stdClass Object ( [id] => 1387607 [title] => Bili smo s policijom u patroli na splitskim cestama: ‘Problem su mladi koji su tek položili, a voze moćne mašine...‘ [alias] => bili-smo-s-policijom-u-patroli-na-splitskim-cestama-problem-su-mladi-koji-su-tek-polozili-a-voze-mocne-masine [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U posljednjih desetak dana djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, odnosno Prometne policije, uz pomoć svojih kolega iz drugih hrvatskih policijskih uprava i Mobilne jedinice Prometne policije, koja spada pod nadležnost Ravnateljstva policije, napisali su po Splitsko-dalmatinskoj županiji više od tisuću kazni (dnevni prosjek između 100 i 120 kazni). Te su kazne ispisane vozačima koji ne poštuju pravila u prometu, koji upravljaju motociklima, mopedima ili automobilima prije stjecanja prava upravljanja, odnosno svima onima koji ne poštuju prometna pravila.

Naime, proteklih dana na području PU SD provodio se pojačan nadzor vozača motocikala i mopeda, ali i ostalih prijevoznih sredstava. U toj je akciji sudjelovalo osam policijskih motociklista i dva automobila presretača. Osim policajaca na motociklu, koji su u odori i samim tim vidljivi svakom sudioniku u prometu, u akciji su sudjelovala i trojica u civilu koji su upravljali snažnim motociklima koji mogu “potegnuti” do 270 km/h. E, oni nisu tako uočljivi pa su samim tim i veća “opasnost” za neodgovorne vozače koje u vožnji pogoni adrenalin ili glupost.

– Cilj je akcije podizanje opće razine sigurnosti u prometu, s posebnim naglaskom na motocikle. Važno je istaknuti da od ukupnog broja registriranih motocikala u RH čak jedna trećina otpada na našu županiju. Također, moram istaknuti da je od početka godine na području PU SD u prometu poginulo 10 osoba, od njih sedam na motociklu (šest vozača i jedan putnik). Ipak, usprkos tim rezultatima moram istaknuti da PU SD ne odstupa od državnog prosjeka kad su u pitanju brojke u cestovnom prometu – rekao nam je Tonći Pivić, voditelj Sektora sigurnosti u prometu Postaje prometne policije.

---

image

Tonći Pivić, voditelj Sektora sigurnosti u prometu Postaje prometne policije

Joško Šupić/Cropix
---

Apel roditeljima

S njim i s Jerkom Kurevijom iz Ureda glasnogovornika PU SD reporterska ekipa naših novina napravila je đir Splitom kako bismo vidjeli kako akcija funkcionira u stvarnosti.

No, što je u cijeloj ovoj priči najvažnije? Činjenica da su policijski motociklisti uočljivi i jasno prisutni diljem županije kako nikome ne bi palo na pamet da čini gluposti u prometu.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

– Nama je cilj ovom akcijom obuhvatiti što veći broj mladih vozača motocikala i mopeda koji sjedaju za upravljač prije nego što su stekli uvjete za upravljanje. Mnogi od njih nemaju dozvolu za kategoriju prijevoznog sredstva kojim upravljaju i to je najveći problem. Među mladićima koji su od početka godine poginuli u prometnim nesrećama upravljajući motociklom ili mopedom bilo je onih koji su imali dozvolu upravljanja, ali su nakon stjecanja te dozvole doslovno sutradan kupili motocikl, recimo TMAX, i počeli voziti. Taj motocikl u manje od dvije sekunde postiže brzinu od 100 km/h, iznimno je snažan i “neprijatelj” je svakog vozača koji misli da može njime upravljati, a nije svjestan da ne može. Stoga apeliramo i na roditelje da obrate pozornost na to, da svojoj djeci ne kupuju tako snažne motocikle ili da im ne dopuštaju da ih sami kupe jer to može biti iznimno opasno. Znali smo u svojem poslu imati slučajeve da maloljetnik pogine na motociklu u dva sata noću, a da njegovi roditelji nisu ni znali da je on vani. Mislili su da je kod kuće i da spava – govori Pivić.

U današnja moderna vremena svi žele što snažniji motocikl i što luđe voziti, a to se možda najbolje može vidjeti u Ulici Hrvatske mornarice, koja je svojevrsna pista za neodgovorne mlade ljude koji su očigledno puni adrenalina, testosterona i tom dionicom upravljaju motociklima kao da su na Grobniku.

Uvijek žure na fakultet

Nekada su mladi vozili karete, potom bicikle, pa kad bi naučili s njih padati i kad bi se dobro “izubijali” tim padanjem, sjeli bi na “zica”, “četvera” ili “kozu”. A danas? Danas položi ispit, sutradan kupi motocikl s tko zna koliko kubika i onda divlja po gradu.

