelogičnostima odluke o besplatnom prijevozu koja je promijenjena prije dvije godine čime su osobe poput Željka, osobe sa 100%-tnim invaliditetom, i njegove majke Kate Bartulović ostali bez prava na besplatni prijevoz do plaže za invalide na Marjanu o čemu smo pisali

---

image

Kata Bartulović sa sinom Zeljkom.

Ante Čizmić/Cropix
---

Čak je morao ići i na testove ne bi li dokazao svoju invalidnost i to u svojoj 40.-oj godini. Što reći. U prijedlogu Odluke o socijalnoj skrbi trebala se naći i odluka o osiguranju besplatnog prijevoza za osobe s invaliditetom za djecu s teškoćama u razvoju s oštećenjem vida od 100% i gluhoslijepe osobe sa 100% tjelesnim oštećenjem i osobe i djeca s poremećajem iz spektra autizma s utvrđenim IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja. Puljak i Ivošević su 2022. podržali ovaj prijedlog, stoji navedeno u zapisniku, ali je sve palo u vodu zbog ostavki jednog i drugog 8. travnja 2022.

Pitali smo za komentar i zamjenika Ivoševića. Još čekamo.

---

Ništa od jezičca na vagi

Za komentar smo upitali i Damira Barbira, predsjednika Socijalnog vijeća koji je na posljednjoj sjednici podržao ovaj prijedlog. On je, već znamo, bio ključan jezičac u izglasavanju kredita za kapitalne projekte ovog ljeta što je i dovelo do razilaženja sa strankom SDP s obzirom kako je stao na stranu vijećnika stranke Centar kojima je nedostajao baš jedan glas. Evo i njegovog odgovora:

- Sjednice gradskog vijeća i dnevni red istih predlaže predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita.

Smatram da smo kroz Socijalno vijeće, mojim amandmanima na proračun Grada Splita uvelike pomogli osobama sa invaliditetom jer smo prilikom rebalansa Proračuna Grada izglasali porast visina naknade za korisnike osobne invalidnine Zavoda za socijalni rad s dosadašnjih 19,91 € na 60 €.

Nadalje, amandmanom na ovaj Proračun smo poduplali sredstva prilagodbi grada slijepim i slabovidnim osobama kako bi se nakon prve taktilne trake, realizirala i dodatna traka koju će odrediti Županijska udruga slijepih.

O nužnosti uskladjivanju Odluke sa Zakonom konačnu riječ mora dati pravna služba Grada Splita.

Strategija Grada Splita je da se prvenstveno pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, sukladno imovinskom cenzusu i ja sam sukladno navedenoj strategiji i pripremio svoje amandmane kako bi najveća financijska pomoć išla prema korisnicima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

---

---

U Hrvatskom saboru 15. prosinca izglasan Zakon o inkluzivnom dodatku

- Zakonom o inkluzivnom dodatku objedinjuju se četiri dosadašnje naknade - osobna invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknada za nezaposlene, a mjesečno će iznositi od 138 do 720 eura, ovisno o kategoriji, odnosno razini potpore.

Za prvu će kategoriju iznositi 720 eura, 480 eura za drugu, 430 eura za treću, te 162 eura i 138 eura za četvrtu i petu razinu.

Do priznavanja inkluzivnog dodatka korisnici će i dalje imati ostvarena prava, a postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024.. Nakon priznanja inkluzivnog dodatka korisnicima će biti isplaćena razlika - naveli su na stranicama Ministarstva 15. prosinca

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Uvijek može niže [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Uvijek može niže 2 0 8111 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-11 22:29:39 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-18 06:47:05 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-12-16 19:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Grad Split se hvali, a ne da božićnicu ni naknadu čak ni teškim invalidima. Rampa je podignuta na sramotno malom iznosu page_title=Grad Split se hvali, a ne da božićnicu ni naknadu čak ni teškim invalidima. Rampa je podignuta na sramotno malom iznosu [metakey] => božićnice u gradu splitu, jugana sinovčić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26122986.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26140435.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203867.png","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/23801856.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/25532918.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26201931.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26123068.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Screenshot: Grad Split","Damir Krajac\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Na fotografiji: Anka Slo\u0161njak.<\/p>","

Kata Bartulovi\u0107\u00a0sa sinom Zeljkom.<\/p>","

U Zagrebu je manja naknada, ali zato nema cenzusa.<\/p>","

