stdClass Object ( [id] => 1301455 [title] => Graba stao u obranu kolegi iz Noštroma: ‘Ako je njegova ideja, zašto natječaj? Ali, postoje dva velika problema...‘ [alias] => graba-stao-u-obranu-kolegi-iz-nostroma-ako-je-njegova-ideja-zasto-natjecaj-ali-postoje-dva-velika-problema [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U procesu je zaprimanje prijava za organizaciju "Festivala dalmatinske gastronomije" koji se ima održati na Peškariji. Sretni dobitnik bi se trebao znati do kraja tekućeg mjeseca, a sama manifestacija započinje 4. srpnja i traje do 30. rujna ove godine. Prema uvjetima natječaja, ribarnica će se moći koristiti svakog dana od 16 sati do ponoći.

A kako je sve skupa ideja renomiranog gradskog ugostitelja Zlatka Marinovića, vlasnika restorana Noštromo - na Peškariji - njegov stav je da je taj natječaj, u principu, suvišan. 

---

---

- Nemam ništa protiv njih, ali ako su kolege, neće se javiti na natječaj. Nisam s njima o tome razgovarao. Mi smo prijatelji, a Corto Maltese me je već podržao. Njemu je neprihvatljivo da netko razmišlja o tome što ja radim već 10 - 15 godina. Od Puljića pokojnog pa nadalje, svi gradonačelnici... to smo praktički na ulici riješili. Tako sam riješio prošle godine i s ovom vlasti. To je išlo onda u nastavak. Oni drže pravila, ja to poštivam. I sve sam ispoštivao što smo se dogovorili – poručio je.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Nakon što smo kod nekoliko njegovih kolega provjerili hoće li iskazati kolegijalnost koju zaziva Marinović ili će se upustiti u avanturu posluživanja gostiju na bancima ribarnice, došli smo do zaključka da će se na ovom "natječaju" na kraju pojaviti ime samo jednog "natjecatelja" - Noštroma.

Međutim, uslijed ovog istraživanja, došli smo i do još nekih zanimljivih informacija, a one zvuče... Pa, evo Otprilike ovako:

- Mislim da je to bija lipanj 2012., kada san osmislija promoviranje dalmatinske spize i grada Splita na Peškariji. Dogovorija san se sve sa Gradon, sklopija ugovor sa Hippos tržnicama, koja je tad upravljala ribarnicon i isposlova minimalne tehničke uvjete. Čak san i uredija onaj dio Peškarije di se sad čisti riba. O svon trošku, jasno. Dogovor je bija da san tamo svakodnevno od 17 do 2 sata, a i Glazbena unija je pristala svaku večer slat drugu klapu. Ekipa iz Novog Marofa mi je učinila i jednu veliku teću u koju se moglo kuvat 400-500 porcija, koju san uskoro mora prodat Turističkoj zajednici Baška voda. Oni je i dan danas koriste za ribarske večeri. Zašto san mora prodat? E, tu sad počinje prava priča - govori nam Davor Grabovac Graba, vlasnik konobe Otprilike ovako. 

---

image



 

Saša Burić/Cropix
---

Nakon što je uložio volju, vrijeme, i financije te osmislio (kasnije nagrađivani) menu, sve je stopirano - u roku od četiri sata!

- Tu večer otvorenja je sve bilo ludilo! Dobro najeden, zadovoljni svit, svi pivaju, vesele se, točni se crno i bilo vino... Puna Peškarija! Tad turizam još nije bija u ovakvon zamahu, tako da je bilo više domaćih nego stranaca. I onda, u sedan manje kvarat idućeg jutra me zove, čovik iz Državnog inspektorata. Govori: "Graba, prikini radit!" Ja pitan: "Zašto?" On kaže: "Viruj mi, moraš." Znači, neko je ciljano utjeca na to. Ko, di, šta, kako, zašto neman pojma i nije me ni briga. A već u sedan ipo me zvala Vesna Žižić iz Ureda za gospodarstvo da ona povlači te minimalne tehničke uvjete. Znači, radija san jedan jedini dan. To je sve rezultiralo i da su mi u firmu počele dolazit neke inspekcije. 

Interesira nas je li u to vrijeme Noštromo već koristio vanjski prostor Peškarije kao svoj štekat.

- Ne, on je to dobija godinu nakon šta ja, osobno, mislin da je ok. Neman ništa protiv toga i nije mi drago šta su sad to makli. To je sastavni dio Splita i Mediterana, di je normalno jest na ulici. Osin toga, Zlatko je to bija izvrsno uredija i radija. Ali, nije bija prvi. 

---

image

‘Ja san legalista po prirodi. Sve ono šta je protuzakonito, neka se makne‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Što se tiče Grabine epizode s Peškarijom, njemu je iz Inspektorata objašnjeno kako se gradski prostor ne može davati u podnajam. U to vrijeme je to bilo od strane Tržnica Hippos, a danas su u toj istoj ulici Parkovi i nasadi. Graba ističe kako oni jesu gradska firma, ali su, baš zbog toga, odvojeni poslovni subjekt, koji ima vlastiti OIB.

- Po meni je Grad triba bit taj ko je raspisa taj natječaj, a ne PiN. To je gradski prostor i tako bi to bilo legitimno. S druge strane, postavlja se pitanje: Čemu uopće taj javni natječaj? Ako je Zlatko sve to osmislija, a Grad to prihvatija... Zašto natječaj? Doduše, po meni se to onda ne bi tribalo zvat festival, jer festival pretpostavlja minimum dva učesnika... Ja se, svakako, neman ambicija na to javit, a Zlatku želin sve najbolje u ton pothvatu. Pošto je ipak natječaj, svak se ima pravo javit... Al, po meni, bi bilo normalnije da se to prepusti onome čija je to ideja. Jer, inače, šta je s autorskin pravima? Ne može neko moju ideju koristit bez moje dozvole... 