– Kad nekoga zaustavimo, izgovori su uvijek isti. Uvijek žure na fakultet, idu nešto kupiti, idu majci u ljekarnu, žive u blizini ili nemaju gdje parkirati... U početku provođenja ove akcije dnevno smo imali tko zna koliko zaustavljanja, a sada je to već smanjeno za 50-ak posto. Valjda su postali svjesni da smo sveprisutni na ulicama Splita i da nikome ne praštamo za prekršaje. Moramo osigurati sigurnost svim sudionicima prometa – rekao nam je policajac Anto Matijević iz Gračaca, koji već 15 godina radi kao motociklist u Mobilnoj jedinici PP Gračac, a u Split je došao kao ispomoć za vrijeme trajanja ove akcije.

Anto upravlja policijskim motociklom koji može “potegnuti” do brzine od 190 km/h i kaže da je često morao brzo voziti kako bi stigao prekršitelja.

– Ima onih koji uopće ne znaju da policajac na motociklu upravo njih prati, ali ima i onih koji svjesno bježe. Gotovo uvijek ih stignem, ne dam im pobjeći, adrenalin radi u želji da uhvatim prekršitelja, pa onda brzo vozim dok ne stignem i ne uhvatim onoga koji je u prekršaju. Napominjem da sve to radim obvezno vodeći računa o sigurnosti u prometu – rekao nam je Anto.

Upravo su Anto i njegov kolega Tomislav Mihaljević iz PP Sinj zaustavljali motocikliste na Manuškoj poljani, koja je omiljeni “kraći put” prema Gradskoj luci, kako motociklista tako i vozača automobila.

---

image

Anto Matijević i Tomislav Mihaljević

Joško Šupić/Cropix
---

– U Sinju je, kad je promet u pitanju, sve okej. Prije smo pisali gomilu kazni zbog nenošenja kaciga, a sada ja napišem možda jednu takvu kaznu u nekoliko mjeseci. Pitate kakvi su ljudi kad ih zaustavimo? Pa, ima svakakvih. Ima onih koji skrušeno priznaju krivnju, ima ih koji negoduju, ali ima i onih koji bi se fizički obračunavali. Tada je potrebna taktičnost. Umirujući ton i pokušaj razgovora s osobom koju ste zaustavili, odnosno pokušaj snižavanja tenzija. Ako to ne polazi za rukom, tada postupamo uz primjenu drugih zakonskih sredstava – kaže Tomislav, te dodaje da je oduvijek htio biti policajac i upravljati policijskim motociklom.

Kazne ‘do neba’

Ni kazne za prijestupnike nisu male. Kako je Hrvatima najgore kad ih se rebne po džepu, vjerujemo da će i novčane kazne biti stimulans prekršiteljima da ne ponove gluposti koje su učinili u prometu. Policajac može na licu mjesta ispisati novčanu kaznu do 260 eura, no kad je u pitanju više prekršaja, i to još težih, tada će prekršitelja pozvati Prekršajni sud, koji će mu, između ostalog, izreći i novčanu kaznu, koja može ići “u nebo” i do nekoliko tisuća eura, a možda će ga i smjestiti u zatvor da se malo ohladi.

Recimo, kazna za upravljanje motornim vozilom prije stjecanja uvjeta može varirati od 1320 eura pa sve do 2650 eura, ako je prekršitelj ponavljač.

– Eto, prije nekoliko dana u prometu sam zaustavio mladog čovjeka od 22 godine koji je prethodno napravio čitav niz prekršaja. Prvo je izbjegao crveno svjetlo na semaforu jer je prešao motociklom na nogostup. Na sljedećem semaforu zaobilazi vozilo koje se zaustavilo propustiti pješaka i tu prolazi kroz crveno svjetlo. Potom vozi slalom po cesti i na sljedećem semaforu ponovno prolazi kroz crveno svjetlo i kroz gužvu. Upućuje se na izlaz iz grada misleći da mi je pobjegao, no uspio sam ga sigurno zaustaviti. Taj je dečko samim svojim činom sebi oduzeo vozačku dozvolu, izbrisao ju je, jer prekršaji koje je on napravio skupno prelaze devet kaznenih bodova, za mladog vozača do 24 godine. Dobio je i novčanu kaznu, a pravu sankciju tek će doznati kada ga pozove Prekršajni sud – kaže Pivić.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Taj je mladić dobio zabranu upravljanja na dvije godine, a nakon isteka te zabrane vozačka će mu se dozvola izbrisati i morat će ponovno polagati.

– Ovim putem želimo uputiti apel svim roditeljima da paze i upozoravaju svoju djecu da ne sjedaju sa svakim na motocikl, a pogotovo ne s osobama koje nemaju zakonsko pravo upravljati motociklom ili nekom kategorijom u prometu – zaključio je Pivić.

