stdClass Object ( [id] => 1305660 [title] => EIB će prije davanja novca u okviru kredita od 150.000.000 € pregledati svaki splitski projekt. Evo svih pojedinosti... [alias] => eib-ce-prije-davanja-novca-u-okviru-kredita-od-150-000-000-pregledati-svaki-splitski-projekt-evo-svih-pojedinosti [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iz sjedišta Europske investicijske banke u Luxembourgu dobili smo odgovore na pitanja povodom okvirnog kredita od 150 milijuna eura koji je Grad Split odlučio podignuti, a što je dovelo do raspada vladajuće koalicije (Centra i SDP-a) u Gradskom vijeću.

Kako smo pisali, predsjednik ogranka splitskog SDP-a Davor Matijević tvrdio je na sjednici Gradskog vijeća da ugovor koji im je ponuđen, a kojim bi se digao prvi dio kredita od 71 milijun eura, nije konačna verzija, nego skica (draft). S druge strane, Ivica Puljak je tvrdio da to nije istina, odnosno da njega odluka Gradskog vijeća obvezuje. Puljak, međutim, nije htio pristati na Matijevićev zahtjev da Gradsko vijeće odlučuje o tranšama kredita za projekte koji su navedeni u ugovoru o zaduživanju, što je dovelo do konačnog raskola između političkih partnera. Stvar je za Puljka spasio odmetnuti vijećnik SDP-a Damir Barbir.

Pitali smo bankare je li verzija ugovora koja je bila dostavljena gradskim vijećnicima konačna ili je to neslužbena draft verzija koja nije obvezujuća za banku, kako je napisano u dokumentu, a što bi značilo da odluka Gradskog vijeća o zaduživanju ne obvezuje banku da mora prihvatiti i potpisati upravo verziju ugovora kakvu su vidjeli vijećnici Grada Splita?

- Kao što se i očekivalo, Gradsko vijeće odobrilo je zajam EIB-a u iznosu od 71 milijun eura, od ukupnog iznosa od 150 milijuna eura, koji su odobrila upravna tijela EIB-a 19. lipnja 2023. Verzija ugovora koja je predstavljena Gradskom vijeću konačna je verzija financijskog ugovora EIB-a i ne bi trebala biti predmet nikakvih materijalnih promjena.

---

image

Sjednica GV-a Grada Splita 6. srpnja

Saša Burić /Cropix
---

Hipoteke i podnajam

Pitali smo i upravlja li banka imovinom na koju daje kredit na način da Grad Split nju ne smije prodati ili staviti pod drugo zaduženje ili dati nekome u podnajam bez odobrenja banke dok traje kredit?

- EIB ne zahtijeva nikakav kolateral od Grada Splita za svoje financiranje (podcrtano). U pogledu raspolaganja imovinom banka primjenjuje standardnu klauzulu o raspolaganju imovinom, u skladu sa standardima međunarodnih financijskih i institucija EU-a, koja ograničava raspolaganje imovinom financiranom iz sredstava EIB-a za vrijeme trajanja kredita. Za raspolaganje bilo kojom drugom imovinom u vlasništvu Grada koja je izvan okvira one koju financira banka, Grad će postupati u skladu sa svojim operativnim potrebama i hrvatskim zakonodavstvom. Važno je napomenuti da Grad ne stvara dug kada potpiše financijski ugovor s EIB-om. Stvarni dug i otplata kamata počinju se obračunavati nakon isplate EIB sredstava. Ovo će se raditi u manjim tranšama, omogućujući Gradu da koristi samo ona EIB sredstva koja su strogo potrebna za provedbu prioritetnih projekata.

Iz EIB-a su nam već ranije odgovorili da će se tek trebati dogovarati oko pojedinih projekata koji su navedeni u okvirnom kreditu. No, s obzirom na to da je kod nas bilo medijskih napisa i izjava političara iz kojih se dalo zaključiti kako je glasanjem na Gradskom vijeću sve riješeno oko toga što će se i gdje graditi, postavili smo Banci konkretno pitanje, da provjerimo jesu li temeljito proučili pojedinačne projekte uključene u okvirni kredit za koji je odobreno zaduživanje.