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Ovaj vrsni kuhar ističe kako nema smisla da se natječaji dodjeluju samo po kriteriju financijski najboljeg ponuđača, iza kojeg često ne stoji niti iskustvo, niti rezultati, a nekad niti jedan zaposleni. Po njemu bi se svakako trebao, u čitavoj toj konstrukciji, evaluirati i minuli rad ponuditelja. 

- Ja san legalista po prirodi. Sve ono šta je protuzakonito, neka se makne. Ali ovo u Splitu sve više i više liči na selektivno čišćenje. Ne možemo nekome dozvolit, nekome zabranit. Imamo sad neke točke u gradu di se uklonija štekat, a sad to fukcionira ka javni wc, di pijani turisti vrše nuždu. Opet, neke štekate šta je tribalo maknit su makli. Ja u svojih 65 godina prvi put u životu da san vidija zid u Hrvojevoj. Svaka čast! A s druge strane čerge, pari ka da san doša u Istanbul... Pa maknit štekate ispod onih arkada na Prokurative... Mislin, koja je svrha? Te arkade je zadnji inkartava Marmont, a nakon Drugog svjetskog rata se provukli kabeli po plafonu. Ko će to ić gledat? 

Graba općenito nije zadovoljan odlukom o komunalnom redu. 

- Lipe kazne za parkiranje, a ne nude parkiralište. Meni su isprid kuće na Kmanu di je tribalo bit parkiralište niknule dvi zgrade pet metara od nebodera, protiv svih zakona. Očito da se i dalje može svašta... A to pravdanje "to su neki prije" potpisalo... To su priče za malu dicu. Pelegrinka je najbolji dokaz. Zašto se to dozvolilo?

---

image

‘Ovo u Splitu sve više i više liči na selektivno čišćenje‘, poručuje  Davor Grabovac Graba

Tom Dubravec/Cropix
---

A kao posebno veliki problem, šperunski ugostitelj navodi Turističku zajednicu grada Splita, koja "ama baš ništa ne radi već godinama".

- Svake godine nam šalju mailove da se očitujemo šta i kako radimo, da bi nas stavili u neku knjižicu u kojoj smo svi isti. Svi sadimo petrusimul iza konobe, beremo pome ispod ponistre i imamo domaću spizu. I to još moramo platit. To je valjda ta neka promocija. Uostalon, mene istinski sram bit u ponudi grada Splita. U takvoj ponudi kakvu oni nude. To je nula. Još, dugo vrimena, do nedavno, oni su bili zatvoreni u nedilju. Popodne ne rade. Sezona je, ima da radiš 24 sata, budeš na usluzi turista. To ti je svrha.

Splićanin je siguran kako nije Alijana Vukšić zaslužna za turističke brojke kojima se hvali, nego su to ljudi koji su se angažirali da naprave nešto dobro za sebe, ali i za grad.

- Splitski turizam uopće nije turizam. To je nešto šta se slučajno dogodilo, kad je Hrvatska postala hit-destinacija. Pogotovo nakon Svjetskog u Rusiji. Svi šta su nas tribali vidit su nas vidili i išli ća, jer kvalitetnoj klijenteli nemamo šta ponudit. Od šupa, garaža i drvarnica smo napravili apartmane i očekujemo englesku aristokraciju da dođe tu spavat. Kakva ponuda, takav gost. S druge strane, Split se promovira kao jedno veliko Zrće, di se more radit šta oćeš i kako oćeš. A zaposlit iljadu komunalnih redara ipak iziskuje neka sredstva. Možda eventualno da za to angažiramo studente, ka šta ih uzimamo za bobije.

---

image

‘Fali plan i program. Ne samo u Splitu, nego u ciloj državi‘

Duje Klarić/Cropix
---

Kao primjer odredišta na koje bi se Split mogao ugledati naš sugovornik ističe španjolski San Sebastian. To je grad s manje od 185.000 ljudi, a više Michelinovih zvjezdica od ostatka zemlje zajedno, kaže Graba. 

- To je grad koji savršeno funkcionira, koji ima plan razvoja. Vrhunska gastro- destinacija, u kojoj sve zatvara u 23 sata. Al ko god tamo dolazi, zna di dolazi i koji su običaji. Informirani su. Kod nas je, kao, na snazi tržišna utakmica. Šta to znači? Da se svi taksisti Hrvatske mogu u sezoni spustit u Split? Pa valjda postoji neki limit, koliko tih vozača može bit nekon gradu. Valjda postoji limit koliko može bit restorana u Splitu. Evo, ja ću prvi zatvorit ako treba. Nikakvi problem. Prije par godina je gradonačelnik Milana izbacija sve internacionalne restorane iz centra i objasnija in da ljudi dolaze u Milano radi Milana, radi Italije. Nije nikoga zatvorija. Naša in je svima prostor van centra. A da ne govorin da dućani drže pića u frižideru, za šta ugostitelji plaćaju poseban porez... To su neke stvari koje se moraju regulirat...  

---

image

‘Neman ništa protiv street fooda, ali to ne može biti jedina ponuda u gradu‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Pitamo je li se posljednjih godina, zbog obaranja turisitčkih rekorda, digao standard prosječnog hrvatskog građana. Graba odmahuje glavom. Kaže da prosječan građanin zbog turizma ima samo probleme koji sežu od nemogućnosti stanovanja do zagušenosti prometa. 