Za kraj samo obavijest splitskim i županijskim motociklistima, mopedistima, ali i vozačima automobila. Ova policijska

akcija trajat će tijekom cijelog ljeta kako bi gradske, ali i županijske prometnice bile što sigurnije za sve sudionike u prometu. 

---

Sankcije za tehnički neispravne

– U ovoj akciji surađujemo i sa Stanicom za tehnički pregled vozila, i prilikom zaustavljanja motocikla, mopeda i automobila za koje utvrdimo da su tehnički neispravni upućujemo ih na izvanredni tehnički pregled. Dakle, nije nam želja samo sankcionirati vozače, nego poslati poruku svima drugima da tehnički neispravni ne mogu u promet – kaže Pivić.

---

---

Treninzi na Grobniku

Djelatnici Mobilne jedinice Prometne policije, koja spada pod Ravnateljstvo policije, upravljaju moćnim motociklima BMW koji nemaju policijske oznake i mogu “potegnuti” do 270 km/h. Voze u civilu i promatraju, a ostali sudionici u prometu toga nisu ni svjesni. Hrvatske “Cobre” hvataju svakoga i, kako kažu, tako brza vožnja motocikla stvar je prakse. A praksu stječu na Grobniku, gdje godišnje vježbaju više puta i usvajaju nova znanja.

---

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Od početka godine deset je osoba poginulo na području županije i to je dovoljan alarm da policija bude još prisutnija na cestama, a u ovo doba godine najveći su problem motociklisti, osobito mladi koji nemaju dozvolu ili su je tek stekli, a voze moćne mašine. Kazne su visoke pa je savjet - smanjite gas i mislite što radite! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reporterski đir [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Od početka godine deset je osoba poginulo na području županije i to je dovoljan alarm da policija bude još prisutnija na cestama, a u ovo doba godine najveći su problem motociklisti, osobito mladi koji nemaju dozvolu ili su je tek stekli, a voze moćne mašine. Kazne su visoke pa je savjet - smanjite gas i mislite što radite! reporterski đir 2 0 8101 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-08 12:04:41 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => ivica marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-10 13:08:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-10 13:08:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Od početka godine deset je osoba poginulo na području županije i to je dovoljan alarm da policija bude još prisutnija na cestama, a u ovo doba godine najveći su problem motociklisti, osobito mladi koji nemaju dozvolu ili su je tek stekli, a voze moćn [metadata] => robots= author= title=Bili smo s policijom u patroli na splitskim cestama: 'Problem su mladi koji su tek položili, a voze moćne mašine...' page_title=Bili smo s policijom u patroli na splitskim cestama: 'Problem su mladi koji su tek položili, a voze moćne mašine...' [metakey] => prometna policija split, akcija prometne policije [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044616.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044605.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044625.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044624.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044620.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044618.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044617.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044614.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044611.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044607.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044602.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","

Ton\u0107i Pivi\u0107, voditelj Sektora sigurnosti u prometu Postaje prometne policije<\/p>","