Na fotografiji: Lubica Luka\u010di\u0107.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26122986_1920.jpg":"1920x1080","k_26122986_1280.jpg":"1280x1280","k_26122986_1024.jpg":"1024x1024","k_26122986_640.jpg":"640x640","k_26122986_480.jpg":"480x480","k_26122986_340.jpg":"340x340","k_26122986_220.jpg":"220x220","o_26122986_1280.jpg":"1280x853","o_26122986_1024.jpg":"1024x682","o_26122986_640.jpg":"640x426","o_26122986_480.jpg":"480x320","o_26122986_340.jpg":"340x226","o_26122986_220.jpg":"220x146","h_26122986_1280.jpg":"1280x854","h_26122986_1024.jpg":"1024x683","h_26122986_640.jpg":"640x427","h_26122986_480.jpg":"480x320","h_26122986_340.jpg":"340x227","h_26122986_220.jpg":"220x147","pp_26122986_1280.jpg":"1280x1628","pp_26122986_1024.jpg":"1024x1303","pp_26122986_640.jpg":"640x814","pp_26122986_480.jpg":"480x611","pp_26122986_340.jpg":"340x432","pp_26122986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1317","hd_26140435_1920.jpg":"1920x1080","k_26140435_1280.jpg":"1280x1280","k_26140435_1024.jpg":"1024x1024","k_26140435_640.jpg":"640x640","k_26140435_480.jpg":"480x480","k_26140435_340.jpg":"340x340","k_26140435_220.jpg":"220x220","o_26140435_1280.jpg":"1280x878","o_26140435_1024.jpg":"1024x702","o_26140435_640.jpg":"640x439","o_26140435_480.jpg":"480x329","o_26140435_340.jpg":"340x233","o_26140435_220.jpg":"220x150","h_26140435_1280.jpg":"1280x854","h_26140435_1024.jpg":"1024x683","h_26140435_640.jpg":"640x427","h_26140435_480.jpg":"480x320","h_26140435_340.jpg":"340x227","h_26140435_220.jpg":"220x147","pp_26140435_1280.jpg":"1280x1628","pp_26140435_1024.jpg":"1024x1303","pp_26140435_640.jpg":"640x814","pp_26140435_480.jpg":"480x611","pp_26140435_340.jpg":"340x432","pp_26140435_220.jpg":"220x280"},{"size0":"907x475","hd_26203867_1920.png":"1920x1080","k_26203867_1280.png":"1280x1280","k_26203867_1024.png":"1024x1024","k_26203867_640.png":"640x640","k_26203867_480.png":"480x480","k_26203867_340.png":"340x340","k_26203867_220.png":"220x220","o_26203867_1280.png":"1280x670","o_26203867_1024.png":"1024x536","o_26203867_640.png":"640x335","o_26203867_480.png":"480x251","o_26203867_340.png":"340x178","o_26203867_220.png":"220x115","h_26203867_1280.png":"1280x854","h_26203867_1024.png":"1024x683","h_26203867_640.png":"640x427","h_26203867_480.png":"480x320","h_26203867_340.png":"340x227","h_26203867_220.png":"220x147","pp_26203867_1280.png":"1280x1628","pp_26203867_1024.png":"1024x1303","pp_26203867_640.png":"640x814","pp_26203867_480.png":"480x611","pp_26203867_340.png":"340x432","pp_26203867_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_23801856_1920.jpg":"1920x1080","k_23801856_1280.jpg":"1280x1280","k_23801856_1024.jpg":"1024x1024","k_23801856_640.jpg":"640x640","k_23801856_480.jpg":"480x480","k_23801856_340.jpg":"340x340","k_23801856_220.jpg":"220x220","o_23801856_1280.jpg":"1280x870","o_23801856_1024.jpg":"1024x696","o_23801856_640.jpg":"640x435","o_23801856_480.jpg":"480x326","o_23801856_340.jpg":"340x231","o_23801856_220.jpg":"220x149","h_23801856_1280.jpg":"1280x854","h_23801856_1024.jpg":"1024x683","h_23801856_640.jpg":"640x427","h_23801856_480.jpg":"480x320","h_23801856_340.jpg":"340x227","h_23801856_220.jpg":"220x147","pp_23801856_1280.jpg":"1280x1628","pp_23801856_1024.jpg":"1024x1303","pp_23801856_640.jpg":"640x814","pp_23801856_480.jpg":"480x611","pp_23801856_340.jpg":"340x432","pp_23801856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1181","hd_25532918_1920.jpg":"1920x1080","k_25532918_1280.jpg":"1280x1280","k_25532918_1024.jpg":"1024x1024","k_25532918_640.jpg":"640x640","k_25532918_480.jpg":"480x480","k_25532918_340.jpg":"340x340","k_25532918_220.jpg":"220x220","o_25532918_1280.jpg":"1280x787","o_25532918_1024.jpg":"1024x629","o_25532918_640.jpg":"640x393","o_25532918_480.jpg":"480x295","o_25532918_340.jpg":"340x209","o_25532918_220.jpg":"220x135","h_25532918_1280.jpg":"1280x854","h_25532918_1024.jpg":"1024x683","h_25532918_640.jpg":"640x427","h_25532918_480.jpg":"480x320","h_25532918_340.jpg":"340x227","h_25532918_220.jpg":"220x147","pp_25532918_1280.jpg":"1280x1628","pp_25532918_1024.jpg":"1024x1303","pp_25532918_640.jpg":"640x814","pp_25532918_480.jpg":"480x611","pp_25532918_340.jpg":"340x432","pp_25532918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26201931_1920.jpg":"1920x1080","k_26201931_1280.jpg":"1280x1280","k_26201931_1024.jpg":"1024x1024","k_26201931_640.jpg":"640x640","k_26201931_480.jpg":"480x480","k_26201931_340.jpg":"340x340","k_26201931_220.jpg":"220x220","o_26201931_1280.jpg":"1280x853","o_26201931_1024.jpg":"1024x682","o_26201931_640.jpg":"640x426","o_26201931_480.jpg":"480x320","o_26201931_340.jpg":"340x226","o_26201931_220.jpg":"220x146","h_26201931_1280.jpg":"1280x854","h_26201931_1024.jpg":"1024x683","h_26201931_640.jpg":"640x427","h_26201931_480.jpg":"480x320","h_26201931_340.jpg":"340x227","h_26201931_220.jpg":"220x147","pp_26201931_1280.jpg":"1280x1628","pp_26201931_1024.jpg":"1024x1303","pp_26201931_640.jpg":"640x814","pp_26201931_480.jpg":"480x611","pp_26201931_340.jpg":"340x432","pp_26201931_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26123068_1920.jpg":"1920x1080","k_26123068_1280.jpg":"1280x1280","k_26123068_1024.jpg":"1024x1024","k_26123068_640.jpg":"640x640","k_26123068_480.jpg":"480x480","k_26123068_340.jpg":"340x340","k_26123068_220.jpg":"220x220","o_26123068_1280.jpg":"1280x853","o_26123068_1024.jpg":"1024x682","o_26123068_640.jpg":"640x426","o_26123068_480.jpg":"480x320","o_26123068_340.jpg":"340x226","o_26123068_220.jpg":"220x146","h_26123068_1280.jpg":"1280x854","h_26123068_1024.jpg":"1024x683","h_26123068_640.jpg":"640x427","h_26123068_480.jpg":"480x320","h_26123068_340.jpg":"340x227","h_26123068_220.jpg":"220x147","pp_26123068_1280.jpg":"1280x1628","pp_26123068_1024.jpg":"1024x1303","pp_26123068_640.jpg":"640x814","pp_26123068_480.jpg":"480x611","pp_26123068_340.jpg":"340x432","pp_26123068_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4722660 Threads: 6 Questions: 160831001 Slow queries: 69834 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4751687 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 42 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/grad-split-se-hvali-a-ne-da-bozicnicu-ni-naknadu-cak-ni-teskim-invalidima-rampa-je-podignuta-na-sramotno-malom-iznosu-1348074 [printLink] => /split/grad-split-se-hvali-a-ne-da-bozicnicu-ni-naknadu-cak-ni-teskim-invalidima-rampa-je-podignuta-na-sramotno-malom-iznosu-1348074?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 740780 [name] => božićnice u gradu splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-16 20:53:40 [main_article_id] => 0 [alias] => bozicnice-u-gradu-splitu [link] => /tag/bozicnice-u-gradu-splitu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 709893 [name] => jugana sinovčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-20 17:17:14 [main_article_id] => 0 [alias] => jugana-sinovcic [link] => /tag/jugana-sinovcic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Uvijek može niže [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grad Split se hvali, a ne da božićnicu ni naknadu čak ni teškim invalidima. Rampa je podignuta na sramotno malom iznosu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-18-19-03-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26122986.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ronald Goršić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26122986.jpg [title] => Ronald Goršić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26140435.jpg [title] => Ronald Goršić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203867.png [title] => Screenshot: Grad Split ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/23801856.jpg [title] =>