- Fali plan i program. Ne samo u Splitu, nego u ciloj državi. Al, eto, nekim očito paše nered, jer u neredu mogu radit šta oće. Dokle god mi živimo od stranaca, nema ništa od nas. Tek kad počnemo živit od domaćeg svita, onda možemo pričat o ozbiljnon ugostiteljstvu, s glavon i repon. A bez dobrih plaća, nažalost, to se neće desit. 

---

Ozbiljni kuvari su dinosauri

Graba kaže da, nažalost, u Splitu bolje funkcioniraju hamburger, pizza i wok od ozbiljnog i tradicionalnog pristupa kulinarstvu.

- Neman ništa protiv street fooda, ali da to ne može biti jedina ponuda u gradu. A pravac u kojem ide Split je prema tome. Svaka čast svima koji su se okrenili tome. Ovo šta ovakvi ka ja radimo, to pripada dinosaurima. Ko će više ić u neku konobu? Takvih gostiju je malo i ništa... 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve je secirao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => sve je secirao 2 0 9243 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-23 12:53:40 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-28 09:13:07 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-06-26 20:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6478 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vrsni ugostitelj: 'Sram me biti u ponudi grada Splita. Od šupa napravili apartmane, a očekuju englesku aristokraciju' [metakey] => graba, davor grabovac, otprilike ovako, Split, Nostromo, Peškarija, marinović, turizam, puljak, ugostiteljstvo, natječaj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25152218.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25152223.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/17352818.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25148794.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25051887.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25051876.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25051906.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25051875.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/24505935.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/17526574.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25075018.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25152214.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Glavni kuhar i vlasnik konobe Otprilike Ovako Davor Grabovac Graba:\u00a0Tek kad po\u010dnemo \u017eivit od doma\u0107eg svita, onda mo\u017eemo pri\u010dat o ozbiljnon ugostiteljstvu, s glavon i repon.<\/p>","

Glavni kuhar i vlasnik konobe Otprilike Ovako, Davor Grabovac Graba<\/p>","

\u2018Ja san legalista po prirodi. Sve ono \u0161ta je protuzakonito, neka se makne\u2018<\/p>","

\u2018Neman ni\u0161ta\u00a0protiv street fooda, ali to ne mo\u017ee biti jedina ponuda u gradu\u2018<\/p>","","","","","

\u2018Ovo u Splitu sve vi\u0161e i vi\u0161e li\u010di na selektivno \u010di\u0161\u0107enje\u2018, poru\u010duje\u00a0\u00a0Davor Grabovac Graba<\/p>","","

\u2018Fali plan i program. Ne samo u Splitu, nego u ciloj dr\u017eavi\u2018<\/p>","