Anto Matijevi\u0107 i Tomislav Mihaljevi\u0107<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1246","hd_27044616_1920.jpg":"1920x1080","k_27044616_1280.jpg":"1280x1280","k_27044616_1024.jpg":"1024x1024","k_27044616_640.jpg":"640x640","k_27044616_480.jpg":"480x480","k_27044616_340.jpg":"340x340","k_27044616_220.jpg":"220x220","o_27044616_1280.jpg":"1280x830","o_27044616_1024.jpg":"1024x664","o_27044616_640.jpg":"640x415","o_27044616_480.jpg":"480x311","o_27044616_340.jpg":"340x220","o_27044616_220.jpg":"220x142","h_27044616_1280.jpg":"1280x854","h_27044616_1024.jpg":"1024x683","h_27044616_640.jpg":"640x427","h_27044616_480.jpg":"480x320","h_27044616_340.jpg":"340x227","h_27044616_220.jpg":"220x147","pp_27044616_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044616_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044616_640.jpg":"640x814","pp_27044616_480.jpg":"480x611","pp_27044616_340.jpg":"340x432","pp_27044616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x888","hd_27044605_1920.jpg":"1920x1080","k_27044605_1280.jpg":"1280x1280","k_27044605_1024.jpg":"1024x1024","k_27044605_640.jpg":"640x640","k_27044605_480.jpg":"480x480","k_27044605_340.jpg":"340x340","k_27044605_220.jpg":"220x220","o_27044605_1280.jpg":"1280x592","o_27044605_1024.jpg":"1024x473","o_27044605_640.jpg":"640x296","o_27044605_480.jpg":"480x222","o_27044605_340.jpg":"340x157","o_27044605_220.jpg":"220x101","h_27044605_1280.jpg":"1280x854","h_27044605_1024.jpg":"1024x683","h_27044605_640.jpg":"640x427","h_27044605_480.jpg":"480x320","h_27044605_340.jpg":"340x227","h_27044605_220.jpg":"220x147","pp_27044605_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044605_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044605_640.jpg":"640x814","pp_27044605_480.jpg":"480x611","pp_27044605_340.jpg":"340x432","pp_27044605_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1269","hd_27044625_1920.jpg":"1920x1080","k_27044625_1280.jpg":"1280x1280","k_27044625_1024.jpg":"1024x1024","k_27044625_640.jpg":"640x640","k_27044625_480.jpg":"480x480","k_27044625_340.jpg":"340x340","k_27044625_220.jpg":"220x220","o_27044625_1280.jpg":"1280x846","o_27044625_1024.jpg":"1024x676","o_27044625_640.jpg":"640x423","o_27044625_480.jpg":"480x317","o_27044625_340.jpg":"340x224","o_27044625_220.jpg":"220x145","h_27044625_1280.jpg":"1280x854","h_27044625_1024.jpg":"1024x683","h_27044625_640.jpg":"640x427","h_27044625_480.jpg":"480x320","h_27044625_340.jpg":"340x227","h_27044625_220.jpg":"220x147","pp_27044625_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044625_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044625_640.jpg":"640x814","pp_27044625_480.jpg":"480x611","pp_27044625_340.jpg":"340x432","pp_27044625_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1123","hd_27044624_1920.jpg":"1920x1080","k_27044624_1280.jpg":"1280x1280","k_27044624_1024.jpg":"1024x1024","k_27044624_640.jpg":"640x640","k_27044624_480.jpg":"480x480","k_27044624_340.jpg":"340x340","k_27044624_220.jpg":"220x220","o_27044624_1280.jpg":"1280x748","o_27044624_1024.jpg":"1024x598","o_27044624_640.jpg":"640x374","o_27044624_480.jpg":"480x280","o_27044624_340.jpg":"340x198","o_27044624_220.jpg":"220x128","h_27044624_1280.jpg":"1280x854","h_27044624_1024.jpg":"1024x683","h_27044624_640.jpg":"640x427","h_27044624_480.jpg":"480x320","h_27044624_340.jpg":"340x227","h_27044624_220.jpg":"220x147","pp_27044624_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044624_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044624_640.jpg":"640x814","pp_27044624_480.jpg":"480x611","pp_27044624_340.jpg":"340x432","pp_27044624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1087","hd_27044620_1920.jpg":"1920x1080","k_27044620_1280.jpg":"1280x1280","k_27044620_1024.jpg":"1024x1024","k_27044620_640.jpg":"640x640","k_27044620_480.jpg":"480x480","k_27044620_340.jpg":"340x340","k_27044620_220.jpg":"220x220","o_27044620_1280.jpg":"1280x724","o_27044620_1024.jpg":"1024x579","o_27044620_640.jpg":"640x362","o_27044620_480.jpg":"480x271","o_27044620_340.jpg":"340x192","o_27044620_220.jpg":"220x124","h_27044620_1280.jpg":"1280x854","h_27044620_1024.jpg":"1024x683","h_27044620_640.jpg":"640x427","h_27044620_480.jpg":"480x320","h_27044620_340.jpg":"340x227","h_27044620_220.jpg":"220x147","pp_27044620_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044620_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044620_640.jpg":"640x814","pp_27044620_480.jpg":"480x611","pp_27044620_340.jpg":"340x432","pp_27044620_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1308","hd_27044618_1920.jpg":"1920x1080","k_27044618_1280.jpg":"1280x1280","k_27044618_1024.jpg":"1024x1024","k_27044618_640.jpg":"640x640","k_27044618_480.jpg":"480x480","k_27044618_340.jpg":"340x340","k_27044618_220.jpg":"220x220","o_27044618_1280.jpg":"1280x872","o_27044618_1024.jpg":"1024x697","o_27044618_640.jpg":"640x436","o_27044618_480.jpg":"480x327","o_27044618_340.jpg":"340x231","o_27044618_220.jpg":"220x149","h_27044618_1280.jpg":"1280x854","h_27044618_1024.jpg":"1024x683","h_27044618_640.jpg":"640x427","h_27044618_480.jpg":"480x320","h_27044618_340.jpg":"340x227","h_27044618_220.jpg":"220x147","pp_27044618_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044618_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044618_640.jpg":"640x814","pp_27044618_480.jpg":"480x611","pp_27044618_340.jpg":"340x432","pp_27044618_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1250","hd_27044617_1920.jpg":"1920x1080","k_27044617_1280.jpg":"1280x1280","k_27044617_1024.jpg":"1024x1024","k_27044617_640.jpg":"640x640","k_27044617_480.jpg":"480x480","k_27044617_340.jpg":"340x340","k_27044617_220.jpg":"220x220","o_27044617_1280.jpg":"1280x833","o_27044617_1024.jpg":"1024x666","o_27044617_640.jpg":"640x416","o_27044617_480.jpg":"480x312","o_27044617_340.jpg":"340x221","o_27044617_220.jpg":"220x143","h_27044617_1280.jpg":"1280x854","h_27044617_1024.jpg":"1024x683","h_27044617_640.jpg":"640x427","h_27044617_