Na fotografiji: Anka Slošnjak.

Damir Krajac/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/25532918.jpg [title] =>

Kata Bartulović sa sinom Zeljkom.

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26201931.jpg [title] =>

U Zagrebu je manja naknada, ali zato nema cenzusa.

Ranko Šuvar/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26123068.jpg [title] =>

Na fotografiji: Lubica Lukačić.

Ronald Goršić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što smo o tome kako će samo umirovljenici s mirovinama ispod 292 eura dobiti božićnicu s kojoj se Grad Split toliko hvali, javila nam se Jugana Sinovčić, nekadašnja predstavnica udruga osoba s invaliditetom u Socijalnom vijeću, radnom tijelu Gradskog vijeća čija je zadaća zalagati se za primjenu Zakona o socijalnoj skrbi.

Izrazila je mišljenje kako može i niže. Jer ako su umirovljenici s 292 eura bogati, što tek onda reći za osobe s najtežim invaliditetom koji mjesečno primaju 365 eura. Za njih od Grada nema božićnice iako s tim novcem kupuju lijekove, pomagala ili pelene, ali oni su – bogatuni:

- Grad Split daje božićnicu samo osobama s invaliditetom koji primaju od Grada Splita naknadu. Tu naknadu dobivaju korisnici osobe invalidnine čija mjesečna primanja ne prelaze 365 eura. Time se vrši diskriminacija između osoba iste invalidnosti. Novčani prag ili cenzus je ukinut 2022. uvođenjem Zakona o socijalnoj skrbi – navela je Sinovčić.