\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1306","hd_25152218_1920.jpg":"1920x1080","k_25152218_1280.jpg":"1280x1280","k_25152218_1024.jpg":"1024x1024","k_25152218_640.jpg":"640x640","k_25152218_480.jpg":"480x480","k_25152218_340.jpg":"340x340","k_25152218_220.jpg":"220x220","o_25152218_1280.jpg":"1280x870","o_25152218_1024.jpg":"1024x696","o_25152218_640.jpg":"640x435","o_25152218_480.jpg":"480x326","o_25152218_340.jpg":"340x231","o_25152218_220.jpg":"220x149","h_25152218_1280.jpg":"1280x854","h_25152218_1024.jpg":"1024x683","h_25152218_640.jpg":"640x427","h_25152218_480.jpg":"480x320","h_25152218_340.jpg":"340x227","h_25152218_220.jpg":"220x147","pp_25152218_1280.jpg":"1280x1628","pp_25152218_1024.jpg":"1024x1303","pp_25152218_640.jpg":"640x814","pp_25152218_480.jpg":"480x611","pp_25152218_340.jpg":"340x432","pp_25152218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2265","hd_25152223_1920.jpg":"1920x1080","k_25152223_1280.jpg":"1280x1280","k_25152223_1024.jpg":"1024x1024","k_25152223_640.jpg":"640x640","k_25152223_480.jpg":"480x480","k_25152223_340.jpg":"340x340","k_25152223_220.jpg":"220x220","o_25152223_1280.jpg":"1280x1510","o_25152223_1024.jpg":"1024x1208","o_25152223_640.jpg":"640x755","o_25152223_480.jpg":"480x566","o_25152223_340.jpg":"340x401","o_25152223_220.jpg":"220x259","h_25152223_1280.jpg":"1280x854","h_25152223_1024.jpg":"1024x683","h_25152223_640.jpg":"640x427","h_25152223_480.jpg":"480x320","h_25152223_340.jpg":"340x227","h_25152223_220.jpg":"220x147","pp_25152223_1280.jpg":"1280x1628","pp_25152223_1024.jpg":"1024x1303","pp_25152223_640.jpg":"640x814","pp_25152223_480.jpg":"480x611","pp_25152223_340.jpg":"340x432","pp_25152223_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1343","hd_17352818_1920.jpg":"1920x1080","k_17352818_1280.jpg":"1280x1280","k_17352818_1024.jpg":"1024x1024","k_17352818_640.jpg":"640x640","k_17352818_480.jpg":"480x480","k_17352818_340.jpg":"340x340","k_17352818_220.jpg":"220x220","o_17352818_1280.jpg":"1280x895","o_17352818_1024.jpg":"1024x716","o_17352818_640.jpg":"640x447","o_17352818_480.jpg":"480x335","o_17352818_340.jpg":"340x237","o_17352818_220.jpg":"220x153","h_17352818_1280.jpg":"1280x854","h_17352818_1024.jpg":"1024x683","h_17352818_640.jpg":"640x427","h_17352818_480.jpg":"480x320","h_17352818_340.jpg":"340x227","h_17352818_220.jpg":"220x147","pp_17352818_1280.jpg":"1280x1628","pp_17352818_1024.jpg":"1024x1303","pp_17352818_640.jpg":"640x814","pp_17352818_480.jpg":"480x611","pp_17352818_340.jpg":"340x432","pp_17352818_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1211","hd_25148794_1920.jpg":"1920x1080","k_25148794_1280.jpg":"1280x1280","k_25148794_1024.jpg":"1024x1024","k_25148794_640.jpg":"640x640","k_25148794_480.jpg":"480x480","k_25148794_340.jpg":"340x340","k_25148794_220.jpg":"220x220","o_25148794_1280.jpg":"1280x807","o_25148794_1024.jpg":"1024x645","o_25148794_640.jpg":"640x403","o_25148794_480.jpg":"480x302","o_25148794_340.jpg":"340x214","o_25148794_220.jpg":"220x138","h_25148794_1280.jpg":"1280x854","h_25148794_1024.jpg":"1024x683","h_25148794_640.jpg":"640x427","h_25148794_480.jpg":"480x320","h_25148794_340.jpg":"340x227","h_25148794_220.jpg":"220x147","pp_25148794_1280.jpg":"1280x1628","pp_25148794_1024.jpg":"1024x1303","pp_25148794_640.jpg":"640x814","pp_25148794_480.jpg":"480x611","pp_25148794_340.jpg":"340x432","pp_25148794_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1344","hd_25051887_1920.jpg":"1920x1080","k_25051887_1280.jpg":"1280x1280","k_25051887_1024.jpg":"1024x1024","k_25051887_640.jpg":"640x640","k_25051887_480.jpg":"480x480","k_25051887_340.jpg":"340x340","k_25051887_220.jpg":"220x220","o_25051887_1280.jpg":"1280x896","o_25051887_1024.jpg":"1024x716","o_25051887_640.jpg":"640x448","o_25051887_480.jpg":"480x336","o_25051887_340.jpg":"340x238","o_25051887_220.jpg":"220x154","h_25051887_1280.jpg":"1280x854","h_25051887_1024.jpg":"1024x683","h_25051887_640.jpg":"640x427","h_25051887_480.jpg":"480x320","h_25051887_340.jpg":"340x227","h_25051887_220.jpg":"220x147","pp_25051887_1280.jpg":"1280x1628","pp_25051887_1024.jpg":"1024x1303","pp_25051887_640.jpg":"640x814","pp_25051887_480.jpg":"480x611","pp_25051887_340.jpg":"340x432","pp_25051887_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1233","hd_25051876_1920.jpg":"1920x1080","k_25051876_1280.jpg":"1280x1280","k_25051876_1024.jpg":"1024x1024","k_25051876_640.jpg":"640x640","k_25051876_480.jpg":"480x480","k_25051876_340.jpg":"340x340","k_25051876_220.jpg":"220x220","o_25051876_1280.jpg":"1280x822","o_25051876_1024.jpg":"1024x657","o_25051876_640.jpg":"640x411","o_25051876_480.jpg":"480x308","o_25051876_340.jpg":"340x218","o_25051876_220.jpg":"220x141","h_25051876_1280.jpg":"1280x854","h_25051876_1024.jpg":"1024x683","h_25051876_640.jpg":"640x427","h_25051876_480.jpg":"480x320","h_25051876_340.jpg":"340x227","h_25051876_220.jpg":"220x147","pp_25051876_1280.jpg":"1280x1628","pp_25051876_1024.jpg":"1024x1303","pp_25051876_640.jpg":"640x814","pp_25051876_480.jpg":"480x611","pp_25051876_340.jpg":"340x432","pp_25051876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1232","hd_25051906_1920.jpg":"1920x1080","k_25051906_1280.jpg":"1280x1280","k_25051906_1024.jpg":"1024x1024","k_25051906_640.jpg":"640x640","k_25051906_480.jpg":"480x480","k_25051906_340.jpg":"340x340","k_25051906_220.jpg":"220x220","o_25051906_1280.jpg":"1280x821","o_25051906_1024.jpg":"1024x657","o_25051906_640.jpg":"640x410","o_25051906_480.jpg":"480x308","o_25051906_340.jpg":"340x218","o_25051906_220.jpg":"220x141","h_25051906_1280.jpg":"1280x854","h_25051906_1024.jpg":"1024x683","h_25051906_640.jpg":"640x427","h_25051906_480.jpg":"480x320","h_25051906_340.jpg":"340x227","h_25051906_220.jpg":"220x147","pp_25051906_1280.jpg":"1280x1628","pp_25051906_1024.jpg":"1024x1303","pp_25051906_640.jpg":"640x814","pp_25051906_480.jpg":"480x611","pp_25051906_340.jpg":"340x432","pp_25051906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1195","hd_25051875_1920.jpg":"1920x1080","k_25051875_1280.jpg":"1280x1280","k_25051875_1024.jpg":"1024x1024","k_25051875_640.jpg":"640x640","k_25051875_480.jpg":"480x480","k_25051875_340.jpg":"340x340","k_25051875_220.jpg":"220x220","o_25051875_1280.jpg":"1280x796","o_25051875_1024.jpg":"1024x637","o_25051875_640.jpg":"640x398","o_25051875_480.jpg":"480x298","o_25051875_340.jpg":"340x211","o_25051875_220.jpg":"220x136","h_25051875_1280.jpg":"1280x854","h_25051875_1024.jpg":"1024x683