Tražili smo i odgovor na pitanje kako objašnjavaju da se među projektima nalazi projekt "Žnjan", za koji je predviđeno 22 milijuna eura kredita od EIB-a, a koji u podzemnoj garaži uključuje 530 mjesta za vozila i pet za motocikle, i 451 mjesto za vozila na parkirnom prostoru? Da li se toliki ugljični otisak koji će automobili proizvesti tolerira zbog toga što postoji egzaktan izračun o ekološkom efektu koji će proizvesti stabala koja će se posaditi na plaži, ili uopće nije provedena dubinska analiza projekta "Žnjan", kakva bi bila potrebna u skladu s politikom banke da će kreditirati one projekte koji su usmjereni prema dekarbonizaciji i odgovornom postupanju prema okolišu u skladu s Pariškim sporazumom?

- Banka je provela due diligence okvirne kreditne linije, usmjereno na preliminarnu procjenu potencijalnog niza projekata i kapaciteta Grada za provedbu takvih projekata. U skladu s procedurama okvirnog zajma EIB-a, svi projekti u pripremi bit će dostavljeni EIB-u na ex-ante (prethodni) pregled prije nego što se sredstva EIB-a mogu dodijeliti bilo kojem projektu. Nakon procjene svakog projekta uz primjenu rigoroznih ekoloških, društvenih i tehničkih standarda EIB-a i ako je ishod EIB-ove ex-ante procjene predloženih projekata pozitivan, tada se sredstva EIB-a mogu dodijeliti pojedinačnim projektima. Ne postoji poseban ugovor između Grada Splita i EIB-a za svaki potprojekt, već se izdaje službeno pismo EIB-a o dodjeli sredstava - napominju iz EIB-a i dodaju kako oni daju okvirne zajmove u Hrvatskoj tijekom proteklih 20 godina i da su ti zajmovi instrument banke koji dobro funkcionira. Što se tiče pitanja o projektu "Žnjan", već smo više puta u odgovorima objasnili EIB-ov fazni pristup procjenama. Banka do danas nije odobrila (alocirala) niti jednu investicijsku shemu u okviru okvirnog kredita. Sve sheme će biti pregledane od strane službi banke u skladu sa svojim procedurama, između ostalog, uključujući aspekte zaštite okoliša. Ulaganja će biti prihvatljiva za financiranje EIB-a samo ako su usklađena s Pariškim sporazumom - ističu iz Europske investicijske banke.

Okvirna linija

Iz odgovora banke vidi se da se ugovor koji još nije potpisan odnosi na okvirnu liniju kredita, a ne za pojedinačne projekte. Za svaki pojedinačni projekt potpisuju se separatni ugovori, tek nakon što EIB obavi detaljne procjene ekološke, društvene i tehnološke prihvatljivosti projekta. Zasad još nije poznato da li će se prihvatiti svi projekti navedeni u okvirnom sporazumu i na način kako se predstavljaju splitskoj javnosti. Moguće je da u pojedinim slučajevima dođe do izmjena, ako banka bude inzistirala na nekim uvjetima u skladu sa svojim regulama.

U slučaju Žnjana ostaje pitanje hoće li EIB sklopiti ugovor i s davateljem koncesije, a to je Vlada RH, odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Naime, za projekte na pomorskom dobru banke ne stavljaju hipoteke ili založna prava na pomorsko dobro, već zalog stavljaju na koncesiju. U slučaju financiranja značajnijeg projekta na pomorskom dobru banke nerijetko sklapaju ugovore s davateljem koncesije (državom) jer svoja ulaganja žele zaštititi tako da mogu utjecati na izbor novog koncesionara u slučaju kad davatelj koncesije namjerava otkazati koncesiju, zbog neizvršenja ugovora, onom koncesionaru kojemu je banka dala kredit.

---

image

Grad nije koncesionar na Žnjanu, nego tvrtka "Žnjan" d.o.o. koju je Gradsko vijeće ovih dana dokapitaliziralo s 800.000 eura jer nije bila u stanju vratiti dugovanja Gradu

Duje Klarić/Cropix
---

Dubinska analiza

Podsjetimo, Grad nije koncesionar na Žnjanu, nego tvrtka "Žnjan" d.o.o. koju je Gradsko vijeće ovih dana dokapitaliziralo s 800.000 eura jer nije bila u stanju vratiti dugovanja Gradu. Nakon odgovora koje su nam poslali iz Europske investicijske banke kako će za projekte, a tako i za Žnjan, ići posebna dubinska analiza (due diligence), ne treba čuditi što je na prošloj sjednici Gradskog vijeća, odmah nakon odluke o izglasavanju okvirnog kredita od EIB-a, iduća točka bila dokapitalizacija tvrtke "Žnjan" d.o.o. kojom će "vratiti" zajmove koje su dobivali od Grada.