---

image
Screenshot: Grad Split
---

Cenzus

Prije devet mjeseci je Socijalno vijeće jednoglasno prihvatilo njen prijedlog da se ukine cenzus. U rujnu se mijenja Odluka Grada o socijalnoj skrbi, ali zaključak sa Socijalnog vijeća nije ni došao pred Gradsko vijeće. To Sinovčić smatra nepoštovanjem demokratske procedure radi čega je podnijela ostavku, kaže nam. Naknada za korisnike osobne invalidnine je podignuta s 19,91 na 60 eura, ali cenzus je ostao.

Na posljednje dvije sjednice Socijalnog vijeća raspravljalo se o potrebi ukidanja cenzusa. Sinovčić je u rujnu, a Marijan Čelan (HDZ) u studenom pitao o ovoj temi. U zapisnicima je navedeno kako su oboje dobili odgovor od Bojana Ivoševića

- On nije razumio čemu služi osobna invalidnina već je to stalno brkao sa socijalnim kategorijama u smislu da je njihova politička odluka usmjerena socijalno najugroženijima. Ponašao se kao da je on taj koji odlučuje, a ne da Zaključak treba ići prema gradskim vijećnicima – pojašnjava Jugana Sinovčić.

Na sjednici u studenom je i predsjednik Socijalnog vijeća Damir Barbir izjavio ”kako bi se trebalo ići prema pomicanju cenzusa ne bi li se obuhvatio što je moguće veći broj korisnika”. No, od tada, sve stoji. Mrtva točka. Donijela se odluka o božićnicama. Za umirovljenike cenzus iznosi 292 eura. Za osobe s invaliditetom cenzus je 365 eura. Taman.

Božićnice iz Banovine od 60 eura će dobivati korisnici osobne invalidnine koji imaju barem tri godine prebivalište u Splitu. Osobna invalidnina donošenjem novog zakona 2022. iznosi  233 eura (1750 kuna) za osobe s utvrđenim četvrtim stupnjem invaliditeta i nema imovinskog cenzusa koji ju uvjetuje. Osobna invalidnina se ne uračunava kao prihod. Prilikom donošenja zakona je saborska zastupnica Ljubica Lukačić iz HDZ-a izjavila kako 40.000 osoba koristi osobnu invalidninu. 

---

image

Na fotografiji: Lubica Lukačić.

Ronald Goršić/Cropix
---

Banovina daje naknadu od 60 eura korisnicima osobne invalidnine ako im prihod od rada, mirovine, imovine i drugih oporezivih dohodaka mjesečno ne prelazi iznos od 364.99 eura. Osobna invalidnina nije dohodak, navodi Porezna uprava na svojim stranicama. 657 eura. Bome, "bogatstvo" za osobu s natježim stupnjem invaliditeta. Eto, naknada je uvećana za tri puta, ali cenzusom je ograničen broj osoba koji ju može dobiti.

U Zagrebu je, za razliku od Splita, ukinut imovinski cenzus. Od listopada naknada je porasla s 26.54 na 50 eura mjesečno. Eto, Split je u nečemu bolji, sigurno razmišlja aktualna vlast. Dali smo više nego Zagreb. Samo eto, mi ipak imamo prag bogatstva koji iznosi vrtoglavih 365 eura. Da je možda do novca navodi nas izjava Krune Jelinovića, predstavnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti kojeg vodi Mario Negotić.

- Trenutno nema osiguranih sredstava u proračunu za tu namjenu te je potrebno prethodno izmijeniti Odluku i osigurati sredstva rebalansom proračuna – njegova je izjava navedena u zapisniku od 21. ožujka.

---

image

U Zagrebu je manja naknada, ali zato nema cenzusa.

Ranko Šuvar/Cropix
---

To je potvrđeno i jednoglasnim zaključkom. O ukidanju cenzusa treba voditi računa prilikom donošenja nove Odluke i osigurati financijska sredstva rebalansom proračuna, navedeno je u Zaključku.

O Odluci se raspravljalo dan nakon sjednice Socijalnog vijeća. Cenzus je ostao. Očito nije bilo novca u rekordnom proračunu, najvećem u povijesti, teškom 335 milijuna eura, za trećinu veći nego lani. I onda rekordna 2024. s novim zaduženjem. Ali umirovljenici i osobe s invaliditetom s četvrtim, najtežim stupnjem neka uživaju u bogatim beneficijama s 292, odnosno, 365 eura prihoda.

