stdClass Object ( [id] => 1015662 [title] => Drama u splitskoj zgradi, u jedan od stanova stiglo troje štićenika Doma u koji je prodro virus, stanari zvali i policiju; Dr. Karin smiruje tenzije [alias] => drama-u-splitskoj-zgradi-u-jedan-od-stanova-stiglo-troje-sticenika-doma-u-koji-je-prodro-virus-stanari-zvali-i-policiju-dr-karin-smiruje-tenzije [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Troje štićenika Doma za stare i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici napustilo je još u petak tu ustanovu u kojoj proteklih dana vlada alarmantno stanje zbog koronavirusa, te su se privremeno smjestili u privatnom stanu u ulici Hrvatske mornarice.

Na prvu ništa toliko neobično, no stanari te zgrade zvali su nas u potpunoj panici, jer tvrde kako je vrlo diskutabilno jesu li štićenici prije toga pregledani, te jesu li dobili rješenje o samoizolaciji, a što su svakako trebali dobiti, prilikom napuštanja Doma.

- U petak je vlasnica stana obavijestila nas nekolicinu stanara kako u njezin prazan stan stiže troje štićenika Doma. Na naš upit imaju li isti rješenje o samoizolaciji i jesu li pregledani, kazala je kako za rješenje - nije pitala, a da pregledani nisu sigurno. Pa to je sramota! 

Doći, tako ispada, samonicijativno  iz žarišta koronavirusa, bez pregleda, bez ičega ...strašno! Mislim da su sve službe ovdje zakazale, zakazala je i vlasnica stana, govori nam Dragica Šaljić, predstavnica stanare zgrade, rekavši kako joj je vlasnica stana također priopćila kako su joj u epidemiološkoj službi savjetovali da ne govori ništa stanarima zgrade da se ne bi uzbudili. 

- Pa jel vi to možete vjerovati, recite mi kako se ne bi uzbudili!? Njih troje starih, a riječ je o muškarcu i dvije žene, stigli su u našu zgradu u petak oko 12.45 sati, taksijem. Osobno vjerujem da oni nemaju temperaturu, da su u relativno dobrom stanju. Međutim, koga bi začudilo, s obzirom na sredinu iz koje dolaze, da ne dobiju simptome danas, sutra...

Mi stanari se ne vozimo liftom, većina ne ulazi ni u garažu... Strah nas je, ovdje ima i male djece, starijih ljudi. Da se razbolimo zbog nečije nebrige, stvarno bi nam zadnje trebalo, govori nam Šaljić, koja nastavlja s još "luđom" pričom.

- U posljednjem razgovoru s gospođom koja je primila štićenike o njima je govorila kao o vrlo savjesnim osobama koje brinu o svom zdravlju, a svoju tvrdnju potkrijepila je podatkom da su i danas svo troje otišli svom liječniku!? Pa recite vi meni tko je ovdje lud?

Ako i imaju izdanu mjeru samoizolacije, u što čisto sumnjam, što imaju ići kod liječnika, kaže nam Šaljić koja je, prije nego se obratila novinarima, kontaktirala i Dom za stare i nemoćne i policiju i Stožer civilne zaštite, međutim ono što su željeli čuti, samo nešto u stilu: "Budite bez brige, riječ je o pregledanim osobama, oni su u samoizolaciji. Bit će tu dva tjedna..." , tako nešto nisu čuli. Zbog toga čega sumnjaju da stvari ovdje definitivno nisu skroz čiste.

Zvali su prvo Dalibora Damjanovića, nadležnu osobu iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj koji im je, kako tvrde, kazao: "Bolje za njih da su otišli iz doma", dok je na pitanje jesu li poštivane epidemiološke i ostale zaštitne mjere primjerene trenutnoj epidemiološkoj situaciji odgovorio „da on nije liječničke struke i da to nije njegov posao"(!?)"

Također su poslali upit Stožeru civilne zaštite, koji je potom njihov upit proslijedio Heleni Bandalović, koordinatorici u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu. Njihov upit je glasio:

- Danas su  u prijepodnevnim satima su iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu, u kojemu je evidentiran veliki broj oboljelih od COVID-a 19, otpuštena tri štićenika. Postoje vrlo realne indicije da je otpust načinjen bez prethodno napravljenog preventivnog pregleda niti izdanog rješenja o samoizolaciji te postoji sumnja da se radi o samoinicijativnom napuštanju Doma.

