StoryEditorOCM
Splitogroman pritisak

Domaći za čekanje u KBC-u Split okrivljuju turiste, u bolnici kažu: ‘Navala je ogromna, ali zna se tko ima prednost‘

Piše Mirela Goreta
28. lipnja 2023. - 08:52

I izvan turističke sezone u splitskoj bolnici vlada opsadno stanje, a kad se u grad još sjati gomila stranaca i sezonskih radnika, pritisak na KBC Split postaje nesnosan. Pogotovo na Hitnu medicinsku pomoć...

"Svi hitni prijemi u KBC-u Split, pa tako i Hitni kirurški prijem, bilježe porast broja pacijenata koji traže liječničku pomoć. Taj pritisak traje već mjesecima, a posebno se očituje ljeti", kažu u splitskoj bolnici, što je i razumljivo s obzirom na to da je riječ o najvećem bolničkom centru u Dalmaciji kojemu gravitira oko milijun državljana RH, gotovo pola milijuna stanovnika južne Bosne i Hercegovine, te još toliko turista tijekom ljetne sezone.

Trenutno se, sa zahuktavanjem turističke sezone, povećao broj dolazaka stranaca na Hitni prijem, no postotak stranaca u udjelu ukupno obrađenih pacijenata nije veći nego prijašnjih godina. Očito mladost, koja trenutno iz inozemstva dolazi partijati u Split, nije ni više ni manje nego proteklih godina sklona ozljedama nakon noćnih pijanki u gradu niti u većoj mjeri traži medicinsku pomoć zbog trovanja alkoholom ili pretjerane konzumacije narkotika. Iz kojih država stižu najrazuzdaniji partijaneri u splitskoj bolnici, ne vode evidenciju, ali iznose zanimljiv podatak.

image

pijani turisti

Citateljica/

"Što se tiče pomoći zbog trovanja alkoholom, najčešće su to intervencije u noćnim satima, no u jednakom se omjeru ta vrsta pomoći pruža strancima i domaćima", kažu u KBC-u, navodeći kako im strani pacijenti dolaze iz čitave Europe, a u jednakom omjeru ima ih i iz drugih dijelova svijeta.

Sezonski pritisak

"U predsezoni i sezoni radi se uglavnom o mlađoj, a pred kraj sezone o starijoj populaciji. Razlozi zbog koji traže pomoć uglavnom su traume, odnosno saniranje ozljeda zadobivenih pri ljetnim aktivnostima ili u prometu, najčešće lomovi."

Zbog sezonskog pritiska na splitski Hitni prijem domaći čekaju još dulje. Iskusila je to ovih dana i spisateljica Tonka Alujević, koja živi na relaciji Hvar – Split. Na svojem je Facebooku posvjedočila kako joj je majka sa slomljenim kukom satima čekala na red na Hitnoj jer su prednost imali – pijani turisti. Alujević je napisala kako je policija "na hitni kirurški dovela vezane puste partijanere koji su se međusobno pomlatili i izranjavali nožima", zbog čega su ostali pacijenti ispaljivali na živce.

"Čekanje na Hitnom prijemu nažalost je neizbježno. Primjerice, 26. lipnja je na Hitnom kirurškom prijemu zaprimljeno i obrađeno 190 pacijenata, od kojih je bilo tek 25 stranih državljana. Među svim pacijentima bilo je dionika prometnih nesreća, fizičkih napada, različitih lomova i brojnih drugih tegoba. Svima je učinjena kompletna dijagnostika ovisno o vrsti ozljeda ili bolesti, obavljeno je osam hitnih operacija i 17 manjih zahvata, a hospitalizirano je više od 20 pacijenata", u brojkama opisuju iz bolnice jedan lipanjski dan na splitskom Hitnom prijemu.

Gotovo dvjestotinjak pacijenata obradilo je osoblje Hitnog kirurškog prijema, koje radi u smjenama od 12 sati, a sastoji se od sedam sestara, četiri liječnika i dva člana nemedicinskog osoblja. U njihovu obradu svakodnevno je uključen i velik broj specijalista, ovisno o vrsti ozljeda. Tijekom ostatka godine, kad turista baš i nema, prosjek obrađenih pacijenata po danu na Hitnom kirurškom prijemu je 150.

Primaju sve

"Važno je napomenuti da se redoslijed obrade pacijenata odvija isključivo prema trijažnim kategorijama, odnosno po hitnosti. Životno ugroženi pacijenti liječničku pomoć dobiju odmah, a ostali, ovisno o težini, odnosno hitnosti, moraju čekati. Ne postoji drugi kriterij kojim se pacijenti primaju u obradu", ističu u KBC-u Split, napominjući kako bi sezonski broj bio i puno veći kad bi se uzeo broj obrađenih pacijenata na svim drugim hitnim prijemima KBC-a Split (Interni, ORL, Plućno, Neurologija, Psihijatrija i dr.).

U KBC-u Split svjesni su gužvi i dugotrajnih čekanja pacijenata na Hitnom prijemu, pa, uz navod kako osoblje KBC-a Split ipak prima sve koji dođu i ulaže velik trud, mole građane za više strpljenja i razumijevanja.

"Čekanje je uobičajeno i u drugim zemljama. Dio liječničkog tima američke vojske, koji se na nosaču aviona ‘USS Gerald R. Ford‘ brine o zdravlju gotovo 4600 članova posade, posjetio je KBC Split i potvrdio da se na hitnim prijemima u Americi čeka u prosjeku pet do šest sati", potvrdila je glasnogovornica KBC-a Split Kristina Bitanga, dodajući kako joj je 25-godišnji Australac Chadwick Dylan James, koji je došao zatražiti hitnu medicinsku pomoć u KBC-u Split, rekao kako se na pregled na hitnom prijemu u Australiji čeka barem tri do četiri sata.

image
Nikola Vilic/Cropix

Ne mora se za sve na Hitni

 

Iz bolnice se po tko zna koji put referiraju i na općepoznatu činjenicu zbog koje se još više stvaraju redovi na Hitnom prijemu.

"Broj pacijenata, a time i vrijeme čekanja, na hitnim prijemima mogao bi biti manji kad bi pacijenti s ozljedama koji nisu za hitni prijem, kao i oni s dugotrajnim tegobama, liječničku pomoć zatražili kod svojih obiteljskih liječnika. Velik broj pacijenata zaobilazi primarnu zdravstvenu zaštitu jer vjeruju da će na hitnim prijemima biti brže ili kvalitetnije obrađeni, što stvara dodatno opterećenje na bolnički sustav", navode u KBC-u Split.

190 pacijenata u jednom danu

Primjerice, 26. lipnja je na Hitnom kirurškom prijemu zaprimljeno i obrađeno 190 pacijenata, od kojih je bilo tek 25 stranih državljana. Među svim pacijentima bilo je dionika prometnih nesreća, fizičkih napada, različitih lomova. Svima je učinjena kompletna dijagnostika, obavljeno je osam hitnih operacija i 17 manjih zahvata, a hospitalizirano je više od 20 pacijenata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 18:37