480.jpg":"480x320","h_27044617_340.jpg":"340x227","h_27044617_220.jpg":"220x147","pp_27044617_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044617_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044617_640.jpg":"640x814","pp_27044617_480.jpg":"480x611","pp_27044617_340.jpg":"340x432","pp_27044617_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2647","hd_27044614_1920.jpg":"1920x1080","k_27044614_1280.jpg":"1280x1280","k_27044614_1024.jpg":"1024x1024","k_27044614_640.jpg":"640x640","k_27044614_480.jpg":"480x480","k_27044614_340.jpg":"340x340","k_27044614_220.jpg":"220x220","o_27044614_1280.jpg":"1280x1764","o_27044614_1024.jpg":"1024x1411","o_27044614_640.jpg":"640x882","o_27044614_480.jpg":"480x661","o_27044614_340.jpg":"340x468","o_27044614_220.jpg":"220x303","h_27044614_1280.jpg":"1280x854","h_27044614_1024.jpg":"1024x683","h_27044614_640.jpg":"640x427","h_27044614_480.jpg":"480x320","h_27044614_340.jpg":"340x227","h_27044614_220.jpg":"220x147","pp_27044614_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044614_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044614_640.jpg":"640x814","pp_27044614_480.jpg":"480x611","pp_27044614_340.jpg":"340x432","pp_27044614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_27044611_1920.jpg":"1920x1080","k_27044611_1280.jpg":"1280x1280","k_27044611_1024.jpg":"1024x1024","k_27044611_640.jpg":"640x640","k_27044611_480.jpg":"480x480","k_27044611_340.jpg":"340x340","k_27044611_220.jpg":"220x220","o_27044611_1280.jpg":"1280x720","o_27044611_1024.jpg":"1024x576","o_27044611_640.jpg":"640x360","o_27044611_480.jpg":"480x270","o_27044611_340.jpg":"340x191","o_27044611_220.jpg":"220x123","h_27044611_1280.jpg":"1280x854","h_27044611_1024.jpg":"1024x683","h_27044611_640.jpg":"640x427","h_27044611_480.jpg":"480x320","h_27044611_340.jpg":"340x227","h_27044611_220.jpg":"220x147","pp_27044611_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044611_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044611_640.jpg":"640x814","pp_27044611_480.jpg":"480x611","pp_27044611_340.jpg":"340x432","pp_27044611_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1305","hd_27044607_1920.jpg":"1920x1080","k_27044607_1280.jpg":"1280x1280","k_27044607_1024.jpg":"1024x1024","k_27044607_640.jpg":"640x640","k_27044607_480.jpg":"480x480","k_27044607_340.jpg":"340x340","k_27044607_220.jpg":"220x220","o_27044607_1280.jpg":"1280x870","o_27044607_1024.jpg":"1024x696","o_27044607_640.jpg":"640x435","o_27044607_480.jpg":"480x326","o_27044607_340.jpg":"340x231","o_27044607_220.jpg":"220x149","h_27044607_1280.jpg":"1280x854","h_27044607_1024.jpg":"1024x683","h_27044607_640.jpg":"640x427","h_27044607_480.jpg":"480x320","h_27044607_340.jpg":"340x227","h_27044607_220.jpg":"220x147","pp_27044607_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044607_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044607_640.jpg":"640x814","pp_27044607_480.jpg":"480x611","pp_27044607_340.jpg":"340x432","pp_27044607_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1118","hd_27044602_1920.jpg":"1920x1080","k_27044602_1280.jpg":"1280x1280","k_27044602_1024.jpg":"1024x1024","k_27044602_640.jpg":"640x640","k_27044602_480.jpg":"480x480","k_27044602_340.jpg":"340x340","k_27044602_220.jpg":"220x220","o_27044602_1280.jpg":"1280x745","o_27044602_1024.jpg":"1024x596","o_27044602_640.jpg":"640x372","o_27044602_480.jpg":"480x279","o_27044602_340.jpg":"340x197","o_27044602_220.jpg":"220x128","h_27044602_1280.jpg":"1280x854","h_27044602_1024.jpg":"1024x683","h_27044602_640.jpg":"640x427","h_27044602_480.jpg":"480x320","h_27044602_340.jpg":"340x227","h_27044602_220.jpg":"220x147","pp_27044602_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044602_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044602_640.jpg":"640x814","pp_27044602_480.jpg":"480x611","pp_27044602_340.jpg":"340x432","pp_27044602_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6113986 Threads: 87 Questions: 1105955266 Slow queries: 0 Opens: 204584 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.889 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9907160 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/bili-smo-s-policijom-u-patroli-na-splitskim-cestama-problem-su-mladi-koji-su-tek-polozili-a-voze-mocne-masine-1387607 [printLink] => /split/bili-smo-s-policijom-u-patroli-na-splitskim-cestama-problem-su-mladi-koji-su-tek-polozili-a-voze-mocne-masine-1387607?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 758643 [name] => prometna policija split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-10 15:09:17 [main_article_id] => 0 [alias] => prometna-policija-split [link] => /tag/prometna-policija-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 655673 [name] => akcija prometne policije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-08 19:12:46 [main_article_id] => 0 [alias] => akcija-prometne-policije [link] => /tag/akcija-prometne-policije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Od početka godine deset je osoba poginulo na području županije i to je dovoljan alarm da policija bude još prisutnija na cestama, a u ovo doba godine najveći su problem motociklisti, osobito mladi koji nemaju dozvolu ili su je tek stekli, a voze moćne mašine. Kazne su visoke pa je savjet - smanjite gas i mislite što radite! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reporterski đir [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bili smo s policijom u patroli na splitskim cestama: ‘Problem su mladi koji su tek položili, a voze moćne mašine...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044616.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044616.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044605.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044625.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044624.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044620.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044618.jpg [title] =>

