StoryEditorOCM
SplitPROSLAVLJEN SV. DUJE

Belan rasplesao Splićane, pogledajte video! Feštale sve generacije, a onda je vatromet spektakularno obasjao nebo

Piše Božidar Lončar
8. svibnja 2023. - 00:16

Večernji dio proslave blagdana Svetog Duje završen je koncertom Nene Belana i grupe Fiuems na splitskoj Rivi pred par tisuća ljudi. Koncert je započeo u 21:30, a zaokružen je vatrometom u 23 sata.

Time je ujedno i završen trodnevni Sajam Sudamje, no službeni program Grada Splita kojim se obilježava Sudamja se nastavlja u utorak i traje do 14. svibnja, odnosno do iduće nedjelje.

Koncert je prošao uz dobre ritmove i opuštenu i romantičnu atmosferu što je i uobičajeno za nastupe Nene Belana. Splićanke i Splićani svih generacija su se spustili na Rivu kako bi uz koncert dočekali vatromet i obilježili još jedan blagdan Svetog Duje.

Osim uz dobru glazbu, publika se opuštala uz točeno pive, sladoled, kokice ili hranu iz fast fooda. Cijena pive 3,50 eura za limenku i 4 eura za točeno. Zato su Anđela Bratić i njeni prijatelji kupili sve što im je potrebno putem do Rive.

- Volim Nenu, ovo je savršeno! Znali smo unaprijed kakve će biti cijene, pa smo kupili vino na vrijeme. Cijene su okej za ovakav događaj, kad nemaš izbora - rekla nam je 22-godišnja Anđela.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Pivo za odrasle, za djecu kokice, baloni, svjetleće igračke, nema čega nema. No cijene su visoke, zato se Dominik morao cjenkati ne bi li kćeri kupio nešto za uspomenu na ovogodišnju Sudamju

- Cjenkali smo se za balon, umjesto deset eura, platio sam ga pet. Žena i ja smo uzeli pivo-dva jer smo s kćeri - kazivao nam je Dominik Kljaković-Gašpić, koji je sa suprugom Majom na Rivi uživao u blagdanskoj atmosferi.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Ovakvi događaji znače i dobru zaradu za prodavače. Starija gospođa koja je prodavala kokice nam je rekla kako ide dobro, no kako je tu više zbog koncerta. Cijena se kreće od dva eura za najmanju porciju kokica do šest eura za najveću. Na sredini Rive Esmeralda prodaje balone i ona nije zadovoljna prodajom:

- Stigla sam prije koncerta. Slabo ide, svake godine sve slabije - nije zadovoljna gospođa, koja redovito dolazi na Sudamju.

Kugla sladoleda 2 eura. Branimir je, veli nam, curi kupio ružu po pristojnoj cijeni:

- Klara i ja uživamo večeras. Ništa preskupo - kratko nam je odgovorio, guštajući s dragom u zapjevanoj masi

image
Božidar Vukičević/Cropix

Među tisućama koji su ciljano večeras stigli na Rivu, bilo je i onih koji su se tu našli slučajno. Jedan od njih je i Schukor koji je s prijateljima stigao iz Njemačke. Umjesto razgledavanja – ples i pjesma.

- Lijepo nam je, atmosfera i ljudi pogotovo. Cijene su kao u Njemačkoj, nešto skuplje nešto jeftinije..

image
Božidar Vukičević/Cropix

Od Svetog Duje će zaraditi ponešto i oni koji se bave otkupom plastične ambalaže jer su se vreće punile jako brzo. Jedino su spremni za otpad bili pretrpani tako da je bilo posla za splitsku Čistoću nakon koncerta ne bi li se centar Splita doveo u red pred još jedan radni ponedjeljak.

No, uz vatromet i raspjevanog Nenu Belana, sve je prošlo u veseloj, no prijateljskoj atmosferi što su nam potvrdili i djelatnici policije te Hitne pomoći koji nisu imali intervenciju tijekom večeri. 

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:44