Te su osobe trenutno smještene u privatnom stanu na adresu Hrvatske mornarice 1H, t u kojemu nemaju prijavljeno boravište niti prebivalište. Molim vas da provjerite jesu li troje štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu, trenutno prepoznatom kao žarište epidemije COVID-a 19 u Splitu, samoinicijativno i bez nadzora nadležnih napustili Dom te predstavljaju li kao takvi opasnost od daljnjeg nekontroliranog širenja zaraze među građanima. 

Bandalović im je odgovorila sljedeće:

Korisnici ne smiju napuštati Dom bez Rješenja o samoizolaciji. Kao što ni vi nemate imena korisnika, tako ni Dom, u smislu zaštite osobnih podataka, ne može davati njihova imena. Ukoliko su registrirani kao osobe u samoizolaciji, na njih se odnose sve obveze kao i na druge u toj situaciji (nadzor MUP-a i dr.). 

Tijekom popodnevnih sati na njihov poziv stigla je i policija, ali kako vlasnica stana, koja je primila štićenike nije bila tu, rečeno im je da će nove informacije dobiti kada stupe u kontakt s vlasnicom.

U subotu navečer komentar čitave situacije dobili smo i od dr. Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda zajavno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, čiji odgovor će, nadamo se, umiriti stanare zgrade u Ulici Hrvatske mornarice.

- Nisam upoznata sa samim slučajem, ali pretpostavljam da se radi o korisnicima aprtmana unutar Doma. U tim apartmanima korisnici imaju sav potreban komoditet pa tako i svoju kuhinju u kojoj sami kuhaju i ne dolaze u doticaj s ostalim korisnicima domskih usluga.

Naravno, nitko od nas ne može znati jesu li se oni slučajno susretali s nekim od osoba koje su boravile u drugom dijelu Doma. Oni mogu izlaziti iz Doma vani u šetnjuu, a isto tako sada u ovom trenutku, kada se u Domu pojavio koronavirus, mogli su otići živjeti privremeno negdje van ustanove, ukoliko im je netko ustupio stan ili apartman.

No, da bi to mogli, prethodno su se morali javiti svojoj liječnici, morali su biti upisani u registar samoizoalacije i u samoizolaciji moraju boraviti 14 dana, bez da napuštaju stan ili apartman u kojem borave.

Ako su sve to ispoštovali, nema zapreke da privremeno ne isele iz doma. Ukoliko su upisani u registar samoizolacije, i njih će policija svakodnevno kontrolirati pridržavaju li se propisanih mjera - kazala nam je dr. Karin.

Prije nego što smo uspjeli kontaktirati dr. Karin, zatražili smo od nadležnog Stožera da nam se očituje o ovom slučaju. Postavili smo vrlo konkretna pitanja, i to u petak, nešto iza 21 sat. Ponovili smo upit i tijekom današnjeg dana, za slučaj da je netko na njega zaboravio... Međutim, dobili smo veliko-ništa. Ni pisma ni razglednice.

Onda smo zvali telefonsku koordinatoricu Bandalović, nakon što je mobitel tri puta zazvonio, čuli smo zauzetu liniju. I tako par puta...

Dalibora Damjanovića nismo zvali. On je svoje stanarima već rekao...

---

Slijedi nova evakuacija štićenika doma

Recimo i to da ovaj tekst pišemo taman nekako u vrijeme kada stiže informacija  Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije o odluci o samoizolaciji svakog od korisnika Doma za starije i nemoćne Split u Vukovarskoj ulici.

- U skladu s tim, odlučeno je da 86 korisnika Doma teže pokretnih ostane po jedan u sobi u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj dok će ostali korisnici biti izmješteni u samoizolaciji sa zasebnim sanitarnim čvorom, svatko u svojoj sobi, u hotelu Zagreb na Duilovu.

Iz preventivnih razloga svaki od korisnika biti će pojedinačno testiran i ostaje u samoizolaciji. S obzirom na osoblje koje je pozitivno na koronavirus ili se nalazi u samoizolaciji dio njih će se zamijeniti sa 7 medicinskih sestara Županijskog Doma zdravlja te u dogovoru s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa 8 njegovateljica i više medicinskih sestara.

Izmještanje korisnika bit će obavljeno tijekom sutrašnjeg dana, stoji u njihovom prioopćenju.