Tonći Pivić, voditelj Sektora sigurnosti u prometu Postaje prometne policije

Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044617.jpg [title] =>

Anto Matijević i Tomislav Mihaljević

Joško Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044614.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044611.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044607.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044602.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U posljednjih desetak dana djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, odnosno Prometne policije, uz pomoć svojih kolega iz drugih hrvatskih policijskih uprava i Mobilne jedinice Prometne policije, koja spada pod nadležnost Ravnateljstva policije, napisali su po Splitsko-dalmatinskoj županiji više od tisuću kazni (dnevni prosjek između 100 i 120 kazni). Te su kazne ispisane vozačima koji ne poštuju pravila u prometu, koji upravljaju motociklima, mopedima ili automobilima prije stjecanja prava upravljanja, odnosno svima onima koji ne poštuju prometna pravila.

Naime, proteklih dana na području PU SD provodio se pojačan nadzor vozača motocikala i mopeda, ali i ostalih prijevoznih sredstava. U toj je akciji sudjelovalo osam policijskih motociklista i dva automobila presretača. Osim policajaca na motociklu, koji su u odori i samim tim vidljivi svakom sudioniku u prometu, u akciji su sudjelovala i trojica u civilu koji su upravljali snažnim motociklima koji mogu “potegnuti” do 270 km/h. E, oni nisu tako uočljivi pa su samim tim i veća “opasnost” za neodgovorne vozače koje u vožnji pogoni adrenalin ili glupost.

– Cilj je akcije podizanje opće razine sigurnosti u prometu, s posebnim naglaskom na motocikle. Važno je istaknuti da od ukupnog broja registriranih motocikala u RH čak jedna trećina otpada na našu županiju. Također, moram istaknuti da je od početka godine na području PU SD u prometu poginulo 10 osoba, od njih sedam na motociklu (šest vozača i jedan putnik). Ipak, usprkos tim rezultatima moram istaknuti da PU SD ne odstupa od državnog prosjeka kad su u pitanju brojke u cestovnom prometu – rekao nam je Tonći Pivić, voditelj Sektora sigurnosti u prometu Postaje prometne policije.

---

image

Tonći Pivić, voditelj Sektora sigurnosti u prometu Postaje prometne policije

Joško Šupić/Cropix
---

Apel roditeljima

S njim i s Jerkom Kurevijom iz Ureda glasnogovornika PU SD reporterska ekipa naših novina napravila je đir Splitom kako bismo vidjeli kako akcija funkcionira u stvarnosti.

No, što je u cijeloj ovoj priči najvažnije? Činjenica da su policijski motociklisti uočljivi i jasno prisutni diljem županije kako nikome ne bi palo na pamet da čini gluposti u prometu.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

– Nama je cilj ovom akcijom obuhvatiti što veći broj mladih vozača motocikala i mopeda koji sjedaju za upravljač prije nego što su stekli uvjete za upravljanje. Mnogi od njih nemaju dozvolu za kategoriju prijevoznog sredstva kojim upravljaju i to je najveći problem. Među mladićima koji su od početka godine poginuli u prometnim nesrećama upravljajući motociklom ili mopedom bilo je onih koji su imali dozvolu upravljanja, ali su nakon stjecanja te dozvole doslovno sutradan kupili motocikl, recimo TMAX, i počeli voziti. Taj motocikl u manje od dvije sekunde postiže brzinu od 100 km/h, iznimno je snažan i “neprijatelj” je svakog vozača koji misli da može njime upravljati, a nije svjestan da ne može. Stoga apeliramo i na roditelje da obrate pozornost na to, da svojoj djeci ne kupuju tako snažne motocikle ili da im ne dopuštaju da ih sami kupe jer to može biti iznimno opasno. Znali smo u svojem poslu imati slučajeve da maloljetnik pogine na motociklu u dva sata noću, a da njegovi roditelji nisu ni znali da je on vani. Mislili su da je kod kuće i da spava – govori Pivić.