Odluka o dokapitalizaciji "Žnjana" d.o.o., kojemu je Vlada RH dodijelila koncesiju na 40 godina, očito je napravljena kako bi se popravila "krvna slika" tvrtke koju će EIB detaljno pregledati prije odluke da li će kreditirati projekt uređenja žnjanskog platoa. A ne bi bilo dobro da ispadne kako gradska tvrtka nije u stanju podmirivati dugove prema svom osnivaču Gradu. To sigurno nije koncesionar kakvog bi banka poželjela za partnera. Zato je trebalo uliti novce poreznih obveznika u "Žnjan" kako bi se u vedrim bojama retuširalo bilancu firme.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KONAČNI UGOVOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KONAČNI UGOVOR 2 0 7658 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-10 12:47:19 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-11 16:10:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-11 16:10:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=EIB će prije davanja novca u okviru kredita od 150.000.000 € pregledati svaki splitski projekt. Evo svih pojedinosti [metakey] => europska investicijska banka, EIB, Grad Split, ugovor, kredit, Žnjan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25204614.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25204604.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25218042.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25204614.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107 \/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Odlukom\u00a0o dokapitalizaciji t\u2018\u017dnjana\u2019 d.o.o. popravit \u0107e se \u2018krvna slika\u2019 tvrtke koju \u0107e EIB detaljno pregledati prije odluke o tome ho\u0107e li kreditirati projekt ure\u0111enja \u017enjanskog platoa<\/p>","

Grad nije koncesionar na \u017dnjanu, nego tvrtka \u201d\u017dnjan\u201d d.o.o. koju je Gradsko vije\u0107e ovih dana dokapitaliziralo s 800.000 eura jer nije bila u stanju vratiti dugovanja Gradu<\/p>","

Sjednica GV-a Grada Splita 6. srpnja<\/p>","