---


 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strah od zaraze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => strah od zaraze 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-11 18:44:37 [created_by] => 3095 [created_by_alias] => Anita Matić, Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-11 21:08:32 [modified_by] => 3095 [publish_up] => 2020-04-11 19:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 26793 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/11\/13430560.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vilic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","k_13430560_1280.jpg":"1280x1280","k_13430560_1024.jpg":"1024x1024","k_13430560_640.jpg":"640x640","k_13430560_480.jpg":"480x480","k_13430560_340.jpg":"340x340","k_13430560_220.jpg":"220x220","o_13430560_1280.jpg":"1280x852","o_13430560_1024.jpg":"1024x681","o_13430560_640.jpg":"640x426","o_13430560_480.jpg":"480x319","o_13430560_340.jpg":"340x226","o_13430560_220.jpg":"220x146","h_13430560_1280.jpg":"1280x854","h_13430560_1024.jpg":"1024x683","h_13430560_640.jpg":"640x427","h_13430560_480.jpg":"480x320","h_13430560_340.jpg":"340x227","h_13430560_220.jpg":"220x147","pp_13430560_1280.jpg":"1006x1280","pp_13430560_1024.jpg":"805x1024","pp_13430560_640.jpg":"503x640","pp_13430560_480.jpg":"377x480","pp_13430560_340.jpg":"267x340","pp_13430560_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 1 [type_id] => 100 [authors] => Array ( [0] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3095 [name] => Anita Matić [username] => anita-mati [email] => anita-mati@sd.hr [password] => $2y$10$GjpBtNa.YRMDPnrRjunSLO2dRI1pWs.zFfgFXxSc2DO6OWvNbQp1K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-matic-3095 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1613 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ceaf3f62415cf4b539552b7ff1377124?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [1] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) ) [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38640685 Threads: 4 Questions: 7114517316 Slow queries: 3305859 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608785720 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 59 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /split/drama-u-splitskoj-zgradi-u-jedan-od-stanova-stiglo-troje-sticenika-doma-u-koji-je-prodro-virus-stanari-zvali-i-policiju-dr-karin-smiruje-tenzije-1015662 [printLink] => /split/drama-u-splitskoj-zgradi-u-jedan-od-stanova-stiglo-troje-sticenika-doma-u-koji-je-prodro-virus-stanari-zvali-i-policiju-dr-karin-smiruje-tenzije-1015662?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605654 [name] => dom za starije i nemoćne u vukovarskoj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 08:18:32 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-za-starije-i-nemocne-u-vukovarskoj [link] => /tag/dom-za-starije-i-nemocne-u-vukovarskoj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 605653 [name] => koronavirus u domu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 08:18:32 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus-u-domu [link] => /tag/koronavirus-u-domu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strah od zaraze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Drama u splitskoj zgradi, u jedan od stanova stiglo troje štićenika Doma u koji je prodro virus, stanari zvali i policiju; Dr. Karin smiruje tenzije [num_of_authors] => 2 [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/11/13430560.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/11/13430560.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Troje štićenika Doma za stare i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici napustilo je još u petak tu ustanovu u kojoj proteklih dana vlada alarmantno stanje zbog koronavirusa, te su se privremeno smjestili u privatnom stanu u ulici Hrvatske mornarice.

Na prvu ništa toliko neobično, no stanari te zgrade zvali su nas u potpunoj panici, jer tvrde kako je vrlo diskutabilno jesu li štićenici prije toga pregledani, te jesu li dobili rješenje o samoizolaciji, a što su svakako trebali dobiti, prilikom napuštanja Doma.

- U petak je vlasnica stana obavijestila nas nekolicinu stanara kako u njezin prazan stan stiže troje štićenika Doma. Na naš upit imaju li isti rješenje o samoizolaciji i jesu li pregledani, kazala je kako za rješenje - nije pitala, a da pregledani nisu sigurno. Pa to je sramota! 

Doći, tako ispada, samonicijativno  iz žarišta koronavirusa, bez pregleda, bez ičega ...strašno! Mislim da su sve službe ovdje zakazale, zakazala je i vlasnica stana, govori nam Dragica Šaljić, predstavnica stanare zgrade, rekavši kako joj je vlasnica stana također priopćila kako su joj u epidemiološkoj službi savjetovali da ne govori ništa stanarima zgrade da se ne bi uzbudili. 

- Pa jel vi to možete vjerovati, recite mi kako se ne bi uzbudili!? Njih troje starih, a riječ je o muškarcu i dvije žene, stigli su u našu zgradu u petak oko 12.45 sati, taksijem. Osobno vjerujem da oni nemaju temperaturu, da su u relativno dobrom stanju. Međutim, koga bi začudilo, s obzirom na sredinu iz koje dolaze, da ne dobiju simptome danas, sutra...