U današnja moderna vremena svi žele što snažniji motocikl i što luđe voziti, a to se možda najbolje može vidjeti u Ulici Hrvatske mornarice, koja je svojevrsna pista za neodgovorne mlade ljude koji su očigledno puni adrenalina, testosterona i tom dionicom upravljaju motociklima kao da su na Grobniku.

Uvijek žure na fakultet

Nekada su mladi vozili karete, potom bicikle, pa kad bi naučili s njih padati i kad bi se dobro “izubijali” tim padanjem, sjeli bi na “zica”, “četvera” ili “kozu”. A danas? Danas položi ispit, sutradan kupi motocikl s tko zna koliko kubika i onda divlja po gradu.

– Kad nekoga zaustavimo, izgovori su uvijek isti. Uvijek žure na fakultet, idu nešto kupiti, idu majci u ljekarnu, žive u blizini ili nemaju gdje parkirati... U početku provođenja ove akcije dnevno smo imali tko zna koliko zaustavljanja, a sada je to već smanjeno za 50-ak posto. Valjda su postali svjesni da smo sveprisutni na ulicama Splita i da nikome ne praštamo za prekršaje. Moramo osigurati sigurnost svim sudionicima prometa – rekao nam je policajac Anto Matijević iz Gračaca, koji već 15 godina radi kao motociklist u Mobilnoj jedinici PP Gračac, a u Split je došao kao ispomoć za vrijeme trajanja ove akcije.

Anto upravlja policijskim motociklom koji može “potegnuti” do brzine od 190 km/h i kaže da je često morao brzo voziti kako bi stigao prekršitelja.

– Ima onih koji uopće ne znaju da policajac na motociklu upravo njih prati, ali ima i onih koji svjesno bježe. Gotovo uvijek ih stignem, ne dam im pobjeći, adrenalin radi u želji da uhvatim prekršitelja, pa onda brzo vozim dok ne stignem i ne uhvatim onoga koji je u prekršaju. Napominjem da sve to radim obvezno vodeći računa o sigurnosti u prometu – rekao nam je Anto.

Upravo su Anto i njegov kolega Tomislav Mihaljević iz PP Sinj zaustavljali motocikliste na Manuškoj poljani, koja je omiljeni “kraći put” prema Gradskoj luci, kako motociklista tako i vozača automobila.

---

image

Anto Matijević i Tomislav Mihaljević

Joško Šupić/Cropix
---

– U Sinju je, kad je promet u pitanju, sve okej. Prije smo pisali gomilu kazni zbog nenošenja kaciga, a sada ja napišem možda jednu takvu kaznu u nekoliko mjeseci. Pitate kakvi su ljudi kad ih zaustavimo? Pa, ima svakakvih. Ima onih koji skrušeno priznaju krivnju, ima ih koji negoduju, ali ima i onih koji bi se fizički obračunavali. Tada je potrebna taktičnost. Umirujući ton i pokušaj razgovora s osobom koju ste zaustavili, odnosno pokušaj snižavanja tenzija. Ako to ne polazi za rukom, tada postupamo uz primjenu drugih zakonskih sredstava – kaže Tomislav, te dodaje da je oduvijek htio biti policajac i upravljati policijskim motociklom.

Kazne ‘do neba’

Ni kazne za prijestupnike nisu male. Kako je Hrvatima najgore kad ih se rebne po džepu, vjerujemo da će i novčane kazne biti stimulans prekršiteljima da ne ponove gluposti koje su učinili u prometu. Policajac može na licu mjesta ispisati novčanu kaznu do 260 eura, no kad je u pitanju više prekršaja, i to još težih, tada će prekršitelja pozvati Prekršajni sud, koji će mu, između ostalog, izreći i novčanu kaznu, koja može ići “u nebo” i do nekoliko tisuća eura, a možda će ga i smjestiti u zatvor da se malo ohladi.

Recimo, kazna za upravljanje motornim vozilom prije stjecanja uvjeta može varirati od 1320 eura pa sve do 2650 eura, ako je prekršitelj ponavljač.