","h_25051875_640.jpg":"640x427","h_25051875_480.jpg":"480x320","h_25051875_340.jpg":"340x227","h_25051875_220.jpg":"220x147","pp_25051875_1280.jpg":"1280x1628","pp_25051875_1024.jpg":"1024x1303","pp_25051875_640.jpg":"640x814","pp_25051875_480.jpg":"480x611","pp_25051875_340.jpg":"340x432","pp_25051875_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24505935_1920.jpg":"1920x1080","k_24505935_1280.jpg":"1280x1280","k_24505935_1024.jpg":"1024x1024","k_24505935_640.jpg":"640x640","k_24505935_480.jpg":"480x480","k_24505935_340.jpg":"340x340","k_24505935_220.jpg":"220x220","o_24505935_1280.jpg":"1280x854","o_24505935_1024.jpg":"1024x683","o_24505935_640.jpg":"640x427","o_24505935_480.jpg":"480x320","o_24505935_340.jpg":"340x227","o_24505935_220.jpg":"220x146","h_24505935_1280.jpg":"1280x854","h_24505935_1024.jpg":"1024x683","h_24505935_640.jpg":"640x427","h_24505935_480.jpg":"480x320","h_24505935_340.jpg":"340x227","h_24505935_220.jpg":"220x147","pp_24505935_1280.jpg":"1280x1628","pp_24505935_1024.jpg":"1024x1303","pp_24505935_640.jpg":"640x814","pp_24505935_480.jpg":"480x611","pp_24505935_340.jpg":"340x432","pp_24505935_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1371","hd_17526574_1920.jpg":"1920x1080","k_17526574_1280.jpg":"1280x1280","k_17526574_1024.jpg":"1024x1024","k_17526574_640.jpg":"640x640","k_17526574_480.jpg":"480x480","k_17526574_340.jpg":"340x340","k_17526574_220.jpg":"220x220","o_17526574_1280.jpg":"1280x914","o_17526574_1024.jpg":"1024x731","o_17526574_640.jpg":"640x457","o_17526574_480.jpg":"480x342","o_17526574_340.jpg":"340x242","o_17526574_220.jpg":"220x157","h_17526574_1280.jpg":"1280x854","h_17526574_1024.jpg":"1024x683","h_17526574_640.jpg":"640x427","h_17526574_480.jpg":"480x320","h_17526574_340.jpg":"340x227","h_17526574_220.jpg":"220x147","pp_17526574_1280.jpg":"1280x1628","pp_17526574_1024.jpg":"1024x1303","pp_17526574_640.jpg":"640x814","pp_17526574_480.jpg":"480x611","pp_17526574_340.jpg":"340x432","pp_17526574_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1262","hd_25075018_1920.jpg":"1920x1080","k_25075018_1280.jpg":"1280x1280","k_25075018_1024.jpg":"1024x1024","k_25075018_640.jpg":"640x640","k_25075018_480.jpg":"480x480","k_25075018_340.jpg":"340x340","k_25075018_220.jpg":"220x220","o_25075018_1280.jpg":"1280x841","o_25075018_1024.jpg":"1024x673","o_25075018_640.jpg":"640x420","o_25075018_480.jpg":"480x315","o_25075018_340.jpg":"340x223","o_25075018_220.jpg":"220x144","h_25075018_1280.jpg":"1280x854","h_25075018_1024.jpg":"1024x683","h_25075018_640.jpg":"640x427","h_25075018_480.jpg":"480x320","h_25075018_340.jpg":"340x227","h_25075018_220.jpg":"220x147","pp_25075018_1280.jpg":"1280x1628","pp_25075018_1024.jpg":"1024x1303","pp_25075018_640.jpg":"640x814","pp_25075018_480.jpg":"480x611","pp_25075018_340.jpg":"340x432","pp_25075018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1628","hd_25152214_1920.jpg":"1920x1080","k_25152214_1280.jpg":"1280x1280","k_25152214_1024.jpg":"1024x1024","k_25152214_640.jpg":"640x640","k_25152214_480.jpg":"480x480","k_25152214_340.jpg":"340x340","k_25152214_220.jpg":"220x220","o_25152214_1280.jpg":"1280x1085","o_25152214_1024.jpg":"1024x868","o_25152214_640.jpg":"640x542","o_25152214_480.jpg":"480x407","o_25152214_340.jpg":"340x288","o_25152214_220.jpg":"220x186","h_25152214_1280.jpg":"1280x854","h_25152214_1024.jpg":"1024x683","h_25152214_640.jpg":"640x427","h_25152214_480.jpg":"480x320","h_25152214_340.jpg":"340x227","h_25152214_220.jpg":"220x147","pp_25152214_1280.jpg":"1280x1628","pp_25152214_1024.jpg":"1024x1303","pp_25152214_640.jpg":"640x814","pp_25152214_480.jpg":"480x611","pp_25152214_340.jpg":"340x432","pp_25152214_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","0"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8012908 Threads: 2 Questions: 1662698559 Slow queries: 4945743 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112071588 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/graba-stao-u-obranu-kolegi-iz-nostroma-ako-je-njegova-ideja-zasto-natjecaj-ali-postoje-dva-velika-problema-1301455 [printLink] => /split/graba-stao-u-obranu-kolegi-iz-nostroma-ako-je-njegova-ideja-zasto-natjecaj-ali-postoje-dva-velika-problema-1301455?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 721060 [name] => graba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-26 14:17:37 [main_article_id] => 0 [alias] => graba [link] => /tag/graba ) [1] => stdClass Object ( [id] => 721061 [name] => davor grabovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-26 14:17:37 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-grabovac [link] => /tag/davor-grabovac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 386686 [name] => otprilike ovako [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otprilike-ovako [link] => /tag/otprilike-ovako ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 529216 [name] => Nostromo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nostromo [link] => /tag/nostromo ) [5] => stdClass Object ( [id] => 679343 [name] => Peškarija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peskarija [link] => /tag/peskarija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 171903 [name] => marinović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marinovic [link] => /tag/marinovic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [8] => stdClass Object ( [id] => 638136 [name] => puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-08 11:19:16 [main_article_id] => 0 [alias] => puljak [link] => /tag/puljak ) [9] => stdClass Object ( [id] => 271957 [name] => ugostiteljstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ugostiteljstvo [link] => /tag/ugostiteljstvo ) [10] => stdClass Object ( [id] => 371429 [name] => natječaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => natjecaj [link] => /tag/natjecaj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve je secirao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Graba stao u obranu kolegi iz Noštroma: ‘Ako je njegova ideja, zašto natječaj? Ali, postoje dva velika problema...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25152218.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Glavni kuhar i vlasnik konobe Otprilike Ovako Davor Grabovac Graba: Tek kad počnemo živit od domaćeg svita, onda možemo pričat o ozbiljnon ugostiteljstvu, s glavon i repon.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25152218.jpg [title] =>