Mi stanari se ne vozimo liftom, većina ne ulazi ni u garažu... Strah nas je, ovdje ima i male djece, starijih ljudi. Da se razbolimo zbog nečije nebrige, stvarno bi nam zadnje trebalo, govori nam Šaljić, koja nastavlja s još "luđom" pričom.

- U posljednjem razgovoru s gospođom koja je primila štićenike o njima je govorila kao o vrlo savjesnim osobama koje brinu o svom zdravlju, a svoju tvrdnju potkrijepila je podatkom da su i danas svo troje otišli svom liječniku!? Pa recite vi meni tko je ovdje lud?

Ako i imaju izdanu mjeru samoizolacije, u što čisto sumnjam, što imaju ići kod liječnika, kaže nam Šaljić koja je, prije nego se obratila novinarima, kontaktirala i Dom za stare i nemoćne i policiju i Stožer civilne zaštite, međutim ono što su željeli čuti, samo nešto u stilu: "Budite bez brige, riječ je o pregledanim osobama, oni su u samoizolaciji. Bit će tu dva tjedna..." , tako nešto nisu čuli. Zbog toga čega sumnjaju da stvari ovdje definitivno nisu skroz čiste.

Zvali su prvo Dalibora Damjanovića, nadležnu osobu iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj koji im je, kako tvrde, kazao: "Bolje za njih da su otišli iz doma", dok je na pitanje jesu li poštivane epidemiološke i ostale zaštitne mjere primjerene trenutnoj epidemiološkoj situaciji odgovorio „da on nije liječničke struke i da to nije njegov posao"(!?)"

Također su poslali upit Stožeru civilne zaštite, koji je potom njihov upit proslijedio Heleni Bandalović, koordinatorici u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu. Njihov upit je glasio:

- Danas su  u prijepodnevnim satima su iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu, u kojemu je evidentiran veliki broj oboljelih od COVID-a 19, otpuštena tri štićenika. Postoje vrlo realne indicije da je otpust načinjen bez prethodno napravljenog preventivnog pregleda niti izdanog rješenja o samoizolaciji te postoji sumnja da se radi o samoinicijativnom napuštanju Doma.

Te su osobe trenutno smještene u privatnom stanu na adresu Hrvatske mornarice 1H, t u kojemu nemaju prijavljeno boravište niti prebivalište. Molim vas da provjerite jesu li troje štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu, trenutno prepoznatom kao žarište epidemije COVID-a 19 u Splitu, samoinicijativno i bez nadzora nadležnih napustili Dom te predstavljaju li kao takvi opasnost od daljnjeg nekontroliranog širenja zaraze među građanima. 

Bandalović im je odgovorila sljedeće:

Korisnici ne smiju napuštati Dom bez Rješenja o samoizolaciji. Kao što ni vi nemate imena korisnika, tako ni Dom, u smislu zaštite osobnih podataka, ne može davati njihova imena. Ukoliko su registrirani kao osobe u samoizolaciji, na njih se odnose sve obveze kao i na druge u toj situaciji (nadzor MUP-a i dr.). 

Tijekom popodnevnih sati na njihov poziv stigla je i policija, ali kako vlasnica stana, koja je primila štićenike nije bila tu, rečeno im je da će nove informacije dobiti kada stupe u kontakt s vlasnicom.

U subotu navečer komentar čitave situacije dobili smo i od dr. Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda zajavno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, čiji odgovor će, nadamo se, umiriti stanare zgrade u Ulici Hrvatske mornarice.

- Nisam upoznata sa samim slučajem, ali pretpostavljam da se radi o korisnicima aprtmana unutar Doma. U tim apartmanima korisnici imaju sav potreban komoditet pa tako i svoju kuhinju u kojoj sami kuhaju i ne dolaze u doticaj s ostalim korisnicima domskih usluga.

Naravno, nitko od nas ne može znati jesu li se oni slučajno susretali s nekim od osoba koje su boravile u drugom dijelu Doma. Oni mogu izlaziti iz Doma vani u šetnjuu, a isto tako sada u ovom trenutku, kada se u Domu pojavio koronavirus, mogli su otići živjeti privremeno negdje van ustanove, ukoliko im je netko ustupio stan ili apartman.