– Eto, prije nekoliko dana u prometu sam zaustavio mladog čovjeka od 22 godine koji je prethodno napravio čitav niz prekršaja. Prvo je izbjegao crveno svjetlo na semaforu jer je prešao motociklom na nogostup. Na sljedećem semaforu zaobilazi vozilo koje se zaustavilo propustiti pješaka i tu prolazi kroz crveno svjetlo. Potom vozi slalom po cesti i na sljedećem semaforu ponovno prolazi kroz crveno svjetlo i kroz gužvu. Upućuje se na izlaz iz grada misleći da mi je pobjegao, no uspio sam ga sigurno zaustaviti. Taj je dečko samim svojim činom sebi oduzeo vozačku dozvolu, izbrisao ju je, jer prekršaji koje je on napravio skupno prelaze devet kaznenih bodova, za mladog vozača do 24 godine. Dobio je i novčanu kaznu, a pravu sankciju tek će doznati kada ga pozove Prekršajni sud – kaže Pivić.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Taj je mladić dobio zabranu upravljanja na dvije godine, a nakon isteka te zabrane vozačka će mu se dozvola izbrisati i morat će ponovno polagati.

– Ovim putem želimo uputiti apel svim roditeljima da paze i upozoravaju svoju djecu da ne sjedaju sa svakim na motocikl, a pogotovo ne s osobama koje nemaju zakonsko pravo upravljati motociklom ili nekom kategorijom u prometu – zaključio je Pivić.

Za kraj samo obavijest splitskim i županijskim motociklistima, mopedistima, ali i vozačima automobila. Ova policijska

akcija trajat će tijekom cijelog ljeta kako bi gradske, ali i županijske prometnice bile što sigurnije za sve sudionike u prometu. 

---

Sankcije za tehnički neispravne

– U ovoj akciji surađujemo i sa Stanicom za tehnički pregled vozila, i prilikom zaustavljanja motocikla, mopeda i automobila za koje utvrdimo da su tehnički neispravni upućujemo ih na izvanredni tehnički pregled. Dakle, nije nam želja samo sankcionirati vozače, nego poslati poruku svima drugima da tehnički neispravni ne mogu u promet – kaže Pivić.

---

---

Treninzi na Grobniku

Djelatnici Mobilne jedinice Prometne policije, koja spada pod Ravnateljstvo policije, upravljaju moćnim motociklima BMW koji nemaju policijske oznake i mogu “potegnuti” do 270 km/h. Voze u civilu i promatraju, a ostali sudionici u prometu toga nisu ni svjesni. Hrvatske “Cobre” hvataju svakoga i, kako kažu, tako brza vožnja motocikla stvar je prakse. A praksu stječu na Grobniku, gdje godišnje vježbaju više puta i usvajaju nova znanja.

---

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Tonći Pivić, voditelj Sektora sigurnosti u prometu Postaje prometne policije

Joško Šupić/Cropix

Anto Matijević i Tomislav Mihaljević

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/bili-smo-s-policijom-u-patroli-na-splitskim-cestama-problem-su-mladi-koji-su-tek-polozili-a-voze-mocne-masine-1387607 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6a5f993687c3c0fffb9b9e62abf73f5a4e256250 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bili+smo+s+policijom+u+patroli+na+splitskim+cestama%3A+%E2%80%98Problem+su+mladi+koji+su+tek+polo%C5%BEili%2C+a+voze+mo%C4%87ne+ma%C5%A1ine...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbili-smo-s-policijom-u-patroli-na-splitskim-cestama-problem-su-mladi-koji-su-tek-polozili-a-voze-mocne-masine-1387607 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbili-smo-s-policijom-u-patroli-na-splitskim-cestama-problem-su-mladi-koji-su-tek-polozili-a-voze-mocne-masine-1387607 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Od početka godine deset je osoba poginulo na području županije i to je dovoljan alarm da policija bude još prisutnija na cestama, a u ovo doba godine najveći su problem motociklisti, osobito mladi koji nemaju dozvolu ili su je tek stekli, a voze moćne mašine. Kazne su visoke pa je savjet - smanjite gas i mislite što radite! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reporterski đir [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitreporterski đir

Bili smo s policijom u patroli na splitskim cestama: ‘Problem su mladi koji su tek položili, a voze moćne mašine...‘

Piše ivica marković
10. svibnja 2024. - 15:08

U posljednjih desetak dana djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, odnosno Prometne policije, uz pomoć svojih kolega iz drugih hrvatskih policijskih uprava i Mobilne jedinice Prometne policije, koja spada pod nadležnost Ravnateljstva policije, napisali su po Splitsko-dalmatinskoj županiji više od tisuću kazni (dnevni prosjek između 100 i 120 kazni). Te su kazne ispisane vozačima koji ne poštuju pravila u prometu, koji upravljaju motociklima, mopedima ili automobilima prije stjecanja prava upravljanja, odnosno svima onima koji ne poštuju prometna pravila.

Naime, proteklih dana na području PU SD provodio se pojačan nadzor vozača motocikala i mopeda, ali i ostalih prijevoznih sredstava. U toj je akciji sudjelovalo osam policijskih motociklista i dva automobila presretača...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:24