Odluka o socijalnoj skrbi je protivna Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, kaže Sinovčić i upućuje nas na Anku Slošnjak, pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom koja je 2014. podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o socijalnoj skrbi koji je uključivao cenzus. U izvješću za 2020. ona navodi razloge za pokretanjem zahtjeva:

- Svrha osobne invalidnine je zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom za uključivanje u svakodnevni život zajednice, što je u skladu sa takozvanim socijalnim modelom invaliditeta te načelima Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Time se potiče nejednakost među osobama s istom težinom invaliditeta – stoji u izvješću za 2020.

Ustavni sud je iste godine odbio njen prijedlog zbog nepostojanja ustanovnopravno relevantnih razloga koji bi upućivali na potrebu pokretanja ustavnosudskog postupka. 

---

image

Na fotografiji: Anka Slošnjak.

Damir Krajac/Cropix
---

Na stranicama Vlade pronašli smo nacrt prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku prema kojem bi korisnici osobne invalidnine imali pravo na inkluzivni dodatak koji bi iznosio između 360 i 600 posto osnovice od 120 eura, ovisno u koju od tri razine potpore spadaju osobe s najtežim invaliditetom. Potpora je vezana s invalidnošću. Visina inkluzivnog dodatka bi bila umanjena za iznos osobne invalidnine.

Vlada se nada kako bi nakon dva čitanja Sabor trebao prihvatiti Zakon o inkluzivnom dodatku koji bi primalo 150.000 ljudi, rekao je Plenković na sjednici Povjerenstva za osobe s invaliditetom povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u studenom 2023. U rujnu je bilo 657.791 osoba s invaliditetom što je 17 posto stanovništa, dodao je premijer.

Ukupni iznos potpora bi iznosio između 432 i 720 eura. Otprilike nešto malo iznad trenutne minimalne bruto plaće, ako je vjerovati riječima Vlade od listopada.

---

image
Ronald Goršić/Cropix
---

Banovina promijenila kategorizaciju 

Što se lokalne razine tiče, druga prava poput prava na podmirenje pogrebnih troškova, potpore roditeljima njegovateljima i osoba sa tim statusom su uvjetovana imovinskim cenzusom kojeg je odredila Banovina. Pravo na naknadu troškova stanovanja ostvaruju korisnici zajamčene minimalne naknade, pravo na prehranu u pučkoj kuhinji i stipendija za učenike i studente s prosjekom 3.0 nisu određeni imovinskim cenzusom, stoji navedeno na web stranici Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu kojeg vodi Tihana Maglica.

Jedna od besplatnih usluga koju daje Grad je besplatni organizirani i sanitetski prijevoz za osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica i za osobe s 80%-tnim i većim tjelesnim oštećenjem na donjim ekstremitetima te njihova pratnja.

Upravo smo pisali o nelogičnostima odluke o besplatnom prijevozu koja je promijenjena prije dvije godine čime su osobe poput Željka, osobe sa 100%-tnim invaliditetom, i njegove majke Kate Bartulović ostali bez prava na besplatni prijevoz do plaže za invalide na Marjanu o čemu smo pisali

---

image

Kata Bartulović sa sinom Zeljkom.

Ante Čizmić/Cropix
---

Čak je morao ići i na testove ne bi li dokazao svoju invalidnost i to u svojoj 40.-oj godini. Što reći. U prijedlogu Odluke o socijalnoj skrbi trebala se naći i odluka o osiguranju besplatnog prijevoza za osobe s invaliditetom za djecu s teškoćama u razvoju s oštećenjem vida od 100% i gluhoslijepe osobe sa 100% tjelesnim oštećenjem i osobe i djeca s poremećajem iz spektra autizma s utvrđenim IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja. Puljak i Ivošević su 2022. podržali ovaj prijedlog, stoji navedeno u zapisniku, ali je sve palo u vodu zbog ostavki jednog i drugog 8. travnja 2022.

Pitali smo za komentar i zamjenika Ivoševića. Još čekamo.

---

Ništa od jezičca na vagi

Za komentar smo upitali i Damira Barbira, predsjednika Socijalnog vijeća koji je na posljednjoj sjednici podržao ovaj prijedlog. On je, već znamo, bio ključan jezičac u izglasavanju kredita za kapitalne projekte ovog ljeta što je i dovelo do razilaženja sa strankom SDP s obzirom kako je stao na stranu vijećnika stranke Centar kojima je nedostajao baš jedan glas. Evo i njegovog odgovora:

- Sjednice gradskog vijeća i dnevni red istih predlaže predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita.

Smatram da smo kroz Socijalno vijeće, mojim amandmanima na proračun Grada Splita uvelike pomogli osobama sa invaliditetom jer smo prilikom rebalansa Proračuna Grada izglasali porast visina naknade za korisnike osobne invalidnine Zavoda za socijalni rad s dosadašnjih 19,91 € na 60 €.

Nadalje, amandmanom na ovaj Proračun smo poduplali sredstva prilagodbi grada slijepim i slabovidnim osobama kako bi se nakon prve taktilne trake, realizirala i dodatna traka koju će odrediti Županijska udruga slijepih.