Glavni kuhar i vlasnik konobe Otprilike Ovako Davor Grabovac Graba: Tek kad počnemo živit od domaćeg svita, onda možemo pričat o ozbiljnon ugostiteljstvu, s glavon i repon.

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25152223.jpg [title] =>

Glavni kuhar i vlasnik konobe Otprilike Ovako, Davor Grabovac Graba

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/17352818.jpg [title] =>

‘Ja san legalista po prirodi. Sve ono šta je protuzakonito, neka se makne‘

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25148794.jpg [title] =>

‘Neman ništa protiv street fooda, ali to ne može biti jedina ponuda u gradu‘

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25051887.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25051876.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25051906.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25051875.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/24505935.jpg [title] =>

‘Ovo u Splitu sve više i više liči na selektivno čišćenje‘, poručuje  Davor Grabovac Graba

Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/17526574.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25075018.jpg [title] =>

‘Fali plan i program. Ne samo u Splitu, nego u ciloj državi‘

Duje Klarić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25152214.jpg [title] =>



 

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U procesu je zaprimanje prijava za organizaciju "Festivala dalmatinske gastronomije" koji se ima održati na Peškariji. Sretni dobitnik bi se trebao znati do kraja tekućeg mjeseca, a sama manifestacija započinje 4. srpnja i traje do 30. rujna ove godine. Prema uvjetima natječaja, ribarnica će se moći koristiti svakog dana od 16 sati do ponoći.

A kako je sve skupa ideja renomiranog gradskog ugostitelja Zlatka Marinovića, vlasnika restorana Noštromo - na Peškariji - njegov stav je da je taj natječaj, u principu, suvišan. 

---

---

- Nemam ništa protiv njih, ali ako su kolege, neće se javiti na natječaj. Nisam s njima o tome razgovarao. Mi smo prijatelji, a Corto Maltese me je već podržao. Njemu je neprihvatljivo da netko razmišlja o tome što ja radim već 10 - 15 godina. Od Puljića pokojnog pa nadalje, svi gradonačelnici... to smo praktički na ulici riješili. Tako sam riješio prošle godine i s ovom vlasti. To je išlo onda u nastavak. Oni drže pravila, ja to poštivam. I sve sam ispoštivao što smo se dogovorili – poručio je.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Nakon što smo kod nekoliko njegovih kolega provjerili hoće li iskazati kolegijalnost koju zaziva Marinović ili će se upustiti u avanturu posluživanja gostiju na bancima ribarnice, došli smo do zaključka da će se na ovom "natječaju" na kraju pojaviti ime samo jednog "natjecatelja" - Noštroma.

Međutim, uslijed ovog istraživanja, došli smo i do još nekih zanimljivih informacija, a one zvuče... Pa, evo Otprilike ovako:

- Mislim da je to bija lipanj 2012., kada san osmislija promoviranje dalmatinske spize i grada Splita na Peškariji. Dogovorija san se sve sa Gradon, sklopija ugovor sa Hippos tržnicama, koja je tad upravljala ribarnicon i isposlova minimalne tehničke uvjete. Čak san i uredija onaj dio Peškarije di se sad čisti riba. O svon trošku, jasno. Dogovor je bija da san tamo svakodnevno od 17 do 2 sata, a i Glazbena unija je pristala svaku večer slat drugu klapu. Ekipa iz Novog Marofa mi je učinila i jednu veliku teću u koju se moglo kuvat 400-500 porcija, koju san uskoro mora prodat Turističkoj zajednici Baška voda. Oni je i dan danas koriste za ribarske večeri. Zašto san mora prodat? E, tu sad počinje prava priča - govori nam Davor Grabovac Graba, vlasnik konobe Otprilike ovako. 

---

image



 

Saša Burić/Cropix
---

Nakon što je uložio volju, vrijeme, i financije te osmislio (kasnije nagrađivani) menu, sve je stopirano - u roku od četiri sata!

- Tu večer otvorenja je sve bilo ludilo! Dobro najeden, zadovoljni svit, svi pivaju, vesele se, točni se crno i bilo vino... Puna Peškarija! Tad turizam još nije bija u ovakvon zamahu, tako da je bilo više domaćih nego stranaca. I onda, u sedan manje kvarat idućeg jutra me zove, čovik iz Državnog inspektorata. Govori: "Graba, prikini radit!" Ja pitan: "Zašto?" On kaže: "Viruj mi, moraš." Znači, neko je ciljano utjeca na to. Ko, di, šta, kako, zašto neman pojma i nije me ni briga. A već u sedan ipo me zvala Vesna Žižić iz Ureda za gospodarstvo da ona povlači te minimalne tehničke uvjete. Znači, radija san jedan jedini dan. To je sve rezultiralo i da su mi u firmu počele dolazit neke inspekcije. 