Odlukom\u00a0o dokapitalizaciji t\u2018\u017dnjana\u2019 d.o.o. popravit \u0107e se \u2018krvna slika\u2019 tvrtke koju \u0107e EIB detaljno pregledati prije odluke o tome ho\u0107e li kreditirati projekt ure\u0111enja \u017enjanskog platoa<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1267","hd_25204614_1920.jpg":"1920x1080","k_25204614_1280.jpg":"1280x1280","k_25204614_1024.jpg":"1024x1024","k_25204614_640.jpg":"640x640","k_25204614_480.jpg":"480x480","k_25204614_340.jpg":"340x340","k_25204614_220.jpg":"220x220","o_25204614_1280.jpg":"1280x844","o_25204614_1024.jpg":"1024x675","o_25204614_640.jpg":"640x422","o_25204614_480.jpg":"480x316","o_25204614_340.jpg":"340x224","o_25204614_220.jpg":"220x145","h_25204614_1280.jpg":"1280x854","h_25204614_1024.jpg":"1024x683","h_25204614_640.jpg":"640x427","h_25204614_480.jpg":"480x320","h_25204614_340.jpg":"340x227","h_25204614_220.jpg":"220x147","pp_25204614_1280.jpg":"1280x1628","pp_25204614_1024.jpg":"1024x1303","pp_25204614_640.jpg":"640x814","pp_25204614_480.jpg":"480x611","pp_25204614_340.jpg":"340x432","pp_25204614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1235","hd_25204604_1920.jpg":"1920x1080","k_25204604_1280.jpg":"1280x1280","k_25204604_1024.jpg":"1024x1024","k_25204604_640.jpg":"640x640","k_25204604_480.jpg":"480x480","k_25204604_340.jpg":"340x340","k_25204604_220.jpg":"220x220","o_25204604_1280.jpg":"1280x823","o_25204604_1024.jpg":"1024x658","o_25204604_640.jpg":"640x411","o_25204604_480.jpg":"480x308","o_25204604_340.jpg":"340x218","o_25204604_220.jpg":"220x141","h_25204604_1280.jpg":"1280x854","h_25204604_1024.jpg":"1024x683","h_25204604_640.jpg":"640x427","h_25204604_480.jpg":"480x320","h_25204604_340.jpg":"340x227","h_25204604_220.jpg":"220x147","pp_25204604_1280.jpg":"1280x1628","pp_25204604_1024.jpg":"1024x1303","pp_25204604_640.jpg":"640x814","pp_25204604_480.jpg":"480x611","pp_25204604_340.jpg":"340x432","pp_25204604_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1190","hd_25218042_1920.jpg":"1920x1080","k_25218042_1280.jpg":"1280x1280","k_25218042_1024.jpg":"1024x1024","k_25218042_640.jpg":"640x640","k_25218042_480.jpg":"480x480","k_25218042_340.jpg":"340x340","k_25218042_220.jpg":"220x220","o_25218042_1280.jpg":"1280x793","o_25218042_1024.jpg":"1024x634","o_25218042_640.jpg":"640x396","o_25218042_480.jpg":"480x297","o_25218042_340.jpg":"340x210","o_25218042_220.jpg":"220x136","h_25218042_1280.jpg":"1280x854","h_25218042_1024.jpg":"1024x683","h_25218042_640.jpg":"640x427","h_25218042_480.jpg":"480x320","h_25218042_340.jpg":"340x227","h_25218042_220.jpg":"220x147","pp_25218042_1280.jpg":"1280x1628","pp_25218042_1024.jpg":"1024x1303","pp_25218042_640.jpg":"640x814","pp_25218042_480.jpg":"480x611","pp_25218042_340.jpg":"340x432","pp_25218042_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_25204614_1920.jpg":"1920x1080","k_25204614_1280.jpg":"1280x1280","k_25204614_1024.jpg":"1024x1024","k_25204614_640.jpg":"640x640","k_25204614_480.jpg":"480x480","k_25204614_340.jpg":"340x340","k_25204614_220.jpg":"220x220","o_25204614_1280.jpg":"1280x844","o_25204614_1024.jpg":"1024x675","o_25204614_640.jpg":"640x422","o_25204614_480.jpg":"480x316","o_25204614_340.jpg":"340x224","o_25204614_220.jpg":"220x145","h_25204614_1280.jpg":"1280x854","h_25204614_1024.jpg":"1024x683","h_25204614_640.jpg":"640x427","h_25204614_480.jpg":"480x320","h_25204614_340.jpg":"340x227","h_25204614_220.jpg":"220x147","pp_25204614_1280.jpg":"1280x1628","pp_25204614_1024.jpg":"1024x1303","pp_25204614_640.jpg":"640x814","pp_25204614_480.jpg":"480x611","pp_25204614_340.jpg":"340x432","pp_25204614_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7740916 Threads: 1 Questions: 1631299849 Slow queries: 4847788 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111275861 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/eib-ce-prije-davanja-novca-u-okviru-kredita-od-150-000-000-pregledati-svaki-splitski-projekt-evo-svih-pojedinosti-1305660 [printLink] => /split/eib-ce-prije-davanja-novca-u-okviru-kredita-od-150-000-000-pregledati-svaki-splitski-projekt-evo-svih-pojedinosti-1305660?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 631933 [name] => europska investicijska banka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-26 10:48:02 [main_article_id] => 0 [alias] => europska-investicijska-banka [link] => /tag/europska-investicijska-banka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 623481 [name] => EIB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-20 12:24:42 [main_article_id] => 0 [alias] => eib [link] => /tag/eib ) [2] => stdClass Object ( [id] => 236108 [name] => Grad Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-split [link] => /tag/grad-split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 364151 [name] => ugovor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ugovor [link] => /tag/ugovor ) [4] => stdClass Object ( [id] => 301317 [name] => kredit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kredit [link] => /tag/kredit ) [5] => stdClass Object ( [id] => 229892 [name] => Žnjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znjan [link] => /tag/znjan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KONAČNI UGOVOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => EIB će prije davanja novca u okviru kredita od 150.000.000 € pregledati svaki splitski projekt. Evo svih pojedinosti... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25204614.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

Odlukom o dokapitalizaciji t‘Žnjana’ d.o.o. popravit će se ‘krvna slika’ tvrtke koju će EIB detaljno pregledati prije odluke o tome hoće li kreditirati projekt uređenja žnjanskog platoa

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25204614.jpg [title] =>

Odlukom o dokapitalizaciji t‘Žnjana’ d.o.o. popravit će se ‘krvna slika’ tvrtke koju će EIB detaljno pregledati prije odluke o tome hoće li kreditirati projekt uređenja žnjanskog platoa

Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25204604.jpg [title] =>

Grad nije koncesionar na Žnjanu, nego tvrtka ”Žnjan” d.o.o. koju je Gradsko vijeće ovih dana dokapitaliziralo s 800.000 eura jer nije bila u stanju vratiti dugovanja Gradu

Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25218042.jpg [title] =>

Sjednica GV-a Grada Splita 6. srpnja

Saša Burić /Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25204614.jpg [title] =>

Odlukom o dokapitalizaciji t‘Žnjana’ d.o.o. popravit će se ‘krvna slika’ tvrtke koju će EIB detaljno pregledati prije odluke o tome hoće li kreditirati projekt uređenja žnjanskog platoa

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iz sjedišta Europske investicijske banke u Luxembourgu dobili smo odgovore na pitanja povodom okvirnog kredita od 150 milijuna eura koji je Grad Split odlučio podignuti, a što je dovelo do raspada vladajuće koalicije (Centra i SDP-a) u Gradskom vijeću.

Kako smo pisali, predsjednik ogranka splitskog SDP-a Davor Matijević tvrdio je na sjednici Gradskog vijeća da ugovor koji im je ponuđen, a kojim bi se digao prvi dio kredita od 71 milijun eura, nije konačna verzija, nego skica (draft). S druge strane, Ivica Puljak je tvrdio da to nije istina, odnosno da njega odluka Gradskog vijeća obvezuje. Puljak, međutim, nije htio pristati na Matijevićev zahtjev da Gradsko vijeće odlučuje o tranšama kredita za projekte koji su navedeni u ugovoru o zaduživanju, što je dovelo do konačnog raskola između političkih partnera. Stvar je za Puljka spasio odmetnuti vijećnik SDP-a Damir Barbir.

Pitali smo bankare je li verzija ugovora koja je bila dostavljena gradskim vijećnicima konačna ili je to neslužbena draft verzija koja nije obvezujuća za banku, kako je napisano u dokumentu, a što bi značilo da odluka Gradskog vijeća o zaduživanju ne obvezuje banku da mora prihvatiti i potpisati upravo verziju ugovora kakvu su vidjeli vijećnici Grada Splita?

- Kao što se i očekivalo, Gradsko vijeće odobrilo je zajam EIB-a u iznosu od 71 milijun eura, od ukupnog iznosa od 150 milijuna eura, koji su odobrila upravna tijela EIB-a 19. lipnja 2023. Verzija ugovora koja je predstavljena Gradskom vijeću konačna je verzija financijskog ugovora EIB-a i ne bi trebala biti predmet nikakvih materijalnih promjena.

---

image

Sjednica GV-a Grada Splita 6. srpnja

Saša Burić /Cropix
---

Hipoteke i podnajam

Pitali smo i upravlja li banka imovinom na koju daje kredit na način da Grad Split nju ne smije prodati ili staviti pod drugo zaduženje ili dati nekome u podnajam bez odobrenja banke dok traje kredit?

- EIB ne zahtijeva nikakav kolateral od Grada Splita za svoje financiranje (podcrtano). U pogledu raspolaganja imovinom banka primjenjuje standardnu klauzulu o raspolaganju imovinom, u skladu sa standardima međunarodnih financijskih i institucija EU-a, koja ograničava raspolaganje imovinom financiranom iz sredstava EIB-a za vrijeme trajanja kredita. Za raspolaganje bilo kojom drugom imovinom u vlasništvu Grada koja je izvan okvira one koju financira banka, Grad će postupati u skladu sa svojim operativnim potrebama i hrvatskim zakonodavstvom. Važno je napomenuti da Grad ne stvara dug kada potpiše financijski ugovor s EIB-om. Stvarni dug i otplata kamata počinju se obračunavati nakon isplate EIB sredstava. Ovo će se raditi u manjim tranšama, omogućujući Gradu da koristi samo ona EIB sredstva koja su strogo potrebna za provedbu prioritetnih projekata.

Iz EIB-a su nam već ranije odgovorili da će se tek trebati dogovarati oko pojedinih projekata koji su navedeni u okvirnom kreditu. No, s obzirom na to da je kod nas bilo medijskih napisa i izjava političara iz kojih se dalo zaključiti kako je glasanjem na Gradskom vijeću sve riješeno oko toga što će se i gdje graditi, postavili smo Banci konkretno pitanje, da provjerimo jesu li temeljito proučili pojedinačne projekte uključene u okvirni kredit za koji je odobreno zaduživanje.