O nužnosti uskladjivanju Odluke sa Zakonom konačnu riječ mora dati pravna služba Grada Splita.

Strategija Grada Splita je da se prvenstveno pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, sukladno imovinskom cenzusu i ja sam sukladno navedenoj strategiji i pripremio svoje amandmane kako bi najveća financijska pomoć išla prema korisnicima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

---

---

U Hrvatskom saboru 15. prosinca izglasan Zakon o inkluzivnom dodatku

- Zakonom o inkluzivnom dodatku objedinjuju se četiri dosadašnje naknade - osobna invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknada za nezaposlene, a mjesečno će iznositi od 138 do 720 eura, ovisno o kategoriji, odnosno razini potpore.

Za prvu će kategoriju iznositi 720 eura, 480 eura za drugu, 430 eura za treću, te 162 eura i 138 eura za četvrtu i petu razinu.

Do priznavanja inkluzivnog dodatka korisnici će i dalje imati ostvarena prava, a postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024.. Nakon priznanja inkluzivnog dodatka korisnicima će biti isplaćena razlika - naveli su na stranicama Ministarstva 15. prosinca

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ronald Goršić/Cropix Ronald Goršić/Cropix Screenshot: Grad Split Damir Krajac/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ronald Goršić/Cropix
Damir Krajac/Cropix

Na fotografiji: Anka Slošnjak.

Ante Čizmić/Cropix

Kata Bartulović sa sinom Zeljkom.

Ranko Šuvar/Cropix

U Zagrebu je manja naknada, ali zato nema cenzusa.

Ronald Goršić/Cropix

Na fotografiji: Lubica Lukačić.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/grad-split-se-hvali-a-ne-da-bozicnicu-ni-naknadu-cak-ni-teskim-invalidima-rampa-je-podignuta-na-sramotno-malom-iznosu-1348074 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa85ee2835d6894e6efec06222543e7df36e8db9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grad+Split+se+hvali%2C+a+ne+da+bo%C5%BEi%C4%87nicu+ni+naknadu+%C4%8Dak+ni+te%C5%A1kim+invalidima.+Rampa+je+podignuta+na+sramotno+malom+iznosu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgrad-split-se-hvali-a-ne-da-bozicnicu-ni-naknadu-cak-ni-teskim-invalidima-rampa-je-podignuta-na-sramotno-malom-iznosu-1348074 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgrad-split-se-hvali-a-ne-da-bozicnicu-ni-naknadu-cak-ni-teskim-invalidima-rampa-je-podignuta-na-sramotno-malom-iznosu-1348074 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Uvijek može niže [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitUvijek može niže

Grad Split se hvali, a ne da božićnicu ni naknadu čak ni teškim invalidima. Rampa je podignuta na sramotno malom iznosu

Piše Božidar Lončar
16. prosinca 2023. - 20:53

Nakon što smo o tome kako će samo umirovljenici s mirovinama ispod 292 eura dobiti božićnicu s kojoj se Grad Split toliko hvali, javila nam se Jugana Sinovčić, nekadašnja predstavnica udruga osoba s invaliditetom u Socijalnom vijeću, radnom tijelu Gradskog vijeća čija je zadaća zalagati se za primjenu Zakona o socijalnoj skrbi.

Izrazila je mišljenje kako može i niže. Jer ako su umirovljenici s 292 eura bogati, što tek onda reći za osobe s najtežim invaliditetom koji mjesečno primaju 365 eura. Za njih od Grada nema božićnice iako s tim novcem kupuju lijekove, pomagala ili pelene, ali oni su – bogatuni:

- Grad Split daje božićnicu samo osobama s invaliditetom koji primaju od Grada Splita naknadu. Tu naknadu dobivaju korisnici osobe invalidnine čija mjesečna primanja ne prelaze 365 eura. Time se vrši diskriminacija između osoba iste invalidnosti. Novčani prag ili cenzus je ukinut 2022. uvođenjem Zakona o socijalnoj skrbi – navela je Sinovčić.

image
Screenshot: Grad Split

Cenzus

Prije devet mjeseci je Socijalno vijeće jednoglasno prihvatilo njen prijedlog da se ukine cenzus. U rujnu se mijenja Odluka Grada o socijalnoj skrbi, ali zaključak sa Socijalnog vijeća nije ni došao pred Gradsko vijeće. To Sinovčić smatra nepoštovanjem demokratske procedure radi čega je podnijela ostavku, kaže nam. Naknada za korisnike osobne invalidnine je podignuta s 19,91 na 60 eura, ali cenzus je ostao.