No, da bi to mogli, prethodno su se morali javiti svojoj liječnici, morali su biti upisani u registar samoizoalacije i u samoizolaciji moraju boraviti 14 dana, bez da napuštaju stan ili apartman u kojem borave.

Ako su sve to ispoštovali, nema zapreke da privremeno ne isele iz doma. Ukoliko su upisani u registar samoizolacije, i njih će policija svakodnevno kontrolirati pridržavaju li se propisanih mjera - kazala nam je dr. Karin.

Prije nego što smo uspjeli kontaktirati dr. Karin, zatražili smo od nadležnog Stožera da nam se očituje o ovom slučaju. Postavili smo vrlo konkretna pitanja, i to u petak, nešto iza 21 sat. Ponovili smo upit i tijekom današnjeg dana, za slučaj da je netko na njega zaboravio... Međutim, dobili smo veliko-ništa. Ni pisma ni razglednice.

Onda smo zvali telefonsku koordinatoricu Bandalović, nakon što je mobitel tri puta zazvonio, čuli smo zauzetu liniju. I tako par puta...

Dalibora Damjanovića nismo zvali. On je svoje stanarima već rekao...

---

Slijedi nova evakuacija štićenika doma

Recimo i to da ovaj tekst pišemo taman nekako u vrijeme kada stiže informacija  Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije o odluci o samoizolaciji svakog od korisnika Doma za starije i nemoćne Split u Vukovarskoj ulici.

- U skladu s tim, odlučeno je da 86 korisnika Doma teže pokretnih ostane po jedan u sobi u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj dok će ostali korisnici biti izmješteni u samoizolaciji sa zasebnim sanitarnim čvorom, svatko u svojoj sobi, u hotelu Zagreb na Duilovu.

Iz preventivnih razloga svaki od korisnika biti će pojedinačno testiran i ostaje u samoizolaciji. S obzirom na osoblje koje je pozitivno na koronavirus ili se nalazi u samoizolaciji dio njih će se zamijeniti sa 7 medicinskih sestara Županijskog Doma zdravlja te u dogovoru s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa 8 njegovateljica i više medicinskih sestara.

Izmještanje korisnika bit će obavljeno tijekom sutrašnjeg dana, stoji u njihovom prioopćenju.

---


 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilic/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/drama-u-splitskoj-zgradi-u-jedan-od-stanova-stiglo-troje-sticenika-doma-u-koji-je-prodro-virus-stanari-zvali-i-policiju-dr-karin-smiruje-tenzije-1015662 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=352a15fbba1515845aea4024cfea854bef44f35e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Drama+u+splitskoj+zgradi%2C+u+jedan+od+stanova+stiglo+troje+%C5%A1ti%C4%87enika+Doma+u+koji+je+prodro+virus%2C+stanari+zvali+i+policiju%3B+Dr.+Karin+smiruje+tenzije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdrama-u-splitskoj-zgradi-u-jedan-od-stanova-stiglo-troje-sticenika-doma-u-koji-je-prodro-virus-stanari-zvali-i-policiju-dr-karin-smiruje-tenzije-1015662 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdrama-u-splitskoj-zgradi-u-jedan-od-stanova-stiglo-troje-sticenika-doma-u-koji-je-prodro-virus-stanari-zvali-i-policiju-dr-karin-smiruje-tenzije-1015662 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strah od zaraze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Splitstrah od zaraze

Drama u splitskoj zgradi, u jedan od stanova stiglo troje štićenika Doma u koji je prodro virus, stanari zvali i policiju; Dr. Karin smiruje tenzije

Piše Anita Matić, Ivica Marković
11. travnja 2020. - 21:33

Troje štićenika Doma za stare i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici napustilo je još u petak tu ustanovu u kojoj proteklih dana vlada alarmantno stanje zbog koronavirusa, te su se privremeno smjestili u privatnom stanu u ulici Hrvatske mornarice.

Na prvu ništa toliko neobično, no stanari te zgrade zvali su nas u potpunoj panici, jer tvrde kako je vrlo diskutabilno jesu li štićenici prije toga pregledani, te jesu li dobili rješenje o samoizolaciji, a što su svakako trebali dobiti, prilikom napuštanja Doma.

- U petak je vlasnica stana obavijestila nas nekolicinu stanara kako u njezin prazan stan stiže troje štićenika Doma. Na naš upit imaju li isti rješenje o samoizolaciji i jesu li pregledani, kazala je kako za rješenje - nije pitala, a da pregledani nisu sigurno. Pa to je sramot...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 19:03