Tražili smo i odgovor na pitanje kako objašnjavaju da se među projektima nalazi projekt "Žnjan", za koji je predviđeno 22 milijuna eura kredita od EIB-a, a koji u podzemnoj garaži uključuje 530 mjesta za vozila i pet za motocikle, i 451 mjesto za vozila na parkirnom prostoru? Da li se toliki ugljični otisak koji će automobili proizvesti tolerira zbog toga što postoji egzaktan izračun o ekološkom efektu koji će proizvesti stabala koja će se posaditi na plaži, ili uopće nije provedena dubinska analiza projekta "Žnjan", kakva bi bila potrebna u skladu s politikom banke da će kreditirati one projekte koji su usmjereni prema dekarbonizaciji i odgovornom postupanju prema okolišu u skladu s Pariškim sporazumom?

- Banka je provela due diligence okvirne kreditne linije, usmjereno na preliminarnu procjenu potencijalnog niza projekata i kapaciteta Grada za provedbu takvih projekata. U skladu s procedurama okvirnog zajma EIB-a, svi projekti u pripremi bit će dostavljeni EIB-u na ex-ante (prethodni) pregled prije nego što se sredstva EIB-a mogu dodijeliti bilo kojem projektu. Nakon procjene svakog projekta uz primjenu rigoroznih ekoloških, društvenih i tehničkih standarda EIB-a i ako je ishod EIB-ove ex-ante procjene predloženih projekata pozitivan, tada se sredstva EIB-a mogu dodijeliti pojedinačnim projektima. Ne postoji poseban ugovor između Grada Splita i EIB-a za svaki potprojekt, već se izdaje službeno pismo EIB-a o dodjeli sredstava - napominju iz EIB-a i dodaju kako oni daju okvirne zajmove u Hrvatskoj tijekom proteklih 20 godina i da su ti zajmovi instrument banke koji dobro funkcionira. Što se tiče pitanja o projektu "Žnjan", već smo više puta u odgovorima objasnili EIB-ov fazni pristup procjenama. Banka do danas nije odobrila (alocirala) niti jednu investicijsku shemu u okviru okvirnog kredita. Sve sheme će biti pregledane od strane službi banke u skladu sa svojim procedurama, između ostalog, uključujući aspekte zaštite okoliša. Ulaganja će biti prihvatljiva za financiranje EIB-a samo ako su usklađena s Pariškim sporazumom - ističu iz Europske investicijske banke.

Okvirna linija

Iz odgovora banke vidi se da se ugovor koji još nije potpisan odnosi na okvirnu liniju kredita, a ne za pojedinačne projekte. Za svaki pojedinačni projekt potpisuju se separatni ugovori, tek nakon što EIB obavi detaljne procjene ekološke, društvene i tehnološke prihvatljivosti projekta. Zasad još nije poznato da li će se prihvatiti svi projekti navedeni u okvirnom sporazumu i na način kako se predstavljaju splitskoj javnosti. Moguće je da u pojedinim slučajevima dođe do izmjena, ako banka bude inzistirala na nekim uvjetima u skladu sa svojim regulama.

U slučaju Žnjana ostaje pitanje hoće li EIB sklopiti ugovor i s davateljem koncesije, a to je Vlada RH, odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Naime, za projekte na pomorskom dobru banke ne stavljaju hipoteke ili založna prava na pomorsko dobro, već zalog stavljaju na koncesiju. U slučaju financiranja značajnijeg projekta na pomorskom dobru banke nerijetko sklapaju ugovore s davateljem koncesije (državom) jer svoja ulaganja žele zaštititi tako da mogu utjecati na izbor novog koncesionara u slučaju kad davatelj koncesije namjerava otkazati koncesiju, zbog neizvršenja ugovora, onom koncesionaru kojemu je banka dala kredit.

---

image

Grad nije koncesionar na Žnjanu, nego tvrtka "Žnjan" d.o.o. koju je Gradsko vijeće ovih dana dokapitaliziralo s 800.000 eura jer nije bila u stanju vratiti dugovanja Gradu

Duje Klarić/Cropix
---

Dubinska analiza

Podsjetimo, Grad nije koncesionar na Žnjanu, nego tvrtka "Žnjan" d.o.o. koju je Gradsko vijeće ovih dana dokapitaliziralo s 800.000 eura jer nije bila u stanju vratiti dugovanja Gradu. Nakon odgovora koje su nam poslali iz Europske investicijske banke kako će za projekte, a tako i za Žnjan, ići posebna dubinska analiza (due diligence), ne treba čuditi što je na prošloj sjednici Gradskog vijeća, odmah nakon odluke o izglasavanju okvirnog kredita od EIB-a, iduća točka bila dokapitalizacija tvrtke "Žnjan" d.o.o. kojom će "vratiti" zajmove koje su dobivali od Grada.