Na posljednje dvije sjednice Socijalnog vijeća raspravljalo se o potrebi ukidanja cenzusa. Sinovčić je u rujnu, a Marijan Čelan (HDZ) u studenom pitao o ovoj temi. U zapisnicima je navedeno kako su oboje dobili odgovor od Bojana Ivoševića

- On nije razumio čemu služi osobna invalidnina već je to stalno brkao sa socijalnim kategorijama u smislu da je njihova politička odluka usmjerena socijalno najugroženijima. Ponašao se kao da je on taj koji odlučuje, a ne da Zaključak treba ići prema gradskim vijećnicima – pojašnjava Jugana Sinovčić.

Na sjednici u studenom je i predsjednik Socijalnog vijeća Damir Barbir izjavio ”kako bi se trebalo ići prema pomicanju cenzusa ne bi li se obuhvatio što je moguće veći broj korisnika”. No, od tada, sve stoji. Mrtva točka. Donijela se odluka o božićnicama. Za umirovljenike cenzus iznosi 292 eura. Za osobe s invaliditetom cenzus je 365 eura. Taman.

Božićnice iz Banovine od 60 eura će dobivati korisnici osobne invalidnine koji imaju barem tri godine prebivalište u Splitu. Osobna invalidnina donošenjem novog zakona 2022. iznosi  233 eura (1750 kuna) za osobe s utvrđenim četvrtim stupnjem invaliditeta i nema imovinskog cenzusa koji ju uvjetuje. Osobna invalidnina se ne uračunava kao prihod. Prilikom donošenja zakona je saborska zastupnica Ljubica Lukačić iz HDZ-a izjavila kako 40.000 osoba koristi osobnu invalidninu. 

image

Na fotografiji: Lubica Lukačić.

Ronald Goršić/Cropix

Banovina daje naknadu od 60 eura korisnicima osobne invalidnine ako im prihod od rada, mirovine, imovine i drugih oporezivih dohodaka mjesečno ne prelazi iznos od 364.99 eura. Osobna invalidnina nije dohodak, navodi Porezna uprava na svojim stranicama. 657 eura. Bome, "bogatstvo" za osobu s natježim stupnjem invaliditeta. Eto, naknada je uvećana za tri puta, ali cenzusom je ograničen broj osoba koji ju može dobiti.

U Zagrebu je, za razliku od Splita, ukinut imovinski cenzus. Od listopada naknada je porasla s 26.54 na 50 eura mjesečno. Eto, Split je u nečemu bolji, sigurno razmišlja aktualna vlast. Dali smo više nego Zagreb. Samo eto, mi ipak imamo prag bogatstva koji iznosi vrtoglavih 365 eura. Da je možda do novca navodi nas izjava Krune Jelinovića, predstavnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti kojeg vodi Mario Negotić.

- Trenutno nema osiguranih sredstava u proračunu za tu namjenu te je potrebno prethodno izmijeniti Odluku i osigurati sredstva rebalansom proračuna – njegova je izjava navedena u zapisniku od 21. ožujka.

image

U Zagrebu je manja naknada, ali zato nema cenzusa.

Ranko Šuvar/Cropix

To je potvrđeno i jednoglasnim zaključkom. O ukidanju cenzusa treba voditi računa prilikom donošenja nove Odluke i osigurati financijska sredstva rebalansom proračuna, navedeno je u Zaključku.

O Odluci se raspravljalo dan nakon sjednice Socijalnog vijeća. Cenzus je ostao. Očito nije bilo novca u rekordnom proračunu, najvećem u povijesti, teškom 335 milijuna eura, za trećinu veći nego lani. I onda rekordna 2024. s novim zaduženjem. Ali umirovljenici i osobe s invaliditetom s četvrtim, najtežim stupnjem neka uživaju u bogatim beneficijama s 292, odnosno, 365 eura prihoda.

Odluka o socijalnoj skrbi je protivna Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, kaže Sinovčić i upućuje nas na Anku Slošnjak, pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom koja je 2014. podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o socijalnoj skrbi koji je uključivao cenzus. U izvješću za 2020. ona navodi razloge za pokretanjem zahtjeva:

- Svrha osobne invalidnine je zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom za uključivanje u svakodnevni život zajednice, što je u skladu sa takozvanim socijalnim modelom invaliditeta te načelima Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Time se potiče nejednakost među osobama s istom težinom invaliditeta – stoji u izvješću za 2020.

Ustavni sud je iste godine odbio njen prijedlog zbog nepostojanja ustanovnopravno relevantnih razloga koji bi upućivali na potrebu pokretanja ustavnosudskog postupka. 

image

Na fotografiji: Anka Slošnjak.

Damir Krajac/Cropix

Na stranicama Vlade pronašli smo nacrt prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku prema kojem bi korisnici osobne invalidnine imali pravo na inkluzivni dodatak koji bi iznosio između 360 i 600 posto osnovice od 120 eura, ovisno u koju od tri razine potpore spadaju osobe s najtežim invaliditetom. Potpora je vezana s invalidnošću. Visina inkluzivnog dodatka bi bila umanjena za iznos osobne invalidnine.