Interesira nas je li u to vrijeme Noštromo već koristio vanjski prostor Peškarije kao svoj štekat.

- Ne, on je to dobija godinu nakon šta ja, osobno, mislin da je ok. Neman ništa protiv toga i nije mi drago šta su sad to makli. To je sastavni dio Splita i Mediterana, di je normalno jest na ulici. Osin toga, Zlatko je to bija izvrsno uredija i radija. Ali, nije bija prvi. 

---

image

‘Ja san legalista po prirodi. Sve ono šta je protuzakonito, neka se makne‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Što se tiče Grabine epizode s Peškarijom, njemu je iz Inspektorata objašnjeno kako se gradski prostor ne može davati u podnajam. U to vrijeme je to bilo od strane Tržnica Hippos, a danas su u toj istoj ulici Parkovi i nasadi. Graba ističe kako oni jesu gradska firma, ali su, baš zbog toga, odvojeni poslovni subjekt, koji ima vlastiti OIB.

- Po meni je Grad triba bit taj ko je raspisa taj natječaj, a ne PiN. To je gradski prostor i tako bi to bilo legitimno. S druge strane, postavlja se pitanje: Čemu uopće taj javni natječaj? Ako je Zlatko sve to osmislija, a Grad to prihvatija... Zašto natječaj? Doduše, po meni se to onda ne bi tribalo zvat festival, jer festival pretpostavlja minimum dva učesnika... Ja se, svakako, neman ambicija na to javit, a Zlatku želin sve najbolje u ton pothvatu. Pošto je ipak natječaj, svak se ima pravo javit... Al, po meni, bi bilo normalnije da se to prepusti onome čija je to ideja. Jer, inače, šta je s autorskin pravima? Ne može neko moju ideju koristit bez moje dozvole... 

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Ovaj vrsni kuhar ističe kako nema smisla da se natječaji dodjeluju samo po kriteriju financijski najboljeg ponuđača, iza kojeg često ne stoji niti iskustvo, niti rezultati, a nekad niti jedan zaposleni. Po njemu bi se svakako trebao, u čitavoj toj konstrukciji, evaluirati i minuli rad ponuditelja. 

- Ja san legalista po prirodi. Sve ono šta je protuzakonito, neka se makne. Ali ovo u Splitu sve više i više liči na selektivno čišćenje. Ne možemo nekome dozvolit, nekome zabranit. Imamo sad neke točke u gradu di se uklonija štekat, a sad to fukcionira ka javni wc, di pijani turisti vrše nuždu. Opet, neke štekate šta je tribalo maknit su makli. Ja u svojih 65 godina prvi put u životu da san vidija zid u Hrvojevoj. Svaka čast! A s druge strane čerge, pari ka da san doša u Istanbul... Pa maknit štekate ispod onih arkada na Prokurative... Mislin, koja je svrha? Te arkade je zadnji inkartava Marmont, a nakon Drugog svjetskog rata se provukli kabeli po plafonu. Ko će to ić gledat? 

Graba općenito nije zadovoljan odlukom o komunalnom redu. 

- Lipe kazne za parkiranje, a ne nude parkiralište. Meni su isprid kuće na Kmanu di je tribalo bit parkiralište niknule dvi zgrade pet metara od nebodera, protiv svih zakona. Očito da se i dalje može svašta... A to pravdanje "to su neki prije" potpisalo... To su priče za malu dicu. Pelegrinka je najbolji dokaz. Zašto se to dozvolilo?

---

image

‘Ovo u Splitu sve više i više liči na selektivno čišćenje‘, poručuje  Davor Grabovac Graba

Tom Dubravec/Cropix
---

A kao posebno veliki problem, šperunski ugostitelj navodi Turističku zajednicu grada Splita, koja "ama baš ništa ne radi već godinama".

- Svake godine nam šalju mailove da se očitujemo šta i kako radimo, da bi nas stavili u neku knjižicu u kojoj smo svi isti. Svi sadimo petrusimul iza konobe, beremo pome ispod ponistre i imamo domaću spizu. I to još moramo platit. To je valjda ta neka promocija. Uostalon, mene istinski sram bit u ponudi grada Splita. U takvoj ponudi kakvu oni nude. To je nula. Još, dugo vrimena, do nedavno, oni su bili zatvoreni u nedilju. Popodne ne rade. Sezona je, ima da radiš 24 sata, budeš na usluzi turista. To ti je svrha.

Splićanin je siguran kako nije Alijana Vukšić zaslužna za turističke brojke kojima se hvali, nego su to ljudi koji su se angažirali da naprave nešto dobro za sebe, ali i za grad.

- Splitski turizam uopće nije turizam. To je nešto šta se slučajno dogodilo, kad je Hrvatska postala hit-destinacija. Pogotovo nakon Svjetskog u Rusiji. Svi šta su nas tribali vidit su nas vidili i išli ća, jer kvalitetnoj klijenteli nemamo šta ponudit. Od šupa, garaža i drvarnica smo napravili apartmane i očekujemo englesku aristokraciju da dođe tu spavat. Kakva ponuda, takav gost. S druge strane, Split se promovira kao jedno veliko Zrće, di se more radit šta oćeš i kako oćeš. A zaposlit iljadu komunalnih redara ipak iziskuje neka sredstva. Možda eventualno da za to angažiramo studente, ka šta ih uzimamo za bobije.