Odluka o dokapitalizaciji "Žnjana" d.o.o., kojemu je Vlada RH dodijelila koncesiju na 40 godina, očito je napravljena kako bi se popravila "krvna slika" tvrtke koju će EIB detaljno pregledati prije odluke da li će kreditirati projekt uređenja žnjanskog platoa. A ne bi bilo dobro da ispadne kako gradska tvrtka nije u stanju podmirivati dugove prema svom osnivaču Gradu. To sigurno nije koncesionar kakvog bi banka poželjela za partnera. Zato je trebalo uliti novce poreznih obveznika u "Žnjan" kako bi se u vedrim bojama retuširalo bilancu firme.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Saša Burić /Cropix Duje Klarić/Cropix
Duje Klarić/Cropix

Odlukom o dokapitalizaciji t‘Žnjana’ d.o.o. popravit će se ‘krvna slika’ tvrtke koju će EIB detaljno pregledati prije odluke o tome hoće li kreditirati projekt uređenja žnjanskog platoa

Duje Klarić/Cropix

Grad nije koncesionar na Žnjanu, nego tvrtka ”Žnjan” d.o.o. koju je Gradsko vijeće ovih dana dokapitaliziralo s 800.000 eura jer nije bila u stanju vratiti dugovanja Gradu

Saša Burić /Cropix

Sjednica GV-a Grada Splita 6. srpnja

Duje Klarić/Cropix

Odlukom o dokapitalizaciji t‘Žnjana’ d.o.o. popravit će se ‘krvna slika’ tvrtke koju će EIB detaljno pregledati prije odluke o tome hoće li kreditirati projekt uređenja žnjanskog platoa

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/eib-ce-prije-davanja-novca-u-okviru-kredita-od-150-000-000-pregledati-svaki-splitski-projekt-evo-svih-pojedinosti-1305660 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c844ced0f5c3635946508b8d1d0d93f97042b3fc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=EIB+%C4%87e+prije+davanja+novca+u+okviru+kredita+od+150.000.000+%E2%82%AC+pregledati+svaki+splitski+projekt.+Evo+svih+pojedinosti...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Feib-ce-prije-davanja-novca-u-okviru-kredita-od-150-000-000-pregledati-svaki-splitski-projekt-evo-svih-pojedinosti-1305660 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Feib-ce-prije-davanja-novca-u-okviru-kredita-od-150-000-000-pregledati-svaki-splitski-projekt-evo-svih-pojedinosti-1305660 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KONAČNI UGOVOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitKONAČNI UGOVOR

EIB će prije davanja novca u okviru kredita od 150.000.000 € pregledati svaki splitski projekt. Evo svih pojedinosti...

Piše Sandi Vidulić
11. srpnja 2023. - 18:10
Odlukom o dokapitalizaciji t‘Žnjana’ d.o.o. popravit će se ‘krvna slika’ tvrtke koju će EIB detaljno pregledati prije odluke o tome hoće li kreditirati projekt uređenja žnjanskog platoaDuje Klarić/Cropix

Iz sjedišta Europske investicijske banke u Luxembourgu dobili smo odgovore na pitanja povodom okvirnog kredita od 150 milijuna eura koji je Grad Split odlučio podignuti, a što je dovelo do raspada vladajuće koalicije (Centra i SDP-a) u Gradskom vijeću.

Kako smo pisali, predsjednik ogranka splitskog SDP-a Davor Matijević tvrdio je na sjednici Gradskog vijeća da ugovor koji im je ponuđen, a kojim bi se digao prvi dio kredita od 71 milijun eura, nije konačna verzija, nego skica (draft). S druge strane, Ivica Puljak je tvrdio da to nije istina, odnosno da njega odluka Gradskog vijeća obvezuje. Puljak, međutim, nije htio pristati na Matijevićev zahtjev da Gradsko vijeće odlučuje o tranšama kredita za projekte koji su navedeni u ugovoru o zaduživanju, što je dovelo do konačnog raskola...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 00:05