Vlada se nada kako bi nakon dva čitanja Sabor trebao prihvatiti Zakon o inkluzivnom dodatku koji bi primalo 150.000 ljudi, rekao je Plenković na sjednici Povjerenstva za osobe s invaliditetom povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u studenom 2023. U rujnu je bilo 657.791 osoba s invaliditetom što je 17 posto stanovništa, dodao je premijer.

Ukupni iznos potpora bi iznosio između 432 i 720 eura. Otprilike nešto malo iznad trenutne minimalne bruto plaće, ako je vjerovati riječima Vlade od listopada.

image
Ronald Goršić/Cropix

Banovina promijenila kategorizaciju 

Što se lokalne razine tiče, druga prava poput prava na podmirenje pogrebnih troškova, potpore roditeljima njegovateljima i osoba sa tim statusom su uvjetovana imovinskim cenzusom kojeg je odredila Banovina. Pravo na naknadu troškova stanovanja ostvaruju korisnici zajamčene minimalne naknade, pravo na prehranu u pučkoj kuhinji i stipendija za učenike i studente s prosjekom 3.0 nisu određeni imovinskim cenzusom, stoji navedeno na web stranici Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu kojeg vodi Tihana Maglica.

Jedna od besplatnih usluga koju daje Grad je besplatni organizirani i sanitetski prijevoz za osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica i za osobe s 80%-tnim i većim tjelesnim oštećenjem na donjim ekstremitetima te njihova pratnja.

Upravo smo pisali o nelogičnostima odluke o besplatnom prijevozu koja je promijenjena prije dvije godine čime su osobe poput Željka, osobe sa 100%-tnim invaliditetom, i njegove majke Kate Bartulović ostali bez prava na besplatni prijevoz do plaže za invalide na Marjanu o čemu smo pisali

image

Kata Bartulović sa sinom Zeljkom.

Ante Čizmić/Cropix

Čak je morao ići i na testove ne bi li dokazao svoju invalidnost i to u svojoj 40.-oj godini. Što reći. U prijedlogu Odluke o socijalnoj skrbi trebala se naći i odluka o osiguranju besplatnog prijevoza za osobe s invaliditetom za djecu s teškoćama u razvoju s oštećenjem vida od 100% i gluhoslijepe osobe sa 100% tjelesnim oštećenjem i osobe i djeca s poremećajem iz spektra autizma s utvrđenim IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja. Puljak i Ivošević su 2022. podržali ovaj prijedlog, stoji navedeno u zapisniku, ali je sve palo u vodu zbog ostavki jednog i drugog 8. travnja 2022.

Pitali smo za komentar i zamjenika Ivoševića. Još čekamo.

Ništa od jezičca na vagi

Za komentar smo upitali i Damira Barbira, predsjednika Socijalnog vijeća koji je na posljednjoj sjednici podržao ovaj prijedlog. On je, već znamo, bio ključan jezičac u izglasavanju kredita za kapitalne projekte ovog ljeta što je i dovelo do razilaženja sa strankom SDP s obzirom kako je stao na stranu vijećnika stranke Centar kojima je nedostajao baš jedan glas. Evo i njegovog odgovora:

- Sjednice gradskog vijeća i dnevni red istih predlaže predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita.

Smatram da smo kroz Socijalno vijeće, mojim amandmanima na proračun Grada Splita uvelike pomogli osobama sa invaliditetom jer smo prilikom rebalansa Proračuna Grada izglasali porast visina naknade za korisnike osobne invalidnine Zavoda za socijalni rad s dosadašnjih 19,91 € na 60 €.

Nadalje, amandmanom na ovaj Proračun smo poduplali sredstva prilagodbi grada slijepim i slabovidnim osobama kako bi se nakon prve taktilne trake, realizirala i dodatna traka koju će odrediti Županijska udruga slijepih.

O nužnosti uskladjivanju Odluke sa Zakonom konačnu riječ mora dati pravna služba Grada Splita.

Strategija Grada Splita je da se prvenstveno pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, sukladno imovinskom cenzusu i ja sam sukladno navedenoj strategiji i pripremio svoje amandmane kako bi najveća financijska pomoć išla prema korisnicima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

U Hrvatskom saboru 15. prosinca izglasan Zakon o inkluzivnom dodatku

- Zakonom o inkluzivnom dodatku objedinjuju se četiri dosadašnje naknade - osobna invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknada za nezaposlene, a mjesečno će iznositi od 138 do 720 eura, ovisno o kategoriji, odnosno razini potpore.

Za prvu će kategoriju iznositi 720 eura, 480 eura za drugu, 430 eura za treću, te 162 eura i 138 eura za četvrtu i petu razinu.

Do priznavanja inkluzivnog dodatka korisnici će i dalje imati ostvarena prava, a postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024.. Nakon priznanja inkluzivnog dodatka korisnicima će biti isplaćena razlika - naveli su na stranicama Ministarstva 15. prosinca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:19