---

image

‘Fali plan i program. Ne samo u Splitu, nego u ciloj državi‘

Duje Klarić/Cropix
---

Kao primjer odredišta na koje bi se Split mogao ugledati naš sugovornik ističe španjolski San Sebastian. To je grad s manje od 185.000 ljudi, a više Michelinovih zvjezdica od ostatka zemlje zajedno, kaže Graba. 

- To je grad koji savršeno funkcionira, koji ima plan razvoja. Vrhunska gastro- destinacija, u kojoj sve zatvara u 23 sata. Al ko god tamo dolazi, zna di dolazi i koji su običaji. Informirani su. Kod nas je, kao, na snazi tržišna utakmica. Šta to znači? Da se svi taksisti Hrvatske mogu u sezoni spustit u Split? Pa valjda postoji neki limit, koliko tih vozača može bit nekon gradu. Valjda postoji limit koliko može bit restorana u Splitu. Evo, ja ću prvi zatvorit ako treba. Nikakvi problem. Prije par godina je gradonačelnik Milana izbacija sve internacionalne restorane iz centra i objasnija in da ljudi dolaze u Milano radi Milana, radi Italije. Nije nikoga zatvorija. Naša in je svima prostor van centra. A da ne govorin da dućani drže pića u frižideru, za šta ugostitelji plaćaju poseban porez... To su neke stvari koje se moraju regulirat...  

---

image

‘Neman ništa protiv street fooda, ali to ne može biti jedina ponuda u gradu‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Pitamo je li se posljednjih godina, zbog obaranja turisitčkih rekorda, digao standard prosječnog hrvatskog građana. Graba odmahuje glavom. Kaže da prosječan građanin zbog turizma ima samo probleme koji sežu od nemogućnosti stanovanja do zagušenosti prometa. 

- Fali plan i program. Ne samo u Splitu, nego u ciloj državi. Al, eto, nekim očito paše nered, jer u neredu mogu radit šta oće. Dokle god mi živimo od stranaca, nema ništa od nas. Tek kad počnemo živit od domaćeg svita, onda možemo pričat o ozbiljnon ugostiteljstvu, s glavon i repon. A bez dobrih plaća, nažalost, to se neće desit. 

---

Ozbiljni kuvari su dinosauri

Graba kaže da, nažalost, u Splitu bolje funkcioniraju hamburger, pizza i wok od ozbiljnog i tradicionalnog pristupa kulinarstvu.

- Neman ništa protiv street fooda, ali da to ne može biti jedina ponuda u gradu. A pravac u kojem ide Split je prema tome. Svaka čast svima koji su se okrenili tome. Ovo šta ovakvi ka ja radimo, to pripada dinosaurima. Ko će više ić u neku konobu? Takvih gostiju je malo i ništa... 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Ante Čizmić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Vojko Bašić/Cropix Duje Klarić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix

Glavni kuhar i vlasnik konobe Otprilike Ovako Davor Grabovac Graba: Tek kad počnemo živit od domaćeg svita, onda možemo pričat o ozbiljnon ugostiteljstvu, s glavon i repon.

Saša Burić/Cropix

Glavni kuhar i vlasnik konobe Otprilike Ovako, Davor Grabovac Graba

Tom Dubravec/Cropix

‘Ja san legalista po prirodi. Sve ono šta je protuzakonito, neka se makne‘

Ante Čizmić/Cropix

‘Neman ništa protiv street fooda, ali to ne može biti jedina ponuda u gradu‘

Tom Dubravec/Cropix

‘Ovo u Splitu sve više i više liči na selektivno čišćenje‘, poručuje  Davor Grabovac Graba

Duje Klarić/Cropix

‘Fali plan i program. Ne samo u Splitu, nego u ciloj državi‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/graba-stao-u-obranu-kolegi-iz-nostroma-ako-je-njegova-ideja-zasto-natjecaj-ali-postoje-dva-velika-problema-1301455 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=efbe795b00b7d60826b8fcf3a9d8d7b890b38d7a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Graba+stao+u+obranu+kolegi+iz+No%C5%A1troma%3A+%E2%80%98Ako+je+njegova+ideja%2C+za%C5%A1to+natje%C4%8Daj%3F+Ali%2C+postoje+dva+velika+problema...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgraba-stao-u-obranu-kolegi-iz-nostroma-ako-je-njegova-ideja-zasto-natjecaj-ali-postoje-dva-velika-problema-1301455 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgraba-stao-u-obranu-kolegi-iz-nostroma-ako-je-njegova-ideja-zasto-natjecaj-ali-postoje-dva-velika-problema-1301455 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve je secirao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitsve je secirao

Graba stao u obranu kolegi iz Noštroma: ‘Ako je njegova ideja, zašto natječaj? Ali, postoje dva velika problema...‘

Piše Marin Prvan
26. lipnja 2023. - 22:13
Glavni kuhar i vlasnik konobe Otprilike Ovako Davor Grabovac Graba: Tek kad počnemo živit od domaćeg svita, onda možemo pričat o ozbiljnon ugostiteljstvu, s glavon i repon.Saša Burić/Cropix

U procesu je zaprimanje prijava za organizaciju "Festivala dalmatinske gastronomije" koji se ima održati na Peškariji. Sretni dobitnik bi se trebao znati do kraja tekućeg mjeseca, a sama manifestacija započinje 4. srpnja i traje do 30. rujna ove godine. Prema uvjetima natječaja, ribarnica će se moći koristiti svakog dana od 16 sati do ponoći.

A kako je sve skupa ideja renomiranog gradskog ugostitelja Zlatka Marinovića, vlasnika restorana Noštromo - na Peškariji - njegov stav je da je taj natječaj, u principu, suvišan. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 03:39